GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www cz. 13

16.03.2004
09:47
smile
[1]

hotDog [ Outsider ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron www cz. 13

Wstęp:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---------------------------------------------------------

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZĘDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP
- Corel Draw

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony:

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna-gracza.prv.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/


Link do poprzedniej czesci:

16.03.2004
09:48
smile
[2]

Zax_Na_Max [ Bo Emeryt Znał Karate ]

Jak się robi takie fajne rozwijane menu.???????????????

16.03.2004
09:49
[3]

hotDog [ Outsider ]

Zax_Na_Max--> jakie?

16.03.2004
09:58
[4]

insmac [ Konsul ]

DHTML, moze byc tez flash. Ale glownie DHTML.

16.03.2004
15:30
[5]

donzoolo [ Senator ]

hotdoG-----------> jesli mowisz ze sie tego nauczyles w 3 miechy to kupuje ta ksiazke :) wlasnie takich rzeczy chce sie nauczyc jak mowisz, ingerowania w wyglad bez wchodzenia na ftp :)

16.03.2004
16:01
smile
[6]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

dziennn dobri :)

mam takie pytanko możecia polecić jakieś książki do HTML'a DHTML'a i PHP tylko chodzi o to zeby były nie drogie, a dobre :)

aaaaa i jesio jedno jakby komuś sie tak bardzo nudziło to przy zakłądaniu kolejnego wątku z tego cyku możecie dodać moją strone ( www.vice.city-zone.prv.pl ) do "Nasze strony" nio i to był było na tile.

pozdrowiania

16.03.2004
16:07
smile
[7]

M'q [ Schattenjager ]

hotDog --> status: dalej z tym kombinuję, może coś się uda zrobić... w każdym razie na teraz jeszcze nic nie wymyśliłem :p

16.03.2004
16:11
smile
[8]

M'q [ Schattenjager ]

A właściwie to skoro juz pisze, to jeszcze jedno pytanko :P
Sprawa wygląda tak:

w headzie indexu jest:

<LINK href="css.css" type=text/css rel=stylesheet>

css.scc wygląda tak:

.tlo ‹
BACKGROUND: url(tlo.jpg) #000000 fixed center top

.tlo1 ‹ (tutaj wszystkie pierdoły, linki... etc.)

BODY ‹
SCROLLBAR-FACE-COLOR: #ff0000; SCROLLBAR-HIGHLIGHT-COLOR: #646464; SCROLLBAR-SHADOW-COLOR: #646464; SCROLLBAR-3DLIGHT-COLOR: #646464; SCROLLBAR-ARROW-COLOR: #646464; SCROLLBAR-TRACK-COLOR: #646464; SCROLLBAR-DARKSHADOW-COLOR: #646464


No i na stronce nie wszystko jest git, tylko nie uwzględnia scrollbara... o co chodzi?

16.03.2004
16:52
smile
[9]

Quicky [ Senator ]

hotDog ---> Nie mogles poczekac, az ja zaloze nowa czesc? Nie masz mozliwosci edytowania postow... wiec jak ktos bedzie chcial dodac np. swoja strone do wstepniaka to bedzie sobie czekal...

16.03.2004
17:41
[10]

Nurzyk [ mAstEr oF pUlpEts ]

Programy do obrobki grafiki i animacji:

Corel Photo Paint

Prosze dodajcie.. Corel Draw to wogóle nie wiem czy można do www, ogólnie do grafiki www użyć

Corel Photo Paint!!
Corel Photo Paint!!
Corel Photo Paint!!

16.03.2004
18:05
[11]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

M'q => A jaka masz przegladarke ? W czym to testujesz ? Chodzi mi zarowno o typ jak i o wersje.

16.03.2004
18:29
[12]

[HNTR] [ Freak ]

o nowa część a ja nic nie wiem :D
prośba - dodajcie KK do wstępniaka :D

17.03.2004
10:03
smile
[13]

M'q [ Schattenjager ]

Drak'kan --> IE6.0, to znaczy problem leży gdzieś w css chyba, inne strony mają zmieniony scrollbar (jeżeli do tego zmierzasz :)

17.03.2004
11:40
[14]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

M'q => Hmm, ja bledu w CSSie nie widze, przegladarke masz taka, ktora obsluguje te style, wiec nie wiem co jest zle :/

17.03.2004
12:30
[15]

Trollf [ ]

Mq -> a czy przypadkiem na poczatku w kodzie dokumentu nie masz czegos podobnego np. do:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
jesli tak, to usun ten wpis, bo wyglad paskow przewijania nie jest okreslany zadnymi standardami html-a, a ten wpis po prostu powoduje, ze IE nie uwzglednia zmian w scrollbarach...

17.03.2004
12:32
smile
[16]

M'q [ Schattenjager ]

Trollf --> o działa :D thnx :]

17.03.2004
12:45
[17]

insmac [ Konsul ]

Swoja droga, jesli juz koniecznie musicie definiowac style dla scrollbarow, to robcie to z glowa, tzn tak, zeby to bylo czytelne - a juz grzechem ciezkim jest zrobienie buttona ktory przesuwamy na pasku w takim samym kolorze jak jego tlo...

17.03.2004
13:24
smile
[18]

hotDog [ Outsider ]

donzoolo--> nio po 3 miesiącach intensywnej nauki i ćwiczeń (czytanie książki i od razu pisanie skryptów na kompie)

Click-Tom--> ja mogę Ci polecić tylko książkę do PHP (oraz MySQL) tutaj masz link: https://helion.pl/ksiazki/phms2v.htm Jest może droga, ale ja lepszej nie znam.

M'q--> a spróbuj nie dawać takich samych nazw tabelek i dopiero spróbuj... może masz właśnie przez to jakieś problemy.

