GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron WWW cz. 12

23.02.2004
21:40
smile
[1]

Quicky [ Senator ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron WWW cz. 12

Wstep:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZEDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG


- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.tawerna-gracza.prv.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/


Link do poprzedniej czesci:

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-27 00:30:58]

23.02.2004
21:42
[2]

[HNTR] [ Freak ]

pierwszy !

23.02.2004
21:44
[3]

[HNTR] [ Freak ]


Dark'kan > Rozumiem :) Piwko ma taki plus, że jest php, jest za darmo i masz 200 MB. Wsyzstko jest po polsku no i nie jest to jakieś oficlajne coś, jakaś megaorganizacja i co za tym idzie nie ma reklam !
to powyżej to do poprzedniego wątku

23.02.2004
21:46
[4]

Quicky [ Senator ]

HNTR
Fakt, jest na piwku 200MB i PHP, ale ja zazwyczaj jak zauwaze, ze strona lezy na tym serwerze - zamykam okno... bo kazda podstrona bedzie sie otwierac minute albo dwie :)

23.02.2004
21:47
[5]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

[HNTR] => Moze i jest to jakis plus, tyle ze strony chodza raczej zbyt wolno aby sie tym bawic :/ Juz wolalbym zaplacic troche kasy i miec szybki serwerek :) Albo zgodzic sie na skromna reklame i tez miec szybki serwer z wieloma uslugami (php + mysql) :)

23.02.2004
21:48
[6]

[HNTR] [ Freak ]

Quicky > U mnie trwa to od 10 do 20 sekund :D

23.02.2004
21:53
[7]

[HNTR] [ Freak ]

Drak'kan > A gdzie jest taki serwer ?

23.02.2004
21:55
[8]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

[HNTR] => :D Oba przypadki dotyczyly serwera Gry-OnLine.pl :D Tyle tylko ze w drugim przypadku (tym darmowym) trzeba spelnic kilka warunkow (tematyka(chociaz jakos slabo sie tego trzymaja), baner, logo GOLa) :)

23.02.2004
21:58
[9]

[HNTR] [ Freak ]

Dark'kan > Jak myślisz, Soul by taki gniort przepuścił ? :D

23.02.2004
21:59
[10]

Quicky [ Senator ]

Drak'kan
BTW - nie wiesz przypadkiem, co ze zmiana serwerow federacji stron GOL?
Bo my z klanem CS - GOL czekamy az beda nowe serwery, wtedy mamy dostac konto na stronke... a wedlug tego, co mi pisal swego czasu Solnica, juz powinny byc :)

23.02.2004
22:04
[11]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Quicky => Ja tez czekam gdyz ma tam byc nowsza wersja PHP (i mam nadzieje ze takze nowsza wersja bibliotek GD). Jeszcze troche poczekam i wysle maila do Solnicy (ktoregos juz tam z kolei, nawet ich juz nie licze :P).

[EDIT]

[HNTR] => Nie mam pojecia. Zreszta to Solnica a nie Soul sie zajmuje Federacja GOLa :) Spytac zawsze mozesz ale raczej dopiero jak skonczysz swoja strone robic :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-23 22:01:44]

23.02.2004
22:06
[12]

Quicky [ Senator ]

HNTR
Nie sadze, aby strona o tematyce kompletnie nie zwiazanej z grami zostala przyjeta... ale sprobowac mozesz :)

23.02.2004
22:07
smile
[13]

Qbaa [ Generał ]

hotDog, Drak'kan ---> dzięki za wytłumaczenie, nie uczę się PHP (może kiedyś...) ani nie miałem z nim kontaktu, tylko z ciekawości sobie to na sucho analizowałem :)
hotDog fajnie że aż tak dokładnie chciało Ci się to tłumaczyć, ale większość z tego już rozumiałem po tym poście z 17:44 :)

jesli wpiszesz np. https://link.server .pl to funkcja utworzy link <a href="https://link.server">https://link.server</a> :))) mam nadzieje, ze wiecie dlaczego? :)
już też rozumiem :)

23.02.2004
22:10
[14]

[HNTR] [ Freak ]

A co do kont - to jak narazie myślałem tylko o boo.pl :)

23.02.2004
22:11
smile
[15]

hotDog [ Outsider ]

[HNTR]--> myslalem tylko, ze wiesz ze trzeba pobawic sie chmod a nie ze umiesz to robic :) Jak masz z czyms problem to napisz konkretnie z czym to moze Ci pomoge. Zajrzyj na https://skrypty.com tam sa fajne systemy newsow oparte na plikach txt. Acha, a ja uwazam, ze piwko.pl nie ma zadnych plusow :) Ja tam tylko testowalem swoje skrypty php, ale pozniej przenioslem sie na lycos'a. A jak stworze juz cos dobrego na php i mysql to bede sie staral i sponsoring :D A co do stronki... hmm, nio to Ty musisz cos zaproponowac innowacyjnego :) Tworzenie www to nie tylko html i grafika, a przede wszystkim pomysl!

23.02.2004
22:15
[16]

[HNTR] [ Freak ]

hotDog > A nie ma sposobu, żeby w lycosie zlikwidować reklamy za darmo ? :D

23.02.2004
22:17
[17]

[HNTR] [ Freak ]

<edit dla ubogich>
hotDog > Chyba chodziło o sctypty.com :P

23.02.2004
22:28
smile
[18]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa--> nie ma za co :) Ucz sie ucz bo naprawde warto, no chyba ze nie tworzysz stronek www :)

[HNTR]--> no nie wiem, watpie :/ A tak! chodzilo mi o scrypty.com :) skrypty.com to nedzna podrobka :P

23.02.2004
22:30
[19]

[HNTR] [ Freak ]

hotDog > a widzisz zgadłem :D
Teraz wgrywam licznik i skrypt newsów na serwer. Cieawe czy zadziałają :D

23.02.2004
22:35
[20]

Qbaa [ Generał ]

hotDog ---> zgadzam się z tobą, stronki to przede wszystkim pomysł, a mi właśnie pomysłów brakuje, ale może przez wakacje się za coś wreszcie wezmę...

23.02.2004
22:37
[21]

[HNTR] [ Freak ]

Qbaa > Pomysł czasami sam przyjdzie... tak po prostu :)

23.02.2004
22:41
[22]

SULIK [ olewam zasady ]

Obawiam sie ze servery ftp piwka sa wlasnie za granica :| wystarczy ztracetowac polaczenie :) i jest dosc sporo przeskokow stad powolne dzialanie stronek - ale w duzej mierze to wina TPSA i jej konfiguracji sieci i polaczen :|

23.02.2004
22:43
[23]

[HNTR] [ Freak ]

SULIK > Po tym przekręcie z o2.pl wsyzstkiego się można spodziewać.

23.02.2004
22:45
[24]

SULIK [ olewam zasady ]

HNTR - jaki przekret ?

a oto dowod na to, ze sa za granica:

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Sulik.AVALON>tracert nomaniekozoki.kgb.pl

Trasa śledzenia do nomaniekozoki.kgb.pl [66.90.81.57]
przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30

1 <1 ms <1 ms <1 ms bongo.mshome.net [192.168.0.1]
2 26 ms 6 ms 3 ms BROMBA [192.168.200.1]
3 37 ms 3 ms 7 ms [ nie podam :P ]
4 14 ms 12 ms 30 ms [ nie podam :P ]
5 32 ms 10 ms 28 ms z.kra-ar3.do.kra-r1.tpnet.pl [195.205.0.53]
6 52 ms 35 ms 36 ms z.kra-r1.do.war-r4.tpnet.pl [194.204.175.169]
7 48 ms 41 ms 30 ms do-war-tr4.tptransit.pl [195.149.232.137]
8 87 ms 108 ms 187 ms war-b1-pos3-0.telia.net [213.248.103.109]
W tym momecie pakiety opuszczaja kraj
9 51 ms 29 ms 39 ms hbg-bb2-pos3-2-0.telia.net [213.248.65.33]
10 287 ms 132 ms 162 ms kbn-bb2-pos4-0-0.telia.net [213.248.65.126]
11 225 ms 174 ms 179 ms nyk-bb2-pos5-0-0.telia.net [213.248.64.34]
12 248 ms 172 ms 406 ms ash-bb1-pos5-0-0.telia.net [213.248.80.138]
13 233 ms 301 ms 360 ms williams-01995-ash-bb1.telia.net [213.248.88.10]
14 213 ms 235 ms 207 ms hrndva1wcx2-pos0-0.wcg.net [64.200.89.49]
15 162 ms 255 ms 268 ms brvwil1wcx3-pos15-3.wcg.net [64.200.210.82]
16 171 ms 163 ms 160 ms chcgil1wcx3-pos5-0.wcg.net [64.200.210.114]
17 178 ms 158 ms 170 ms chcgil1wcx1-yipes-gige.wcg.net [64.200.228.174]
18 165 ms 236 ms 181 ms 209.120.155.14
19 263 ms 280 ms 256 ms . [66.90.81.57]

Śledzenie zakończone.

C:\Documents and Settings\Sulik.AVALON>

23.02.2004
22:50
[25]

[HNTR] [ Freak ]

SULIK > Pamiętam coś takiego, że poczta nie działała, bo o2.pl się z tepsą pogryzło o kase czy cuś... poszukaj w starych wątkach.

23.02.2004
23:06
smile
[26]

[HNTR] [ Freak ]

YEAH TO DZIAŁA !!!

24.02.2004
01:04
smile
[27]

hotDog [ Outsider ]

[HNTR]--> hehehhe :) tez sie tak cieszylem jak napisalem skrypt <?php echo "Witaj swiecie!" ?> :DD Musisz popracowac jeszcze nad tym bo nie pasuje zbytnio to do stronki, przede wszystkim zmiejsz ta tabelke z newsami i przesun text bardziej na prawo.

