GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz.16]

17.05.2004
14:01
[1]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz.16]

Wstęp:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony:

[HNTR]
- https://korn.boo.pl

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna.xt.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/


Link do poprzedniej czesci:

17.05.2004
14:11
[2]

wi3dzmin [ Konsul ]

'W sumie racja, poprzedni był za długi :) PIERWSZY!!!!

-------powtórka poprzedniego postu-----------------------
No rzeczywiście w IE jest ładniejsze :) Qba gratulacje :) hehe Sulik u siebie na stronie masz licznik czasu generowania, no wiesz "wygenerowano w 0.432 sekundy. Powiedz jak to zrobiłeś, bo ja zrobiłem u siebie coś podobnego ale mam z tym pewne problemy :]
-------------------koniec powtórki poprzedniego postu----------

17.05.2004
15:37
smile
[3]

felomon [ KaeM apel ]

w morde tyle sie napisałem i post sie nie dodał:[

to skróce Moi Drodzy Webmajsterzy

no więc tak jak zrobić takie coś, ze gdy nacisne button x to zawartośc pokazuje sie w ramce y??

dzięki za odpowiedz

17.05.2004
15:38
[4]

felomon [ KaeM apel ]

ops nie zapisało sie y

Ramka y to ta najwieksza, niczym niewyopełniona

17.05.2004
15:44
[5]

felomon [ KaeM apel ]

prosze pilnier, albo niech ktos poda gg to sie z nim skontaktuje

mój numer 1653901 nie wiem dlaczego, ale nie wyswietlA przy ksywce

Help me

17.05.2004
16:17
smile
[6]

felomon [ KaeM apel ]

podbije wieczorem, może sie uda coś od Was wyciągnąć

17.05.2004
16:46
smile
[7]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin
"No rzeczywiście w IE jest ładniejsze" - no masz racje, ale i tak wole Opere :D

" Sulik u siebie na stronie masz licznik czasu generowania, no wiesz "wygenerowano w 0.432 sekundy. Powiedz jak to zrobiłeś, bo ja zrobiłem u siebie coś podobnego ale mam z tym pewne problemy :]"

- uzylem darmowego skryptu
ale juz mowie co i jak :D

1. na samym poczatku strony przed jakiemi kolwiek tagami umieszczasz:
<?
include "header.php";
?>


2. na dole gdzie chcesz miec to wyswietlone umieszczasz:
generate in <?
include "footer.php";
?> s.


3. plik footer.php
nomaniekozoki.kgb.pl/footer.php

4. plik header.php
nomaniekozoki.kgb.pl/header.php

wszytskie pliki w tym samym folderze i powinno dzialac :D
tylko z tym licznikiem szkoda, ze jest to czas generowania, a nie wczytywania :D


felomon - po co tak upujesz ?
my i tak wchodzimy tutaj od czasu do czasu - ja po kilka razy dziennie i nie wazne czy watek jest na pierwszej czy nie pierwszej stronie forum - odpowiedz dostaniesz wczesniej czy pozniej, taka jest roznica miedzy watkami seryjnymi, a nieseryjnymi :)

aok, a co do layotu i twojego pytania:
zakladam, ze juz wykonales szkielet strony w tabelkach :)

jezeli nie to zrob to jak najszybciej :D

ok
teraz tam gdzie masz wyznaczaone za pomoca tabel komorke Y
wstawiasz iframe z parametrem name=jakas_nazwa

nastepnie do linku X dodajesz parametr target=jakas_nazwa

i juz :D
powinno wszytko dzialac tak jak chcesz :)

17.05.2004
16:48
smile
[8]

SULIK [ olewam zasady ]

shit juz nie mam edycji :(

felomon - a co do numery GG
jest on podany tylko trzeba kliknac na nick :D

17.05.2004
17:07
smile
[9]

felomon [ KaeM apel ]

dzieki SULIK, nie wiedziałem że zaglądacie bo jakos tak mało wpisów;) dzieki za pomoc zaraz spróbuje czy sie uda

17.05.2004
17:29
[10]

SULIK [ olewam zasady ]

felomon - no zagladamy, zagladamy, a w watku malo wpisow bo dpiero dzis zalozony :)
ale w poprzednich 15 jest sporo na temat webmasteringu :D

17.05.2004
18:12
[11]

wi3dzmin [ Konsul ]

Sulik podaj jeszcze zawartość plików header i footer bo chyba nie kumam :)
ja w każdym bądź razie robie to tak:
na samym początku strony
$czas1 = microtime();

potem na samym końcu

$czas2 = microtime();

$czas3 = $czas2 - $czas1;
echo "wygenerowano w $czas3 sekundy";

gdzie funkcja microtime(); wyswietla czas od powstania linuksa z dokładnością do chyb a8 miejsc po przecinku, coś jak time(); tylko ze dokładniejsze :)

no i niby wszystko działa ładnie, tylko że jakimś cudem czasami wychodzi ujemny wynik :D

17.05.2004
18:22
[12]

wi3dzmin [ Konsul ]

aha i mam taką propozycję :) może by we wstępniaku umieścić spis płatncyh serwerów? a nie tylko darmowych, np
https://www.netlook.pl - 200mb 55zł/rok
czyli adres i orientacyjna cena... w sumie płatny hosting ma coraz większą popularność, a taki ktoś miałby przegląd konkurencyjnych firm :) wybrałby najlepszą ofertę:)

17.05.2004
18:46
[13]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Wychodzi ci czas ujemny, gdyz microtime() ma troche inna postac niz time(). microtime() sklada sie z dwoch czlonow: 1. ulamek aktualnej sekundy i 2. ilosc sekund. I to dokladnie w takiej jak podalem klejnosci. Zeby poprawnie ci liczyl uzyj takiego pobierania czasu:

list($usec, $sec) = explode(" ",microtime());
$czas1 = ((float)$usec + (float)$sec);

Tak samo dla $czas2 i wtedy dopiero odejmuj :)

17.05.2004
19:00
[14]

felomon [ KaeM apel ]

nie wiem nie działa mi to SULIK albo jestem głomb i xle wpisałem bo jest problem ze mi sie to nie otwiera w ramce Y tlyko w tej co jest button X, mógłbys sie do mnie odezwać na gg??

17.05.2004
19:07
[15]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

felomon => Przeciez to az tak skomplikowane nie jest :P Zrobie to jak pisal SULIK na przykladzie podzialu strony na tableki (bo juz nie pamietam jak sie na ramki dzielilo cala strone) i do komorki Y wrzuce iframe'a:

<table width='760'>
<tr>
<td width='160'>
// To jest to male okienko w lewym gornym rogu
</td>
<td width='600'>
// tu jest ten duzy naglowek
</td>
</tr>
<tr>
<td width='160'>
// Tu masz swoje menu z przyciskiem
<a href='jakas_strona.html' target='ramkaY'>link</a>
</td>
<td width='600'>
// tu jest ramka Y
<iframe width='100%' height='100%' src='poczatkowa_strona.html' name='ramkaY'></iframe>
</td>
</tr>
</table>

I to wszystko. Ciekawe czy wylowisz z tego sens :P

17.05.2004
19:21
[16]

voroshmitov [ Pretorianin ]

felomon ---> Tam w tej dużej ramce daj <Frame name =coś> a tam gdzie masz button x daj < Target=coś>
jakoś tak to szło nie pamiętam dokładnie !

17.05.2004
19:23
smile
[17]

voroshmitov [ Pretorianin ]

Strona ta składa się z dwóch ramek. Lewa zawiera spis treści, natomiast do prawej są ładowane odpowiednie strony z opisami. Lewej nadaliśmy nazwę lista edytorów, natomiast prawej edytory.

<FRAMESET COLS="25%,*">

<FRAME SCROLLING="auto" NAME="lista edytorów" SRC="spisedyt.htm">

<FRAME SCROLLING="auto" NAME="edytory" SRC="edyt.htm">

</FRAMESET>

<NOFRAMES>

</NOFRAMES>

Nietrudno się domyślić, że należy dokonać pewnych manipulacji na stronie, która jest stale widoczna w lewej ramce o nazwie lista edytorów. Do ramki tej jest ładowana strona zawarta w pliku o nazwie - spisedyt.htm.

Lista tematów zawiera odsyłacze do odpowiednich stron. Należy je tak skonstruować, aby kliknięcie na odsyłaczu przywoływało wskazaną stronę, ale zarazem ładowało ją do ramki o nazwie edytory. Można to uczynić za pomocą następującej konstrukcji:

<A HREF="fp.htm" TARGET="opis">Kuter</A>
<A HREF="hs.htm" TARGET="opis">Trałowiec</A>
<A HREF="pj.htm" TARGET="opis">Tankowiec</A>

itd.

HREF="nazwa_ładowanej_strony" dotyczy nazwy pliku, w którym jest zapisana dana strona

TARGET="nazwa_ramki" dotyczy docelowego miejsca, do którego ma być załadowana strona. Widzimy tutaj rolę, jaką pełnią nazwy ramek.

Kuter, trałowiec i tankowiec są konkretnymi tematami w ich spisie, pozwalającymi po prostu wybrać interesujące nas zagadnienie.

Oczywiście należy pamiętać o poprawnej konstrukcji, a więc <A HREF=...> </A>

Zwróćmy jeszcze uwagę na cztery zastrzeżone nazwy w przypadku parametru TARGET.

TARGET="_blank"
TARGET="_self"
TARGET="_parent"
TARGET="_top"

W pierwszym przypadku przywoływany dokument zostanie załadowany do nowego, pustego okna (uruchomi nową kopię przeglądarki.
W drugim przypadku (przypadek domyślny) nowy dokument zamieni w ramce dokument, z którego dokonujemy skoku.
W trzecim przypadku przywoływany dokument zamieni dokument nadrzędny w hierarchii dla bieżącego dokumentu.
W czwartym przypadku przywoływany dokument zostanie wstawiony na miejsce dokumentu pierwszego w hierarchii naszych skoków, a więc na samą "górę".

Szczególnie przydatny i często stosowany jest ten ostatni parametr. Użycie "_top" pozwoli uniknąć dość kłopotliwej sytuacji, gdy do ramki jest ładowany dokument, który sam składa się z ramek. "_top" usuwa więc wszelkie istniejące ramki i wyświetla dokument "na czysto". Naturalnie moglibyśmy tutaj z powodzeniem użyć "_blank", ale pozbawiamy się w ten sposób "historii" skoków.

