GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz.15]

25.04.2004
17:03
smile
[1]

Quicky [ Senator ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz.15]

Wstęp:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony:

[HNTR]
- https://korn.boo.pl

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna.xt.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/


Link do poprzedniej czesci:

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-04 00:59:29]

25.04.2004
18:44
smile
[2]

hotDog [ Outsider ]

Znacie jakieś ciekawe, interesujące i wyczerpujące serwisy o Apachu - jego konfiguracji, dodawaniu różnych bibliotek itp? Pytam się o to dopiero teraz, bo przez dwa dni (sic!) męczyłem się żeby dodać bibliotekę GD.. ściągałem.. grzebałem w Readme... chodziłem po googlach, wpisywałem jakieś gupstwa w wierszu poleceń... aż w końcu wyjąłem pewien stary, specjalny numer CHIPa o tworzeniu stronek.. i tam pisało bardzo lakonicznie o dodaniu GD... potem sięgnąłem do mojej książki o PHP i MySQL... i tak jakoś złożyłem wszystko w całość i wyszło mi z tego tyle, że wystarczyło tylko USUNĄĆ ŚREDNIK z php.ini i zrestartować Apacha.... bo przeczytałem, że PHP w wersji 4.x.x mają GB wbudowane i wystarczy tylko je uaktywnić... :DDD Więc mam już pierwszą propozycję do naszego FAQ..

- Jak dołączyć bibliotękę GD do PHP/Apache?

ODP: Jeśli posiadasz PHP w wersji 4.x.x wejdź do "php.ini" i znajdź wiersz ";extension=php_gd.dll" usuń średnik, zapisz zmiany, zamknij plik i zrestartuj Apacha. Jeśli masz starszą wersję PHP to zainstuluj sobie 4.x.x :) lub ściągnij GD stąd: https://www.boutell.com/gd/

25.04.2004
19:46
smile
[3]

Quicky [ Senator ]

hotDog ---> Nie sadze, aby to bylo "najczesciej zadawane pytanie" - pada dopiero pierwszy raz w historii watku :) Ale rozwaze to ;)

25.04.2004
20:04
[4]

wKOw [ Legionista ]

Jak sie wam podoba ten layout ?

25.04.2004
20:07
[5]

Quicky [ Senator ]

wKOw ---> Brakuje loga... a layout jest bardzo ubogi i niezbyt zacheca do odwiedzania strony. Jesli to Twoja pierwsza strona - OK, cwicz dalej. Jesli nie, to nie jest najlepiej...

25.04.2004
20:33
[6]

van [ ignoruj mnie ]

hehe wreszcie jakis fajny watek dla mnie:D
pisze w php i aktualnie jestem w trakcie tworzenia skrytu strony o Warhammerze.
Zalaczam design.
Jestem raczej na poczatku pisania ale jestem pelen nadziei:d

25.04.2004
20:34
smile
[7]

hotDog [ Outsider ]

Quicky--> no racja :) We wątku może nie, ale na necie uwierz mi.. jest i to bardzo.. wszędzie widziałem tylko pytania na ten temat, ale nigdzie nie było jasnej odpowiedzi :)))

wKOw--> lay jest schludny, ale mimo wszystko nie jest zbyt przejrzysty i nie ma jasnego interfejsu... menu są po lewej i na górze po prawej, to może troche zdeorientować odwiedzającego. Ułóż wszystko w jakąś jedną formę, zmień kolorystykę i będzie dobrze :)

25.04.2004
20:35
[8]

van [ ignoruj mnie ]

no oczywiscie o obrazku zapomianielm

25.04.2004
20:39
smile
[9]

hotDog [ Outsider ]

van--> witamy w naszym gronie :) Górna i dolna część robi na mnie wrażenie! Bardzo ładne.. w szczególności ta graficzka na dole po prawej - sam to robiłeś czy wyciąłeś z jakiegoś arta? :) Mam tylko uwagę do górnej części - te napisy nie pasują i są za małe, ale to tylko taka moja mała sugestia :) A o części środkowej się nie wypowiadam, bo nie o czym :) Powodzenia, pochwal się jak dokończysz dzieło.

25.04.2004
20:41
[10]

van [ ignoruj mnie ]

hotDog > No wiec to sa zdjecia figurek Warhammer. Na srodku za duzo wprawidzie nie ma ale nie lubie robic leyow i uzupelniac ich textem. Napewno sie pochwale jak skonczE:d

25.04.2004
20:42
[11]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, van, calkiem ladny lay :) Niestety nie jestem w tematyce warhammera wiec wiecej sie wypowiadac na temat laya nie bede :P

NIgdy tu nie zagladales ?? Hmm, w sumie moze to mozliwe. Ja sie juz dawno zgubilem jesli chodzi o osoby ktorym pomagalem (i gdzie to robilem) :P

25.04.2004
20:48
[12]

van [ ignoruj mnie ]

Hehe komu jak komu, ale mi sporo pomagales na gg:D
moze znasz mnie pod nickiem proszek:D
pomagalem wam na strefie swojeo czasu

25.04.2004
20:50
[13]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

van => Znam cie zarowno pod nickiem van jak i proszek :) i wiem ze ci pomagalem tylko myslalem ze juz sie tutaj wypowiadales :P

25.04.2004
20:55
smile
[14]

hotDog [ Outsider ]

van--> hymm, Ty musiałeś się udzielać w tym wątku lub w jakimś innym, bo pamiętam jak oceniałem Twoją stronkę (tą o gitarach) :)))) I jak zobaczyłem na niej xwkę "proszek" to też mi się coś skojarzyło... :) udzielałeś się w wątku o flashu? Bo z tamtego okresu Cię pamiętam... jeszcze kojarzysz mi się z Grafikiem, pisujesz tam chyba, ale masz coś wspólnego z nim :)

25.04.2004
20:57
[15]

SULIK [ olewam zasady ]

van - no ladnie - teraz mam nadzieje, ze ta strona bedzie inna niz inne o tej samej tematyce i wreszcie cos ciekawego na jej lamach znajde :D

25.04.2004
20:58
[16]

van [ ignoruj mnie ]

hotDog ---> hehe z grafikiem mam sporo wspolnego. jestem zastepca naczelnego. flashem sie bawie nawet dosc duzo. ale co z gitarami... ta strona od dano juz nie egzystuje:/

25.04.2004
20:58
[17]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Z Grafikiem to on ci sie akurat dobrze kojarzy :) W koncu jest drugim naczelnym Grafika oraz adminem strony, hehe. I na dodatek musialem go zastapic przy naprawianiu dzialu Download :P

25.04.2004
20:59
[18]

van [ ignoruj mnie ]

Suilik > Interesujesz sie tym?? A moze cos naskrobiesz na ten teamt? BArdzo chetnie to przyjmiemy

25.04.2004
21:01
[19]

van [ ignoruj mnie ]

Drakkan >> hehe jak syriusz nabrudzil to ktos musial posprzatac , no nie?:P

25.04.2004
21:05
[20]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

van => Tylko czemu ja skoro to tys jest admin ??? :P Obijasz sie i tyle :D

A tak odbiegajac od tematu: wydacie nowy numer Grafika w tym miesiacu ?? czy znowu bedzie dwumiesiecznik :P ??

25.04.2004
21:06
[21]

van [ ignoruj mnie ]

niestety chyba bedzie wogole dwumiesiecznik:/ neiwyrabiamy sie...
ale coz zawsze sa jakies problemy.

a co do tego naprawiania. nie bylo nie poprostu. a jak przyszedlem to nic nie robilem bo nie bylo sensu robic we 2 osoby na raz.

25.04.2004
21:11
smile
[22]

SULIK [ olewam zasady ]

van - niestety: nie ma mowy.... ale to z tego powodu ze nie mam w tym momecie czasu :)

poki co mam duzo innych zajec, ale moze w polowie czerwca bede w stanie zaczac cos pisac :)

btw. servery http ktore mial sprzedawac Syriusz jeszcze dzialaja ?
chodzi o net-servers - bo kiedys mialem tam dostac miejsce, ale chyba to padlo nim powstalo - a chyba ty tez cos tam miales z tym wspolnego :)

25.04.2004
21:12
[23]

van [ ignoruj mnie ]

eeeeee.... a juz wiem hehe niestety nie ma juz. z braku ludzi i slabosci lacza padlo:/
co do pisania to nie sadze zebysmy szybko wystartowali :P
a ty nteresujesz sie ktorym Warhammerem?m WFB czy WFRP? czy moze W40k?

25.04.2004
21:25
[24]

van [ ignoruj mnie ]

wiecie moze co trzeba w css wstawic zeby zmeinic kolor pol textowych?

25.04.2004
21:34
[25]

Quicky [ Senator ]

van --->

TEXTAREA ‹background-color: #000000; color: #FFFFFF;›

25.04.2004
21:36
[26]

van [ ignoruj mnie ]

dzieki wielkie

25.04.2004
21:37
[27]

SULIK [ olewam zasady ]

van - ja ogolnie to fantastyka wszelko pojeta :)

a co do pol tekstowych - to chyba najlatwiej zrobic to za pomoca styli

25.04.2004
21:37
[28]

[HNTR] [ Freak ]

ej, nie ma tu mojej strony ! k***a !!!! Quicky dodaj ją ;P

wKOw > Teraz jest lepiej :) Dodaj logo i będzie całkiem całkiem !
van > Pamiętasz M-Huntera ? Pamiętasz Twierdzę Gier ? (czy tam Warowinię :P)

26.04.2004
09:11
[29]

van [ ignoruj mnie ]

[HNTR] --------->> Taa pamietam hehe.... To byly czasy co 10 minut nowa styrone w html samym sie robilo:)
Suilik ----> No wlasnie chodzi mi o to co mam spisac w css'ie:d

26.04.2004
14:58
[30]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, ostatnio tworze sobie wraz z Syriuszem strone o grach kompuetrowych :D Dodam ze nie robimy tego z wlasnej inicjatywy a tylko zostalismy do tego projektu wciagnieci. Czy strona bedzie miala jakies szanse na tym dosc trudnym rynku to sie okaze jak skoncze pisac. Narazie jednak mozecie podziwiac postepy w pracy pod adresem:

https://gp.gry-online.pl

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-26 16:43:50]

26.04.2004
20:46
[31]

wKOw [ Legionista ]

Hmm czyli nie był dobry :(
A co sądzicie o tym projekcie ?