24.02.2004
06:54
[28]

[HNTR] [ Freak ]

hotDog > Właśnie się za to biorę :P Tylko nie wiem, czy CDA pozwoli :D

24.02.2004
07:18
smile
[29]

amd_inside [ Legionista ]

Witam

Jaki serwer z obsluga ASP polecacie? Gdzie zalozyc konto ?

https://www.brinkster.com/ narazie uzywam tego ... znacie jakies inne namiary ... chodzi o wersje darmowe

24.02.2004
10:24
[30]

[HNTR] [ Freak ]

amd_inside > darmowy ? będzie bardzo trudno o taki :) Poszukaj w googlach :)

24.02.2004
15:15
smile
[31]

LaSiu [ Konsul ]

nie chcialby ktos kupic stronki ...takie futuro... taniocha sprzedam . Gdyby ktoś wziął to oczywiscie dam plik do wlasnorecznej zmiany nazw działów .. text moze sie uruchamiac na dole w ramce html.. moge z niej zrobic jedna wieksza ramke jesli ktos bedzie chcial :-)

- nazwy działow bedziesz mogl sobie zmieniac sam ... juz o to zadbałem :-)

link nizej.. jakby ktos chcial to do mnie na gg sie dogadac... to nie jest stronka pod ocene ..ja tu tylko prowadze biznes :-))

nazwy dzialow to tylko przyklad..bo pasuje mi ta stronka na strone domową lub klanową .. oczywiscie wszystko moze byc modyfikowane :-)

24.02.2004
16:56
[32]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Jako ze nalezys ei rozwijac, postanowilem sie troche zaznajomic z Flashem :) Czy ktos tutaj zna jakies dobre zrodla nauki ?? Jakies tutoriale (fajnieby bylo gdyby byly po polsku, ale po angielsku tez moga byc) ?? Dodam ze jestem wielce poczatkujacym (tzn. jedyne co umiem zrobic to wkleic prostakat lub kolo :D). Z gory dzieki za pomoc :)

24.02.2004
17:27
[33]

[HNTR] [ Freak ]

LaSiu > a ile on kosztuje ?

24.02.2004
17:33
[34]

GROM Giwera [ Sołdat ]

drak'kan - oo widzisz, to zupelnie jak ja :D

Tyle ze ja juz potrafie aby koleczko sie ruszalo, a powiem nawet wiecej! potrafie zrobic prosty guziczek :D aaa co mi tam :> musze sie pochwalic ze jestem wymiatacz we flashu (to joke, niech nikt tego nie bierze na powaznie :p)

No ale staram sie troszke tego flasha uczyc ;)

24.02.2004
18:21
[35]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Giwera => Hehe, ja juz sobie cwicze od jakiegos czasu (czyt. 3h) i tez potrafie zrobic przesuwajace sie kolko, a i przyciski mi wychodza :P Juz nawet zrobilem prostego flsha, ktory wyswietla strony z roznymi informacjami jak sie kliknie na odpwiedni guzik :P Nie ma to jak postep :D Za 5 lat moze zrobie cos na poziomie :)

24.02.2004
19:28
[36]

GROM Giwera [ Sołdat ]

:p Drak'kan w sumie moje umiejetnosci flasha mozesz zobaczyc tutaj :P

www.net-conekt.pl

24.02.2004
20:33
[37]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No to odrobine mnie jeszcze przewyzszasz umiejetnosciami :)

24.02.2004
21:22
smile
[38]

hotDog [ Outsider ]

Widzial ktos z was watek fistika, w ktorym przedstawilismy jego i moja prace? To bylo forum we flash'u, php oraz mysql :)) Oczywiscie to byla tylko wersja testowa i mocno niedopracowana. Chcielismy dac to wam - forumowiczom do obejrzenia i skomentowania, ale niestety tygrysek usunal watek! :( nie wiem co mu przyszlo do glowy, nawet nie chce powiedziec z jakiego powodu :(

amd_inside--> watpie zeby tutaj ktos bawil sie w asp.

Drak'kan--> no widzisz.. a ludzie ktorzy juz umieja flasha (przede wszystkim mowa tutaj o fistiku) chcieli pokazac swoja ciezka prace i niestety dostali kopa w tylek za to :/ czasami mysle, ze nie warto robic tyle, bo znajdzie sie ktos kto da Ci za to po nosie. Ja Ci polecam www.flashroom.com oraz www.flashzone.pl
Szkoda, ze nie mogliscie zobaczyc umiejetnosci fistika... stworzyc forum we flashu umiecie? (z moja pomoca przy php :D)

24.02.2004
21:50
[39]

Qbaa [ Generał ]

tak wiem, pamiętam jeszcze dawne wątki cykliczne o flashu
fistik jak pamiętam to miszczu od Action Scriptów :)

wydaje mi się że Tygryskowi głównie o to chodziło że nowy wątek stworzyliście - jako (niby) reklamę, ale nie piszmy o tym tutaj.

no więc co powiecie o tym projekcie?
świetny pomysł, ciekawe czy uda im się zrobić w pełni funkcjonalne forum

do twórców ---> zdradzicie jak to działa? ;)

24.02.2004
21:50
[40]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Zdazylem zobaczyc to forum i zapowiada sie calkiem niezle :) Rzycze powodzenia. A co do czynu tygryska to takze uwazam, iz watek nie lamal FAQ, wiec tygrysek nie powienien usuwac watku. Zawsze mozesz sie spytac Soula czy mial prawo, w koncu po to sa chyba takze prefekci aby rozstrzygali tego typu spory :) Choc zapewne Soul stanie po stronie moderatora :/

I dzieki za linki :)

24.02.2004
22:38
smile
[41]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Forum - widzialem, lecz mam problemy z laczem i ... co chwile mi sie wiesza net :/ dlatego jutro sie wypowiem czy dziala poprawnie itp. gdyz teraz kazda strona mi sie wiesza i wlecze :(

Co do afery "Tygryskowej" (aa cooo rzad, polityka tyle tam afer wiec my tez miejmy jedna :p ) - FAQ mowi aby nie podawac linkow do innych for dyskusyjnych (innych niz forum gry-online).

24.02.2004
22:44
smile
[42]

Coy2K [ Veteran ]

z htmla jest strasznie beznadziejne...wiem, ale tak wrzucam tylko ( ps. to nie moja klasa :-)

25.02.2004
14:06
[43]

LaSiu [ Konsul ]

[HNTR] -> dobij do mnie na gg jesli jestes zainteresowany ..to nie miejsce do podawania $ :-)

25.02.2004
15:50
[44]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Hejka.. witam.. żeby znów nie łamać FAQ (chociaż nie wiem której części) jeśli ktoś chciałby pomóc nam w tworzeniu forum to poprosze o kontakt na GG: 2819685... tam podam zainteresowanym adres forum...

25.02.2004
16:56
[45]

[HNTR] [ Freak ]

Coy2k > Ładna ta strona, ale trochę długo się ładuje :)

26.02.2004
01:57
smile
[46]

GROM Giwera [ Sołdat ]

a takie pytanie:

czy jest jakis skryp, czy cos w html... aby zrobic tlo dwu kolorowe? tak aby z jednego koloru bylo plynne przejscie w drugi? (kiedys cos takiego widzialem.. lecz moja slaba pamiec i nie pamietam gdzie :p a wiem ze tlo jako obrazek nie bylo wstawione ;)

26.02.2004
13:13
[47]

LaSiu [ Konsul ]

Grom -> co za problem zrobic pasek z gradienem.. o wysokosci 1PX i wstawic jako tlo ? ... obrazek zajmie 100 bajtów ...to jest nic :-)

26.02.2004
13:23
[48]

bartek [ ]

LaSiu, chyba nie zrozumiales, rowniez jestem ciekaw jak taki efekt uzyskac.

Jesli cos ma wysokosc 1 px to bedzie sie powielac w nieskonczonosc co da nam jednolite tlo (tak?), rozumiem, ze musi to byc wylany gradient na pasek o wysokosci: 100% (ale jak to ustawic, zeby pod kazda rozdzielczosc pasilo?) i szerokosci np. 1 px.

Moznaby zrobic kilka stron, kazda z innym tlem dla innej rozdzielczosci, ale moze jest jakies inne wyjscie?

26.02.2004
13:30
[49]

[HNTR] [ Freak ]

hej ludzie :D
sprawdzie to :

Proszę o :
1) Wytknięciew wsystkich błędów
2) Sugestie co do stronki
3) Podpowiedzi :D

26.02.2004
13:49
[50]

Qbaa [ Generał ]

Giwera, LaSiu ---> oczywiście z parametrem repeat i rozciągnąć na całą wysokość, ale nie pamiętam w tej chwili jak...

26.02.2004
13:49
[51]

Qbaa [ Generał ]

Giwera, LaSiu ---> oczywiście z parametrem repeat i rozciągnąć na całą wysokość, ale nie pamiętam w tej chwili jak...

26.02.2004
14:10
[52]

[HNTR] [ Freak ]

^UP^ mówcie coś o stornce :)

26.02.2004
15:06
smile
[53]

hotDog [ Outsider ]

GROM Giwera--> moze widziales na stronie mojej klasy kiedys, bo dawno temu dalem taki skrypt. Teraz juz wyroslem z JavaScriptu bo uwazam to za shit :)

Wklej to miedzy <body></body>:

<script language="JavaScript">
<!--
/*************************************************************
* fade script ver0.1 by [email protected] 1996/02/20
* Copyright (c) 1996 Kouichirou Eto. All Rights Reserved.
* You can freely copy, use, modify this script,
* if the credit is given in the source.
*/

function makearray(n) ‹
this.length = n;
for(var i = 1; i <= n; i++)
this = 0;
return this;


hexa = new makearray(16);
for(var i = 0; i < 10; i++)
hexa = i;
hexa[10]="a"; hexa[11]="b"; hexa[12]="c";
hexa[13]="d"; hexa[14]="e"; hexa[15]="f";

function hex(i) ‹
if (i < 0)
return "00";
else if (i > 255)
return "ff";
else
return "" + hexa[Math.floor(i/16)] + hexa[i%16];


function setbgColor(r, g, b) ‹
var hr = hex(r); var hg = hex(g); var hb = hex(b);
document.bgColor = "#"+hr+hg+hb;


function fade(sr, sg, sb, er, eg, eb, step) ‹
for(var i = 0; i <= step; i++) ‹
setbgColor(
Math.floor(sr * ((step-i)/step) + er * (i/step)),
Math.floor(sg * ((step-i)/step) + eg * (i/step)),
Math.floor(sb * ((step-i)/step) + eb * (i/step)));



function fadein() ‹
fade(255,255,255,64,0,64,500);


function fadeout() ‹
fade(64,0,64,255,255,255,500);


/* do fadeout */
fadein();
/*fadeout();*/

/***** end fade script *****/
/************************************************************/


//-->
</script>


Co do plikow o wymiarach 1px... jesli chcecie zrobic tlo jako gradient statyczny to trzeba zrobic np plik o wymiarach szerokosc 600 i wysokosc 1 i to wszystko (w przypadku gradient liniowy poziomy) jesli mialby byc pionowy to wysokosc 600 (lub wiecej) a szerokosc 1 i to wszystko potem tylko wpisac <body background="plik.gif"> i juz. Dziala bez "repeat" ale nie wiem jak to jest z Netscape'em wiec trzeba by poczytac dokladniej.

