GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz.14]

31.03.2004
17:47
smile
[1]

Quicky [ Senator ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www [cz.14]

Wstęp:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony:

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna.xt.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/


Link do poprzedniej czesci:

01.04.2004
00:01
[2]

donzoolo [ Senator ]

sluchajcie, probuje skonfigurowac sobie jportal, mam problem juz przy instalce.... nie wiem poprostu co tu wpisac, pomozcie

adres strony -
alias lub adres -
nazwa strony -
pełna nazwa -

e-mail webmastera

domyślna skóra Default




Ustawienia bazy danych

prefix dla tabel -
host -
user -
hasło usera -
nazwa bazy -



co wpisac mam tam i skad wziac te dane, moze sa jakies standardowe....

potrzebuje na gwalt systemu portalowego takiego jak jportal... na szybki gwalt! please pomocy... moze ktos pomoc...


na gg najchetniej 1014535, jestem niewidoczny...


01.04.2004
11:40
smile
[3]

Plantator [ spamer ]

zrobiłem sobie rozwijalne menu przykład na https://republika.pl/kot_spi/ (rozwija się przycisk Menu 2)
w IE mi pięknie działa, ale problem w tym że w Operze przy wejściu na strone menu pojawia się rozwinięte

wie ktoś co zrobić aby w operze moje menu pojawiało się zwinięte, a rozwijało dopiero po kliknięciu na niego, tak jak się to dzieje w IE

01.04.2004
12:01
[4]

Qbaa [ Generał ]

opery nie mam, więc nie wiem

proponuję dodać do wstępniaka:
adresy dawać jako linki!!!
\/

01.04.2004
16:04
[5]

Quicky [ Senator ]

Plantator ---> Ty sie lepiej nie baw w rozwijane menu, tylko zrob porzadny layout, bo ten obecny moze przyprawiac o mdlosci ;)

02.04.2004
07:22
smile
[6]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Plantator - chyba latwiej zrobic to bez skryptow na osobnych plikach - i laya to trzeba dopracowac :>


all
kto chetny na wymiane bannerow/buttonow ?

02.04.2004
07:36
[7]

Vania [ VL ][ Engineer ]

zapomnialem dodac, ze chodzi o strone: nomaniekozoki.kgb.pl :)

jak chcecie zobaczyc w jaki sposob, sa dodawane bannery - to prosze bardzo wejdzcie i zobaczcie :D - jak narazie jest tylko banner: https://www.brokilon.cyberdusk.pl/

acha - max bannerow to bedzie jakies 5-6 (nie chce dawac wiecej - bo wszystkie beda na kazdej podstronie serwisiku :)

a co do buttonow - to umieszczone sa one pod menu i rownierz beda na kazdej podstronie serwisu przykladem jest: https://www.korn.boo.pl/

buttonow umieszcze max 10-12

wiec sie spieszcie - ilosc miejsc ograniczona :P

jeden warunek - sttrona musi prezentowac jako taki poziom i byc na tyle kozacka, aby mogl do niej prowadzic link odemnie :P (czytaj - nie moze byc to strona ktora jest pierwszym testem umiejetnosci webmasterskich :) )

02.04.2004
16:39
[8]

Vania [ VL ][ Engineer ]

up watku za dnia :D

02.04.2004
19:26
[9]

donzoolo [ Senator ]

potrzebuje pomocy, otoz stworzylem sobie zaczatek strony na jportalu i jest problem jak skury***N

z tego co zauwazylem strona nie chce dzialac na IE (narazie tylko mi dzialala) za to na Operze smiga, wiecie moze co trzeba zrobic zeby zadzialalo? czego to moze byuc wina? da sie to jakos naprawic?

02.04.2004
19:42
[10]

[HNTR] [ Freak ]

wow SULIK nie wiedziałem, że moja strona taka kozacka jest ;]

02.04.2004
19:46
[11]

szymaniak [ Konsul ]

donzoolo może byś podał linka do tej strony ;] Ja problemów z jp nigdy nie miałem... tylko teraz bo mi admin zabrał baze danych :P Musiałem go czymś wkurzyć :/

02.04.2004
19:50
[12]

Zacker [ Stanley ]

Mam pytanko. Znacie może jakieś stronki gdzie pokazują krok po kroku jak robić lay-outy ???

02.04.2004
19:55
[13]

[HNTR] [ Freak ]

Zacker > Chyba nie ma czegoś takiego ;P Ściągnij sobie photoshopa i mogę ci pokazać, jak zrobić niektóre rzeczy ;P Jak masz PSP to rozmawiaj z Giwerą i Coyem.

02.04.2004
19:57
[14]

Zacker [ Stanley ]

[HNTR] ---> Ale od czego zacząć ???

02.04.2004
19:58
[15]

donzoolo [ Senator ]

uposssss, juz daje

https://members.lycos.co.uk/hlopakizmarysina/jp-2.2.1/

02.04.2004
20:05
[16]

[HNTR] [ Freak ]

Masz Photoshopa ? Zanim zabierzesz się za grafikę, proponuję spróbować zrobić coś w stylu korn.boo.pl - layout zrobiony w HTMLu.

02.04.2004
20:07
[17]

Zacker [ Stanley ]

Mam. ALe jeszcze nie instlowałem. Popatrze na tej stronce.

02.04.2004
20:18
[18]

[HNTR] [ Freak ]

Przesłać ci plik .psd z czymś takim jak na screenie ? Może ci to pomóc ;]

03.04.2004
10:48
[19]

Vania [ VL ][ Engineer ]

HNTR - odpowiednia do wymagaj mojej stronki :D

donzoolo - jak ja nie lubie reklam z lycos :(

03.04.2004
10:52
[20]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Zacker - jezeli chodzi o laye - to bym proponowal na sam poczatek zaczac na layu bez grafiki :D
po porstu kilka prostych tabelek + logo

opotem mozna sie bawic w cos bardziej skomplokowabnego :)

przyklady:
2 tabelki + php + logo, menu tekstowe --> nomaniekozoki.kgb.pl
duzo grafy + iframe + menu we flashu ---> www.sokclan.prv.pl
grafika menu + logo --> www.ronin-clan.prv.pl
robiony od kopa, najprostrzy chyba lay --> www.komiks.sulik.prv.pl

03.04.2004
13:03
smile
[21]

^Piotrek^ [ Toilet Tantalizer ]

mam pytanko do szanownych webmastahow, potrzebuje zrobic stronke na wtorek (szkoła) - jako ze sie nigdy htmlem nie zajmowalem jestem prawie kompletnie zielony.

widac co zroblem w 20 minut --->
a pytania są 2 :
te "rogi" to zwykle jpgi wiec jak mniemam tekst przy przewijaniu znikal by po wejsciu na ich pole -

1 - czy da sie tak zrobic by NIE znikał? widzialem taki patent na paru stronach ale nie pamietam jakich, tak to bym luknął w źródło a nie Was męczył :)

Zamiast tego czarbego pasa chciałbym zrobic wysuwane z boku menu.

2 - Jaki potrzebny jest do tego skrypt??
prosilbym o w miare szybką odpowiedz na chociaz ktores pytanie

03.04.2004
13:11
[22]

Vania [ VL ][ Engineer ]

z opisu klopotu wniskuje ze potrzebna CI dobra, albo dosc dobra znajomosc pracy w programach graficznych - po screenie wniskuje, ze jednak nie bardzo Ci to idzie :( - wiec lepiej zamiast bawic sie jakimis bzdetami zrob stronke bez grafiki w tabelkach i po klopocie :)

<table>
<tr>
<td>logo</td>
</tr>
<tr>
<td>menu</td>
<td>tekst</td>
</tr>
</table>

oczywiscie do wszytskiego sa parametry typu: width, height, bgcolor itp....

a jak nie chcesz pisac reczne to odpal frontpage i rob w nim - tylko wymarz w <head></head> linie na temat czym to robiles :)

a co do menu wysywanego z boku - jest bardziej denerwujac niz przydatne i nie dziala pod kazda przegladarka - wiec lepiej dac normalne :)

04.04.2004
09:57
[23]

Vania [ VL ][ Engineer ]

widze,z e watek lekko podupada - to go kopsne do gory :>

04.04.2004
11:51
[24]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Wiem ze to nie watek o grafice, ale w koncu webmasterzy tez znaja sie troche na grafice i ocenic moga :P

Obok macie moj projekt laya do portfolia, a na dole link do tego portfolia :)

04.04.2004
12:07
smile
[25]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan--> hmm, ubogo :) tzn powiem tak: według mnie "logo" i dolny pasek do wymiany, natomiast ten górny pasek może do "tuningu" a ta ramka po prawej i linia na środku są bardzo ciekawe :)


Quest do znawców MySQL:

Czy jest funkcja, która sprawdza czy dana wartość już istnieje w danej komórce/tabeli?? Lub jeśli jej nie ma, to jak to wykonać w najprostszy i najszybszy sposób? :)) Chodzi mi o to, żeby nie można było wpisać do tabeli dwóch takich samych wartości (konkretnie chodzi mi o tekst).

04.04.2004
12:09
smile
[26]

hotDog [ Outsider ]

upss, ubogo tzn na obrazku, bo na stronce prezentuje się już o wiele lepiej :) Ale i tak "logo" mi nie podchodzi :/

04.04.2004
14:32
[27]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Z logiem jest o tyle problem ze to wolne miejsce zapewne zapelni reklama GOLa (tak zeby sie nie rzucali w razie czego :P). Ale pomysle jeszcze nad tym :)

A co do twojego pytania: Zawsze mozesz zaznaczyc opcje Unikalny przy danej kolumnie :) Wtedy za cholere nie bedzie sie dalo wprowadzic takich samych wartosci :) Mozna to takze zrobic w PHP, zakladajac ze wprowadzany tekst bedzie w zmiennej $tekst to wygladaloby to mniej wiecej tak:

<?

$sql = "SELECT komorka FROM tabela WHERE komorka='$tekst'";
$wynik = mysql_query($sql);
if(mysql_num_rows($wynik) == 0)‹
// nie ma takiego wpisu w tej komorce
› else ‹
// dany tekst juz zostal przynajmniej raz wpisany


?>

O cos takiego ci chodzilo, bo nie wiem czy dobrze Cie zrozumialem :) ??

