GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron WWW cz. 11

16.02.2004
22:02
[1]

Quicky [ Senator ]

Kącik Webmasterski - wszystko o tworzeniu stron WWW cz. 11

Wstep:

Kacik ten powstal w celu gromadzenia informacji, zapytan, porad, a takze jako miejsce publikacji i oceny witryn stworzonych przez forumowiczow GOL. Wszystko powinno znajdowac sie w jednym miejscu, aby mozna bylo latwiej i przyjemniej odnalezc informacje zwiazane z tworzeniem stron. Liczymy na to, ze kacik bedzie bardzo czesto odwiedzany :)

---

Najczesciej zadawane pytania - FAQ

Na razie pusto :)


NARZEDZIA WEBMASTERSKIE:

Edytory graficzne - WYSIWYG

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Amaya - www.w3.org/amaya
- Adobe GoLive - www.adobe.com
- Microsoft FrontPage
- Microsoft FrontPage Express
- Pajaczek
- CoffeeCup Free
- Free HTML 6.0
- 1st page 2000

Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Webmajster
- Pajaczek pro
- Zajaczek
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash MX
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop
- Paint Shop Pro
- GIMP

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:

- CuteFTp
- Total Commander
- WS_FTP

Spis darmowych serwerow

- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145

Najlepszy kurs HTML

- https://webmaster.helion.pl/kurshtml/

Ciekawe strony dla webmasterow:

- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/

Za darmo dla webmasterow

- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/

Nasze strony

hotDog
- https://www.lookas.prv.pl/

Quicky
- https://www.gol-clan.prv.pl/

SULIK
- https://nomaniekozoki.kgb.pl/


wstepniak stworzony przez: mruwek & Quicky

Link do poprzedniej czesci:

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-18 01:57:42]

16.02.2004
22:05
[2]

Quicky [ Senator ]

Co powiecie na taki wstepniak? Oczywiscie lista stron i programow bedzie na biezaco uzupelniana, ja moge to robic takze poprzez edycje postu :)
thx to mruwek :)

16.02.2004
22:09
[3]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, ja bym osobiscie Dreamweavera wrzucil takze do edytorow tekstowych, gdyz pod tym wzgledem jest on takze chyba jednym z najlepszych, przynajmniej wedlug mnie :) No i ogolnie wstepniak jest ok :)

-------------------------------------------------------
Strefa 3D - strona testowa (do oceny):
https://strefa3d.gry-online.pl/test/index.php
-------------------------------------------------------

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-17 10:15:17]

16.02.2004
22:18
smile
[4]

mruwek [ da ANT ]

no i jest fajnie, miejmy nadzieję, że wątek będzie się dalej dynamicznie rozwijał. Pozdrowienia dla wszystkich webmasterów, tych pro i amatorów.

16.02.2004
22:40
[5]

SULIK [ olewam zasady ]

tak co bym zmienil:

Edytory graficzne - WYSIWYG
Microsoft FrontPage - po co dwie wersje ?
Microsoft Word - WYWALIC - nawet nikomu nie propnuj pracy w tym badziestwie - strony wychodza duzo za duze - za duzo zbednego kodu
Amaya - nie znam
Macromedia Dreamwaver MX - uzylem 2 razy - skasowalem, dobry, tyle, ze graficznych najczesciej uzywaja beginery, a dla beginerow za trudny
Adobe GoLive - skasowalem
Pajaczek - chyba tego bym zostawil dla beginerow
CoffeeCup Free, Free HTML 6.0, 1st page 2000 - kasacja - po co ?

imho powinna ta lista wygladac tak (bo wszystkie te programy maja bardzo zblizone funkcje):
- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Microsoft FrontPage
- Pajaczek

Edytory tekstowe
- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik
- Pajaczek pro

Programy do obrobki grafiki i animacji:
- Flash MX - nie uzywam
- 3D Flash Animator - nie uzywam
- Ulead GIF Animator - nie uzywam
- Adobe PhotoShop - ONLY THIS UZYWAM
- Paint Shop Pro - podobno tez dobry
- GIMP - only for linux

Spis darmowych serwerow
- https://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=1145 - nieaktualny z tego co pamietam
lepiej podac chyba wlasna liste serverow :)

Narzedzia do publikacji stron na serwerach:
to jest ok

Najlepszy kurs HTML
google + kurs html i po sprawie - zbedne miejsce we wstepniaku

Ciekawe strony dla webmasterow:
- https://www.me2.pl/
- https://netdesign.beep.pl/projektowanie.shtml
- https://ezhtml.bydnet.com.pl/
- https://www.webhelp.pl/
- https://www.siteql.net/
- https://www.javascript.kom.pl/
- https://www.kess.snug.pl/
i tak nikt tego nie ezegladanie tylko jak beda szukac skryptu to beda sie pytac skad - chodz skrypty tam beda :/ - zbedne

Za darmo dla webmasterow
- https://www.4free.pl/
- https://www.ksiegi.emix.net.pl/
- https://www.free4web.pl/
na poczatku bylo to fajne, ale wole teraz zrobic to samo lepiej za pomoca skryptow php, bo jednak reklamy mnie denerwuja


ja dodal bym do watku cos takiego:
Nasze strony:
tutaj podal bym strony osob najczesciej ewypowiadajacych sie w watku :)

16.02.2004
22:41
smile
[6]

fifalk [ fifalkowiec ]

noooooo nie mna oficja ny w nazyiwe to jets dobrze L:-DDD

jedzcze tui wrocie kiuedys przy nowym projekcjie :-D

16.02.2004
22:52
smile
[7]

mruwek [ da ANT ]

SULIK -------------> powinno byc cos dla beginnero bo kazdy jakos zaczyna, a to ze tobie nie odpowiadaja pewne programy to nie znaczy ze innym nie beda pqasowaly, czyz nie?

16.02.2004
22:53
[8]

Quicky [ Senator ]

Sulik
OK uzywaj sobie czego chcesz, ja tez z wielu z wymienionych progsow nie korzystam, ale niech kazdy kto tu wchodzi ma duza liste programow - niech wybierze to, co mu najbardziej pasuje. Kompletny laik skorzysta nawet z Worda i bedzie zadowolony, bo stworzy swoja pierwsza strone.

Spis darmowych serwerow - przejrze rozne listy i wpisze tutaj te dzialajace, daj mi troche czasu :)

Kurs HTML - kurs Pawla Wimmera (do ktorego prowadzi link) jest uznawany przez wiekszosc webmasterow za najlepszy i nie ma sensu, zeby ktokolwiek bladzil po sieci. Niech ma od razu jedyny i najlepszy :)

Ciekawe strony - hie hie, w razie czego bede odsylal do wstepniaka :D

Za darmo dla webmasterow - duza czesc webmasterow, a juz na pewno wiekszosc poczatkujacych nie ma mozliwosci skorzystania z serwera obslugujacego PHP i MySQL, wiec serwisy oferujace rozne bajery sa jedyna szansa, zeby strona byla w miare interaktywna; IMO powinno zostac.