Qbaa--> co do forum... nie bede ciagnal dalej tematu naszego watku i tygryska bo nie chce mi sie znow denerwowac i tracic nerwow. Forum dziala w nastepujacy sposob: User --> Flash (ActionScript) --> PHP --> MySQL (wkrotce, na razie tylko *.txt) --> PHP --> Flash --> User :)

[HNTR]--> moje zdanie juz znasz. Co do zawartosci to mam duze wymagania z racji tego, ze jestem fanem KoRna :)

26.02.2004
15:12
[54]

hotDog [ Outsider ]

co to sie porobilo??? w kodzie zamiast tych ptaszkow ">" wpisz klamre "‹" czyli shift+[

26.02.2004
15:13
[55]

[HNTR] [ Freak ]

Mam taki mały problem :P Robię przebudowę strony, mam już pomysł na zmianę paru rzeczy w kodzie, ale chcialbym zająć się też wyglądem. Razem z Zszywaczem doszliśmy do wniosku, że to co tam jets wogóle nie kojarzy się z KoRnem i nie oddaje jego klimatu... i tu jest kłopot : zawsze miałem kłopoty z robieniem "profesjonalnych" szablonów... a to nie miałem pomysłu, a to nie wiedizałem jak to wykonać, a w najlepszym razie wychodziło mi coś, co i tak się do niczego nie nadawało :/ Jest na to jakaś rada ?

26.02.2004
15:53
[56]

hotDog [ Outsider ]

[HNTR]--> kartka + olowek = szkic, zarys strony. Potem zbieraj materialy na tla, logo itp. Odpalasz program graficzny, patrzysz na kartke i robisz layout tak zeby byl podobny do tego na kartce. Ogolnie to musisz miec w glowie to co chcesz zrobic. Nikt Ci raczej pomyslu nie da, jedynie porady jak cos poprawic lub zmienic.

LUDZIE!! ma ktos dostep do servera z PHP (jak najbardziej jeszcze z MySQL, ale to juz kwestia wtorna). Chodzi mi o kilka mega chociaz na dobrym servie z php bez bannerow w kodzie, tzn zeby nic do kodu nie bylo doklejane, bo banner jakos jpg/gif/flash moze byc :) Jak cos to prosze o namiary lub kontakt. Bez tego nasze forum szybko nie ruszy :/

26.02.2004
16:22
[57]

[HNTR] [ Freak ]


hotDog > Special 4 U :)

26.02.2004
16:26
[58]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

[HNTR] --> Piwko nie ma mysqla
hotDog --> w miare szybkiego, z php, mysqlem bez reklam nie znajdziesz. Albo prosisz gdzieś o sponsoring albo kupujesz konto

26.02.2004
16:31
smile
[59]

hotDog [ Outsider ]

[HNTR]--> dzieki, ale wlasnie zapomnialem dodac, ze piwko.pl oraz friko.pl odpada :)) Potrzebujemy DOBREGO serva.

26.02.2004
16:48
[60]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Witajcie.

Ostatnio pisze sobie forum zapinspirowany przez hotDoga :) W sumie to moje forum duzo odziedziczylo po forum GOLa choc wprowadzilem kilka zmian :P W obecnej chwili udalo mi sie juz napisac wiekszosc podstawowych funkcji (tych dostepnych dla zwyklych uzytkownikow). Jak ktos chce to moze sobie potestowac, gdyz forum jest testowe i nie zamierzam go wypuszczac w teren z niewyczyszczona baza danych :D Czekam takze na krotka ocene oraz pomysly co by tu zmienic i usprawnic :)

Dzisiaj obrazka nie zamieszcze bo mi sie nie chce, zreszta strona jest juz na nowym serwie wiec moze to cos pomoze :)

26.02.2004
16:53
[61]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Drak'kan --> nam tygrysek skasowal cały wątek za podlinkowanie naszego forum (naszego = mojego i hotDoga) więc uważaj :|

26.02.2004
16:57
[62]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

fistik => Jakos przezyje skasowanie, choc uwazame ze zakladajac go w tym watku najmniej lamie regulamin, szczegolnie ze prosze was jedynie o ocene, propozycje zmian i testowanie :/ Niczego nie reklamuje :)

26.02.2004
16:59
[63]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Drak'kan --> my prosiliśmy o przetestowanie forum. Zobaczylem tylko ze watek lamie FAQ. Jak pytalem dlaczego to nie dostalem odpowiedzi ani od tygryska ani od soula (ani na forum ani na maila)...

26.02.2004
16:59
[64]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

Drak'kan--> forum strasznie fajne. Ucieszyłbym gdyby kod forum dył do ściągnięcią gdzieś :)

26.02.2004
17:20
[65]

[HNTR] [ Freak ]


Drak'kan > WOW !!! To forum jest... zajebiste :) Bzie można pobrać gdzieś jego kod ?

26.02.2004
17:49
smile
[66]

LaSiu [ Konsul ]

bartek -> glupoty gadasz :-) robisz w psp taki pasek ->

===============================================================================================================

wysokosc moze miec 2px ... zalewasz o gradienem np: z czerwonego w czarny.. zapisuejsz jako jpg, wklejasz jako tlo i on sie powiela w DÓŁ ! co sprawa ze cala strona to gradien od lewej do prawej czerwono-czarny... jeśli chcesz gradien pionowy to robisz taki pasek ->

|
|
|
|
|
|
| niestety tutaj trza miec okreslona wartosc ..no np 768 pix w dół i szerokosc 1 pix... zalewasz gradienem i wstawiasz.. przy tej czynnosci chodzi tylko o to ze wysokosc paska musi byc taki jak strona (łacznie z sówakiem) nic wiecej

dziekuje :-)

chce ktos tanio strone kupic ?:P do mnie na gg....... link nizej

26.02.2004
17:52
[67]

[HNTR] [ Freak ]

LaSiu > Zepsułeś wątek :)

26.02.2004
20:47
[68]

[HNTR] [ Freak ]

Siadłem, rozrysowałem... odpalam PitPada i ziuuuuuuuuuuu :) Niezłe nie ?

26.02.2004
20:48
[69]

[HNTR] [ Freak ]

<edit dla ubogich>
zapomniałem dodać, że ten news to ściema ;D

26.02.2004
20:51
[70]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

[HNTR] --> hm... ?
Takie sobie, biedne to troche. Radze ci to dopracować i coś dodać.

26.02.2004
20:52
[71]

[HNTR] [ Freak ]

Marcio > Jak dodać to co ? Wszyscy piszą : dodaj coś, dopracuj, ale nigdy nie podają szczegółów :/

26.02.2004
21:09
[72]

Quicky [ Senator ]

HNTR
Powinienes zrobic logo z prawdziwego zdarzenia, bo w tym momencie na stronie praktycznie nie ma grafiki... chyba zeby ten napis "Korn kids" nazwac grafika...

26.02.2004
21:21
[73]

[HNTR] [ Freak ]

Quicky > Spoko. To logo na pewno będzie inne, najprawdopodobniej coś na styl tego co jest teraz na KK online :)

26.02.2004
21:58
[74]

[HNTR] [ Freak ]

A teraz mała reklama : była aktualizacja na KK :)

26.02.2004
22:01
smile
[75]

Quicky [ Senator ]

Odziwdziło nas 4 osób :)

:D

26.02.2004
22:11
[76]

[HNTR] [ Freak ]

cholera jasna... licznik się skopał :/

27.02.2004
00:24
[77]

[HNTR] [ Freak ]

Sory za poprszedniego posta... po prostu się wkurzyłem ;)
A oto wersja z logo :

27.02.2004
00:27
[78]

Quicky [ Senator ]

Teraz wyglada to juz IMO calkiem calkiem :)

27.02.2004
01:25
[79]

[HNTR] [ Freak ]

Quicky > THX :) Słuchasz moze KoRna ? :)

27.02.2004
14:05
smile
[80]

hotDog [ Outsider ]

Marcio--> nio wlasnie wiem, ze nie znajde, ale ktos ma wtyki i z litosci moglby zalatwic doslownie nawet 3 mega moga byc :))

Drak'kan--> :DDD nie no, fajnie, ze nasza praca (moja, a przede wszystkim Fistika) kogos zainspirowala :)) Forum bardzo fajne, jak skonczysz testy to daj znac.

LaSiu--> no wlasnie, psujo :PP zepsules watek :D

[HNTR]--> hmm, bo wiesz, co to za przyjemnosc w tworzeniu, gdy ktos Ci mowi co masz robic, tutaj wszystko zalezy od Ciebie i Twojej pomyslowosci, daj sie uniesc fantazji :DD Sam musisz dojsc do tego, pomyslec nad tym, czego nie moja inne strony i zrobic cos nowego, co przykuje uwage i zatrzyma ludzikow, a w najlepszym wypadku gdy Twoj adres powedruje do Ulubionych :) No wiec tak.. gorna czesc strony jest nawet nawet, ujdzie. ale gorzej z ta czescia ponizej menu... tragiczna :/ musisz jakos fajniej pobawic sie tabelkami, zeby oddzielic text (zawartosc) od reszty layout'u, bo wszystko jest zmieszane i niezaciekawie wyglada. acha, licznik to rzecz wtorna ;)

PS. nie wiecie kiedy KoRn przyjezdza do Polski, i czy w ogole przyjedzie kiedykolwiek jeszcze? :)

27.02.2004
14:11
smile
[81]

hotDog [ Outsider ]

jeszcze jedno (sorry, ale sie starzeje i skleroza zaczyna dzialac)

[HNTR]--> na litosc.. wszystko tylko nie piwko.pl :) blagam, zmien go na cokolwiek, nawet i przeboleje banner na republice, ale tylko nie piwko.pl... od 30 min chodze po Twojej stronce bo co chwile musze F5...