04.04.2004
14:44
[28]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Drak'kan - mnie sie tam podoba :D

04.04.2004
19:01
[29]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, zmienilem troche paseczek an dole i na gorze (choc bardzo nieduzo) i dodalem reklame GOLowska cobyscie widzieli jak to z nia wyglada :) ==>

Dalej czekam na jakies sugestie :)

04.04.2004
19:02
[30]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ups, obrazek byl za duzy :P ==>

04.04.2004
19:41
[31]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Drak'kan - no bardzo ladnie :)

a teraz mam do was taka mala prosbe - jak byscie zmienili laya na mojej stronce ? (nomaniekozoki.kgb.pl)

bo bym cos chetnie zmienil, ale sam nie wiem co :)

04.04.2004
21:56
[32]

Vania [ VL ][ Engineer ]

enybody ??
nikt nie mam pomyslu ?

nikt nie chce banenrkiem/buttonkiem sie wymienic ?

05.04.2004
17:28
[33]

hugo [ v4 ]

I need backup!

Zaczynam sie bawić php.
I potrzebuje zrobić menu.
Które zastąpi mi polecenie <iframe> (nie obsługiwane przez niektóre przeglądarki)
Dokładniej chodzi mi o to żeby button z menu wstawiał w odpowiednie miejsce na stronie zawartość linka, zastępując tym samym pływającą ramke.
powiedzmy że pod buttonem dodam
<?
include("link.html");
?>
tyle że to za mało żeby pokazać zawartość pliku link.html w odpowiednim miejscu na stronie.
Strona nad którą sie bawie:

05.04.2004
17:34
[34]

Dragon The Next Episode [ Pretorianin ]

Niezle www

05.04.2004
17:38
[35]

hugo [ v4 ]

a i pod tym adresem można zauważyć że linki menu otwierają sie w osobnym oknie... a nie w stronie głównej....

05.04.2004
17:40
[36]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hugo => Tak latwo nie da sie zastapic <iframe>'a :) Najlatwiej chyba bedzie to mozna zrobic w ten sposob, ze w miescu gdzie masz tego <iframe>'a wklejasz sobie tabelke z kodem include wewnatrz:

<table width=xxx><tr><td>
<?
include($_GET[plik]);
?>
</td></tr></table>

A teraz w buttonach/linkach w menu dajesz sobie linki typu: <a href="index.php?plik=nazwa_pliku.html">Tekst</a>, dzieki temu po przeladowaniu strony zaladuje ci sie wartosc odpowiedniego pliku do tabelki :) Chyba o cos takiego ci chodzi :)

05.04.2004
17:43
[37]

hugo [ v4 ]

Drak'kan ==> dokładnie. Tabelke to ja już mam :) Dorobie jeszcze tylko ten kod do buttonów. Może zadziała :)

05.04.2004
17:45
[38]

donzoolo [ Senator ]





znasz jakis program, wiem ze taki jest, kiedys slyszalem, co dodaje strone do wszystkich wyszukiwarek, znasz cos takiego?

05.04.2004
17:52
[39]

hugo [ v4 ]

:| :/

coś nie bardzo:

Warning: main(): Failed opening '' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php/lib/php') in /home/users/hoa/public_html/index2.php on line 42

05.04.2004
17:57
[40]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hugo => No tak, gdy pierwszy raz uruchamiasz strone to zmienna jest pusta i nie ma co includeowac :P
Zamien sobie ten kod include na:

<?
$plik = $_GET[plik];
if($plik == "") ‹ $plik = "strona_glowna.html"; ›
include($plik);
?>

05.04.2004
18:01
[41]

hugo [ v4 ]

oczywiśćie nawiaskiki nie > a klamerki shift+]
(?)

05.04.2004
18:04
[42]

hugo [ v4 ]

hmm... dziwne
jak wpisze:
https://4hoa.sobotka.one.pl/index2.php?plik=wars.html

to działa
ale jak w menu mam zrobione:
<a href="index2.php?plik=wars.html" class="NavJump"><img src="img/cs.gif" border=0><b> : Wars</b></a><br>
to nie chce.... :/
może dlatego że menu jest w ramce iframe... zaraz ją wywale i sprawdze....

05.04.2004
18:10
[43]

hugo [ v4 ]

dlaczego jeśli mam:

<TD width=20% valign=top>
<?
include("menu1.html");
?>
</TD>

zawartość menu1.html nie jest pokazywana w komórce tabeli w jakiej jest zawarta?

05.04.2004
18:28
[44]

hugo [ v4 ]

link do stronki:

05.04.2004
18:41
smile
[45]

hotDog [ Outsider ]

hugo--> to prawdopodobnie zalezyod tego jak zbudowany jest plik "menu1.html", linki w nim zawarte wsadz w tabelkę i wtedy spróbuj odpalić ten skrypt php. np. zawartość pliku "menu1.html": <html><body><table><tr><td>linki1 <br> link2 <br> link3 </td></tr></table></body></html> wtedy powinna być tabelka zawarta w komórce na stronie głównej.... nie wiem zresztą już, pokombinuj.

a co tego, że ten link a href="index2.php?plik=wars.html" class="NavJump"><img src="img/cs.gif" border=0><b> : Wars</b></a><br>
nie działa, to właśnie pewnie przez to, że jest w iframe.

Vania--> SULIK!! to Ty? :PPP może i bym się wymienił, gdybym tylko miał jakąś stronkę pasującą tematycznie do Twojej :)

Drak'kan--> ale mnie chydzi dokładnie o samo "logo" a nie o tą przestrzeń :) Wygląda bardzo ubogo i według mnie powinnieneś nad nim popracować :) Do reszty już nie mam zastrzeżeń :) Gratulacje.

donzoolo--> Nie mam takiego programu, ani nie wiem jak się nazywa. Ale odradzam Ci takie programy, gdyż wyszukiwarki mogą uznać dodawaną stronę za spamerską itd.... nie pytaj dlaczego bo to dużo pisania (poszukaj wątku o dodawaniu stron [wpisz "pozycjonowanie"], w nim napisałem dosyć długi text na temat pozycjonowania stronek). Dodawanie stronek i odpowiednie sformatowanie znaczników META to trudne zadanie i nie chce mi się po raz kolejny przytaczać tych samych zdań :) Poszukaj wątku i wszystkiego się dowiesz :>


Drak'kan--> pytanko jeszcze do Ciebie :) Można mieć w jednej tabeli kilka komórek jako "primary key"? Bo u mnie MySQL nie pozwala na więcej niż jedno ;/ A to mi pozwala na unikalność danych w danej komórce....


PS. czy tylko ja i Drak'kan znamy PHP i MySQL w tym wątku? :)

05.04.2004
18:43
smile
[46]

hotDog [ Outsider ]

hugo--> UPSSS, ale szczeliłem gafę... bullshit, lamer ze mnie :P plik "menu1.html" oczywiście powinnien zawierać taką oto przykładową zawartość: "<table><tr><td>link1 <br> link2 <br> link3 <br> </td></tr></table>" :)) bez "<html><body> oraz </body></html>" :)

05.04.2004
18:49
[47]

hugo [ v4 ]

:)

i kolejny problem
mam linka który wyświetlany jest już przez index?plik=squad.php

dokleiłem do niego:
<?
$s = $_GET[s];
if($s == "") ‹ $s = "empty.html"; ›
include($s);
?>

oraz:
<a href="index.php?plik=squad.php?s=squad/ice.html">4HoA | IcE</A><BR>
ale nie chce mi w nim pokazywać pliku ice.html
ale zaznaczam że pokazuje empty.html

05.04.2004
18:55
smile
[48]

hotDog [ Outsider ]

hugo,

link powinnien wyglądać prawdopodbnie w ten sposób:

<a href="index.php?plik=squad.php&s=squad/ice.html">4HoA | IcE</A><BR>

:) przyznam, że nigdy nie przesyłałem w URL więcej niż 1 zmiennej, więc głowy nie daję :)

05.04.2004
18:59
[49]

Father Michael [ Padre ]

Mam problem z formularzem w HTML, ktory pozniej przetwarzany jest przez PHP. W czasie kontroli poprawnosci formularza PHP sprawdza czy wprowadzono username, czy haslo zgadza sie z ponownie wpisanym (...) adres oraz zgode na przetwarzanie danych osobowych. O ile wszystkie listy i pola textowe sprawdza dobrze, to z checkboxem nie daje sobie rady. Po prostu jesli uzytkownik nie zaznaczy, ze zgadza sie na przetwarzanie danych, to nie powstanie zmienna $agree z wartoscia '1', wiec PHP wywali blad, ze zmienna nie istnieje. Dopiero zaznaczenie pola utworzy zmienna $agree == 1 i wtedy wszystko dziala OK.

Oto jak sprawdzam poprawnosc w tym przypadku:

if ($agree == 0)

echo "bla, bla, bla";
exit;

05.04.2004
19:00
[50]

hugo [ v4 ]

działa! :D

05.04.2004
19:18
[51]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Father Michael => Hmm, przerabialem juz sprawdzanie checkboxa i nigdy nie mialem z tym problemu. Jezeli checkbox ma nazwe agree to po wyslaniu formularza zmienna agree musi istniec nawet jesli nie zaznaczymy opcji :) I szczerze powiedziawszy zawsze myslalem ze zmienna z checkboxa przechowuje wartosc "" lub "on" ale moglem sie mylic :P

i wtedy po prostu sprawdza sie poprzez ifa:
if($_POST[agree] == "on") ‹
echo "bla, bla, bla";
exit;



Takie cos zawsze mi dzialalo :)

05.04.2004
19:19
[52]

Forajter [ Centurion ]

jak sie strony w webmaister twoży napiszcie mi na gg??

05.04.2004
19:21
[53]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No i z tego wszystkiego zapomnialem odpowiedziec hotDogowi :P

1) Hmm, mi sie podoba, ale moge pomyslec nad nim :)

2) Oczywiscie ze mozna miec kilka komorek typu primary key. W phpMyAdmin poprostu zaznaczasz wiecej niz jedno pole jako primary :) A co do unikalnosci to mozna ja uzyskac nie tylko poprzez primary. Jest jeszcze opcja unikalny dla komorek (wlasciwie to sa kolumny :P).