Quicky--> a kto powiedział, że nie mam możliwości? :-) Karta GOLMAX'a gdzieś leży na półce, muszę ją wygrzebać ;D



a ja mam pytanie do koderów PHP. Jak sprawdzać najlepiej istnienie jakiejś zmiennej? czy np. ten sposób:

if (!$zmienna || $zmienna=='') ‹ ›

czy któryś z tych sposób z osobna? A może jednak sprawdzać w ten sposób? czym się róźni !$zmienna od $zmienna=='' ? A może ma to znaczenie przy przesyłaniu zmiennej przez URL'a czy przez serwer np. HTTP_POST_VARS['zmienna'] ?

17.03.2004
13:28
smile
[19]

M'q [ Schattenjager ]

hotDog --> testy przeprowadzałem na nowym pliku, nazwy tabel się nie powtarzały.

17.03.2004
13:35
[20]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Zapis !$zmienna jest najprawdopodobniej rownowazny z !isset($zmienna) i sluzy do sprawdzania czy dana zmienna zostala ustawiona (czy istnieje, zostalo cos do niej przypisane). Natomiast zapis $zmienna == "" oznacza ze zmienna istnieje ale ma zerowy ciag znakow wprowadzony (nic nie zawiera, ale istnieje).

17.03.2004
14:43
[21]

_sebek_ [ Pretorianin ]

cZY KTOS TU TWORZY W fROND pAG ??????????

17.03.2004
16:14
[22]

Trollf [ ]

hotDog ->
mozna sprawdzic np. instrukcja isset

if (isset($var)) ‹
echo 'do something';


jesli wczesniej nigdzie nie zostala okreslona zmienna $var to kod warunku nie wykona sie, natomiast jesli wczesniej zmiennej $var przypisano jakakolwiek wartosc (nawet nie zawierajaca zadnych znakow - $var = ''; ) to kod warunku sie wykona...

mozesz rowniez polaczyc od razu sprawdzanie istnienia zmiennej wraz ze sprawdzaniem konkretnej jej wartosci, np.:

if (isset($var) && ($var == 'test')) ‹
echo 'do something';


natomiast wykrzyknik ! jest negacja i zwykle przynosi odwrotny skutek do zamierzonego ;-D

17.03.2004
16:27
[23]

Trollf [ ]

hotDog ->
no i oczywiscie za wczesniej wcisnalem opublikuj ;-]

>> czym się róźni !$zmienna od $zmienna=='' ?

$zmienna == ''
wyrazenie to jest sprawdzeniem zawartosci zmiennej (w tym przypadku pustej) a nie testem na to czy ta zmienna w ogole istnieje
natomiast wyrazenie
if (!$zmienna) ‹

oznacza, ze jesli $zmienna istnieje (zostala wczesniej zdeklarowana lub przypisano jej jakas wartosc) to NIE wykonuj polecen w nawiasach - jednak polecam raczej sposob podany w moim wczesniejszym poscie, gdyz jesli serer PHP ma wlaczona opcje raportowania bledow (tak standardowo maja chyba wszystkie ostatnie dystrybucje PHP), to w przypadku tego zapisu jesli zmienna wczesniej nie zostala okreslona, wyswietli sie blad, a w przypadku isset takie cos nie wystepuje...

20.03.2004
18:23
smile
[24]

sapri [ ]

Mój nauczyciel od infy ma jakieś dziwne pomysły :D, każe nam zamiast pisać w normalnych zeszytach, robić strony www :). Pomyślałem, że to nie tak źle, w końcu będę miał motywacje i nauczę się robić je (strony www :)) na jakimś przyzwoitym (mam nadzieję :)) poziomie.

Oto, co mi wyszło https://www.piotrask.republika.pl

Chciałbym żebyście ją ocenili i przede wszystkim powiedzieli, co jej brakuje (na pewno jakieś tło by się przydało, może coś zaproponujecie?), stronka miała być prosta i przejrzysta z założenia :D

Z góry thx

20.03.2004
19:18
smile
[25]

sapri [ ]

UP

20.03.2004
19:30
[26]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

sapri => Hehe, moj nauczyciel od infy tez sobie wymyslil zebysmy mu strone zrobili na zakonczenie nauki w liceum :D Narazie pracuje nad skryptem tejze strony i jak ktos chce zajrzec to link daje ponizej :P A co do twojej strony, to wiele jej nie brakuje, jest prosta jesli chodzi o skrypt (wyglad zreszta tez). Wymaga oczywiscie kilku poprawek (np. mnie osobiscie nie podobaja sie takie podwojne obramowania ramek :P).

Ale wracajac do celu mojej wizyty tutaj. Czy ktos wie czemu pod przegladarkami typu NN funkcja getYear() w JS zwraca mi wartosc 104 ?? Zrozumialbym gdyby bylo to 04 ale 104 ?!?! Oczywiscie pod IE wszystko jest ok i zwraca 2004 :)

22.03.2004
11:02
smile
[27]

Brut[all] [ Legionista ]

Mam pytanie:
Jak zrobic aby w tabelce jedna z kolumn byla zawsze wysrodkowana??
Tzn. Przypuscmy ze mam tabelke z 4 kolumnami a chce zeby druga od lewej byla zawsze na srodku niezaleznie od wielkosci tych pozostalych. Moglbym w zasadzie podzielic tabelke na 3 kolumny a w tzreciej zrobic jeszcze jedna tabelke i ja podizelic na dwie ale chodiz mi o to ze wielkosc tej wysrodkowanej moze byc rozna. Zreszta balbym sie tam wprowadzic jakies dluzsze ciagi tekstu...