27.02.2004
14:30
[82]

o^scar^^ [ GRWD ]

Lasiu ladna stronka :d lay extra:]

27.02.2004
14:43
[83]

LaSiu [ Konsul ]

o^scar^^ -> chcesz ja kupić ?:-) za około stówke popchne szczegóły u mnie na gg

28.02.2004
12:21
smile
[84]

hotDog [ Outsider ]

Mam problem... z kodowaniem polskich znaków. Piszę stronkę w php i mysql i obsługuje ona formularze do zmiany zawartości podstron, newsów, do edycji menu itd itd, po prostu pełna automatyka :)) Ale mam problem z kodowaniem w META :/ Bo wiadomo, jak ktoś wpisuje w polu tekstowym tekst, to pisze go prosto z klawiatury, czyli wpisuje "ś,ą,ż,ź,ę,ó,ń,ł' itd. Czyli jak wybiorę kodowanie iso-8859-2 wychodzą krzaki na stronie wynikowej przesyłanej do IE :/ Więc proszę o jakąś radę jak ominąć ten problem... np. tutaj na GOL'u też tak jest, wpisujemy normalny text w formularzach, a w wątkach nie ma krzaków... i właśnie o to mi chodzi :>

28.02.2004
13:15
[85]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, na forum GOLa jest kodowanie windows-1250 :) Sam z takowego korzystam i nigdy nie mialem problemow z krzaczkami :) Ale nie jest to standartowe polskie kodowanie i nie wiem jak sie to zachowywuje pod innymi systemami operacyjnymi :/

29.02.2004
13:54
[86]

donzoolo [ Senator ]

Mam problem i pytanie,


mam gotowy lay, w jakim programie (oprocz FrontPage) moge ze tak sie wyslowie moge ingerowac:

wstawiajac tekst itp...

29.02.2004
14:07
smile
[87]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan--> właśnie liczyłem na Twoją odpowiedź, bo byłem ciekawy jak Ty rozwiązałeś ten problem :) Hmm, a czy to kodowanie na pewno jest dobre? Czy nie masz z nim żadnych problemów? Będę musiał chyba je zmienić, bo nie może być przecież krzaków na stronce :)

donzoolo--> nie rozumiem.. masz lay'a jako plik graficzny (jpg, gif) ?? Jesli tak to w Photoshopie możesz go "pociąć" i ustawić pola z tekstem itd. Jeśli chodzi Ci o edytor graficzny to polecam Macromedia Dreamweaver'a :))

29.02.2004
14:09
[88]

[HNTR] [ Freak ]

hotDog > Może mi wykup za 8 zł konto w boo.pl z PHP... Sorry, ale to PHP mi jest potrzebne :/ Jest 5 możliwości :
1) Przenieść konto na jakąś republikę albo WP, wywalić php, system newsów, założyć gdzieś w jakimś 4free system newsów (pewnie będzie trzaba użyć pływających ramek :/)
2) Poczekać chwile, namówić rodziców na kupienie konta w boo.pl (albo wysłać SMS za 11 zł stracić pół karty w tak tak :/)
3) Poprosić Val o troche miejsca na jej serwerze
4) Kupić jakiśtam abonament w golu co jest stronka
5) Zgłosić sajt do federacji na GOLu

29.02.2004
14:27
smile
[89]

hotDog [ Outsider ]

[HNTR]--> hehehe, ja Ci jeszcze dorzuce dwie możliwości..

6) założyć sobie konto na friko.pl, ponieważ jest o wiele lepsze od piwko.pl, lecz i tak jest kijowe :/ (duzo ograniczeń i czasami szybkość zawodzi)
7) https://tripod.lycos.co.uk, konto z php, mysql, z tym, że są wnerwiające bannery... ale na piwko.pl też są, a czasami również z XXX.

PS. gdybym miał na tyle $ to naprawdę wykupiłbym Ci te konto :)

29.02.2004
14:32
[90]

donzoolo [ Senator ]

hotdoG-----------> dokladnie, mam plik jpg...

czyli teraz wchodze do photoshopa, tne, wpisuje sobie tekst, ale nie wiem jak ustawic przezroczystosc tabelek z napisami, bo mi sie tworza z bialym tlem...

dobra, jeszcze zobacze...

w razie problemow zawitam tu jeszcze :)

29.02.2004
14:51
smile
[91]

hotDog [ Outsider ]

donzoolo--> hmm, no to wchodzisz do Photoshopa, tniesz (Slice Tool) i potem wybierasz z menu "Zaznaczenie odciecia" (klikasz prawym na ten nóż w menu i tam masz dwie opcje - "odcięcie" i "zaznaczenie odcięcia") i potem klikasz na to odcięcie które Cię interesuje dwa razy i pojawia się okienko... tam masz wiele opcji :D Jeśli chcesz miec text zamiast obrazka to wybierasz Typ odcięcia jako tekst a nie obrazek i wpisujesz go.. jesli chcesz mieć tło w tabelce takie samo jak tło w tabelkach obok to niżej masz wybór tła (kroplomierzem wybierasz sobie np. kolor z laya) i potem Plik>Zapisz jako Web... (File>Save for Web..) i po sprawie :D reszta obróbki w Notatniku...

29.02.2004
14:55
[92]

donzoolo [ Senator ]

hotdoG-----------> A co jesli wypelnienie tabelki jest jakims fajnym gradientem ?? bo tyle co napisales to odkrylem :) nie wiemco zrobic w przypadku gradientu

29.02.2004
15:04
smile
[93]

Ponczek [ Generał ]

Witam!!! Mam pytanko. Proszę uprzejmie o podanie mi linków do stron, gdzie mogę znaleźć jakiś samouczek, jak zrobić własną księgę gości??? Ewentualnie dobre księgi gotowe, ale takie, co można ja wkleić na stronę (czyli żeby nie otwierały się w nowym oknie). Wolałbym jednak jakies samouczki. Dzięki i pozdrawiam!!!!

29.02.2004
15:09
smile
[94]

hotDog [ Outsider ]

donzoolo--> no to gratuluję :) To wtedy wchodzisz do notatnika i zamieniasz <img src=....> w tło tabelki... wiesz jak to zrobić czy mam napisz tutka? :)

29.02.2004
15:13
smile
[95]

hotDog [ Outsider ]

Ponczek--> własna księga gości = znajomość PHP w stopniu średnio-zaawansowanym. Jeśli nie znasz php to nie ma sensu babrać się w samouczki, czyli jedyne wyjście - patrz wstępniak :) (ps. za darmo dla webmasterów)

29.02.2004
15:14
[96]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Strefa 3D dziala na tym kodowaniu i jeszcze nie slyszalem aby sie ktos na krzaczki skarzyl :) Tak samo i moje forum bedzie na nim chodzic, wiec licze ze nikt problemow miec nie bedzie :P

29.02.2004
15:20
smile
[97]

Ponczek [ Generał ]

HotDog -----> problem w tym, że księgi oferowane za tymi linkami to nie to, czego szukam... Czy ktoś może sam na swojej stronie ma księgę z jakiejś strony i jest gotów ja polecić????

29.02.2004
15:22
[98]

bartek [ ]

Dosc ciekawe ksiegi mozna robic we Flashu przy uzyciu ActionScriptu - www.flashzone.pl - Ponczek wejdz w zrodla programow, pobierz i poprobuj, mysle, ze najlatwiejsze wyjscie.

29.02.2004
15:36
smile
[99]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan--> W takim bądź razie zaufam Ci i też wstawię to kodowanie :) Co mi tam :P Dzięki za pomoc.

Ponczek--> Acha... czyli chcesz taka księga, która się zaadoptuje do strony? Hmm, no to z darmowych chyba ciężko będzie taką znaleźć. Jeśli bardzo chcesz, to ja będę za jakiś czas tworzył księgę na własne potrzeby to mógłbym Ci ją udostępnić np. za jakiegoś bannerka lub linka :D Ale to na razie kwestia kilku tygodni...

PS. zaraz Ci wkleje stronke z samouczkiem...

bartek--> nio jasne, że to jest też wyjście :)

29.02.2004
15:40
smile
[100]

Ponczek [ Generał ]

hotDog -----> no byłbym bardzo wdzięczny i jesli chodzi o bannery to z największą przyjemnością. Jakby co to napisz coś na meila... Poczekam. Chyba że dam wczesniej znać, że coś znalazłem.


bartek --> też o tym myślałem i jak znajdę trochę więcej czasu, to się tym pobawię...

Tak czy siak dzięki!!!!

29.02.2004
15:54
smile
[101]

hotDog [ Outsider ]

Ponczek--> tutaj masz kilka linków:

https://phpflash.hostm.pl/download.php?id=guestbook&action=display
https://www.forum.siteql.net/viewforum.php?f=3&sid=5e1de6cd34a85ec88b8d3f01bca356a5
https://pliki.webhelp.pl/index.php?action=category&roz=php&id=9
https://scrypty.com/skrypty_php.php?op=view&kat=6

jeśli już sam coś znajdziesz to daj znać w wątku :)

01.03.2004
11:11
smile
[102]

MiniWm [ Yoshinkan ]

Witam panow zapodajcie Taga otwierajacego link w nowym oknie

ps. szybkoo ! mam tlyko 3 godzinki !!

