GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Komputer się sam resetuje....

21.02.2004
22:14
smile
[1]

SnT [ MokumManiac ]

Komputer się sam resetuje....

Witam! Mam dosyc dziwny problemik z komputerem. Własnie dorobiłem się nowego sprzętu...:

Athlon 2000 XP+, 256 DDR RAM [333], pł. głw.: ASRock K7S8X SIS, Radeon 9200 64 mb, Maxtor 80 gb,
Zasilacz: 280 W, Windows XP Proffesional.

I wsyztsko było by pieknie jednak komp...mi się sam resetuje ot tak. Lub wyskakuje błąd karty graficznej, i po nim musze zrestartowac PC, bo m izaczyna piekielnie wolno chodzic. Co moze byc tego przyczyną. Aha zaczeł osie to pojawiac zaraz jak podałaczyłem CD-ROM [oprocz tego jest nagrywarka jescze]. Odłączyłem go teraz jednak nadal sie to dzieje. Co moze byc tego przyczyną [za słaby zasilacz ???]. Prosze o Pomoc !!. Dzięki.

21.02.2004
22:19
[2]

M'q [ Schattenjager ]

Sprawdź temperatury, sprawdź przerwania każdego urządzenia (czy nie są przypadkiem takie same) itd.

21.02.2004
22:21
[3]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

A jakie masz łącze (to może mieć wpływ na resotowanie się ot tak)

21.02.2004
22:22
[4]

Bregan a.k.a. Czapajew [ Senator ]

SnT ---> bardzo mozliwe, ze zasilacz nie wytrzymuje. Chyba, ze jakis brzydal bawi się trojanem i co jakis czas robi Ci reseta :>

21.02.2004
22:23
[5]

SnT [ MokumManiac ]

M'q >>> aaa....mozesz mi powiedziec gdzie to sprawdzic [i jakie powinny byc Temp.].

21.02.2004
22:25
smile
[6]

[email protected] [ Wirnik ]

Ja obstawiam tak

15% - cos sie przegrzewa. Zdejmik bok obudowy i sprawdz czy tez tak bedzie.
84% - zasilacz. Uwazaj bo jak padnie moze pociagnac reszte kompa za soba !
1% - zostawiam sobie na wypadek gdybym nie mial racji ;-P

21.02.2004
22:25
[7]

SnT [ MokumManiac ]

Bregan >>> hmmm...trojan raczej nie - komp jest pusciutki. A z tym zasilaczem...hmmm...mozliwe - jest na to rada ?? Czy trzeba nowy zasilacz ? [a jelsi tak to jak jego cena ?:)]

21.02.2004
22:26
smile
[8]

[email protected] [ Wirnik ]

SnT, do sprawdzenia temperatury uzyj programu SpeedFan:

21.02.2004
22:28
[9]

[email protected] [ Wirnik ]

Szlag, nie odswierzylem znow !

Na padajacy zasilacz nioc nie zrobisz. Trzeba kupic nowy. W linku masz cennik. Osobiscie bardzo polecam zasilacz Chieftec 360W PFC ATX za niecale 200 zl :)

21.02.2004
22:31
[10]

M'q [ Schattenjager ]

O temp. już wiesz, a co do przerwań, to wywołaj właściwości urządzeń i poprawdzaj każde osobno.

21.02.2004
22:47
[11]

SnT [ MokumManiac ]

Temperatura w BIOSIE:

CPU - 36 st. C.
M/B - 31 st. C

Co d otego błędu to pojawił mi sie on w momencie kiedy kilknołem na linka podanego przez [email protected]'a:

"VPU Recover - zrestartował akcelerator graficzny, ponieważ nie odpowiadał na polecenia sterownika programowego"
oraz ciag dalszy:
"VPU Recover: nie mógł w pełni przywrócic stanu sprzed zakleszczeniea; nastąpiło przełaczenie do wyświetlania programowego:

O co tu biega ?? Co to za zakleszczenie ??