22.03.2004
15:05
[28]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, zwyklym HTMLem tego nie zrobisz. Mozna by to zrobic korzystajac z JS ale i to nie byloby takie latwe :/

22.03.2004
16:00
[29]

Qbaa [ Generał ]

Brut[all] ---> może wystarczy wyśrodkować całą tabelę i ustawić zewnętrzne kolumny na jakąś stałą szerokość w pikselach lub w procentach, np:
200px,*,50px,150px
lub
20%,*,5%,15%

23.03.2004
09:48
[30]

Brut[all] [ Legionista ]

Qbaa ==> Wiem. Dokladnie tak zrobilem. Obawiam sie jedynie sytuacji gdy do ktorejs z zewnetrznych kolumn zostanie wprowadzony za dlugi tekst. Kolumna sie powiekszy a moja "srodkowa" kolumna juz nie bedzie taka "srodkowa"

23.03.2004
19:09
[31]

Brut[all] [ Legionista ]

ech.. zabralem sie za javascript i wysiadam. Znam kilka jezykow przynajmniej podstawowo ale java jest przedziwna. Na razie mam dwa pytania (potem pewnie bedzie wiecej):
1. Chce miec pewna kontrole nad okienkami z poziomu innego okienka. Na poczatek napisalem sobie cos takiego:
var win=window.open("about:blank");
function otw()‹
setTimeout("win.close()",3000);

Po otwarciu stronki automatycznie otwiera sie drugie okienko. Po kliknieciu na link i odczekaniu 3 sec to drugie sie zamyka. Czemu gdy przeniose var do funkcji aby po kliknieciu na link okienko sie otwieralo na 3 sec i zamykalo ale z poziomu tego pierwszego to dostaje komunikat ze win nie jest zdefiniowane??
2. Podobna sytuacja ale gdybym chcial na odwrot: zeby to to nowootwarte mialo wplyw na swego "rodzica". Jak sie do niego odwolac??

23.03.2004
20:19
[32]

[HNTR] [ Freak ]

Nudziło mi się, więc zrobiłem layouta (+dopisałem jakiś "wstępniak" pełen bzdur o jakimśtam serwisie :D no przeciersz jak layout to cośtam trzeba napisać nie ? :D) jak się wam podoba ?

23.03.2004
20:26
[33]

[HNTR] [ Freak ]

O a tak przy okazji to dodajcie moją stronę www.korn.boo.pl Do tego no... spisu :D

24.03.2004
11:47
[34]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Brut[all] => Na pierwsze pytanie ci nie odpowiem, bo nie korzystam z takich udziwnien (zreszta zamykanie okienka poprzez odwolanie do obiektu nigdy nie chcialo mi dzialac :/ Natomiast co do drugiego pytanie to okna "rodzica" odwolujesz sie poprzez obiekt opener.

25.03.2004
21:13
smile
[35]

hugo [ v4 ]

need help w takiej o to sprawie....
otóż mam sobie stronkę, gdzie wszelka zawartość jest wyświetlana w głownej, pływającej ramce (<iframe>), ktora znajduje sie skolei w komórce tabeli (1) (<TR><TD><Iframe></Iframe></TD></TR>) i teraz chciałbym zrobić tak, że zawartość która ma być wyświetlona w ramce, automatycznie powiększała rozmiar komórki (2), czyli żeby suwak nie "siedział" w komórce tabeli, żeby cała stronka była przwijana jednym, głównym suwakiem (3)

jak sie z tym uporać?
oto fragment mojego kodu:
<TABLE CELLSPACING="0" CELLPADDING="0" border=0>
<TR><TD width=650 border=0 color=#000000><IFRAME scrolling=auto WIDTH=100% height=100% FRAMEBORDER=0 NAME="main" SRC="book\index.php"></IFRAME></TD></TR>
</table>

25.03.2004
21:23
[36]

[HNTR] [ Freak ]

hugo > z tego co wiem, to bez PHP się nie obejdzie... ale najprościej zrobić to tak :

<html>
<head>
<title>Nazwa Strony</title>
</head>
<body>
<? include("pliki/gora.inc")'; >
Tu wstawiasz treść strony - czyli po prostu tekst
<? include("pliki/dol.inc")'; >
</body>
</html>

w plikach gora i dol wstawiasz tak, aby pomiędzy nimi można było swobodnie wstawić tekst. Dzięki temu pozbywasz się pływających ramek ;] (no bo wteydy ci niepotrzebne !)

26.03.2004
19:32
[37]

mikmac [ Senator ]

Mam problem z JavaScriptem - po prostu go nie umiem :)
Jest lista checkboxow o roznych nazwach - sa generowane przez kwerende mysql, wiec tworzac skrypty nie znamy ich nazw.
Chce aby po kliknieciu chechboxa wykonywala sie funkcja: onclick=funckja(ID, zmienna) ktora wprowadza dwie zmienne - wlasnie nazwe checkboxa i jakas zmienna mu przypisana.
Funkcja ma wygladac tak:

function funkcja(ID, zmienna) ‹

if(document.forms['test'].ID.checked == true)

// rozne dzialania na zmiennej



I teraz pytanie: jak ma wygladac skladnia, aby dzialalo dynamiczne przypisywanie nazw checkboxow ??? Tak jak jest to nie dziala. Jakie maja byc znaczki wokol ID ???

26.03.2004
19:47
[38]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

mikmac => Nie jestem pewien o co dokladnie ci chodzi. Przy onclick gdy podajesz id checkboxa to musisz dac go albo w cudzyslowy ("), albo w apostrofy (') gdyz jest to ciag znakow, a nie liczba :)

26.03.2004
20:32
[39]

mikmac [ Senator ]

Drak'kan -- >
przy onclick to zmienne sa wklejane przez PHP - ale dzieki za cudzyslowy bo tego nie zrobilem.

Natomiast nie wiem jak wkleic zmienna ID w te linijke: if(document.forms['test'].ID.checked == true) . Czym nalezy otoczyc 'ID' aby bylo jako zmienna w ciagu document.nazwa_form.ID.checked ???