01.03.2004
12:31
[103]

donzoolo [ Senator ]

MiniWm----------> bys poprosil moze ?

moze chodzi ci o to:

target="_blank"

01.03.2004
22:15
[104]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Ktos sie tutaj interesowal informacja o zakonczeniu przeze mnie testow na moim forum. W takim razie oglaszam ze testy teoretycznie zostaly juz zakonczone, a moje forum wystartowalo jako oficjalne forum Strefy 3D :D

02.03.2004
19:32
smile
[105]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Quicky :) nazwijmy nastepny watek:

Kącik websmaperski.. :)))))

02.03.2004
19:51
smile
[106]

Quicky [ Senator ]

Giwera ---> :D
Mam nadzieje, ze Soul mi w najblizszym czasie przywroci moj poprzedni stopien, bo jednak nie najlepiej to wyglada... calkiem powazny watek dla webmasterow, a opiekuje sie nim spamer... :D

02.03.2004
23:32
smile
[107]

hotDog [ Outsider ]

ehhehehhe :))))) dlaczego jesteście spamerami?? :))

Można by było pomyśleć nad nową częścia..

03.03.2004
01:32
smile
[108]

Quicky [ Senator ]

hotDog ---> Za dopisanie sie do glupiego watku... Wszyscy, ktorzy w nim odpowiedzieli, zostali spamerami... :)
Co do nowej czesci - dopiero po 200 postach. Soulcatcher ostatnio mowil, zeby nowe czesci zakladac wlasnie po 200 postach... Wiec trzeba sie zastosowac :)

03.03.2004
14:31
smile
[109]

hugo [ v4 ]

a ja mam taki problemik, że chciałbym aby layout (kolory) strony wczytywały mi się z osobnego pliku... tzn. strona główna żeby ładowała kolory z pliku np. "palette.col" który byłby plikiem tekstowym o takiej np. treści:

bground = 5296F7
blue = 3070D1
font = ffffff

bground to byłaby zmienna zastepowana przez wartość 5296F7 (jasnoniebieski)
da sie to jakoś zrobić?

03.03.2004
14:35
smile
[110]

hugo [ v4 ]

a i czy da sie w prosty sposób dodać do czcionki lub obrazków cień?

03.03.2004
14:39
[111]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hugo => Jak juz musisz to tak robic to proponuje, o ile korzystasz z PHP, napisanie po prostu kodu php w tym osobnym pliku :) Potem tylko dolaczasz plik do strony jeszcze przed jakimkolwiek kodem HTML i mozesz uzywac tych zmiennych :) W tym przypadku proponuje dolaczyc ten plik poleceniem require(); :D

<?php

$bground = "#5296F7";
$blue = "#3070D1";
$font = "#ffffff";

?>

03.03.2004
15:00
smile
[112]

hugo [ v4 ]

eee nie bawie sie zbytnio php.... co trzeba byłoby dopisać do pliku w html żeby coś takiego zadziałało? jakiś include czy cuś?

03.03.2004
15:05
[113]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Jezeli nie korzystasz z PHP specjalnie to trudno ci bedzie to zastosowac, niestety, poniewaz odwolywac sie do zmiennych tez musialbys przy pomocy skryptow PHP. Duzo pisania i nic ponad to :/ Moze po prostu skorzystaj ze styli CSS ?? Tak bedzie duzo prosciej dla ciebie a i mozna tam wiele rzeczy skonfigurowac bez potrzeby powtarzania tego w kodzie HTML :)

03.03.2004
15:12
[114]

hugo [ v4 ]

CSS? A to sie da tak po prostu w jakimś pliku walnąć i potem sie do tego odwołać?

03.03.2004
15:17
[115]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Najpierw tworzysz plik o jakiejs nazwie, np. style.css i umieszczasz w nim kod CSS, np:

body ‹

background: jakis_kolor;
font-family: czcionka;
color: kolor_czcionki;



itd.

Potem w pliku HTML w czesci HEAD umieszczasz tag: <link rel='stylesheet' href='style.css' type='text/css'> i wszystko gra :) teraz juz nie musisz niczego definiowac w kodzie HTML :P

[EDIT]
PS. Oczywiscie zamiast ‹ i › maja byc nawiasy klamrowe (forum GOLa dziwnie to zamienia niestety)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-03-03 15:19:20]

03.03.2004
15:19
[116]

hugo [ v4 ]

bo o to mi chodzi, żebym nie musiał za każdym razem osobneo formatować poszczególnych plików html, żebym nie musiał definowac stylów tabeli, czcionki, kolorów ilekroć robie nowy plik, to jest żmudne. W dodatku nie pozwala szybko zmienić ustawień... musze przeszkukiewać wszystkie pliki po kolei żeby zmieniać np. kolory. A tak zmieniłbym w jedym pliku i cała strona razem z podstronami, ramkami itp. zmieniłaby się według tego pliku.

03.03.2004
15:20
smile
[117]

hugo [ v4 ]

Drak'kan ==> thx! zaraz wypróbuje! ;D

03.03.2004
15:24
smile
[118]

hugo [ v4 ]

It's working! It's working! :)

thx!

03.03.2004
16:10
[119]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Quicky, dlaczego Ci zdjeli ?;-)

03.03.2004
16:11
[120]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

A ja mam takie male pytanie.

Co mi polecacie, -jako ci co juz maja juz setki stron na karu- do zrobienia strony we flashu ?. jakie programy do grafiki, do flashu..no wogule wszystko co bedzie mi potrzebne.

03.03.2004
16:15
smile
[121]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Todd Rusell -> polecam odwiedzic watek grafikow 2d :p tam zajmujemy sie grafika, paint shop pro, photoshop oraz troszke flashem (Gdyz osobny kacik flashowy mial zbyt mala popularnosc..)

03.03.2004
16:39
smile
[122]

hugo [ v4 ]

ee pojawił sie problemik... nie mogę znaleźć tago do określania kolorów linków (normalnie w body jest vlink, alink itp. w css nie wiem jak to ma być.. :/)

03.03.2004
17:16
[123]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hugo => Po prostu robisz kolejny blok, tutaj okresla sie style dla tagow wedlug ponizszego schematu:

nazwa_taga ‹
style


Czyli w przypadku linkow, bedzie to wygladac nastepujaco:

a ‹
style


w przypadku gdy chcesz opisac dodatkowe style dla likow np. gdy najedziemy na nie, wpisujesz:

a:hover ‹
style


Mam nadzieje ze to troche wyjasnia :) Najlepiej znajdz sobie jakis kurs o stylach w necie, tam bedziesz mial duzo przykladow i wogole :)

03.03.2004
17:32
[124]

hugo [ v4 ]

Drak'kan ==> mam coś takiego:

body ‹
background: #3070d1;
font-family: verdana;
color: #ffffff;
font-size: 10px;
scrollbar-face-color: #3070D1;
scrollbar-highlight-color: #5296F7;
scrollbar-3dlight-color: #5296F7;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-shadow-color: #000000;
scrollbar-arrow-color: #ffffff;
scrollbar-track-color: #000000;

table ‹
border-style: solid;
border-color: #3070d1;
border-width: 0px 0px 0px 0px;
border-bgcolor: 3070d1;
font-family: verdana;
font-size: 10px;
color: #000000"


i potrzebuje w ramach body wstawić jeszcze polecenia na zmiane kolorów odnośników, tyle że vlink, alink, link nie pasują. szukałem w paru netowych kursach ale nie znalazłem cssowych odpowiedników tychże poleceń....

03.03.2004
17:35
[125]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Nic prostrzego:

body ‹
background: #3070d1;
font-family: verdana;
color: #ffffff;
font-size: 10px;
scrollbar-face-color: #3070D1;
scrollbar-highlight-color: #5296F7;
scrollbar-3dlight-color: #5296F7;
scrollbar-darkshadow-color: #000000;
scrollbar-shadow-color: #000000;
scrollbar-arrow-color: #ffffff;
scrollbar-track-color: #000000;


table ‹
border-style: solid;
border-color: #3070d1;
border-width: 0px 0px 0px 0px;
border-bgcolor: 3070d1;
font-family: verdana;
font-size: 10px;
color: #000000"


a ‹ // tak sie w stylach oznacza linki (tak samo jak w HTML)
font-family: verdana;
color: #ffffff;
font-size: 10px;
text-decoration: none; // powoduje ze nie ma podkreslenia


Oczywiscie style sa przykladowe dla linkow, mozesz je zmienic :)

03.03.2004
17:44
[126]

hugo [ v4 ]

Drak'kan ==> eee no nie bardzo działa.... koloru linków mi nie zmieniło...

03.03.2004
17:50
[127]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, dziwne. A co dziwniejsze to to ze Opera wyswietla mi linki biale :/

03.03.2004
17:53
[128]

hugo [ v4 ]

Drak'kan ==> a nie orientujesz się też czasem czy w css można dodać cień do czcionki?

03.03.2004
17:55
[129]

hugo [ v4 ]

Drak'kan ==> to pewnie trzeba coś jeszcze dodać, bo np. IE nie akceptuje border-color bez wcześniejszego zdefiniowania border-style....

03.03.2004
17:56
[130]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Nie orientuje sie w tym niestety. Natomiast znalazlem blad w twoim CSSie :) w bloku table przy stylu color: masz na koncu cudzyslow, a powinien byc srednik :) Moze dlatego nie dziala :)

03.03.2004
18:01
[131]

hugo [ v4 ]

Drak'kan ==> hehe, jak zwykle jeden głupi zanczek.... ostatnio przez pól godziny zastanawiałem się czemu tabela nie zaczerpnęła stylu css i nie pokazała obramowania... okazało się ze gdzieś mi sie głupie border zapodziało w kodzie i już lipa... :P

05.03.2004
01:14
smile
[132]

SULIK [ olewam zasady ]

nie wiem jak u was ale u mnie z piwkiem cos jest od dluzszego czasu nie tak :

1. licznik jak widze ponownie padl
2. jak chcialem dodac newsa to wypisal mi ze za malo miejsca jest na koncie (mam wolne jakies 100 MB, z tego co wiem)
3. ehhh :|

05.03.2004
01:14
[133]

Quicky [ Senator ]

SULIK ---> Czas zmienic serwer... :)

05.03.2004
01:22
[134]

SULIK [ olewam zasady ]

quicky - to poprosze adres servera z podobnymi parametrami :)

znaczy sie z obsluga php, z okolo 200 lub wiecej MB pojemnosci, działajacy szybciej i stabilniej niz piwko

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-03-05 01:24:35]

05.03.2004
01:25
smile
[135]

Quicky [ Senator ]

Ponizej jest lista calkiem niezlych serwerow... ;>

05.03.2004
03:43
smile
[136]

SULIK [ olewam zasady ]

Quicky - to chyba bedzie trzeba zainwestowac wraz z Kozakiem :)

spoko - tylko szkoda,z e to co najbardziej mnie interesowalo juz nie akualne :|

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-03-05 03:49:19]

05.03.2004
12:43
smile
[137]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Witam Webmasterow!