05.04.2004
19:24
[54]

Father Michael [ Padre ]

Drak'kan -> teoretycznie tak, ale ta cholera nie przesyla zmiennej $agree. jak ustawie form method na "get" i dopisze do adresu agree=off to juz dziala. Moze to zalezy od wersji PHP, albo od servera?

05.04.2004
19:28
[55]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Father Michael => Ja osobiscie nie uzywam nigdy metody GET, gdyz ona wlasnie wkleja do paska wszystko, co akurat mi sie raczej nie podoba :P W takim przypadku zmienna agree zapewne nie bedzie ustawiona jesli jej nie bedzie w pasku. Zawsze mozesz sprawdzic czy jest ona ustawiona (jesli nie to znaczy ze nie zaznaczono jej):

if(!isset($_GET[agree])) ‹
// zmienna jest nie ustawiona

05.04.2004
19:57
[56]

Father Michael [ Padre ]

Drak'kan -> geta uzylem po to zeby przesledzic jak to dziala. Problem jest taki, ze on tego 'ifa' dobrze interpretuje, bo wyswietla pozadany komunikat, ale oprocz tego wywla blad. Wyswietla sie to:

Notice: Undefined variable: agree in c:\usr\apache\htdocs\formularz.php on line 57
Brak wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych uniemożliwia otwarcie konta.

05.04.2004
19:57
[57]

[HNTR] [ Freak ]

Vania > W sprawie layouta wysłałem ci maila. Koniecznie przeczytaj ;]

05.04.2004
20:00
[58]

Father Michael [ Padre ]

Drak'kan -> no i prosze, poszlo :) Uzylem tego co napisales pod spodem (if (!isset ($agree))) i tera dziala, dzieki!

05.04.2004
23:00
[59]

GROM Giwera [ Sołdat ]

dawno mnie tu nie bylo.. (nawet bardzo:>)

I trzasne sobie reklame ;]

###################################
|
| https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2236600&N=1
|
###################################

05.04.2004
23:11
[60]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog - nik inny tylko Sulik :) hejka :)
a co do tematyki... broklin.cyberdusk - jest o fantastyce, korn.boo.pl jest o Kornie - wiec stronki nie sa tematycznie nawet odrobine podobne (moze tylko laczy je to, ze sa o zaintereswaniach swych tworcow) wiec mnie nie przeszkadza, zadna tematyka :)

HNTR - dzieki :D

06.04.2004
13:51
smile
[61]

hotDog [ Outsider ]

GROM Giwera--> masz kod: oczywiście te ptaszki < i > zamieniasz na klamerki CTRL+ ]

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Tytuł strony</TITLE>
<STYLE TYPE="text/css">
#Load ‹POSITION:Absolute; VISIBILITY:Visible; TOP:0; LEFT:0; WIDTH:800px; HEIGHT:600; BACKGROUND-COLOR:white; LAYER-BACKGROUND-COLOR:white›
</STYLE>

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
function mask() ‹
if (document.layers) document.layers["Load"].visibility="hidden";
if (document.all) document.all["Load"].style.visibility="hidden";

</SCRIPT>
</HEAD>
<BODY onLoad="mask()" bgcolor="#000000">
<DIV ID="Load">
<TABLE BORDER=0 WIDTH=100% HEIGHT=100%><TR><TD>
<CENTER>Proszę czekać, trwa ładowanie strony...</CENTER>
</TD></TR></TABLE>
</DIV>


zawartość strony...

<BODY onLoad="mask()">

</BODY>
</HTML>


-----------------------------------

Vania--> tak też myślałem, że to Ty :D To wejdz na moją stronkę w linku do działu PORTFOLIO i jeśli któraś będzie odpowiednia to daj znać i się zgadamy :)

06.04.2004
16:27
[62]

GROM Giwera [ Sołdat ]

hmm hotDog niby fajnie pieknie wszystko "dziala" z jednym wyjatkiem... nie czeka to cos az sie zaladuje flash.. tzn laduje sie element flashowy ale widac go odrazu a reszta zjest przykryta :/

06.04.2004
16:52
[63]

Qbaa [ Generał ]

GROM Giwera ---> spróbuj do <DIV ID="Load"> dodać styl z-index, definiuje on kolejność położenia elementów strony "od góry" nie pamiętam jaka jest wartość minimalna i maksymalna... pobaw się :)

06.04.2004
17:03
[64]

GROM Giwera [ Sołdat ]

eeee..? :>

ze stylami zbytnio nigdy sie nie bawilem.. i ze tak powiem nie wiem oco loto :>

06.04.2004
17:04
[65]

GROM Giwera [ Sołdat ]

i podaje link....

Na dole strony pododawalem zbedna grafike - tak tylko aby sie dluzej strona ladowala ;p

06.04.2004
17:21
smile
[66]

hotDog [ Outsider ]

GROM Giwera--> wiesz, ja się na JS nie znam :) Ale może spróbuj zmienić trochę kod, tzn </div> stąd:

.......
<TABLE BORDER=0 WIDTH=100% HEIGHT=100%><TR><TD>
<CENTER><font color="white">Proszę czekać, trwa ładowanie strony...</CENTER>
</TD></TR></TABLE>
</DIV>
.........

wstaw na koniec kodu, tak żeby pomiędzy <DIV ID="Load"> a tym właśnie przeniesionym </DIV> było to co chcesz ukryć do momentu załadowania :) Nie wiem czy to zadziała, ale spróbuj.

06.04.2004
17:46
smile
[67]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Kurcze... teraz jeszcze jakis inny skryp sciagnalem, wszystko dziala fajnie piknie poza tym flashem :-( plik swf jest na wierzchu.. nie przykrywa go preloader :(

hotDog -nici :(

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-06 17:47:21]

06.04.2004
18:01
[68]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => To co jest w tym skrypcie pomiedzy <div> a </div> jest wlasnie pokazywane jako preloader :)

06.04.2004
18:39
smile
[69]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan--> buheheehe, no właśnie też się skapnąłem jak ten kod przeglądałem na spokojnie, ale to już było po tym jak napisałem posta :))

GROM Giwera--> mam pomysła :P

dodaj to: onLoad="mask()"

do tych znaczników:

<OBJECT classid="cls..........

czyli

<OBJECT onLoad="mask()" classid="cls......

oraz

<EMBED src=.........

czyli

<EMBED onLoad="mask()" src=.......


może JS nie wie, że oprócz <body>...</body> ma też ładować obiekty :))

PS: gwarancja, że zadziała: 10% :)))

06.04.2004
21:25
[70]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog --> ta chyba byla by najodpowiedniejsza :)
https://www.klasa4blo.prv.pl

teraz pytanko:
w czym moge szybko, bezbolesnie, szybko i latwo zrobic animowany i dosc efektowny napis (zapisant w gifir badz flashu ? )

06.04.2004
21:42
smile
[71]

hotDog [ Outsider ]

Vania--> hehe, no to jak znajdę czas to zrobię banerek i się zgadamy :) Chodzi Ci o banner animowany? Jeśli tak, a nie chcesz się motać we Flashu/Swishu to polecam Photoshop oraz jego podprogram ImageReady.. w nim animujesz to co stworzysz w Photoshopie :)

06.04.2004
21:55
[72]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog - photoshopa mam - ale nie wiem jak sie animuje w image rady :(

a co do animowanego bannera - obojetne :)

ja teraz robie sobie nowy lay strony :D

06.04.2004
22:20
smile
[73]

hotDog [ Outsider ]

Vania--> bardzo prosto się animuje. Tworzysz sobie coś w Photoshopie, ja zrobiłem text, piszesz coś, później najlepiej jeszcze rasteryzujesz warstwę z textem i robisz to co namalowałem :) Powinnien Ci wyjść animowany gifek.

06.04.2004
22:58
smile
[74]

GROM Giwera [ Sołdat ]

psia mac, rezygnuje z preloadera :>

06.04.2004
23:20
smile
[75]

hotDog [ Outsider ]

GROM Giwera--> why?

06.04.2004
23:49
smile
[76]

GROM Giwera [ Sołdat ]

bo czesc elementow sie laduje i pokazuje odrazu (flaszowe elementy) a reszte przykrywa ladny napisiki Prosze czekac, laduje :>

Niestety, twoje poprawki nie pomogly :-(

Dobra, bez preloadera sie obejdzie ;]

06.04.2004
23:54
smile
[77]

hotDog [ Outsider ]

Giwera--> hehe :) JS shit :) też miałem takie plany jak Ty z tym preloaderem, ale też zrezygnowałem...

07.04.2004
01:20
[78]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Ok mialem zamiar zrobic nowy lay na nomaniekozoki.kgb.pl i tego tez dokonalem :D

wejdzcie i powiedzcie co myslicie :D

co prawda mam jeszcze zamiar dopracowac napis: NomanieKozoki.KGB.pl i go chcetnie bym zainmowal, ale poki co mi sie nie chce :D

07.04.2004
01:38
[79]

Vania [ VL ][ Engineer ]

zapomnialem o linku do klikniecia :D

07.04.2004
14:56
[80]

Vania [ VL ][ Engineer ]

he he he - jak ja kocham upowac ten watek :>

07.04.2004
14:58
smile
[81]

tygrysek [ behemot ]

czy ktoś w ramach treningu i zabawy kreuje jakieś templeresy grafika + podstawa strony za free ??

07.04.2004
17:08
[82]

Vania [ VL ][ Engineer ]

tygrysek - nie wiem dokladnie o co Ci chodzi...
ale prosty szablonik chyba najlatwiej zrobic w frontpage

btw. nomaniekozoki.kgb.pl - zmienilem ten napis: w logo na inny - imho lepszejszy :D

07.04.2004
17:15
smile
[83]

Quicky [ Senator ]

Sulik ---> Napis jest super :) Layout teraz wyglada znacznie lepiej niz poprzednio...

