GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [17]

27.05.2004
14:09
[1]

wi3dzmin [ Konsul ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [17]

Poprzedni był już za długi ;)

Wstęp:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony:

wi3dzmin - a co ?;)
- https://www.brokilon.aplus.pl

[HNTR]
- https://korn.boo.pl

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna.xt.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/


Link do poprzedniej czesci:

28.05.2004
11:45
[2]

Zhivago [ Pretorianin ]

Ja w nawiazaniu do ostatniego problemu z watku namber 16 :D
Mialem dostarczyc mastchom WWW kod,ale.......powiem jedno........
Drak'kan dziekulski wery macz........parametr heigt rozwiazal problemik.....heh,jakie to proste bylo........
Jeszcze raz dzieki!!!

28.05.2004
12:16
smile
[3]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - ja nie dam rady wstawic tam flasha ?
spoko :D
ale jak by sie jakims cudem nie udalo to wstawie gifa :)
tylko poki co czasu ni mam :(

28.05.2004
12:25
[4]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hehe Sulik wierze w ciebie:] jak to zrobisz to sprzedaj mi ten patent :] a co do czasu to wiem co czujesz :] za dwie godziny idę na maturę z angola :] i na dodatek mam anginę:/ będę się popisywał swoją "chrypiącą" wymową :P cóż przynajmniej ta jest już ostatnie :) jeszcze tylko egzaminy na studia :D

28.05.2004
17:11
[5]

Qbaa [ Generał ]

SULIK, wi3dzmin ---> a co dokładnie chcecie zrobić?

28.05.2004
18:34
[6]

wi3dzmin [ Konsul ]

Qba <-- zapodałem Sulikowi mój skrypt do rotatora banerów, teoretycznie obsługuje on tylko banery gif, a Sulik się chwali że flasha też tam wstawi :]

28.05.2004
20:33
smile
[7]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin o dziwo nie bylo najmiejszego klopotu z wstawieniem flasha :D

to co wyboldowane to skasuj (to moj komentarz)

-----------------banery-lista.php-----------------
<?

dodalem $inne, nic w nie nie wpisuj, jezeli jest to grafika, jezeli jest to flash, to wpisz tam caly kod flasha

$inne[1] = "";
$inne[2] = "";
$inne[3] = "<object classid=CLSID:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000 codebase=
https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0 width=450 height=50 type=application/x-shockwave-flash> <param name=MOVIE value=https://www.brokilon.aplus.pl/grafika/baner.swf> <param name=PLAY value=true> <embed src=https://www.brokilon.aplus.pl/grafika/baner.swf width=450 height=50 pluginspage=https://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash type=application/x-shockwave-flash play=true> </embed> </object>";

$baner[1] = "https://www.wroclaw.mm.pl/~qbaqba/badz-wid/baner.jpg";
$baner[2] = "https://sulik.spymac.net/banner.gif";
Jak widzisz w img, nalezy wstawic obrazek przezroczysty, najlepiej zrob sobie graficzke 1x1 px z tlem transplanted :) potem nazwij blank.gif (takie malo oszustwo dla IE, bo pod opera bledu nie ma bez tego
$baner[3] = "blank.gif";

$adres[1] = "https://www.badz-widoczny.prv.pl";
$adres[2] = "https://nomaniekozoki.kgb.pl";
tutaj jezeli masz banner w flashu nic nie wpisuj
$adres[3] = "";

to tez dodalem, dziala to dokladnie tak samo jak rozszezenie komendy img: alt i title
$alt[1] = "akcja bądź widoczny, bądź dostepny";
$alt[2] = "Oficjalna strona nomanie kozokoff";
$alt[3] = "";
?>
-----------------banery-lista.php-----------------


-----------------rotator.php-----------------
<?
include "banery-lista.php";

$l = count($baner);
$losowa = rand(1,$l);

$kod_banera = "$inne[$losowa] <a href='$adres[$losowa]' target='_blank'><img src='$baner[$losowa]' alt='$alt[$losowa]' title='$alt[$losowa]' border='0'></a>";

echo "<center>$kod_banera</center>";
?>
-----------------rotator.php-----------------


chyba nic nie trzeba wyjasniac :D
u mnie dziala dobrze :]

28.05.2004
22:02
[8]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hehe ładne ładne :] Jak narazie nie potrzebuję ale kiedyś się przyda :]

29.05.2004
14:19
smile
[9]

hugo [ v4 ]

any one knows jak wkleić na stone skrypt, który znajduje sie pod innym adresem?

mam swoją stronkę główną (www.sobotka.one.pl), i mam też stronkę do odbierania poczty (poczta.sobotka.one.pl) i chciałbym na tej głównej stronie wsadzić okienko z logowaniem do poczty, sama linia:

<? include("https:\\poczta.sobotka.one.pl"); ?>

to za mało :P
owszem pokazuje mi sie oknienko logowania, ale nie po logowaniu wyskakują same śmiecie.... :/

29.05.2004
14:36
smile
[10]

hotDog [ Outsider ]

hugo --> dzieję się tak, bo wszystkie pliki obsługujące logowanie i pocztę znajdują się na stronie z pocztą, a nie ma ich na stronie głównej... chyba tylko <IFRAME></IFRAME> pomoże...

29.05.2004
14:43
[11]

hugo [ v4 ]

<iframe> to jest właśnie to czego za wszelką cenę unikam... kiedyś to stowsowałem ale sie kaszani na różnych przeglądarkach.... :/

29.05.2004
16:22
[12]

Qbaa [ Generał ]

hugo ---> spróbuj w tym skrypcie z pocztą podopisywać pełne ścieżki. tzn zamiast np. koperta.jpg dać https://poczta.sobotka.one.pl/koperta.jpg, zamiast usunmail.php dać https://poczta.sobotka.one.pl/usunmail.php
może pomoże :)

29.05.2004
16:30
[13]

o^scar^^ [ GRWD ]

Macie jakis prosty kurs php podstawy w necie jest pełno tylko chciał bym wybrac jakis sensowny.... :]

29.05.2004
20:59
smile
[14]

Qbaa [ Generał ]

https://www.php.pl/ - tu są artykuły o rozwiązywaniu konkretnych problemów i jakieś artykuły przeznaczone dla początkujących (nie czytałem :))
https://www.webinside.pl/php/ - kursy, tutoriale, artykuły...
https://php.webhelp.pl/ - kursy, tutoriale, artykuły...

29.05.2004
21:03
[15]

SULIK [ olewam zasady ]

hugo - kiedys sie pierniczylo teraz Opera bez klopotu to obsluguje :)

29.05.2004
21:18
[16]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hugo => Jesli odpowiednio bedziesz uzywal tego iframe'a to zadnych z nim problemow pod zadna przegladarka nie bedzie :) Sam czasami z niego korzystam i zarowno pod IE jak i pod Opera nie byla z nim problemow.

31.05.2004
15:31
[17]

SULIK [ olewam zasady ]

potrzebny mi p[rosty skrypt.. komentator... no wiecie - jest jakis tekst i aby moc go skomentowac :)

szukalem w encie,a le nic nie moglem znalezc :(

31.05.2004
15:41
smile
[18]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> teraz mogę Ci podać jedynie przepis na taki skrypt.. jutro mam maturę z infy i muszę się uczyć :) Jak znasz choć trochę PHP to bankowo sobie poradzisz.

Przy tworzeniu nowego newsa (tekstu itd) dopisz linijkę, aby PHP tworzył nowy plik tekstowy (np. o takiej nazwie jak ten news/tekst).. i potem dajesz link pod newsem/tekstem np. Dodaj komentarz. Link ma prowadzić do formularza.. potem formularz ma być wysłany do skrypty PHP, który zapisuje ten komentarz w tym pliku tekstowym o nazwie tego newsa/artykułu.. :) Chyba rozumiesz o co biega? Po prostu są newsy/teksty i każdy z nich ma swój plik tekstowy, w którym zapisywane są komentarze należące do tych newsów/komentarzy. Jeśli chcesz zapisywać komentarze do MySQL to sprawa wygląda jeszcze łatwiej :-)

PS. dla ułatwienia dodam, że przy zapisywaniu do *.txt wartości można oddzielić np. ";" i wtedy podczas odczytywania uźywasz explode(';', $tekst_z_txt); i już :) Powodzenia.

31.05.2004
16:26
[19]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - to spobie spokojnie ucz sie, a skrypt jak bedziesz mial czas i checi napisz kiedy bedziesz mial chwile wolnego po maturach - nie spieszy mi sie z tym :)

btw. nie uzywam MySQL :(
nie umiem :)

02.06.2004
17:18
[20]

HNTR [ Konsul ]

Jak zrobić takie coś ? Niech mi to toś zrobi... błagam... proszę...

>> FUNCKJE
Każdy użytkownik po zalogowaniu otrzyma uprawnienia do administracji stroną.

admin
01+a; 02+a; 03+a; 04+a;

redaktor
01+r; 02+r;

>> OBJAŚNIENIA
Oto objaśnienia do uprawnień powyżej.

01 - Dodawanie, usuwanie, edycja newsów
02 - Dodawanie, usuwanie, edycja działów
03 - Dodawanie, usuwanie, edycja buttonów
04 - Dodawanie, usuwanie, edycja sondy

a - admin - poziom administratora
administartor może dodawać, usuwać, modyfikować wpisy (newsy, działy, buttonty i sondę).

Może on skasować każdy news czy dział (czyli pełna władza nad stroną)

r - redaktor - poziom redaktora
redaktor może dodawać, usuwać, modyfikować wpisy (newsy, działy) tylko swojego autorstwa.

Nie może on kasować wpisów innych redaktorów lub admina.

>> INNE
Do newsów wystarczy prosty skrypt, bez avatarów, wystarczy autor, mail do niego i oczywiście treść newsa (bez komentarzy, bo i tak nikt nie będzie komentował :P). Do działów wystarczy coś do edycji tekstu. Największy problem to te uprawnienia. Oczywiście skrypt ma mieć formularze. Buttony to formularz z polami adres strony; adres buttona; tytuł strony i to cały skrypt.

02.06.2004
17:23
smile
[21]

White Star [ Soldier ]

jaki serwer bezpłatny polecacie na stronke na ktorej bedzie ok 150 screenów po 80-100 kb i do tego opisy ....forum, newsy

02.06.2004
17:28
[22]

HNTR [ Konsul ]

White Star > Lycos... Szybki, PHP, MySQL, reklamy można wywalić jednym skryptem... jak masz komórkę i wolne 11 zł, to skorzystaj z boo.pl

02.06.2004
18:03
[23]

wi3dzmin [ Konsul ]

Sulik
zernij do mnie na stronę do działu opowiadania albo "okiem Youla" tam mam skrypt do komentarzy swego autorstwa :) jak sie spodobaa to wyślę :]

02.06.2004
21:14
[24]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => Jakie ty masz male wymagania :P Ja juz od dwoch tygodni mecze sie z panelem administracyjnym, bo pisanie tego jest tak strasznie nudne, ze po 100 linijkach kodu musze sobie robibc przerwe a pozniej nie chce mi sie nawet zaczynac :P



Tak czy inaczej nowa wersja Strefy 3D ujrzala swiatlo dzienne juz oficjalnie :D

02.06.2004
21:22
smile
[25]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - kliknij linka pod newsami na mojej stronie :)

ten skrypt jest darmowy i mam take mozliwosci jak chcesz :)

wi3dzmin - podoba mi sie :)
dawaj :D

03.06.2004
08:25
[26]

vit123 [ Pretorianin ]

czy może mi ktoś polecic jakiś serwer na którym moge strone założyć ( tj. potrzeba mi min 30 mb ) sprawdzałem juz link z tego wontka do forum z adresami serwisów www ale prawie wszystkie nie działają wie prosze o pomoc

03.06.2004
11:10
smile
[27]

hotDog [ Outsider ]

Znalazłem przez przypadek bardzo ciekawą lekturę dla webmasterów :-)

Polecam wszystkim to przeczytać... a potem zająć się zmianą kodu.. :P

03.06.2004
11:14
smile
[28]

hotDog [ Outsider ]

vit123 --> wiesz co?? zastanawiałem się czy Ci pomóc... a wiesz dlaczego? przez to: "wontka" !!! nie jest Ci wstyd, że jako Polak nie potrafisz własnego języka?? Brrrrr.... jak takie coś czytam to mnie ciarki przechodzą..

