Sj3 [ Konsul ]
Jak Zrobic jajecznice
Chcialem sobie zrobic jajecznicem, do tej pory bylem od urodzenia uczulony na mleko jajka i takie tam ale wyroslem z tego i chcialbym poznac smak jajecznicy, dodam ze jestem sam w domu, chce uzyc dwoch jajek, ewentualnie kielbaske, za jakiekolwie pomoce dzieki wam
EwUnIa_kR [ Legend ]
--------------------------------------------------------------------------------
Pyszna jajecznica
A. Skladniki
2 jaja kurze swieze,
Maslo krowie,
Sol,
Szczypiorek,
Dwa znormalizowane plasterki szynki,
Kromka chleba,
Pęto kielbasy zwyczajnej
B. Wykonanie
Pokroic drobno szczypiorek. Pokroic szynke na waskie pasemka. Podgrzac maslo ostroznie na patelni. W miedzyczasie wybeltac w kubku dwa jajka, ale nie za mocno. To nie ma byc kogiel-mogiel! Gdy patelnia jest
goraca wylac jajka na patelnie, uprzednio polozywszy na niej kawalki szynki. Nie smazyc za dlugo; wierzch ma byc niemal-ze nie sciety.
C. Spozycie
Wywalic jajecznice ostroznie na czysty talerzyk plaski, ale nie tak, zeby sie wszystko pochrzanilo i zrobila z tego braja. Posypac krojonym szczypiorkiem. Osolic do smaku. Kromke chleba posmarowac maslem i jesc razem z jajecznica. Do tego mozna sluchac muzyki Brahmsa. W razie niezaspokojenia glodu - dopchac sie kielbasa z chlebem.
D. Inne uwagi
Przed przygotowaniem jajecznicy - umyc rece. Po spozyciu - niekonieczne.
masz tu pomoc naukową:D i powodzenia;D
https://hp.xu.pl/
Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-21 10:48:58]
Sj3 [ Konsul ]
nigdy w zyciu nic bardziej mi nie smakowalo, juz zjadlem i zaraz robie druga, przepis wysmienity, dzieki
zarith [ ]
zrób sobie omlet:)
Sir klesk [ Sazillon ]
Ewunia eeee... :)
Bierzesz dwa jajka i patelnie. Wlaczasz ogien, kladziesz patelnie rozbijasz jajka prosto na patelnie i mieszasz lyzka, zeby sie ze wszystkich stron rowno zrobilo :). Potem zrzucasz na talez i masz jajecznice.
Aha bierzesz keczup i ladujesz na jajecznice.
EwUnIa_kR [ Legend ]
Sj3 --> to się cieszę:)...smacznego:)
BIGos [ bigos?! ale głupie ]
jajecznica z keczupem ?
ale masz pomysły :)
EwUnIa_kR [ Legend ]
bigos---> próbowałeś? dobra jest ..chociaż ja osobiscie wolę kielecki:)
TeadyBeeR [ Legend ]
Najpierw podsmazyc na patelni boczeczek. Wrzucic na patelnie x jajek(tak zeby zoltko sie nie rozwalilo). Podsmazac przez pewien czas, po czym przewrocic ostroznie na druga strone(nie uszkodzic zoltek ! ) i dalej podsmazac. Zdjac z patelni na talerzyk, dosolic do smaku (mozna solic na patelni, chyba:) ). Smacznego.
John_Kruger [ Konsul ]
sj3 -----> podaj mejla to cos Ci wysle popoludniu
mi5aser [ Nawiedzający Sny ]
Przepis alternatywny : ) - może trochę niezdrowy, pełen cholerserolu i tłuszczu ale ja wole ;p
Rozgrzasz patelnię z odrobiną smalcu, wrzucasz na średnio ciepłą kiełbaskę pokrojoną w kostkę (ewentualnie boczek wędzony) przesmażasz lekko, wbijasz jaja, solisz lekko i dodajesz łyżkę mleka, potem smażysz aż się zetnie ciągle mieszając. Wywalasz na tależ i zajadasz ze smakiem : )
EwUnIa_kR [ Legend ]
jak jajecznica ci wyszła to daję ci jeszcze przepis prościutki na omleta:
SKŁADNIKI:
2 jajka,
łyżka mąki,
masło,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielić białka od żółtek i ubić z nich pianę. Dodać żółtka i mąkę - delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wylać masę i przykryć pokrywką. Gdy spód się usmaży (nabierze złoto-brązowego koloru) należy przewrócic omlet na drugą stronę. Nałożyć na talerz i wcinać.
nadzienie według własnego upodobania..
SirGoldi [ Gladiator ]
Najlepsza jest taka... przyglądam się jak mój ojciec robi :)
Kroimy duuużo cebuli, następnie podsmażamy (tylko ma jej być dużo!) i wsypujemy do jajek. Tylko taka jajecznica ma się nie ściąć bo będzie kapa! Ma być taka troszka wodnista! Pycha... :)
piokos [ ]
Jajek NIE BEŁTAĆ przed dodaniem na patelnie !!!
Białka muszą ściąć się oddzielnie ( ale też nie całość, na patelni mieszać uważnie aby nie przekłuć żółtka, po otrzymaniu odpowiedniej ilości ściętego białka przekłuć żółtka i dopiero wymieszać) bo inaczej będzie wyglądać na żółtą nijaką breję, a tak ładnie będzie się prezentować w dwóch kolorach: żółtym i białym.
Sam robię tak od 10 lat i zawsze pyszna wychodziła :-)
Cebula, szczypior, kiełbasa, szynka, pomidor(fuj !!), ketchup (fuuuujjjjjjj!!), ser żółty -- to tylko opcjonalne dodatki.
SMACZNEGO !!!
Mulder [ Generaďż˝ ]
Ja lubie bardziej "ściętą" i robię to tak:
1. Kroję cienką kiełbasę w kostkę
2. Rozgrzewam patelnię na dużym ogniu
3. Po rozgrzaniu patelni wrzucam na nią pokrojoną kiełbasę i zmniejszam jednocześnie ogień do poziomu prawie minimalnego.
4. Gdy już tłuszcz z kiełbaski wycieknie na patelnię, a kiełbaska będzie prawie taka, jaką chciałbym jeść, zmniejszam ogień do minimum i wrzucam jajka.
5. Zwiększam trochę (ale tylko trochę) ogień i co jakiś czas mieszam.
6. Gdy już uznam, że jest dobre wyłączam gaz i...
PS. Można jeszcze w czasie smażenia się jajek posolić na patelni.
Smacznego
oooololo [ Wierność ]
No to do roboty:
1-Na rozgrzaną patelnię nałóż łyrzeczkę smalcu.
2-Po 5 min nałóż pokrojony w kostkę boczek .
3-Po 2min rozbij jajka i włóż je na patelnie po paru minutach bedziesz miał pyszną jajecznicę
Troche się dziwie że nie umiesz zrobić jajecznicy
Ptosio [ Legionista ]
Najczesciej tak:
Cebulka pokrojona sie dusi na patelni i jakis olej lub maslo(nie za duzo)
Po jakims czasie dodaje sie do neij pokrojonej szynki
Potem dodaje sie jajka i soli i sie miesza wszyko
Kroi sie pomidora i bierze na talerz obok, kroi sie chcleb.
Spozycie a)jesz jejecznice z taleza b) Kladziesz jajecznice na hcleb a na to plasterek pomidora pycha!)