17.05.2004
20:27
smile
[18]

Father Michael [ Padre ]

Jak moge we Flasu zrobic prosciutka funkcje, ktora umozliwi mi pauzowanie i odpauzowywanie filmu poprzez klikniecie w okno. Umiescilem juz na samym dole buttona wielkosci okna, do tego funkcje on (press) start, ale nie wiem jak zrobic jeszcze stopowanie. Podejrzewam, ze jakas funkcja warunkowa if, ale if co?

17.05.2004
21:18
[19]

wi3dzmin [ Konsul ]

1) Ojcze Michała <--- dawno już flasha używałem ale musisz chyba zrobić jakoś tak:
tworzysz przycisk (niewidoczny) , potem ustalsz mu w object action

onclick czy jakoś tak i tam nakazujesz zrobić pauze :) skorzystaj z listy poleceń w panelu object actions...
sorry ze tak ogólnikowo ale daawno nie używałem flasha :D

2) Słuchajcie ludki ja mam taką prośbę... chodzi mi o edtytory html, obecnie używam dreamweavera ale niestety ten gigant tak mi zżera pamięć że nie jestem w stanie używając go włączyć np. Phostohopa... troche mnie to wnerwia...
jakie edytory polecacie?
warunki:
-numerowanie i zawijanie linii
-DOBRE kolorowanie składni
-lista plików i możliwość utworzenia swojego projektu
ogólnie miłą atmosfera pracy :)
ezHTML, edHTML i Pajączek odpadają.. sprawdzone i sie nie podoba :)
jakieś propozycje ?:)

17.05.2004
21:27
[20]

[email protected]@toR [ Senator ]

Mam takie małą prośbę odnośnie OOP w PHP. Mianowicie, czy ktoś mógłby mi pokrótce streścić samą idee programowania obiektowego np. w kontekście pisania skryptu forum. Tzn. jakie klasy widzialibyście w takim skrypcie i za co konkretnie by one odpowiadały. Prośba moja wynika stąd, iż nie bardzo dostrzegam zalety programowania obektowego, jednym słowem nie czuję samej idei, a więc kiedy używać OOP, jak to ma być wszystko ze sobą powiązane i jakie konkretnie zadania przypisywać dla danej klasy, co by stanowiło obiekt przy pisaniu poszczególnych klas skryptu forum. Jak wy to widzicie. Z góry dzięki za pomoc.

17.05.2004
21:49
[21]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> Qbaa => Jak juz pisalem tobie, nie da sie przekazywac zmiennych pomiedzy roznymi komputerami !! Do tego trzeba wykorzystac pliki tekstowe lub baze danych.
nie do końca o to chodziło. mi chodziło o dwa pliki php na tym samym serwerze, no ale już wiem że z tym jest podobnie jak z użytkownikami, chyba że się includuje. ale dzięki :)

SULIK ---> nieźle, ale... ;)
miałbym sugestie, ale już chyba wiem jaki efekt chciałeś uzyskać (widoczność całego bloku tekstu i linka do pliku chyba :)), a tego niestety nie idzie połączyć na twojej stronce :(
i nie wiem jak rozwiązać ten błąd pod operą :(
przy okazji obejrzałem sobie filmiki związane pirotechniką, fajne doświadczenia :D
całkiem fajny też ten slideshow Tygryska. przy okazji: link który powinien prowadzić do wersji 1280x960 też prowadzi do 640x480 i brakuje mov02385.mpg
serwer jest na piwku? całkiem niezłe transfery

wi3dzmin ---> niestety nie wiem jak dostosowywać do opery :( może spróbuj to o czym pisał SULIK - trub zgodności z IE
co do obrazków to nie ja pytałem, a te same funkcje które opisywałeś w ACDSee są też w IrfanView :)
dzięki za gratulacje, ale ja tylko przerabiam :)

polecam edytora Notatnik oferuje:
-zawijanie i ręczne numerowanie linii
-po wrzuceniu do Painta oferuje DOBRE kolorowanie składni (dowolne kolory)
-lista plików (Plik>Otwórz) i możliwość utworzenia swojego projektu (Plik>Nowy)
-ogólnie miła atmosfera pracy, dorzucam jeszcze przejrzystość oraz brak zbędnych bajerów
:D :P

[email protected]@toR ---> nie mam pojęcia, dopiero zaczynam się uczyć. co to są klasy? :)

17.05.2004
21:56
smile
[22]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin
te pliki o ktore pytasz zassij sobie odemnie ze strony :D
albo dobra dam je tutaj :D

zawartosc pliku: footer.php
<?
$time1=$GLOBALS["time1"];
function finish($time1)
shift + [
$time = microtime();
$time = explode(" ",$time);
$time = $time[1] + $time[0];
$time2 = $time;
$total = ($time2 - $time1);

$total = round($total, 3);

return $total;
shift + ]

echo " <!-- generated by www.PHPFlash.w.pl -->
" . finish($time1);
?>

zawartosc pliku:header.php
<?
function begin()
shift + [
$time = microtime();
$time = explode(" ",$time);
$time = $time[1] + $time[0];
$time1 = $time;

return $time1;
shift + ]
$time1=begin();
global $time1;
?>

tam gdzie dalem:
shift + ]
lub
shift + [
tam po porstu daj znaczek ktory pochodzi z kombinacji tych klawiszy - bo niestey GoL filtruje ten znak :(

17.05.2004
21:56
[23]

[email protected]@toR [ Senator ]

OOP to właściwie teraz standard, wszystkie poważniejsze języki są dziś językami obiektowymi. PHP w wersji 5 także wprowadza wiele zmian na tym polu i stara się dążyć w kierunku języka w pełni obiektowego.

Jeślo szukasz informacji o php to polecam strony www.webhelp.pl , www.webinside.pl , www.php.pl
Niestety tak ogólne informacje jak te których poszukuję uzyskać jest trudno, do tego się po prostu dochodzi na drodze prób, ale chciałbym ten proces jakoś przyśpieszyć, a opis koncepcji projektu forum opartego o OOP bardzo by mi pomógł :) Też jestem początkujący.

17.05.2004
22:00
[24]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa -dzieki na info na temat plikow :D
zaraz poprawie :D - po porstu zagmatwalem sie w zabawie z kodem :)

pliki ktore ssales nie sa na piwku stad dobre transfery :>
sa na spymac.com :D
ogolnie na spymacy co dostajesz za friko:
1 GB konto mailowe (max pojemnosc jednej przesylki to 10 MB - czyli w sam raz dla mnie :D )
100 MB na strone
250 MB na galerie zdiec i innych grafik
mozesz stworzyc tak proste forum, mozesz stworzyc prostego bloga, mozesz stworzyc kalendarz
i wiele wiele innych ciekawostek
aktywacja webspace troche trwa, ale jak widac oplaca sie ze wzgledu na predkosc

17.05.2004
22:09
[25]

wi3dzmin [ Konsul ]

Dzięki Sulik ale właśnie poradziłem sobie metodą Drak'kana :) wielkie dzięki :)
co do tego edytora to włąśnie zainstalowałem AceHTML 5 i wygląda nieźle, tylko wierszy nie zawija :D ale ładnie koloruje :) hmm no i darmowy :) także apeluje o umieszczenie go we wstępniaku :)

17.05.2004
22:14
[26]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - ok juz wszytkie pliki dzialaja - blad byl w linkach :D

17.05.2004
22:38
[27]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm poprawka.. ten Acehtml zawija wiersze... tylko kurna mam problem z literką ź po zapisaniu zamienia ją na takie śmieszne Ł i krna źle się wyświetla.. w morde pajączek też tak robił.. dlatego się przesiadłem.. zna ktoś antidotum ?:)

17.05.2004
23:58
smile
[28]

SULIK [ olewam zasady ]

nie pisac ź :D

18.05.2004
01:33
[29]

fanlegii79 [ Konsul ]

wie3dzmin -> Zobacz bluefish, jest calkiem mily.

[email protected]@toR -> Rzeczywiscie klasy a szczegolnie takie zaawansowane rzeczy jak dziedziczenie itp, to chyba w programowaniu www malych projektow ciezko wykorzystac, natomiast ja czasami robie sobie klase sesja. Natomiast bez niego ciezko by bylo sobie wyobrazic jak napisac takie przydatne programy jak np. smarty, bez ktorego nie wyobrazam sobie napisac czegokolwiek wspolpracujac z grafikiem (aktualnie wspolpracuje z grafikiem ktory nie zna smartego, i jestem bliski uduszenia go)

18.05.2004
09:21
[30]

wi3dzmin [ Konsul ]

fanlegii <-- no ten bluefish wygląda fajnie tylko że on jest na linuxa... a ja niestety pracuje na okienkach :) linuxa se kiedyś zainstaluje ale to w przyszłości :) da sie to jakoś odpalić na Windowsie?

18.05.2004
19:50
smile
[31]

felomon [ KaeM apel ]

i znowu o ramki bo coś mi nie wychodzi te otwieranie w nowej a więc podam przykąłdowy kod

Strona index.htm ze szkiletem (przykładowym)

<!doctype html public "-//w3c//dtd html 4.01 frameset//en" "https://www.w3.org/tr/html4/frameset.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
</head>
<frameset cols="253,*">
<frame name="download" src="download.html" scrolling="AUTO">
<frame name="glowna" src="glowna.html" scrolling="AUTO">
</frameset>

</html>

Podstrona download.html

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<li><a href="xxx.html"><img src="buttondowload.jpg" width="198" height="59" border="0" alt="Rozmiar: 4277 bajtów" target="glowna" </a>
</head>
</html>

No i główna no nic na niej ni ma

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
<meta name="xxx" content="xxx" />

</head>
</html>

no więc napiszcie co tutaj jest źle??

