GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik webmasterski cz.10

30.01.2004
22:56
smile
[1]

Quicky [ Senator ]

Kącik webmasterski cz.10

Calkiem zapomniany, zginal wsrod ogromu golowych topicow.
Kacik webmasterski. A przeciez tak go lubilismy. Kontynuujmy wiec go, drodzy webmasterzy! :)

Poprzednia reaktywacja (rowniez moja :)) miala miejsce 4 maja 2003, niestety nie powstawaly juz nastepne czesci ;). Mam jednak nadzieje, ze teraz watkiem zainteresuje sie wiecej osob.
Link do poprzedniej czesci:

30.01.2004
22:57
smile
[2]

Quicky [ Senator ]

Na poczatek chcialbym poprosic Was o ocene mojego layoutu strony klanu CS GRY-OnLine. Jest to prawdopodobnie ostatni layout, ktory wykonalem w Paint Shop Pro - planuje przerzucic sie na Photoshopa :). Wszelkie uwagi i propozycje mile widziane. Zabraniam doswiadczonym grafikom jezdzenia po mnie ;).

31.01.2004
00:00
[3]

Quicky [ Senator ]

UP...

31.01.2004
00:20
[4]

SULIK [ olewam zasady ]

Quicky - ogolnie lay mi sie podoba - prosty i szybki :), a co za tym idzie nie trzeba dlugo czekac na strone i jest przejzyscie i latwo wszystko zlaezc - co prawda malo jest na stronie - no ale na tego typub stronach zawsze jest malo danych

a co do samego watku
jak sie komus chce to prosze bardzo: nomaniekozoki.kgb.pl - taki zart a nie strona - ale uwaga - do przegladania polecam Opere, a nie IE :) - imo pod Opera wyglada lepiej i jedna przynajmiej rzecz jest wiecej pod opera :)

31.01.2004
00:53
smile
[5]

Coy2K [ Veteran ]

nie pozwalam ! slyszysz Quicky ! nie pozwalam Ci przerzucac sie na photoshopa, bo on ma wystarczajace grono grafikow :P a z grafikami tworzacymi w psp jest ciezko ;-)))
co do grafiki...ladna ale nie widze zwiazku z gra ( procz loga oczywiscie ) grafika przypomina raczej motywy ze starozytnego Rzymu anizeli z CS'a :-)
Sulik >>> zawartosc stronki jak najbardziej na duzy +

31.01.2004
01:58
smile
[6]

Quicky [ Senator ]

Coy2k
Mnie co prawda ten layout nie kojarzy sie ze starozytnym Rzymem :), ale pomysle o tym co napisales przy poprawkach.
A na Photoshopa przerzuce sie na pewno, zaczalem od PSP, gdyz jest prosty w obsludze, ale ma raczej ograniczone mozliwosci...

SULIK
Zawartosc strony jak najbardziej OK, ale moglbys troche popracowac nad grafika. Normalnie bym sie nie czepial, ale to kacik webmasterski ;). Brawa za promowanie Opery - choc ja jej juz nie uzywam :( (w tym momencie siedze na MyIE2).

31.01.2004
02:25
[7]

SULIK [ olewam zasady ]

Quicky - jak wszytkim mowie - tak i teraz to napisze - strone nie robilem na powaznie i nawet nie myslalem, ze w tak krotkim czasie (6 dni) - bedzie tak wysoka ogladalnosc i tak wielu osoba sie spodoba :)

co do grafiki - logo strony ropbilem z 3-5 minut - a reszte graficzek - np. menu - robilem z max minute

co prawda niektore graficzki zajely mi juz wiecej czasu, ale nie sa one elementami layoutu :) - np. fanie mi sie bawilo przerabiajac fotki w dziale monterka fotek (2 sa produkcji Kozaka, te 2 pierwsze :) )

oraz przy przerabianiu fotek na dzial Personals :)

dzis, np. dodalem na stronie glownej kilka graficzek po lewej stronie od newsow :) - wszytkie sa przezemnie robione :) (coi prawda nie od samego poczatku - bo podstawa ich sa czarno biale tibale :) - ale i tak mam wielka satysfakcje z nich)

no coz moge napisac jeszcze ? - logo zmieni sie pawie na pewno - laya zmieniac nie mam zamiaru :)
a graficzki w menu (z nazwami dzialow) - prawdopodobnie tez za niedlugo zmienie - jak tylko bede mial jakis "kozacki" pomysl :)

w tym momecie wlasnie na server wlecial krotki filmik :) - wiec strona sie caly czas rozrasta :)

w tym momecie mysle nad jakims urozmaiceniem dzialow - zbaczy sie miejsca pod linkami: "back" - bo jest tam troche pusto, a mozna by cos tam dac (choc w tym momecie nie mam pojecia co :) )

31.01.2004
03:11
[8]

SULIK [ olewam zasady ]

<b>potrzebny mi skrypkt</b> :)

taki aby za pomoca kodu html/js generowal mi okienko z kodu - a nie z innego pliku html

chodzi mi o to, ze np. w pliku index.html mam wpisany link z jakimis tam parametrami, ktore to opisuja dokladnie jak ma wygladac wygenerowane okno :) - i nie chodzi mi tu o jego rozmiay, scrolle itp. tylko o zawartosc... i nie ma to byc cos takiego co by sie musialo odnosci do innego pliku html... musi sam wygenerowac strone

widzialem kiedyc cos takiego, ale teraz znalezc nie moge :/

31.01.2004
13:48
smile
[9]

Quicky [ Senator ]

SULIK
W takim razie czekam na poprawki w layoucie. Choc oczywiscie w wypadku Waszej strony o wiele wazniejsza jest zawartosc ;). Dobrze, ze powstala taka strona, IMO brakuje troche takich odjechanych, pelnych luzu site'ow :).