Po 1)
patrz na wstępniak:

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145



a po 2)

https://members.lycos.co.uk - 50mb, php, mysql w zamian za chamskie reklamy

03.06.2004
11:26
[29]

wi3dzmin [ Konsul ]

vit123 <-- poszukaj w google :)
hotDog <-- hmm j ani emam dokłądnie według specyfikacji ale w większości się zgadza :], no i na wszystkich przeglądarkach działa :]
Sulik <-- zaraz ci wyślę na maila bo na GOLU się psuje :)

03.06.2004
11:43
[30]

wi3dzmin [ Konsul ]


Sulik <-- wysłałem :) powinno wszystko działać, ale jakby co to pisz tutaj :]

Hehe chyba dorobie configa do moich kilku skryptów i zaczne je rozpowszechniać:]

03.06.2004
12:13
[31]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Jak ktos kiedys napisze strone w 100% zgodna ze standartem HTML 4.01 to niech mi da znac, bo ja jeszcze w zyciu takowej nie spotkalem :D Choc oczywiscie staram sie do tego dazyc, jednak jestem jeszcze daleko od idealu :P Moja strona glowna posiada ponad 60 bledow (link ponizej), co oczywiscie nie przeszkadza jej poprawnie dzialac :P

Zreszta mam inne problemy na glowie niz zgodnosc ze standartami :) Dzisiaj od ponad dwoch godzin edytuje pewien fragment kodu, testujac go na podobnym tyle ze jakis 150 linijek nizej :O I oczywiscie dziwie sie, ze nie widac zadnych zmian :D Ja chyba sobie musze jakas przerwe zrobic :P

03.06.2004
14:27
smile
[32]

hotDog [ Outsider ]

Drak`kan --> Ja Ci mogę pokazać.. :)

www.sherwood29.prv.pl - poświęciłem temu cały jeden dzień.. ale mam nadzieję, że się opłacało :)
A na dodatek mam jeszcze zgodność z CSS

oczywiście błędy wyskoczą.. ale dotyczą one kodu doklejonego przez Lycos'a z bannerami... w części gdzie jest mój kod nie wykrywa żadnych błędów.. :) Już niedługo zmienię serwer, to wtedy w ogóle żadnych błędów nie będzie wykrywał... :)

dokładny adres macie tutaj:

03.06.2004
14:33
[33]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => No to pogratulowac :) Mi by sie nie chcialo poprawia Strefy :P

03.06.2004
15:16
[34]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hehe, udalo mi sie w ciagu pol godziny zlikwidowa 60-pare bledow :D I teraz mam strone zgodna ze standartem HTML 4.01 (przynajmniej strone glowna). Moze uda mi sie jakos ja utrzymac w tym stanie jakis czas :P

PS. Zgodnosc CSS mam juz od dawna i nawet o tym nie wiedzialem :P

03.06.2004
15:52
smile
[35]

vit123 [ Pretorianin ]

hotDog ___> przepraszam że uraziłem twoja dumę narodową, ale jeżeli ktoś jest dyslektykiem to może mu się zdarzyć zrobić błąd, a ja jak czytam wypowiedzi takich „Polaków” jak ty to też jest mi wstyd za zupełny brak zrozumienia i ograniczenie a po za tym jak byś dokładnie przeczytał, co napisałem to zważyłbyś, że sprawdzałem linki z wstępniaka

03.06.2004
15:52
smile
[36]

SULIK [ olewam zasady ]

lol - ja mam ponad 150 bledow - ale wlai mnie to :P

wi3dezmin - zaraz posprawdzam wszystko :D

03.06.2004
15:53
[37]

SULIK [ olewam zasady ]

vit123 - najyrazniej nie najlepiej sprawdziles tego linka :P
bo jest tam np. lycons, a on dziala

03.06.2004
16:05
[38]

vit123 [ Pretorianin ]

suli - ale prosiłem o jakiś serwis który ktoś poleca apozatym napisałem że " prawie " wszystkie a nie wszystkie - co nie zmienia faktu że prosiłem o polecenie jakiegos serwisu o którym jakaś osoba ma dobre, wyrobione zdanie

03.06.2004
16:06
[39]

vit123 [ Pretorianin ]

Sulik -sory za błąd w niku

03.06.2004
16:07
[40]

SULIK [ olewam zasady ]

vit123 - nie ma dobrego i darmowgo servera taka jest prawda

wi3dzmin - cos to nie dziala :(
nie wiem czemu - zreszta ty jak dla mnie jakos dziwnie te skrypty zapisujesz

po co robisz:

<br /> ??
albo dajesz kropki przed niektorymi zmiennymi ?

03.06.2004
16:16
[41]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => To <br /> to jest zapis zgodny ze standartem XHTML :) Tam wszystkie tagi puste zamyka sie w ten sposob :)

[EDIT]
A kropki w PHP np. sluza do laczenia dwoch ciagow znakow.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-03 16:16:35]

03.06.2004
16:20
smile
[42]

hotDog [ Outsider ]

Drak`kan --> ja się teraz zaraziłem i chyba każdą nową stronkę będę pisał tak, aby była zgodna z w3.org :))

SULIK --> woow... 150... jestem pod wrażeniem :-D

vit123 --> widzisz... teraz nagle nastąpił wysyp "dyslektyków" :/ U mnie w podstawówce tylko jedna osoba miała tą wadę... a reszta była tępiona przez nauczycielki, aż wreszcie nauczyli się poprawnie pisać... więc skoro poprawnie napisałeś wyrazy z "ą" i "ż" więc myślę, że i wątek nie powinnien być dla Ciebie problemem. Nie gniewaj się o o to, tylko staraj się na drugi raz pisać poprawnie, bo nie większego obciachu jak Polak, który nie zna swojego języka :-/ A żeby być dyslektykiem, dysortografem itd trzeba mieć zaświadczenie od poradni..., jeśli tylko takie posiadasz to zwracam honor :)

tamtego posta tak napisałeś, że ja zrozumiałem, że byłeś już tutaj:

03.06.2004
16:24
[43]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Tak w ogole to 150 to calkiem malo :) Forum GOLa wywala ponad 300 bledow :)

03.06.2004
16:43
[44]

wi3dzmin [ Konsul ]

Wow błędów mam sporo , ale jakieś dziwne.. nie można dwać komentarzy na stronie? albo czepia mi się adresu w linku... :) hmm :) Sulik co nie działa? jaki błąd wyskakuje? :)

03.06.2004
16:56
[45]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Tylko 156 :) A w linkach on sie czepia znaczka &, ktory sluzy do otwierania zapisu identyfikatorow systemowych, typu: &nbsp; albo &copy;. Znak & nalezy poprawnie kodowac za pomoca zapisu: &amp; :).
Ciekawe jest takze to ze deklaracje standartu masz w 193 linijce, a powinna ona byc w 1 :)

Jednak ogolnie to bledy u ciebie wynikaja z pisania & w linkach i z braku paramteru alt przy tagu <img>, gdybys sie w tych dwoch rzeczach poprawil mialbys gora 10-20 bledow :)

03.06.2004
16:59
smile
[46]

hotDog [ Outsider ]

wi3dzmin --> z tymi komentarzami to chodzi chyba o to, że masz "--" a nie powinno go być :)

masz:
<!-- ImageReady Slices (projekt-strona-ziemia--.psd) -->

a powinno chyba być:

<!-- ImageReady Slices (projekt-strona-ziemia-.psd) -->

i być może dlatego Validator myśli, że zamiast --. powinno być --> i uznał, że szczeliłeś gafę i zamiast ">" dałeś "." :))

03.06.2004
17:05
[47]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - po porstu nic sie nie pojawia :(

03.06.2004
17:39
[48]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

To ja jeszcze po tych perypetiach ze standartem mam male pytanie, gdyz musialem zrezygnowac z parametru topmargin w tagu <body> :/ Pod IE latwo to zastapilem stylem CSS: margin-top: 0; Teraz zostaje tylko problem jak to rozwiazac pod NN4. Wie ktos moze ??

03.06.2004
18:42
[49]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Dobra, juz wiem jak. To bylo zbyt proste dla mnie :P

04.06.2004
10:13
smile
[50]

ashia [ Pretorianin ]

Witam wszystkich

mam takie pytanie jak zabezpieczyć fotki na stronie przed ich pobieraniem ? Stronkę robię w programie Dreamweaver MX. Fotki są w formacie jpg.

04.06.2004
10:31
[51]

hugo [ v4 ]

ashia ==> mozesz sciagnac skrypt java blokujacy prawy przycisk myszy.... wtedy uzytkownik nie dostanie sie do opcji "zapisz obraz jako".... ale to tyczlko polowiczne rozwiazanie, zawsze bedzie mozna pobrac pliki przez np. teleport pr0 albo webstriperra....

04.06.2004
13:18
[52]

fanlegii79 [ Konsul ]

hugo -> nienawidze lamerow ktorzy blokuja prawy przycisk myszy, co to daje? Chyba tylko to ze nie moge otworzyc linku w nowej zakladce. w swoj ulubiny sposob. Stosuja go projektanci co sami uwarzaja ta za jedyny sposob na sciagniecia zdjec albo zobaczeniu zrodla strony. oczywiscie zdarza sie czasem klient ktory o internecie slyszal z opowiadan, ale jego 5 letni symek mu tak doradzil...

04.06.2004
13:26
smile
[53]

SULIK [ olewam zasady ]

ashia:
odradzam sposobu podanego przez huga, bo tylko najczesciej denerwoje userow strony

prosty i skuteczny sposob stosowany juz na wielu stronach :D

robisz sobie obrazek 1x1 px przezroczysty gof to niech bedzie :)

teraz tak - ustawiasz tabelke - rozmiary komotrki niech odpowiadaja wielkosci obrazka - obrazek dajesz jako tlo komorki/tabeli - w tresci tabeli dajesz <img src="url_do_obrazka_z_przezroczystym_tlem" width="xx" height="xx">
zamiast xx wpisujesz rozmiary obrazka ktorych chcesz bozbawic ssania :D

ok niche bedzie przyklad :D

<table border="0" width="500" height="375" background="test.jpg" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td width="605" height="266"><img border="0" src="blank.gif" width="500" height="375"></td>
</tr>
</table>


obrazek: test.jpg ma rozmiary: 500x375
takie same rozmiary andalem tabeli
oraz do takich samych romizarow rozciaglem obrazek blank.gif - ktory to jest obrazkiem bez tla o rozmiarach 1x1 i zajmuje 43 bajty

caly kod wraz z blank.gif zajmuje mniej nizeli skrypt blokujacy prawy przycisk i jest imho lepszym rozwiazaniem :D
a aby zapisac obrazek na hdd trzeba chodz troche znac sie wtedy na htmlu lub... uzywac jakis sciagczy portalowych :)

btw. w nagrode dostane skrypt komentatora ?bo ten od wi3dzmina nie dziala mi wcale :(
chyba po prostu brakuje jakiejs linijki kodu :|

04.06.2004
13:29
[54]

SULIK [ olewam zasady ]

fanlegii79 - dlatego moj sposob jest duzo Ciekawszy :D

dla pelnego zabezpiecznie mozna yuzyc oczywiscie obu sposobow - ale jednak sposob blokujacy przycisk myszy mnie wnerwia :|
bo tak jak ty lubie otwierac strony w nowych okienkach :)

jak dobrzez ze w operze wystarczy na linku ancisnac 3 przycisk myszy i juz wszytko mam w nowym okienku :D
a trzeciego przycisku z tego co wiem sie nie blokuje :]

04.06.2004
13:34
[55]

wi3dzmin [ Konsul ]


Sulik <-- dziwne, coś powinno się pokazac :) ale nie pokazuje się nawet pole tekstowe do wpisania komentarza?
może coś pominęłeś...