18.05.2004
19:50
[32]

van [ ignoruj mnie ]


A ja mam takie dzikie pytanie
Jaki jest adres mysql dla serwera boo.pl ??
znaczy co wpisac przy alczeniu sie z mysql//

18.05.2004
20:30
[33]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

felomon => Parametr target pisze sie przy znaczniku <a> a nie przy <img> :)

Tak to powinno wygladac:
<li><a href="xxx.html" target="glowna"><img src="buttondowload.jpg" width="198" height="59" border="0" alt="Rozmiar: 4277 bajtów"></a>

[EDIT]

No i nie zauwazylem. Cala tresc strony pisze sie pomiedzy tagami <body> i </body>, wiec powyzsza linijke przenies w odpowiednie miejsce bo czesc <head> bynajmniej nie jest miejscem dla linkow :/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-18 20:33:22]

18.05.2004
20:36
smile
[34]

felomon [ KaeM apel ]

dzięęękjiii Drak'kan w koncu mi wysdzło:)


już niedługo kolejna felomonowa dostawa pytań:)

18.05.2004
20:37
smile
[35]

felomon [ KaeM apel ]

nie było jeszce edita ja wiem wiem robilem to na szybko, jeszce raz dzięki za pomoc

19.05.2004
00:04
[36]

Qbaa [ Generał ]

[email protected]@toR ---> dzięki za adresy, fajne artykuły tam są

SULIK ---> zdradzisz co w rudym siedzi? :)

19.05.2004
00:17
[37]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - nitroceluoza :D, zwana tez: bawelna strzelnicza :D

w skrocie bierzesz bawelne opatrubnkowo i nitrujesz :D
potem suszysz i podpalasz - tylko mala uwaga - zaplon nastepuje od jednej iskry :D

kurna, chyba bede sie musial zastanowic nad zrobieniem watku chemicznego :]

19.05.2004
01:20
[38]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> hehehe, chyba jednak nie będę próbował, bo i materiałów brak, czasu i w ogóle...
jeszcze do niedawna miałem w pobliżu domu fajne miejsce (małe bagienko :)) gdzie mógłbym testować materiały wybuchowe, ale niestety zbudowali tam kauflanda i mi przeszło :(
ale nic to :)
i sorry za OT

19.05.2004
15:47
[39]

felomon [ KaeM apel ]

Czy jak w nazwach folderów będa polskie znaki to poprawnie serwer to odczyta??

19.05.2004
15:59
[40]

wi3dzmin [ Konsul ]

felomon <-- raczej na to nie licz, internet jest miejscem w którym polskie znaczki są traktowane po macoszemu :) dobrze ze chociaz mozna używać ich na stronie :) ale w folderach, adresach, nazwach nie :)

19.05.2004
22:17
smile
[41]

felomon [ KaeM apel ]

Jaki polecacie darmowy serwer 50-100MB bez ograniczeń dla plików?? (wielkośc, format)

20.05.2004
01:15
[42]

SULIK [ olewam zasady ]

pisalem juz o tym powyzej piszac na temat mojego maila - spymac.com
tyle, ze aktywacja to jakies 1-2 tygodni czasu
i wszytko po angielsku - server lezy gdzies za granica
ale jest dosc szybki :)
pojemnosc to 100 MB

z Polskich to mozna jeszcze piwko.pl - ale tam niestety jjeden plik to max 1 MB noi server dosc wolny

20.05.2004
14:08
smile
[43]

M'q [ Schattenjager ]

Witam.
Jak zrobić odnośnik typu mail, tylko do komunikatora gg?
Z góry thnx;]

20.05.2004
14:11
[44]

Quicky [ Senator ]

M'q ---> <A href="gg:XXXXXX">link</A>

[edit]

van ---> Adres to po prostu localhost, czytaj zawsze informacje podawane po zalozeniu konta :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-20 14:14:42]

20.05.2004
14:14
smile
[45]

M'q [ Schattenjager ]

Expresowa odpowiedź :D Thnx wielkie :]

20.05.2004
16:48
[46]

SULIK [ olewam zasady ]

M'q - dziala to tylko pod IE (a przynajmiej pod opera nie dziala :| )

20.05.2004
16:53
[47]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hej a ja mam takie pytanie teoretyczne :) przed chwilą natknęłem się w internecie na "serwer nazw", co to znaczy? i co to coś robi ?:)

20.05.2004
17:02
[48]

felomon [ KaeM apel ]

a może jeszce ktoś??

Jaki polecacie darmowy serwer 50-100MB bez ograniczeń dla plików?? (wielkośc, format)

20.05.2004
18:36
[49]

SULIK [ olewam zasady ]

felomon - przeczytaj wstepniak
tam jest adresik jednego forum, a namim cos takiego:

@res napisal:
www.breezeland.com
dają: 100MB, PHP i MySQL
ograniczenia: bez ograniczeń(można dawać wszystkie pliki :mrgreen: )
Nie ma żadnego banera reklamowego :!: Jedynie raz na tydzien trzeba się zalogować i kliknąć w baner :icon15:
DO STRONEK NIE DODAJĄ ŻADNYCH BANERÓW REKLAMOWYCH, ANI ŻADNYCH POP-UP'ów :!: :!: :!: :!:
POLECAM!!!!!

20.05.2004
18:40
[50]

SULIK [ olewam zasady ]

[ edit ]

ale jednak osobiscie polecam robic stronki male obietosciowo - bo servery darmowe o mniejszej pomemnosci sa szybsze (wyjatki to ofcorz Polskie strony typu interia :/ )

a jednak znalezc cos duzego, bez ograniczen plikow i szybkiego jest naprawde ciezko :|

np. piwko.pl jest spore (200 MB), posiada obsluge php, ma krotke adresy, ale...
jest dosc wolne, pojemnosc 1 pliku to max 1 MB i dosc czesto cos sie tam wali :|

nie wiem np. po co Ci tak wielki server i to jeszcez bez ograniczen na plik - co chcesz tam dawac ?

20.05.2004
19:39
smile
[51]

hotDog [ Outsider ]

uhhh, matura przeszkodziła mi w odwiedzinach tego wątku :)



hotDog => Stronka calkiem ladna, tylko ...
1. To logo jakies takie malo ciekawe :P Duzy bialy prostokat z "pulsujacym" punkcikiem, to raczej dosc dziwnie wyglada :)


sprawdzałem to.. to wina Opery i flasha :/ Pod IE widać logo i animację flash.. a pod Operą nie ma przeźroczystości we flashu i animacja przykrywa logo w *.jpg.. muszę coś z tym zrobić...


2. Popraw kodowanie strony. Pisze sie windows-1250, a nie windows-1025 :)

upsss, moja wpadka.. dzięki :D


3. Wywal obramowanie tabelek z newsami bo to strasznie wyglada !!!! Wogole wywal obramowania tabel, albo zmien je na ladniejsze !!! Sa rozne sposoby osiagania ladnych obramowan. Ja osobiscie polecam to, ktore nauczylem sie juz dosc dawno: ustawiasz kolor tableli (<table>) na kolor jakie ma byc obramowanie, dodajesz parametr cellspacing='1', a potem w komorkach (<td>) ustawiasz kolor tla na takie jakie maja byc te komorki. Dzieki temu wychodzi bardzo ladne obramowanie :D

OoooO! dzięki!!! świetny pomysł! niesamowicie to wygląda i jakie to proste zarazem :)) Wielkie dzięki za tą poradę!


4. Kolor tal strony takze bym wybral inny. Zrob je bardziej pod kolorystyke strony :)

hmm, zrobiłem teraz coś takiego.. mam nadzieję, że pasuję trochę lepiej.. bo sam monotonny kolor nie pasuje wcale :-/


tak więc proszę o ponowną ocenę stronki, wyłapania błędów i porady :) O treść nie pytajcie, bo stronka dopiero się rozwija.. i to samo z bannerami.. szukam serwa cały czas :) Później looknę na ten serwer z postu Sulika wyżej :)

Pozdro.

20.05.2004
19:42
smile
[52]

hotDog [ Outsider ]

hymm, powyższy post kieruję oczywiście do Drak'kana :D a te moje obramowania nie były takie brzydkie jak pod Operą.. patrz na screenie.. ale na Operze faktycznie obrzydliwie :D

20.05.2004
20:06
[53]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => No teraz strona wyglada duzo lepiej :) Gdyby tylko to logo dzialalo pod Opera ... :P

A ja jak zwykle pracuje nad Strefa :P Wiele nie zmienilem, choc kilka rzeczy uleglo zmianie (tzn. ulegnie, bo nowa wersja jest tylko u mnie). Jak oceniacie wyglad strony glownej ?? Chodzi mi glownie o kolorystyke, gdyz w glownje mierze nad tym popracowalem. Strona jest w rzeczywistosci duzo jasniejsza od poprzedniej.

Dla porownania polecam aktualny wyglad strony pod adsresem https://strefa3d.gry-online.pl

20.05.2004
20:22
[54]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - wejdz do watku o Operze i popros o przetestowanie strony pod wzgledem kompatybilnosci z Opera - kiedyts tez mialem pod opera klopot z flashem, ale chlopaki z "Operacji" mi pomogli - to kwestia chyba kodu :D

Drak'kan - jak zawsze nice :D

a teraz pytanko, a raczej prosba:
ma ktos skrypt odczytujacy rozmiar pliku w kb ?

i skrypt odczytujacy rozdzielczosc obrazka :)

z gory dzieki :D

20.05.2004
20:41
[55]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Te skrypty to rzecz jasna w PHP chcesz ??? Prosze bardzo:

Na wielkosc pliku:

$plik = "jakis_plik.rar";

$size = filesize($plik);
$typ = array("B", "KB", "MB");
$i = 0;
while($size > 1024) ‹
$size = round($size/1024, 2);
$i++;

$size .= " ".$typ[$i];

Skrypcik pokazuje wielkosc pliku w bajtach, kilobajtach i megabajtach w zaleznosci od rzedu wielkosci liczby :)

A rozdzielczosc sprawdza sie za pomoca:

list($szer, $wys) = getimagesize("plik_graficzny.jpg");

20.05.2004
21:57
[56]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'an - dzieki :D

oto co wyszlo dzieki skrypkowi Qby i Twoim :D ==>

20.05.2004
22:09
[57]

wi3dzmin [ Konsul ]

no to psze państwa oto jest!!! następna i zarazem ostatnia skórka!!
POWIETRZE!!
tradycyjnie zeby nie zapychać forum macie tu linka :)

https://www.brokilon.cyberdusk.pl/projekt-strona-powietrze.jpg

komentować i pisać uwagi czy i co poprawić! i jak się podoba czerwono włosa anielica ?:)

20.05.2004
22:24
[58]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - mnie sie zawsze podoba :D
a anielica ZARABISTA :D

20.05.2004
22:29
smile
[59]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan --> nio właśnie... gdyby to działało... :) jak się wkurzę to zrobię całe logo we flashu i niech się wali Opera/Netscape/IE i co tam jeszcze istnieje :) Doszukałeś się jeszcze jakiś baboli? :) Jak tło i kolorystyka?
Co do nowego wyglądu Strefy... naprawdę lepiej, mnie się bardzo podoba. Całość jest taka lekka dla oka i przejrzysta, pomału zaczyna przypominać profesjonalny serwis :) Oby tak dalej.