07.04.2004
17:23
[84]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Quicky - ufff... chwile niecierpliwego oczekiwania nagrodzone dobrym slowem :)
ciesze sie, ze Ci sie podoba :D

07.04.2004
17:42
[85]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Vania => Mnie niestety nie podoba sie za bardzo. Praktycznie tam nie ma grafiki. Na logo skladaja sie jedynie dwa fotomontarze i napis. Calosc jakies 10 min pracy.

07.04.2004
17:51
smile
[86]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Drak'kan - dla Ciebie 10 minut pracy, dla mnie okolo 5h - bo mialem wielkie klopoty z wstawieniem tego wszytsko w szablony ktore robilem w php - i nie chcialo mi sie przerabiac wszystkich podstron :)

ok - ale chyba nie widziales poprzedniej wersji :d --->
teraz po ogladanieciu screenu - jak Ci sie podoba nowa wersja odnosnie starej ? :P

zreszta ... ja nigdy nie bylem grafikiem i byc nim nie bede - bo po rpostu sie na tym nie znam i nie idzie mi za dobrze :]

ale dzieki za komentarz - na pewno wezme go pod uwage przy nastepnych zmianach :D

07.04.2004
19:41
smile
[87]

Quicky [ Senator ]

To ja sobie dla rozrywki tez zrobilem nowy design i jako jeden z niewielu moich layoutow - w sumie mi sie podoba :)
Zapraszam:

07.04.2004
20:54
[88]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Yo zapodam linka.. kto chce niech obloka, moja strona na konkurs w sumie nic poza grafa narazie niema, ale tak zamieszczam :>

08.04.2004
03:54
[89]

Quicky [ Senator ]

Giwera ---> Ogolnie jest git, ale:

1) Zmien dzwiek odtwarzajacy sie po najechaniu na menu - strasznie swidruje uszy [mam sluchawki]
2) Tak troche pustawo jest... dodaj wiecej bajerkow :)

08.04.2004
07:41
[90]

Vania [ VL ][ Engineer ]

quicky - mnie sie podoba

Giwera - to tez mi sie podoba :)

08.04.2004
09:20
[91]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog -w tym image ready - co trzeba zrobic, abym mogl edytowac pojedyncze klatki ? bo za kazdym razem gdy edytuje jedna klatke to zmieniaja mi sie wszytskie :(

08.04.2004
09:52
[92]

..ReD.. [ Generał ]

kto mi powie jak zrobic strone z takim podziałem---> :(( bo juz mnie kur**ca bierze bo mi nie wychodzi..

aha i bardzo głupie pytanie co wpisac zeby miec obrazek za tło :)??

08.04.2004
09:53
[93]

..ReD.. [ Generał ]

zapomniłem obrazka

08.04.2004
09:56
smile
[94]

Szwaroc [ ]

Zrobilem osobny watek ale zapytam i tutaj

Czy ma ktos albo zna linki do jakichs e-book'ow o flash'u???

08.04.2004
10:05
[95]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Szwaroc - nie wiem

ReD:
<body background="url_obrazka">


a podzial stronki:
<table width="100%" height="100%">
<tr>
<td width="100%" height="20%"></td>
</tr>
<tr>
<td width="20%" height="80%"></td>
<td width="60%" height="80%"></td>
<td width="20%" height="80%"></td>
</tr>
</table>

chyba tyle :) - oczywiscie zamiast tych procentow mozesz dawac dlugosci w pikselach :)

08.04.2004
10:06
[96]

Father Michael [ Padre ]

Vania -> nie do konca tyle, zapomniales o colspan.

<table width="100%" height="100%">
<tr>
<td width="100%" height="20%" colspan="3"></td>
</tr>
<tr>
<td width="20%" height="80%"></td>
<td width="60%" height="80%"></td>
<td width="20%" height="80%"></td>
</tr>
</table>

08.04.2004
10:08
[97]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Father Michael - a to po to jest :) - zawsze sie zastanawialem po co to :D

08.04.2004
10:16
[98]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Pytanie takie male, wiece moze jak wyciszyc plik mp3? bo te dzwieki w menu sa troszke za glosne :>
Albo macie jakis inny dzwiek podobny? ktory mozna by uzyc?
i co tam mozna by jeszcze dodac ?:p (dosc pusto jest jeszcze.. caly czas robie)

co do tabelki mozna jeszcze dodac, (bo chyba ..ReD.. jest nowy, jezeli nie az tak to wybacz :p) -> wpisujesz tekst miedzy <td ....> a </td> :D

I chyba mala pomylka.. do komendy <td> nie umieszcza sie "height" tylko chyba do <tr> ? ale nie jestem pewien.. mi sie wydaje ze tak, wiec powinno to tak wygladac ->

<table width="100%" height="100%">
<tr height="20%">
<td width="100%" colspan="3">TUTAJ LOGO</td>
</tr>
<tr height="80%">
<td width="20%">lewe menu</td>
<td width="60%">tutaj tresc wlasciwa</td>
<td width="20%">prawe menu</td>
</tr>
</table>

08.04.2004
10:18
[99]

..ReD.. [ Generał ]

mi to nie działa:( wstawiłem i qpa wszystko sie zlewa... wogole gdzie wpisyac tekst zeby był w odpowiednich tabelkach?? chodzi mi o to zeby do gory wstawic baner a po bokach menu w srodku tekst

08.04.2004
10:21
[100]

Father Michael [ Padre ]

GROM Giwera -> moja sugestia do Twojej strony, nie daloby sie zmniejszyc jej wysokosci zeby miescila sie cala na jednym ekranie? Moim zdaniem wygladalaby znacznie lepiej.

..ReD.. -> dlaczego sie zlewa? przekopiowalem to z forum, wstawilem do HTML'a i jest OK.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-08 10:23:30]

08.04.2004
10:23
[101]

..ReD.. [ Generał ]

oki teraz smiga :)) dzieki wielkie!!!

08.04.2004
10:24
[102]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Giwera => height dodaje sie do <td> :)

..ReD.. => Hmm, sprobuj moze wpisac konkretne dane przy width i height (przynajmniej przy tagu <table>). A co gdzie wpisujesz to juz ci Giwera chyba ladnie wypisal :D

08.04.2004
10:24
[103]

GROM Giwera [ Sołdat ]

<html>
<body>
<table width="100%" height="100%" border="1">
<tr height="20%">
<td width="100%" colspan="3">TUTAJ LOGO</td>
</tr>
<tr height="80%">
<td width="20%">lewe menu</td>
<td width="60%">tutaj tresc wlasciwa</td>
<td width="20%">prawe menu</td>
</tr>
</table>

</body>
</html>

mi dziala...

EDIT:
wiadomo, mozesz wartosci % zmieniac na wlasne potrzeby, lub zamiast % wstawiac cyfry bez % -> beda to piksele :) owiele lepiej na pikselach bo na % moze sie psuc na roznych rozdzielczosciach.

Father Michael - tak racja, lecz niestety juz jest za pozno aby wprowadzac takie zmiany.. musze dzis do nocy skonczyc strone (w sumie jutro jest termin ale chce miec wszystko w 100% wykonane dzisiaj a potem przegladac ja bede na wszystkich przegladarkach i rozdzielczosciach itp. etc. :-p)a jeszcze duzo roboty przedemna.. jezeli sie wyrobie to to zrobie. :]


Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-08 10:29:55]

08.04.2004
11:39
smile
[104]

GROM Giwera [ Sołdat ]

PONAWIAM PYTANIE

"Pytanie takie male, wiece moze jak wyciszyc plik mp3? bo te dzwieki w menu sa troszke za glosne :>
Albo macie jakis inny dzwiek podobny? ktory mozna by uzyc? "

albo jak przekonwertowac mp3 na wav a potem mp3 na wav -> jakim programem? mialem kiedys jakis takis ale nazwy juz nie pamietam :-( jak wyciszyc plik wav to wiem.

08.04.2004
12:55
smile
[105]

hotDog [ Outsider ]

Giwera--> mp3>wav, wav>mp3 - użyj np. Cdex'a :)

a teraz PILNA SPRAWA:

potrzebuję przetestowania tła w linku na różnych rozdziałkach, najbardziej mi zależy na ludziach, którzy mają ponad 1024x768 :)) Wejdźcie tam i powiedzcie czy tło się krzaczy lub czy jest ładny gradient o jaki mi chodziło :) Ja mogę mieć tylko max 1024 na moim panelu, więc zwracam się do was, liczę na pomoc :D

08.04.2004
12:57
[106]

GROM Giwera [ Sołdat ]

na 1280 x 1024 sie kraczy, na mniejszych nie..

thx hotDog :]

08.04.2004
13:01
smile
[107]

hotDog [ Outsider ]

Grom Giwera--> no właśnie też tak przypuszczałem... dzięki za pomoc :)

08.04.2004
13:25
[108]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hodDog - u mnie na 1024 wyglada dobrze :) (nie mam mozliwosci dac wyzszej :( )

btw. pomozesz z tym image ready ?
bo dalej nie wiem, jak posklejac z kilku obrazkow jeden ale animowany :D

08.04.2004
13:42
[109]

GROM Giwera [ Sołdat ]

a co powiecie nt. mojej stronki ?:p

08.04.2004
13:58
smile
[110]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Tez PILNE :)

znacie kod (czy to jest JS?) na muzyczke (mp3, wav)?:P tzn. jak sie kliknie na element aby zaczela grac muzyczka?(wypadalo by wstawic hejnal na tej stronce :> ) drugi klik -> stop?