26.04.2004
21:02
[32]

Quicky [ Senator ]

wKOw ---> Znacznie lepiej, umieszczaj ten design :D

Drak'kan ---> GL, ale... raczej z takim serwisem to niewiele zdzialacie :) Przy takiej konkurencji... Nie lepiej zabrac sie za serwis o nieco wezszej tematyce?

26.04.2004
21:31
[33]

[HNTR] [ Freak ]

wKOw > Mmmmmm coraz lepiej ! Mógłbyś dodać kolorki, bo jest to trochę monotonne. W miejscu, gdzie jest treść zdejmij ten jakby byłsk czy co to jest, zostaw samą teksturkę, nic nie dodawaj !

26.04.2004
21:34
[34]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Quicky => Mi tego ni mow ja pisze tylko skrypt PHP :) Koles sobie ubzdural taki serwis to bedzie mial taki. Dla mnie to tylko test moich umiejetnosci oraz w przyszlosci moze reklama tychze umiejetnosci :)

26.04.2004
22:21
[35]

SULIK [ olewam zasady ]

wKOw - wczesniejszych prac nie komentowale bo byly slabe ta jednak jest duzo lepsza - cwicz, cwicz, bo widze, ze robisz postepy :)

btw. zrobilem sobie dosc fajna rzecz na strone, ale niestety poki co nie moge tego dodac :(

chodzi o to, ze galeria zdiec generowana jest na podstawie plikow jpg - sa odczytywane pzez skrypt i likowane na strone z miniaturami (to akurat bylo banalne) - ale teraz dodalem male triko :D
tzn. po klikcieciu an dany obrazek zostaje on otworzony w nowym oknie, a klikniecie zapisane - i taraz jak odswierzy strone i nasunie kursor na obrazek w miniaturze to w opisie pojawi sie ilosc sciagniec :)

co o tym myslicie ?
jak bedziecie chcieli to podam kod tego skryptu :)
(co prawda skrypt do konca nie moj, bo skladalem go z 2 roznych skryptow - z systemu newsow i licznika downloadu, no ale zastosowanie i pomysl calkowicie moj :D)

26.04.2004
22:29
[36]

[HNTR] [ Freak ]

SULIK > To zabrzmiało, jakbyś z wykałaczki i i 2 plastikowych widelczyków zrobił karabin :D

26.04.2004
22:39
[37]

SULIK [ olewam zasady ]

[HNTR] - no bo tak mniej wiecej bylo :)
bo pojecia o php nie mam nawet zielonego :(
wiec jedynie co moge robic to przerabiac gotowe skrypty na cos co bedzie mi potrzebne :D

jak dasz rade to oblookaj jak to wyszlo na:
nomaniekozoki.kgb.pl/ojcow2004.php

tyle, ze mozliwe ze nawet nie zobaczysz tej strony - bo dsa jakies klopty z serverm :(

26.04.2004
23:17
[38]

SULIK [ olewam zasady ]


juz kurde 5 raz chyba wysylam jeden plik na server i non stop wywala mi ze ma 0 bitow po wyslaniu :|

27.04.2004
02:24
[39]

SULIK [ olewam zasady ]

No nareszcie sie udalo :D

jak chcecie przetestowac to o czym pisalem w poscie: [26.04.2004] 22:21

to zapraszam na: nomaniekozoki.kgb.pl, a dokladniej:
nomaniekozoki.kgb.pl/ojcow2004.php

tylko nie wiem czemu kazdy obrazek ktory nie byl ani razy ogladany ma ilosc ogladniec rowna 2 - a po kliknieciu na niego zmienia sie ona na 1 - i potem juz dziala normalnie, dzwine to to jest :), na HDD dzialalo mi normalnie, ale najprawdopodobie to wina piwko.pl :|

acha i jak mozecie to powiedzcie co myslicie o serverze na ktorym sa pliki do zassania spod linku:
nomaniekozoki.kgb.pl/download.php

ale nie chodzi mi o server na ktorym jest php, tylko o server na ktorym sa filmiki
inaczej mowiac zassijcie jakis i powiedzcie co sadzicie o predkosciach :D

[ Edit ]
wlasnie zauwazylem, ze blad z tymi dwoma zassaniami, zamiast zadnego pojawia sie tez na podstronie: download - wiec definitywnie jest to wina piwko.pl - bo na HDD dziala normalnie :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-27 03:04:35]

27.04.2004
07:16
[40]

[HNTR] [ Freak ]

SULIK > Przez to piwko.pl połowa strony mi się ie ładuje... dobrze, że kupiłem sobie boo.pl :) Fajnie zrobione ! Może podasz kod do tego ? (w nowym odsłonie KK będę miał galerię więc się przyda :) )

27.04.2004
09:59
[41]

van [ ignoruj mnie ]

Drakkan ---> Wiesz design mi sie bardzo niepodoba. Ale o tym napisalem syriuszowi na DA. Zocaczymy kto pierwszy wypusci strone hehe:) ja jestem na troszke mniej zaawansowanych etapie produkcji niz ty ale zoabczymy.

SULIK ----> No niestety nie chce mi sie odtowrzyc:/
wKOw ---> Nie widzialem towich innych prac wiec nie moge ocenic postepu, ale to jest troszke monotnne. taka moja rada: nie uzywaj za duzo textur. zwlaszcza tych photoshopowskich:/ one moim zdaniem badziewnie wygladaja na stronie:/

27.04.2004
12:01
[42]

SULIK [ olewam zasady ]

[HNTR] - wysle Ci na maila, bo tutaj mi odfiltruje znaczki: [ Shift ]+[ ] ] :|

van - to wlasnie sa uroki piwko.pl :(
trzeba mi jakiegos taniego servera z obsluga php i okolo 100 MB powuierzchni, co prawda mam server o obietosci 100 MB za darmo, ale niestety nie ma tam php :(

27.04.2004
12:46
[43]

van [ ignoruj mnie ]

Suilik ---> podobno webd.pl jest dobre

27.04.2004
13:02
[44]

SULIK [ olewam zasady ]

van - a o co chodzi z tymi domenami, bo nigdy nie wiem ? jak wykupie sobie miejsce na serverze to musze tez wykupyawc jakas domene czy dostane cos w stylu: nazwa.webd.pl ?

27.04.2004
14:28
[45]

van [ ignoruj mnie ]

Suilik --> DOstajesz nazwa.webd.pl a masz jakeis znizki na nazwa.pl albo nazwa.com.pl itp.

27.04.2004
15:06
[46]

wKOw [ Legionista ]

van--> ty mówisz o tej teksturze w topie czy na bokach ?
K zgodnie z zaleceniem dodam jakies kolorki i prwadopodobnie przerobie top

27.04.2004
15:34
[47]

van [ ignoruj mnie ]

wKOw ---> dokladnie o tym:D

27.04.2004
15:40
[48]

SULIK [ olewam zasady ]

van - niestety nie mam :(
ale powiem ci 3.99 to mozna placic miesiecznie :)

27.04.2004
20:35
[49]

wKOw [ Legionista ]

I jak teraz jest lepiej czy gorzej?

27.04.2004
20:47
smile
[50]

SULIK [ olewam zasady ]

wKOw - no coraz lepiej - tylko napis Knights Online - troche nie pasuje - za bardzo widac, ze caly lay jest zlepkiem roznych artow, a sam napis jest napisany przez ciebie :)

i ten miecz cos nie bardzo
imho sam srodek topa powinienes jeszcze dopracowac :)

27.04.2004
22:43
[51]

wKOw [ Legionista ]

Sulik --> miales racje ten srodek byl do d*** teraz to zmieniłem i ostateczna wersja layouta stronki wygląda tak :)

27.04.2004
22:52
smile
[52]

SULIK [ olewam zasady ]

wKOw - ladni, coraz ladniej :)
ale.. :D
(wiem, ze mecze, ale widze, ze dobrze Ci idzie wiec kilka poprawek nie zaszkodzi)

postac po lewej - postaraj sie wymazac te ciemne miejca obok reki - zevy nie bylo widac, ze graficzka ma ksztalt prostonkotu :)

chodzi mi o to, ze postac po prawej jest bardzo ladnie wkomponowana w tlo i postaraj sie to samo zrobic z tym trollem czy co to jest :)

i napis... hmmm... mozna by go troche wtopic w tlo - bo strasznie sie odruznia od reszty

ale powiem, ze bardzo ladnie :)
jeszcze z 2 poprawki i bedzie naprawde nice :)

27.04.2004
23:37
[53]

wKOw [ Legionista ]

Sulik --> hmm dzieki o powiedzeniu o tym z lewej strony bo nie zauwazyłem

Teraz po poprwakach to wyglada tak :)

28.04.2004
14:25
smile
[54]

Zacker [ Stanley ]

Mam do Was pytanko :) Czy znacie może jakieś strony gdzie jest pokazane jak zrobić lay-outa ? Z góry dzięki

28.04.2004
14:52
[55]

[HNTR] [ Freak ]

wKOw > Idzie ci coraz lepiej ! Fajny layout, są kolorki i klimacik :)

28.04.2004
17:13
[56]

SULIK [ olewam zasady ]

Zacker - a co masz dokladnie na mysli ?
layout - to po porstu wyglad strony - najprostszym alyem moze byc po prostu zwykly tekst napisany bez zadnych formatowan, czy tez kolorowania

a najlepszym sposobe jest poczytac kursy html

28.04.2004
18:21
smile
[57]

Zacker [ Stanley ]

SULIK ---> To, to ja wiem :) HTML`a też znam :). Chodzi mi o coś takiego jak zrobił wKOw.

28.04.2004
18:48
[58]

pumpo [ Junior ]

Siemka.
Znacie jakieś ciekawe strony z szablonami zrobionymi w php i javie script. Najlepiej dajcie linki do angieslskich stron.