31.01.2004
21:43
[10]

SULIK [ olewam zasady ]

Quicky - dzieki :)
ale widze, ze watek ciezko zreaktywowac :( - szkoda :(

a skrypt dalej mi jest postrzebny... ehhh- chyba sam bede go musial napisac :D

ale poki co trzeba zajac sie upgrade stronki :D

31.01.2004
21:50
[11]

Quicky [ Senator ]

SULIK
>ale widze, ze watek ciezko zreaktywowac :( - szkoda :(

No niestety. Najwyrazniej GOLowi webmasterzy odeszli juz z forum (albo mnie nie lubia ;P).

Jesli ktos ma jakikolwiek problem dotyczacy webmasteringu, prosze pytac tutaj - jest szansa, ze ktos pomoze :).

01.02.2004
12:07
smile
[12]

hotDog [ Outsider ]

Hmm, ja juz sie tlumacze :)) Nie udzielam sie tymczasowo jak webmaster, poniewaz od pazdziernika studiuje ksiazke o PHP :)) czyli jednym slowem sie doksztalcam :) Jak ja skoncze (jestem juz w polowie, 350 strona) to na bank bede sie udzielal, bo pewnie bede mial pewne klopoty jak kazdy na poczatku :) a poki co to moge stac po stronie "odpowiadajacych na pytania innych" :))

Pozdro.

01.02.2004
12:25
smile
[13]

Coy2K [ Veteran ]

ja moge tylko oceniac stronki :-)
Quicky >>> co ty gadasz, jakie tam ograniczone mozliwosci, ja sie w nim nadal ucze

01.02.2004
12:25
smile
[14]

GROM Giwera [ Sołdat ]

huhu ja nawet nie zauwazylem ze cos takiego istnieje :) taki watek :))))


Tzn wiem ze kiedys byl :p tam czesc 3 czy 4.. ale nie tworzylem wtedy zadnych stronek ;)

a teraz zapodam dwie moje stronki..
1. www.asg.rybnik.prv.pl <- stara moja stronka :>
2. www.republika.pl/klasa_c/ <- moja nowa strona klasowa ;) jeszcze niejeste (tresc) skonczona..

I takie pytanie mam... bo startuje z grompablo (moze ktos zna :p ) w konkursie pewnym miedzyszkolnym... na stronke internetowa tam Europejczyk w RYbniku :) i wiecie.. html wmiare znamy, teraz cwiczymi graficzke +flash.. ale javascript kompletnie.. zero :/ znacie jakies dobre stronki itp z roznymi przykladowymi skryptami javy? bo sie wlasnych tworzyc nie nauczymy :P

Pozdrawiam :)

01.02.2004
12:28
smile
[15]

GROM Giwera [ Sołdat ]

PSP roxuje... PH ma zbyt duzo takich jakby.. :p gotowosci :D zaznaczasz kwadrat dajesz opcje warstwy i tam byle jak suwaki poustawiasz i ci wypas cos wychodzi ;] w PSP robisz to samo tylko RĘCZNIE zapomoca narzedzi.. i duzo realistyczniej to wyglada :P popatrz sie na mastera Coy2K w PSP i to co on robi :) ja sie dopiero ucze.. jakies pol roku, rok.. ale z duzymi przerwami w PSP i .. no i sie ucze i ucze :P mam nadzieje ze cos zemnie kiedys wyjdzie :)

01.02.2004
19:05
[16]

SULIK [ olewam zasady ]

Grom - wiesz jaki jest klopot z teg typu stronami co Twoja ? sa juz nie aktualne juz po roku - nawet tytul jest juz nie aktualny - a po 3 latach LO juz jest calkowicie nieaktualna - stad nomaniekozacka strona moja i mopjego kumpla - jest ona w holdzie nam i naszych maniurek :)


btw. ma ktos ten skryt co chcialem ??

01.02.2004
19:51
smile
[17]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Sulik -> 1 :) przeczytaj moja sygnaturke.
2. pierwsza strona.. bedzie aktualna jeszcze na kilka lat ;p ale zmienie ją za jakis czas... druga stronka.. co z tego ze niebedzie aktualna po 3 latach?:) ale BĘDZIE przez te 3 lata ;]


pozdrawiam :P

01.02.2004
20:08
[18]

Quicky [ Senator ]

GROM :)
Duzo skryptow JavaScript znajdziesz na www.javascript.kom.pl - polecam.
Na twojej stronie klasowej zmienilbym logo, taki zlepek zdjec + niezbyt widoczny napis nie wyglada najlepiej. Proponowalbym nad tym bardziej popracowac, tym bardziej, ze reszta layoutu jest bardzo fajna :).

hotDog
Jaka masz ksiazke do nauki PHP? Tak pytam, jakbym kiedys chcial kupic... w koncu przydaloby sie czegos nauczyc :D.