26.03.2004
21:02
[40]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Jest jeszcze inny sposob odwolywania sie do obiektow w JS, ktory zreszta ja preferuje:

function Sprawdz(id, zmienna) ‹

var Obj = (document.getElementById) ? document.getElementById(id) : document.all[id];
if(Obj != null) ‹
if(Obj.checked == true) ‹
// rozne dzialania na zmiennej




Przy checkboxach w formularzu musisz dodac tylko dodatkowe pole id="" ktore bedzie zawieralo to twoje id, przypisywane przez PHP :)

26.03.2004
22:48
[41]

mikmac [ Senator ]

Drak'kan -->
wielkie dzieki, bardzo mi pomogles. wszystko dziala :)

Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego zwykle dodawanie floatow w JS daje tak wielkie bledy ??? Czy jest jakas funkcja na dokladniejsze dodawanie/odejmowanie???
Np dodanie liczb z dwoma miejscami po przecinku wywala wynik o 10 miejscach po przecinku i bledzie rzedu 2^-10

Moze funkcja Math - ale tam nie wiedze dodawania i odejmowania :/

Podobny problem mialem w PHP ale tam uzywam biblioteke bcsub do obliczen roznic.

27.03.2004
19:08
smile
[42]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Witam, znowu mam problem. Zachcialo mi sie robic tekst na tle pergaminu, a ze w tabelce sie to nie udaje (sa przerwy), to zaczelam robic warstwy. Pewnie zrobilam je nie tak, bo wygladaja dobrze w IE/ Avant Browser, ale juz w Mozilli sa przerwy i text wyjezdza poza tlo tabeli (tlo jest w tabeli, text w warstwie, koncowki "pergaminu" to kolejne warstwy). Tak, jak to widac w Mozilli wszystko sie tez rozjezdza w Avant Browser - jak ustaiw tlo (tabelke) i wartswe jednakowo w programie, to w IE wyswietla sie wydluzone tlo, a napiosy male... Siedzie nad tym juz 2 dni i mnie szlag trafia :/

Ponadto Mozilla gubi polskie fonty z czcionki, ktora w IE i Dreamweaver wyswietla sie poprawnie (ustawilam <font size="3" face="Carleton, Bookman Old Style, Verdana">). Rozmiar tez jest widoczny inaczej w IE i Mozilli. Probowalam robic CSS, ale... Nie znam programu, wszystko wyszukuje metoda prob i bledow, HTML tez w zasadzie nie znam i tak mi sie to wszystko psuje... :(

(Zalaczam screen z 3 zrodel i adres do pliku z bledami /reszta strony w rozsypce bo namieszalam w linkach/ )

Jesliw iecie co na to poradzic, to poprosze o rade!

27.03.2004
19:11
[43]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

ooops, wiedze, ze cos sie jeszcze z tlem stalo... Poza tym, uprzedzam ze strona dzis bardzo wolno chodzi (albo u mnie siec zwolnila, tez mozliwe).

27.03.2004
19:52
[44]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Tlo juz powinno dzialac. Mam jeszcze jedno pytanie - co zrobic, by obrazki nie tylko otwieraly sie w osobnym oknie (target="_blank"), ale jeszcze by okno bylo wielkosci obrazka?

27.03.2004
21:34
[45]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Potrzeban jest do tego prosta funkcja w JS :)

function PokazObrazek(obrazek, szer, wys) ‹
window.open("","","toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no,resizable=no,height="+wys+",width="+szer+",left=0,top=0");


a obrazek dajesz w takim linku: <a href="javascript:PokazObrazek('obrazek.jpg',500,300)"><img src="obrazek.jpg"></a> Musisz tylko podac szerokosc i wysokosc obrazka w odpowiednich miejscach :) (jakby co to mozna bardzo prosto zrobic aby automatycznie pobieral wielkosc zadanego obrazka) :D

27.03.2004
22:49
[46]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Hmmm, mam wpisac "pokaz obrazek"? Po polsku? Prosze o wersje lopatologiczna, bo sie na javie nie znam, tak, jak nmie znam sie na HTMl, php itd. Umie tylko cos zedytowac, jak mi w czesci "obrazkowej" dreamweavera nie wychodzi (np wpisac <br> ;) ). I potrafie odpalic elegancika w Zajaczku ;)

27.03.2004
23:42
smile
[47]

Qbaa [ Generał ]

PokazObrazek - to tylko nazwa funkcji, można tam nawet wpisać DupaMaryna i będzie działać, tylko trzeba to samo wpisać w linku :)
obrazek, szer, wys - to tylko nazwy zmiennych
ja bym to zrobił tak:
<html>
<head>
<script language="JavaScript">
function PokazObrazek(obrazek, szer, wys) ‹
var obraz=window.open("","","toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no,resizable=no,height="+wys+",width="+szer+",left=0,top=0");
obraz.document.write('<body style="background:url(' + obrazek + ') center" onclick="parent.close()">');

</script>
</head>
<body>
tekst
<a href="javascript:PokazObrazek('obrazek_duży1.jpg',500,300)"><img src="obrazek_mały1.jpg"></a>
</body>
</html>