28.04.2004
20:09
[59]

SULIK [ olewam zasady ]

Zacker - aby zrobic to co wKOw - musisz zrobic (mowie oczywiscie przykladowo, wKOw nie koniecznie musi miec to zrobione tak jak ja) tabelke z 4 komorkami (1 na logo + 3 na reszte)

dodatkowo musisz miec program graficzny i przede wszystki pomysl

najlepiej na kartce papieru narysuj sobie jak bys chcial, aby wygladala Twoja strona
potem odpal program graficzny i po prostu zrob to co masz na kartce (taa... wiem, ze latwo powiedziane)
w necie masz sporo tutoriali graficznych dotyczacych poszczegolnych efektow tekstowych i innych

a czegos takiego, zeby bylo w necie krok po kroku jak zrobic laya to chyba nie ma, ale sam bym chetnie cos takiego dorwal :)

mozesz np. zassac z netu darmowe laye i go przerobic :)

tutaj powinny byc jakies darmowe laye:
https://www.strefa.xcom.pl/
(ale cos mi sie nie wgrywa :( )

lub jak kupujesz CD Action to tam w ktoryms bonusie zawsze byl koncik html i byly darmowe laye :D

28.04.2004
20:18
[60]

van [ ignoruj mnie ]

Zacker ---> wiem ze to nie za altwe ale przszukaj googtutorials.com . Tam bylo pare tutkow jak zrobic leya krok po kroku.

28.04.2004
20:34
smile
[61]

Zacker [ Stanley ]

Ok. Wielkie dzięki :) Popatrze:) Ale nie będe przerabiał laya, ani go ściągał. Chce to zrobić sam :))))

28.04.2004
20:52
[62]

Zacker [ Stanley ]

Van --> Ta stronka, którą podałeś nie działa :((

29.04.2004
09:45
[63]

van [ ignoruj mnie ]

Zacker -> sory zrobilem literowke
mialo byc:

29.04.2004
11:20
[64]

van [ ignoruj mnie ]

o niestety goodtutorials sie przbudowuje...

29.04.2004
21:58
smile
[65]

zurek16 [ Pretorianin ]

Siema, jak mozna nalozyc haslo na przegladanie "zawartosci" strony???

29.04.2004
22:09
[66]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

zurek16 => Jedna z najprostszych metod jest zrobienie pliku testujacego czy ktos jest zalogowany czy nie. Ponizszy skrypt bedzie odnosil sie jedynie do proszenia o haslo do strony (bez zadnych loginow itp).

Tworzymy sobie plik secure.php i wklejamy do niego ten skrypt:

<?php

$haslo = "jakies_tam_haslo";

session_start();

if($_POST[ac] == "login") ‹
if($_POST[pass] == $haslo) ‹
$_SESSION[loggedin] = 1;
echo "<script language='javascript'>window.location = window.document.location;</script>\n";



if($_SESSION[loggedin] != 1) ‹
echo "<center><br>\n"
."<b>Access denied</b><br><br>\n"
."<form action='$_SERVER[PHP_SELF]' method='post'>\n"
."Aby zobaczyć zawartość tej strony musisz podac haslo:<br><input type='password' size='30' name='pass'><br><br>\n"
."<input type='hidden' name='ac' value='login'>\n"
."<input type='submit' value='Zaloguj'>\n"
."</form>\n";
die();


?>


I teraz w kazdym pliku ktory ma byc chroniony haslem umieszczamy linijke:

<?php include("secure.php"); ?>

Pamietaj o ustaleniu hasla w pliku secure.php w linijce :
$haslo = "jakies_tam_haslo";

:) Mam nadzieje ze skrypt bedzie dzialac poprawnie gdyz nie testowalem go :P Aha i pamietaj o tym ze zamiast znaczkow < i > maja byc klamry (Shift+[ i Shift+]) :D

29.04.2004
22:23
smile
[67]

zurek16 [ Pretorianin ]

Dzieki Drak'kan ale hmm po wzgledem html itd jestem slaby :) wiem jak wrzucic obrazek itd. chodzi mi konkretnie o jakis skrypt czy cokolwiek co moge wladowac na strone glowna bloga, a to co podales hmm jest troche skomplikowane jak dla mnie:)

30.04.2004
00:01
smile
[68]

Father Michael [ Padre ]

Jak w prosty sposob w PHP mozna zrealizowac nastepujace zadanie:
mam zmienna $numer oraz plik dolaczony ze zmiennymi $opis1, $opis2, $opis3... Teraz chce aby w zaleznosci od wartosci zmiennej $numer przegladarka wyswietlala mi odpowiednia zmienna z pliku dolaczonego, np. $numer = 5, wiec kilka linijek nizej powinien odwolac sie do zmiennej $opis5.

30.04.2004
00:31
[69]

SULIK [ olewam zasady ]

Znacie moze jakis skrypt ktory mzona zasymilowac w php - aby po najechaniu na link robil taki ladny opisik ??--->

30.04.2004
01:39
[70]

fanlegii79 [ Konsul ]

FM -> Tez kiedys mialem takiego "zboczone" pomysly by warosc jednej zmiennej byla nazwa drugiej, ale to nie jest prawidlowy sposob myslenia, dla mnie intuicyjne jest zrobienie w takim przypadku tabeli opis i wtedy wartosc zmiennej jest indexem w tabeli. No wiec ja bym zrobil to na przyklad tak

$arr = array();
$arr = get_defined_vars();
$potrzebna_zmienna = $arr["opis".$numer];

dziala?

30.04.2004
01:42
smile
[71]

Father Michael [ Padre ]

fanlegii79 -> no rzeczywiscie, bardzo dobry pomysl, zaraz go wyprobuje :)

edit: Dziala, wielkie dzieki!

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-30 01:48:56]

30.04.2004
13:21
smile
[72]

hotDog [ Outsider ]

fanlegii79--> możesz mi wytłumaczyć działanie funkcji get_defined_vars(); ?? :))


SULIK--> wydaje mi się, że wystarczy JS + PHP :) Wklejałem już kilka części temu (jakieś 2-3 wstecz) kod do takiego okienka, był on w JS pisany, więc można w PHP zrobić tak, żeby kod JS był tworzony w locie, a co za tym idzie, aby każdy wiersz miał inne dane w tym okienku :-) Wiem, że ta technika działa... testowano dermatologicznie m.in. na naszym forum: www.flashforum.xp.pl :)

30.04.2004
13:39
smile
[73]

Father Michael [ Padre ]

Czy moge prosic o ocene?
To jest banner, wiec przed wejsciem na strone trzeba wylaczyc ewentualne blokady bannerow :)

30.04.2004
13:42
smile
[74]

hotDog [ Outsider ]

Father Michael--> baner w porządku. Ale musisz zmienić ten tekst "Oferuje szkolenie" na jaśniejszy, albo tło pod nim dać jaśniejsze, bo nic nie widać. A tak to według mnie bardzo ładny bannerek, choć jak każdy pewnie będzie niemiły :) no ale taka już ich rola :P

30.04.2004
13:43
smile
[75]

Father Michael [ Padre ]

hotDog -> dzieki za uwage, sprobuje cos zrobic z tym tekstem.

30.04.2004
13:45
smile
[76]

hotDog [ Outsider ]

jeszcze mała uwaga: nie lepiej by było zapisać go w *.gif?

30.04.2004
13:47
[77]

Father Michael [ Padre ]

hotDog -> jako gif zajmuje 120 kB, a jako swf tylko 20.

30.04.2004
13:52
smile
[78]

bartek [ ]

Father Michael, schludnie zrobiony bannerek, "OFERUJE SZKOLENIA" na bank musi byc jasniejsze jak juz przedmowca wspomnial, generalnie to ciezko sie do czegos przyczepic, ale zmniejszony ATL wygalda jakby nie mial antyaliastingu, dokladniej rzecz mowiac literka "A", strasznie zabkowana jest. Generalnie - 8/10. Jak dla mnie calosc moglaby byc wieksza, bo teraz wydaje mi sie niespacjalnie czytelny - banner powinien RZUCAC sie w oczy. No, ale jesli masz juz robic o takich rozmiarach to pozostaja kombinacje z kolorami, ewentualnie jakies dodatkowe efekty na tekscie, aby byl bardziej agresywny (np. "trzesienie" sie tekstow, ktore wyjezdzaja lub cos w tym guscie).

30.04.2004
13:55
smile
[79]

Father Michael [ Padre ]

bartek -> napis juz poprawilem, bialy wyglada calkiem fajnie, nie chce umieszczac nowych kolorow, bo ATL zyczylo sobie raczej zachowanie kolorystyki strony. Powiekszyc niestety nie moge, bo mial byc 468x60. Dziekuje za uwagi.

edit: aha! po wejsciu nie wymaga od Was instalowania czegos z neta? Chodzi normalnie na playerze Flasha?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-30 13:57:15]

30.04.2004
14:01
smile
[80]

hotDog [ Outsider ]

Father Michael--> wrzuć najnowszą wersję na neta, zobaczę sobie :) No to skoro w swf zajmuje mniej to niech będzie, ale właśnie na tym polega zabawa, żeby w max. 20kb umieścić super banner :) I z tym kodem do swf mogą być problemy przy wymianie bannerów - wątpie czy ktoś będzie chciał wklejać tyle linijek zamiast jednej w wypadku GIF-a :)

30.04.2004
14:03
[81]

SULIK [ olewam zasady ]

Father Michael - u mmnie chodzi bardo, ladnie, tak tez wyglada :)
nic nie trzeba instalowac - mam opere :)

hotDog - zaraz oblookam :)

30.04.2004
14:05
[82]

Father Michael [ Padre ]

hotDog -> jest juz biale. lepiej wyglada od czarnego, choc tez mozna sie przyczepic, ale tak jak mowilem, chca zachowac kolorystyke.

30.04.2004
14:08
smile
[83]

hotDog [ Outsider ]

Father Michael--> jest dobrze :) Możesz tylko troszkę rozstrzelić tekst, żeby były większe odstępy między znakami (literami) i będzie ładnie :) Ode mnie nic nie wymaga przy wchodzeniu.

30.04.2004
14:13
[84]

fanlegii79 [ Konsul ]

hotDog -> wieszja w zyciu nie uzylem tej funkcji, znalazlem ja w 3 min w manualu, a ze akurat siedze nad kilkoma projektami to uznalem problem za ciekawe wzywanie i chwilowy przerywnik. Dzilanie pewnie jest takie ze tworzy table w ktorej kluczami sa nazwy zmienych widocznych w miejscu wywolania i tyle.

30.04.2004
14:15
smile
[85]

Father Michael [ Padre ]

hotDog -> cool, zabieram sie za ostatnie poprawki. Jeszcze raz dzieki!