[email protected] >>> no nie pocieszyłes mnie z tą ceną :/. A gdybym oddał w rozliczeniu ten mój :) i dopłacił ?? :D
M'q >>> przerwan...a ze sie tak zapytam co to sa te przerwania ?? :)

21.02.2004
22:49
[12]

SnT [ MokumManiac ]

I jeszcze jedno: w menadżerze urządzeń mam cos takeigo:
Karty graficzne:
- RADEON 9200 SERIES
- RADEON 9200 SERIES - secondary

Nie trzeba przyapdkiem wyłaczyc jednego...lub wyzucic ??

21.02.2004
22:52
smile
[13]

U_N [ -KOCHAM ANIE- ]

spruboj systema przeinstalowac, albo zainstalowac inny

21.02.2004
22:53
[14]

SnT [ MokumManiac ]

U_N >>> reinstalke ?? sprobojemy. jutro. cholera zaczynam sie martwic :/

21.02.2004
22:55
[15]

M'q [ Schattenjager ]

Tak komunikuje się urządzenie z prockiem, każde musi mieć inne przerwanie, inaczej będą konflikty (z tego co wiem, to własnie wynikiem tego są niekontrolowane restarty)

czy jakoś tak :P


Menadżer zadań --> właściwości urządzenia danego --> zasoby --> IRQ

21.02.2004
22:59
[16]

SnT [ MokumManiac ]

M'q >>> kazde inne. Temp. Procka w SpeedFan'ie > > > 35 st. C.

21.02.2004
23:00
[17]

Bregan a.k.a. Czapajew [ Senator ]

SnT ---> jesli brac zasilasz to dobry, a dobry znaczy niestety drogi. Polecam Modecoma lub Chiefteca, innych raczej (w szczegolnosci Tracer) nie opłaca się brac. Przesadzają z napięciem, dla przykładu, Tracer po pół rocznym użytkowaniu daje ponad 13V zamiast 12V, w efekcie prowadzi to do spalenia się płyty lub procka.

21.02.2004
23:06
[18]

SnT [ MokumManiac ]

Bregan >>> a ja dziwiłem sie czemu Tracer taki tani....:/
Jesl iwyskoczy ten błąd opisany przezemnie - komp pracuje bardzo wolno ale sie nie restaruje.

21.02.2004
23:06
[19]

Hamil_Hamster [ Indiana Majonez ]

Najpewniej zasilacz...280W i do tego pewnie no-name, ew. Codeshit lub też jakiś inny krzaq...

Jeśli przeraża cie cena zasilacza, który spokojnie starczy na modernizacje kompa przez najbliższwe lata...to cóż...

Poszukaj Fortrona FSP 300W, na allegro są poerwisowe za ok. 100zł a nowe z nalepką Modecoma kosztują jakieś 140zł, informacje w linku poniżej.

Ale sadze, że lepiej dołóżyć te 6 dych niż później żałować...chociaż ten fortron nadal jest świetny i trzyma napięcia, i niektóre 300W Fortronki pozwalają nawet na przeciążenie do 390W.

21.02.2004
23:11
[20]

Hamil_Hamster [ Indiana Majonez ]

Bregan a.k.a. Czapajew - Modecom to tylko marka handlowa.
I niestety tylko te modecomy które produkuje Fortron są warte uwagi - reszta praktycznie niczym nie ustępuje no-name i innym krzaką...

Fortron, Chieftec/Sirtec, Antec, BeQuiet. I jeszcze chyba Enermax i HuntKey (nie mam pewnośći co do tych).
To zasilacze które można spokojnie brać...

21.02.2004
23:12
[21]

SnT [ MokumManiac ]

Hamil_Hamster >>> przeraza bo własnie wydałem [totalnie nie planowana] kase na tego kompa.
Co do zasilaczy - na stronie która podał [email protected] jest tez Modecom za 99 zł...