SULIK --> dzięki za radę, już napisałem do chłopaków :) Może coś wymyślą. A Ty co sądzisz o mojej stronie? (www.sherwood29.prv.pl) Masz do czegoś uwagi?

wi3dzmin --> hymm, laska jest niezła :P górna część bardzo fajna... ale dolna już trochę gorzej.. chyba się spieszyłeś, bo za dużo czasu spędziłeś nad górą :)

zanim założę wątek "promujący" moją nową stronkę, zapytam się jeszcze raz was o zdanie :) co się wam w niej nie podoba lub co nie działa i na jakim sprzęcie :)

20.05.2004
22:45
[60]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - no strona ladna, co prawda malo tresci, ale jest OK - podoba mi sie :)
tylko ten lycons mnie wnerwia :(

20.05.2004
23:04
[61]

wi3dzmin [ Konsul ]

hot dog <-- ładniutka strona :) tylko ten brak loga.. :] no i rzeczywiście treści niewiele:) nie mnie wrażenia pozytywne :) ech ten lycos...

21.05.2004
00:01
[62]

SULIK [ olewam zasady ]

polaczenie javy z php (czytaj skrypty Qbaa i Drak'kana) w dzialaniu

https://nomaniekozoki.kgb.pl/grafiki_bw.php

:D
powiedzcie jak sie wam podoba :D

21.05.2004
08:31
[63]

wi3dzmin [ Konsul ]

Sulik <-- swietnie to wygląda :) no i pomysł dobry :) bardzo fajne :)

21.05.2004
10:19
[64]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => W sumie moze byc, troche za zielono jak dla mnie ale to juz kwesta gustu :) A innych bledow jakos nie zauwazylem specjalnie :P

Ostatnio dalem screena nowej Strefy to teraz daje stronke testowa :) UWAGA: Strona testowa korzysta z bazy oficjalnej strony, wiec testowanie musicie sobie odpuscic, no chyba ze ma ktos cos madrego do powiedzenia to pisac zawsze mozna :P Poza tym forum narazie nie dziala, bo wymaga ono ingerencji w baze danych a tego robic nie chce narazie :)

No i w ogole powiedzcie jak wam sie strona podoba, po tych kilku malych zmianach :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-21 10:36:05]

21.05.2004
15:31
smile
[65]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - :D
popatrz teraz zrobilem troche zmian - chodzi o wyswietlanie tego dymku, a dokladniej o jego wykonczenie :>
https://nomaniekozoki.kgb.pl/grafiki_bw.php

Drak'kan - duzo lepsze wrazenie wywarla na mnei nowa wersja :)
btw. ciekawe tutki :D

21.05.2004
15:54
[66]

wi3dzmin [ Konsul ]

<---- Sulik :)

Ludki mam problem, otóz w skrypcie jest bla bla bla i
include(plik.txt); no i sobie includuje, syćko fajnie ale zamiast polskich liter będących w pliku, powstają piękne krzaczki.... to nie ma nic wspólnego z kodowaniem strony :) zna ktoś rozwiązanie ?:) Sulik nie mów tylko żee mam nie używać polskich znaczków :]

21.05.2004
15:55
smile
[67]

wi3dzmin [ Konsul ]


hmm obok poprzedniego wpisu miało być to
<------------ :)

a tak do mojego problemu dodam jeszcze ze w samym pliku wszystki "ogonki" są ok :)

21.05.2004
15:56
[68]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - jakiego kodowania uzywasz na stronie na ktorej ma byc cos zaincludowane ?

21.05.2004
15:59
smile
[69]

tygrysek [ behemot ]

kto się podejmie zbudowania na PHP i ewentualnie na MySQL'u silnika strony WWW ??
i oczywiście jakie wymagania finansowe ma ??

21.05.2004
15:59
[70]

SULIK [ olewam zasady ]

ok po chwili namyslu:

sproboj dac znaczniki <meta> z kodowaniem w pliku plik.txt
to powinno pomoc, a jak nie, to zmiemnic kodowanie calego servisu

21.05.2004
16:18
[71]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Nie wiem czy robisz to na swoja strone, ale jesli tak to sytuacja wyglada nastepujaco. Pliki glowne twojej strony maja kodowanie iso-8859-2 czyli standartowe polskie kodowanie :) I bardzo dobrze. Natomiast pliki tesktowe tworzone pod Windowsem maja automatycznie kodowanie ustawione na windows-1250. Czyli skoro includujesz taki plik tekstowy to nie zgadza sie kodowanie. Przekonwertuj sobie ten plik tekstowy na iso-8859-2 i bedzie wszystko cacy :)

21.05.2004
16:30
[72]

Testosteron^ [ Pretorianin ]

Polecicie mi jakis program do tworzenia grafiki na stronki www?
Albo jakies dobry kursy graficzne, jezeli cos znacie

21.05.2004
16:33
[73]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Testosteron^ => Co do programu to zapewne wiekszosc poleci ci Adobe Photoshopa lub Paint Shop Pro. Oba programy nadaja sie do robienia grafiki na strony i to na bardzo wysokim poziomie :) A co do kurswo to poszukaj tutoriali do tych programow w sieci. Osobiscie polecam Strefe 3D - https://strefa3d.gry-online.pl (a jakze by inaczej :P) oraz max3d.pl, ktory tez ma kilka tutkow do AP.

21.05.2004
17:18
[74]

HNTR [ Konsul ]

Cała sprawa tyczy się strony San Andreas Downtown.
Na obrazku jest jakiś layout, który kiedyś zrobiłem. Mam zamiar go przerobić na layout do SADa. Teraz jest kłopot. Potrzebóję skrypt, który by obsługiwał stronę (+ administracja) Prosiłbym kogoś (Dark`kan ;])znającego się dobrze na PHP, aby mi takie coś wykonał (gdyby było użyte mySQL nie było by problemu). Potrzebne :
Forum (może być bez kategori wątków, wystarczy logowanie, dodawanie, edycja postów i zakładanie wątków)
Newsy (najlepiej, gdyby był podział na newsmanów i adminów)
Edytowanie strony (dodawainie, edycja, usuwanie działów, zdjęć z galerii)
W miejsce "nowe materiały" byłby wstawiony losowy screenshot z galeri. Reszta tych "najnowsze cośtam" zostaje. Z góry dziękuję śmiałkowi, który się temu podejmie :)

21.05.2004
17:22
[75]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HTNR => Moze i bym pomogl gdyby nie to ze aktualnie pracuje nad Strefa, pracuje takze nad innym dosc sporym projektem i zdaje caly czas mature, a niedlugo czekaja mnie egzaminy wstepne na studia. Tak jakos mam strasznie malo czasu na to wszystko :/

21.05.2004
17:28
[76]

HNTR [ Konsul ]

Dark`kan > Rozumiem... a wakacje ? :P

21.05.2004
17:45
[77]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => Trudno powiedziec :/ Do wakacji jeszcze sporo czasu, ale z tym drugim projektm moge sie nie wyrobic :/

21.05.2004
18:03
[78]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - ja pracuje nad nomaniekozoki i mam zamiar zabrac sie za stronka na lana o CSie :D
i tez te walone matury mi przeszkadzaja :D

21.05.2004
18:41
[79]

HNTR [ Konsul ]

Jak się wam podoba ?

21.05.2004
18:41
[80]

HNTR [ Konsul ]

Kuźwa, zapomniałem obrazka :/

21.05.2004
19:19
[81]

Khe [ terrorysta lodówkowy ]

witam

poszukuje darmowych statystyk, takich ktore sie wciepuje na wlasne konto a nie wlazi na strone "zbiorcza" :)

statz v3 - twierdzi ze mam za stara wersje msql - a na to akurat nie mam wplywu
imperator stats -testowalem 4.2 i 5.5 - ma problemy z tworzeniem pewnych plikow w katalogu logs, przez co wogole nie dziala, bawilem sie z chmod ale nic to nie dawalo

jesli ktos zna jakies ciekawe to bylbym wdzieczny za podanie nazwy

22.05.2004
00:25
smile
[82]

SULIK [ olewam zasady ]

OK
moj najnowszy projekt -->>

niestety tylko screen, bo strona dziala u mnei na lanie, a nie chce mi sie wszystkiego wgrywac na jakis server netowy ty6lko po to aby pokazac jak wyglada :)

22.05.2004
08:29
smile
[83]

HNTR [ Konsul ]

Może ktoś by powiedział coś na temat mojegbo layouta ?

22.05.2004
09:13
[84]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => Skoro chcesz :P Top moze byc. Jedyne co mi sie malo podoba to menu i caly pasek pod topem :) Menu dlatego ze jest wedlug mnie slabo widoczne i ktos na poczatku moze miec problem z jego znalezieniem, szczegolnie ze raczej bedzie patrzyl na tresc strony niz na jej top. A ten pasek mi nie lezy, bo jest on taki monotonny. Jednak z jakis powodow ludzie wymyslili podzial strony na kolumny (przynajmniej dwie) :) Zeby ladowac wszystko tak jak ty to robisz trzeba na prawde jakiegos dobrego pomyslu. Polaz sobie po stronach, ktore korzystaja z takiego jak ty systemu i zobacz jak tam jest to zaprezentowane :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-22 09:14:06]

22.05.2004
10:02
[85]

HNTR [ Konsul ]

Dark`kan > Dzięki za krytykę :) Poszukam takich stron, zobaczę jak to jest porobione i poprawię to :)

22.05.2004
13:20
smile
[86]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR -
Wykonanie staranne :)
podoba mi sie :)

All -
potrzebne mi next skrypty :D
1. upload (ale to widze ze jest wyzej w postach Qbaa, wiec od niego wezme :P )
2. jest takie cos w php co by potrafilo zrobic z obrazka jednego jego miniature o okreslonych wymiarach ?(w osobym pliku)
jak tak to jak to zrobic :)
dzieki :)

22.05.2004
13:26
[87]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Oczywiscie ze jest :) PHP posiada specjalny modul GD sluzacy do obrobki grafiki :) Niestety slabo go znam, gdyz np. GOL go nie oferuje (znaczy ostatnio dodali ten modul ale bez jpegow, wiec na nic mi to). Jak chcesz sie cos wiecej o tym dowiedziec to zapraszam do manuala PHP:

22.05.2004
13:31
[88]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - no to bedze ja mial klopot, bo ja na php sie nie znam :D

ale dobra moze jakos sobie poradze :]

a btw. uploadu - cos nie moge go sobie zainstalowac :|

22.05.2004
13:32
[89]

SULIK [ olewam zasady ]

ok juz wiem, ze manual mi nic nie da - totalnie nic z niego nie kapuje :(

22.05.2004
13:43
[90]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zamieszcam ponizej skrypt uploadu plikow graficznych. Skrypt pochodzi z hacka do forum phpbb :) i zostal odrobine przerobiony przeze mnie (ale nie duzo :P). Skrypt ten uploaduje plik do katalogu photos (bo taki jest wpisany w kodzie, ale zawsze mozna zmienic :P). Obsluguje pliki typu jpeg, gif, bmp i png (kolejne mozna pododawac). No i dosc wazna uwaga, uploadowanemu plikowi zmieniana jest nazwa na bardzo losowa :) Trzeba by kilka linijek przerobic zeby plik nazywal sie tak samo jak ten wyjsciowy :)

Skrypt ma dwa pliki: upload.php (z formularzem) i uploadfile.php (ze skryptem uploadu).

upload.php:
<?php
echo "<form action='uploadfile.php' method='post' name='upload' enctype='multipart/form-data'>\n"
."<table width='700' bgcolor='#999999' cellspacing='1' cellpadding='5'>\n"
."<tr>\n"
."<td width='150' bgcolor='#CCCCCC' align='center' valign='middle'>Plik:</td>\n"
."<td width='550' bgcolor='#DDDDDD' align='center' valign='top'><input type='file' name='attachment' class='input' size='80'></td>\n"
."</tr>\n"
."<tr>\n"
."<td width='700' bgcolor='#DDDDDD' align='center' valign='middle' colspan='2'><input type='submit' value='Uploaduj'></td>\n"
."</tr>\n"
."</table>\n"
."</form>\n";

?>

uploadfile.php:
<?php

$maxsize = 307200; // 300 KB

if($HTTP_POST_FILES[attachment][size] > 0) ‹
$filetype = $HTTP_POST_FILES[attachment][type];
$filesize = $HTTP_POST_FILES[attachment][size];
$filetmp = $HTTP_POST_FILES[attachment][tmp_name];

if($filesize == 0 || $filesize > $maxsize) ‹
die("<b>Błąd: </b>Rozmiar pliku jest za duży ($filesize B)<br><br>( <a href='javascript:history.back();'>Powrót</a> )");


switch ($filetype)

case 'image/jpeg':
case 'image/jpg':
case 'image/pjpeg':
$pic_filetype = '.jpg';
break;

case 'image/gif':
$pic_filetype = '.gif';
break;

case 'image/bmp':
$pic_filetype = '.bmp';
break;

case 'image/png':
$pic_filetype = '.png';
break;

default:
die("<b>Błąd: </b>Nieprawidłowy format pliku<br><br>( <a href='javascript:history.back();'>Powrót</a> )");


srand((double)microtime()*1000000);

do ‹
$pic_filename = md5(uniqid(rand())) . $pic_filetype;
› while( file_exists("photos/" . $pic_filename) );

$ini_val = ( @phpversion() >= '4.0.0' ) ? 'ini_get' : 'get_cfg_var';

if ( @$ini_val('open_basedir') != '' )

if ( @phpversion() < '4.0.3' )

die("open_basedir is set and your PHP version does not allow move_uploaded_file<br /><br />Please contact your server admin");


$move_file = 'move_uploaded_file';

else

$move_file = 'copy';


$move_file($filetmp, "photos/" . $pic_filename);
?>

22.05.2004
14:32
smile
[91]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - dzieki :)
dziala :)

tylko z tymi nazwami :(
ale coz :D

22.05.2004
15:25
smile
[92]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> pod spodem znajdziesz pliki do uploadu nie tylko grafik :)
z bmp już działa, ale nie nie jak są duże, przed chwilą wysłałem bmp 1,37mb i się udało, ale nie mogę wysłać bmp 3mb
w pliku upload.php jak chcesz mieć możliwość kopiowania plików php, to usuń te 4 linijki z komentarzami.
ppm i Zapisz element docelowy jako
po ściągnięciu jak się domyślasz musisz zmienić rozszerzenia obu plików :)
na serwerze musisz utworzyć folder "upload", lub zmienić w upload.php na inny. folder chyba musi mieć prawa 777 albo coś takiego :)

co do obsługi obrazków w php, ten moduł GD niestety nie wszędzie jest obsługiwany, ja na przykład mam go zablokowany :(

22.05.2004
15:32
smile
[93]

sabdajm [ Pretorianin ]

Witam. Własnie jestem w trakcie tworzenia mojej drugiej strony (pierwszą już zamieściłem na forum i została strasznie zjechana:)) Mam taki oto problem.

Jak wycentrować całą stronę? Wsadziłem zawartość do tabelki, wyśrodkowałem ją i dupa. Oto kod (fragment):
<table align="center" " border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" >
<tr>
<td width="466" height="279">
<div id="Layer1" style="position:absolute; left:8px; top:9px; width:413px; height:290px; z-index:1"><img src="/Lay1.13.gif" width="770" height="626"></div>
<div id="Layer2" style="position:absolute; left:37px; top:234px; width:123px; height:28px; z-index:4">... </tr>
</table>

Wydaje mi się że to przez to position absolute (co zamiast tego wpisać?), no i to ze robie wszystko warstwami (w Dreamweaverze). Ale ja tam się nie znam. Wie ktoś co zrobić by działało?

22.05.2004
15:34
[94]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Moj skrypt mozna bardzo latwo zmienic by akceptowal kazdy plik :) Wystarczy wyciac cala strukture switch($filetype) ‹ ... › :)

[EDIT]

sabdajm => Skoro korzystasz z warst, ktorych polozenie definiujesz za pomoca styli to nijak tego nie wycentrujesz :/ Wiem, ze teraz strony powoli zaczyna sie robic na <div>'ach ale skoro jestes poczatkujacy (a zapewne jestes, skoro to twoja druga strona) to pozostan przy stronie opartej na tabelach :). A strone centrujesz wtedy poprzez tagi <center>...kod strony...</center>.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-22 15:38:29]

22.05.2004
18:30
smile
[95]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - ok pozniej sprawdze :)
a co do tego GD, to ja sam nie wiem czy mam obsluge tego - bo dzialam na serverze postawionym na moim kompie :D

22.05.2004
21:30
[96]

SULIK [ olewam zasady ]

jak mi sie nie chce czytac tego manuala o GD :(
a nawet nie wiem od czego sie zabrac :(

22.05.2004
21:39
[97]

SULIK [ olewam zasady ]

Sorry, za 3 post z kolei, ale... wlasnie przegladalem tego manuala od Drak'kana i.... kuzwa kto to tlumaczyl ? przetlumaczone sa tylko naglowki, a reszta po angielsku :|

eraz to napewno nic juz z tym GD nie wymysle :(

22.05.2004
22:16
[98]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Hmm, jak bede mial czas to moge napisac skrypt zmniejszajacy obrazki, gdyz juz kiedys sie tym bawilem troche :P

22.05.2004
22:23
[99]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - bylbym wdzieczny :)

22.05.2004
22:37
[100]

SULIK [ olewam zasady ]

Ja was chyba kiedys zamecze :D

jest mozliwosc zczytania daty z pliku ?
chodzi mi o jakis skrypcik odczytujacy date powstania pliku :)
aby moc go wyswietlic

22.05.2004
22:58
[101]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, udalo mi sie napisac taka funkcje. Jako parametr podajesz nazwe pliku, a funkcja tworzy jego miniaturke i zapisuje ja do katalogu "thumbs". Maksymalne wymiary miniaturki mozna zmienic przy zmiennych th_width i th_height :). No a oto funkcja:

<?php
function CreateThumb($filename) ‹
list($width, $height, $type) = getimagesize($filename);
$th_width = 150;
$th_height = 100;

switch($type) ‹
case 2: $fcreateimage = "imagecreatefromjpeg"; $fcreatethumb = "imagejpeg"; break;
case 3: $fcreateimage = "imagecreatefrompng"; $fcreatethumb = "imagepng"; break;
default: die("Zly format"); break;


if($width > $th_width || $height > $th_height) ‹
$source = $fcreateimage($filename);
$imageX = imagesx($source);
$imageY = imagesy($source);
if($width > $height) ‹
$thumbX = 150;
$thumbY = (int)(($thumbX*$imageY) / $imageX );
› else ‹
$thumbY = 100;
$thumbX = (int)(($imageX*$thumbY) / $imageY );

$dest = imagecreate($thumbX, $thumbY);
imagecopyresampled ($dest, $source, 0, 0, 0, 0, $thumbX, $thumbY, $imageX, $imageY);
$fcreatethumb($dest, "thumbs/".$filename);
imagedestroy($dest);
imagedestroy($source);


?>

I jak mowilem wywoluje sie ja poprzez:
CreateThumb("nazwa_pliku.jpg");

Aha, zapomnialbym sobie :P Ten skrypt obsluguje niestety wylacznie pliki typu jpg i png. Gify w GD u mnie sa tylko do odczytu wiec nie mozna ich tworzyc :/

A co do drugiego pytania, to udalo mi sie jedynie znalezc funkcje pobierajaca czas ostatniej modyfikacji pliku, co moze ci wystarczy :D A funkcja ta to:
$czas = filemtime("nazwa_pliku");

Czas zwracany jest w postaci unixowej :)

22.05.2004
23:43
smile
[102]

hotDog [ Outsider ]

SULIK --> ten plik grafiki_w.php - no nawet to fajnie wygląda :) tylko w takim razie usuń alt=".." i zastąp go alt="" z <img> bo jest zbędny, a na dodatek przesłania to okienko z JS :)

Drak'kan --> no tak jak powiedziałem - mnie się podoba nowy wystrój strefy :) tylko szkoda, że nie mam czasu na zabawę w 3D.. no ale może we wakacje pobujam się w Maxie :P acha, i moja mała rada :) mówisz, że forum nie działa i coś tam jeszcze.. no właśnie to widać:

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/strefa3d/www/test/footer.php on line 43

ale polecam Ci i wszystkim innym (SULIK tutaj zaczyna zabawę w PHP, więc niech się uczy na błędach innych :P) żeby stosować "zmiękczanie" błędów w PHP poprzez @ :) np. @ $bd = mysql_pconnect('localhost', 'login', 'password'); i wtedy, gdy nastąpi jakiś niespodziewany błąd podczas łączenia z bazą ani login ani hasło nie zostaną pokazane w IE :) tak samo można to stosować w: @ mysql_select_db(); czy chociażby @ include('plik.txt'); wtedy stronka się nie rozkraczy i internauta nie będzie miał jakiś dziwnych komunikatów w przeglądarce, które go przestraszą :) bo gdy nastapi błąd po prostu nic się nie wyświetli :) Drak'kan Ty chyba to znasz, ale tak piszę dla potomnych.. :P

tygrysek --> nikt nie odpowiada.. może więcej szczegółów to zobaczmy na czym stoimy.