04.06.2004
13:35
[56]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - wlasnie nadziwniejsze jest to, ze nawet pole do wpisania czego kolwiek sie nie pojawia :|

moze bede musial sie nad tym przysiasc i sprawdzic dokladnie :)
ale poki co za bardzo rozleniwiony jestem :D

04.06.2004
14:52
[57]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> to weź się pochwal jak rozwiązałeś problem z marginesem pod NN, zamiast się chwalić, że rozwiązałeś :)

wi3dzmin ---> możesz mi też przesłać ten skrypt do komentowania?

04.06.2004
15:35
[58]

wi3dzmin [ Konsul ]

Sulik <--
======
Ten kod wstawiamy tam gdzie mają się pojawiać komentarze..
----------------
//sciezka to sciezka do pliku komentarza... zmienną plik musisz przesłać np przez GET.
$sciezka = "komentarze/".$plik.".txt";
?>
<form action="koment.php?action=add" method="POST">
Nick: <input type="text" name="nick" class="pole-tekstowe"/><br /><br />
====
Przed tym poczatkiem skryput powinien być <? wstawiłeś go tam?

Qbaa <-- właśnie wysłałem ci na maila :) tylko , że z tego co mówi Sulik to to nie działa :]

04.06.2004
15:48
[59]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - po co bawic sie w zamykanie tagu php - jak ja to na zywca wkleilem do pliku ktory includuje mi reszte - a cale <form> dalem w echo

04.06.2004
16:00
[60]

SULIK [ olewam zasady ]

btw.:

"zmienną plik musisz przesłać np przez GET." (o co chodzi ??)

04.06.2004
16:11
[61]

SULIK [ olewam zasady ]

OK wi3dzmin juz wiem :)
udalo mi sie :D

byl jeden blad w tym skrypcie: dales jedna klamre za duzo

04.06.2004
16:14
[62]

wi3dzmin [ Konsul ]


no zmienna $plik określa co właściwie komentujesz, jest to identyfikator artykułu, opowiadania, newsa czy co tam komentujesz :)
np

$plik = "artykul_o_piwie";

wtedy komentarze są przchowywane w pliku
komentaraze/artykul_o_piwie.txt

a przez get bo np w linku prowadzącym do komentowanego tekstu musisz wpisać coś takiego

<a href="artykul_o_piwie.php?plik=artykul_o_piwie">Wejdz tutaj aby poczytac i skomentować artykuł na temat piwa</a>

kumasz ?;]

04.06.2004
16:24
[63]

wi3dzmin [ Konsul ]


hehe pewnie przez przypadek dostała się tam z innego skryptu :] ale to ok ze wsio działa :]

04.06.2004
16:28
[64]

SULIK [ olewam zasady ]

"artykul_o_piwie.php?plik=artykul_o_piwie"
w zyciu tak nie robilem :(
ja jestem calkowity noob jezeli chodzi o php :)

btw jak w css ustawic kolor fontu ?
bo
font-color: ff0000;

nie dizala :|

04.06.2004
16:29
[65]

SULIK [ olewam zasady ]

ok juz wiem - po prostu color :D

04.06.2004
16:48
[66]

SULIK [ olewam zasady ]

btw. jak zrobic to, aby plik komentarzami mial jakas nazwe ?
a nie:
".txt" ??

wiem ze pewnie chodzi o to cale GET - ale prosil bym o lopatologie :D

04.06.2004
16:56
[67]

wi3dzmin [ Konsul ]

zmienne, można przesyłać ppoprzez adres strony.

adres wyglądający tak:

blee.php?zmienna1=pierwsza&zmienna2=druga&zmienna3=trzecia

oznacza że na stronie blee.php automatycznie będziesz miał do dyspozycji trzy przesłane zmienne
$zmienna1 == "pierwsza";
$zmienna2 == "druga";
$zmienna3 == "trzecia";
urzywasz ich tak jak zwykłych zmiennych

Dzięki temu możesz przesyłać dane pomiędzy strnami, nizależnie od formularza :]

ale na niektórych serwerach ten sposób może być zablokowany, wtedy aby "urzyć" zmienną z adresu musisz wpisać $_GET['zmienna1']

$_GET['zmienna1'] == "pierwsza";
albo żeby nie było kombinowania wpisujesz
$zmienna1 = $_GET['zmienna1'];
itp itd
nie wiem czy dobrze to wytłumacyzłem :) najlepiej poszukaj jakiegoś ładnego tutoriala na ten temat :]

04.06.2004
17:00
[68]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - chyba wiem o co chodzi - pokombinuje to sie dowiem :D

04.06.2004
17:20
[69]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - po prosu w pliku w ktorym sa komentarze zastapuilem zmienna, na twardo :D

04.06.2004
20:08
smile
[70]

ashia [ Pretorianin ]

SULIK --> Dzięki

ale mam taki problem jeśli stronę wyświetlam u siebie na kompie to wszystko gra, ale gdy zapakuję na serwer to nie widać tła czyli ten przeźroczysty gif już nie jest przeźroczysty. Help

04.06.2004
20:24
[71]

SULIK [ olewam zasady ]

ashia -
posprawdzaj czy wszytkie sciezki dostepu do plikow sa wzgledne a nie bezwzgledne

na Polskie - bezwzgledne maja pelny adres i przypadkiem moga sie odnoscic do Twojego dysku

albo najlepiej podaj linka i sprawdze co jest nie tak

04.06.2004
20:45
[72]

ashia [ Pretorianin ]

sprawa wygląda tak
jeśli otworze stronke na dysku i dam zapisz obraz jako to faktycznie mam przeźroczystego gifa, ale jeśli ten sam plik ściągne ze serwera to mam gifa ale z białym tłem. ki czort ??

04.06.2004
20:54
[73]

SULIK [ olewam zasady ]

ashia - a mozesz dac kod strony lub adres ?

albo sporoboj uzyc tego:
sulik.spymac.net/blank.gif

04.06.2004
20:55
[74]

SULIK [ olewam zasady ]

[ edit dla skompych ]

czyli tylko jak dajesz zapisz jako na obraku to gif jest z bialym tlem ? czy tez biele tlo ma jako obrazek ?

04.06.2004
21:03
[75]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Poprostu uzywasz stylu padding-top: 0px; :)

04.06.2004
21:15
[76]

lord_KaT [ Pretorianin ]

Wie ktos moze czemu stronke robiona na pccie w zwyklym htmlu bez javy zapisze przez ie na macintoshu to caly kod mi sie pierdzieli i pojawiaja sie zbedne komendy?

04.06.2004
21:18
[77]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

lord_KaT => Eee, a moglbys to bardziej sprecyzowac ?? Bo zrozumialem, ze pojawiaja ci sie jakies dodatkowe komendy, co jest raczej rzecza niemozliwa, gdyz zadna przegladarka, niezaleznie czy na PC czy na Macu, nie potrafi wymyslac sobie kodu :) Pomijam oczywiscie fakt, ze na Macu dzieje sie strasznie dziwne rzeczy ze stronami :P

04.06.2004
21:36
[78]

SULIK [ olewam zasady ]

lord_KaT - pisz w notatniku, nie zapomnij o odpowiednim kodowaniu pl znakow i musisz znalezc sobie tabele "bezpiecznych kolorow" - tzn. tabele kolorow w ktorej sa podane wartosci poprawnie odczytywane na obu rodzajach sprzetu :)

04.06.2004
22:04
[79]

Qbaa [ Generał ]

wi3dzmin, Drak'kan ---> dzięki :)

05.06.2004
00:30
[80]

SULIK [ olewam zasady ]

Pamietacie ten scrypt uploadu ??
no to teraz go troche urozmaicilem :D
dokladnie mowiac... juz sie nie musze martwic o to, ze osoby grywajace mi pliki beda sobie zastapowac swoje pliki :)

teraz musza wypelnic co prawda jedna komorke wiecej - tzn. podac nicka (ale i tak o to wczesniej ich proisilem aby recznie zmieniali nazwy) - a skrypt juz wygeneruje nowa nazwe z dodaniem w niej nicka i rozmiaru pliku + stara czesc nazwy :D

05.06.2004
10:32
[81]

szymaniak [ Konsul ]

Niedawno zaczołęm na poważnie uczyć się php (gdzieś tak z 4 dni) i mam problem.

<?
$bokA=10;
$bokB=7;
print("Pole prostokąta $bokA i $bokB wynosi: ".$bokA*$bokB);
?>

Co tu jest nie tak?

05.06.2004
10:34
[82]

hugo [ v4 ]

print("Pole prostokąta $bokA i $bokB wynosi: ".$bokA*$bokB);
.......................................................^ ta kropka?

05.06.2004
10:35
smile
[83]

hugo [ v4 ]

:/ źle mi pokazało...

.$bokA*$bokB

ta kropka przed $bokA

05.06.2004
11:08
[84]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ta kropka jest jak najbardziej poprawna :/ Moze sproboj policzyc iloczyn przed funkcja print.

05.06.2004
11:21
[85]

szymaniak [ Konsul ]

próbowałem też zrobić coś takiego...

<?
$bokA=10;
$bokB=7;
$pole="$bokA*$bokB";
print(pole prostokąta $bokA i $bokB wynosi $pole);
?>

ale też źle

05.06.2004
11:27
[86]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Juz raczej:

<?
$bokA=10;
$bokB=7;
$pole=$bokA*$bokB;
print("pole prostokąta $bokA i $bokB wynosi $pole");
?>

05.06.2004
11:46
[87]

szymaniak [ Konsul ]

ok :D dzięki :P działa wszystko

05.06.2004
11:51
smile
[88]

SULIK [ olewam zasady ]

Jazda to bedzie jak zaczna sie rozgrywki w CSa u mnie na siecie bo bede musial wykombinowac jakis formularz w ktorym bedzie mozna przedstawiac wyniki :)

co latwe byc nie bedzie :|
ale oolnego pomysla juz mam :D

06.06.2004
15:33
[89]

HNTR [ Konsul ]

Mam problem ze stroną... zamieszczam obrazek, tam jest wszystko wyjaśnione !
Jak to teraz zrobić, żebi i pod IE działało ? Jeżeli chcecie, moge wam pokazać jakiś kod itp.

06.06.2004
16:16
[90]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - dziwne pod Opera tez wyglada dobrze

a co do tego pisania skryptu na wyniki rozgrywek lanowych - napisalem :)
nawet to nie bylo takie trudne :]
polaczylem skrypt komentatora z uploadem i dziala :D

06.06.2004
16:54
[91]

HNTR [ Konsul ]

SULIK > Czyli mam dobry przykład, że IE nie jest jedyną słuszną przeglądarką :-)

06.06.2004
22:19
[92]

SULIK [ olewam zasady ]

moze mi ktos wyjasnic dlaczego IE nie akceptuje mi css ??

po lewej opera
po prawej IE

i ja sie pytam co jest nie tak ??
bo ie nawet nie zaakceptowalo rozmiarow komorek... debilna zabawka gatesa :|
powie ktos jak zrobic to tak aby wygladalo tak samo jak pod opera ?

06.06.2004
22:52
[93]

SULIK [ olewam zasady ]

Ok dalem rade sobie juz :)
sam zabardzo nie wiem o co chodzi - ale najwazniejsze ze dziala

ale tak czy inaczej to potwierdxa jedno: IE SUX

07.06.2004
09:15
[94]

wi3dzmin [ Konsul ]


Ano sux :) w IE wszystkie elementy są takie due i niezgrabne :) np pole tekstowe w mozilli czy operze jest ustwione tak że jest małe, zgrabne, a w IE to wielki rozepchany kwadrat :)

07.06.2004
13:23
[95]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Juz kiedys wspominalem tutaj iz zabieram sie za projekt strony o grach :) Od tego czasu kilka rzeczy sie zmienilo. Po pierwsze zrezygnoawlaismy z uslug GOLa jakos serwerodawcy i przezucilismy sie na sponsoring portalu mocny.com (szczegolnie, ze dzialu o grach jeszcze nie mieli). Tak wiec projekt ruszyl i po kilku miesiacach wyczekiwania, az dostane lay, wzialem sie do pracy. Tak naprawde to lay jest jeszcze nie kompletny (np. top nie zostal jeszcze zrobiony) ale w pisaniu skryptow to nie przeszkadza.