30.04.2004
14:16
[86]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - oblukalem wszytskie czesci do 9 w ktorej juz Cie nie ma - i nie znalazlem :(
chyba czas odpalic google :)

btw. od dzis moja strona powinna sie troch szybcij ladowac (troche grafiki wywalilem na server spymacu i dzieki temu czyta mneij z piwkowskiego)

30.04.2004
14:17
[87]

hotDog [ Outsider ]

fanlegii79--> acha... z tego co widzę po kodzie, to ona chyba "wsadza" dane do tablicy $arr... no cóż, myślałem, że wiesz to byś mnie oświecił :)

30.04.2004
16:36
[88]

fanlegii79 [ Konsul ]

hotDog -> Ona zwraca tablice, a tutaj nazywa sie $arr bo tak wybralem. jak napiszesz
$fajna_nazwa_tablicy = get_defined_vars();
to wsadzi to do tablicy o naziwe $fajna_nazwa_tablicy i bedziesz sie odwolywal
$fajna_nazwa_tablicy["nazwa_zmiennej"];.
Standardowe zachowanie funkcji, jak w pascalu prawie.

30.04.2004
17:41
smile
[89]

hotDog [ Outsider ]

fanlegii79--> acha, dzięki :) bo mnie zmyliło to: $arr = array(); :))

30.04.2004
20:33
[90]

fanlegii79 [ Konsul ]

hotDog -> Przywyczailem sie tak pisac, bo czasem php-owi odwala i twierdzi ze dana zmienna nie jest tablica mimo ze przypisuje na nia wynik funkcji zwracajacej tablice. Ostatnio przydazylo mi sie to przezentujac program klientowi "do odbioru" po zainstalowaniu na jego serwie :).

01.05.2004
19:05
[91]

[HNTR] [ Freak ]

Proszę o wyrażeniu opinni o :

01.05.2004
19:59
[92]

Quicky [ Senator ]

HNTR ---> Przykro mi, ale IMO obecny layout jest znacznie lepszy :)

02.05.2004
07:51
[93]

[HNTR] [ Freak ]

Quicky > A co jest w nim złego ? Głowinie chodziło mi o to, abyście powiedzieli co waszym zdaniem jest złe.

02.05.2004
23:20
smile
[94]

Father Michael [ Padre ]

Czy jest jakis skrypt, ktory umozliwia odpalenie strony www w oknie skladajacym sie tylko z gornego paska z tytulem i przyciskami do wylaczania, minimalizacji...?

02.05.2004
23:25
[95]

hotDog [ Outsider ]

FM--> Tylko w JS.. poszukaj na googlach

03.05.2004
00:06
[96]

Father Michael [ Padre ]

Szukam caly czas, ale jedyne co znajduje to mozliwosc wylaczenia toolbara, menubara.... ale przy otwieraniu nowego okna, a mi chodzi o to zeby od razu po uruchomieniu pliku okno bylo juz bez nich.

03.05.2004
00:55
[97]

fanlegii79 [ Konsul ]

FM -> Chyba uzytkownik ma prawo decydowac jak chce zeby wygladala jego przegladarka, jakby nie lubil okna adresu to by sam sobie ukryl itd. Strasznie nie lubie stron, ktore ingereuja poza obszar im wydzielony. Poza tym napisanie tego tak zeby dzialalo na wiekszosci przegladarek to pewnie jakas mordega. Czemu niby takie ukrywanie mialoby sluzyc?

03.05.2004
01:04
[98]

Father Michael [ Padre ]

fanlegii79 -> tyle, ze to nie bedzie strona, to ma zostac umieszczone na plycie, po wlozeniu automatycznie otwiera plik HTML (jak np. plyta dodawana do magazynu WWW). Strona ma miec rozmiar 800x600, po prostu chce zeby uruchamiala sie bez tych wszystkich toolbarow, bo nie beda tam potrzebne, a tylko zmiejszaja obszar, na ktorym mozna umieszczac tresc.

03.05.2004
01:10
smile
[99]

M'q [ Schattenjager ]

Father Michael -->

<HEAD>
<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!-- Idea by: Nic Wolfe ([email protected]) -->
<!-- Web URL: https://fineline.xs.mw -->
<!-- This script and many more are available free online at -->
<!-- The JavaScript Source!! https://javascript.internet.com -->
<!-- Begin
function popUp(URL) ‹
day = new Date();
id = day.getTime();
eval("page" + id + " = window.open(URL, '" + id + "', 'toolbar=0,scrollbars=0,location=0,statusbar=0,menubar=0,resizable=0,width=507,height=275,left = 412,top = 184');");

// End -->
</script>
</head>

A następnie:

<A HREF="javascript:popUp('https://www......')">link</A>

03.05.2004
01:16
[100]

Father Michael [ Padre ]

M'q -> dzieki, ale to znam i nie o to mi chodzi. Strona ma sie automatycznie otwierac w takim oknie, jak tylko klikne dwa razy na plik *.html.

03.05.2004
01:27
[101]

Father Michael [ Padre ]

Huh, znalazlem, to zostawie skrypt dla potomnych :)

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
window.open ("newwindow.html", 'newwindow', 'fullscreen=no, toolbar=no, menubar=no, scrollbars=no, resizable=no, location=no, directories=no, status=no')
oldwindow = window.self;
oldwindow.opener = window.self
oldwindow.close();
</script>

03.05.2004
02:04
smile
[102]

Qbaa [ Generał ]

Father Michael ---> W takim razie można by się wszystkiego pozbyć, więc belka z tytułułem i przyciskami też. Z tym że nie da się tak zrobić, żeby stronka uruchamiana, była od razu bez tych niepotrzebnych dla Ciebie pasków, można dopiero w niej wstawić skrypt który by uruchamiał drugą stronkę (tą główną) właśnie taką jaką chcesz. Chyba że będzie to uruchamiane tylko pod windowsem, wtedy można użyć HTA, poczytaj sobie:

https://republika.onet.pl/20,1,1615,1632,artykuly.html
https://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/workshop/author/hta/overview/htaoverview.asp
https://search.microsoft.com/search/results.aspx?qu=hta&View=msdn&st=b&c=0&s=1&swc=0

znowu zwlekałem z opublikowaniem i widzę, że już coś znalazłeś, ale to działą podobnie do skryptu M'q, z tym że dodatkowo zamyka pierwsze okienko (otwierające).

03.05.2004
15:34
smile
[103]

jojko999 [ Konsul ]

nowy przykład jak strona wyglądać nie pownna. ---------->
A może tylko u mnie tak widać??

->https://janbrzechwa.w.interia.pl/stobajek/nawyspachbergamutach.html

03.05.2004
19:39
smile
[104]

wi3dzmin [ Konsul ]


Witajcie :)

a ja mam do was takie pytanie :)

https://www.brokilon.cyberdusk.pl/test/index2.php

co sądzicie o tym wyglądzie?

po prawej stronie strony można zmienić skórkę, jak narazie są dostępne "Ziemia" i "ogień", co o nich sądzicie? która lepsza?

03.05.2004
20:50
smile
[105]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - bardzo ladne, ale nie pomyslales o modemowcach :(

chyba bardziej podoba mi sie ogien :D

03.05.2004
22:17
[106]

wi3dzmin [ Konsul ]

Sulik <--- dzięki :) heh wierz mi myślałem o modemowcach i to sporo :) ale niestety próbowałem zmniejszać to na różne sposoby i w końcu stwierdziłem, że jednak wole zrobić coś lepszego nawet kosztem czasu ładowania, pocieszam się też tym że moja koleżanka z modemem 52 kb, przy włączonej kaazie nie ładowała strony jakoś baardzo długo :)

03.05.2004
22:18
[107]

SULIK [ olewam zasady ]

a co mi tam - grafikom pokazalem to i wam pokaze -->
co myslicie o nowym projekcia laya na stronke nomaniekozoki.kgb.pl ??

jakies uwagi, oceny, propozycje ?

03.05.2004
22:23
smile
[108]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - co zaskakujace nawet u mnei szybko sie zaladowalo - chodz mialem troche przeciazona siec - wiec nie jest zle :)
a powiem nawet ze bardzo ladnie :D

04.05.2004
00:54
smile
[109]

Quicky [ Senator ]

wi3dzmin ---> Design OK, jedyne co mi sie nie podoba to liscie - jak na grafike rozdzielajaca poszczegolne dzialy w menu sa stanowczo za duze... Zmienilbym tez kolor podswietlenia linkow np. na bialy, czerwony IMO nie pasuje.

SULIK ---> Wow, teraz sie postarales :D Proponowalbym tylko zmienic tlo, szary nie pasuje do nowego logo - wedlug mnie przykladowo ciemny granat bylby lepszy :)

[edit]
Przegladnalem sobie caly watek i zauwazylem, ze HNTR chcial, zeby zamiescic jego stronke we wstepniaku - dodane :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-04 01:00:03]

04.05.2004
01:17
[110]

SULIK [ olewam zasady ]

ok lay polecial na server - mozecie go w pelni ogladnac pod adresem:
nomaniekozoki.kgb.pl

Quicky - :D
ok zmienilem tlo na kolorek: 000020 :)

04.05.2004
01:22
smile
[111]

Quicky [ Senator ]

SULIK ---> Teraz lepiej :) A jesli chodzi o konto - bo widze, ze szukacie: jak zawsze polecam e9.pl - 40zl rocznie za 50MB + PHP + MySQL 25MB!

04.05.2004
01:27
[112]

SULIK [ olewam zasady ]

Quicky - poki co oblookalem: https://webd.pl/
39,90 za rok (ale placilibysmy co pol roku :D )

a mysql'a nie umiem, nie znam i nie chce mi sie uczyc :) - wiec... nie potrzebne mi to :) (poki co)
ale jeszcze przymysle wybor oferty

04.05.2004
01:34
[113]

Quicky [ Senator ]

SULIK ---> webd.pl znam i ich oferta tez jest niezla, mysle, ze to bedzie dobry wybor :) MySQL przydaje sie takze do gotowych skryptow, jak chociazby phpbb, wiec warto zwrocic uwage na te opcje...

04.05.2004
11:23
[114]

wi3dzmin [ Konsul ]

heh ja osobiście używam cyberdusk.pl ale przymierzam się do zmiany bo jest torche zza drogi, ale technicznie trzeba przyznać jest świetny (oferta, łącze)

04.05.2004
11:24
[115]

wi3dzmin [ Konsul ]


no i tak sie czaje na https://www.netlook.pl/ , tanie i wydaje sie dobre :)

04.05.2004
13:45
[116]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - zeczywiscie Cyberdusk jest drozszy nizeli oferty podane przezemnie i Quickego.
Ale to co podales wydaje sie jeszcze tansze :D - tylko pytanie: czy to cena z Vat czy tez bez ?