:) ----------->

28.03.2004
00:56
[48]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Cos mi sie krzaczy, jak to wklajam... Mam juz znaczniki Head (tak to sie nazywa?):
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
<html><head>
<meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Tajemnice Wybrzeza Mieczy (Mysteries of the Sword Coast)</title>
<meta name="Microsoft Border" content=lb>
<script language="JavaScript">
<!--
function MM_preloadImages() ‹ //v3.0
var d=document; if(d.images)‹ if(!d.MM_p) d.MM_p=new Array();
var i,j=d.MM_p.length,a=MM_preloadImages.arguments; for(i=0; i<a.length; i++)
if (a.indexOf("#")!=0)‹ d.MM_p[j]=new Image; d.MM_p[j++].src=a;››


function MM_findObj(n, d) ‹ //v4.0
var p,i,x; if(!d) d=document; if((p=n.indexOf("?"))>0&&parent.frames.length) ‹
d=parent.frames[n.substring(p+1)].document; n=n.substring(0,p);›
if(!(x=d[n])&&d.all) x=d.all[n]; for (i=0;!x&&i<d.forms.length;i++) x=d.forms[n];
for(i=0;!x&&d.layers&&i<d.layers.length;i++) x=MM_findObj(n,d.layers.document);
if(!x && document.getElementById) x=document.getElementById(n); return x;


function MM_nbGroup(event, grpName) ‹ //v3.0
var i,img,nbArr,args=MM_nbGroup.arguments;
if (event == "init" && args.length > 2) ‹
if ((img = MM_findObj(args[2])) != null && !img.MM_init) ‹
img.MM_init = true; img.MM_up = args[3]; img.MM_dn = img.src;
if ((nbArr = document[grpName]) == null) nbArr = document[grpName] = new Array();
nbArr[nbArr.length] = img;
for (i=4; i < args.length-1; i+=2) if ((img = MM_findObj(args)) != null) ‹
if (!img.MM_up) img.MM_up = img.src;
img.src = img.MM_dn = args[i+1];
nbArr[nbArr.length] = img;
› ›
› else if (event == "over") ‹
document.MM_nbOver = nbArr = new Array();
for (i=1; i < args.length-1; i+=3) if ((img = MM_findObj(args)) != null) ‹
if (!img.MM_up) img.MM_up = img.src;
img.src = (img.MM_dn && args[i+2]) ? args[i+2] : args[i+1];
nbArr[nbArr.length] = img;

› else if (event == "out" ) ‹
for (i=0; i < document.MM_nbOver.length; i++) ‹
img = document.MM_nbOver; img.src = (img.MM_dn) ? img.MM_dn : img.MM_up; ›
› else if (event == "down") ‹
if ((nbArr = document[grpName]) != null)
for (i=0; i < nbArr.length; i++) ‹ img=nbArr; img.src = img.MM_up; img.MM_dn = 0; ›
document[grpName] = nbArr = new Array();
for (i=2; i < args.length-1; i+=2) if ((img = MM_findObj(args)) != null) ‹
if (!img.MM_up) img.MM_up = img.src;
img.src = img.MM_dn = args[i+1];
nbArr[nbArr.length] = img;
› ›

//-->
</script>
<script language="JavaScript">
<!--
function MM_reloadPage(init) ‹ //reloads the window if Nav4 resized
if (init==true) with (navigator) ‹if ((appName=="Netscape")&&(parseInt(appVersion)==4)) ‹
document.MM_pgW=innerWidth; document.MM_pgH=innerHeight; onresize=MM_reloadPage; ››
else if (innerWidth!=document.MM_pgW || innerHeight!=document.MM_pgH) location.reload();