Nasze strony - good idea :), tylko czy nie bedzie tego za duzo? Zobaczymy. Na razie dodalem to do wstepniaka - wpisujcie adresy Waszych stron, ktore maja sie znalezc we wstepniaku. Oczywiscie nie bedzie tak, ze przyjdzie tu ktos tylko po to, zeby sobie dodac adres swojej strony. Usluga tylko dla stalych bywalcow! :D

Dzieki za krytyke :]

16.02.2004
23:22
[9]

SULIK [ olewam zasady ]

co do programow - imho po 3 z kazdego dzialu wytstrcza - 3 najlepsze i najczesciej stosowane - jak bedzie wiecej - wstepniak bedzie za dlugi i nikt cztac go nie bedzie

MS Word - jak chcemuy byc powaznym kacikiem dla kazdego webmastera to proponuje natychmiastowe wywalenie Worda z listy - z niego nic sie nie nauczy nikt - tam jest tylko niepotrzebnie wstawiana amsa dziwnego kodu - ten program sie nie nadaje d webmasteringu - jezeli juz musi byc cos MSa to niech bedzie FrontPage - chdz i tak wpspolpracuje praktycznie tylko z IE :/

jak juz tworzyc watek to profesjonalny i trzeba uczyc ludzi tworzyc dla kazdego - wiec dla kazdej przegladarki - nie mowie, juz o tworzeniu pod syetemy operacyjne (to juz wyzsza szkola jazdy), ale niech strona dobrze wyglada pod chociaz IE, Opera i Netscape (albo chociaz pod 2 z nich)

co do kursu - wole ksiazke :D - chodz do dzis nie przeczytalem z niej prawie nic :] - chodz dlugo ja wozilem w plecaku - chyba jedyny rozdzial jaki przeczytalem to wstepniak i czesc o tabelach - reszte sams ie nauczylem za pomoca rozdrapywania kodu z innych stron :]

co do za darko - to pewnie ze mioze zostac, ale mozna tez napisac ze jest i inna mozliwosc :]

a co do stronek - po jednej na osobe i bedzie git - jak ma ktos wiecej to niech wybierze ta ktora chce promowac - ja chce nomaniekozoki.kgb.pl (zawsze w budowie, bo zawsze cos sie zmienia i dodaje :] ) - co prawda grafa jest marna (co innego: www.sokclan.prv.pl), ale nie o grafe mi chodzilo, tylko o merytoryke (a to juz inna bajka), ale i na grafike przyjdzie pora jak tylko odpowiednio duzo czasu bede mial (moze po maturce cos wykminie)

16.02.2004
23:25
[10]

SULIK [ olewam zasady ]

Acha a co do FAQ - to dobry pomysl, ale sadze, ze niestety nie wypali :/
bedac tu ponad 2 lata widzialem juz duzo seryjnych watkow i malo osob czytalo FAQ ze wstepniaka - malo soob wogule wstepniaki czyta :/

ale coz :/

16.02.2004
23:30
smile
[11]

[HNTR] [ Freak ]

hmmmmmm ciekawy wątek :P Do wstępniaka parę poprawek i będzie GIT :)

16.02.2004
23:37
smile
[12]

Quicky [ Senator ]

SULIK
OK, jeszcze zobaczymy, co o programach powiedza pozostali :)

Jesli chodzi o strony - w porzadku, chyba rzeczywiscie tak bedzie najlepiej, ze kazdy moze miec pod swoim nickiem adres tylko jednej strony.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-16 23:32:25]

17.02.2004
10:43
smile
[13]

GROM Giwera [ Sołdat ]

ja tam proponuje tylko jedna mala zmiane :>

w stepniaku przy notatniku zrboic notke - najlepszy :P lub/i - polecamy :)

17.02.2004
10:50
[14]

Qbaa [ Generał ]

niech te wszystkie programy zostaną (oprócz Worda), a wywalić proponuje "Nasze strony" bo linki macie przy ksywkach i tylko niepotrzebnie miejsce zajmują...

17.02.2004
10:53
[15]

Qbaa [ Generał ]

jeszcze raz :)
ogólnie wstępniak ok, wywal tylko "Nasze strony", a na samej górze dodaj "Jak coś chcesz to najpierw czytaj wstępniak albo wypad" :)

17.02.2004
11:43
[16]

GROM Giwera [ Sołdat ]

mala aktualizacja mojej stronki ktora caly czas robie i ktora jeszcze oficjalnie nie dziala .. :>

co teraz otym sadzicie ? (aa i niepatrzcie na przycisk o firmie i ten domek tam :p on zostanie zmieniony ;) )

17.02.2004
11:47
[17]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Calkiem ladny lay :) A i domek mi sie podoba :P Tylko nie zauwazam sensu dzialow O firmie i Kontakt, gdyz zawieraja praktycznie to samo. Zostawilbym co najwyzej jeden z tych dzialow.

17.02.2004
12:00
smile
[18]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Drak'kan -> ma sie rozumiec, dzial "O firmie" bedzie zmieniony, wstawilem tam narazie to.. aby bylo, inne teksty tez beda pozmieniane to jest narazie wstawione.. tak aby zobaczyc jak co i jak bedzie wygladac ;)

strona jeszcze jest w trakcie budowy :>

17.02.2004
12:16
[19]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No skoro tak, to fajnie :) W kazdym badz razie podoba mi sie szata graficzna. Ostatnio bardzo podobaja mi sie strony w odcieniach szarosci z jakimis kolorowymi wstawkami (co widac takze po mojej stronie, mimo ze nie jestem autorem laya, a tylko jego pomyslodawca :P) :)

17.02.2004
13:02
[20]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

Jeśli to możliwe to niech ktoś w następnej edycji doda moją stronke:
https://rpgforum.abc.pl
Wiem, że do końca to nie jest stronka ale....


uzupełnienie do wstępniaka:
Edytory tekstowe

- Macromedia Dreamwaver MX - www.macromedia.com
- Notatnik - www.windows.com
- Webmajster - www.fabryka.republika.pl/webmajster
- Pajaczek pro - https://www.creamsoft.com.pl/
- Zajaczek - https://amigo.pop.pl/
- HotDog Pro
- ezHTML
- NoteTab Light
- Website Pro - https://website.e-clipse.org


Programy do obrobki grafiki i animacji:

- Flash - https://macromedia.com
- 3D Flash Animator
- Ulead GIF Animator
- Adobe PhotoShop https://adobe.com/photoshop
- Paint Shop Pro https://www.jasc.com/products/paintshoppro/
- GIMP https://gimp.org

17.02.2004
14:22
smile
[21]

hotDog [ Outsider ]

nie ma sie co spierac o wyglad wstepniaka! najwazniejsza jest tresc naszych watkow :))))) Moim zdaniem koniecznie jest umieszczenie wielkiego linku do kursu Pawla Wimmera! ten kurs to prawdziwa perelka i nic go nie zastapi, ale jest on tylko dla ludzi, ktorzy naprawde chca sie czegos nauczyc, a nie maja chwilowa chec na webmasterstwo. Poczatkujacy powinnien robic tak: otwiera ten kurs oraz notatnik - czyta kurs, zapamietuje znaczniki html - wpisuje je do notatnika - potem Plik>zapisz jako...>*.html - otwiera go w IE i mowil OOO! to dziala! i w ten sposob jest ciekawy jak wygladaja inne znaczniki i co robia... Takie jest moje zdanie, a nie otwiera Dreamweavera i nie wie za co sie zabrac... nie wie co to table, border itd. a to przeciez podstawy.

Ja bym jeszcze dodal link do Helion'u. Przeciez tak sa tak swietnie ksiazki, ze az sam sie zdziwilem gdy dostalem do rak ich katalog :)) Wydania Helionu to naprawde bardzo ciekawe i pomocne narzedzia przy nauce webmasterstwa. Ja teraz studiuje PHP&MySQL, a aktualnie tworze dynamiczne menu we Flashu, ktore jest edytowane za pomoca PHP :))

PS. moja stronke tez mozecie wrzucic do wstepniaka... :D

17.02.2004
18:01
[22]

GROM Giwera [ Sołdat ]

a ja wprowadzilem dwie poprawki na stronie :p
1. delikatnie zmienilem menu, czego zapewne nie zauwazycie gdyz byl pewien blad lecz znikomy i malo widoczny ;)
2. dodalem napisik CREATED BY: GIWERA :PPP mam nadzieje ze nie psuje on uroku strony :>

i czekam na dalsze uwagi i sugestie..
pozdro :>

17.02.2004
18:26
[23]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Praktycznie dwie uwagi tylko:
1. Wysrodkuj menu. Chodzi mi o to, ze od gory ma mniejszy odstep niz od dolu tego panelu. (jakos chyba wczesniej tego nie zauwazylem :P)
2. Podnies troche ten napis "CREATED BY: GIWERA", bo wedlug mnie jest za blisko krawedzi. Osobiscie uwazam ze nie powinien on wogole zachodzic na cien wynikajacy z wypuklosci panelu (mam nadzieje ze wiesz o czym mowie).