Mam pewnie bardzo mprosty problem, ale tworze strony metoda obrazkowoa i na tym sie nacielam. Do rzeczy - zorbilam strone w Front Page i wszytko byloOK, ale znajomy podpowiedzial mi, ze strona ma zle kodowanie znakow - zamiast w windows-1250 powinna byc w iso8859-2, bo taka zasada obowiazuje w sieci. Wiec otworzylam wszystkie pliki strony i zamienilam
<meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=windows-1250">
na
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso8859-2">

Problem jest taki, ze to ponoc nie wystarczy, a wrecz przeciwnie - jak otwieram strone w Dreamweaver to jest kaszana zamiast polskich znakow, mimo to Mozilla i Avant Browser wyswietlaja strone poprawnie.

Pytanie brzmi czy musze teraz poprawic wszystkie fonty na nowo /zrobic calosc od nowa, czy tez to moze tak zostac? Jest na to rpostrzy sposob (zamian w notayniku, przeklejanie?)? Byc moze tylko uzytkownicy Linuxa beda miec niewlasciwe znaki na stronie?

05.03.2004
14:55
[138]

Quicky [ Senator ]

Hathor --->

Po pierwsze: charset=iso-8859-2 (u Ciebie brakuje pauzy miedzy iso a 8859 :))

Poza tym zmiana windows-1250 na iso-8859-2 nie wystarczy, dokumenty html trzeba jeszcze przekonwertowac odpowiednim programem. Ja do tego celu uzywam edytora html - Zajaczka (ktorego zreszta uzywam do tworzenia stron - polecam). Konwertowanie znakow jest tam banalnie proste. Wystarczy otworzyc dokument i wybrac Ogonki - > Kodowanie ISO :)

Zajaczka w wersji 4.0 znajdziesz tutaj:

05.03.2004
15:48
smile
[139]

Hathor [ Pani Zapomnianej Wyspy ]

Quicky --> Wielkie dzieki!!! Zaraz sciagam zwierzaka i sie zabieram do roboty :))
Na razie nie znam html na tyle, by wszystko zrobic w edytorze (Zajaczek zdaje sie nie ma takich funkci jak Front Page i Dreamweaver), ale z czasem sie podciagne :)

06.03.2004
15:30
[140]

Quicky [ Senator ]

Hathor ---> I jak, udalo sie? :P :)

07.03.2004
13:12
[141]

Grzybiarz [ Badacz Ściółek ]

mam pewne pytanie

mam podany adres strony, i chce żeby jej zawartośc ( z pod tego adresu) wyświetała mi się w pewnej tabeli
jak to zrobić ??

07.03.2004
14:25
[142]

Quicky [ Senator ]

<? include ("https://adres.strony.pl/strona.html") ?>

Chyba tak :) Oczywiscie zeby to zadzialalo, musisz miec serwer z PHP.

07.03.2004
16:29
[143]

Grzybiarz [ Badacz Ściółek ]

to tam drobnostka
a czy ktos ma jakieś inne propozycje ??
może byc javascript i czysty HTML
i chodzi jeszcze o jedno
w PHP to ja tesh wiem jak to się robi
toumiem nieco PHP ale nie wiem dokładnie jaki bede miał serwer i mogą by ć ogranioczenia wiecie jak to jest

07.03.2004
18:31
smile
[144]

donzoolo [ Senator ]

kurde, mam problem, otoz , jak zrobic zeby w tabeli <td> byla opcja przewijania, ale tylko dla niej, bo jak daje sobie we wlawsciwosciach scrolling="yes" to nic to nie zmienia, a jak dam wiecej tekstu, to tabela sie rozszerza razem z cala grafika, mniej wiecej wyglada to tak---------------------------------------------->


prosze o pomoc...

07.03.2004
18:59
[145]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

donzoolo => Nie da sie tego raczej zrobic ustawiajac parametry komorki. Mozesz jedynie wpkaowac do tej komorki plywajaca ramke (<iframe></iframe>) i do niej ladowac to co chcesz. To jest jedyne znane mi wyjsce z tej sytuacji :|

Moje forum sie rozwija, doszlo kilka nowych skryptow, wiec moze ktos sobie go ogladnie i cos powie na ten temat ?? Moze cos przydaloby sie zmienic i wogole :)

07.03.2004
19:04
[146]

donzoolo [ Senator ]

Drak'kan--------> to zes mnie pocieszyl chlopie..... czy bedzie trudno to zrobic?

07.03.2004
19:15
[147]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

donzoolo => Plywajaca ramka ma to do siebie ze pozwala zaladowac strone w stronie. Ramce okreslasz wysokosc i szerokosc i ladujesz do niej odpowiednia strone. Ot i caly problem :)

07.03.2004
19:22
[148]

donzoolo [ Senator ]

no dobra
zrobilem sobie osobna strone z tym co chcialem zeby bylo, zrobilem tego iframe w tym miejscu gdzie byla tamta tabela, o takich samych parametrach i wskoczylo to nad strone, mimo tego ze jest w tym samym miejscu...

kod wyglada mniej wiecej tak:

<TR>
<TD ROWSPAN=25>
<IMG SRC="Obrazki/projekt_17.jpg" WIDTH=127 HEIGHT=590 ALT=""></TD>
<iframe WIDTH=343 HEIGHT=461 ROWSPAN=23 src="news.html"></iframe>
TD ROWSPAN=25>
<IMG SRC="Obrazki/projekt_19.jpg" WIDTH=129 HEIGHT=590 ALT=""></TD>
<TD>
<IMG SRC="Obrazki/spacer.gif" WIDTH=1 HEIGHT=28 ALT=""></TD>
</TR>

07.03.2004
19:30
[149]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Czytaj uwazniej, wsadzasz iframe'a do komorki tabeli !!!

<TR>
<TD ROWSPAN=25>
<IMG SRC="Obrazki/projekt_17.jpg" WIDTH=127 HEIGHT=590 ALT=""></TD>
<TD WIDTH=343 HEIGHT=461 ROWSPAN=23>
<iframe WIDTH=343 HEIGHT=461 src="news.html"></iframe>
</TD>
<TD ROWSPAN=25>
<IMG SRC="Obrazki/projekt_19.jpg" WIDTH=129 HEIGHT=590 ALT=""></TD>
<TD>
<IMG SRC="Obrazki/spacer.gif" WIDTH=1 HEIGHT=28 ALT=""></TD>
</TR>

07.03.2004
19:37
smile
[150]

donzoolo [ Senator ]

dzieki Drak'kan, jestes Wielki!
podzialalo :)

tylko kurde jeszcze jeden problem sie pojawil, otoz jest teraz taka milimetrowa biala kresa z prawej, u gory i u dolu, frameborder mam na 0, co tu zrobic?

07.03.2004
19:44
[151]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

A masz dopisane to taga <table> parametry: cellspacing=0 i cellpadding=0 ??

07.03.2004
19:49
[152]

donzoolo [ Senator ]

drak'kan, jestem twoim dluznikiem !!

08.03.2004
21:29
[153]

donzoolo [ Senator ]

a sluchaj, mam kolejny problem....


otoz, jak mam w tej plywajacej ramce jakis link i chce zeby on sie otworzyl w przegladarce amisat tej strony a on mi sie otwiera w tej ramce:/ co trzeba wpisac :/


08.03.2004
21:30
smile
[154]

Quicky [ Senator ]

<A target="_top">

08.03.2004
21:36
smile
[155]

donzoolo [ Senator ]

bardzo dziekuje !

09.03.2004
12:17
smile
[156]

hotDog [ Outsider ]

Witam, trochę mnie tu nie było, ale niestety szkoła dobija :/

Mam pytanie do webmasterów korzystających z PHP. (m.in. Drak'kan itd :D)
Czy robiliście już serwis zarządzania zawartością stron w php? Chodzi mi o to, że np mam różne poddziały i zmiana np. tekstu w dziale odbywa się poprzez php + formularze, a nie przez aktualizację przez FTP. Ja teraz jestem w trakcie tworzenie właśnie takiego serwisu i mam pewien problem/pytanie. U mnie działy będą mogły zawierać znaczniki html, czyli można będzie tworzyć w poddziałach różne tabelki itd, po prostu nie będzie tylko sam text, ale pełna swoboda. I teraz nie wiem czy korzystać z plików *.txt czy zawartość poddziałów zapisywać do bazy danych... Bo gdybym korzystał z *.txt to za każdym otwarciem działu trzeba używać fopen(); i nie wiem czy to nie będzie zwalniać serwa. Include(); nie wchodzi w grę, ponieważ include nie pozbywa się "\" z pliku podczas ładowania, a jak wiadomo trzeba ich używać np. podczas zapisywania <a href" "></a> i innych znaczników html'a. Z kolei gdybym używał MySQL to nie wiem czy tak długie wpisy (np. 20 linijek kodu html) nie zwolnią bazy itd.

Prosiłbym o jakieś rady, opisanie Waszych metod itd :)
Pozdro.