21.02.2004
23:15
[22]

SnT [ MokumManiac ]

hamil >>> 99 zł...i wszytsko jasne. Dzieki.

21.02.2004
23:19
[23]

Bregan a.k.a. Czapajew [ Senator ]

SnT ---> looknij w link, masz tam sporo zasilaczy, niektóre ceny przerażają :/ Ale jest tez Codegen 400W za 106zł. Niestety nie wiem jak sprawują się zasilacze Codegena, ale może Hamil_Hamster będzie wiedział :)

21.02.2004
23:20
[24]

Hamil_Hamster [ Indiana Majonez ]

Wydaje się, ze w siriusie tego zasilacza nie ma, ale wystarczy wkleić w google nazwe z strony modecomu by znaleść w paru innych sklepach.

TYlko nie pomyl tego zasilacza z Feelem, też 300W modecoma ale straszny badziew :P

21.02.2004
23:24
[25]

Hamil_Hamster [ Indiana Majonez ]

Bergan - Nie bez powodu napisałem w poście z 23:06 zamiast Codegen to "Codeshit" ta "marka" na to zasluguje :)
I nie warto się sugerować numerkami na nalepkach takich zasilaczy, będzie działał równie źle co ten z niższym numerze na nalepce i wypada się cieszyć jak będzie trzymał jakiekolwiek normy przy obciążeniu 2/3 tego co jest na nalepce...a może nawet nie trzymał normy a w ogóle działał :)

Trafiają się co prawda nienajgorsze codegeny, ale większość ma takie napiecia, że aż strach się bać...na dodatek taki zasilacz jak padnie pociągnie całego kompa za sobą.

21.02.2004
23:26
[26]

Hamil_Hamster [ Indiana Majonez ]

A tak przy okazji - lepiej zapytać jeszcze na jakimś forum czy ten zasilacz do którego link podałem to na pewno jest produkcji Fortrona i z nalepką modecoma.
Inne mają w nazwie FSP, a tutaj to zgadywanka....

21.02.2004
23:27
smile
[27]

Bregan a.k.a. Czapajew [ Senator ]

Hamil_Hamster ----> understood :) Dlatego postanowiłem wymienić mojego Tracera (tak Tracera, nie bic ;)) na Chiefteca i napięcia naprawde prawie ze idealne :)

21.02.2004
23:29
smile
[28]

SnT [ MokumManiac ]

fuck!! co chwile restarty :/, albo w najlepszym wypadku błąd...nie da sie nic robic. Takze dzisiaj uciekam. Dzięki za pomoc !! do jutra:).

21.02.2004
23:37
[29]

Hamil_Hamster [ Indiana Majonez ]

Obawiam się, że jednak ten Modecom to nie fortron, porównałem informacje z strony modecoma z tymi z strony fortrona dotyczacymi FSP 300 GTP...

Więc może jednak lepszym wyściem jest kupno poserwisowego fortrona sprowadzanego z niemiec na allegro...
Tylko te z kolei lubią czasami padać bez powodów.

Jeszcze można poszukać Chiefteca 300W , tylko nie wiem jak taki się sprawuje w porównaniu z swoim 360W bratem :P

22.02.2004
12:34
[30]

SnT [ MokumManiac ]

Hamil >>> to ja juz nic nie wiem :P.
A moze da sie dwa zasilacze podłaczyc ??:D Wtedy wymontuje ze starego kompa 230 W i bede miał 510 W :).