01.02.2004
20:52
[19]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - a niech Ci bedzie - sygnature nie czytam

a co do tego ze beda nieaktualne to: moje strony w necie sa juz naprawde dluuugo :]

zreszta - co tak wiele osob wzielo na robienie stron o swojej szkole/klasie ? jakas nowa moda ?
nikt juz nie ma swierzych i niepowtarzalnych pomyslow ? :D

Quicky - mow sie przyda - zaraz oblookam :]

01.02.2004
21:01
[20]

SULIK [ olewam zasady ]

Quicky - nie ma tam tego co mi jest potrzebne :/

01.02.2004
21:11
smile
[21]

hotDog [ Outsider ]

Quicky--> z Helionu, jesli chcesz sie nauczyc o PHP, MySQL, e-commerce, bezpieczenstwie w sieci i ogolem o zasadach tworzenia profesjonalnych stron to kupuj ja w ciemno. Ja kupilem ostatnia w ksiegarni z 10% znika :))

oto ona: (polecam kazdemu)

01.02.2004
21:18
[22]

pao13(grecja) [ Generał ]

czy znacje jakes skrypty php:

-ksiega gosci
-newsy
-poll
-galerie

po angielsku nie obslugujace bazy danych sql mysql a jak tak to zeby bylo opisane w readme jak to zainstalowac bo sie nie znam na mysql

01.02.2004
21:29
smile
[23]

Click-Tom [ Orange Grove Families ]

zajżyjcie tu bo nie bede pisałał tego samego tutaj
-------->

01.02.2004
23:06
smile
[24]

Quicky [ Senator ]

pao13
https://pliki.webhelp.pl/index.php?action=category&id=30&roz=php

SULIK
https://www.javascript.scrypty.com/ - tu tez jest skryptow "od groma" :), poszukaj moze znajdziesz...

hotDog
Dzieki za info, ale troche droga ta ksiazka :). Jak na razie powinienem opanowac wszystko, co jest opisane w ksiazce "PHP 4 - cwiczenia praktyczne", ktora jakis czas temu zakupilem :).

BTW Ja tez jestem w trakcie tworzenia strony klasowej :). IMO kazda klasa powinna miec swoja strone (najlepiej z forum dyskusyjnym - forum mojej klasy juz dziala, zgadnijcie kto zalozyl), to bardzo fajna sprawa... Mozna umieszczac fotki, rozne informacje czy tez sciagi ;).

02.02.2004
08:51
smile
[25]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Quicky - :) thx za adres, a co do logo.. tak wiem, musze je zmienic :/


Sulik -> Strona klasowa IMO to dobry pomysl, mozna zamieszczac fotki, zapisane sa najblizsze sprawdzianiki, prace jakies itp :p na kiedy maja byc.. a w ukrytych miejscach sciagi, informacje o ewentualnych zadaniach :> dotego Forum gdzie mozna dyskutowac i rozmawiac sobie po szkole i uprzedzam twoją ewentualna odpowiedz ze jak ty chodziles do liceum to rozmawialiscie w pubie przy piwie, jedno nie wyklucza drugiego :) mozna w pubie lecz nie zawsze a na forum z tymi co maja neta mozna czesciej ;p

02.02.2004
16:11
[26]

SULIK [ olewam zasady ]

pao - to akureat latwoz nalezc :P

https://www.pscripts.boo.pl/ - newsy
https://www.imaster.prv.pl/ - ksiega gosci

galerie sam robie (ale przypominam, ze ja w zyciu nie mialem w rece zadnej ksiazki na temat php (na kompie tez nie) )

Quicky - jak juz pisalem, nei ma tam tego co potrzebuje :/

Giwera -
pomysl dobry jako pole eksperymentalne do nowych technik
co do gadania - to mam GG - a fora (te darmowe) najczesciej powoli dzialaja
" ze jak ty chodziles do liceum" - i tu Cie zaskocze - bierzesz mie za kogos: 1 starszego, 2 nie chodzilem do liceum - CHODZE (podkreslam czas terazniejszy) do 5 klasy technikum chemicznego :), a do pubvow to chodzilem, masz racje - rok temu - teraz mi sie nie chce i nie mam funduszy :/

a co do strony - sam pomysl jest dobry - ale tylko jedynie imho dla ttreningu technik html :)
a sam pomysl, jest strasznie oklepany - wiec stad stronka nomaniekozoki.kgb.pl - jak znajdziesz druga taka strone w necie to jestes boss :)

04.02.2004
14:55
smile
[27]

GROM Giwera [ Sołdat ]

SULIK -> ;) sadzilem tak wlasnie.. ze masz cos ok 20-25 lat.. zwykle w tym wieku jest sie juz po liceum/technikum.. chyba ze 5 letnie ;)