09.03.2004
12:40
[157]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Hmm, co do mojej strony. U mnie mozna ingerowac w zawartosc dzialow poprzez panel administracyjny. Przez zawartosc mam na mysli np. tresc newsow, tresc artykulow, autorzy i pliki w galeriach, itp. Sama struktura dzialow jest wpisana w plikach. Wiec jezeli chodzi ci o cos podobnego to baza danych jest w zupelnosci wystarczajaca. Oczywiscie im wieksza baza danych tym wolniejszy do niej dostep, ale tez nie ma co przesadzac (tak do 50 MB nie masz sie raczej co martwic zwalnianiem :P). 20 linijek kodu HTML to jest w sumie nic :)

09.03.2004
12:59
smile
[158]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan--> no ja właśnie też chcę stworzyć panel do administracji nad newsami, zawartością działów i do edycji menu. Tzn, że Ty korzystasz z plików tekstowych?? To jak np. w zawartosci działu masz np. <a href="https://strona.com">strona</a> to jak omijasz cudzyslowia i / | korzystasz z addslashes, stripslashes i fopen()? :))

09.03.2004
13:19
[159]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Nie, ja nie korzystam z plikow tylko z bazy danych :) Nie lubie operowac na plikach i nie zamierzam narazie :P

09.03.2004
18:34
smile
[160]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan--> acha :) No ja też teraz staram się wykorzystywać MySQL na maxa, ale nie mam dobrego serwa :/ cały czas szukam jakieś człowieka z dobrą wolą i miejscem na serwerku dla moich pomysłów i testów :)

09.03.2004
21:04
[161]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Do testow wystarczajacy jest lycos wedlug mnie :) Zreszta tak naprawde to ja testuje u siebie na kompie skrypty i dopiero potem laduje je na strone juz calkiem oficjalna :)

09.03.2004
23:25
smile
[162]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan--> no oczywiście, że ja też testuje wszystko u siebie na Apachu, ale muszę też poddać testom moją stronę innym osobom, a w jednym wypadku potrzebuję stworzyć zupełnie nową bazę, a takiej nie można stworzyć na lycosie :/ Ale jakoś sobie radzę :)

12.03.2004
15:28
smile
[163]

Zacker [ Stanley ]

Chciałbym zrobić własną stronke, ale nie wiem o czym. Słucham Waszy propozycji. Z góry dzięki.

12.03.2004
15:35
[164]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

W pierwszym poscie watku masz wymienione kilka programow do tworzenia stron. Wiele osob powie ci zapewne ze najlepszy jest Notatnik :) ale ja tam wole Dreamweavera, bo bez kolorowania to bym pewnie co chwile mial jakies literowki :P

12.03.2004
15:39
smile
[165]

Zacker [ Stanley ]

Drak'kan ---> Nie chodzi mi o prgram. Strone będe robił w Pajączku. Chodzi mi o pomysł co może na niej być.

12.03.2004
15:41
[166]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Jak nie masz pomyslu to sie za to nie bierz. Robienie strony na sile nie jest sensownym pomyslem :/

12.03.2004
16:04
[167]

Quicky [ Senator ]

Zacker ---> Zebym ja mial takie problemy... moglbym zrobic 100 stronek o interesujacej dla mnie tematyce... ale czasu brak ;D

12.03.2004
16:06
[168]

Zacker [ Stanley ]

Quicky --> A naprzykład o czym byś zrobił ???

12.03.2004
16:13
[169]

donzoolo [ Senator ]

Zakcer-----> ale ty masz problem....:) rozjerzyj sie wokol siebie... ja na przyklad widze piwo :) zrob strone o piwie :D

12.03.2004
17:40
[170]

Zacker [ Stanley ]

Może jakieś inne propozycje ???

12.03.2004
18:05
smile
[171]

Danielson [ Legionista ]

Yo ludziska! zna sie tu ktoś na skriptach JAVA'y? jak tak to może wiecie coś o możliwości zablokowania ściągnięcia źródła stronki? (troche to zawiłe)? HELP!!

12.03.2004
21:29
smile
[172]

donzoolo [ Senator ]

posluchajcie mnie drodzy webmasterzy....


wykonalem projekt pewnej stronki, ps + html... na dysku jest wszystko wporzasiu, gdy wrzucilem do netu, na lycosa to w pewnych miejsach zrobilo sie biale tlo... w kodzie jest wyraznie zaznaczone co ma byc tlem i ten jpg jest na swoim miejscu, mimo to tlo jest biale... czemu?
dalej, gdy przewiniecie glowna ramke do dolu do jest taki bialy prostokat na dole, na kompie tego nie ma... czemu?

12.03.2004
21:32
[173]

donzoolo [ Senator ]

jakby co, tak to wyglada na dysku..------------------------------------------------------------------------->

12.03.2004
21:52
[174]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

niewiem jak ty,ale ja zauwazylem ze text jest.ale pisany bialym kolorem.dlatego niewidoczny. a co do tego ze cos tam brak. sprawdz dokladnie czy wszystkie pliki masz skopiowane. moze cos piminowes? zdarza sie. i dobra rada- zmien jak co kolor, bo ten ruzowy mnie dobija.

pytanie:
czy to niejeste przez przypadek jeden z gotowych szablonow na lysocie czy w necie? bo cos mi sie zdaje ze go widzialem. ja nie jest to sory . ale kolor zmien:) mzoe byc niebieski albo navy.

pozdrawiam

12.03.2004
21:58
[175]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

danielson.slurze pomoca


<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
function blockMouseIE()

if(event.button == 2)‹
alert();
return false;


function blockKeydownIE

if(event.keyCode == 17)‹
alert();
return false ;


if(IE)‹
document.onmousedown=blockMouseIE;
document.onkeydown=blockKeyDownIE;

</script>
<body
oncontextmenu='return false'
onselectstart='return false'
oncopy='return false'
>

blokuje :
-prawy klik myszki
-klawicz CTRL

12.03.2004
22:00
[176]

donzoolo [ Senator ]

nie, strone robilem sam... kolory byly takie zlecone, wiec tak zrobilem...


a co do tych pliczkow, na 100% wszytskie sa wrzucone.... tekst jest pisany biala czcionka, bo tlo mialo byc rozowe.... :/

12.03.2004
22:06
[177]

hotDog [ Outsider ]

Może i bym Ci pomógł, ale ja nie wiem jak Ty tą stronkę pisałeś... jej kod jest straszny...nie da się w ogóle połapać. Spróbuj na innym serwie ją postawić, bo Lycos dodaje do kodu dużo niepotrzebnych śmieci i może to przez to (wiem to z autopsji ;-) )

12.03.2004
22:07
[178]

donzoolo [ Senator ]

wlasnie zauwazylem ze ten lycos dodal mi tyle shitu ze szkoda gadac..... nie wiem na jakim innym postawic, znam tylko piwko i republike, ale to jest 1 wielkie gowno, polecisz cos?

12.03.2004
22:13
[179]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

acha. danielson
te male ">" maja byc klamrami "‹›" te 2 buttony na klawiatce od "P" do prawej . te z []

donzoolo, ten shiet jak mowisz to jest kod tej wielkigo pasku z reklamami po prawej :).

a piwko. mzoe byc nawet 200mb/1mb limit na plik.na domowa stroe starczy.

12.03.2004
22:15
[180]

donzoolo [ Senator ]

moze i starczy, ale ftp piwka chodzi u mnie tak jakby nie chcial i nie mogl, caly czas sie rozlacza, nic nie moge wrzucic... horror.... nie ma innego miejsca w sieci, w miare sprawnego?

12.03.2004
22:25
smile
[181]

hotDog [ Outsider ]

www.friko.pl - w miarę znośne, choć i tak daleko mu do ideału.

albo leć na testowych np. www.webpark.pl dwa tygodnie za friko z php i mysql :PPP

13.03.2004
20:08
smile
[182]

donzoolo [ Senator ]

no dobra, zobaczymy.....



poleci ktos kurs php, taki ze tak sie wyraze, od zera do bohatera.....:)

13.03.2004
21:50
[183]

Quicky [ Senator ]

donzoolo ---> Najlepiej kup ksiazke z wyd. Helion. Pamietam, ze hotDog aktualnie sie uczy z takiej ksiazki, to moze Ci poda dokladny tytul - nie wiem, ktora jest najlepsza :)

13.03.2004
22:33
smile
[184]

SEW [ Generał ]

Ja chyba jestem cos nie ten tego bo najprostszej zeczy nie umiem zrobic :(
A wiec. Założyłem konto na WWW.piwko.pl i chciałem na tamtejszym serwerze umieścić moja stronke. Problem jest taki ze niewiem jak to zrobic. Wchodze na ftp wzucam tam moja stronke i……….nic :( Dalej czyste konto, nic tam niema, a wiec się pytam jak to zrobic? Jestem w te klocki zupełnie zielony wiec proszę o cierpliwość i o pomoc :)Z gory wielkie dzieki :)

13.03.2004
22:51
[185]

shogo_S [ Pretorianin ]

zapomniałeś w tekstówkach o edHTMl i Coffee Cup HTMl Editor

13.03.2004
22:53
[186]

shogo_S [ Pretorianin ]

SEW---->>>> Weź inny serwer. Piwko nie jest zbyt pewne, a FTP-kiem mogą ci się włamać na dysk.
Proponuje www.members.lycos.co.uk

13.03.2004
23:02
smile
[187]

SEW [ Generał ]

shogo_S --> ten pierwszy post tez byl do mnie? Jezeli mozesz to napisz mk dokladnie co mam po kolei zrobic podczas wzucania tego na serwer :) bo tak jak pisalem jestem zielony w te klocki :)

13.03.2004
23:04
smile
[188]

SEW [ Generał ]

niestey ale mic chodzi o darmowy serwer :)

14.03.2004
00:13
[189]

donzoolo [ Senator ]

lycos jest darmowy :) i tam zaloz konto najlepiej...

a zeby sie wbic na ftp to tak robisz


sciagasz jakis program do wbijania sie na ftp, np flashfxp

dodajesz serwa ustawiasz sobie adres, username i haslo jakie masz i .... koniec :) naciskasz connect i juz jestes:) wrzucasz co chcesz i koniec :)

14.03.2004
13:29
smile
[190]

hotDog [ Outsider ]

donzoolo--> podaję Ci linka do książki z ktorej się uczę, tej co Quicky napisał :-) https://helion.pl/ksiazki/phms2v.htm Kosztuje 80zł (ja kupiłem w promocji z 10% rabatem :D) ale się opłaca. PHP i MySQL od podstaw, a na dodatek pojęcia typu "e-commerce", bezpieczeństwo, konfiguracja Apacha itd. Naprawdę się opłaca.

a tutaj linki do kursów php:

https://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/
https://phpflash.hostm.pl/index.php

a najlepiej www.google.pl i wpisz "php, kurs" :-P

SEW--> robisz tak jak donzoolo opisał, pamiętając, że pliki nie mogą zawierać polskich znaków, spacji i nie mogą być pisane z wielkich liter. A strona startowa musi się nazywać "index.html" lub "index.htm" lub "index.php" w zależności od tego w czym jest napisana.