MM_reloadPage(true);
// -->
</script>
</head>
<body background=../img/beck3.jpg link=#800000 vlink=#993300 alink=#FFFFCC text="#4A0000" onLoad="MM_preloadImages('../img/logo/eng2.jpg','../img/logo/eng1.jpg','../img/menu/index3.jpg','../img/menu/index2.jpg','../img/menu/index1.jpg','../img/menu/eng3.jpg','../img/menu/eng2.jpg','../img/menu/eng1.jpg','../img/menu/m_1_koncept2.jpg','../img/menu/m_1_koncept1.jpg','../img/menu/m_2_boheater3.jpg','../img/menu/m_2_boheater2.jpg','../img/menu/m_2_boheater1.jpg','../img/menu/m_3_screen3.jpg','../img/menu/m_3_screen2.jpg','../img/menu/m_3_screen1.jpg','../img/menu/m_4_tworcy3.jpg','../img/menu/m_4_tworcy2.jpg','../img/menu/m_4_tworcy1.jpg','../img/menu/m_5_forum3.jpg','../img/menu/m_5_forum2.jpg','../img/menu/m_5_forum1.jpg','../img/menu/m_6_kontakt3.jpg','../img/menu/m_6_kontakt2.jpg','../img/menu/m_6_kontakt1.jpg','../img/menu/m_7_NTotSC3.jpg','../img/menu/m_7_NTotSC2.jpg','../img/menu/m_7_NTotSC1.jpg','../img/menu/m_1_koncept3.jpg')">
<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=100% height="665" align="center">
<tr>
<td valign=top width=203 align="center" rowspan="2">
<p align=center style="line-height: 100%; margin-top: 0; margin-bottom: 0">&nbsp;
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td>&nbsp;</td>
<td>&nbsp;</td>
</tr>
</table>
<p align=center style="line-height: 100%; margin-top: 0; margin-bottom: 0">&nbsp;
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td><a href="../index.html" onClick="MM_nbGroup('down','group1','index1','../img/menu/index3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','index1','../img/menu/index2.jpg','../img/menu/index1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="index1" src="../img/menu/index1.jpg" border="0" onLoad="" width="203" height="66"></a></td>
</tr>
<tr>
<td><a href="../_eng/index_e.htm" onClick="MM_nbGroup('down','group1','eng1','../img/menu/eng3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','eng1','../img/menu/eng2.jpg','../img/menu/eng1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="eng1" src="../img/menu/eng1.jpg" border="0" onLoad="" width="203" height="66"></a></td>
</tr>
<tr>
<td>
<div align="center"><img src="../img/TWM_Logo_magican_02_empty_b.gif" width="106" height="97"></div>
</td>
</tr>
<tr>
<td><a href="../koncept.html" onClick="MM_nbGroup('down','group1','m_1_k1','../img/menu/m_1_koncept3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','m_1_k1','../img/menu/m_1_koncept2.jpg','../img/menu/m_1_koncept1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="m_1_k1" src="../img/menu/m_1_koncept1.jpg" border="0" onLoad=""></a></td>
</tr>
<tr>
<td><a href="../npc/TWM_NPC.htm" onClick="MM_nbGroup('down','group1','m_2_b1','../img/menu/m_2_boheater3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','m_2_b1','../img/menu/m_2_boheater2.jpg','../img/menu/m_2_boheater1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="m_2_b1" src="../img/menu/m_2_boheater1.jpg" border="0" onLoad=""></a></td>
</tr>
<tr>
<td><a href="TWM_Scn.htm" onClick="MM_nbGroup('down','group1','m_3_s1','../img/menu/m_3_screen3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','m_3_s1','../img/menu/m_3_screen2.jpg','../img/menu/m_3_screen1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="m_3_s1" src="../img/menu/m_3_screen1.jpg" border="0" onLoad=""></a></td>
</tr>
<tr>
<td><a href="../ekipa.htm" onClick="MM_nbGroup('down','group1','m_4_t1','../img/menu/m_4_tworcy3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','m_4_t1','../img/menu/m_4_tworcy2.jpg','../img/menu/m_4_tworcy1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="m_4_t1" src="../img/menu/m_4_tworcy1.jpg" border="0" onLoad=""></a></td>
</tr>
<tr>
<td><a href="https://www.isle.px.pl/phpBB2/viewforum.php?f=30" target="_blank" onClick="MM_nbGroup('down','group1','m_5_f1','../img/menu/m_5_forum3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','m_5_f1','../img/menu/m_5_forum2.jpg','../img/menu/m_5_forum1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="m_5_f1" src="../img/menu/m_5_forum1.jpg" border="0" onLoad=""></a></td>
</tr>
<tr>
<td><a href="mailto:[email protected]" onClick="MM_nbGroup('down','group1','m_6_1','../img/menu/m_6_kontakt3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','m_6_1','../img/menu/m_6_kontakt2.jpg','../img/menu/m_6_kontakt1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="m_6_1" src="../img/menu/m_6_kontakt1.jpg" border="0" onLoad=""></a></td>
</tr>
<tr>
<td></td>
</tr>
<tr>
<td><a href="https://www.isle.px.pl/DSotSC.htm" target="_blank" onClick="MM_nbGroup('down','group1','m_7_NTotSC1','../img/menu/m_7_NTotSC3.jpg',1)" onMouseOver="MM_nbGroup('over','m_7_NTotSC1','../img/menu/m_7_NTotSC2.jpg','../img/menu/m_7_NTotSC1.jpg',1)" onMouseOut="MM_nbGroup('out')"><img name="m_7_NTotSC1" src="../img/menu/m_7_NTotSC1.jpg" border="0" onLoad=""></a></td>
</tr>
</table>
<p align=center style="line-height: 100%; margin-top: 0; margin-bottom: 0">&nbsp;</p>
<p align=center style="line-height: 100%; margin-top: 0; margin-bottom: 0"><a href="https://www.isle.px.pl/IcewindLinks.htm" target="_blank"><img src="../img/IwDLinks.gif" width="95" height="117" border="0" alt="Linki do BG &amp; IwD"></a></p>
</td>
<td height="664" width=783 valign=top>
<div align=center>
<center>
<table border=0 width=100% height=1072>
<tr>
<td width=574 height=1057 valign=top background=../img/TWMbeck.jpg align="center">
<div align=center>
<p><img src="../img/TWM_Logo_magican_02s_empty_b.gif" width="62" height="57">
</p>
<table border=0 width=563 height=238>
<tr>
<td width=561 height=280 valign=top background=../img/TWMbeck2.jpg align="center" nowrap>
<div align="center">
<div id="Layer2" style="position:absolute; width:564px; height:33px; z-index:2; left: 218px; top: 961px"><img src="../img/TWMbeck2_bottom2.jpg" width="555" height="36"></div>
<p><font face="Carleton, Bookman Old Style, Verdana" size="3"><b><font color="#660000">Kilka
projektów lokacji, wciąż je doskonalimy.</font></b></font></p>
</div>

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dalej jest juz html z o opiosem i obrazkami. Gdziekolwiek nie wrzuce tego kodu - po koncu czegos, tabelki, przed obrazkiem, na poczatku przed skryptem java (ktory "pisal" Dreamweaver, nie ja!) - albo mi znika reszta i jest tylko menu z linkami, albo znika wszystko...

Gdzie dodac ten kod, by nie zrujnowac reszty?

28.03.2004
00:57
[49]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Ajc, co sie stalo z ta strona??? To przez ten moj kod...

28.03.2004
00:59
[50]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Nie no poproszem by to moderatorzy usuneli, bo ciezko czytac.... :/

28.03.2004
03:01
smile
[51]

Quicky [ Senator ]

Witam
Mam maly problem, nie korzystalem przez pewien (krotki) okres czasu z konta na prv.pl, dzisiaj chce zmienic adres do ktorego prowadzi domenka i... okazalo sie, ze skonczyla mi sie aktywnosc konta na boo.pl i nie mam jak aktywowac zmiany... :( Nie moge tez usunac wszystkich domen i zalozyc nowego konta, bo usuniecie domeny tez trzeba potwierdzic kliknieciem w link dostarczony mailem :PPP

Dlatego tez mam pytanie, mam placic 11zl za przedluzenie konta w boo.pl czy istnieje jakis bardzo dobry serwis oferujacy darmowe aliasy? Piszac bardzo dobry mam na mysli - zawsze dziala, nie daje reklam i nie wymaga autoryzacji mailem :)

28.03.2004
10:08
[52]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Widze ze Qbaa wszystko ladnie wyjasnil i nawet napisal lepsza wersje :) Ja sie tam bawic w dopasowywanie okienka nie lubie, wiec nie stosuje tego typu skryptow za duzo :P

28.03.2004
10:09
[53]

madcat [ Konsul ]

Mam problem musze zrobic strone na prace dyplomowa wiem jak ale nie mam pomyslu w jakich kolorach miala by byc wogule nie mam pomyslu co do kolorystyki i layout`u strona ma byc z informatyki o urzadzeniach zapisu. Doradzilby mi ktos cos??