Ja sie caly czas ucze, w sumie to jest moja druga strona (pierwsza, www.asg.rybnik.prv.pl) poza pierwszymi moimi tworami w ktorych sie bawilem... teraz pracuje nad trzecia stronka, moze nie najlepsza ale jest.. do kilku dni zamieszcze linka!

a i pytanie do panow dawembasta ... bo jako ze jestem jeszcze laik zwykle mam problemy z wybraniem czcionki.. proponuje wiekszosc VERDANA -> dobry wybor? bo mysle kombinuje i sie zastanawiam.. :>

04.02.2004
22:03
[28]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - ja wlasnie mam 20 - i 5 letni technikum - wiec spoko obstawiales :)

a co do czcionek - ja najczesciej uzywam wlasnie Verdany lub nic nie wpusuje w font face *czy tam w cssie dotyczcego czcionek :)

04.02.2004
22:21
[29]

.Jacek 99. [ Senator ]

Zalozylem nowy watek, a pozniej przypomnialem sobie o tym :), prosze o rade :

Chcialbym poprosic o rade w doborze odpowiedniego bannera na strone. Znasz moze firme, ktora oferuje godziwe stawki i wyplaca je?

Prosze polec mi dobra instytucje.

Moja strona ma okolo 400 unikalnych wizyt dziennie. Z tym ze sa to w 95% ludzie zza granicy.

Jezeli masz stycznosc z taka forma reklamy, lub znasz lepsza, to prosze o rade.

04.02.2004
22:23
[30]

ShadowDriver [ Centurion ]

Witam!
Mam do Was pytanko :) mozecie mi zdradzic w jakich programach robicie grafike dla swoich stron ? :)

04.02.2004
22:38
smile
[31]

Quicky [ Senator ]

Zgadzam sie co do czcionek z Sulikiem, Verdana rulez. :) Choc lubie tez czasami uzyc Tahomy.

ShadowDriver
Ja uzywam od dluzszego czasu Paint Shop Pro 7, niedlugo bede uzywal Photoshopa... z tego co wiem, to wiekszosc webmasterow siedzi wlasnie na Photoshopach (w wersji oryginalnej, a jakze :)).

04.02.2004
22:52
smile
[32]

hotDog [ Outsider ]

.Jacek 99. --> zglos sie do niejakiego Bremen'a, on sie oferuje m.in. w tworzeniu banerow. Jego i wielu innych grafikow znajdziesz w naszym watku: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=1974579&N=1

04.02.2004
22:55
smile
[33]

hotDog [ Outsider ]

ShadowDriver--> No przewaznie jest to Photoshop :)) choc sa i wyjatki, PSP, Gimp itd, lub nawet programy 3D, m.in. moja stronka jest robiona w 3D, ale z marnym skutkiem :P (kiedys ja zmienie na lepsza)

04.02.2004
23:05
[34]

.Jacek 99. [ Senator ]

hotDog - nie zrozumiales mnie . Ja chcialbym umiescic na stronie bannerek jakiejs firmy i zbierac mamonke za klikniecia. TYlko boje sie niesprawdzonych instytucji. Dlatego prosze o info o oplacalnych i wyplacajacych pieniadze.

04.02.2004
23:18
smile
[35]

hotDog [ Outsider ]

.Jacek 99. --> aaaa, to w takim razie sorka :)) Niestety nie znam takich firm.

05.02.2004
00:58
[36]

Quicky [ Senator ]

Jacek 99
Watpie, zebys w ten sposob cos zarobil... a jesli juz to bardzo niewiele...

05.02.2004
01:14
[37]

.Jacek 99. [ Senator ]

Quicky - lepiej niewiele niz nic :)

Znasz moze jakies firmy? Albo inny sposob?

05.02.2004
11:16
smile
[38]

GROM Giwera [ Sołdat ]

.Jacek -> jedyne co mi do glowy przychodzi to.. allegro.pl 10gr za kazdy unikalny klik na dobe (radze abys sam sobie nie klikal zbyt czesto bo ci zablokuja IP :P )

oraz https://www.website.pl/ ale tam jeden unikalny klik na miesiac.. = 10 gr czy jakos tak :> niepamietam juz

Pozdro :)

05.02.2004
12:45
[39]

.Jacek 99. [ Senator ]

GROM Giwera - ale czy allegro nie bedzie przeszkadzac ze strona w j. angielskim i odwiedzaja ja ludzie z calego swiata?

05.02.2004
13:49
[40]

GROM Giwera [ Sołdat ]

.Jacek 99 niemam pojecia :) zajrzyj na allegro zarejestroj sie daj tam wspolpraca czy cos takiego... i poczytaj regulamin!

a jeszcze jedno.. przypomnialo mi sie, ze allegro.pl zmienili ostatnio forme/ilosc wyplacanej czy zarabianej kasy.. cos tam takiego bylo lecz niemam pojecia oco chodzilo ;> wiec moje powyzsze informacje moga byc juz nieaktualne.

pozdrawiam.

05.02.2004
13:55
[41]

.Jacek 99. [ Senator ]

Sprawdzilem - placa kilka % z pieniedzy ktore skierowane bannerem osoby zaplaca na allegro. Hehe a raczej nikt nie bedzie sie nawet rejestrowal, skoro malo Polakow odwiedza moja stronke:)

05.02.2004
15:07
[42]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

Poszukije tutoraila, albo kursu do Dramwaver'a mx 2004 . ma mzoe ktos ???