17.02.2004
18:38
smile
[24]

_sebek_ [ Pretorianin ]

Qicky------------->>>>>>>>>>>najpierw zrób wstępniaka do końca a póżniej zrób nowy wontek bo np. ja by se
chciał np. sćągnąć Te 3D FLASH MX a ni wim skod podsumowując zrób lepszego wstępniaka :D

17.02.2004
19:01
smile
[25]

yuppie [ Generał ]

Pozwolę sobie zadać na tym cyklicznym wątku deczko lamerskie pytanie: czy program Macromedia Dreamweaver wymagania dużego monitora? (gdzieś o tym czytałem). Thanks from mountain.

17.02.2004
20:42
[26]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

yuppie => Wielkosc monitora to rzecz wzgledna :) Ja pracuje na 17'', a i chyba nawet kiedys pracowalem na 15'' i bylo dobrze. Tak wiec jak widzisz nie ma tutaj potrzeby posiadania duzego monitora, musisz sobie tylko odpowiednio dostosowac workspace'a, pozamykac malo potrzebne panele zmniejszajace widok :)

17.02.2004
20:50
smile
[27]

hotDog [ Outsider ]

yuppie--> moze mowil Ci to jakis sprzedawca hymmm? :)))
Drak'kan ma racje, nie ma to az tak duzego znaczenia, a juz na pewno nie w Dreamweaver'ze juz bardzo w Photoshopie innych graficznych programach. Chociaz musze przyznac ze moj LCD '15 wydaje mi sie troszke za maly przy Flashu i Photoshopie :/ Kiedys trzeba bedzie zmienic.

18.02.2004
02:06
[28]

Quicky [ Senator ]

Marcio
Nie dodam adresu forum do wstepniaka, tym bardziej, ze to zwykle phpbb...

Dodana strona hotDog'a i wyrzucony M$ Word :)

18.02.2004
02:22
[29]

Derato [ Centurion ]

Sulik ma po czesci racje z tym wstepniakiem....ale czekaj... czemu nie urzywales nigdy flasha ?! przeciez to przyszlosc stron internetowych kazdy do tego doszedl 10 lat temu :›

18.02.2004
13:05
smile
[30]

yuppie [ Generał ]

hotDog ----------> Ależ nic z tych rzeczy. Żaden sprzedawca nie chciał mnie podstępem zmusić do kupna monitora :). Po prostu wyczytałem na jakimś serwisie webmasterskim. No, ale jak to była bzdura, to dobrze.

18.02.2004
16:26
smile
[31]

mruwek [ da ANT ]

na jakim serwerze polecacie darmowe konto, czyli ktore jest waszym zdaniem najlepsze?

18.02.2004
18:43
[32]

SULIK [ olewam zasady ]

Predku - ja nawet grafiki jak ognia unikam bo sie po prostu na tym nie znam i nie lubie traxcic czasu na cos co i tak marnie mi wyjdzie - a flash... teraz tym zajmuje sie kumpel - probuje zrobic logo na nomaniekozoki.kgb.pl - ciekawe czy i jak u sie uda :]

yuppie - moze chodzi o to ze Dreamer ma strasznie duzo okienek, wiec potrzeba duzej rozdzialki, a aby dobrze wszytko widziec w hi res trzeba miec spory monit

mruwek - a chcesz duze (200 MB) i wolne konto z obluga php (kilka funkci jest wylaczona) - piwko.pl
czy male (5MB) i szybkie ? - wp.pl

19.02.2004
01:24
[33]

Monther [ Generał ]

Panowie, mam dwa pytania...

1) dlaczego u licha, nie działa mi styl przy projektowaniu formularza. Fragment, który wydziergałem wygląda tak:

<form action="wstaw_news.php" method="post">
<span class="glowna-news-tekst">
<table border="0">
<tr><td width="100"> NEWS </td><td><input name="news" type="text" size="13" maxlength="13"></td></tr>
</table>
</span>
</form>

Co jest grane? Może powinienem użyć innego taga? Ale poza formularzem <SPAN> zdaje egzamin.

2) Jak, waszym zdaniem, dobrze zaprojektować stronę, żeby działała we wszystkich najczęstszych rozdziałkach i w ogóle. Nie chodzi mi o to, żebyście pisali kod oczywiście... Bardziej o wskazówki. Jaka powinna być "zasada". Czy w tabeli, czy jak. Jeśli tak, to jak ustalić szerokość strony/tabeli itd. Słowem, wszystko co wam przyjdzie do głowy na ten temat.

19.02.2004
01:27
[34]

Monther [ Generał ]

o, tak działa:

<tr><td width="100" span class="glowna-news-tekst">News</td><td><input name="news" type="text" size="13" maxlength="13" span class="glowna-news-tekst"></td></tr>

Ale chyba nie jest tak, że muszę w każdej komórce tabeli osobno definiować styl?????

19.02.2004
01:31
[35]

Qbaa [ Generał ]

spróbuj to (class="glowna-news-tekst") wstawić w <table> mi się o tej porze nie chce próbować :)

19.02.2004
14:35
[36]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Monther => Co do styli, to ci teraz nie pomoge, gdyz sam nie stosuje styli wybiorczo do roznych tabel, u mnie zazwyczaj tabela ma jeden styl i tyle, wiec deklaruje to jako styl tabeli i mam problem z glowy :) Jednak o ile sie orientuje bedziesz musial niestety wpisywac ten styl do kazdego elementu zawartego w komorce jesli i do niego ma sie odnosic. Wlasciwie to chyba kazdy tag wymaga podania mu stylu (jesli nie jest on odgornie zdefiniowany) jesli pragniemy aby sie do niego odnosil.

Co do drugiego pytanie, to spojrzmy na forum GOLa, dziala ono poprawnie na wszystkich rozdzielczosciach stosowanych w dzisiejszych czasach :) Ja sam wole ustawiac konkretna szerokosc strony, dzieki czemu wiem, ze na jakis chorych rozdzielczosciach strona mi sie nie rozjedzie. Za rozdzielczosc standartowa przyjmuje 1024x768 i do tego przystosowuje cala strone. Np. moja najnowsza wersja Strefy 3D bedzie miec szerokosc 960 px, tak zeby byl jeszcze pewien zapas :) Jednak najwiekszym w dzisiejszych czasach problemem jest niekompatybilnosc stron w IE i w Netscape oraz w innych tego typu przegladarkach (Opera, Mozzila, itp.). Problem ten wynika glownie z tego, iz Netscape nie rozpoznaje niektorych styli, ktore to IE rozpoznaje bez problemu, wiec projektujac strone nalezy uwazac, co piszemy i albo nie pisac tego co zle dziala pod Netscape'em albo robic skrypty, ktore modyfikuja kod w zaleznosci od przegladarki.

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-19 14:28:33]

19.02.2004
14:57
[37]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

Może ktoś wie jak zrobić coś takiego jak jest np. tutaj:
https://przemo.org/phpBB2/index.php?page=list

Chodzi mi o ofekt który tworzy się po najechaniu myszką na tekst.