Z gory dzieki.

28.03.2004
10:17
[54]

Vania [ VL ][ Engineer ]

madcat - ja bym proponowal zrobic sobie prezentacje w power poincie :) zamiast stronki na obrone pracy (no ze chyba stronka jest integralna czescia pracki :D)

a co do nowosci - cos tam pododawalem w kategorii epopeja na stronce :)
nomaniekozoki.kgb.pl

a dzis moze dodam 2 filmiki do downladu :D

28.03.2004
10:25
[55]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Moze mi ktos powiedziec jakie sa teraz ograniczenia na serverach piwko.pl ?
bo cos nie moge wejsc na ich strone

28.03.2004
10:31
[56]

[HNTR] [ Freak ]

buehehehe :D troche spoźnione :D
zmieniłem serwer na www.boo.pl. SULIK tobie też polecam, bo piwko to okropny szit !!!

28.03.2004
10:37
[57]

madcat [ Konsul ]


Stronka musi byc tak sobie zazyczyl promotor;]

28.03.2004
10:39
[58]

Vania [ VL ][ Engineer ]

[HNTR] - podaj dane techniczne serverow boo.pl :)

i przy okazji - chcialbys wymienic sie bannerami - tak jak juz to zrobil https://www.brokilon.cyberdusk.pl/ ?

a co do predkosci ladowania sie stron - to oba servery chyba sa podobnej predkosci

28.03.2004
10:41
[59]

Vania [ VL ][ Engineer ]

madcat - zrob najprostrza - czarno biala :)
zabawa w php odpada, bo musial bys stawiac server php na kompie na ktorytm bys ja prezentowal :)

28.03.2004
14:00
smile
[60]

hotDog [ Outsider ]

oł fak.. co to się porobiło z wątkiem?? Proponuję założenie nowej części.... tak będzie lepiej, nie będziemy się męczyć przynajmniej.... chociaż raz można przy 60 postach zrobić wyjątek - tym razem Quicky niech zakłada :))) Ja sobie GOLMAXA użyję tak w czerwcu dopiero :))

Teraz do rzeczy:

Mam pytanie na temat MySQL: czy jest możliwość przeniesienia bazy (struktury oraz danych) np. na inny serwer?? Pliki tekstowe wiadomo... można ściągnąć i przesłać na nowy serwer, a baza danych? Wiem, że można zrobić kopię zapasową bazy, ale co dalej? Może już ktoś z was się w to bawił to prosiłbym o jakieś wskazówki :))

druga sprawa:

Drak'kan i inni :) Okey, mamy system zarządzania stronami.. edycja, usuwanie działów itd itp, a co z menu?? Jak wy rozwiązujecie ten problem? Bo ja nie wiem zbytnio pomysłu (tzn. mam oparty na bazie, ale jest trochę wyimaginowany :D) i teraz korzystam z pliku tekstowego, przy dodawaniu działu otwiera się plik txt i tam się dopisuje ręcznie frament kodu (przygotowany wcześniej przez php) i przy usuwaniu działu również trzeba ręcznie usunąć link z pliku tekstowego... ktoś kto zna trochę html'a sobie poradzi, ale co z tymi którzy nie mają o tym pojęcia? W tym właśnie mam mały problemik i chciałbym się dowiedzieć jak to robią inni :))

28.03.2004
14:14
[61]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Co do pytania o MySQL: W sumie teraz kazdy serwis oferujacy bazy mysql daje takze dostep do phpmyadmin (jesli nie daje to zawsze mozna sobie samemu zainstalowac :P). Wiec wystarczy tylko zarchiwizowac swoja baze danych do pliczku (struktura + dane), a potem wczytac na innym serwerze :).

A co do menu: Ja osobiscie nigdy nie korzystalem z bardziej zaawansowanych technik tworzenia menu, bo jest to mi malo potrzebne. Zeby to zautomatyzowac musialbys np. dzialy trzymac w odpowiednim - takim gdzie tylko bys mial te dzialy) miejscu i odpowiednia tam funkcja pobierac wszystkie pliki po kolei i tworzyc na ich podstawie menu. We wszelkich portalach typu phpnuke i inne jest to skomplikowany proces chyba :) Sam nie wiem do konca jak to tam dziala :P

28.03.2004
17:14
[62]

Vania [ VL ][ Engineer ]

hotdog - ja niektore dzialy na nomaniekozoki.kgb.pl mam wlasnie zrobione tak,z e wystarczy, ze dogram plik z odpowiednim rozszezeniem, a on sie doda
przerobilem po porstu prosta galerie zdiec ze skryptu newsowego (przy dodwanianiu newsow mozna dodac obrazek do newsa - wlasnie liste obrazkow przerobbilem na zmienne menu :D)

jedyna wada to to, ze trzeba dodawac pliki o scisle okreslonych rozszezeniach :|
a segreegacja jest wg. czasu uploadu na server (przynajmniej tak jest na piwko.pl)

dzialem tak zrobionym jest: epopeja

28.03.2004
18:35
[63]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Strona sie rozciagnela przez ten moj skrypt, prosba do adminow napisana, ale czy skasuja? nie mam pojecia....

A kod wpisuje, wpisuje i jakis blad jest coagle - czegos brakuje w linii 13, wyrazenie 23 lub odwrotnie ;) Jak nadal sie nei uda, to zrobie screen (dodawalam w zajaczku).