HNTR --> na razie sam pasek dużo o stronie nie mówi.. :) Ale jak dla mnie ta stronka o GTA:SA za bardzo przypomina tę o KoRnie... :-/ musisz się trochę wysilić i wpaść na jakąś inną koncepcję :)

SULIK --> Twój nowy projekt jak dla mnie też za bardzo przypomina Kozaków :) ale ogólnie się rozwijasz :) hehe
co do skryptu do minimalizowania obrazków... mam taki, ale on jest jeszcze w fazie "beta".. tzn tylko ja go rozumiem (czasami :P) i nie jest zoptymalizowany... a jak działa możesz obejrzeć na tej stronce: https://members.lycos.co.uk/lukwoz/test/index.php?dzial=1 (tylko te fotki to taki pic.. one są straaasznie stare :P)

A co do GD... wiedziałem, że ktoś wcześniej czy później zapyta o to jak się uruchamia GD :))) pisałem o tym w poprzedniej części:


hotDog [ Outsider ] https://www.lookas.prv.pl

Znacie jakieś ciekawe, interesujące i wyczerpujące serwisy o Apachu - jego konfiguracji, dodawaniu różnych bibliotek itp? Pytam się o to dopiero teraz, bo przez dwa dni (sic!) męczyłem się żeby dodać bibliotekę GD.. ściągałem.. grzebałem w Readme... chodziłem po googlach, wpisywałem jakieś gupstwa w wierszu poleceń... aż w końcu wyjąłem pewien stary, specjalny numer CHIPa o tworzeniu stronek.. i tam pisało bardzo lakonicznie o dodaniu GD... potem sięgnąłem do mojej książki o PHP i MySQL... i tak jakoś złożyłem wszystko w całość i wyszło mi z tego tyle, że wystarczyło tylko USUNĄĆ ŚREDNIK z php.ini i zrestartować Apacha.... bo przeczytałem, że PHP w wersji 4.x.x mają GB wbudowane i wystarczy tylko je uaktywnić... :DDD Więc mam już pierwszą propozycję do naszego FAQ..

- Jak dołączyć bibliotękę GD do PHP/Apache?

ODP: Jeśli posiadasz PHP w wersji 4.x.x wejdź do "php.ini" i znajdź wiersz ";extension=php_gd.dll" usuń średnik, zapisz zmiany, zamknij plik i zrestartuj Apacha. Jeśli masz starszą wersję PHP to zainstuluj sobie 4.x.x :) lub ściągnij GD stąd: https://www.boutell.com/gd/


a teraz coś ode mnie.... zrobiłem kilka dużych (logo) i drobnych zmian (kod) na mojej stronce :) UWAGA! logo już działa pod Operą.. wnerwiłem się i zrobiłem nowe :P Już po raz ostatni proszę was o uwagi i sugestie :) najbardziej mi zależy na tym czy nowe logo działa we wszystkich przeglądarkach no i czy nie ma gdzieś babolów :)

23.05.2004
00:14
smile
[103]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - ja to bym chial aby thumbiany robily sie automatycznie przy wgrywaniu plikow poprzez upload - ale juz sam nie wiem jak, zaczynam sie gubic :|
nawet nie mam zielonego pojecia jak obsluzyc ten skrypt :(
no coz chyba zamiast miniaturek zadowole sie nazwami plikow :)

ale tutaj pojawia sie kolejny klopot:
na dluzsza mete te nazwy plikow co sie generuja sa denerwujace chcialbym jednak sie pozbyc tych znaczkow i zeby pojawialy sie normalne nazy plikow :)

czas pliku - ehhh... no coz, czas unixowy to raczej nie dla mnie :( wolal bym aby sie przeliczal na normalny - bo tak dluga cyfra mi nic nie daje :|

tak wiem, upierdliwy jestem, ale poki macie cierpliwosc do odpowiadania na moje pytania to je pozadaje :D

hotDog - zaraz zajme sie tymi alt'ami :)
" Twój nowy projekt jak dla mnie też za bardzo przypomina Kozaków" - akurat mialem przygotowane szablony z kozakow wiec nie chcialo mi sie robic nowych :), zreszta poki co nie mam pomyslu na inny lay ktorego mozna bedzie latwo zmieniac - ten jest bardzo zooptymalizowany do duzej ilosci zmian :)

"ale ogólnie się rozwijasz" - no proste 4 reka mi rosnie :P ;)

23.05.2004
00:15
[104]

SULIK [ olewam zasady ]

[ edit ]
hotDog - logo mi sie bardzo podoba :D
ogolnie stronka bardzo ladna :)

23.05.2004
00:19
smile
[105]

hotDog [ Outsider ]

jeszcze coś dorzucę od siebie :)

funkcji podającej datę utworzenia pliku chyba nie ma... a ja mam kod, który podaje już datę ostatniej modyfikacji w czasie normalnym :)

$plik = "*.*";
$ost_mod = date('j F Y H:i', filemtime($plik));
echo 'Ostatnio modyfikowany:'.$ost_mod;

:))

Drak'kan --> przy tworzeniu obrazków zalecam Ci (a zresztą w manualu też zalecają) używanie funkcji
ImageCreateTrueColor($nowa_szerokosc, $nowa_wysokosc); a nie ImageCreate(); :)) bo ta imagecreate() różnie działa.. ja sprawdzałem na 2 serwerach i na każdym wychodziło co innego.. na jednym zdjęcia czarno-białe, a na drugim fiolotowo-czerwone :))) a przy imagecreatetruecolor() zawsze wychodzą dobre :))

acha, i jeszcze jedno do SULIKa :) uważaj żebyś czasem tymi bajerami nie zarżnął serwera :P cały pojedynczy plik PHP musi się wykonać max w 30sek (no chyba, że dobry adminek zmienił to na dłuższy okres czasu) :))

23.05.2004
00:25
[106]

blood [ Killing Is My Business ]

wstyd zeby nie dodac najlepszego edytora tekstowego :F .... macromedia homesite 5 jezeli ktos nie wie

23.05.2004
00:30
[107]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - dobrym adminkiem jestem JA :D

23.05.2004
09:17
[108]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Rozumiem ze chcesz aby robienie miniaturek wspolgralo z uploadowaniem plikow :) Da sie to zrobic dosc prosto: ta moja funkcje zadeklaruj sobie gdzies na poczatku, a w skrypcie uploadujacym wystarczy ze dodasz na koncu wywolanie funkcji CreateThumb("photos/".$pic_filename); :) Tylko trzeba bedzie te miniaturki jakos przerobic bo nie bedzie to do konca dobrze dzialalo :P Zaraz wrzuce oba te skrypty sprzezone ze soba i poprawione troche. Zrobie tez zeby nazwa pliku byla odpowiednia :)

hotDog => Tak, korzystam gdzieniegdzie z "@" ale tylko w miejscach gdzie do obslugi bledow wykorzystuje wlasny skrypt informujacy o bledzie. W innych miejscach raczej nie stosuje tego zlagodzenia :) A co do funkcji ImageCreate() to masz racje, poprostu zapomnialem poprawic jak probowalem rozne funkcje :P W nowej wersji bedzie juz wszystko cacy :P

A co do GD, to dodam tylko do wypowiedzi hotDoga, ze w najnowszych wersjach PHP dolaczany jest modul php_gd2.dll i to przy nim trzeba usunac znak komentarza ";" :)

23.05.2004
09:38
[109]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

A oto i poprawione oba skrypty polaczone w jeden :) :

uploadfile.php:
<?php

$maxsize = 1*1024*1024; // 1 MB
$upload_katalog = "photos";
$upload_thumbs = "photos/thumbs";
$th_width = 150;
$th_height = 100;

function CreateThumb($filename) ‹
global $upload_thumbs, $th_width, $th_height;
list($width, $height, $type) = getimagesize($filename);

switch($type) ‹
case 2: $fcreateimage = "imagecreatefromjpeg"; $fcreatethumb = "imagejpeg"; break;
case 3: $fcreateimage = "imagecreatefrompng"; $fcreatethumb = "imagepng"; break;
default: exit; break;


if($width > $th_width || $height > $th_height) ‹
$source = $fcreateimage($filename);
$imageX = imagesx($source);
$imageY = imagesy($source);
if($width > $height) ‹
$thumbX = $th_width;
$thumbY = (int)(($thumbX*$imageY) / $imageX );
› else ‹
$thumbY = $th_height;
$thumbX = (int)(($imageX*$thumbY) / $imageY );

$dest = imagecreatetruecolor($thumbX, $thumbY);
imagecopyresampled ($dest, $source, 0, 0, 0, 0, $thumbX, $thumbY, $imageX, $imageY);
$filename = explode("/", $filename);
$filename = $filename[count($filename) - 1];
$fcreatethumb($dest, $upload_thumbs."/".$filename);
imagedestroy($dest);
imagedestroy($source);



if($HTTP_POST_FILES[attachment][size] > 0) ‹
$filetype = $HTTP_POST_FILES[attachment][type];
$filesize = $HTTP_POST_FILES[attachment][size];
$filetmp = $HTTP_POST_FILES[attachment][tmp_name];
$filename = $HTTP_POST_FILES[attachment][name];

if($filesize == 0 || $filesize > $maxsize) ‹
die("<b>Błąd: </b>Rozmiar pliku jest za duży ($filesize B)<br><br>( <a href='javascript:history.back();'>Powrót</a> )");


switch ($filetype)

case 'image/jpeg':
case 'image/jpg':
case 'image/pjpeg':
$pic_filetype = '.jpg';
break;

case 'image/gif':
$pic_filetype = '.gif';
break;

case 'image/bmp':
$pic_filetype = '.bmp';
break;

case 'image/png':
$pic_filetype = '.png';
break;

default:
die("<b>Błąd: </b>Nieprawidłowy format pliku<br><br>( <a href='javascript:history.back();'>Powrót</a> )");