19.02.2004
16:49
smile
[38]

hotDog [ Outsider ]

Monther--> hymm, akurat dzisiaj duzo czytalem o CSS w formularzach :D sprobuj tak:

<form action="wstaw_news.php" method="post">
<span class="glowna-news-tekst">
<table border="0">
<tr><td width="100"> NEWS </td><td>
<input name="news" type="text" size="13" maxlength="13" class="glowna-news-tekst">
</td></tr>
</table>
</span>
</form>

Jesli chodzi Ci oczywiscie o styl <input> a nie tabelki....
co do 2 pytania... to duzo pisania i czytania :) chodzi glownie o ustawianie tabelek w % i w pikselach na przemian...

Quicky--> dzieki za dodanie mojej www :)))

yuppie--> acha :) nio to chlopak troche przesadzili w tym tekscie, ale wiekszy monitor jest wygodniejszy, tak bym to nazwal a nie ze niezbedny.

mruwek i SULIK--> piwko.pl jest w Polsce chyba "najlepsze", ale jest bardzo awaryjne i wolne.. ale nie ma lepszej alternatywy :(( jest jeszcze friko.pl ale ono jest jeszcze gorsze, jeszcze wolniejsze i na dodatek ma wiele funkcji PHP zablokowane :/ Ja mam konto na piwko.pl i na lycos i nie ma porownania! Tyle ze na lycosie sa te okropne banery, ale za to mam MySQL :DDD

Marcio--> jak cosik znajde to Ci wkleje :))

19.02.2004
16:55
smile
[39]

hotDog [ Outsider ]

Marcio--> znazlem cos podobnego... pozniej jeszcze moze poszukam lepszego.

(kliknij w "Sciagnij ten plik teraz!")

19.02.2004
17:25
[40]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Jako ze moja nowa wersja Strefy miala wlasnie premiere :) to przy okazji chcialem pokazac jak wyglada teraz to logo. Tak wiec zapraszam pod adres: https://strefa3d.gry-online.pl/index.php gdzie sobie mozecie ogladac :D

Oczywiscie jak to mam w zwyczaju ostatnio podaje takze wersje graficzna strony, dla tych, ktorym nie chodzi :) ==>

19.02.2004
17:37
[41]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

hotDog --> to działa tylko na linki a ja potrzebuje na zwykły tekst

19.02.2004
21:00
smile
[42]

hotDog [ Outsider ]

Marcio--> :DDD mam nadzieje ze umiesz cos z html'a? Otwierasz ta stronke... tam na samym dole masz takie cos:

<DIV id=divDescription><!--Empty div--></DIV>
<DIV id=divLinks><!-- Just delete this layer, it's just here for the example links --><A
onmouseover=popup(0) onmouseout=popout(0)
href="file:///C:/Moje%20dokumenty/java/sample-55.htm#">test link 0</A> - <A
onmouseover=popup(1) onmouseout=popout(1)
href="file:///C:/Moje%20dokumenty/java/sample-55.htm#">test link 1</A> - <A
onmouseover=popup(2) onmouseout=popout(2)
href="file:///C:/Moje%20dokumenty/java/sample-55.htm#">test link 2</A> - <A
onmouseover=popup(3) onmouseout=popout(3)
href="file:///C:/Moje%20dokumenty/java/sample-55.htm#">test link 3</A> - <A
onmouseover=popup(4) onmouseout=popout(4)
href="file:///C:/Moje%20dokumenty/java/sample-55.htm#">test link 4</A>
</DIV>YOUR REGULAR BODY CONTENT GOES IN HERE
<P>&nbsp;</P></BODY></HTML>

o teraz tylko wystarczy zmienic <A></A> na <P></P> i juz zamiast linku masz zwykly text.
np.

href="file:///C:/Moje%20dokumenty/java/sample-55.htm#">test link 3</A> - <P
onmouseover=popup(4) onmouseout=popout(4)
href="file:///C:/Moje%20dokumenty/java/sample-55.htm#">test link 4</P>
</DIV>YOUR REGULAR BODY CONTENT GOES IN HERE
<P>&nbsp;</P></BODY></HTML>

Drak'kan--> widzialem juz stronke bez loga.. teraz widze z logo i jest jeszcze lepsza! :)) Logo bardzo ladne, swietnie ogolnie wyglada stronka. Gratulacje.

20.02.2004
21:16
[43]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Kurcze, no, to jest watek webmasterski, wiec liczylem na wiecej recenzji mojej nowej wersji strony !!! A wy mnie musieliscie tak zaskoczyc :/ W sumie to szkoda, bo brak mi pomyslow na zmiany i sie nudze, i sadzilem ze mi cos podrzucicie :)

20.02.2004
21:21
[44]

Qbaa [ Generał ]

dostosuj stronkę tak, żeby dobrze wyglądała i była wygodna także w rozdzielczości 800x600, bo musze przewijać.
i już masz robote :)

20.02.2004
21:30
[45]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Zeby ja dostosowac do 800x600 musialbym ja zwezic, a co za tym idzie sporo pozmieniac. W dzisiejszych czasach taka rozdzielczosc to juz raczej rzadkosc i dostosowywanie sie do niej mija sie z celem, a i marnuje sie niepotrzebnie miejsce na monitorze. Strasznie duzo wolnego miejsca byloby na ekranie przy rozdzielczosciach 1024x768 i wyzszych, a wiedz ze juz sporo osob korzysta z wyzszych. Nie robi sie juz specjalnie gier dla procesorow 100 Mhz, gdyz tak nakazuje rozwoj. Tak samo jest w webdesignie. Trzeba sie rozwijac :D

20.02.2004
21:35
[46]

GROM Giwera [ Sołdat ]

ja jestem zwyklym zjadaczem chleba, nie zadnym profesjonalista wiec to są moje sugestie ;p :

co do strefy 3d..

1. Moim skromnym zdaniem (z tym zdaniem wielu sie nie zgadza, lecz takie jest moje zdanie i wiekszosc aktualnych servisow internetowych do tego sie zaleca) strone powinno sie poprawnie przygotowac pod rozdzielczosc 800x600. Aby to zrobic proponowałbym prawą ramke zwezic troche bo moim zdaniem jest... za duza, za szeroka, jest tam sporo nie wykorzystanego miejsca. (tylko rozumiem, ze szerokosc jest taka aby pasowała do jednej lini z "linki".. no tu bedzie problem jakbys chcial to jakos zmienic, ale moim zdaniem jest za szeroka i tyle).
2. Co do kodu.. oczywiscie jestem dosc lamka jak chodzi o kod i niechce mi sie go calego przegladac, jednak ja zwykle tworzas strony podczas tworzenia tabel, im cos jest bardziej "w gląb" tabelek, bardziej w srodku (Tabelka w tabelce, kolejne td/tr itp) uzywam "spacji" i "tab" aby odznaczyc.. ze to jest bardziej w srodku a to blizej. Ułatwia to znacznie prace i zmienianie czegokolwiek. Jest to moim zdaniem .. bardzo dobre, wczesniej tego nie stosowalem i sie troche gubilem w stronach, teraz zawsze tak robie i jest wszystko przejrzyscie ;)

Pisał: Giwera lamka
Pozdrawiam :>

20.02.2004
21:37
[47]

Qbaa [ Generał ]

pobaw się trochę procentami tak jak jest na GOLu, spróbuj chociaż, może dojdziesz do dobrych efektów, tak żeby się i podobała i była wygodna także dla mniejszych rozdzielczości.

20.02.2004
21:40
[48]

Qbaa [ Generał ]

chciałem też napisać, żebyś się ogólnie wzorował na stronce GOLa, chodzi mi o kod, poprzeglądaj go, widać że wykonano przy niej kawał dobrej roboty...