28.03.2004
18:56
[64]

Vania [ VL ][ Engineer ]

Hathor - u mnie na Operze wyglada to wpozadku :)

28.03.2004
19:35
[65]

[HNTR] [ Freak ]

Jest taka sprawa ;] CHodzi o PHP, a tak właściwie to o system zarządzania stroną. Potrzebne mi takie coś, jak jportal albo coś, tyle że takie no... chodzi o to o czym mówią Dark'kan i hotDog ;] Mam dostęp do MySQL, 2 MB
hotDog > Mógłbyś mi na @ wyłać instrukcje zrobienia takiego paska, o którym kiedyś gadaliśmy ? Miałem gdzieś to na dysku, ale mi wcieło :P Chodzi o takie coś co tło było szary-biały-szary a na środku takie kropki.
I ocencie layout w linku poniżej :

28.03.2004
19:52
[66]

[HNTR] [ Freak ]

Hmmmm może powiem co mi jest potrzebne w tym skrypcie :D
np. jest sobie strona index.php i ma takie źródło

<html>
<head><title>:: Tutył strony - Index ::</title></head>
<body>
<?php include("pliki/góra.txt") ?>
<?php include("pliki/menu.txt") ?>
<?php /*Tu jest skrypt który zmienia stornyw tym miejscu, tzw. dynamiczne strony, wiecie o co chodzi :P/*?>
<?php include("pliki/dół.txt") ?>
</body>
</html>

Potrzebóję skryptu, którm będę mógł modyfikować plik menu.txt, news.txt (tam będą newsy, systemu newsów się pozbywam), buttony.txt (plik z buttonami widoczny na stronie tytułowej) i w najlepszym razie wgrywać pliki. Może ktoś ma jakiś pomysł ? I jak to jest na waszych stronach ?

28.03.2004
20:07
[67]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

[HNTR] => Wiesz, moj skrypt panelu administracyjnego ma ok 100 tys znakow, to troche duzo jak na tlumaczenie tego tutaj :( Musisz po prostu napisac sobie skrypt logowania + kilka skryptow do edycji plikow, bardzo trudne to nie jest :)

28.03.2004
20:10
[68]

[HNTR] [ Freak ]

Dark'kan > A mógłbyś mi wysłać to na maila ? Bo ja żadnego skryptu nie napisałem jeszcze, tylko trochę znam PHP, więc nie ma mowy o pisaniu skryptów :/

28.03.2004
20:41
[69]

[HNTR] [ Freak ]

ehhhh porywam się z motyką na słońce, ale cóż :P łaże po forum KasArt i szukam skryptów... na razie mam już logowanie działające :D

28.03.2004
20:58
[70]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hehe, na KasArt jest wszystko co ci jest potrzebne do stworzenia tego panelu administracyjnego :) Wlasnie pisalem ci skrypt logowania ale widze ze moge sobie juz darowac :P Natomiast co do plikow to musisz wiedziec jedynie:

Tu masz skrypt sluzacy do zapisu zawartosci pliku do zmiennej:

$plik = fopen("newsy.txt", "r");
$zawartosc = fread($plik, filesize("newsy.txt"));
fclose($plik);

te trzy linijki zapisuja zawartosc pliku do zmiennej, teraz wystarczy wyswietlic to w jakims textarea i mozna edytowac :) Potem tylko zapisujemy nowa zawartosc pliku za pomoca kolejnych trzech linijek kodu :) :

$plik = fopen("newsy.txt", "w");
fwrite($plik, $zawartosc);
fclose($plik);

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-03-28 20:56:18]

28.03.2004
20:58
[71]

Vania [ VL ][ Engineer ]

ja u siebie na stronie mam 2 rodzaje menu:
1. menu.txt zaincludowane w stronie i zmieniam tylko wpisy w menu.txt (to menu jest na kazdej podstronie)
2. menu generuje sie za pomoca rozpoznawania rozszezen plikow - tzn. jezeli do danego folderu dogram plik o rozszezeniu *.menu to wtedy automatycznie na strone dodaje sie to co w nim jest :)

ogolnie dosc zakrecony spob (ten 2) ale troche przyspiesza dzialanie :D

29.03.2004
00:10
smile
[72]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Quba --> Dziekuje za pomoc, juz dziala!

Usmiejecie sie - ja po porostu pozamienialam tutaj :
function PokazObrazek(obrazek, szer, wys)

na poczatku wszytsko na wymairy i pliki jpg ;) A to, jak rozumiem jest polecenie, ktore jest poniej wykonywane - dopiero od momentu, gyd sie pojawia:
<body>
tekst
<a href="javascript:PokazObrazek('obrazek

Trzeba wpisywac dane obrazkow :)

Ale, mam pytanie, obrazki teraz sa otoczone ramka w takim kolorze, w jakim pokazywane sa linki, nie wiem czemu powstala ramka... Sprobuje to usunac w Dreamweaver, mam nadzieje, ze mi nie popsuje pliku, ale, mam 2 kopie w roznuych stadiach ;)

W Zajaczku tez poprawilam troche wysokosc warstw, ale nadal dolna jest przesunieta w Mozilli. Piszecie, ze w Operze, jest dobrze, no to juz cos.

29.03.2004
00:44
[73]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Jeszcze jedno... potej zmianie ustawien w Zajaczku (albo po uzyciu elegancika) Dreamweaver pokazuje przesyuniete tabelki i warstwy (choc to raczej warstwy tym razem sa na miejscu, a tebalka w tle sie rozlazla). W przegladarce tego nie widac, ale mnie to troche niepokoi....

29.03.2004
02:51
smile
[74]

Quicky [ Senator ]

Hmm to jak, zalozyc troche wczesniej nowa czesc?
Bo jednak niezbyt dobrze wyglada taki rozjechany watek...

31.03.2004
16:32
smile
[75]

hotDog [ Outsider ]

Quicky--> zakładaj, bo przecież tutaj nie da się w ogóle czytać :-/

31.03.2004
17:47
smile
[76]

Quicky [ Senator ]

Juz jest:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.