08.04.2004
13:58
[111]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Giwera - mnie sie podoba :D

08.04.2004
14:08
smile
[112]

hotDog [ Outsider ]

Vania--> nio pomogę, pomogę :) U mnie na 1024 też ładnie wygląda, ale właśnie krzaczy się powyżej ;/

co do image ready, w photohopie piszesz coś, potem warstwę z tekstem rasteryzujesz i przenosisz się do Image Ready, potem kopiujesz klatki (w tym okienku na dole po lewej) i jak chcesz np. żeby w drugiej klatce tekst miał inny kolor, to klikasz raz na tą klatkę i w oknach po prawej modyfikujesz kolor tekstu tak jak w photoshopie :) Jeśli chcesz zrobić animację ruchu, to tworzysz dwie klatki, i klikasz raz na drugą i z buttonów pod nią wybierasz "Uzupełnij klatki" cyz jakoś tak, i wtedy Image Ready pyta się Ciebie ile klatek ma dodać, aby stworzyć ruch i potem już tylko dajesz "play" i patrzysz jak tekst się ładnie przesuwa :) Tylko pamiętaj o rozmiarze, żeby nie przesadzić, dobry banner powinnien mieć max. 20kb PS. look at this--->

a co do tego mojego tła, tutaj mam drugą wersję i teraz powiedzcie jak ona się prezentuje :)

08.04.2004
14:11
smile
[113]

hotDog [ Outsider ]

ach to wiosenne roztargnienie :)

GROM Giwera--> widziałem tą stronkę Twoją już wcześniej :) ogólnie jest nieźle, ale ten napisz nie pasuje (za ciemny) Ale całość robi pozytywne wrażenie: 4+/6 :) Co do JS - shit nad shitami, shit :) Nie znam JS i nie lubię go :)

Vania--> obiecany bannerek ------------>

08.04.2004
14:18
[114]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog - dokladnie to chce, aby po przerobce tego obrazka - wygladalo to tak, jak gdyby obrazek oddychal :)
i nie wiem za bardzo jak :(

08.04.2004
14:23
[115]

tygrysek [ behemot ]

Vania --> tu nie chodzi o podrzuceniu mi jakiegoś templara z hasłem, zrób sobie, to poszerz a tam a tak sobie wrzuć logo.

no, ale jeżeli nikt nie ma czasu ani ochoty to trudno

08.04.2004
14:26
[116]

Vania [ VL ][ Engineer ]

tygrysek - ok 0- to co dokladnie potrzebujesz ?
cos prostego w htm moge zrobic - ale z jesli chodzi o grafike to nie do mnie - bo jak sam mozesz zobaczyc - ten dzial mi kiepsko idzie

08.04.2004
14:33
smile
[117]

hotDog [ Outsider ]

Vania--> tzn jak? :) żeby klata się powiększała czy jak? :)))

08.04.2004
14:34
[118]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog - dokladnie o to mi chodzi :)

08.04.2004
15:03
smile
[119]

hotDog [ Outsider ]

Vania--> coś z tej parafii? ----------------->

08.04.2004
18:17
[120]

Vania [ VL ][ Engineer ]

no mniej wiecej - po chwili dopracowania - by bylo to co chce :]
tylko teraz jak ?

08.04.2004
19:01
smile
[121]

hotDog [ Outsider ]

Vania--> listen and repeat (w szkole ciągle na angliku to słyszę :D):

Część roboty w Photoshopie:

1) odpal Photoshopa

2) Musisz już mieć warstwę z tym osobnikiem, i kopiujesz ją (klikasz prawym na warstwę i wybierasz "powiel warstwę")

3) na skopiowanej warstwie tworzysz zaznaczenie eliptyczne w tym miejscu, któte ma się powiększać (oddychać)

4) gdy już masz to miejsce zaznaczone, wybierasz Fitr>Zniekształć>Sferyzacja (rys - 1)

5) ustalasz jak bardzo ma się powiększać i dajesz OK. (rys - 2)

6) masz teraz dwie warstwy - 1 podstawowa, 2 z powiększoną klatą :)

7) przechodzisz do ImageReady

8) w tym oknie na dole po lewej pierwszą kopiujesz klatkę (po tym masz już dwie klatki)

9) klikasz na pierwszą (oryginalną) klatkę i ukrywasz tą warstwę z powiększoną klatą (klikasz w to oko, tak żeby zniknęło, po lewej stronie w panelu "Warstwy") (rys - 3)

10) Teraz zmuszasz ImageReady aby dodał klatki uzupełniające między te dwie klatki, czyli klikasz w odpowiedni button w tym oknie gdzie masz klatki, button jest pod nimi (rys - 4)

11) Dajesz "play", patrzysz czy Ci pasi i klikasz Plik>Zapisz jako zoptymalizowany

12) klikasz na powstały gifek i mówisz: "Oooooo, właśnie o to mi chodziło!"

:)))))))) za skutki uboczne nie ponoszę odpowiedzialności :)))

Powodzenia.

08.04.2004
19:55
smile
[122]

MiB [ Centurion ]

Witam.
Na dzień dobry mam dwa szybkie pytania :)
Macie może opracowany system news na stronę z wykorzystaniem PHP i MySQL? Aktualnie wyświetlam u siebie newsy ze skróconym opisem ale nie bardzo potrafię opanować wyświetlanie pełnej widomości.
Skrypt przekazuje w linku od skrótu nr rekordu ale nie potrafie sobie z nim poradzic :( nie wiem czy idzie o RegisterGlobals
widac to na adresie www.megapolis.prv.pl
najazd na naglowek newsa pokazuje w pasku statusu link - zakończony nr newsa

I drugie pytanie
Jak znajdujecie moją stronę domową:
https://www.bydg.net/~mib
Chodzi mi głównie o kolorostykę i ogólny wygląd bo treść to tradycyjna homepage :)
Dzięki

08.04.2004
20:27
[123]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

MiB => Pomoglbym ci ale musialbys pokazac swoj kod PHP :) Taki skrypt jest dos prosty tylko ty z tego co widze jakos dziwnie to wyswietlasz potem :)

08.04.2004
21:00
[124]

hugo [ v4 ]

jak dodać obrazek który pojawia sie obok adresu w oknie przegladarki??

08.04.2004
21:05
[125]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hugo - to chyba nie wszystkie servery obsluguja - ale w prv.pl - mozesz to spokojnie ustawic

sam plik nazywa sie favicon.ico (chyba)

hotDog - odpalam Photoshopa :D

08.04.2004
21:09
[126]

pao13(grecja) [ Generał ]

hugo------------>wszystko o tym znajdziesz pod tym linkiem




08.04.2004
21:12
[127]

hugo [ v4 ]

Sulik ==> eee ja mam stronkę na własnym serwerze :P

08.04.2004
21:23
[128]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog - TO ZYJE :D

dzieki :D

08.04.2004
22:16
smile
[129]

hotDog [ Outsider ]

Vania--> nie ma za co doktorze Frankestein :)) Hymm, dodaj do 1 klatki opóźnienie trochę większe, bo gościu wygląda jakby był po 50kilometrowym maratonie :)) ... no chyba, że tak ma być to się już nie odzywam :))

Możesz to oczywiście udoskonalać itp.... ja się kiedyś bawiłem mordami kumpli i robiłem animacje w stylu Monty Python'a :))) fajnie im gęby latały jak coś mówili... polecam, niezły ubaw potem jest :)) (trick: wystarczy zaznaczyć dolną wargę oraz podbródek i obniżyć o kilka pikseli...) :))

08.04.2004
22:20
[130]

donzoolo [ Senator ]

www.jtazeroth.cjb.net


moja nowa stronka, wszystkich serdecznie zapraszam!

08.04.2004
22:28
smile
[131]

hotDog [ Outsider ]

donzoolo--> Bardzo porządna strona! Robiłeś ją sam czy korzystałeś z jakiegoś gotowego szablonu? Zastrzeżenia mam jedynie do "loga"... jest trochę za ciemne i praktycznie mało widać to co ono przedstawia, wiem, że ma być ono klimatyczne, ale mimo wszystko jaśniejsze by było według mnie lepsze :) Tak jak mówię, stronka porządna i podoba mi się :) Ocena: 5/6. Gratulacje.

08.04.2004
22:40
[132]

Quicky [ Senator ]

donzoolo --->

1) Dlaczego wywaliles info, ze strona jest na jPortal? :| Zaraz Cie dodam do czarnej listy na forum jPortal ;]
2) Logo tak jak zauwazyl hotDog nieco za ciemne
3) Ale ogolnie ladna strona i gromkie brawa za English version

08.04.2004
22:59
[133]

[HNTR] [ Freak ]

donzoolo > Bardzo fajna strona. Ładny szabllon (nie ty go robiłeś ;]) no i wszstko "solidne". Dobrze, że jest wersja angielska, choć takie coś dałbym na samym początku, bo z czasem może to trochę wkurzać.

09.04.2004
08:31
[134]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog - jeszcze nad tym pomysle :D - jak na razie glowa mie niemilosiernie boli :(
ale zastanawiam sie tez nad jakims innym logiem :)

donzoolo - ladne, nie powiem.. ale nie znosze lycoona :( za te ich reklamy :(

09.04.2004
09:32
[135]

Father Michael [ Padre ]

donzoolo -> a u mnie pojawia sie bialy pasek po prawej stronie. Ma tak byc?

09.04.2004
09:38
[136]

[HNTR] [ Freak ]

Giwera > Podoba mi się twoja strona, tylko czcionka ktrórą jest napisane "MENU" (nie menu, tylko ten napis) jest po prostu do dupy ;]
Ważne :D
Chciałem wystawić do oceny KoRn Kids - i mam taką prośbę : przejrzyjcie stronę, powiedzcie czy są jakieś błędy itp. jakaś opinia na temat strony wiecie ;]

09.04.2004
11:14
[137]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotDog -->
:D

dzieki za pomysl ala Monty Python :D - to z tego wyszlo --->
:D

09.04.2004
21:56
smile
[138]

GROM Giwera [ Sołdat ]

"reklama dzwignia handlu.."

https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=2250454&N=1

:]

HNTR -> jak dlamnie strona ładna, bardzo ładna podoba mi sie :) tylko nie wiem czy pasi tak bardzo do KoRna :> no i te logo.. nie pasuje delikatnie do reszty, ale jakos umknie w tloku :>, ale napis (KoRn Kids) bym jakos zmienil bo to ze jest "jasniej" na brzegach jest brzydkie i nie pasuje :P

Ogolnie to jestem na + :) tylko kolory troche do tematu nie pasuja :p ale.. dobra koncze te wywody :)

11.04.2004
10:01
[139]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Coś widze, ze na swieta sie obijamy i to ostro :>

11.04.2004
10:39
[140]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

A coz mozna robic takiego w swieta ?? Wszyscy sie raduja i pewnie nikomu sie nie chce meczyc z HTMLem czy PHP :) Ja tez sobie zrobilem przerwe od pisania kolejnego skryptu forum (zamierzam go pozniej udostepnic jak uda mi sie go skonczyc :P).