Do was sie zglaszam z prosba przetestowania dostepnych funkcji oraz jakas taka skromna ocene tego co juz mam. A jeste tego nie wiele, gdyz strone pisze od 2 dni. Tak wiec mamy: strone glowna (jeszcze do konca nie kompletna z uwagi na brak reszty dzialow), widomosci oraz encyklopedie (ktora raczej ulegnie lekkim zmianom, gdyz narazie zbytnio przypomina GOLowa :P).

No i na koniec adres strony testowej: https://gry.mocny.com/preview

07.06.2004
18:05
[96]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Witam, mam problem – otóż postanowiłem zacząć wzmagania z PHP. Na początek powiem, że jeśli ogólnie chodzi o programowanie to nie jestem wcale taki początkujący – wcześniej pisałem w VB i VC++, więc wiem, na czym to polega, a PHP do tego ostatniego jest podobno podobny.
Jeśli chodzi o strony WWW to do tej pory pisałem tylko w HTML z pomocą CSS oczywiście, jednak postanowiłem spróbować PHP, gdyż ja po prostu lubię programować, a w dziedzinie programowania stron WWW również chciałbym coś więcej umieć, może w przyszłości jakiś porządny (może nawet potężny… kto wie, wszystko przede mną) serwis o programowaniu :)
Więc dobra, do rzeczy…

Abyście wiedzieli, na czym stoję: Więc zainstalowałem sobie najnowszą wersję krasnala i tam jest serwer „Apache”. Tak się składa, że już w miarę nauczyłem się z tego korzystać i umiem zrobić żeby moja strona była otwierana poprzez przeglądarkę i wpisanie w niej IP. Na przykładowych stronach skrypty PHP działają poprawnie – dla porównania odpalałem te strony bez użycia serwera i te skrypty nie działały, więc obsługa PHP działa dzięki temu serwerowi, czyli nie pozostało mi nic innego jak zadać kilka pytań na temat PHP – zaznaczam, że w PHP jestem początkujący. tzn. dziś próbuję zacząć w nim coś robić :)

.: Po pierwsze :.
Na początek spytam w czym mogę zapisać plik o rozszerzeniu .PHP, albo po prostu jak to zrobić – jak robię to w notatniku to wychodzi .php.txt
Ściągnąłem sobie właśnie jakiś program „Pomocnik PHP”, ale tam zapisuje się jako .PHP3, .PHP4, albo jeszcze inne, ale nie ma zwykłego .PHP
Na jednym kursie przeczytałem, że można zmienić rozszerzenie .html na .php jednak nie wiem jak bo w tradycyjny sposób nie wychodzi.

.: Po drugie :.
Rozumiem, że stronę w PHP piszę się normalnie używając HTML, a między znacznikami <BODY> wstawia się skrypty PHP? Jeśli jest inaczej to gdzie wstawia się skrypty PHP?

.: Po trzecie :.
Zrobiłem zwykłą przykładową stronę index.html i między znaczkami <body> umieściłem takie coś: <? echo("To jest prosty skrypt PHP"); ?> i nic mi to nie dało bo skrypt nie zadziałał, nie wyświetlił się tekst. Pewnie dlatego, że strona nie miała rozszerzenia .PHP, ale nie wiem, może jest jakiś inny powód…

PS.
Jeśli już będę wiedział, gdzie umieścić skrypty, aby działały poprawnie i będę umiał zrobić rozszerzenie PHP to chyba dalej sobie poradzę, bo pozostanie tylko nauka PHP, gdy już będę wiedział jak go użyć. A jeśli nadal będę miał jakieś wątpliwości to napiszę…

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam, D4nl3y

07.06.2004
18:16
[97]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Danley =>
Ad.1. Wystarczy ze w opcjach widoku folderow odznaczysz sobie opcje ukrywania znanych rozszerzen plikow i juz problemu ze zmiana, czy poprawnym zapisem nie bedzie.

Ad.2. Skrypt PHP mozesz wstawic w dowolnie wybranym przez ciebie miejscu. PHP generalnie sluzy do generowania stron WWW. Tzn. Ty piszesz strone w PHP ale przegladarka internetowa otrzyuje jedynie czysty HTML wygenerowany za pomoca twojego kodu przez interpretatora PHP. Tak wiec PHP umieszczasz niezaleznie od kodu HTML. Sa takze szkoly (do ktorej ja naleze), ze kod HTML wprowadza sie na strone poprzez komendy PHP, np. echo "<div>Jakis tekst i zawartosc zmiennej - $zmienna</div>"; Ale oczywiscie mozna to robic tradycyjnie wklejajac kod PHP do HTMLa, np. <div>Jakis tekst i zawartosc zmienneh - <?php echo $zmienna; ?></div>

Ad.3. Skrypt PHP dziala tylko w plikach oznaczonych jako PHP, czyli np. z rozszerzeniem .php lub .php3 lub innym takim. Po prostu jest to znak, ze plik musi przejsc przez interpretatora PHP najpierw.

07.06.2004
18:25
[98]

hotDog [ Outsider ]

Danley -->

1) w notatniku Zapisz jako... -> nazwa pliku: xxxxxx.php oraz Zapisz plik jako...: wszystkie typy i ENTER

2) skrypty PHP możesz wsadzać w każdą część strony... np. <?php echo '....'; ?> <html><body> <?php echo '..'; ?> text<br><br>text</body> <?php echo '...'; ?> </html> Ale wtedy plik musi mieć rozszerzenie *.php

3) a uruchamiałeś ten plik poprzez Apacha czy po prostu kliknąłeś na niego dwa razy? Jeśli kliknąłeś dwa razy tylko to nie ma się co dziwić :) A jeśli nie działa również pod Apachem to zmień rozszerzenie na *.php

07.06.2004
18:35
smile
[99]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Dzieki panowie, juz wszystko dziala poprawnie - raz, ze udalo sie zrobic rozszerzenie .php, a dwa, ze zadzialal ten skrypt - wlasnie ze strony z rozszerzeniem .php :)))

hotDog ---> Cały czas z Apacha odpalalem tylko, ze do tej pory bylo rozszerzenie .html, a teraz przy .php wszystko dziala :)

07.06.2004
18:38
smile
[100]

Filipeusz [ Konsul ]

Napiszcie jak sie strone umieszcza?Bo nie umiem.

07.06.2004
19:21
[101]

fanlegii79 [ Konsul ]

Danley =>Add .2 Zeby nie mieszac kodiu logiki php, z kodem prezentacji html, mozna uzywac smartego. w wieloosobowych projektach, gdzie kto inny jest grafikiem kto inny programista jest to praktycznie niezbedne (czyt. najszybsze).

07.06.2004
19:56
[102]

SULIK [ olewam zasady ]

ja najczesciej wsztki skrypty php wale w plikach txt, ale potem te pliki text includuje do plikow php :)
po porstu po co mam sobie robic smietnik :)
zreszta pewnie 90% osob includuje skrypty - ale ja do skryptow uzywam plikow txt :) - chociaz jestem pewny ze server mi nic tam nie dopisze (na niektorych serverach do plikow takich jak html, htm itp, servery dopisywaly na koncu jakies bzdety - np. interuia tak lubiala, wiec aby miec 100% pewnosc ze nikt mi nie bedzie w nic ingerowal uzywam plikow txt)

Filipeusz - more info plz

07.06.2004
21:02
[103]

wi3dzmin [ Konsul ]

Filipeusz <-- a co dokądnie chodzi? generalnie żeby mieć strone potrzebujesz serwera, jak masz serwer, to musisz miec jakiegoś klienta ftp, go odpalasz, łączysz się z serwerem i tam wrzucasz pliki strony. Strona główna musi nazywać się index.html. Napisz dokładnie o co ci chodzi :)

07.06.2004
22:22
smile
[104]

hotDog [ Outsider ]

Filipeusz --> stronę umieszcza się szybko



;-)

08.06.2004
10:04
[105]

SULIK [ olewam zasady ]

OK jak pamietacie skrypt komentarzy by wi3dzmin to mam prosbe :)
czy dalo by sie zrobic tak, aby sumowac np $kom[4] ze wszytkich wierszy i wynik zamieszczac gdzies na stronie ??

08.06.2004
10:12
[106]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> trochę jaśniej, bo nie rozumiem za bardzo o co chodzi ;]

08.06.2004
10:18
[107]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog:
--------regulamin.php:-----------
<?
include ".gora.txt";
include "regulamin.txt";

$sciezka = "komentarze/regulamin.txt";
?>
<br><br><center><b><font color=red>..:: Komentarze ::..</b></font></center>
<center>
<form action="koment.php?action=add" method="POST">
<textarea name="komentarz" cols="40" rows="3" wrap="physical" class="kik3"></textarea><br />
Nick: <input type="text" name="nick" class="kik3"/>
<input type="hidden" name="opow" value="<? echo $sciezka; ?>" />
<input type=reset class=kik3 value=Wyczysc>
<input type="submit" value="Dodaj!" class="kik3" />
</form></center>
<p>Komentarze czytelnikow:</p>

<?

if (file_exists($sciezka))

$id = file($sciezka);
echo "<center><table width=\"420\" border=\"0\" style=\"border-collapse:collapse\" bordercolor=\"#ffffbb\">";
for ($n=0; $n<count($id); $n++)

$t = $id[$n];
$kom = explode("[--]", $t);
echo "<tr><td align=left bgcolor=990000><b>".$kom[0]."</b>";

if ($log == 1)

echo "<a href=\"koment.php?action=del&opow=".$sciezka."&id=".$n."\"><br />-Usun-</a>";

echo "</td></tr><tr><td bgcolor=700000>".$kom[2]."<br /><br /><br /></td></tr><tr><td align=right bgcolor=600000>".$kom[1]."<tr><td align=right bgcolor=300000><br><br>";

echo "</table>";

else

echo "<span style=\"color: #FF0000\">Nie ma jeszcze zadnych komentarzy</span>";


?>
<br><br><center>
Dodales komentarz i go nie widzisz ? nacisnij F5 :D</center>
<?


include ".dol.txt";
?>
-------------------------------------------
-------------------koment.php---------
<?
if ($_GET['action'] != "del")

$sciezka = $_POST['opow'];
$nick = $_POST['nick'];
$nick = strip_tags($nick);
$komentarz = $_POST['komentarz'];
$dzien_numer = date('d');
$miesiac = date('n');
$rok = date('Y');
$data = "$dzien_numer - $miesiac - $rok";
$komentarz = str_replace("\n", "<br />", $komentarz);
$komentarz = strip_tags($komentarz);
$tresc = "$nick [--] $data [--] $komentarz [--]\n";

if (file_exists($sciezka))


$fp = fopen($sciezka, "r");
$rozmiar = filesize($sciezka);
$tresc_stara = fread($fp, $rozmiar);
unset($rozmiar);
fclose($fp);

$fp = fopen($sciezka,"w");
fwrite($fp, $tresc);
if (fwrite($fp, $tresc_stara))

include ".gora.txt";
echo "<center><h4>Pomyslnie zapisano dane.</h4></center><br /><br /><A HREF=\"javascript:history.back()\"><b>Powrót</b></A>";
include ".dol.txt";

else

include ".gora.txt";
echo "Wystapil blad podczas zapisu danych!!";
include ".dol.txt";

fclose($fp);

else


$fp = fopen($sciezka, "w");
if (fwrite($fp, $tresc))

include ".gora.txt";
echo "Pomyslnie zapisano dane<br /><br /><A HREF=\"javascript:history.back()\">Powrót</A>";
include ".dol.txt";


else

include ".gora.txt";
echo "Blad podczas zapisu danych";
include ".dol.txt";

fclose($fp);



else


$sciezka = $_GET['opow'];
$znacznik = $_GET['id'];
$linie = file($sciezka);
$d = 0;

while($d<=count($linie))