20.02.2004
21:40
[49]

GROM Giwera [ Sołdat ]

pisalem swoj post niewidzac dwoch powyrzszych :P

Drak'kan -> typowa wymowka leniuchow :P

Mozna zrobic strone dobrze tak, by pod roznymi rozdzielczosciami wygladala dobrze:))

Aaaa jeszcze jedno.. co do loga, nie wiem czemu, jest ładne, ale mi jakos tam nie pasuje. :>

20.02.2004
21:42
smile
[50]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Qbaa -> a wiesz, ze wlasnie tez sam zwrocilem uwage na kod gola, patrzac na stronke Drak'kana ?:) tak aby zobaczyc jak wyglada i sprawdzic rozwiazania :>

20.02.2004
21:44
[51]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

GROM Giwera => Heh, z pewnymi problemami na poczatku, ale zrozumialem o co ci chodzilo :P Co do pkt. 1 kuz troche napisalem, a dodam, ze w sumie to moze i sie przystosowywuja, ja jednak nie rozumiem czemu. Nie znam nikogo kto by uzywal rozdzielczosci nizszej niz 1024x768 (nie liczac jednej osoby, majacej 640x480 ale jemu po prostu monitor nie wydala na wiekszej :P). To jest dla mnie strasznie dziwne podejscie :/
Co do pkt. 2. To rozumiem i sam stosuje tego typu metody, ale jesli robie strone czysto HTML. Jak pisze w PHP, to kod HTML wprowadzam poprzez polecenie echo, a tam mi sie po prostu nie chce bawic z wcieciami :/ No ale ogolnie to sie stosuje do tej metody jak mam ku temu okazje :) (wystarczy zauwazyc jak mam napisane skrypty JavaScriptu, tam mam ladne wciecia :D

[EDIT]

No dobra, moze zmniejsze strone do rozmiarow bardziej odpowiednich dla rozdzielczosci 800x600, tak jakos teraz dopiero zaczalem zauwazac iz rzczywiscie duzo strone dopasowywuje sie do niej :/ Hmm, to troche znowu popsuje mi moje plany, ech :/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-20 21:39:55]

20.02.2004
21:47
[52]

SULIK [ olewam zasady ]

Dopasopwac strone do rozdizalki 800x600 mozna - tylko dobrze by bylo gdyby w ten sposob inen rozdzialkki nie tracily na jakosci - tzn. mozna np. wycentrowac tabele i za jej szerokosc dac 800 (tak jest u mnie)
mozna bawic sie procentami, mozna bawic suie dynamicznymi stylami zmieniajacymi sie w zaleznosci od rozdzialki

Giwera - co do kaskadowego ukladu strony (bo o tym piszesz mowiac o TABach) - raz kozystam innym razem nie - zalezy czy mi sie chce :P - teraz kozystam z zarabistej funkcji:
include "nazwapliku";
w php i po prostu nie musze kozystac z kaskadowcow :) - bo wiekszosc mam w osobnych plikach :]

a co do ocen strony..
Drak'kan - no ladna - ocenil bym wiecej gdyby,m siedzial w temacie :]


co do ocen part 2.
a co mi tam:
ocencie moja:
nomaniekozoki.kgb.pl - tylko kilka ostrzezen:
1. moze chodzic bardzo wolno - server piwko.pl (no coz 200 MB + PHP = wolne lacze :/ )
2. grafika jest slaba i na pewno bedzie przebudowana (okolo 5 minut zabawy z grafa - bo mi sie nie chcialo)
3. stronka z zamyslu miala byc tylko dla bliskich znajomych, ale jak zobaczylem, ze w okolo kilka pierwszych h dzialania stronki licznik wybil 100 odwiedzin, to postanowilismy z Kozakiem ja rozwijac (u Kozaka zostaly posnanowienia, a ja rozwijam ja)
4. za niedlugo (mam nadzieje) beda wstawki flashowe
5. pozniej przebudowa grafiki
6. i caly czas staram sie cos dodawac, neistety narazie mam malo czasu :/

20.02.2004
21:51
[53]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

SULIK => Nie ustawia sie szerokosci dokladnie na rozdzielczosc, czyli nie ustawiaj 800, tylko np. 10-20 pikseli mniej, gdyz trzeba zawsze brac pod uwage suwaki (o ile wogole sie pojawiaja).

20.02.2004
21:58
[54]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Tak mniej wiecej zapowiadala by sie Strefa przy dopasowaniu jej do 800x600 ==>

[EDIT]

Mam male pytanko, da sie cholercia w HTMLu obrocic tekst o 90 stopni ??? tak zeby mozna bylo pisac od dolu do gory :)

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-20 21:53:31]

20.02.2004
21:58
[55]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - teraz tez juz to wiem :]
tyle, ze strona nie miala byc kompatybilna z 800x600 ale przypadkiem sie zrobila kompatybilna :]

troche zmeinei to i owo - bo pod Opera w 800x600 w Fullscreenie wyglada dobrze, a pod I(shit)E troche nie bardzo :/

20.02.2004
22:06
smile
[56]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Sulik dam Ci tylko dwie malutkie rady :p bardzo male :)
1. Zmien wielkosc tabelki z 800 na 780 tylko 20 pikseli ;) (potrzebne aby bylo dobrze widoczne w rozdzialce 800x600 - pasek przewijania zżera 20px.
2. To i tak nic nieda, bo w 800x600 nadal bedzie sie pokazywal pasek przewijania na dole.. w <body> dopisz:
leftmargin="0" rightmargin="0" co zalatwi problem na 800x600 (oczywiscie pkt. pierwszy musi byc takze spelniony) a w wyzszych rozdzielczosciach bedzie wszystko spoczko :)

I taka mala stronka-ciekawostka ;P napisales SULIK wyzej, aby przy stronkach dopasowanych do roznych rozdzielczosciach wycentrowac tabelke - racja, wiekszosc stron ma tak, ale zapodam stronke ktora bardzo mi sie podoba i tabelki glownej niema wysrodkowanej :) to taka mala stronka odskakujaca od normy pod kazdym wzgladem :P

www.asg.pl

20.02.2004
22:07
[57]

SULIK [ olewam zasady ]

Drak'kan - byl gdzies taki skrypt, ale chyba latwiej zrobic to za pomoca grafiki :>

20.02.2004
22:09
[58]

GROM Giwera [ Sołdat ]

przylaczam sie do pytania Drak'kana jesli chodzi o tekst poziomy i czy jak da sie tekst, to czy da sie obrazki? wiem, ze moge obrocic obrazek w programie graficznym.. ale chcialbym umiescic ten sam obrazek jeden normalnie drugi naopak :P to gdyby byl to jeden i ten sam obrazek tylko zmienione polozenie to by sie szybciej ladowalo..

20.02.2004
22:11
[59]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

szuakm info jak postawic baze msql w easyPHP 1.7. bo prubuje ale nie moge.

20.02.2004
22:15
[60]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - na kompie rozdzialka zmieniona :)
marginesy dodane - nie ma jak php - edytuje sie 1 plik a zmienia sie wszystkie :]

a co do nie centrowania - to wiem, ze nie musi to byc konieczne - imho chyba latwiej tak zrobic :)

20.02.2004
23:01
[61]

Qbaa [ Generał ]

zobaczcie tą stronkę, z lewej jest pionowy tekst, można go nawet zaznaczać (zaznacza się odwrotnie) i kopiować
nie mam pojęcia jak to działa :(

20.02.2004
23:59
[62]

fanlegii79 [ Konsul ]

Ja mam pojecie jak to dziala, to nie dziala, ani w mozilli, ani safari, ani itd....
czy ktos z was budujac dynamiczna strone troszczy sie o zarzadzanie co i jak ma byc cashe-owane przez proxy, uzywajac naglowkow protokolu HTTP/1.1?