[ edit ]
ok, juz wiem to 40 zl jest z Vatem :D
100 MB, php, 40zl za rok :D

niezle :D

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-04 17:44:38]

04.05.2004
13:47
smile
[117]

fatkos [ Konsul ]

mam pytanie jk zrobic strone na serwisie www, zeby jk wrzuce tam jkies pliki to bylo je widac tak jk na ftp i zeby niebyl trzeba tego aktualizowac jk zmienie albo dorzuce pliki ??

04.05.2004
13:52
[118]

SULIK [ olewam zasady ]

fatkos -
1. jak nie masz edycji postow na GoLu to staraj sie pisac wyrazniej
2. potrzebujesz servera z obsluga php
3. potrezbujesz znajomosci php, lub znalezienie odpowiedniego skryptu

04.05.2004
14:11
smile
[119]

fatkos [ Konsul ]

sorki za bledy ale pisalem w pospiechu :(
a na php to sienieznam wiec chyba zostawie ten problem w spokoju :(

04.05.2004
17:44
[120]

fanlegii79 [ Konsul ]

faktos -> Muisz chyba wlaczyc listowanie katologow w apache, oraz ustawic uprawnienia do wykonywania katalogow. Wtedy jak w katalogu nie ma pliku index.html, to wylistuje pliki w nim zawarte.

04.05.2004
22:12
[121]

wi3dzmin [ Konsul ]

Sulik no rzeczywiście netlook jest bardzo tani, i chyba zaraz po maturach sie na niego przerzuce :) łącza się chwalą też mają szybkie :) tylko transfer nie za duży, tzn 200 mb które mnie interesuje to i tak sporo jak narazie, ale mam nadzieję na zwiększoną popularność strony :] cóż najwyżej się dokupi troche, ceny są naprawde niewielkie :)

04.05.2004
22:14
[122]

wi3dzmin [ Konsul ]

[edit dla skąpców]

tzn chodziło o to że przy 200mb dają chyba 5 giga transferu :)

[/edit dla skąpców]

;)

04.05.2004
22:49
[123]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - przeba po porstu przeliczyc sobie ile masz odiwedzin miesiecznie na sajcie i ile moga ci z niego zassac :>

ja np. wieksze pliki trzymam na darmowym serverku (zawsze to mniejsz zurzycie pasma konta :D )

07.05.2004
11:45
smile
[124]

Maxwell [ ]

mam pytanko i z gory przepraszam, bo pewnie juz tysiace razy je ktos zadawal: jak nalozyc haslo na strone www on-line?

07.05.2004
14:38
[125]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Maxwell => Zobacz moj post z [29.04.2004] 22:09 w tym watku. Moze ci pomoze troche :)

07.05.2004
16:48
smile
[126]

Father Michael [ Padre ]

Czy moge ponownie prosic o ocene bannerka? :)

07.05.2004
19:25
smile
[127]

SULIK [ olewam zasady ]

Father Michael - nie podoba mi sie - nie ma Krakowa :]
a tak serio calkiem niezle :D

07.05.2004
20:06
[128]

reds23 [ redsov ]

looknijcie na to jak wam sie podoba ??

robliem ja na szybciora dlatego tak wyglada, nie mam jeszcze serwera aby zrobic cos w php :-/

09.05.2004
11:58
[129]

[HNTR] [ Freak ]

Ma kotoś dobry licznik tekstowy w php ? jak tak to niechapoda albo linka, albo niech na @ wyśle. Z góry dziękuję !

09.05.2004
14:51
[130]

[HNTR] [ Freak ]

UP ! Pomóżcie z tym licznikiem ! Plz !

09.05.2004
15:07
[131]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

[HNTR] => Czasami dobrze jest skorzystac z google.pl :) Szybko i bezbolesnie :P

Pierwszy link jaki wyskoczyl mi na google to => https://www.siteql.net/?page=pophp27

Masz tam calkiem niezle opisany licznik tekstowy :)

09.05.2004
15:16
[132]

[HNTR] [ Freak ]

Dark`kan > Znam ten skrypt. Niestety nie wiem, czy będzie działał tak jak chce zrobić...
index.php - tu jest redzeń strony, jest wpisane <? include("menu.txt"); ?>
menu.txt - tu jest menu i w miejscu gdzie ma być licznik jest <? include("licznik.php"); ?>
licznik.php - tu jest kod licznika
licznik.txt - tu są odwiedziny
co o tym sądzisz ?!

09.05.2004
15:43
smile
[133]

[HNTR] [ Freak ]

faken...
nie działa, bo plik licznik.txt nie modyfikuje się... pisze, że 2 odwiedziny były, ale to tylko dlatego, że tak wpisałem :/

09.05.2004
16:29
[134]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, przez chwile myslalem ze ten skrypt jest jakis nie ten tego ale w koncu uzmysloilem sobie ze ustawione cookies dzialaja dopiero po odswiezeniu strony, wiec teoretycznie kod licznika powinien byc dobry :) Co do twojej struktury to wedlug mnie powinno wszystko dzialac :) Moze na pliku licznika nie masz uprawnien odpowiednich ustawionych (najlepiej 777). No i pamietaj ze cookies beda zapamitane przez 3 h od twojego ostatniego wejscia na strone :)

09.05.2004
16:45
[135]

pijaczyna [ Legionista ]

haha,
co wy powiecie na to:
zrobiłem sobie strone na necie w c-64!
niedługo na forum podam link

09.05.2004
17:48
smile
[136]

eJay [ Gladiator ]


Mam pytanko: Jesli chce zamiescic w ramce na stronie tekst i ten tekst jest przydlugi, to co mam zrobic zeby ramka ta nie rozciagnela mi sie na cala strone tylko zeby byl w niej pasek przewijania??? Mam nadzieje ze czaicie o co mi chodzi:)

09.05.2004
17:54
[137]

[HNTR] [ Freak ]

Dark`kan > Testuję to na swoim domowym serwerze...

09.05.2004
18:25
[138]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

[HNTR] => Hmm, skrypt wyglada poprawnie i zapewne powinien dzialac :) Hmm, ustal w ktorym miejscu robi cos nie tak. Zmien np. chwilowo nazwe cookies aby sprawdzic czy na pewno nie dziala. Mozesz takze chwilowo wywalic ustawianie cookies aby sprawdzic czy bedzie ci poprawnie naliczal odswierzenia strony. Pobaw sie skryptem to moze do czegos dojdziesz :)

09.05.2004
18:31
[139]

[HNTR] [ Freak ]

Dark`kan > "Pobaw sie skryptem to moze do czegos dojdziesz :)" nie znam sie na PHP to nic nie zdziałam... wiem jak sie wstawia plik i jak zrobić, żeby coś wyświetliło i na tym kończy się moja wiedza.

09.05.2004
18:54
smile
[140]

donzoolo [ Senator ]

Potrzebuje pomocy z CSS, czy da sie wstawic jakas komende, ktora by automatycznie ustawiala w <img src=""> dodawala border=0.... pomoze ktos?

09.05.2004
18:56
[141]

donzoolo [ Senator ]

eJay------> musisz uzyc plywajacej ramki, poszukaj z 2 topici temu bylo to poruszane... <iframe>

09.05.2004
18:57
[142]

[HNTR] [ Freak ]

donzoolo > Może spróbuj takie coś dodać w arkuszu :
img‹border : 1px solid #kolor;›

09.05.2004
19:03
[143]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

[HNTR] => On chcial akurat zerowe obramowanie :P, tak wiec raczej img ‹ border: 0px solid #kolor › // kolor raczej jest malo istotny bo ramki nie widac ale musisz go podac by wpis w stylach byl kompletny :)

09.05.2004
19:16
[144]

[HNTR] [ Freak ]

Dark`kan > Mam działający skrypt, tyle, że nie odporny na odświeżanie... jak zrobić, żeby nie dawał się tak łatwo ? :D

<?php
if(file_exists("counter.n")) /* sprawdza, czy plik istnieje */

$file=fopen("counter.n", "r"); /* otwiera plik */
flock($file, 1); /* blokuje plik */

$ile=fgets($file, 100); /* odczytuje wartość */

flock($file, 3); /* odblokowuje plik */
fclose($file); /* zamyka plik */

$ile++; /* zwiększa wartość o 1 */

else
$ile=1; /* jeśli plik nie istnieje, wyświetli się 1 */

$file=fopen("counter.n", "w"); /* otwiera plik do zapisu */
flock($file, 2); /* blokuje do zapisu */

fwrite($file, $ile); /* zapisuje wartość */

flock($file, 3); /* odblokowuje plik */
fclose($file); /* zamyka plik */

echo($ile); /* wyświetla wartość */
?>

09.05.2004
19:23
[145]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, rozwiazanie z cookies jest bardzo dobre tylko ze cookies mozna w PHP ustawiac jedynie przed wyslaniem naglowka strony (header). Tak wiec caly kod odpowiedzialny za zwiekszanie licznika trzeba umiescic na poczatku strony, a kod wyswietlajacy bylby juz zupelnie inna bajka :)

09.05.2004
20:00
[146]

[HNTR] [ Freak ]

Dark`kan > To o cookies to było do mnie ?! Jeżeli wiesz jak zrobić, żeby był odporny na odświeżanie to pisz. Najlepeij by było, gdybyś odrazu podał kod ;]

09.05.2004
20:21
[147]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

[HNTR] => Tak to bylo do ciebie :)

Moze sprobuj tak:

na poczatku pliku, lub w jakims pliku, ktory bedziesz na samym poczatku include'owal wstaw:

<?php

if($_COOKIE[counted] != 1) ‹
$file = fopen("licznik.txt", "r");
flock($file, 1);
$ile=fgets($file, 100);
flock($file, 3);
fclose($file);
$ile++;
$file=fopen("licznik.txt", "w");
flock($file, 2);
fwrite($file, $ile);
flock($file, 3);
fclose($file);
setcookie("counted", 1, time()+3600*3);


?>

Powyzszy skrypt sluzy jedynie do zwiekszania licznika. No a zeby wyswietlic licznik wystarczy uzyc takiego kodu:

<?php
$file = fopen("licznik.txt", "r");
flock($file, 1);
$ile=fgets($file, 100);
flock($file, 3);
fclose($file);
echo $ile;
?>

Nie testowalem tego ale powinno dzialac.