$d++;


if ($d <= 2)

if(unlink($sciezka))

include ".gora.txt";
echo "Pomyslnie usunieto komentarz, nie ma juz zadnych komentarzy do tego opowiadania wiec plik z komentarzami zostal usuniety<br /><br /><A HREF=\"javascript:history.back()\">Powrót</A>";
include ".dol.txt";

else

include ".gora.txt";
echo "Blad podczas usuwania pliku";
include ".dol.txt";



else

unset($linie[$znacznik]);
$fp = fopen($sciezka, "w");
for($n=0;$n<=count($linie);$n++)

if (isset($linie[$n]))

fwrite($fp, $linie[$n]);



include ".gora.txt";
echo "Pomyslnie usunieto komentarz. <br /><br /><A HREF=\"javascript:history.back()\">Powrót</A>";
fclose($fp);
include ".dol.txt";



?>
--------------------------------
-----komentarze/regulamin.txt--------
Sulik [--] 04 - 6 - 2004 [--] Ale na wiekszosci pewnie grales tylko z botami, z ludzmi na nich gra sie odrobine inaczej - zreszta jak dla mnie tez by starczyly 3 mapy - ale zobaczymy jak to bedzie :)... Znajac juz tych co tu graja to caly mamcycle zamknie sie w max 4 mapach :) [--]
Bongo [--] 04 - 6 - 2004 [--] wedlug mnie to troche za duzo jest map.Wystarczyly by 2 albo 3 mapy
Wiekszosc z nich poprostu nie lubie [--]
Sulik [--] 04 - 6 - 2004 [--] Pierwszy testowy komentarz. :D OK wszytko powinno dzialac... niestety nie dziala oddzielanie enterami wierszy, ale jakos sobie dacie rade :)... Acha, a co do regulaminu: podoba mi sie :D [--]
-------------------------------------

i teraz zalozumy ze tam gdzie jest napisane: Sulik lub Bongo beda cyfry 1, 5, 8
i chce je dodac - w skrypcie do odczytu tego sa to zmienne: $kom[0]
(skrypt pisal wi3dzmin)
i teraz chcial bym dodac do dane z $kom[0] w kazdym wierszu
tzn. $kom[0] z pierwszego wiersza + $kom[0] z drugiego wiersza + $kom[0] z trzeciegow wiersza

i pytanie brzmi jak :)

08.06.2004
10:34
smile
[108]

hotDog [ Outsider ]

hymm.. czytanie czyijś skryptów nie należy do prostych czynności :))

hymm... nie wiem.. może spróbuj coś takiego:

$suma = 0;

for ($n=0; $n<count($id); $n++)

$t = $id[$n];
$kom = explode("[--]", $t);
echo "<tr><td align=left bgcolor=990000><b>".$kom[0]."</b>";
$suma = $suma + $kom[0];


echo $suma;

nie daję gwarancji, że to zadziała, bo teraz mi się spieszy.. ale może chociaż jakoś Cię nakieruję na właściwą drogę :)
Powodzenia.

08.06.2004
11:46
[109]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - ok dzieki, poradzilem sobie :)
to dziala :D

08.06.2004
15:42
[110]

wi3dzmin [ Konsul ]


Sulik jaki jest adres tej stronki o CS? jezeli jest juz w necie :)

08.06.2004
17:16
[111]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - nie ma jej na necie i nigdy nie bedzie - siedzi u mnie na HDD z postawionym serverem apahe i moga ja przegladac tylko ludze z mojego lana

coz..
nie mam zreszta nawet servera gdzie bym mogl to dac :(

08.06.2004
22:26
[112]

wi3dzmin [ Konsul ]

ech no truno :) nie pooglądam sobie :)

08.06.2004
22:33
[113]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - moge najwyzej sluzyc screenami, ale pewnie Cie by to nie zadowalalo :|
a do netu bym chetnie wyslal, ale nie mam zadnego servera gdzie bedzie w pelni onslugiwane to co mam na stronce

09.06.2004
16:10
[114]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Witam!
Musze przyznać, że całkiem przyjemnie się pisze w PHP – już przy tablicach jestem :)
Pojawiły się jednak schody – nie wiem jak zastosować funkcję explode() oraz implode(), żeby działały poprawnie. Wiem jak wpisać mniej więcej te funkcje, tylko nie wiem skąd wziąć tekst do podzielenia… próbowałem np. ze zmiennej jednak nie dzieliło tekstu… może jednak coś źle wpisałem… w przypadku funkcji explode() było tak:

$zmienna = "jakiś przykładowy tekst"; // ten tekst jest do podzielenia
$tablica = explode(", ", $zmienna);
echo ($zmienna); // wyświetli się tekst ze zmiennej
echo ($tablica); // wyświetli się słowo "array" a imo powinien wyświetlić się tekst podzielony znakiem przecinka…

a z funkcją implode() podobnie… jednak efekty nie zostały uzyskane :(
Mógłby mi ktoś napisac prawidłowy przykład jak stosować te funkcje, żeby uzyskać pożądany efekt?

09.06.2004
17:36
[115]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Funkcja explode() sluzy do rozbijania tekstu na mniejsze, zgodnie z podanym znakiem podzialu. Wynik zapisywany jest w tablicy. Dla przykladu podam skrypt:

<?php
$tekst = "1||Tekst 1||Tekst2";
$tekst = explode("||", $tekst);
echo $tekst; // Zwroci prawidlowo Array, gdyz zmienna jest tablica
echo $tekst[0]; // Zwroci tekst "1"
echo $tekst[1]; // Zwroci tekst "Tekst 1"
echo $tekst[2]; // Zwroci tekst "Tekst 2"
?>

Funkcja implode() sluzy do zamiany tablicy w ciag znakow. Jako paramter podajesz ciag rozdzielajacy komorki oraz zmienna tablicowa :)

09.06.2004
17:45
smile
[116]

la combo [ Legionista ]

Witam, zaraz padnie jedno z tych najgłupszych pytań, dlatego forumowicze bez cierpliwości, niech lepiej nie czytają :))

Chciałbym wiedzieć jak zrobić coś takiego żeby strona była na środku, tzn. cała konstrukcja (menu, logo i inne) znajdowaly sie na srodku okna, a ze strony lewej i prawej nie bylo nic (ewentualnie jakies tlo do wyboru).
Kombinuje, ale wychodzi mi tylko w całym oknie (tak jak Forum GOLa), a mi chodzi o cos takiego jak jest np. na portalu Onet.pl (po bokach puste biale paski).
Wiem, ze banalne pytanie dla was, jednak niestaty ja tego nie wiem. :(

Proszę o pomoc i cierpliwość :)

09.06.2004
18:09
[117]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Najprosciej, aby nie burzyc specjalnie ukladu strony, wstaw wszystko pomiedzy tagi:

<center>
<table width='xxx'><tr><td> <!-- ewentualnie jakies parametry do taga <td> jeszcze -->
<!-- kod strony -->
</td></tr></table>
</center>

10.06.2004
10:27
smile
[118]

ashia [ Pretorianin ]

SULIK -->> Dzięki wszystko już działa OK

10.06.2004
11:23
smile
[119]

SULIK [ olewam zasady ]

ashia :)
a napiszesz co robilo klopoty, abysmy wiedzieli na przyszlosc :)

10.06.2004
23:06
[120]

donzoolo [ Senator ]

mam pytanko:

Jak zrobic taka wyszukiwarke, cos w takim stylu(ciezko slowami opisac)

info: w ‹› jest cos czego ie ma byc na stronie :)

‹MAm na gorze np cztery odnosniki›

elfy / ludzie/ krasnoludy / gnomy

Elfy : tralalalala ‹›kilka linijek›

Ludzie: trayaalalla

Krasnoludy: tatatataa

Gnomy: lalalala

‹i teraz chodzi o to, ze jak nacisne np. gnomy to zeby przeskakiwalo do miejsc na stronie gdzie sa gnomy, czaicie o co mi chodzi :)

troszke zagmatwalem... ale moze zrozumiecie :)

10.06.2004
23:15
[121]

hotDog [ Outsider ]

<a name="gnomy">początek gnomów</a>
gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy gnomy


tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst a teraz skocz do <a href="gnomy">gnomów</a>

10.06.2004
23:18
[122]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog zle:
<a href="gnomy">gnomów</a>

powinno byc:
<a href="#gnomy">gnomów</a>

10.06.2004
23:18
[123]

wi3dzmin [ Konsul ]


hmm ja kumam :) ale nie pamietam jak to sie robi :) w każdym bądź razie bardzo prosto :) a czekaj, mam :)


<A HREF="#elfy">Elfy</A><a href="#gnomy">Gnomy</a>
jakas tresc strony
.
.
...

<A NAME="elfy">Elfy</A> - opis rasy...
.
.
..
<a name="gnomy">Gnomy</a>- opis rasy

u góry to ten odnośnik do kliknięcia :) a to na dole to określenie zakładki :) chyba kumasz :)

10.06.2004
23:19
[124]

wi3dzmin [ Konsul ]


hehe trzech się rzuciło :) za długo to pisałem ;)

10.06.2004
23:20
[125]

hotDog [ Outsider ]

SULIK racja, jestem dzisiaj roztargiony :-/

11.06.2004
13:48
[126]

SULIK [ olewam zasady ]

ok, mam zmienne np:
$sumaa
$sumab
$sumac
$sumad

kazda z tych zmiennych ma tam jakos wartosc ktora sie jej przypisuje :) (np. $sumaa = 1, $sumab = 2, $sumac = 20, $sumad = 5)

i teraz jak to zrobic, aby zmienne te ustawily sie od najwiekszej do najmniejszej wartosci ??

chodzi mi o wyswietlenie ich an stronie w postaci tabelki :)

11.06.2004
14:38
[127]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

chyba nie do konca o to chodzilo, ale moze chociaz naprowadze jakosc :)
$suma[] = 1;
$suma[] = 2;
$suma[] = 20;
$suma[] = 5;
rsort ($suma);
reset ($suma);
while(list($index, $wartosc) = each ($suma)) ‹
echo ("$index = $wartosc");

11.06.2004
14:41
[128]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

tam nawiasy mi sie zmienily i nie wiem czemu wrzucily sie "<>" ale mniejsza o to... wiadomo, ze powinny byc "‹›"

11.06.2004
14:56
[129]

SULIK [ olewam zasady ]

Danley - ale ja mam zmienne:
$sumaa
$sumab
$sumac
$sumad

a nie
$suma[]
no ze chyba "[]" - zastapuje a,b,c,d :D

a co do zamianty klamerek na nawiasu - to jakies zabezpieczenie GoLa juz dawno stosowane :)

11.06.2004
15:40
[130]

SULIK [ olewam zasady ]

OK doszedlem do czegos:

$suma[] = $sumaa;
$suma[] = $sumab;
$suma[] = $sumac;
$suma[] = $sumad;
rsort ($suma);
reset ($suma);
while(list($index, $wartosc) = each ($suma)) ‹
$index++;
echo ("[ Miejsce $index | $wartosc punktow ]<br>");



ale teraz chcial bym, aby po wykryciu np. ze $sumab jest najwieksza - napisane przy niej byla nazwa zespolu :)
cos takiego:
[ miejsce | wartosc punktowa | nazwa zespolu ]

11.06.2004
18:04
[131]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

nie widzialem o tym zabezpieczeniu :)

no mam problem maly podobny do tego jaki mial donzoolo, tylko troche bardziej skaplikowany...
otoz mam plywajaca ramke w tabeli w jednej komorce i tam mam strone oczywiscie, a obok w drugiej komorce jest odnoscik (banner) i chce aby po kliknieciu na banner strona w ramce wlaczyla sie dokladnie w odpowiednim miejscu i wlasnie, jak to zrobic? zapewne jakos podobnie tylko nie wiem jak :/

11.06.2004
21:13
smile
[132]

Qbaa [ Generał ]

Danley ---> o jakim zabezpieczeniu?
co do problemu... javascript:
<a href=# onclick="top.location=parent.nazwa_ramki.document.location">banner</a> - otwiera zawartosc ramki w oknie glownym
<a href=# onclick="window.open(parent.nazwa_ramki.document.location,'','');">banner</a> - w nowym oknie
sprecyzuj co znaczy "dokladnie odpowiednie miejsce" :)


też mam pytanie [php]:
$lit=array('a','b','c','d');
$il=count($lit);
for($x=0;$x<$il;$x++) ‹
echo $lit.'<br>';
echo $lit[0].$lit[3].'<br>';
echo $il.'<br>';
echo $x.'<br>';
echo $lit[x].'<br>';

daje wynik:
Array
ad
4
0 (tutaj kolejne cyfry 0-3)
a tu mi nic nie wyświetla... czemu? powinny być chyba kolejne literki no nie?