$pic_filename = $filename;

$ini_val = ( @phpversion() >= '4.0.0' ) ? 'ini_get' : 'get_cfg_var';

if ( @$ini_val('open_basedir') != '' )

if ( @phpversion() < '4.0.3' )

die("open_basedir is set and your PHP version does not allow move_uploaded_file<br /><br />Please contact your server admin");


$move_file = 'move_uploaded_file';

else

$move_file = 'copy';


$move_file($filetmp, $upload_katalog."/" . $pic_filename);

CreateThumb($upload_katalog."/".$pic_filename);


?>

Skrypt pozwala na uploadowanie plikow gif ale nie tworzy z nich miniatur. Natomiast z plikami jpg i png radzi sobie wysmienicie :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-23 09:39:02]

23.05.2004
11:53
smile
[110]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - jestem naprawde wdzieczny :D
dzieki :D

wszytko dziala jak marzenie :D

23.05.2004
11:56
[111]

wKOw [ Legionista ]

Mam pytanie w czym i jak zrobic zeby ktos mogl dodac komentarz np do newsu ?
Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz :)

23.05.2004
12:11
[112]

SULIK [ olewam zasady ]

wKOw - najszybjei w php - sa do tego gotowe skrypty

a jak nie to na freeweb.pl (czy jaos tak) jest taki komponent - wklejasz na strone kod freewebu i masz komentarze :) (do tego nie potrzeba php na serwerze)

23.05.2004
12:13
[113]

Viesiu [ vieśniak ]

Ja do orbienia stron używam tylko Word 2000 (do pisania tekstów), Dreamweaver MX i Adobe Photoshop 7.0 (najlepszy pod słońcem program graficzny)

23.05.2004
13:49
[114]

wKOw [ Legionista ]

Sulik --> a znasz jakieś darmowe serwery z php ?

23.05.2004
13:54
[115]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wKOw => Tu masz spis roznych serwerow. Poszukaj :)

23.05.2004
14:02
[116]

wKOw [ Legionista ]

Drak'kan => thx :)

24.05.2004
14:54
[117]

wi3dzmin [ Konsul ]

hej!
mam pytanko, czasami na blogach i innych takich jest taki śmieszny efekt, takie niby pole tekstowe nałożone na rysunek, że na rysunku jes ttekst który można przewijać niezależnie od reszty strony, taka swego rodzaju "przezroczysta ramka" tylko że zawierająca sam tekst a nie inną stronę... jak to sie robi :)

24.05.2004
15:10
[118]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Nie wiem czy cie rozumiem ale takie cos zapewne zrobione jest za pomoca ramki :) A tekst wewnatrz jest tekstem na innej stronie :) W IE mozna ustawic dla ramki przezroczystosc wiec tlo jest takie jak jego podklad :) Najmniej sie bedziesz meczyl jesli po prostu znajdziesz taka strone, wyswietlisz jej kod zrodlowy i sobie podpatrzysz :)

24.05.2004
16:17
[119]

wi3dzmin [ Konsul ]

Drakkan <-- nie to raczej nie ramka :) to jest jakieś takie smieszne :] sprawdzilem w źródle :) i wyszło że to chyba coś takiego:

<div style="position: absolute;
top: 59;
left: 626;
height: 366;
width: 220;
overflow: auto"></div>

pomiędzy <div> a </div> wstawiamy tekst... jeszcze tego nie przetestowałem więc nie jestem pewien :)

24.05.2004
16:25
smile
[120]

sabdajm [ Pretorianin ]

Wow, to może i ja na coś się przydam :)
Wiedźmin -> takie coś można bardzo łatwo i szybko zrobić za pomocą cudownych, wspaniałych warstw (w Dreamweaverze). Choć niestety ostatnio się okazało że nie są one takie wspaniałe, bo ich pozycja na stronie musi być stała, co sprawia, że nie wiem jak całość wyśrodkować (BTW. Drakkan dzięki za odpowiedź)

A teraz moje pytania
1. Jak zrobić w photoshopie taki efekt jak na obrazku? Szczególnie chodzi mi o te łagodne brzegi
2. Może mi ktoś wytłumaczyć tryb maski w Photoshopie? I zaznaczanie tym trybem obiektów? Miałem jakiegoś tutoriala z tym, ale słaby był i nadal tego nie kapuje.

24.05.2004
16:58
[121]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => No tak zrobili to warstwa :P W sumie tez mozna i wbrew opini sabdajma nie musisz ustalac dokladej pozycji :) Po prostu olewasz parametry top i left w ustawieniach stylu i po sprawie :) A styl overflow pozwala wlasnie ustawic mozliwosc przewijania obiektu :) (auto oznacza ze dopiero gdy tekst wyjdzie poza ramy obiektu to pojawia sie paski :). Czesto stosuje sie ten styl np. przy komorkach tabeli :)

24.05.2004
18:09
[122]

wi3dzmin [ Konsul ]


Drakkan <--hm no wstawiłem ten kod co podałem wcześniej i wszytsko fajnie póki nie zmniejsze okna :) wtdy wszystko się przesuwaoprócz tej ramki :] no i mi psuje układ... znasz na to jakieś antidotum ?:) hmm albo po prostu wykorzystam pływającą ramkę :] no ale jak znasz to sie podziel no albo jak ktokolwiek zna :D

24.05.2004
18:14
smile
[123]

SULIK [ olewam zasady ]

sabdajm - o grafike to tutaj sie zapytaj:
Czy ktoś tu się bawi grafiką ?? (PSP, PS, FLASH, PAINT i inne) cz.33
http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2362306&N=1

24.05.2004
18:39
[124]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => No skoro ustawiasz polozeneie warstwy absolutnie to sie nie dziw :) Sprobuj raczej zamiast absolute napisac relative i wtedy musisz top i left ustalic wzgledem obiektu w ktorym ten div sie znajduje :)

24.05.2004
20:23
[125]

wi3dzmin [ Konsul ]

Drakkan <- dzięki, pomogło :) heh nie znam się na warstwach :) właśnie pierwszy raz ich użyłem :]

24.05.2004
22:36
[126]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Warstwy to podobno przyszlosc stron WWW :) Slyszalem ze teraz staje sie modne robienie stron na divach wlasnie przy pomocy warstw. O ile robisz w ten sposob cala strone to mozna to wykonac. Niestety jest to raczej metoda dla bardziej zaawansowanych. Ja tam wole stare dobre tabele :P

25.05.2004
09:34
[127]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hehe amen :) tabele rulezzz :] warstwy to mają Ogry i cebula :D no i kremówki :D strony nie mają warstw :]

26.05.2004
01:27
smile
[128]

SULIK [ olewam zasady ]

ja tam diva bardzo czesto stosuje do wycentrowania :D
mawet nie wiedzialem ze to cos innego siakas warstwa czy cus :D

26.05.2004
08:53
[129]

wi3dzmin [ Konsul ]

nie, sam div to chyba nie warstwa, tam chyba trzeba coś dodać :) chyba... :)

btw
właśnie wprowadziłem nową wersję swojej strony :)

https://www.brokilon.aplus.pl

zerknijcie sobie :)

26.05.2004
10:40
smile
[130]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => No, zeby div byl warstwa trzeba mu jeszcze dodac kilka paramterow, takich jak polozenie, oraz trzeba go jakos nazwac, coby sie potem moc do niego odwolywac. Zreszta takie warstwy to fajna rzecz, dzieki JS mozna na nie wplywac bez potrzeby odswiezania strony, co jest czasami bardzo duzym plusem :)

wi3dzmin => Bardzo ladna strona, tylko ten top jest strasznie przytlaczajacy :/ Na mojej sporej rozdzielczosci (1280x1024) top zajmuje ponad pol ekranu (!!!!). On jest delikatnie mowiac gigantyczny.

26.05.2004
11:08
[131]

wi3dzmin [ Konsul ]

Hej mam bardzo ważne pytanie :) czy jest możliwość zlikwidowania paska przewijania ? np. na https://www.brokilon.aplus.pl/index.html mam tą warstwę ale z paskiem przewijania.. no i on brzydko wygląda :) da się go usunąć tak żeby zostały tylko same strzałki? żeby można było tekst przesuwać poprzez klinięcie na strzałki....

26.05.2004
11:16
[132]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => Usunac nie usuniesz ale mozesz zmienic stylami jego kolor :) Np. na kolor tla i wtedy nie bedzie widoczny :P MOze ktos tutaj poda ci dokladne nazwy styli od tego, bo ja niestety nie stosuje takich zabiegow (!!! Pod Opera ten zabieg nie dziala, ona po prostu ignoruje style odpowiedzialne za zmiane koloru suwaka)

26.05.2004
11:58
[133]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - blad... opera przyjmuje kolorowe sowaki :)
Preferencje - wyglad strony
zzaznacz sobie: "wlacz stosowanie stylow do paskow przewijania"

:D

wi3dzmin - od razu zmienilem na powietrze :D
i jakie mile zaskoczenie :D nomaniekozoki od razu sie pojawilu w reklamie :D

a co do scrooli:
wyciag z pliku css :)

<STYLE>
<!--
BODY ‹
SCROLLBAR-FACE-COLOR: #ffffbb;
SCROLLBAR-HIGHLIGHT-COLOR: #000099;
SCROLLBAR-SHADOW-COLOR: #000000;
SCROLLBAR-3DLIGHT-COLOR: #000000;
SCROLLBAR-ARROW-COLOR: #0000c0;
SCROLLBAR-TRACK-COLOR: #000020;
SCROLLBAR-DARKSHADOW-COLOR: #000040;

-->
</style>

oczywiscie zamien ‹ i › na shift + [ i shift + ] :D

26.05.2004
14:35
[134]

wi3dzmin [ Konsul ]

hehe Sulik miałeś po prostu szczęście :) banery wyświetlają się losowo :) ao co suwaków to ten numer znam :) ale z tego co wiem działa tylko na IE a ja chcę mieć stronkę uniwersalną pod tym względem :) Sulik <- działa pod Operą? raczej nie zauważuyłem u siebie kolorowych pasków na operze... bo na mozilli napewno niet :]
Znacie jakiś inny sposób?

26.05.2004
18:08
[135]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Moge cie zapewnic ze pod Opera kolorowe suwaki nie dzialaja :) Gwarantuje...