10.05.2004
16:22
smile
[148]

iNfiNity! [ Senator ]

Mam pytanko jaki znak kodowy (tak to się nazywa) mam wpisać aby wyświetlane były polskie znaki? Wpisałem iso-8859-2 ale niektórych polskich znaków nie ma.

10.05.2004
17:00
[149]

iNfiNity! [ Senator ]

^UP^

10.05.2004
17:25
[150]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

To sie nazywa kodowanie strony i musi ono byc zgodne z kodowanie twoich plikow. Np. jesli piszesz strony w notatniku i nie konwertujesz ich potem to sa one napisane w windows-1250 :) Jezeli piszesz w bardziej zaawansowanych programach to masz tam gdzies napewno mozliwosc wyboru kodowania pliku, a co za tym idzie mozesz sobie ustawic takie kodowanie jakie chcesz :) (zazwyczaj stosuje sie iso-8859-2, gdyz jest to polskie standartowe kodowanie, windows-1250 stosowane jest tylko przez Windowsa i moga wystapic pozniej problemy pod systemami nieobslugujacymi tego kodowania :)).

10.05.2004
17:39
[151]

iNfiNity! [ Senator ]

Drak'kan - okej, dzięki :)

11.05.2004
08:42
[152]

Mariano Italiano [ Centurion ]

Mam takie pytanie. Dlaczego wyszukiwarki znajduja mi strone którą skasowałem z serwera. Znajduje cały czas podstrony których nie powinno być. A te co są obecnie nie znajude ich.

11.05.2004
10:23
[153]

fanlegii79 [ Konsul ]

Italiano -> Dlatego, bo strony sa indexowane co jakis czas, i sa przechowywane cashe. Z usuwaniem jest jeszcze ciekawiej, bo w google chyba czesto nawet po roku mozna znalezc od skasowania.

12.05.2004
10:58
[154]

grompablo [ Konsul ]

znacie jakies programy od robienia galerii takie proste i przyjemne w obsłudze ?

12.05.2004
13:48
smile
[155]

iNfiNity! [ Senator ]

Mam pytanko. Czemu we FrontPagu mam zablokowane tworzenie ramek? Załączam screen.

12.05.2004
15:51
[156]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, proponuje porzucic FrontPage'a i przesiasc sie na notatnika :) Nauczysz sie HTMLa i nie bedziesz mial problemow z niemoznoscia wstawienia czegos :) I ja mowie calkiem serio.

A co do pytania to niestety ci nie pomoge, bo sie na FP calkowicie nie znam. W sumie to nigdy go nawet nie uruchamialem :P

12.05.2004
17:46
smile
[157]

Qbaa [ Generał ]

możecie polecić jakieś najlepsze kursy PHP dla początkujących?
jak na razie tylko przerabiam skrypty na podst. wiedzy o programowaniu, jaką zdobyłem przy JavaScripcie (całkiem pododbe).
i mam pare pytań. w pliku przegladajpliki.php skleciłem takie coś:
$co3 = dir($co2);
if (!$co3) ‹
echo '<br><br>Katalog jest pusty!<br>';

w tym przypadku gdy jakis katalog jest pusty, to wyswietla sie komunikat. a w pliku wyslijx.php to nie działa, czemu?
jak zrobić, żeby wynik był wyświetlany wd. alfabetu?
może mi ktoś wytłumaczyć poniższe 4 fragmenty z wyslijx.php:
($poz = $kat->read())
(preg_match("/^.+..+$/i", $poz))
$kat->close();
dir('upload/'); - to chyba sprawdza czy coś jest w katalogu? bo gdy coś jest, to zwraca 'Object', a jak nic nie ma, to chyba nic nie zwraca.

jak zrobić wyświetlanie rozmiaru pliku? próbowałem już
$_FILES['file']['size']
$file_size
ale nie działają, a przynajmniej podczas wyświetlania w tabeli...

który skrypt uploadu najlepiej stosować? upload_inny.php czy upload.php?
wszystko znajdziecie tu https://80.48.249.5/~kuba/zrodla/
orginał https://80.48.249.5/~kuba/
ufff... to chyba wszystko :D

grompablo ---> w IrfanView mozna zrobić galerie
dziś przypadkiem znalazłem inny programik, jeszcze nie wypróbowywałem
Projekt IR (Image Resizer)
https://semland.com/ir/

12.05.2004
18:52
[158]

Qbaa [ Generał ]

skoro nikt nie odpowiada, to jeszcze się spytam czemu nie da się uploadować plików bmp?

12.05.2004
21:37
[159]

HNTR [ Konsul ]

Ok, jest dla was robota :) Zanim zrobię wątek o stronie, muszę poprawić conieco :P Gdybyście mogli, to znajdźcie jak najwięcej błędów niedoróbek w moim sajcie i mi zgłościę.
Thanks from the mountain ;-)
ps. Tak to ja, [HNTR] ;-)

12.05.2004
21:40
[160]

HNTR [ Konsul ]

adres

12.05.2004
21:53
[161]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Kursow ci nie polece bo nie znam :P Sam korzystam co najwyzej z pomocy innych lub z manuala jak cos potrzebuje :)

1. Moze nie podales zmiennej $co2 ??
2. $poz = $kat->read() - $zmiennej $poz przyporzadkowywuje nazwe obiektu (katalog, plik) z danego katalogu ($kat).
preg_match("/^.+..+$/i", $poz) - ta funkcja sprawdza czy zmienna $poz jest zgodna z podanym wyrazeniem.
$kat->close() -> Zamyka dostep do katalogu.
dir('upload/'); -> z fragmentu trudno wywnioskowac po co to tu jest :)

3. Wielkosc pliku sprawdza sie funkcaj filesize(nazwa_pliku: string);

4. Nie chce mi sie sprawdzac tych skryptow teraz, sorry :P

14.05.2004
14:22
[162]

SULIK [ olewam zasady ]

Specjalne zadanie dla was drogie mastachy webmasteringu :D
najedzcie na jaki kolwiek link w podanym adresie, a potem powiedzcie jak cos takiego zrobic :>
https://www.shareconnector.com/modules.php?name=Edonkey&d_op=viewdownload&cid=4


HNTR - zdecydoanie lepsza byla wczesniejsza wersja

14.05.2004
14:42
[163]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> www.php.net - z tego korzystasz?
1. zamiast zmiennej z katalogiem podałem katalog, oczywiście w apostrofach

2. co robi ten read()?
preg_match("/^.+..+$/i", $poz) - ta funkcja sprawdza czy zmienna $poz jest zgodna z podanym wyrazeniem.
co oznacza to wyrażenie? nic z tego nie kapuje :P (chodzi o te plusy, kropki, ^, /)
dir('upload/'); -> z fragmentu trudno wywnioskowac po co to tu jest :)
tam w linku są całe skrypty, w plikach txt :)

3. dzięki, teraz działa jak chciałem :)
4. może teraz, chociaż się zmieniły i już nie wyglądają tak jak te w "zrodla/". do wieczora zaktualizuje ;)

dlaczego nie chcą mi sie uploadować pliki bmp? nawet ze zmienionym rozszerzeniem...


SULIK ---> ja tam nic nie widzę oprócz pojawiającego się podkreślenia i zmiany koloru. czy coś z moją przeglądarką jest nie tak, czy o to chodzi :P

14.05.2004
14:45
[164]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - a jaka przegladarke uzywasz ?

14.05.2004
14:50
[165]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Korzystam z manula na www.php.net :) Mozna sobie takze sciagnac go do siebie na dysk :)

2. Funkcja read() odczytuje kolejne pozycje z danego katalogu i zwraca ich nazwe.
Jesli chodzi o wyrazenia regularne to polecam link, np. https://pasja.scrypty.com/artykuly/www/regularne.php.
dir('upload/'); => No, coz nie wiem w jakim celu to zastosowano, pewnie po cos waznego :P Samo dir('upload\'); nic nie robi (co najwyzej moze zwrocic ostrzezenie w wypadku braku takiego katalogu.

4. Teraz tez zcasu nie mam, musze sobie system naprawic :P, bo mi go linux zepsul :/

14.05.2004
15:00
[166]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - tak to u mnie wyglada -->

14.05.2004
16:49
smile
[167]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> zajrzyj pod link. jest tam jak najbardziej uproszczona wersja skryptu. ta prosta wersja raczej only for IE
a tutaj taka ciekawostka, przytrzymaj TAB ;)
https://80.48.249.5/~kuba/aaaab.html
przedtem na stronie którą podałeś oglądałem tylko boczne linki, jednak działa :)

Drak'kan ---> ok, dzięki.
linka się na pewno też przyda.

14.05.2004
20:37
[168]

iNfiNity! [ Senator ]

Mam pytanko jeszcze jedno. Stworzyłem w Xarze Webstyle 4.0 związek butonów (nie wiem jak to nazwać - patrzcie foto). Ale we Frontpagu nie moge wyedytować hiperlinka do kazdego buttona osobno. Jak można takie coś zrobić?

14.05.2004
20:38
[169]

iNfiNity! [ Senator ]

Kurde foto sie nie dodalo. Jeszcze raz...

14.05.2004
20:39
[170]

iNfiNity! [ Senator ]

Znów się nie udało. Ostatnia próba.