11.06.2004
21:17
[133]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - chodzi o zabezpieczenie gola przed wstawianiem znaczaka: shift + [ i shift + ]
bo wychodzi cos takiego: ‹ ›

11.06.2004
21:19
[134]

SULIK [ olewam zasady ]

chyba zapomniales o klamerce na koncu
jeceli chodzi o to :D

$lit=array('a','b','c','d');
$il=count($lit);
for($x=0;$x<$il;$x++) ‹
echo $lit.'<br>';
echo $lit[0].$lit[3].'<br>';
echo $il.'<br>';
echo $x.'<br>';
echo $lit[x].'<br>';

11.06.2004
21:32
[135]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> aaa te zabezpieczenie, to wiem :)
w klamerkę na końcu mam, po prostu jej nie skopiowałem.
następnym razem sprawdź u siebie czy coś działa, a nie tylko może to może tamto, bo jak u Ciebie nie zadziała, to i u mnie też nie :)
zresztą nawet jeśli pokazało by inne rzeczy mimo braku klamerki, to nie mogło by być też problemów z echo $lit[x].'<br>'; :)

to co? wie ktoś czemu to nie działa?

11.06.2004
21:43
[136]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa --> chodzi Ci o to żeby wyświetlał zawartość "x" z tablicy? To musi to być zmienna $x a nie samo x

czyli

....
echo $lit[$x].'<br>';
...

11.06.2004
22:31
[137]

Qbaa [ Generał ]

hotDog ---> dzięki, już chyba nie myślałem :)
przydało mi się to do tego:

SULIK ---> takie coś naskrobałem, działa tak jak chciałeś :)
<?
$zespola=array('1','abcd');
$zespolb=array('2','bdca');
$zespolc=array('20','cadb');
$zespold=array('5','dbac');

$suma[]=$zespola[0];
$suma[]=$zespolb[0];
$suma[]=$zespolc[0];
$suma[]=$zespold[0];
rsort ($suma);
reset ($suma);
while(list($index, $wartosc) = each($suma)) ‹
$index++;
echo 'Miejsce: '.$index.', nazwa: ';
$lit=array('a','b','c','d');
$il=count($lit);
for ($x=0;$x<$il;$x++) ‹
eval("\$".'p0='."\$".'zespol'.$lit[$x].'[0];');
eval("\$".'p1='."\$".'zespol'.$lit[$x].'[1];');
if ($wartosc==$p0) ‹echo $p1;›

echo ', zdobył '.$wartosc.'punktow<br>';

?>

działający przykład:

11.06.2004
23:54
[138]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - ja myslalem ze to co mi sie wyswietlilo a to co napisales na forum ma sie wyswietlic :)
sorry :)

a za skrypcior wiekie dzieki :D

12.06.2004
00:06
[139]

SULIK [ olewam zasady ]

wszytko ok... ale

ja dane cyfrowe mam zmienne i sa one sapisywane jako:
$sumaa
$sumab
$sumac
$sumad

wiec.. pomyslalem sobuie ze zrobie taki myk:

$zespola=array('$sumaa','LoLSQuad');
$zespolb=array('$sumab','StudentSQ');
$zespolc=array('$sumac','kamikazeeeSQ');
$zespold=array('$sumad','D');

ale... :( niestety
wynik na stroiie wygladal tak:

"Miejsce: 1, nazwa: D, zdobył $sumad punktow
Miejsce: 2, nazwa: kamikazeeeSQ, zdobył $sumac punktow
Miejsce: 3, nazwa: StudentSQ, zdobył $sumab punktow
Miejsce: 4, nazwa: LoLSQuad, zdobył $sumaa punktow"

a zmiast $sumaa, $sumab, $sumac, $sumad - powinny znalezc sie wartosci liczbowe
a nie znaczniki :(

12.06.2004
00:15
smile
[140]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Qbaa ---> Jak na obrazku, czyli... po kliknieciu na banner wlacza sie "naglowek2" na gorze czyl tak jakby był normalnie przy nim
<A NAME="naglowek"></A>
a przy bannerze odnosnik do tego
<A HREF="#naglowek">jakis tekst</A>
- tak by bylo gdyby banner byl z odnosnikiem na jednej stronie, czyli w tej plywajacej ramce, ale jest w innej komorce...

PS. Wiecie, moze dlaczego mi sie tak obrazki znieksztaucaja? poczatkowo robilo mi sie tak tylko w paincie, pozniej rowniez w ifran viewie, a teraz nawet w psp :/

12.06.2004
00:17
[141]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

SULIK - to zamiast ' uzyj "

12.06.2004
00:27
[142]

SULIK [ olewam zasady ]

Danley - ok dzieki :D

12.06.2004
00:28
[143]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> to działa:
$sumaa=1;
$sumab=2;
$sumac=20;
$sumad=5;
$zespola=array($sumaa,'LoLSQuad');
$zespolb=array($sumab,'StudentSQ');
$zespolc=array($sumac,'kamikazeeeSQ');
$zespold=array($sumad,'D');
wystarczy wywalić te cudzysłowy pomiędzy którymi były te zmienne w tablicach. ew pojedyncze zastąpić podwójnymi, ale po co :)

12.06.2004
00:31
[144]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

no apostrofy wywalic, albo zastapic je cudzyslowami...

12.06.2004
00:37
smile
[145]

SULIK [ olewam zasady ]

Dziekuje :D
wszytko dziala tak jak powinno :D

12.06.2004
00:40
[146]

Qbaa [ Generał ]

zwiedzałem różne zakątki internetu, zamiast od razu opublikuj wcisnąć... sorry :)

Danley ---> w js takie coś wykombinowałem, chyba w czystym html się tego nie da zrobić, choć oczywiście pewności nie mam:
<a href="#" onclick="parent.nazwa_ramki.document.location=parent.ramka.document.location+'#naglowek'">naglowek</a>
co do obrazków nie wiem...

12.06.2004
00:46
[147]

SULIK [ olewam zasady ]

Pokaze wam po co was tak meczylem :D
-->
(tylko jakos kiepska :|)

12.06.2004
01:04
[148]

Qbaa [ Generał ]

spoko
zauważyłem literówkę w linku Element d(e)ocelowy
na samym dole 859 people will be fraged - przyszłość przewidujesz? :)
aaa i gracie w C-Sa czy w Gunbounda (czy jak to tam sie zwie) :)
D - jednoosobowa drużyna? :)
stronka naprawdę robi dobre wrażenie, pro system rozgrywek :)

12.06.2004
01:10
[149]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - jakos ciezko poprawia sie wlasne bledy :(
wiec dizeki za wskazanie bledow

"zauważyłem literówkę w linku Element d(e)ocelowy" - poprawione
"na samym dole 859 people will be fraged - przyszłość przewidujesz? :)" - poprawione
"aaa i gracie w C-Sa czy w Gunbounda (czy jak to tam sie zwie) :)" - CS ale nie mialem innych screenow pod reka - bo ten dzial dalej jest w fazie testow :)

"D - jednoosobowa drużyna? :)" - poki co, nie moge sie doprosic o podanie nazwy teamu lidera ostatniej druzyny - wiec D jest tylko dla testow :D

"stronka naprawdę robi dobre wrażenie, pro system rozgrywek :)" - dzieki :D - ale to tylko jeden dzial :)
szkoda ze stronka jest tylko na lana (nie mam gdzie wsadzic w sieci) to bys obadal dokladniej :)
a z drugiej strony jak bym wysyal na swiat to bym musial sie pobawic w zabezpieczenia i logowania - a mi sie nie chce :D

12.06.2004
01:13
[150]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Qbaa ---> Juz jest dobrze bo sie odpala gora,tylko teraz mam problem z odpowiednim skonfigurowaniem tego, zeby sie odpowiednia strona wgrala... bo na js sie kompletnie nie znam, moglbys jeszcze powiedziec jak to skonfigurowac?

Strona na ktorej ma sie naglowek wczytac na gorze nazywa sie: oreklamach.html
Ramka nazywa sie: strona
i na tej stronie przy naglowku mam wpisac cos takiego: <A NAME="#"></A>
a przy bannerze cos takiego:
<a href="#" onclick="parent.strona.document.location=parent.ramkatu mam problem wlasnie[/b.document.location+'#naglowek'"><img src=.... tu bedzie link do bannera...</a>

12.06.2004
09:53
[151]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

Problem rozwiazany juz w zwyklym html :)

<a href="oreklamach.html#reklama" target="strona"><img src="buttonone.gif" border="0" height="50" width="131"></a>

Tylko jedna rzecz - nie wiem czemu mi to pod opera 7.23 nie dziala, z reszta to samo tylko na jednej stronie znajdujace sie (<a href="#reklama"></a>) tez nie... i zaden taki pod opera nie dziala, a pod Netscape 7.1 i IE 6.0 wszystko jest dobrze... Przegladalem to na roznych stronach i wszedzie jest tak jak u mnie i dziala pod opera, ale na mojej stronie jakos nie :/

12.06.2004
13:46
[152]

Qbaa [ Generał ]

Danley ---> próbuj z pełną ścieżką, a jak nie zadziała, to może masz jakiś doctype ustawiony? jak tak to spróbuj pod operą bez doctype

12.06.2004
17:36
[153]

hotDog [ Outsider ]

U mnie na Operze też nie działa kotwiczenie :-/ np. odnośnik "#top" w IE i Netscape jest ustawiony domyślnie na gorę strony, ale pod Operą nic się nie dzieje...

12.06.2004
17:38
smile
[154]

hotDog [ Outsider ]

a właśnie.. jeszcze jedna sprawa...

czy ktoś wie jak pod Operą powinnien wyglądać kod do "ulubionych" i "startowej" ? Bo ten który ja mam działa tylko pod IE i Netscape'm

12.06.2004
18:04
[155]

reds23 [ redsov ]

mam pytanko,

jak by szlo zrobic cos na wzor wyszukiwarki www.astalavista.pl ??

chodzi mi o to zeby w jednym formularzu wpisac fraze a po nacisnieciu "enter" wyniki wyszukania wyswietlilo mi na ekranie podzielonym na 4 czesc ... :-)

pleas niech ktos cos podpowie ... :-]

12.06.2004
18:23
[156]

hotDog [ Outsider ]

kierunek: RAMKI (frameset)

12.06.2004
18:28
[157]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

hotDog ---> wlasnie zauwazylem, ze u mnie dodawanie do "ulubionych" i "startowej" dziala tylko pod IE 6.0, a juz na netscape i operze nie :/

12.06.2004
19:08
[158]

reds23 [ redsov ]

hotDog -> to oczywiste ... :-]

ale co dalej jak napisac taki formularz ... ??