26.05.2004
18:40
smile
[136]

Quicky [ Senator ]

Kolorowe scrollbary mozna bardzo latwo wlaczyc w opcjach - Preferencje -> wyglad strony -> stosuj style do paskow przewijania.

26.05.2004
18:52
[137]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, rzeczywiscie :P Ale trzeba brac poprawke na to ze wiekszosc uzytkownikow tego nie ma zaznaczonego i dla nich te styke nie dzialaja.

26.05.2004
19:29
[138]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - jak pogrzebiesz w ustawieniach to zaczynaja dzialac :D

inny sposob - hm... flash ?

jak widze quicky, Drak'kan, wi3dzmin i ja uzywamy opery - widze ze wreszcie wiele stronek bedzie optymalizowana wlasnie pod opere :D


btw. wi3dzmin - przeslal bys skrypt losowych reklam - moze dam to na nomaniekozoki :D

26.05.2004
20:19
[139]

donzoolo [ Senator ]

Witam, mam robote za darmo niestety... jesli komus sie by bardzo nudzilo to czy ktos moglby prosze bardzo serdecznie uprzejmie o formularz, jesli ktos by mogl zrobic taki banalny, ktory by wyslal nie uzywajac outlooka na danego maila takie oto cos:

Imie: (czyste pole do wpisania czegos)
Rasa: (4 do wyboru: Elf, Gnom, Czlowiek, Krasnolud)
Klasa: (8 do wyboru: Paladyn, Druid, Lotrzyk, Lowca, Wojownik, Czrownik, Mag, Kaplan)
Plec: Mezczyzna/Kobieta
Umiejetnosci: (tutaj pole do wpisania sobie czegos dowolnego)


czy ktos moglby cos takie stworzyc? Probowalem juz wszytskiego, jakiegos pajaczka, gotowych formularzy, ale te po moim laickim przerobieniu nie dzialaly :)... Jest ktos chetny do pomocy ?

26.05.2004
21:36
smile
[140]

SULIK [ olewam zasady ]

don - moze tak:
powinno dzialac


<form method="POST" action="https://www.home.pl/cgibin/formmail">
<input type=hidden name="recipient" value="TWOJ_MAIL">
Imie:<br>
<textarea rows="1" name="imie" cols="15"></textarea><br>
Twój adres e-mail:<br>
<input type="text" name="email" size="15"><br>
Rasa:<br>
<select name=rasa>
<option value=Elf>Elf</option>
<option value=Gnom>Gnom</option>
<option value=Czlowiek>Czlowiek</option>
<option value=Krasnolod>Krasnolod</option>
</select><br>
Klasa:<br>
<select name=klasa>
<option value=Paladyn>Paladyn</option>
<option value=Druid>Druid</option>
<option value=Lotrzyk>Lotrzyk</option>
<option value=Lowca>Lowca</option>
<option value=Wojownik>Wojownik</option>
<option value=Czarownik>Czarownik</option>
<option value=Mag>Mag</option>
<option value=Kaplan>Kaplan</option>
</select><br>
Plec:<br>
<select name=plec>
<option value=M>Mezczyzna</option>
<option value=K>Kobieta</option>
</select><br>
Umiejetnosci:<br>
<textarea rows="5" name="umiejetnosci" cols="15"></textarea><br>
<input type="submit" value="Wyslij" name="B1">
<input type="reset" value="Wyczysc" name="B2">

26.05.2004
21:42
[141]

donzoolo [ Senator ]

SULIK---------> nawet jesli nie bedzie dzialac to jestem ci wdzieczny jak cholera :) Narazie zrobilem probe i narazie mail nie przyszedl, ale poczekamy zobaczymy... HAHAHA, wlasnie przyszedl... nie wiem jak ci dziekowac... Big THX...


Tylko mam jeszcze jedno pytanko, nie daloby sie jakos tego potwierdzenia rejestracji wstawic w tabelke, korzystam z jportala, adres stronki z formularzem jest tu


https://jtazeroth.cjb.net/infopage.php?id=273


i zeby ta strona po nacisnieciu wyslij byla tez w oknie :)

26.05.2004
22:06
[142]

wi3dzmin [ Konsul ]

Sulik oto skrypt :)
-----------------plik banery-lista.php-----------------------------
//lista banerów w tablicy, w poszeczegolnych indeksach podac adres do banera czyli to co będzie w img src=""
$baner[1] = "grafika/kozaki.gif";
$baner[2] = "grafika/youlo.gif";
$baner[3] = "https://www.tadwilliams.republika.pl/images/logo.gif";
$baner[4] = "https://www.aneta.art.pl/obrazki/banner.jpg";

//koniec listy banerów

//lista adresów (PILNOWAC INDEKSÓW) czyli adresy odnośników, ważne jest aby indeks banera zgadzał się z indeksem adresu :)
$adres[1] = "https://www.nomaniekozoki.kgb.pl/";
$adres[2] = "https://www.youlo13.blog.pl";
$adres[3] = "https://www.tad.williams.prv.pl";
$adres[4] = "https://www.aneta.art.pl";

//koniec listy adresów
---------------------koniec banery-lista.php-----------------------------------------------

--------------------plik rotator.php-------------------------------------------------------------
//dołaczamy listę banerów
include("config/rotator/banery-lista.php");
//liczymy ilość banerów w bazie
$l = count($baner);
//generujemy losową liczbę od 1 do liczby banerów...
$losowa = rand(1,$l);
//ustalamy kod banera...
$kod_banera = "<a href='".$adres[$losowa]."' target='_blank'><img src='".$baner[$losowa]."' width='410' border='0' height='50'></a>";
//i go wyświetlamy :)
echo $kod_banera;
-----------------------koniec rotator.php----------------------------------------------------

I po prostu w miejscu w którym ma być baner wstawiasz include(rotator.php); oczywiście biorąc poprawkę na katalog w jakim to umieściłeś :) No to chyba wsio :)

26.05.2004
22:40
smile
[143]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin z Twoim bannerem bedzie klopot - ale juz mam plana jak go zalatwic :D
ok dzieki

donzoolo - najlepiej daj ten formularz po porstu w nowym oknie i tyle, bo to co sie pojawia po kliknieciu wyslij jest generowane przez strone: https://www.home.pl/cgibin/formmail

a wstawic w tabelke to raczej nie klopot :)
tylko trzeba sie z tym pobawic :)

27.05.2004
00:54
[144]

captain_nemo [ Generał ]

jesli juz bylo takie pytanie to sooory ale nie dysponuje taka iloscia czasu by przeszukiwac wszystkie wasze topici, oto i pytanie:
co zaczac "studiowac" po prymitywnym kursie HTMLa by robic ladne i dobre www, jakis kolejny kurs np DHTMLa, PHP ? czy moze sciagac dobre skrypty i studiowac ich budowe, i pytanie drugie: w czym najlepiej sie robi aktualnie strony ?
powiem ze musze do 20 czerwca zrobic jakas ciekawa strone na zaliczenie :P
z gory dziekuje za rzetelne odpowiedzi!

27.05.2004
11:26
[145]

hotDog [ Outsider ]

captain_nemo --> jeśli chcesz robić ładne stronki to zapraszam do wątku dla grafików :) ten wątek nie jest o pięknie stronek tylko o ich funkcjonalności i działaniu :-) Obawiam się, że do 20 czerwca nie dasz rady się niczego nauczyć.. Sorry, ale taka jest prawda.. może trochę skrobniesz PHP, ale pod warunkiem, że się przyłożysz (no chyba, że wcześniej miałeś styk z programowaniem jakimś) A żeby się czegoś nauczyć to wystarczy przejrzeć stronki we wstępniaku :) Na nich jest sporoo materiałów, powodzenia :)

27.05.2004
11:36
[146]

wi3dzmin [ Konsul ]

Sulik <-- no tak nie jest to do wstawiania banerów we flashu :) jak nie dasz rady wykombinować to użyj mojego banera w formacie, gif, brzydsze kolorki i większy ale w ostateczności może być :)
https://www.brokilon.aplus.pl/grafika/baner.gif

captain_nemo <-- to tylko moje odczucie ale chyba robienie dobrych i ładnych stronek przychodzi z czasem, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć aż w pewnym momencie mniej więcej złapaiesz o co w tym wszystkim chodzi :) i dopiero wtedy zaczniesz drogę do ładnej stronki :) bo możesz znać na pamięć wszystkie polecenia, komendy, tagi ale musisz jeszcze załapać jak to wszystko ze sobą działa :) no i dobra grafika też musi być :)

27.05.2004
12:42
[147]

Zhivago [ Pretorianin ]

Dobra,webmastery,mastachy WWW :D
Pytanie mam i zarazem problemik.Mam takiego laya zrobionego w PS i pocietego przez ImageReady tak jak na obrazku.Wszystko ladnie pieknie tylko jest pewnien problem przy importowaniu do Dreamweavera.Mianowicie:
Importuje i zaznaczam obrazek nr 5,kasuje go bo chce ustawic go jako background,zeby mozna bylo po tym pisac :D.
No niestety jesli tak zrobie i ustawie obrazek nr 5 jako background,to w dreamweaverze wszystko ladnie wyglada jesli jednak przelacze na Internet Explorera to wyglada to mniej wiecej tak.........

27.05.2004
12:44
[148]

Zhivago [ Pretorianin ]

.........o wlasnie tak....
O co chodzi co jest nie teges?
Powtarzam pod Dreamweaverem wyglada to ok,jednak pod IE lipa :(
Help,Hilfe,Pomocy

27.05.2004
12:53
[149]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Jak na moj gust brakuje parametrow height totez te dwie komorki po prawej zostaly podzielone po 50%.

27.05.2004
12:57
[150]

Qbaa [ Generał ]

bez źródła ciężko będzie przewidzieć co jest nie tak

27.05.2004
13:01
[151]

Zhivago [ Pretorianin ]

Czyli dac gifowi 4 i 5 height=Top?

27.05.2004
13:12
[152]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zhivago => Paramter height zawiera wysokosc wyrazona w pikselach zazwyczaj :) Pokaz nam zrodlo strony to pomyslimy :)

27.05.2004
13:18
[153]

Zhivago [ Pretorianin ]

Dobra,dobra...nie smiac sie.....ja tu poczatkujacy jestem,a kod dostarcze jutro bo teraz jestem w pracy,aha zalozcie nowy watek,bo ten sie wczytuje,ze ja cie nie moge :D

27.05.2004
14:10
[154]

wi3dzmin [ Konsul ]

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2404162&N=1 <--- nowa część

ta za długa :]

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.