21.02.2004
01:38
smile
[63]

Ponczek [ Generał ]

Witam!!!
Od niedawna mam problem z księgą gości na swojej stronie. Jest ona komponentem z www.webpark.pl, czyli stron domowych na serwerze wirtualnej polski. No i chodzi o to, że gdy chce dodać wpis, wyskakuje mi taki oto komunikat

Brak wymaganego naglówka REFERER.
Przeglądarka musi umożliwiać "śledzenie stron odsyłających".
Jeśli taka opcja jest konfigurowalna w przeglądarce (m.in. Opera) powinna zostać włączona.


Nie wiem, o co tu chodzi, wiec może ktoś z was mi powie, czemu tak się dzieje i jak to naprawić???? Jeżeli chcecie zobaczyć problem na własne oczy, to wejdźcie na stronę do której link podaję poniżej. Będe bardoz wdzięczny za pomoc

21.02.2004
07:38
[64]

[HNTR] [ Freak ]

Ponczek > U mnie na internet shitexexplorer działa poprawnie. Jaką masz przeglądarkę ?

21.02.2004
09:15
[65]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa > Dlaczego wszystkim myli sie prawa strona z lewa :) ?? No ale fakt faktem ta zabawka nie dziala juz na Operze, wiec trzeba bedzie to graficznie zrobic :/

21.02.2004
09:33
[66]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Dobrze, dostosowalem strone do rozdzielczosci 800x600 :) Tnz. Strona ma teraz szerokosc ustawiona na 760 px.

Zalaczam takze obrazek z moim dzialem galeria, do ktorego potrzebowalem pionowy tekst (zrobilem go przy pomocy grafiki oczywiscie) ==>

21.02.2004
09:47
[67]

[HNTR] [ Freak ]

Dark'kan > Dobra Robota :) Ładne, przejrzyste i wogóle GIT :) Jak będę w domu, to zobaczę jak to na operze wygląda.

21.02.2004
09:55
[68]

SULIK [ olewam zasady ]

Pod opera dziala bez zarzutow :)

21.02.2004
12:33
[69]

Qbaa [ Generał ]

Drak'kan ---> lol, rotfl, itp. :D
zazwyczaj nie myli mi się to i nie mam problemów z poprawnym rozróżnieniem stron, było to spowodowane pisaniem na szybko i późną godziną :)
dzięki za zwrócenie uwagi :)
<---lewa | prawa--->
^jednak umiem ;)

a stronka... piękna!
i o to chodziło
w imieniu "800na600wiczów" dziękuję :)

21.02.2004
12:34
[70]

Ponczek [ Generał ]

[HNTR] ---------> IE 6.0, ale u znajomych na 5.0 i 5.5 też nie działa.... W ogóle to niedawno było jeszcze tak, że czasami działało, a czasami nie. Teraz zaś jest w 100 % niesprawne, przynajmniej u nas

21.02.2004
16:13
[71]

_sebek_ [ Pretorianin ]

Sory że ja nie w temacie ale nie znalazłem innego wontku o robieniu stron.A więc interesuje mnnie to jak
robić strony internetowe w notatniku.

21.02.2004
16:26
[72]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

_sebek_ => Calkiem normalnie. Wystarczy ze otworzysz notatnika, wpiszesz tam pozadany kod HTML i zapiszesz plik z rozszerzeniem .html :)

21.02.2004
20:53
[73]

Quicky [ Senator ]

Hi
Dzisiaj skonczylem robic nowy layout na moja stronke Tawerna Gracza - moze ktos pamieta, kiedys dawalem do oceny na GOLu. Mozecie zobaczyc, oceniac i zjechac mnie :) link ponizej:

21.02.2004
21:51
[74]

GROM Giwera [ Sołdat ]

GJ Drak'kan i Sulik za ulaskawienie sie nad "800na600owcami" :p (chociaz do nich nie naleze..)

Quicky -> nie wiem czemu ale poza logo tam mi sie nic nie ładuje ;-(

21.02.2004
22:49
[75]

Quicky [ Senator ]

Giwera
U mnie i u paru osob, ktore juz przegladaly, wszystko jest OK... please try again later :)

22.02.2004
02:15
[76]

SULIK [ olewam zasady ]

Quicky - ladne... ale zmienil bym kilka rzeczy np.
polecam, statystyki zrobil bym w tym samym stylu co napis menu

glowny tekst strony oddalil bym bardzej na prawo :) - z tego powodu, ze imho jest za blisko tego czarnego wciecia

ogolnie bardzo ladnie :)

tyle, ze caly lay psuje do siebie tylko kolorystyka - imho za duzo czarnych przerw miedzy graficzkami - ale to mje zdanie :)

22.02.2004
02:21
smile
[77]

Quicky [ Senator ]

SULIK
>polecam, statystyki zrobil bym w tym samym stylu co napis menu

Tego raczej nie chcialbym zmieniac, zajmowaloby zbyt duzo miejsca - a trzeba bedzie kiedys moze kilka buttonow wsadzic :)

>glowny tekst strony oddalil bym bardzej na prawo :) - z tego powodu, ze imho jest za blisko tego czarnego wciecia

Hmm moze i racja, ale czy nie bedzie wtedy za blisko prawej krawedzi :D

>imho za duzo czarnych przerw miedzy graficzkami

Mnie sie wlasnie tak podoba i dlatego tak zrobilem, coz kwestia gustu, nie dam rady kazdego zadowolic :) W kazdym razie dzieki za opinie i dobrze, ze pozytywnie oceniasz layout ;)

22.02.2004
02:25
[78]

SULIK [ olewam zasady ]

jezeli odsalajac tekst na prawo, za bardzo zblizy Ci sie do prawej krawedzi to zmien marginesy komorki tabeli :)

a co do menu: statystyki, polecam - mozesz napis nie robic na tle, tylko dac jako osobna graficzke :D

22.02.2004
04:54
smile
[79]

SULIK [ olewam zasady ]

zmienilem delikatnie wyglad stronki :D
mowiac inaczej troche ja roizjasnilem :) :D

22.02.2004
10:07
smile
[80]

LaSiu [ Konsul ]

elo..

webmasterzy powiedzcie mi czy w necie jest jakis samo"instalujacysię" sklepik internetowy ..cos jak phpnuke.. kazdy zapewne kuma o co chodzi.. otoz nie jestem gangster w php a czesto potrzebuje zrobic sklepik internetowy i klapa.... myslalem ze w necie sa gotowe moduly ktory tylko sie instaluje i konfiguruje... zna ktoś ??

przy okazji.. BUFU zda egzamin zeby byc w linkach ?? :-) zawsze jakas reklama nie ??:-)

22.02.2004
10:48
[81]

pao13(grecja) [ Generał ]

tysiace skryptow

22.02.2004
11:00
[82]

LaSiu [ Konsul ]

SULIK -> jedno z zdjęć na twojej stronie ...rozpier****ilo mnie doszczętnie :-)) link nizej :P

mam nadzieje ze moge umiescic link do zdjęcia :-)

pozdro dla tego gościa :-) on widzial w ogóle tą fotke :P:P:P ??