05.02.2004
15:29
smile
[43]

ZZar [ Konsul ]

Jaj\ mam pytanie jakimi programami posługujecie się przy tworzeniu stron www ,czy Dreamweaver MX jest dobry??

05.02.2004
15:35
[44]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

ZZar -->
Dreamweaver MX Nie widziałem go, ale widziałem poprzednie wersje. Może i jest on dobry ale przeładowany bajerami, osobiście go nie polecam.

Ja korzystam z websita (website.e-clipse.org) mi wystarczy prosty w obsłudze program kolorujący kod i posiadający validator, inne rzeczy to już niepotrzebne bajery (no nie licząc sprawdacza linków ;>)

05.02.2004
16:15
smile
[45]

GROM Giwera [ Sołdat ]

ja polecam niezawodny notatnik!

05.02.2004
16:25
[46]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

GROM, w notatniku jest dobrze,ale na poczatek,bo jak masz juz srednio rozwinieta strone www to juz jest troche za gesto i gorzej jest sie polapac co i ja.
dlatego szukam tutoriala/kursu do dreamwaera mx 2004 . ma ktos ??

05.02.2004
16:36
[47]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

Kurs edytora www ??
[no comments]
weź słownik i przetłumacz sobie helpa....

05.02.2004
16:51
smile
[48]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Todd Rusell -> wiesz.. mam jednego kolege, ktory pracuje w pewnej firmie.. robi bardziej zaawansowane stronki i mowi ze wszystko klepie w notatniku, zna dokladnie strukture strony ktora tworzy wie co gdzie jest i .. i mu idzie calkiem niezle :p

05.02.2004
17:27
[49]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

marcio. jak taki jestes madry to sam sprubuj w dreamwaverze po pracowac po angielsku bez tutka :) zobaczysz jak fajnie jest.
sa tutki do edytorow grafiki, jest do do pajaczka 5 nxg i ksiaszke wydali, a tu taka mina jak bys niewiedzial na jakim swiecie rzyjemy.

GROM
ale ja w przeciwienstwie do neigo, niezajmuje sie WM zawodowo :)

05.02.2004
20:55
smile
[50]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Todd Rusell -> nie wiem czy ja robie zaawansowane mocno czy mniej stronki.. niektore maja troszke kodu drugie mało :) jednak robie wszystko w notatniku...

05.02.2004
20:58
[51]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

Próbowałem w 6 i po jakieś godzinie go opanowałem ale to też jest jedna z największych wad tego programu jest trudny w obsłudze...

05.02.2004
23:07
[52]

SULIK [ olewam zasady ]

Todd - tez bawilem sie dreamerem - jak bylem poczatkujacy - ale szybko go odstawilem, bo mnie denerwowal; (a tak wiele osob mi go polecalo ) - i z pokora wrucilem do notatnika... a co do instrukcji - heh - ja jechalem na domysl i nic nie czytalem na ten temat wczesniej :)

ZZar - notatnik i czasem frontPage - jak nie chce mi sie recznie kreslic tabel :D - ale i tak je musze potem zedytowac po swojemu :)

Todd - to sie robi strony kaskadowo :) lub inkluduje i notatnik wtedy starcza w zupelnosci :)



GRRRR - wlasnie przebudowalem jakies 40-60% kodu srony i nie moge tego wyslac :/

07.02.2004
08:39
[53]

SULIK [ olewam zasady ]

Co to ? czyzby znowu watek padl ??

UP

ja wlasnie jestem w trakcie przebudowy kodu strony w 2 dni przebudowalem okolo 95-100% kodu :]

po porstu po includowalem wiele rzeczy i dzieki temu przy zmianie laya zmienie tylko 2 pliki a nie wszystkie :)... hmmm... co jeszcze powinieniem zrobic ? - zmienic grafiki na transparentne (z przezroczystym tlem) - ale nie mam czasu :P

przy okazji dodalem nowy dzial: Epopeja - a tam wierszem o naszych libacyjkach :]

07.02.2004
10:24
[54]

ZZar [ Konsul ]

Co myślicie o zastosowaniu rasowych programów do 3d typu: maya ,3d max, do robienia layout'u?

07.02.2004
10:28
[55]

ZZar [ Konsul ]

A właśnie zapomniałem dać linka do mojej stronki ,zrobiłem ją dawno temu, zresztą zobaczcie ostatnią aktualizację :> .