11.04.2004
12:16
[141]

wKOw [ Legionista ]

Ja mam pytanie mam tabelke taką jak na rysunku i co trzeba zrobić aby po wciśnięciu linka stronka otwierała sie w zaznaczonym miejscu ?

11.04.2004
14:02
smile
[142]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Musisz zastosowac pływające ramki. w ta tabelke gdzie ma sie otwierac strona po nacisnieciu linku, wpisz:

<IFRAME WIDTH="100%" HEIGHT="100%" SCROLLING="yes" FRAMEBORDER="0" NAME="txt" SRC="start.html"></IFRAME>

zamiast txt mozesz wpisac cos innego dowolnego, jest to poprostu nazwa ramki, tam gdzie pisze SRC="start.html" podajesz strone jaka ma sie pojawiac jako pierwsza (zaraz po zaladowaniu strony, przed nacisnieciu jakiegos linku), potem w linkach do <a href="costam.html"> dodajesz "target="txt" " (lub jak ramke nazwales inaczej niz txt to uzywasz tej nazwy jak nazwales ramke) czyli
<a href="costam.html" target="txt"> (chyba ze inaczej nazwales ramke :> to zamiast txt wstawiasz cos innego -> inna nazwe )

chyba wystarczajaco jasno :P

11.04.2004
22:36
smile
[143]

hotDog [ Outsider ]

[HNTR]--> kolorystyka w ogóle nie pasuje do mojego ukochanego KoRna :/ Taka łagodna i spokojna.... stronka o Just5 czy jak? :) Już tamta brązowa mi się lepiej podobała, bo trzymała klimat chociaż. Do poprawki moim zdaniem i to dużej.

Vania--> nie ma za co :) ja ubawiłem taką animacją wszystkich nauczycieli, którzy ją widzieli, tyle, że ja to robiłem we Flashu na pewną prezentację szkolną :)

Jak to ja nic nie robię..? Ja obijałem się przez ten cały tydzień, bo miałem wolne od szkoły i kułem się anglika na D-Day, który już niedługo :)) A dzisiaj pochwalę się moją kuleczką :P , wiem, że brzydka, ale dopiero szlifuję photoshopa ---------------->

12.04.2004
18:36
smile
[144]

Father Michael [ Padre ]

Czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak 5-cio latkowi i poprzec przykladem do czego sluza komendy list() oraz each() w PHP (chodzi o ich zastosowanie w tablicach asocjacyjnych).

EDIT:
Aha, powiedzcie mi jeszcze jak to jest w praktyce, lepiej uzywac odwolan do nazw formularzy jako zmiennych $nazwa czy korzystac z komendy HTTP_GET_VARS? Po prostu: czy wiecej serwisow ma Register_Globals ustawione na On czy na Off?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-12 18:45:01]

12.04.2004
18:45
[145]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Father Michael - pieciolatek nic z tego nie zroumie, ja mam 20 lat i sadze, ze tez nic z tego wiedizec nie bede jak juz ktos pokwapi sie do opisywania :(

12.04.2004
18:49
[146]

Father Michael [ Padre ]

Vania -> ja chyba mniej wiecej wiem o co w tym biega, ale nie do konca rozumie. Chodzi mi konkretnie o takie zastosowanie:
while(list(WartoscIndeksu, ZawartoscElementu) = each(NazwaTablicy))

12.04.2004
18:53
[147]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Ojcze MIchale - wiec czekam z toba na odpowiedz kogos - moze sam sie czego naucze, bo z php to zielen ze mnie wyplywa :>

12.04.2004
19:01
smile
[148]

Regis [ ]

Father Michael --> KONIECZNIE uzywaj nazewnictwa $_POST, $_GET itp. - bez tego bezpieczenstwo Twojej strony jest tak samo pewne jak to ze temperatura w Polsce w zimie nie spadnie ponizej +30 st :) Przyklad ? Oto on:

Zalozmy ze masz na stronie panel logowania do panelu administracyjnego - trzeba jakos pamietac kto jest zalogowany: albo zapisujesz wiec u usera cookie (zdecydowanie nie polecam!) albo robisz to w sesji. A wiec tak:

// Zakladam ze wczesniej wystartowales sesje i utworzyles zmienna $czy_zalogowany

if (($login == "jakis_login") && ($pass=="haslo")) ‹
$czy_zalogowany = 1; //uznaj usera za zalogowanego


i potem po klikniecie linka do strony admin.php skrypt sprawdza wartosc zmiennej $czy_zalogowany i jak = 1, to pokazuje panel

I co teraz? Ano robie tak: wpisuje w przegladarce

www.TWOJASTRONA.pl/admin.php?czy_zalogowany=1

i juz :) Mam dostep do panelu admina :)

Za to gdybys uzyl $_SESSION, to nie moglbym tego zrobic, bo parametr ktory przesylam to $_GET :) Wiec nie pytaj czy uzywac tablic globalnych, tylko to rob :) OBOWIAZKOWO :)

A zostawienie Register_Globals = off to takze zagrozenie dla serwera, wiec zadeen rozsadny administrator nie zostawi tego wlaczonego :)

12.04.2004
19:03
smile
[149]

Father Michael [ Padre ]

Regis -> dzieki za wyjasnienie.

12.04.2004
19:11
[150]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Regis => Dawnom cie nie widzial :) Moze bys cos dla Strefy porobil ?? :P

Father Michael => Kurde, nigdy nie bylem za dobry w tlumaczeniu ludziom jak cos dziala :P

Funkcja list() tak na chlopski rozum przypisuje wymienionym jako argumenty zmiennym wartosci kolejnych pol w tablicy :) Na przyklad, jesli masz wiersz w tablicy (z takimi wartosciami): $tablica => pole1 | pole2 | pole3 (tak wiem, zapis strasznie poprawny :P) i teraz napiszesz sobie list($zmienna1, $zmienna2, $zmienna3) = $tablica; to zostana wykonane nastepujace przypisania:
$zmienna1 = $tablica[0] // czyli "pole1"
$zmienna2 = $tablica[1] // czyli "pole2"
$zmienna3 = $tablica[2] // czyli "pole3"

funkcja each() poprostu przy while przewija tablce do kolejnych wierszy, czyli przy kazdym wykonaniu tej petli brany jest kolejny wiersz tablicy :)

Zapewne malo zrozumiales ale uprzedzalem :P (sam malo teraz z tego rozumiem :P)

12.04.2004
19:21
[151]

Father Michael [ Padre ]

Drak'kan -> hmm... musze to przeczytac 12 razy, przeanalizowac i moze cos z tego bedzie ;).

12.04.2004
22:03
smile
[152]

hotDog [ Outsider ]

Regis--> święta prawda :)

Father Michael--> hmm, postaram się też to wytłumaczyć :)

Przykład:

list ( $produkt, $cena ) = each( $ceny);

Funkcja each() jest użyta w celu pobrania bieżącego elementu z tablicy $ceny, zwrócenia go jako tablicy oraz uczynienia następnego elementu bieżącym (po to, aby później odczytać nowy element, a nie znów ten sam). A funkcja list() jest po to, aby zamienić elementy 0 i 1 tablicy zwróconej przez each() na dwie nowe zmienne o nazwach $produkt i $cena.

a tutaj konkretny przykład na wyświetlenie całej zawartości tablicy:

while (list ( $produkt, $cena ) = each( $ceny) )
echo "$produkt - $cena<br />";

wynik będzie w takim stylu:

Bułka - 20
Chleb 50
Masło - 100
......

jaśniej? :))))

12.04.2004
22:11
smile
[153]

Father Michael [ Padre ]

hotDog -> znacznie jasniej, dzieki.

12.04.2004
22:13
smile
[154]

hotDog [ Outsider ]

oczywiście to Bułka, Chleb, Masło itd jest jeśli tablica jest tablicą asocjacyjną :)) jeśli nie jest to wynik będzie taki:

0 -20
1 - 50
2 - 100

:))) teraz jeśli zlepisz w całość opis Drak'kana i mój to pewnie zrozumiesz :)

w skrócie:

each() - (po angielsku chyba "każdy") zwraca dany element tablicy (wiersz) i przewija do następnego elementu (wiersza) czyli przesuwa wskażnik, aby odczytać następny wiersz, a nie w kółko ten sam.

list () - wyciąga z elementu (wiersza) dane i zapisuje je w zmiennych podanych w argumentach np. list ( $indeks, $zawartosc )

czyli tablica taka: $tablica[0] = Bułka, $tablica[1] = Chleb, $tablica[2] = Masło po użyciu list( $indeks, $zawartosc) będzie odczytana w pętli poleceniem echo "$indeks - zawartosc"; co da wynik:
0 - 20
1 - 50
2 - 100

uffffffffff :) koniec porad na dziś bo zgłupieję :)

12.04.2004
22:20
smile
[155]

hotDog [ Outsider ]

jeszcze jedna sprawa:

donzoolo--> jeśli to faktycznie robiłeś na jPortalu a nie sam, to moja satysfakcja nad stronką była tylko chwilowa :( a szkoda, bo myślałem, że sam to wszystko zrobiłeś, w związku z tym ocena również ulega obniżeniu: 3/6 :-/

13.04.2004
22:07
[156]

[HNTR] [ Freak ]

Tak myślę o jakiejś przeróbce Laya KK na bardziej klimatyczny. Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły, mogę wysłać plik .psd mailem i możecie się pobawić i mi dać, albo ja to zrobie tylko powiedzcie co ;]

13.04.2004
22:15
smile
[157]

GROM Giwera [ Sołdat ]

[HNTR] ja moglbym cos sie "pobawic" .. wyslij mi lecz dopiero w piatek bede mial czas :) ale nic nie obiecuje.. tak sobie siade moze cos wykombinuje ? :]

Oto, ze to jest .psd a nie .psp to sie niemartw :p

14.04.2004
16:56
[158]

wKOw [ Legionista ]

A ja mam pytanie jak zrobić żeby wysokość iframe była identyczna jak wysokość strony która ma się tam pojawić np. Mam jedna stronke ma ona wysokosc height 150 i wyswietla sie w iframe bez scrollbara (bo w iframe ustawiłem wysokosc na 200) ale otwieram w tym samym iframe 2 stronke i ma juz ona wysokosc 250 i robi mi sie scrollbar.