22.02.2004
12:04
[83]

[HNTR] [ Freak ]

SULIK > Trochę się to powoli ładuje :P No ale wiadomo, to piwko.pl (mam tam konto i będzie niedługo site :P) Teraz to wygląda lepiej :)
Quicky > Lay zrobiony w "twoim" stylu :P Jest niezły, widać że się przyłożyłeś do roboty :P. Tekst trochę za bardzo wchodzi na krawędzie tego czegoś na czym jest :P Ale ogólnie jest spox :)

22.02.2004
12:50
[84]

GROM Giwera [ Sołdat ]

LaSiu -> https://www.oscommerce.com jest tam darmowy sklep lub platny ;p czyms sie tam roznia, poczytaj sobie. Sklepik jest dosc dobry :)

22.02.2004
14:45
[85]

SULIK [ olewam zasady ]

LaSiu - obawiam sie ze fotograf tez mogl nie wiedziec ze robil ta fote :]
a co do linku - i tak jest wylaczone hotlinkowanie wiec obejza ludki tylko ze stronki :/ - ale adres moze ich nprowadzic :)

[HNTR] - to dobrze,z e CI sie podoba :)

22.02.2004
17:48
[86]

GROM Giwera [ Sołdat ]

lub otworzyc nowa przegladarke i wpisac tam poprostu adres zdjecia ;)

22.02.2004
18:03
[87]

[HNTR] [ Freak ]

Na tym piwko to hamstwo z tym hotlinkowaniem, nie SULIK ? Nawet buttona strony nie zapiszesz na koncie :P

22.02.2004
18:17
smile
[88]

hotDog [ Outsider ]

Quicky--> Stronka dobra :) Nie mam zbytnio duzo zastrzezen, z wyjatkiem tego textu jak juz wspomnieli niektorzy :) Jest za bardzo na lewo przesuniety i nie widac poczatkowych liter, przesun go odrobine w prawo i bedzie dobrze :) Fajne tlo jest pod tym textem nawet. Gratulacje.


Nie wiecie dlaczego padlo www.webcity.pl ?? Taka fajna stronka... uczylem sie z niej we wakacje obslugi MySQL nie wiedzac (wtedy) nawet zbytnio do czego to sluzy.. :), szkoda ze jej juz nie ma :(

22.02.2004
19:35
[89]

SULIK [ olewam zasady ]

[HNTR] - hmmm... raczej nie, bo buttona zawsze mozna komus wyslac na @, a hotlinkowanie zabronione jest z prostego powodu: server piwko.pl jest na tyle duzy ze bylby uzywany jako skladnica plikow do downloadu dla innych stron, co by znacznie spowalnialo server i tajk juz obciazony

22.02.2004
23:05
smile
[90]

hotDog [ Outsider ]

Do koderow php:

potrzebuje jakiejs wskazowki lub skryptu, ktory z danego ciagu znakow np.
$tekst = "Tutaj jakis text, ktory zawiera link do strony www - www.strona.pl, podawany przez jakis ludzikow z netu.";
znajdzie wyrazenie regularne www.strona.pl (lub jakikolwiek inny link np. www.strona.pl/katalog/strona.html) i zamieni go w postac <a href="https://www.strona.pl" target="_blank">www.strona.pl</a> czyli po prostu odnajdzie text w ciagu i osadzi go w <a href="https://TUTAJ LINK Z CIAGU">TUTAJ LINK Z CIAGU</a> :)) Mam juz tak 50% tego skryptu napisanego wlasnorecznie, ale nie potrafie odnalezc w ciagu linku... tutaj trzeba posluzyc sie wyrazeniami regularnymi np. POSIX, a te mi nie wychodza cosik :/

HELP ME :))

PS. moze tak nowa czesc he? :D

22.02.2004
23:20
smile
[91]

SULIK [ olewam zasady ]

hot dog - hmmm... gdybym przeczytal jakia kolwiek publikacje na temat php to pewnie bym Ci pomogl, ale jak na razie to co chcesz zrobic jest dla meni za trudne - bo na arzie to ja umiem tylko przerabiac skryty sluzace do innych celow na skrypty sluzace mnie :)

22.02.2004
23:24
[92]

Quicky [ Senator ]

A nowa czesc bedzie po 100 postach :)

22.02.2004
23:26
smile
[93]

hotDog [ Outsider ]

SULIK--> heh, moja znajomosc php to zasluga pewnej ksiazki z Helionu :)) ale do rzeczy. Ja potrzebuje tylko sposobu, zeby wydobyc z ciagu link..i nic wiecej bo reszte juz napisalem :)) funkcja ereg_replace() itd.. :) ale dzieki za dobre checi :D

23.02.2004
06:13
[94]

SULIK [ olewam zasady ]

hotDog - to i tak psiadasz wieksza wiedze nizeli ja :)

23.02.2004
16:34
[95]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => W manualu do PHP jest przyklad zamiany URLa na link:

"Przykład 3. Replace URLs with links

<?php
$text = ereg_replace("[[:alpha:]]+://[^<>[:space:]]+[[:alnum:]/]",
"<a href=\"\\0\">\\0</a>", $text);
?>
"

Oto ci chodzi ?

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-23 16:31:08]

23.02.2004
17:17
smile
[96]

hotDog [ Outsider ]

SULIK--> :)

Drak'kan--> hmm, nio wlasnie o to mi chodzi... ale cos nie dziala to u mnie tak jak nalezy :/ Probowales tego gdzies uzywac? bo ja nie rozumiem tylko jednej linijki:

"<a href=\"\\0\">\\0</a>"

po co sa te zera? i jak on umieszcza to co znajdzie w tym wzorcu? to mnie tylko ciekawi :)

dzieki za to, teraz tylko trzeba to jakos rozgryzc :)

23.02.2004
17:26
[97]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => Nie mam pojecia co co oznacza w tym calym zapisie (a juz w szczegolnosci gubie sie przy zapisach :alpha:, :space: , :alnum:), w kazdym badz razie skrypt dziala idealnie :)

Gdy podalem mu jakis tekst w ktorym byl link zaczynjacy sie https:// to caly URL zostal zamieniony na linka :)

[EDIT]

A co do tego zera to to nie jest zero tylko \0 i zapewne ma to jakies swoje znaczenie tak jak np. \n

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-23 17:23:46]

23.02.2004
17:42
[98]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

tyle udalo mi sie znalezc na temat roznych tego typu znakow :)

\n nowa linia (LF lub 0x0A (10) w ASCII)
\r powrót karetki (CR lub 0x0D (13) w ASCII)
\t tabulacja pozioma (HT lub 0x09 (9) w ASCII)
\\ odwrotny ukośnik
\$ znak dolara
\" cudzysłów podwójny
\[0-7]‹1,3› sekwencja znaków pasująca do powyższego wyrażenia regularnego daje znak zapisany w notacji ósemkowej
\x[0-9A-Fa-f]‹1,2› sekwencja znaków pasująca do powyższego wyrażenia regularnego daje znak zapisany w notacji szesnastkowej



Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-23 17:38:50]

23.02.2004
17:44
smile
[99]

hotDog [ Outsider ]

Drak'kan--> swietnie! u mnie juz tez dziala! potrzebowalem tego:

"[[:alpha:]]+://[^<>[:space:]]+[[:alnum:]/]" - jest to wzor (wyrazenie regularne) ktorego funkcja szuka w ciagu i wlasnie nie umialem tego sam napisac, bo bylo to dla mnie za trudne :)

Juz Ci tlumacze...

prototyp tej funkcji:

ereg_replace(wzor, zamiana, szukaj);

wzor - czyli to czego ma szukac, w tym przypadku jest nim to: "[[:alpha:]]+://[^<>[:space:]]+[[:alnum:]/]"
zamiana - czyli to na co ma zamienic to co znajdzie :)
szukaj - czyli gdzie ma szukac "wzoru" i zamienic go na "zamiana"

a teraz wyjasnienie wzoru:

[[:alpha:]] - znaki alfabetu (+ oznacza ze musza wystapic co najmniej raz)

:// - czyli zwykly text w linkach np. http://

[^<>[:space:]]+ - "^" oznacza, ze to co jest po nim (jesli jest w nawiasie tak jak w tym przypadku) nie moze wystapic, czyli nie moze wystapic znak "<" ani ">" oraz [:space:]] czyli pusta przestrzen (np. spacja), "+" oznacza ze nie moze wystapic nigdy, bo jest tym razem znak "^" przed wszystkim.