30.03.2004
00:25
[31]

Artur20 [ Generał ]

Podniosę wątek, żeby nie tworzyć nowego. Otóż mam podobny problem. Od przedwczoraj komp zaczął sam się resetować. Mam wodne chłodzenie które sprawdziłem, przeczyściłem i działa dobrze, więc nie tu tkwi problem. Myślałem że coś z systemem, ale sformatowałem dysk, zainstalowałem na nowo XP Pro i jest to samo. Jakiś rok temu już tak miałem i wówczas naprawiali mi płytę główną (Gigabyte GA-7VRXP) która była przepalona. Podobno naprawiali, a nie wymieniali. Może więc znów się z nią coś dzieje? Tyle że już nie jest na gwarancji :-( Zainstalowałem drivery Via 4in1, najnowszego biosa do płyty, nie pomaga. Mój komp to Athlon 1800+, ww. płyta gł., 2x256DDR i GF4 Ti4200. Ja stawiam na płytę, a Wy jak myślicie, będzie z niej coś jeszcze czy trzeba nową kupować?

30.03.2004
09:43
smile
[32]

Artur20 [ Generał ]

Zostawiłem kompa na noc z otwartą jedynie przeglądarką i rano był znów uruchomiony od nowa.

30.03.2004
10:09
smile
[33]

Qba Dębowy [ Konsul ]

Facet słuchaj po 1. sprawdz tempke proca po 2. zmien ten zasilacz 280W nic dziwnego ze ci sie restartuje i masz schizy na ekranie jak mialem zasilacz 230 tez tak mialem restarty i jakies czady teraz mam nowy i nic takiego nie ma

30.03.2004
10:50
[34]

Artur20 [ Generał ]

Qba Dębowy--> on już pewnie swój problem rozwiązał miesiąc temu, może coś poradzisz mnie?

30.03.2004
15:56
[35]

Artur20 [ Generał ]

Nikt nie wie co jest grane, czy nie ma już chętnych do pomocy?

30.03.2004
22:32
[36]

Artur20 [ Generał ]

Już zbadałem że nie jest to wina zasilacza ani procesora, ponieważ podpiałem inny zasilacz i identyczny procesor od drugiego kompa, nnie pomogło. Czyli zostaje płyta główna?

30.03.2004
22:42
smile
[37]

volve16 [ Konsul ]

Sprawdź jeszcze pamięć RAM. Do tego uzyj programu memtest86

31.03.2004
00:13
smile
[38]

Artur20 [ Generał ]

Coś mi ten programik nie chciał działać, tzn. o ile dobrze zrozumiałem musiałbym coś kombinować z dyskietką, a ja nie mam stacji dyskietek w kompie. Ale wziąłem się za pamięć. Wsadziłem jedną kostkę pamięci z drugiego kompa i faktycznie było w porzadku. Teraz dołożyłem jedną z dwóch kości które wyciągnałem, zostawię kompa na noc i sprawdzę czy się nie gryzą. Jutro podzielę się wynikami badań :-) Dzięki.

31.03.2004
14:07
smile
[39]

Andrew_wojownik [ Centurion ]

no morzna miec zawsze wirusa morze byc na wszystkich kompach a pozatym morze byc konflikt programowy czyli sie jakies programy gryzom tez to mialem !!!

31.03.2004
16:14
smile
[40]

Artur20 [ Generał ]

volve16--> wygląda na ro, że była to kwestia Ramu. Komputer przechodził całą noc włączony i mu się nic nie działo. Jeszcze raz dzięki za pomoc :-)

31.03.2004
16:31
smile
[41]

Lukas130 [ Chorąży ]

Najlepsz rada - zanieś kompa do serwisu!!!

31.03.2004
17:25
smile
[42]

volve16 [ Konsul ]

Jeszcze radze Ci na przypadek przeczyscic sloty od pamieci(np. przedmuchac:) Moze to tylko byl kurz.

PS. Kurde, rzadko spotykam gosci co nie maja stacji dyskietek:)

31.03.2004
19:18
[43]

Artur20 [ Generał ]

volve16--> stacja mi padła, więc ją wymontowałem :-) Jak potrzebuję jakieś pliczki zrzucić, to kopiuje je do drugiego kompa a tam na dyskietkę, albo nagrywam u siebie na płytkę. Stacyjka mi jest już nie potrzebna :-)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.