14.04.2004
17:32
[159]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, niestety nie ma takiej mozliwoscie aby to ustawic ot tak sobie. Musialbys w jakis bardzo sprytny sposob (czyt. za pomoca wielce skomplikowanego skryptu) wyliczyc jaka wysokosc bedzie miala otwierana strona i wtedy przypisac odpowiednia wartosc :)

14.04.2004
21:57
[160]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Zadawalem to pytanie juz na forum KasArt98 ale tam jakos nikt nie odpowiedzial jeszcze, wiec moze tu ktos zna odpowiedz :P :

Zapytam sie choc sadze ze zapenwe odpowiedzi twierdzacej nie dostane :/

Otoz jestem ciekaw czy istnieje mozliwosc zablokowania mozliwosci zmiany wielkosci nowo utworzonego okna metoda window.open(); Oczywiscie chodzi mi tu o przegladarki typu NN4 gdyz pod IE robi sie to bardzo prosto.

17.04.2004
12:11
smile
[161]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Cos widze ze chyba nie da sie tak zrobic skoro na trzech juz forach nikt mi nie odpowiedzial :) Szkoda w sumie ale da sie z tym zyc :P

17.04.2004
13:28
[162]

Qbaa [ Generał ]

ostatecznie można zrobić nieskończoną pętlę, która by ciągle ustawiała wcześniej zadaną wielkość okna :)

17.04.2004
16:32
[163]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, to chyba az tak dobrym pomyslem by nie bylo :/ Bo co innego zablokowac zmiane wielkosci okna a co innego ciagle ja zmieniac :/ Uzytkownicy mogliby sie zdenerwowac :)

No i tak przy okazji pragne zaprezentowac troche zmieniona moja strone klasowa. Lay jeszcze nie jest skonczony (tzn. logo) ale w sumie caly skrypt juz zostal napisany. Zintegrowalem troche forum ze strona i nadalem mu wyglad GOLowego forum :P

17.04.2004
16:33
[164]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Oczywiscie zapomnialem o linku:

17.04.2004
16:40
[165]

bartek [ ]

Drak'kan, swietnie zrobione forum, udostepnisz kod? :)

17.04.2004
16:49
[166]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, ilekroc pokazuje ktores z moich for to ktos chce ode mnie kod zrodlowy :/ Szczerz powiedziawszy to forum napisalem dzisiaj, choc opieralem sie juz na wczesniejszym dorobku :)

No i mozliwe ze kod udostepnie choc nie teraz, bo jeszcze mam pare rzeczy do poprawy w nim :)

17.04.2004
16:55
[167]

bartek [ ]

I maja racje - bo forum wyglada rewelacyjnie ;D

BTW robiles w samym PHP?

17.04.2004
17:02
[168]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No praktycznie jest to czyste PHP :)

17.04.2004
22:31
[169]

wKOw [ Legionista ]

Czy jest ktoś chętny na wymiane buttonów ?

17.04.2004
23:16
smile
[170]

U_N [ -KOCHAM ANIE- ]

poszukuje banera na stronke zeby ludzie klikali i zeby mi kasa leciala, mialem na website.pl ale po 2000 klkniec nie zarobil nic
wiec jak ktos ma cos takiego to niech zyci lika

18.04.2004
09:19
[171]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

wKOw => Strasznie uboga strona pod wzgledem graficznym, osobiscie lubie prostote ale bez przesady :) I taka mala uwaga: Dodaj sobie zapis o kodowaniu strony w meta, bo malo ciekawie sie ja oglada gdy zamiast polskich znakow widac kwadraciki :) Sorry ze tak nie na temat ale musialem sie wypowiedziec :P

18.04.2004
13:44
[172]

wKOw [ Legionista ]

Czyli nikt niechce wymienić się buttonami ?! -szkoda

Drak'kan => hmmm uboga graficznie mówisz ale szczerze sam nie mam pojęcia co jeszcze tam można dodać :) A z tym kodowaniem to dzięki bo sobie zapomniałem.

19.04.2004
18:07
smile
[173]

U_N [ -KOCHAM ANIE- ]

ja chce banery !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chce miec jakis dochod aby oplacic serwer ktory mam zamiar wykupic moze mi ktos pomoze ??

20.04.2004
00:31
smile
[174]

Goldiop_de [ Pretorianin ]

Jestem naprawde amatorem w robieniu stron WWW i mam do was pytanie forumowicze, jak stworzyc rozwijalne menu chodzi mi tu o przyklad, a i czy mozna to zrobic w html'u czy trzeba w PHP.

I pytanie nr.2 czy mozna zrobic miesznana strone np. HTML i PHP, a jesli tak to jak??

Pyt.3 Przy pomocy jakich programow robicie strony, bo ja robie w notatniku

20.04.2004
11:06
[175]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Goldiop_de =>

Ad.1. Tutaj musisz sobie poszukac jakiegos skryptu na to w necie, bo pewnie nikt go nie ma u siebie (no chyba ze ma). Robi sie go w DHTMLu, wiec PHP potrzebne nie jest :)

Ad.2.Oczywiscie ze mozna, zreszta samym PHP strony nie stworzysz. W koncu w PHP takze musisz wykorzystac HTML bo inaczej nic nie wyswietlisz :) A robi sie to normalnie, strone piszesz w HTMLu a tylko wstawki PHP umieszczasz w tagach skryptu <? ?>. Mozna tez pisac cala strone w PHP (ja tak robie) i HTML wstawiac przy pomocy funkcji echo lub print.

Ad.3. Ja osobiscie uzywam Dreamweavera, ale korzystam tylko z tekstowej wersji (glownie dlatego ze ladnie koloruje skladnie i potrafi uzupelniac tekst :P).

20.04.2004
21:21
smile
[176]

SULIK [ olewam zasady ]

Goldiop_de
1. patrz wyzej :P
2. ja robie teraz w php i echuje funkcje html, tyle, ze w mojej stronie jest wiecej htmla zechowanego nizeli php, ale to szczegol :P
3. ja notatnika :)

21.04.2004
18:12
[177]

gacek [ Litzmannstadt ]

Poszukuję skryptu , który pozwala na zamianę obrazków po najechaniu myszka. Ale nie ma byc to gołe onmouseover. Tylko najazd ma sie ładowac wraz z ładowaniem strony

21.04.2004
19:16
[178]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm a co masz az tak duze obrazki ze musisz je ladowac od razu na poczatku :) ??

Hmm, to ponizej wklej do <head>:

var obrazki = new Array();
obrazki[0] = new Array(); obrazki[0][0] = new Image(); obrazki[0][1] = new Image(); obrazki[0][0].src = "adres_obrazka_podstawowego"; obrazki[0][1].src = "adres_obrazka_po_najechaniu";
obrazki[1] = new Array(); obrazki[1][0] = new Image(); obrazki[1][1] = new Image(); obrazki[1][0].src = "adres_obrazka_podstawowego"; obrazki[1][1].src = "adres_obrazka_po_najechaniu";
obrazki[2] = new Array(); obrazki[2][0] = new Image(); obrazki[2][1] = new Image(); obrazki[2][0].src = "adres_obrazka_podstawowego"; obrazki[2][1].src = "adres_obrazka_po_najechaniu"; // itd.

function High(i) ‹
var Obj = (document.getElementById) ? document.getElementById("img"+i) : document.all["img"+i];
if(Obj != null) ‹
Obj.src = obrazki[ i ][1];



function Low(i) ‹
var Obj = (document.getElementById) ? document.getElementById("img"+i) : document.all["img"+i];
if(Obj != null) ‹
Obj.src = obrazki[ i ][0];



Moze troche skomplikowane przy ustawianiu obrazkow ale mam nadzieje ze sie polapiesz i ze bedzie dzialac :P

W <body> obrazki tworzymy wedlug schematu:
<img src="adres_obrazka_podstawowego" id="img1" onmouseover="High(1)" onmouseout="Low(1)">

Jak zauwazyles liczba przy img musi byc zgodna z liczbami w funkcjach High i Low oraz musi istniec w tabeli zdefiniowanej na poczatku (chodzi tu o pierwszy [] przy kazdej tablicy :D)

PS. Nie testowalem ale powinno dzialac.

[EDIT]

Heh, przez ten bbcode na forum wcielo dwa nawiasy kwadratowe ale juz je poprawilem, wiec tam gdzie jest [ i ] to ma byc bez spacji :D

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-21 19:19:01]

22.04.2004
09:20
[179]

gacek [ Litzmannstadt ]

Nie działa

Błędy Wiersz 17
Znak 18

I wiersz 35
znak 1

22.04.2004
09:26
[180]

gacek [ Litzmannstadt ]

Nie powinno byc nigdzie takich znaków "‹ "

22.04.2004
09:30
[181]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No gacek myslalem, ze to dosc oczywista rzecz ze nie ma byc ‹› tylko te znaczki Shitf+[ i Shift+]. Niestety to forum zamienia te znaki wiec sam rozumiesz.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-22 09:31:21]

22.04.2004
09:49
smile
[182]

gacek [ Litzmannstadt ]

Wyślij mi na maila jak możesz
[email protected]

Z góry dziękuję

22.04.2004
11:08
[183]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

To az tak trudno skopiowac ten skrypt i wkleic go zamieniajac < i > na klamry (shift+[ i shift+]). Teraz i tak tego nie wysle, wiec mozesz smialo go skopiowac :)

22.04.2004
11:36
smile
[184]

Father Michael [ Padre ]

Jakie ksiazki do nauki Java Script oraz CSS mozecie mi polecic?

23.04.2004
18:59
[185]

fanlegii79 [ Konsul ]

Mam taki kod:
<table border=1>
<tr>
<td>a</td>
<td rowspan="3" height = "100" >a</td>
</tr>
<tr>
<td height="20">a</td>
</tr>
<tr>
<td>a</td>
</tr>
</table>

i dziala pod wiekszoscia przegladarek (mozzilla, firefox, safari, ie 5.0 mac, itd) niestety nie dziala pod ie 6.0, dokladnie ie 6.0 ignoruje atrybut height=20, czy mozecie mi polecic jak prosto zmienic kod zeby zadzialalo? Nie chcialbym dopisywac nowych tagow, jedynie jakies parametry do istniejacych.