[[:alnum:] - znaki alfanumeryczne

/ - czyli zwykly ukosnik np. https://strona.pl/

hmm, mam nadzieje, ze nie zglupieje po to co napisalem :)) Jak cos to pytajcie o wiecej.

23.02.2004
17:50
[100]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

No to skoro tobie dziala, a ja co nieco zaczynam to pojmowac to znaczy ze wszyscy sa happy :D

23.02.2004
19:00
[101]

Qbaa [ Generał ]

hotDog ---> czyli ten skrypt zamienia w linki tylko ciągi znaków o takiej postaci: "xxx://xxxxxxxxx/"?
a co jeśli ktoś poda adres bezpośrednio do jakiegoś pliku, np. .swf, .jpg?
czy może znak "/" nie oznacza dla tego wzoru końca adresu i ja tego nie kapuje?

23.02.2004
19:18
[102]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Qbaa => Ten skrypt zamienia url w kazdej postaci, byleby zaczynal sie od protokolu. URL moze prowadzic do strony, a moze i do kazdego innego pliku, URL nie musi sie konczyc "/" :)

23.02.2004
19:27
[103]

Qbaa [ Generał ]

ale w takim razie jak on rozpoznaje gdzie jest koniec adresu, a gdzie początek zwykłego tekstu?

23.02.2004
19:44
[104]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Najprawdopodobniej za to odpowiedzialna jest ta czesc, ktora eliminuje z czesci wlasciewj URLa (np. https://www.gry-online.pl) spacje. Jezeli pojawi sie spacja to nie bedzie sie to juz zgadzalo ze wzorem, a wiec skonczy sie URL :) Tak mi sie przynajmniej wydaje :P

23.02.2004
20:30
smile
[105]

hotDog [ Outsider ]

Qbaa--> jest dokladnie tak jak mowi Drak'kan :)) funkcja zaczyna szukac podciagow zaczynajacych sie od pewnych znakow ( [[:alpha:]] ), ktore lacza sie z "://" czyli w tym przypadku sa to znaki protokolu czyli "http", jesli wpiszesz np. "dupa://" to funkcja slowo "dupa" uzna za protokol :P potem po "://" sledzi ciag, jesli natrafi na spacje, < lub > przerywa i podmienia to co znalazla wczesniej. A to ze "/" jest na koncu wcale nie oznacza ze link musi sie konczyc "/" po prostu oznacza to, ze w ciagu moze byc ten znak, np. mozesz wpisac nawet https://strona.pl/folder/nastepny/i/tak/dalej/plik.swf i on to uzna za link bo:

1) sa jakies znaki przed "://"
2) jest "://"
3) bezposrednio po "://" sa jakies znaki alfanumeryczne lub ukosniki i nie ma zadnej spacji ani znaku "<" lub ">"

Mam nadzieje, ze teraz juz rozumiesz o co chodzi :)))

Jedyna wada tego jest, ze link musi sie zaczynac od https://. Bo ja zrobilem wersje zeby szukal linkow zaczynajacych sie od www..... ale, oba te przypadki nie wspolzyja ze soba nalezycie :/ Moze kiedys nad tym posiedze i napisze jakis sprytniejszy skrypt.

23.02.2004
20:32
smile
[106]

hotDog [ Outsider ]

acha, zapomnialem jeszcze dodac, ze jesli wpiszesz np. https://link.server .pl to funkcja utworzy link <a href="https://link.server">https://link.server</a> :))) mam nadzieje, ze wiecie dlaczego? :)

23.02.2004
20:48
[107]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

hotDog => W naszych dwoch postach powyzej chyba zostalo to dosc dobitnie wytlumaczone :)

23.02.2004
21:10
[108]

[HNTR] [ Freak ]

Co o tym sądzicie ? :)

23.02.2004
21:11
[109]

[HNTR] [ Freak ]

sory miało być po prostu

23.02.2004
21:16
[110]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Pomijam oczywiscie ze strona chodzi mi strasznie wolno, to :
- przesun napis menu (wraz z linkami) nieco w prawo, tak aby nie zachodzil na ta jasna czesc bloku. To samo dotyczy sie bloku glownego, napisy nie powinny byc tak blisko krawedzi (zadnej!!!).
- jak cos wiecej wymysle to powiem
- aaa, no i grafika jakajs taka skromna :)

23.02.2004
21:16
[111]

[HNTR] [ Freak ]

<edit dla ubiogich>
Do piwkowiczów
Jeżeli komuś z was udało się "postawić" system newsów na piwko.pl ? Potrzebny mi do KK (nie robie stronki sam :) ), ale niestey ie udaje mi się żadnego skonfiguować... może ktoś pomoże ? Jestem troche zielony w PHP, ale wiem że trzeba ustawiać CHMODy itd.

23.02.2004
21:19
[112]

[HNTR] [ Freak ]

Drak'kan > Gdyby nie było skromnie, ładowało by się jeszcze dłużej ! :D

23.02.2004
21:30
smile
[113]

hotDog [ Outsider ]

Oooo! KoRn!! moja ulubiona kapela! :)))) No ale trafiles... skoro jest to moja ulubiona kapela to stronka musi byc wypasiona!! :PP zartuje. Rowniez uwazam, ze stronka jest uboga i nudna, ale biorac pod uwage, ze dopiero sie rozwijasz dam Ci 3+/6. Szkoda, ze bedzie to klasyczna strona fanowska, a nie cos ciekawego i oryginalnego, bo tak to stronka bedzie kolejna w necie stronka o czyms a zaraz o niczym... No ale powodzenia w dalszej pracy, pochwal sie jak ja ukonczysz. A co do systemu newsow w php itd.. ja wlasnie koncze swoj wlasny system newsow :D oparty o MySQL. Jesli nie potrafisz sobie poradzic z chmod itd. to korzystaj z FlashXP (klient FTP) w nim laczysz sie z serverem, klikasz prawym na pliku i wybierasz chmod options (czy jakos tak) i tam masz opcje "Read", "write" "execute" itd, prosciej sie chyba nie da :)))

Drak'kan--> no ja tez tak mysle, jesli ktos napisze ze nie rozumie tej funkcji opisanej przez nas to nie recze za siebie :P

23.02.2004
21:36
[114]

[HNTR] [ Freak ]

hotDog > mówiłem, że nie mam porblemów z CHMODami :) A co byś dodał ciekawego tam, żeby stronka nie była "nudna" i "klasyczna" ?

23.02.2004
21:37
[115]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Niestety na piwko.pl nie ma chyba mysqla, wiec nie przyda mu sie system newsow oparty o niego :) Lepiej zeby znalazl sobie lepszy serwer, bo juz nawet zagraniczne chodza mi szybciej od piwko :)

[HNTR] => Kiedys bawilem sie w pisanie skryptu newsow opartych o pliki, ale zawsze mam problemy z petla ograniczajaca ilosc wyswietlanych newsow na jednej stronie, totez robie tylko skrypty pod MySQLa (np. moja strona :)). Jak wiec widzisz nie pomoge ci tutaj :)

23.02.2004
21:41
[116]

Quicky [ Senator ]

Nastepna czesc!

23.02.2004
21:41
[117]

[HNTR] [ Freak ]

Dark'kan > Rozumiem :) Piwko ma taki plus, że jest php, jest za darmo i masz 200 MB. Wsyzstko jest po polsku no i nie jest to jakieś oficlajne coś, jakaś megaorganizacja i co za tym idzie nie ma reklam !

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.