[EDIT]

No niestety fotki nie wkleje. Szkoda.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-14 20:39:33]

14.05.2004
21:03
smile
[171]

Dragon The Next Episode [ Pretorianin ]

cool

14.05.2004
22:29
[172]

HNTR [ Konsul ]

znacie dobry skrypt newsów ? :)

14.05.2004
22:49
[173]

Quicky [ Senator ]

HNTR --> PsNews

14.05.2004
23:00
[174]

HNTR [ Konsul ]

Quicky > Mam go na stronie. Zwróć uwagę, jak wyglądają formularze (przy komentarzach) i strony w newsach. Dla tego się was pytam o jakiś skrypt - z tym mam problemy jeśli chodzi o wygląd :/

15.05.2004
00:18
smile
[175]

Quicky [ Senator ]

HNTR --> Nie slyszales o CSS? :)

TEXTAREA ‹background-color: #kolor; color: #kolor; font-family: czcionka; font-size: 10px;›
INPUT ‹background-color: #kolor; color: #kolor; font-family: czcionka; font-size: 10px;›

15.05.2004
08:26
[176]

HNTR [ Konsul ]

Quicky > Dobra, te folmularze mam w pliku do skonfigurowania, nie zczaiłem się wcześniej :P Ale Nie wiem, jak zrobić, żeby to << 1z1 >> wyglądało normalnie :/

15.05.2004
10:36
[177]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Zdecydowanie polecam ten skrypt upload.php. Pozwala on na wieksza kontrole nad uploadowanym plikiem oraz stosuje zmienne tablicowe, globalne, ktorych nie ustawisz np. uzywajac metody GET :)

HNTR => A co uwazasz przez slowo "normalnie" ?? Domyslam sie ze chcesz miec to w jednej linii :) W skrypcie odpowiedzialnym za wyswietlanie numerow stron (biezacej strony oraz ilosci stron) zmien taga <p> na np. <span> albo calkiem go wywal jesli nic sie do niego nie odwoluje (a sadze ze jest on tam tylko aby otrzymac odpowiedni styl). Mozesz takze wciagnac pod tego taga znaczki << i >> zeby i one lapaly sie do tego stylu i byly w jednej lini :)

15.05.2004
10:41
[178]

HNTR [ Konsul ]

Już sobie z tym poradziłem :) luknijcie na moją stronę :)

15.05.2004
10:45
[179]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No i bardzo ladnie, tylko moze dodaj jakies tlo dla strony :)

15.05.2004
10:46
smile
[180]

rafał_motor [ Legionista ]

z kąd moge ściągnąc program polski do robienia stron??

15.05.2004
10:49
[181]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

rafał_motor => Mozesz sprobiwac tego programu:

15.05.2004
10:50
[182]

HNTR [ Konsul ]

Dark`kan > chodzi ci obrazek ? nie wiem, czy coś by tam pasowało. Mogę zmienić kolorki, a jak dawać tło z obrazka to tylko na menu, chyba, że masz jakąś konkretną propozycję :)

15.05.2004
10:52
[183]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => Mi chodzi o tlo (!) strony :) To calkiem na spodzie. U ciebie jest chamsko biale i raczej do strony nie pasuje :)

15.05.2004
10:53
[184]

HNTR [ Konsul ]

rafał_motor > może zajączek ?

15.05.2004
10:56
[185]

HNTR [ Konsul ]

Dark`kan > Jakiej przeglądarki używasz ? U mnie na MyIE jak kończy się tabelka to nie ma nic dalej, żadnego białego, po prostu koniec strony ! Gdzie tak jest ?

15.05.2004
10:58
smile
[186]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

Czym zmienić kodowanie na dobre

15.05.2004
11:05
[187]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR => To nie jest wina przegladarki tylko rozdzielczosci. Ty masz nizsza niz ja i u ciebie tego nie widac, co nie znaczy ze u innych nie widac (np. u mnie). Ustaw sobie jakies tlo poprostu i po sprawie :)

..:::Marbi:::.. => Zacznij po prostu od dodania znacznikow <meta> pomiedzy <head></head> :) Oczywiscie wpisz tam odpowiendnie kodowanie i bedzie dzialac :)

15.05.2004
12:26
[188]

..:::Marbi:::.. [ I am Enjoy! ]

No właśnie tak nie działa

15.05.2004
12:48
[189]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Marbi => No fakt, Opera wykrywa u ciebie kodowanie: windows-1252 :/ Niestety nie jest ono obslugiwane przez Opere :/Przekonwertuj sobie strone na jakies noramalne kodowanie. Tylko do konca nie wiem jakim programem :P Dreamweaver napewno umie konwertowac ale nie bede ci polecal okolo 100 MB programu :P Moze zajaczek albo cosik takiego umie konwertowac, sprobuj je :)

15.05.2004
12:50
[190]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - ok dzieki - zobaczymy co dam rady z tego przerobic :>
pod Opera u mnie dziala :>

btw. z tym TABEm to o co chodzi ? bo tylko przelatuje miedzy linkami - czyli normalnie dziala jak Tab :)

HNTR - to jest BARDZO DOBRY skrypt - tylko trzeba sie nim pobawic :)
a co do samego wygladu newsow - chociaz tytuly newsow jakos wyodrebnij :)

Drak'kan - ja przy 1024x768 mam tak samo jak ty :)

HNTR zmien parametr <body bgcolor="#ffffff"> na cos innego :)

15.05.2004
12:51
[191]

SULIK [ olewam zasady ]

Oronki '97 - chyba najlepszy Polski konwertor :)

a co do zabawy z kodowaniem - ja po prostu nie uzywam znakow dialektycznych i jest luz :>

15.05.2004
13:53
[192]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - he he he - udalo sie :D
teraz musze tylko wszystkie linki w download przerobic i bedzie OK :D

btw. dziala mi dopbrze i pod oporea i pod IE :>

15.05.2004
15:14
[193]

HNTR [ Konsul ]

1. Jak skasować tą białą obwódkę ? Rysunek >
2. Jak się wam strona podoba teraz (dodałem taki "cień")
3. Jak znaleźliście jakieś błędy to mówcie
4. To tło zaraz naprawię !

15.05.2004
15:20
[194]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

HNTR =>
1. dodaj sobie w stylach przy inpucie border: 1px solid #kolor;
4. I dodaj moze przy body topmargin='0' i leftmargin='0', bo pod opera cos styl CSS odpowiedzialny za margines nie chce dzialac :)

15.05.2004
21:25
[195]

wi3dzmin [ Konsul ]

Yo ziomale :D hehe mam prośbę o ocenę lajałtu :D tym razem żywioł wody :) żeby nie zaśmiecać biednego forum to dam linka :)

https://www.brokilon.cyberdusk.pl/projekt-strona-woda.jpg

pozdrowienia :)

15.05.2004
21:38
[196]

wi3dzmin [ Konsul ]


HNTR <-- zeby zlikwidować taką obwódkę to musisz styli użyć :)

<input type="text" style="border-style: solid 1px #000000;">

to tylko przykład i nie wiem czy nie zrobiłem błędu :) ale w każdym bądź razie coś w tym stylu :)

15.05.2004
21:43
[197]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wi3dzmin => No akurat malutki bledzik popelniles :D A nawet i dwa :P Po pierwsze w takiej postaci uzywa sie stylu border a nie border-style, a po drugie poprawna kolejnosc to wielkosc, rodzaj, kolor :) Czyli reasumujac powinno to wygladac tak:

style="border: 1px solid #000000;"

:D

15.05.2004
21:46
smile
[198]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - mnie sie podoba :D
chyba najladniejszy - kolory odpowiednio stonowane :)]
jak dla mnie duzy plus :D

15.05.2004
22:20
[199]

wi3dzmin [ Konsul ]

Suli <--- dzięki ;)
Drak'kan <-- no coż w ten deseń :) ja stosuje u siebie style w oddzielnym pliku i potem tylko klasy daję więc pozapominałem jak to sie oddzielnie wstawiało :) ale dzięki za porpawienie teraz będę pamiętać :)

16.05.2004
00:20
smile
[200]

hotDog [ Outsider ]

Mam prośbę, żebyście rzucili okiem na moją nową stronkę :) Na razie jest na niej pustawo, no ale z biegiem czasu się rozkręci :)

16.05.2004
04:10
[201]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> 1. jakie to są zmienne tablicowe i globalne?
2. powtarzam pytanie: czemu nie można uploadować plików .bmp?
3. jak ustawić zmienne tak, żeby dwoch odwiedzajacych strone gości mogło się wymieniać informacjami poprzez tą stronkę? (oprócz zapisu zmiennych do pliku)
uaktualnione źródła, zapraszam wszystkich ;)
https://80.48.249.5/~kuba/zrodla/

SULIK ---> jestem pozytywnie zaskoczony co do opery :)
ale na pewno na mozilli/netscape tamto nie zadziała
pod linkiem zmieniony skrypt. tylko skrypt, więc dużo nie będziesz musiał zmieniać ;)
https://80.48.249.5/~kuba/aaaa.html

16.05.2004
09:17
[202]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Stronka calkiem ladna, tylko ...
1. To logo jakies takie malo ciekawe :P Duzy bialy prostokat z "pulsujacym" punkcikiem, to raczej dosc dziwnie wyglada :)
2. Popraw kodowanie strony. Pisze sie windows-1250, a nie windows-1025 :)
3. Wywal obramowanie tabelek z newsami bo to strasznie wyglada !!!! Wogole wywal obramowania tabel, albo zmien je na ladniejsze !!! Sa rozne sposoby osiagania ladnych obramowan. Ja osobiscie polecam to, ktore nauczylem sie juz dosc dawno: ustawiasz kolor tableli (<table>) na kolor jakie ma byc obramowanie, dodajesz parametr cellspacing='1', a potem w komorkach (<td>) ustawiasz kolor tla na takie jakie maja byc te komorki. Dzieki temu wychodzi bardzo ladne obramowanie :D
4. Kolor tal strony takze bym wybral inny. Zrob je bardziej pod kolorystyke strony :)

[EDIT]

Zapomnialem odpowiedziec na post wyzej :P

Qbaa => No wiesz zmienne tablicowe sa to ... zmienne tablicowe :P Czyli takie zmienne, ktore sa tablicami :) To jest raczej dosc proste :P Natomiast zmienne globalne sa to zmienne definiowane dla calej strony (nie jestem dobry w definicjach :/). Nie roznia sie one specjalnie od normalnych zmiennych, poza tym ze zazwyczaj ustawiasz je na poczatku strony a one ciagna sie przez calutki kod :) PHP posiada takze swoje zmienne globalne. Np. do takich zmiennych zalicza sie zmienna tablicowa $_POST albo $_GET, ktore ustawia sie odpowiednio poprzez wyslanie formularza lub wpisanie ich do adresu strony.

2. Jest to co najmniej dziwne, bo plik to plik i nie ma znaczenia jaka ma zawartosc lub rozszerzenie. W przypadku BMP moze dziac sie tak ze jest on zbyt duzy :) W konfiguracji PHP ustawia sie maksymalny rozmiar uploadowanego pliku i nie przekroczysz go.