07.02.2004
10:34
smile
[56]

GROM Giwera [ Sołdat ]

ZZar ->

https://b2server.prv.pl/mystrious/ - zabawa ( 3d mix z flashem ) z nudów :-)
https://www.bufu.prv.pl - nowe dzialy portoflio niedokonczone .. kontaktu jeszcze nie ma .. .. UNDER CONSTRUCT
https://b2server.prv.pl/marko/ - nowy projekcik z moim kompanem coy2k :-) ...a.k.a BUFU PROJECTS
https://b2server.prv.pl/ship_zone/ - zabawa ( 3d mix z flashem ) z nudów :-) ...... kolejna zabawa .. aktualnie pracuje nad tym.. czy bawie sie jak kto woli dlatego nie ma loaderow anie calej reszty... zwykly spontan :-)


nie sa to moje strony.. strony sa w wykonaniu LaSia lub LaSia & Coy2K czyli "Bufu team" :p

byly podane w ktorejs tam z czesci dot. grafiki 2d ;)

07.02.2004
10:42
[57]

ZZar [ Konsul ]

Albo mi źle linki podałeś albo tych stron już nie ma.

07.02.2004
10:48
[58]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Hmmm stronki mi dzialaja :|

chodzilo mi glownie o pierwsza i ostatnia.. sa tam zastosowane i wykorzystane elementy 3d.

07.02.2004
10:52
smile
[59]

ZZar [ Konsul ]

Kurde, nie działają mi te strony, grrrrgrgrrrr.

07.02.2004
21:03
[60]

.Jacek 99. [ Senator ]

Mam pytanko. Firam napiusala ze placi za "click", a pozniej okazalo sie ze nie placi za "click" tylko za "lead", jaka jest roznica miedzy tymi dwiema funkcjami?

08.02.2004
12:13
[61]

MiniWm [ Yoshinkan ]

Nieche mi sie czytac :) zapodajcie panowie jakims programem do optymalizacji gifow jpg itp

08.02.2004
12:18
[62]

SULIK [ olewam zasady ]

MiniWM - co masz na mysli: optymalizacja ??

08.02.2004
12:19
smile
[63]

GROM Giwera [ Sołdat ]

ja polecam Photoshop z funkcja "save for web"!

08.02.2004
17:34
[64]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - mazna tez za pomoca ACD See (juz wiem o co chodzi) - dac CTRL+S na obrazku a nastepnie opcje i wybrac jakosc :) - zawsze tymz miejsxam obietosc graficzek :)

09.02.2004
11:04
[65]

MiniWm [ Yoshinkan ]

Sulik----> no jak to co :) zmniejszyc ich rozmiar kosztem wygladu

09.02.2004
13:48
[66]

Todd Rusell [ WOLVERINE ]

Giwera i Zzar, te stronki sa zrobione w flashu. wiec zeby sobie je oblokac trzeba sciagnac macromedia flash playera wersja 6 to najnowasz


Shockwave :

https://sdc.shockwave.com/shockwave/download/download.cgi?&P5_Language=English

09.02.2004
14:14
[67]

ZZar [ Konsul ]

Miałem problemy z łączem, shockwave'a mam cały czas,już wszystkie działają, nawet fajnie to wygląda, hehe. Niedługo ruszam z moją stronką.

09.02.2004
14:29
[68]

Przewodnik Syriusza [ Magazyn Grafik ]

Najnowszy projekt mojej strony:

[ok. 30 %]

09.02.2004
16:11
[69]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Przewdonik Syriusza -> miłe dla oka!


ale jak to bedzie wygladac w rozdzielczosci 800x600 ? mam nadzieje ze niebedzie suwaka na dole ;p

09.02.2004
16:22
[70]

Regis [ ]

Troche za schematyczne i standardowe - strona oferujaca uslugi firmy projektujacej strony www sama w sobie poowinna byc efektownym portfolio... Oczywiscie nie moze byc tez kobylasta i "przebajerowana" - trzeba znalec zloty srodek, o co chyba nie jest az tak trudno. Reasumujac - porzadna praca rzemieslnicza, ale bez polotu, a wrecz smiem twierdzic ze bez pomyslu (to za ta 3-kolumnowa budowe i inne doi bolu oklepane schematy).

09.02.2004
16:32
[71]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

Do ludzi znających się na phpBB:
Jakie hacki sprzydały by się na tym forum:

09.02.2004
19:04
[72]

SULIK [ olewam zasady ]

ehh - a ja chyba ponownie przebudowywac bede kod strony :>
bo znowu cos nowego odkrylem w php (bookz sucks :P )

ofcorz czaly czas w budowie nowe dzialy :>
a na walentynki musze cos zmienic w layu ale jeszcze sam nie wiem co :]

09.02.2004
22:57
[73]

Quicky [ Senator ]

Syriusz
Layout bardzo przyjemny, oczywiscie rozumiem, ze skoro ukonczony jest w 30%, to efekt koncowy bedzie znacznie lepszy :)

A ja chcialbym zaprosic Was na moja nowa strone - www.mojkrakow.prv.pl
Stronke przygotowalem na konkurs www.tak.krakow.pl, niestety nie przeszedlem do II etapu ze wzgledu na uboga zawartosc merytoryczna. :) Co powiecie na temat layoutu?