14.03.2004
14:38
smile
[191]

SEW [ Generał ]

Jaka "komenda" na stronie odpowiada slowom kluczowym tzn. takim aby po wpisaniu w wyszukiwarce np. slowa pikus, znalazlo moja strnke .
Dzieki :)

14.03.2004
14:45
[192]

Qbaa [ Generał ]

SEW ---> poczytaj sobie o META tagach :)

14.03.2004
20:37
[193]

donzoolo [ Senator ]

hotdoG-------------> ale powiedz, czy ja, kompletnie nie znajac sie na php i mysql, zero, komplentnie nic, czy ta ksiazka wyjasnia absolutnie wszystko od poczatku ??

15.03.2004
14:16
smile
[194]

M'q [ Schattenjager ]

Witam, mam takie pytanie: powiedzmy, że mam stworzone kilkanaście tabel, czy można nazwać każdą (w tym niektóre nazwy by się powtarzały), oraz czy znałby ktoś do tego skrypcik, który wybierał by tabele z odpowiednimi nazwami?
Dziwne, nie? Z góry thnx za info :P

15.03.2004
20:49
[195]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

M'q => Oczywiscie ze sie da. Niestety zabardzo ci tu nie pomoge gdyz sa to zagadnienia z DHTMLa a ja tego nie umiem praktycznie :P Jesli chcesz jakies info na temat DHTMLa to zapraszam pod ten link:

15.03.2004
20:58
[196]

Nurzyk [ mAstEr oF pUlpEts ]

Dlaczego w dziale programy do obróki grafiki... Nie ma podanego Corel Photo Painta (cooltowy) 9

Ja go używam i pewnie sporo innych ludzi od www

15.03.2004
21:09
smile
[197]

M'q [ Schattenjager ]

Drak'kan -> thnx :)

15.03.2004
21:33
[198]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

no wlasnie goracyPiesku, czy ta kscoazka od heliona. jest tak jasno i zrozumiale napisana ze nawet osoby wiedzace o php tyle ze jest dadza sobie rade???i czy tam jest duzo informacji o zastosowaniu php w robieniu stron www. modulow roznych, nwes,download,Qbook, i innych??

15.03.2004
23:26
smile
[199]

hotDog [ Outsider ]

donzoolo i Todd Rusell--> hmm, nie chcę, żeby to wyglądało jakbym był jakimś gościem z Helionu.. ;-) Ale tak, ta książka uczy od podstaw. Może jedynym wymaganiem jest znajomość html'a w dość dobrym stopniu. Co do książki, podam Wam kilka z działów: Stosowanie PHP, Podstawowy kurs PHP, Stosowanie i praca z MYSQL, E-commerce i bezpieczeństwo, Zaawansowane techniki PHP (np. generowanie obrazków, sesje w php), Praktyczne projekty w php i mysql (np. uwierzytelnianie użytkowników i personalizacja, tworzenie koszyka na zakupy, tworzenie systemu zarządzania zawartością, tworzenie serwisu poczty e-mail opartego na www, tworzenie menedżera list pocztowych, tworzenie forum www, tworzenie dokumentów w PDF, korzystanie z XML i SOAP) oraz dodatki typu instalacja i konfiguracja Apacha, php oraz mysql i różnych modułów do nich. Strona ma ponad 800stron, ja się uczę od ok. października i jestem w połowie książki i już stworzyłem stronkę na której można wszystko zmieniać w ogóle nie wchodząc na FTP.. zmiany w menu, w newsach oraz zmiana zawartości podstron lub dodawanie bądź usuwanie działów - to wszystko mogę robić poprzez IE pomijając czas na ściągnięcie strony z FTP, zmiany i ponownego wysyłania zmodyfikowanej strony na serwer.. ;-)) Więc myśle, że w ciągu 3 miesięcy nauczyłem się bardzo wiele, ale niestety przez ostatnie 2 miesiące nic więcej nie czytam, bo matura... ;/

Nurzyk--> Corel? Mnie on nie przypadł do gustu, a najgorsze jest, że trzeba go mieć w szkole a co jeszcze gorsza na maturze ;/ dlaczego nie mogę zdawać np. na photoshopie? bo... bo pani nauczycielka nie umie niczego więcej oprócz krzywych Beziera w Corelku... płakać się chce ;/

M'q--->a spróbuj tak: (to przykład tylko) <a name="tabelka1"><table>itd...</table></a><br><br><a name="tabelka2"><table>itd...</table></a> i odwołujesz się wtedy poprzez link np. <a href="strona.html#tabelka1">Idź do tabelki numer 1</a>.. piszę to z głowy, więc nie wiem czy nie ma gdzieś błedu, no i nie wiem czy o to Ci chodzi ;-D

15.03.2004
23:50
smile
[200]

M'q [ Schattenjager ]

hotDog --> thnx bardzo, czyli to by wyglądało mniej więcej tak:

<a name="aaa"><table>....</table></a><br>
<a name="aaa"><table>....</table></a><br>
<a name="bbb"><table>....</table></a><br>
<a name="bbb"><table>....</table></a>
etc.

i w dalszej części:
<a href="strona.html#aaa"> wywoła dwie pierwsze tabele? Cool :P
Zaraz to spróbuje testnąć :)

16.03.2004
00:00
smile
[201]

hotDog [ Outsider ]

oj sorka, wywołanie powinno wyglądać w ten sposób: <a href="#aaa">Tabelka aaa</a> (oczywiście jeśli tabelka jest na stronce, gdy jest wywołanie, bo jak link jest w innym pliku to powinno być chyba tak jak podałem w poprzednim poście ;-D ) i wtedy przeglądarka przesuwa się w dół do miejsca w którym znajduje się ta tabelka, a nie wiem co się dzieje, gdy napotka dwie o takiej samej nazwie... może zgłupieć... :P ale kombinuj.

16.03.2004
00:19
smile
[202]

M'q [ Schattenjager ]

Hmm narazie wiem tyle:

<a name="a">a</a>
<a name="b">b</a>
<a name="c">c</a>
<a name="d">d</a>
<a href="#a" target="_self">Tabelka a</a>

wyświetla:
a b c d Tabelka a

Pokombinowałem z tabelami, z wrzuceniem "namów" do innego pliku i w href wstawiłem plik... wszystko tak samo działa, zawsze wyświetla wszystkie a-d...
wtf? :|

16.03.2004
00:25
[203]

hotDog [ Outsider ]

Zajrzyj do linku, to jest stronka, na której daaaaawno temu użyłem tego "szmegesu" :) pozwalam Ci na podejrzenie kodu.... :P

16.03.2004
00:28
smile
[204]

M'q [ Schattenjager ]

thnx ;]

16.03.2004
00:33
smile
[205]

hotDog [ Outsider ]

Nie ma za co, jak skończysz to koniecznie się pochwal :D Oka, idę spać :P

16.03.2004
00:39
smile
[206]

M'q [ Schattenjager ]

No o ile mi coś z tego wyjdzie ^^

16.03.2004
00:41
[207]

Yanek [ Paprykarz ]

Czy ktos z was wie jak zrobic profesjonalny baner w Photoshopie? chodzi to o taki 3 warstwowy najlepiej...Moze ma ktos z was jakiegos linka do poradnika lub tutoriala? bylbym wdzieczny

pozdr

16.03.2004
08:11
smile
[208]

Tinej10 [ Konsul ]

mam pytanko odnośnie pasków przewijania czy istnieje jakis skrypt regulujący ich szerokość ??

16.03.2004
08:45
[209]

hotDog [ Outsider ]

Yanek--> w photoshopie robisz tło pod banerek oraz inne elementy na innych warstwach i później przechodzisz do ImageReady i tam animujesz sobie warstwy i zapisujesz później wszystko jako *.gif

Tinej10--> coś dla Ciebie:

Zwężenia pasków przewijania


Sposób polega na zastosowaniu zmniejszenia wszystkich elementów strony o 50%. Wszystkie elementy, łącznie z rysunkami, zostaną zmniejszone do połowy swoich oryginalnych wymiarów. Rozwiązaniem powstającego problemu może być stworzenie 2x większych rysunków i zadeklarowanie w stylach 2x większych wielkości czcionek font-size, które potem łatwo będzie zmieniać.

Kod do wstawienia na stronę w sekcji HEAD:

<style type="text/css">
body ‹zoom: 50%; font-size: 28px›
</style>

gdzie:

zoom: 50% - oznacza zmniejszenie wielkości elementów na stronie o 50%,
font-size: 28px - oznacza wyświetlenie czcionki o wielkości 14px (50% z 28px).
CIEKAWOSTKA:

W podobny sposób możemy zmniejszać inne elementy strony. Nie w każdym przypadku pamiętać trzeba o powiększeniu reszty elementów, paski przewijania są specyficznym elementem strony...

16.03.2004
08:46
smile
[210]

Nurzyk [ mAstEr oF pUlpEts ]

hotDog--> ja sie na Photo Paint-ie 9 uczyłem i znam go dość dobrze oraz potrawie wykorzystać.. dlatego Spytałem. KAżdy ma swoje gusta dotyczące programu do grafiki, a o gustach się nie dyskutuje :]
Mimo wszystko powielam swoją proźbę dotyczącą dodania Corel-a do działu programu do obróki grafiki

16.03.2004
08:53
smile
[211]

hotDog [ Outsider ]

Nurzyk--> No jasne, że o gustach się nie dyskutuję, jak już coś to zawsze sie o nie kłóci... ;-P Ja tylko ubolewam nie nad tym czy on jest dobry czy nie, tylko nad tym, że w szkole zmusza się ludzi do korzystania z programów, z których później nikt nie korzysta zamiast używać bardziej praktycznych programów... np. po co nauka AutoCada w szkole? :/ Ja sam uczyłem się Corela w wersji 8.0 - porobiłem kilka rysuneczków, nawet logo na stronę klasy, ale później odkryłem bardziej zaawansowane programy i zrezygnowałem z Corela. Teraz jak patrze na to logo w Corelu to śmiać mi się chce z samego siebie ;-)

16.03.2004
09:48
smile
[212]

hotDog [ Outsider ]

Nowa część:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.