13.06.2004
10:50
[159]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - po prostu te skrypty nie maja prawa dzialac pod opera, bo odnosza sie do onnych nazw :)
np. w IE jest Favorits, a w Operze Bookmarks (czy jakos tak :D )

wiec nie maja prawa dzialac :(

13.06.2004
15:04
[160]

SULIK [ olewam zasady ]

Chce aby mi zapisalo do pliku:
"$cos"

tylko ja nie chce aby w pliku byla wartosc: cosia, tylko napis "$cos"

jak wgrac do pliku to ja juz wiem
ale teraz chcial bym tylko co trzeba zrobic aby do pliku mozna bylo wstawic poprzez php znaczek: $

13.06.2004
15:06
smile
[161]

slowik [ Legend ]

no nie wiem jak to okreslic potrzebuje wsadzic do tabeli/ramki obwodke z plikow graficznych (mniejsza o to jakie ..) i wiem ze cos kiedys takiego robilem ...

13.06.2004
15:14
[162]

Danley [ NiEuMaRłY SłUgA ZłA ]

SULIK -> po prostu '$cos' - przciez apostrofy zwracaja nazwe

13.06.2004
17:32
[163]

SULIK [ olewam zasady ]

Danley i wlasnie nie jest to takie latwe :(

13.06.2004
17:39
[164]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Jak nie jest latwe jak jest :P Apostrofy wykluczaja zmienne. Totez zapis '$cos' bedzie znaczyl '$cos' a nie to co takowa zmienna przechowuje :) I wierz mi ze to dziala :P DLatego miedzy innym stosuje w php cudzyslowia, a nie jak sporo osob apostrofy :)

13.06.2004
17:43
[165]

SULIK [ olewam zasady ]

uff wreszcie doszedlem do tego :D

13.06.2004
17:44
[166]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - w teori banalne, ale musialem jedna rzecz wykropkowac
bo chodzilo mi o cos takiego:

$tresc = '$baner'."[$n] = \"$pic_filename\" \n";

teraz dziala :)

15.06.2004
14:28
[167]

wi3dzmin [ Konsul ]


Hej
a ja mam banane pytanko :) co musze wpakować do stylu tabeli żeby w Operze miałą kolorowe, obramowanie grubości 1 px :) bo jak narazie wychodzą mi bezbarwne :]

15.06.2004
17:19
[168]

Qbaa [ Generał ]

może tu znajdziesz rozwiązanie:

15.06.2004
18:25
[169]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Hmm, np. style="border: 1px solid #FF0000;". Ablo tak jak ja otrzymuje obramowanie tabeli: <table bgcolor='#FF0000' cellspacing='1'><tr><td bgcolor='#FFFFFF'></td></tr></table>

16.06.2004
13:56
smile
[170]

Zacker [ Stanley ]

Mam do Was pytanko. Otóż ściągnąłem sobie kod forum i nie wiem jak go teraz wrzucić na strone. Jak to zrobić ?

16.06.2004
16:12
[171]

SULIK [ olewam zasady ]

Zacker - jak nie masz servera z obsluga php to mozesz zapomniec

16.06.2004
16:59
[172]

Zacker [ Stanley ]

SULIK ---> Nie mam jeszcze zarejestrowanej stronki, ale obsługa php jest na Lycosie więc nie ma problemów.

16.06.2004
17:19
[173]

SULIK [ olewam zasady ]

Zacker - ok wiec, co dokladnie chcesz wiedziec ??

bo to ze masz kod forum i nie wiesz co dalej to my wiemy, ale jakies szczegoly

czytales juz pliki read_me ??

16.06.2004
19:45
smile
[174]

Qbaa [ Generał ]

może ktoś sprawdzić ten skrypcik php? nie mam pojęcia co robię źle...

źródła na stronce

16.06.2004
20:25
[175]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa -->

może tak?

<html>
<body>
<table>
<tr><td>Pytanie</td><td>Twoja odpowiedź</td><td>Poprawność</td></tr>
<?
$o4 = $HTTP_POST_VARS['o4'];

if ($o4=='tak') ‹$c4='Dobrze!'› else ‹$c4='Źle!'›

echo '<tr><td>Czy?</td><td>'.$o4.'</td><td>'.$c4.'</td></tr>';
?>
</table>
</body>
</html>

16.06.2004
20:46
[176]

Qbaa [ Generał ]

niestety też nie działa :(
a na jutro to potrzebuje...

16.06.2004
21:13
[177]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Panowie, jak PHP zwraca blad to sie go czyta :)

Poprawny kod pliku ankieta2.php:
<html>
<body>
<table>
<tr><td>Pytanie</td><td>Twoja odpowiedź</td><td>Poprawność</td></tr>
<?
if ($o4=='tak') ‹ $c4='Dobrze!';› else ‹$c4='Źle!';›

echo '<tr><td>Czy?</td><td>'.$o4.'</td><td>'.$c4.'</td></tr>';
?>
</table>
</body>
</html>

16.06.2004
21:21
smile
[178]

hotDog [ Outsider ]

:D u mnie nie wyskakiwały żadne błędy tylko białe tło... :)

a miałem też teraz pisać propozycję, żeby zamiast <? pisać <?php bo niektóre serwy właśnie <? nie rozumieją :)

16.06.2004
21:29
[179]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> wielkie dzięki :)

a gdzie on zwrócił błąd? pod moim linkiem wyświetlała mi się tylko pusta strona

16.06.2004
21:32
[180]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - bledy zwracane sa do loginow servera apache - jak takowy masz na hdd to tam sprawdzaj bledy jak Ci bialy screen wywala :)

16.06.2004
21:37
[181]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Blad polegal na braku srednikow w instrukcji if :)

17.06.2004
00:42
[182]

Qbaa [ Generał ]

no zauważyłem że średniki, mi chodziło o to gdzie ten komunikat o błędzie się pojawił :)
ja testuję wszystkie skrypty na zewnętrznym serwerze i do logów dostępu nie mam

17.06.2004
08:30
[183]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => No widzisz, ja testuje u siebie i serwer mam tak ustawiony, ze wszystkie bledy wyswietlane sa na ekranie :) Totez nawet do logow patrzec nie musze :)

19.06.2004
23:52
smile
[184]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Siema panowie i panie :) dżizys jak mnie tu dawno nie bylo ;p dobra wakacje sie zaczynaja, luzy w szkole i w ogole gitarka :)

Robie stronke dla kolesia ktory szyje militarne rzeczy (kabury, LBVki, kamizelki taktyczne, ładownice itp. itd.)

Taki wstepny projekt... jak wam sie podoba? w sumie tam nic poza layem niema, proste standardowe rzeczy, efekty nic nadzwyczajnego (bo i takie ma byc) .... juz mi sie narazie niechce ;) jutro sie wezme ponownie za to teraz ide spac bo naprawde zmeczony jestem :>

Jeszcze wczoraj na koncercie UNDEGROUND ... ehhh i w ogole ;>

Kurde dziwnie tak odpalić PSP i PS po 2-3 miesiacach nie uzywania :)

buu narka i czekam na opinie... oraz oczywiscie propozycje zmiany, co sie podoba co nie co zmienic co dodac itd itp.

peace :>

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-19 23:52:01]

20.06.2004
00:11
smile
[185]

hotDog [ Outsider ]

GROM Giwera --> hmm... ten top.. jakiś taki nijaki.. tzn nie kojarzy się z szyciem jakiś militarnych naszywek ;-) Może daj jedną z nich do tego topu...? I nie podoba mi się jeszcze menu... tzn to poziome na górze ma za dużą czcionkę, a to pionowe po lewej jest nieczytelne. Ale masz + za kolorystykę... no nic.. nie będę oceniał całości jeszcze, bo zaczekam na wynik końcowy.. ale masz już chociaż moje zdanie do tego co pokazałeś ;-)

Underground? Hmm.. kilka utworów bardzo mi się podoba.. BTW wygrałem kiedyś ich płytkę w Życiu Częstochowy.. gdyby nie to, to bym ich znał tylko z 1 utworu, który kiedyś zagrali w Rowerze Błażeja na TVP1 ;-D

20.06.2004
00:15
smile
[186]

GROM Giwera [ Sołdat ]

aaa on nie szyje naszywek! on szyje OPORZĄDZENIA! kamizelki, kabury, ładownice, nie naszywki ;)

Wszystko jest robione dosc szybko dzisiaj (cziconki i teksty) aby skaczyc to i zaprezentowac GOLasom ... i czekac na odpowiedzi ;)

Dzieki za opinie i czekam na wiecej :>

20.06.2004
00:18
[187]

GROM Giwera [ Sołdat ]

a co dokladniej szyje? to masz w rogu w tym topie.. i o np. cos takiego --->

20.06.2004
14:22
[188]

wi3dzmin [ Konsul ]


Giwera <-- fajny top, podoba mi się :) ale menu jest brzydkie, takie ascetyczne, postaraj się je bardziej dopasować do loga... hmm no nie wiem, w każdym bądź razie zrób coś z nim :)

20.06.2004
20:29
[189]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Giwera => Zgadzam sie z przedmowcami (a raczej z jednym :P), top jest dobry, podkreslam slowo dobry, moze zawsze byc lepszy :) Menu zdecydowanie trzeba poprawic, malo stylowe jest :) Szczegolnie raza mnie naglowki poszczegolnych blokow.

A co do mojego projektu ostatniego to ja sie coraz bardziej irytuje. Ogolnie rzecz mowiac, mialem juz praktycznie wiekszosc kodu napisanego, a tu admin portalu mocny.com powiedzial nam, iz wszystkie strony musza byc indeksowane, a co za tym idzie nie moga miec znaczka "?" w adresie. Gdy sie o tym dowiedzialem myslalem ze zabije :P Czlowiek sie tyle meczy a tu gowno (za przeproszeniem). No na szczescie admin byl na tyle mily iz doradzil rozwiazanie i musze powiedziec ze jest ono bardzo fajne. Zawsze sie zastanawialem jak Onet robi te swoje adresy plikow (np. 162,1168845,1,0,2456-2004-24,artykul.html) :) Jesli ktos nie wie to polecam lekture dokumentacji modulu mod_rewrite dolaczanego standartowo do Apache'a. Kurde, tyle mozliwosci za jednym zamachem. No ale cos za cos. Polapanie sie w tym module nie nalezy do najprostszych rzeczy. Jak to zobaczylem pierwszy raz to musialem szczeke z podlogi podnosic, bo nic nie rozumialem :( No ale po dluzszej praktyce idzie mi coraz lepiej :)

20.06.2004
21:59
[190]

donzoolo [ Senator ]

Witam, poszukuje cegos takiego:



mam z 20 adresow www - sa to adresy toplist itp, potrzebuje zrobic cos takiego zeby byl jeden ogolny link, po nacisnieciu na niego zeby mi sie otwieraly wszystkie te stronki w nowych okienkach - wygoda :)

Wiekszosci ludzi nie chce sie glosowac bo tyle razy trzeba klikac :) Zna ktos cos takiego?

20.06.2004
22:08
[191]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

donzoolo => Czyli potrzeba ci prostej funkcji JS otwierajacej 20 okienek z adresami tych toplist :)

<script language='javascript' type='text/javascript'>
var linki = new Array();
linki[1] = "https://adres1";
linki[2] = "https://adres2";
linki[3] = "https://adres3";
...
function Wywolaj20okienek() ‹
for(j=0; j<=(linki.length-1); j++) ‹
window.open(linki[j], "", "jakies tam parametry");



</script>

Funkcje wywolujemy w linku: <a href='javascript:Wywolaj20okienek();'>Okienka</a>

Wyskoczy ci 20 okienek :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-20 22:08:21]

20.06.2004
22:10
[192]

donzoolo [ Senator ]

jakies tam parametry ? ?

A co tutaj, ogolnie dzieki za pomoc :)

20.06.2004
22:11
[193]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

donzoolo => Tam umieszczasz parametry typu: width=xxx, height=xxx, resizable=no, itp. W sumie mozesz olac :)

20.06.2004
22:20
[194]

donzoolo [ Senator ]

<script language='javascript' type='text/javascript'>
var linki = new Array();
linki[1] = "https://www.wp.pl";
linki[2] = "https://www.onet.pl";
linki[3] = "https://www.interia.pl";

function Wywolaj20okienek() ‹
for(j=0; j<=(linki.length-1); j++) ‹
window.open(linki[j], "", "");



</script>

Funkcje wywolujemy w linku: <a href='javascript:Wywolaj20okienek();'>Okienka</a>


takie cois na probe dalem i nie dziala, (wiem ze zamiast tych <> trzeba klamry) co jest zle?