09.02.2004
22:58
smile
[74]

Quicky [ Senator ]

Zapomnialem dac linka do klikniecia :)

09.02.2004
23:08
[75]

Requiem [ has aides ]

Przewodnik Syriusza: Twoj layout jest bardzo ladny - przejzysty, prosty, bez zbednych wodotryskow. To lubie :)

Quicky: szczerze mowiac, to ten layout jest bardzo slaby. Przyciski sa nieczytelne, grafika bardzo uboga i brzydko prezentująca się. Ciekawy efekt zastosowałeś w przyciskach, niestety nie wyglądają one zbyt ładnie :( Moim zdaniem trzeba byłoby zrobić re-design tej stronki. Ogółem: 2.5/10

09.02.2004
23:47
smile
[76]

Quicky [ Senator ]

Requiem
Na pewno nie bede tej stronki przerabial, nie mam jej zamiaru nawet prowadzic dalej, tak tylko wrzucilem na jakis czas na serwer :)
Zapomnialem dodac na serwer plik z tlem, moze to troche zmieni twoja opinie, jesli nie to... trudno :)

10.02.2004
02:30
[77]

SULIK [ olewam zasady ]

Reklamy nigdy dosc:
news odemnie ze strony:


Musial nadejsc ten dzien - 100% kodu + jesczez troche zostalo zmienione na nowe
inny wprowadzilem inny sposob organizacji plikow itp... zreszta wy i tak nie zobaczycie roznicy w wygl;adzie strony - moze tylko zacznie szybciej dzialac (podstrony)

no coz server nalezy niestety do powolnych

hmmm.... dodalem cos jeszcze
dzial postacie

a tam o ludziech o ktorych mowa m.in. w komiksach i epopei


Zapraszam :)

11.02.2004
17:28
smile
[78]

GROM Giwera [ Sołdat ]

Quicky -> dosc nieczytelne.. i za ciemno :> i jeszcze co i sie nie podoba to... SUWAK NA DOLE MI SIE POKAZAŁ a w rozdzielczosci 800x600 to jeszcze szpetniej wyglada:/ strony imo powinno sie przygotowywac na rozdzielczosc 800x600 (aby na dole nie bylo zbytecznego suwaka i aby calosc strony byla widoczna)

a teraz moja strona :P

... co sadzicie o tym?:p moja pierwsza strona z uzyciem flasha :) w sumie we flashu jestem cienki bolek i borok :>
ale co tam :):)

co do tresci... nie zwracajcie uwagi jest pelno bledow w skladni zdan itp ;) strona jeszcze oficjalnie nie dziala... :)

11.02.2004
20:10
[79]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera co do 800x600 to bym raczej nie uwazal tego za standard do rozpatrywania podczas tworzenia sajtu

teraz wiekszosc raczej ma rozdzialke 1024x768 - lub wyzej i a takie rozdzialki sie robi strony - 800x600 bylo wazne jakies 2 lata temu i wczesniej, teraz monitpry sa duzo lepsze i karty graficzne to samo :)

imho wazniejsze jest przystosowanie strony do alternatywnych przegladarek takich jak:
Opera i Netscape

bo niesty wielu webmasterow trzyma sie dalej kurczowo IE

ja nie uzywajac jeszcze Opery ani netscape na codzien staralem sie stronki optymalizowac tak aby dizlaly pod nimi tak samo dobrze jak i pod IE - z roznymi skutkami

11.02.2004
20:54
[80]

GROM Giwera [ Sołdat ]

SULIK -> tak, masz racje. Lecz jest % osob.. nie wiem ile 10? 15? ktore uzywaja rozdzielczosci 800x600, szczegolni nowi uzytkownicy PC/neta ...

Moj tata ma sklep w ktorym sprzedaje min. komputery w ktorym mu czesto pomagam.. ludzie czasem cos "narobia" i przychodzi komp do sklepu, trzeba przeinstalowac winde czy cos, czesto to robie jak mam czas.. no i musze Ci powiedziec ze srednio co 4-5 komputer ma rozdzielczosc 800x600 mimo ze sa to nowe komputery...

standard jest 1024x768 ale imo powinno sie strony robic pod 800x600 gdyz jest jeszcze wielu uzytkownikow ktorzy pracuja na takiej rozdzielczosci, a ktos kto ma wieksza rozdzielczosc widzi dobrze ta strone;)
pozatym wystarczy spojrzec na dowolne wieksze czy tez mniejsze strony internetowe (serwisy) 90-80% są przystosowane do 800x600.

11.02.2004
20:59
[81]

Quicky [ Senator ]

Giwera
Rzeczywiscie chyba niedokladnie to zrobilem, choc na stronie jest napisane, ze jest przystosowana do 800x600. Poprawie to (moze :)). Bo tak jak mowilem strony nie bede aktualizowal i prawdopodobnie niedlugo zniknie ;)

11.02.2004
21:03
[82]

GROM Giwera [ Sołdat ]

ponawiam wypowiedz :P

... co sadzicie o tym?:p moja pierwsza strona z uzyciem flasha :) w sumie we flashu jestem cienki bolek i borok :>
ale co tam :):)

co do tresci... nie zwracajcie uwagi jest pelno bledow w skladni zdan itp ;) strona jeszcze oficjalnie nie dziala... :)

11.02.2004
21:04
smile
[83]

GROM Giwera [ Sołdat ]

a i jeszcze jedno :/ kurde zapomnialem o tym napisac wczesniej :P

co napisal w metatagach czy gdzies... co zrobic, co wpisac aby strona byla dobrze odczytywana takze na operze i netscape?:/ bo mi jakos to nie wychodzi i nie wiem co zrobic :)

11.02.2004
21:06
[84]

ZZar [ Konsul ]

Giwera ma rację lepiej zrobić w mniejszej, niż w zbyt dużej rozdziałce, nikt nie lubi przewijać, żeby obejrzeć całą stronę, więc po co stwarzać nie potrzebnie problemy? Jak ktoś ma monitor 15 cali to raczej używa 800x600 .Ja taki mam i jest do pupy! W 1024x768 jest tragedia strasznie nieostry obraz.Geometria szkoda słów.