23.04.2004
21:13
smile
[186]

hotDog [ Outsider ]

fanlegii79--> spróbuj tak:

<table border=1>
<tr>
<td height="100">a</td>
<td rowspan="3" height ="100">a</td>
</tr>
<tr>
<td height="20">a</td>
</tr>
<tr>
<td>a</td>
</tr>
</table>




------------------------------------------------------------------------

Quest do php'owców :)

Jak rozwiązujecie problem z obrazkami w interfejsie na stronach? Tzn chodzi mi konkretnie o to, jak rozwiązaliście problem uploadu jpg'ow itp na stronę, zakładając, że stronką administruje się poprzez napisany przez was panel administratora? Ja wlasnie mam juz wszystko gotowe (sam pisalem wszystko od podstaw) ale teraz pozostaje mi kwestia obrazkow... Wiem, ze php ma biblioteki ktore potrafia zmiejszyc obrazki tak aby mozna było ich używać przy wyświetlaniu na stronach itd, ale jak rozwiązać problem z dołączaniem ich do np nowo powstałego tekstu, który ktoś sobie napisał i chce aby w nim były obrazki, które wyśle na serwer poprzez przeglądarkę (zakładamy, że ten ktoś kompletnie nie zna się na kompie i jedynie pisze artykuły na stronie) :))

23.04.2004
21:21
[187]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Hmm trudno bedzie ci zuploadowac grafike na serwer i ja jeszcze do tego ladnie zamiescic w jakims tekscie. Jest to raczej dosc trudne. Mozesz jedynie wprowadzic opcje uploadu na serwer a potem jak bedzie ktos pisal sobie tekst to wprowadzi grafike za pomoca tagow. O inna metode bedzie trudno :) choc mam w glowie pewien szalony pomysl na to, jednak nie podziele sie nim :P (zbyt szalony :P)

[EDIT]

fanlegii79 => Hmm, mozliwe jest iz IE ignoruje go bo u innych tagow <td> w tej kolumnie nioe ustawiles wysokosci, a IE w takich sytuacjach stara sie byc inteligentny (co niestety mu nie wychodzi specjalnie). Ustaw przy tych wszystkich tagach <td> w tej kolumnie (czyli przy jeszcze dwoch) parametry height i bedzie dzialac na wszystkim :))

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-23 21:25:26]

23.04.2004
21:27
[188]

SULIK [ olewam zasady ]

pomysl jest taki:
tekst musi byc w okreslonym folderze, grafika leci do tego samego folderu

nastepnie:
tekst jest includowany na strone, a pod tektem za pmoca skryptu rozpoznawajacego rozszezenia plikow jest includowana grafika

najlepiej, aby miniatury mialy rozszezenia small (trzeba napisac skrypt krory by robil z obrazkow miniatury, a potem zmienial roszenienia na small, lub po jpg dopisywal .small, lub mozna zorbic to na odwrot, ze wlasnie duze pliki maja zmieniana rozszezenie na .big, a male bezzmian)

skrypt taki rozpoznaje w folderze pliki o okreslonym rozszezeniu i je includuje pod tektem, lub w kazdym innym wybranym miejscu przez Ciebie :)

23.04.2004
22:01
[189]

[HNTR] [ Freak ]

Ładne ?

23.04.2004
22:10
[190]

SULIK [ olewam zasady ]

[HNTR] - nawet bardzo :)

24.04.2004
00:43
[191]

fanlegii79 [ Konsul ]

Drak'kan -> rzeczywiscie jak wszedzie ustale wysokosc to jest, ok. Ale ja troche sciemnilem z tym 100, bo ja bym chcial miec w tym prawym oknie tekst, o roznej dlugosci, i w momencie kiedy dlugosc tego tekstu przekracza atrybuty height w komorkach w pierwszej kolumnie, to explorer rosciaga je proporcjonalnie. a ja bym chial miec stala dlugosc pierwszego i drugiego wiersza, a zeby rosciagal sie tylko trzeci. i tak sie dzieje w reszcie przegladarek. aktualny kod:

<table border=1>
<tr>
<td height = "40">a</td>
<td rowspan="3" width = "10" >
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
</td>
</tr>
<tr>
<td height="20">a</td>
</tr>
<tr>
<td>a</td>
</tr>
</table>

24.04.2004
09:34
[192]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

A czy te komorki z lewej strony zawsze maja miec te konkretna wielkosc ? Bo jesli tak to mozna to troche przerobic.

Zrob sobie tabele podzielona na dwie kolumny i jeden wiersz:

<table>
<tr>
<td width='100'>(kol1)</td>
<td width='500'>(kol2)</td>
</tr>
</table>

I teraz zamiast (kol2) umieszczas tekst, a zamiast (kol1) wstawiasz kolejna tabele ktora bedzie miala jedna kolumne i te trzy wiersze:

<table width='100'>
<tr><td height='40'>(w1)</td></tr>
<tr><td height='40'>(w2)</td></tr>
<tr><td height='20'>(w3)</td></tr>
</table>

Moze o taki efekt ci chodzi :)

24.04.2004
14:20
[193]

fanlegii79 [ Konsul ]

Tak chodzi o taki efekt, i wiem ze mozna go tak rozwiazac, ale problem jest taki ze ja juz mam zrobione te strony przez grafika, w jakims builderze, i ja mam przerobic to tylko na szablony smartego i dodac do stworzonego przezemnie cms-a. Do niego nalezy zrobienie tego, a nie do mnie, ale jak by dalo to przerobic tylko jakimis parametrami tagow, to juz by sie poswiecil bo jego niekompetencja wstrzymuje mi wyplate grrrrrrrrrrrr.

24.04.2004
14:27
[194]

wKOw [ Legionista ]

Czy taki lay moze być (brakuje topu) ?

24.04.2004
15:23
[195]

wKOw [ Legionista ]

ups link sie nie wkleił :(

24.04.2004
15:32
[196]

[HNTR] [ Freak ]

wKOw > Całkiem niezłe, zrób jakieś tło, dorzuć logo no i ten iframe powiększ na całą wielkość "obszaru" tego poza tabelkę w której jest iframe. Zmień czionkę na Tahomę albo verdanę i po tych wszystkich zmianach będzie całkiem całkiem !

24.04.2004
17:52
[197]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fanlegii79 => Sadze ze nie uda ci sie tego zrobic przez dodanie jakiegos parametru.

24.04.2004
22:52
smile
[198]

Father Michael [ Padre ]

Mam nastepujacy problem w PHP. Potrzebuje zrobic na jednej stronie formularz w ktorym bedziemy podawac np. imie i nazwisko. Nastepnie po kliknieciu 'Submit' przejdziemy na strone w PHP, gdzie uzytkownik zostanie poproszony o sprawdzenie wprowadzonych danych. I do tego momentu problemu nie ma, odwoluje sie do zmiennych $imie i $nazwisko i wszystko jest ok. Ale jak teraz zrobic aby po potwierdzeniu danych i kliknieciu 'Dalej' zmienne te istnialy na kolejnej stronie i mozna sie do nich odwolac??

edit: i druga sprawa. Czy jest jakies polecenie, funkcja, skrypt, ktory w momencie potwierdzenia danych czyli przejscia ze strony 2 na 3 jednoczenie wysle te dane na okreslony z gory adres?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-04-24 22:53:52]

25.04.2004
00:48
[199]

fanlegii79 [ Konsul ]

Michael -> Pierwsze zalatwiasz wstawiajac do drugiego formularza dwa ukyte pola a w nich imie i nazwisko, otrzymane z pierwszegio formularza. Mozna od biedy zrobic sesje, i zarejestrowac je jak zmienne sensyjne, albo jako zmienna sesyjna zarejestrowac obiekt, w ktorym jest pole imie i pole nazwisko.

Co do drugiego to o jaki adres chodzi? mailowy? fbo do tego jest funkcja.... mail().

25.04.2004
00:55
smile
[200]

Kapitan KloSs [ Ramzes VII MiĆki ]


Mam takie pytanios, czy strony z ramkami tracą wartość ??

25.04.2004
10:26
[201]

Father Michael [ Padre ]

fanlegii79 -> wlasnie myslalem o zastosowaniu ukrytych pol, ale nie wiem jak tam wcisnac te zmienne. <input type="hidden" value="$imie"> nie zadziala
2. tak, chodzi o wyslanie na maila.

25.04.2004
10:40
[202]

wKOw [ Legionista ]

[HNTR] -> dzieki za podpowiedzi . Czcionke juz zmienilem a nad topem i tłem jeszcze bede musial sie zastanowic.
Aha i czy lepiej bedzie wygldało tak jak teraz czy ten napis newsy dac do tego dolnego ifrema i tamta gorna tabelke skasować?

25.04.2004
12:15
[203]

fanlegii79 [ Konsul ]

F. M. -> Pierwsze moze nie dzialac bo np nie dales nazwy polu do ktorego wstawiasz imie sprobuj
<input type="hidden" name = imie value="$imie">

25.04.2004
15:18
[204]

Father Michael [ Padre ]

fanlegii79 -> chodzi mi o to, ze jesli napisze pomiedzy <?php a ?> linie <input type....> to wyskoczy blad. Tak samo stanie sie jak dopisze przed ta linia 'echo'. Podejrzewam, ze cos tu zle robie, ale dopiero ucze sie PHP wiec nie wiem jak to zrobic.

25.04.2004
15:53
[205]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Father Michael => Hmm, piszesz to calkiem normalnie:

<?php

echo "<input type='hidden' name='imie' value='$_POST[imie]'>";

?>

Musisz pamietac ze jesli zaczynasz parametr funkcji echo od " to w srodku jesli tez go wykorzystasz spowoduje to blad. W takim przypadku albo stosujesz zapis \" lub tak jak ja ' :)

25.04.2004
16:02
smile
[206]

Father Michael [ Padre ]

Drak'kan -> dzieki, dawalem " i dlatego sie sypalo :)

25.04.2004
17:04
smile
[207]

Quicky [ Senator ]

Czas na nowa czesc :)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.