20.06.2004
22:27
[195]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Mi dziala, choc z malym bledem, mianowicie zmienna tablicowa linki powinna byc naliczana z indexem poczawszy od zera a nie jedynki, ale to nie ma znaczenia dla dzialania skryptu :)

linki[0] = "https://www.wp.pl";
linki[1] = "https://www.onet.pl";
linki[2] = "https://www.interia.pl";

21.06.2004
12:52
[196]

HNTR [ Konsul ]

Zaraz będą wakacje, dużo czasu na siedzenie przed kompem, 0 nauki... no i postanowiłem, że zrobię jakiś skrypt ;-) Bęzie to HPortal - skrypt na portal o grach :P pomysł już mam, przelałem już dużo z tego na kartki, ale jeszce nie mam layouta do tego i wielu ważnych rzeczy, ale tak ogólnie to wiem już, co mam zrobić. Teraz mam pytanie - Jak utworzyć nowy plik z szablonu ? Chodzi o takie coś, że jest plik sample.txt i on ma zmienne, ale nie uzupełnione (np. plik ma zawartość <?php $gra= ; ?>) i za pomocą odpowiedniego formularza skrypt uzupełni zmienne i zapisze to jako nowy plik np. 1.txt (O zawartości <?php $gra=Starmageddon; ?>). Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :P Jeżeli jest jakieś prostsze rozwiązanie np. skrypt utworzy plik ze zmiennymi i uzupełni je według formularza to też powiedzcie.
ps. podajcie też kod formularza :P

21.06.2004
13:09
smile
[197]

Regis [ ]

HNTR --> A moze lepiej uzyc bazy danych, a nie bawic sie plikami ? Portal na plikach, to lekko poroniony pomysl moim zdaniem...

21.06.2004
13:18
[198]

HNTR [ Konsul ]

Regis > Mówisz o MySql ? Co ty, ja nawet PHP nie umiem, to co dopiero MySQL !

21.06.2004
13:20
[199]

HNTR [ Konsul ]

Regis > Zresztą jest forum w samym php - PBLANG o nie jest jakieś gorsze od PHPBB wykonanego przy użyciu MySQL i PHP

21.06.2004
15:58
[200]

wi3dzmin [ Konsul ]

HNTR <- bazy danych nie są takie złe :) chociaż ja ci nie pomoge :)
Ja osobiście (w krótkich przerwach pomiędzy nauką) męcze się nad moim pierwszym skryptem MySQL :)
System logowania dla użytkowników :) nawet chyba nieźle mi idzie :) mam już całą rejestrację razem z potwierdzeniem zarejestrowania, swego rodzaju "panel użytkownika" i prawie zrobiony panel administracyjny :) jeszcze muszę to zsynchonizować z resztą strony :) arcydzieło techiniki programistycznej to to nie jest :) ale działa i jestem z tego dumny ;)

21.06.2004
16:57
[201]

HNTR [ Konsul ]

wi3dzmin > 3mam kciuki za twój skrypt ;-) teraz biorę się za layout, długo mi to nie zajmie i będę mógł zacząć robić panel administacyjny.

21.06.2004
18:08
[202]

HNTR [ Konsul ]

Co o tym sądzicie ? Chodzi mi jednie o estetykę i ładną kolorystykę - nie lubię wodotrysków :)

21.06.2004
18:10
[203]

HNTR [ Konsul ]

Jakby co ja tego obrazka w logu nie robiłem :P

21.06.2004
18:14
[204]

hotDog [ Outsider ]

HNTR --> ekhem... obrazka nie robiłeś... hmm... to co tu oceniać... ładne trzy kolumny... ;-)

21.06.2004
18:27
[205]

HNTR [ Konsul ]

hotDog > dwie ;-) jak się robi takie obrazki ?

21.06.2004
18:29
[206]

HNTR [ Konsul ]

wersja z tekstem >

21.06.2004
18:33
[207]

donzoolo [ Senator ]

w programach roznych graficznych robi sie takie rysuneczki :P


Drak'kan--------> Sluchaj mozesz mi przez gg wyslac ten skrypt, bo te forum wali cos z tymi klamrami i mi nie chce dzialac, moj numer 1014535:)

21.06.2004
18:33
[208]

hotDog [ Outsider ]

ja tam widzę trzy... jedna na górze i dwie na dole...

takie obrazki? hmm wygląda to na zabawę filtrami + ewentualnie jakieś akcje pędzlami były ;-D trudno mi określić, bo ja tego nie robiłem.. ;-) a te poziomie, cienkie, czarne linie to pattern w zwykłej osobie...

21.06.2004
18:36
[209]

HNTR [ Konsul ]

hotdog > takie patterny to proste :P zawsze mnie zastanawiał rysunek, czy to ktoś rysował i kolorowal, czy jakoś generował czy co ?

21.06.2004
18:36
[210]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, wiesz HNTR, z portalem to sporo roboty jest. Calego CMSa trzeba napisac i w ogole :) I robienie czegos takiego na plikach to na serio jest poroniony pomysl. Poucz sie lepiej troche MySQLa. Zajmie ci to z dzien ale przynajmniej bedzie ci wszystko ladnie dzialac, a na plikach to lepiej nie robic. Pozniej robienie edycji tych plikow... ilez to roboty, a skoro nawet napisac skryptu zapisujacego taki plik nie umiesz to juz w ogole kanal :)

No ale jesli juz na plikach to olej szablon. Szablon to bedziesz mial w skrypcie zapisujacym, bo inaczej to sporo roboty bedziesz z tym mial.

21.06.2004
18:46
smile
[211]

HNTR [ Konsul ]

Dark`kan > A jak to zrobić ? Wiem, mogę użyć google, ale wolę się zapytać :D

21.06.2004
18:52
[212]

Regis [ ]

HNTR --> To dobra okazja zeby sie wreszcie MySQL-a nauczyc ;)

A z robieniem portalu naprawde nie jest lekko... Wydaje mi sie, ze mierzysz troche za wysoko jak na poczatek (to ze nie jestes super znawca php rozumiem z twojej wypowiedzi o 13.18). Trzeba stworzyc jakies sensownie dzialajace jadro odpowiedzialne za wszystko, co samo w sobie jest nie lada sztuka... Szczegolnie bez bazy danych... Naprawde - robienie portalu (lub czegos podobnego) bez bazy nie ma sensu. Lepiej naucz sie MySQL-a na czyms prostszym (moze ksiega gosci, ankiety itp) - duzo bardziej Ci sie to przyda przy kolejnych skryptach, niz robienie portalu. Szczegolnie, ze latwo powiedizec jest "robie portal", a duzo trudniej to zrobic... Na php.pl na przyklad od zeszlego roku zbieramy sie do zrobienia czegos, a poki co przez caly rok udalo sie nam (choc moj wklad w to jest wrecz marginalny) jedynie ustalic co wazniejsze kwestie teoretyczne (obsluga bledow, model view controler i to czego uzyc) choc i tak nie w 100% :)

21.06.2004
18:57
[213]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => Chodzi ci o skrypt ?? Wpierw tworzysz formularz ze zmiennymi (polami gdzie te wartosci zmiennych bedzie sie wpisywac), no a potem prosty skrypt tworzacy plik:

<?php

$zawartosc = "<?\n";
$zawartosc .= "$gra = ".$_POST[gra]."\n";
$zawartosc .= "$gatunek = ".$_POST[gatunek]."\n";
$zawartosc .= "$producent = ".$_POST[producent]."\n";
$zawartosc .= "?>\n";

$nazwa_pliku = "1.txt";

$fp = fopen($nazwa_pliku, "a");
fwrite($fp, $zawartosc);
fclose($fp);

?>

21.06.2004
19:01
[214]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

pcdziadek => Chyba ci sie watek pomylil :)) No ale skoro juz tu piszesz to wszystkie tego typu gry dzialaja, albo na javie albo na flashu albo na czyms tam jeszcze :)

21.06.2004
19:06
[215]

HNTR [ Konsul ]

Drak'kan > dzięki... to jakaś czarna magia :D

21.06.2004
19:10
[216]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - jak bys ty widzial kod mojej strony zrobionej na plikach to bys padl :D
to co podal Drak'kan - to naprawde jeszcze nic (co prawda sam malo wiem nt. php bo nie nie czytalem o nim :D )

21.06.2004
19:26
[217]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No ten kod to banal jesli chodzi o PHP :)) Zreszta ja nie uzywam skomplikowanych funkcji zazwyczaj :) Bo i po co. Wiekszosc rzeczy osiaga sie prostymi petlami, funkcjami warunkowymi i znana wszystkim funkcja echo (albo print) :)

21.06.2004
19:52
[218]

donzoolo [ Senator ]

Jezeli chodiz o moj skrypt to juz nie potrzebuje helpa, poradzilem se :P

21.06.2004
20:09
[219]

lo0ol [ Jónior ]

siemka, znacie moze jakas stronke szablonami o tematyce wojennej lub nadajace sie do przerobienie na wojenne :]

21.06.2004
20:14
[220]

donzoolo [ Senator ]

Przerobic sie da kazdy prawie :) A do jakiej konkretnie strony potrzebujesz?

21.06.2004
21:05
smile
[221]

lo0ol [ Jónior ]

wiem ze przerobic da sie kazdy ale ....... nie chce mi sie srac z tym ^^
najlepiej zeby mial jakies w miare ciemne kolory a hmmm potrzebny mi do stronki klanowej w RTCW ( return to castle wolfenstein )

:-)

22.06.2004
02:03
smile
[222]

Qbaa [ Generał ]

za co dokładnie odpowiedzialny jest CMS?
czy to to samo co "silnik" stronki?

jak w poniższym skrypcie posortować wyniki wg. nazwy pliku?
$kat = dir('upload/');
$i = 1;
while ($poz = $kat->read()) ‹
if (preg_match("/^.+..+$/i", $poz)) ‹
echo '<tr><td height=15 align=left valign=middle>';
echo $i;
echo '</td><td align=left valign=middle><a href="upload/';
echo $poz;
echo '">';
echo $poz;
echo '</a></td><td align=left valign=middle>';
echo ceil(filesize('upload/'.$poz)/1024);
echo '</td></tr>';
$i++;



a ponizszy to fragment baza.php, nie wklejam calego, bo za dlugie, poza tym korzysta z danych z pliku baza2.php
for ($x=1;$x<99;$x++) ‹
eval("\$".'czyjest='."\$".'kto'.$x.';'); // o to chodzi :)
mozna to czyms zastapic? wprawdzie sam to napisalem, ale niezle sie musialem nakombinowac :)

Drak'kan ---> coś wspiminałeś o mod_rewrite, nie znalazłem tego na php.net...

22.06.2004
10:22
[223]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Hmm, u mnie zawsze jest posortowane wedlug nazwy :/ Wiec w sumie nie wiem jak ci pomoc w tej dziedzinie :P A co do funkcji eval() to raczej jej nie zastapisz jesli chcesz dokonoac przyporzadkowania takiego jak w tym skrypcie. Moze troche sobie skomplikowales zycie uzywajac zarowno cudzyslowiow jak i apostrofow :) Trzeba bylo zapisac to tak:
eval('$czyjest = $kto'.$x.';');
Tylko apostrofy i od razu zapis wydaje sie czytelniejszy :)

No a co do mod_rewrite to nic dziwnego ze go nie znalazles na php.net :) To jest zagadnienie z Apache'a i na jego stronie trzeba bylo szukac. Link do dokumentacji tego moda zamieszczam ponizej :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-06-22 10:23:17]

22.06.2004
16:06
[224]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kolejna czesc :

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.