3. Zeby zachowac interakcje miedzy dwoma uzytkownikami musisz oprzec sie na plikach lub bazie danych. Nie ma innego sposobu wymiany informacji miedzy dwoma komputerami.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-16 09:31:35]

16.05.2004
10:28
[203]

HNTR [ Konsul ]

Poprawiłem co się dało. Widzicie coś jeszcze ?

16.05.2004
12:56
[204]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - juz z tym zrobilem :)

troche urozmaiciem :>
zreszta to nic trudnego :) - po prostu zamiast walic bardzo dlugi ui zagmatwamny kod, do wygladu danego okienka - po prostu go includuje :D

dzieki za skrypt :D

a pod opera moze dziala dlatego, ze ustawiony mam tryb zgodnosci z MS IE 6

16.05.2004
13:18
[205]

bartek [ ]

Moze ktos obeznany w JS wytlumaczyc pewna kwestie calkowitemu laikowi? ;)

Zaczynam swoja przygode z w/w jezykiem, napisalem sobie proste obliczenia:

<script type="text/javascript" language="JavaScript">
var muha=2;
var ha=5;
var pass= muha/ha+2*muha;
document.write(pass);
</script>

Wynik to 4.4 (2:5 + 2 * 2).

Odejmijmy cos.

<script type="text/javascript" language="JavaScript">
var muha=2;
var ha=5;
var pass= muha/ha+2*muha-3;
document.write(pass);
</script>

Wynik to 1.4000000000000003. Skad 000000000000003? Jakbym nie liczyl to mi tyle nie wychodzi :)

16.05.2004
13:40
[206]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> dzięki za odpowiedzi :)
2. max wielkość pliku mam ustawioną na 10mb :)
ale za to miejsca na serwerze 50mb, a mam tam trochę mp3 ;)
a najlepsze jest to, że kiedy usunąłem jedną mp3 z serwera i później chciałem ją uploadować przez stronkę, to się nie dało... tylko przez ftp, a jeszcze lepsze jest to, że udało mi się wysłać przez stronkę dwa filmiki (po 2mb), a po ich usunięciu nie mogłem uploadować obrazka bmp (3mb), ani exeka (3,8mb). tak w ogóle przyjmuje jednak i .bmp i .exe i .mp3 też, ale mniejsze od 2mb... :( dlaczego?
w skrypcie upload.php wpisałem takie coś: $max_rozmiar = 10*1024*1024; - to chyba powinno dopuszczać pliki do 10mb?

możesz mi przesłać jakąś przykładową stronkę, z użyciem zmiennych globalnych?

wszystkie aktualnie używane skrypty:

16.05.2004
14:14
[207]

HNTR [ Konsul ]

Looknijcie :)

16.05.2004
15:21
[208]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> n/p :)

bartek ---> nie mam pojęcia skąd to się wzięło. już chciałem napisać, żebyś użył nawiasów, ale okazało się że to nie działa O_O
jak się dowiesz to napisz, bo strasznie mnie to ciekawi :)

16.05.2004
15:32
smile
[209]

iNfiNity! [ Senator ]

Witam. Używam programu Frontpage 2003 do robienia strony. Gdy chcę zapisać stronę ze wstawioną galerią zdjęć to pokazuję mi się komunikat o takiej treści : "To save this page and photo gallery, open a FrontPage based web site, and save the page to that site". O co chodzi?

16.05.2004
15:47
[210]

SULIK [ olewam zasady ]

iNfiNity! - nie mam pojecia - w notaniku nie ma takich bugow :>

Qbaa - :)
looknij - nomaniekozoki.kgb.pl

zaskoczylo mnie to, ze skrypt w newsach nawet emoty odczytuje :D

16.05.2004
15:56
[211]

iNfiNity! [ Senator ]

To mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak wstawić galerie w notatniku?

16.05.2004
16:01
[212]

SULIK [ olewam zasady ]

za pomoca php..... to w skrocie

a w rozszerzeniu - to zalezy jak chcesz zeby wygladala galeria
i co masz na mysli mowiac galeria

a najlatwiej:
<a href="url_orbrazka"><img src="url_obrazka_miniatury" border=0></a>

powielic kilka razy i juz masz najprostrza galerie

16.05.2004
16:04
[213]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Przeciez sam z takowych skryptow korzystasz :) Chcoaizby skrypt uploadu. Masz tam zmienna globalna $_FILES :) Da sie ja ustawic tylko podczas wysylania pliku na serwer i odnosi sie ona do calego twojego dokumentu (mozesz sie do niej odwolywac wszedzie :) i nie masz jej jak zmienic :P).

16.05.2004
16:12
smile
[214]

Insect [ Pretorianin ]

A ja mam taki pytanie: Jakie powinny być rozmiary obrazka do Ciecia na stronke :>, czyli jaki wpisujecie na poczatku rozmiar, zeby ladnie wygladalo wszystko :>

16.05.2004
16:14
[215]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Insect => Chyba nie lapie o co ci chodzi :/ Na strone tnie sie jedynie layouty :/ A wymiary tego to juz czysta fantazja tworcy :/

16.05.2004
16:19
smile
[216]

Insect [ Pretorianin ]

drek'kan - tak, ale lay nie moze byc za duzy nie? Jaka jest max szerokośc takiego obrazka? :>

16.05.2004
16:20
smile
[217]

iNfiNity! [ Senator ]

SULIK - o to mi chodziło. Dzięki. A nie wiesz może jaki jest jakiś dobry program do zmniejszania jpegów? Chodzi mi o to że mam np w 640 na 480 a chce żeby zmniejszyło do 100 na 75.

16.05.2004
16:22
[218]

SULIK [ olewam zasady ]

iNfiNity! - mozna photoshopem, ale jak nie masz

to jakikolwiek program graficzny

ja to robie w ps'ie

16.05.2004
16:22
[219]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Insect => Szczerze powiedziawszy jest to obojetne dla ciebie :) Co najwyzej nikt nie bedzie do ciebie przychodzil :P No a tak na serio to w dzisiejszych czasach strasznie modne jest robienie stron pod rozdzielczosc 800x600. A co za tym idzie szerokosc strony powinna wynosic okolo 760px :) No a wysokosc nie ma znaczenia calkowicie :)

16.05.2004
16:24
smile
[220]

Insect [ Pretorianin ]

cienkójem ]:->

16.05.2004
17:19
[221]

Qbaa [ Generał ]

SULIK ---> zapraszam ponownie, zmiany :)
https://80.48.249.5/~kuba/aaaa.html

Drak'kan ---> aha :)
ale te dane można odczytywać tylko w tym konkretnym dokumencie php? czy można wymieniać między nimi?

iNfiNity! ---> programy do pomniejszania dałem już w tym wątku :)
IrfanView https://www.irfanview.com/
Projekt IR (Image Resizer) https://semland.com/ir/

16.05.2004
17:22
smile
[222]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa -
"Nawet nie znika jak si? zjedzie z tekstu, ale trzyma si? mocno ;)" - przyda sie :D
"Powinien te? ju? dzia?a? na mozilli i netscape" - no niezle
"bo tekst [ more info ] wcale nie musi by? linkiem (by? w <a>)" - wiem,z e nie musi, ale... jakos tak bylo mi najszybciej :D
"To wprawdzie nie nowo??, ale nie musi by? parametru height w <td>," - wiem, ale lepiej niech ma jakas minimalna wielokosc okresona :D


ok obacze i dostosuje :D

nie bardzo chce to dzialac z prostego powodu - ja nie moge dac tego od razu pod linkiem :( czy napisem :(
i wtedy podtrzymywanie nie dziala :|

[ edit ]
ehh niestety nie udalo mi sie to co chcialem zrobic :(
tzn. po najechaniu na obrazek w galerii, aby pojawiala sie w okienku jego nazwa :|
co prawda pojawia sie nazwa, ale tylko i jedynie pierwszego obrazka i nie wazne na ktory obrazek najade to i tak nazwa bedzie tyczyla sie tylko pierwszego obrazka :| - a co za tym idzie jakis dokladniejszych opisow poszczegolnych obrazkow dac tez nie moge, bo nie odczytuje mi poprawnie zmiennej $name

coz za bardzo chcialem ankombinowac z laczeniem php z java :D
moze to keidys wymysle jak :D

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-16 17:57:41]

16.05.2004
18:08
[223]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Jak juz pisalem tobie, nie da sie przekazywac zmiennych pomiedzy roznymi komputerami !! Do tego trzeba wykorzystac pliki tekstowe lub baze danych.

16.05.2004
22:13
smile
[224]

SULIK [ olewam zasady ]

Qbaa - jak Ci sie podoba menu na mojej stronie ?
jakies sugstie ? :D

podoba mis ie ten sktrypt - ale cos jest nie tak, jak wale w operze full screen - w dziwnych czasem miejscach sie pojawiaja te okienka :|
w IE dziala poprawnie

17.05.2004
08:34
[225]

wi3dzmin [ Konsul ]

Qbaa nie wiem czy to źle ale mi ten tekst co nie powiien znikać jednak znika :) Opera :)
A co do zmniejszania obrazków.. hmm ja używam ACDSee.. świetny program bo można wszystko hurtowo robić, np zaznaczasz 200 obrazków i wszystkie możesz zmniejszyć do odpowiadającycyh ci wymiarów, albo zmienić nazwę itp itd... Polecam :)

17.05.2004
08:36
[226]

wi3dzmin [ Konsul ]

Tyyy Sulik ten skrypt zajebiście wygląda na twojej stronie :D można jakoś regulować kierunek w którym się wyświetla? tak żeby nie zasłaniał niższych opcji w menu?

17.05.2004
13:14
smile
[227]

SULIK [ olewam zasady ]

wi3dzmin - w operze inaczej sie wyswietkla nizeli w IE :(
sam nie wiem, to skrypt ktory udoskanalal Qbaa - wiec to on musi odpowiedziec na to pytanie :)

ale dzieki za pozytywne ocenienie :D

17.05.2004
14:02
[228]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Nowa czesc, bo ta dla mnie jest za dluga:

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-05-17 14:09:02]

17.05.2004
14:05
[229]

wi3dzmin [ Konsul ]

No rzeczywiście w IE jest ładniejsze :) Qba gratulacje :) hehe Sulik u siebie na stronie masz licznik czasu generowania, no wiesz "wygenerowano w 0.432 sekundy. Powiedz jak to zrobiłeś, bo ja zrobiłem u siebie coś podobnego ale mam z tym pewne problemy :]

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.