11.02.2004
21:06
smile
[85]

Z Liściem Na Głowie [ Człowiek ]

giwera: ladna strona.
ale polecam ozdobic nieco glowny naglowek w poszczegolnych dzialach, tj. napis "Nowości" w dziale "Nowości" itd. troszke to surowo wyglada.

11.02.2004
21:13
[86]

Grzybiarz [ Badacz Ściółek ]

SULIK !! -> mieszkasz zmoże w bydgoszczy ??

11.02.2004
21:37
[87]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - niezla stronka - tylko w okienku z tekstem - tzn. ta ramka czy co tam jest do ktorej wgrywa sie tekst po klikniciu ktorego kolwiek z przyciskow - jest na dole pasek poziomego przewijania

a co do rozdzialki - ja mam 1024x768 na monitorze 14 calowym,m a 15 u starszego jest jeszcze wyzej :]

a jak czegos nie moge doczytac to naciskam w operze "plus" na numerycznej i mi sie powieksza :]

i mieszkam w Krakowie :)

11.02.2004
23:01
[88]

GROM Giwera [ Sołdat ]

hmmm jest pasek poziomego przewijania? :| dziwne.. tzn umnie nie ma.. stronka jest dopiero w trakcie robot .. jakies bugi jak wykryjecie itp to czekam na jakies propozycje ;)

11.02.2004
23:03
[89]

GROM Giwera [ Sołdat ]

wybaczcie moj powyrzszy post troche roztargniony.. ale spiesze sie :/ dobra spadam! :p

Liść -> mam zamiar zrobic cos takiego :>

12.02.2004
08:09
[90]

GROM Giwera [ Sołdat ]

(kurde.. 3-ci post z rzedu :p )

uno. wczoraj bylem spiacy i dlatego tak pisalem! :p i oczywiscie nie "powyrzszy" tylko "powyzszy"
due. Sulik, powiedz mi jak zrobic, co zrobic, aby strona byla poprawnie wczytywana np. na Operze? bo jak sprawdzalem, na operze widac krzaczory zamiast ąśł na tej mojej stronce. Co nalezy wpisac w metatagach czy tam gdzies, aby strona byla poprawnie wczytywana na wszystkich (większosci) przegladarkach internetowych?

12.02.2004
18:38
[91]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera
AAA.. chodzi Ci o kodowanie

ale jak widze masz to wpisane:
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
</head>

:)

U mnie w operze dziala to dobrze, i poprawieni wyswietla Polskie znaki :)
a co do uzerania sie z kodowaniem - ja po prostu nie uzywam polskich znakow :)

13.02.2004
18:48
[92]

SULIK [ olewam zasady ]

Jako ze bylo takie zapotrzebowanie to zrobilem lekko walentynkowa odmiane laya na nomaniekozoki.kgb.pl :)

15.02.2004
00:53
[93]

GROM Giwera [ Sołdat ]

OMG ! na kazdym kroku walimy tynki ;p do glowy mozna dostac =P

15.02.2004
13:13
[94]

SULIK [ olewam zasady ]

Giwera - walentynki byly tylko pretekstem do wyprobowania jednej rzeczy na stronie - i sie udalo :]

15.02.2004
21:39
[95]

SULIK [ olewam zasady ]

Widze, ze nawet reanimatro, zadko juz tu zaglada :(

15.02.2004
21:49
[96]

Quicky [ Senator ]

Ja codziennie czytam :)
Niedlugo planuje zabrac sie za przebudowe mojej strony, ktora kiedys zostala dobrze oceniona na GOLu (www.tawerna-gracza.prv.pl), jak juz skoncze poinformuje Was :)

16.02.2004
18:09
[97]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Witam.

Chcialbym tutaj zaprezentowac nowa wersje mojej strony przed tym jak ja opublikuje oficjalnie. Strona jest juz praktycznie gotowa, zmianie ulegnie tylko pasek tytulowy (logo). Was drodzy forumowiczowie prosilbym o ocene ogolna strony, jej wygladu graficznego (ktory jest dosc prosty i takie bylo moje zalozenie) oraz w miare mozliwosci kodu. Mam nadzieje ze slowa krytyki beda jednak bardziej rozwiniete niz to sie czasami tutaj na forum zdarza, gdyz tylko w taki sposob bede mogl cos zmienic :)

Strona zosala napisana glownie dla IE i dla rozdzielczosci 1024x768. Nieznaczy to ze na innych rozdzielczosciach lub w innych przegladarkach bedzie strona zle dzialala, po prostu kilka elementow bedzie sie troche gorzej wyswietlac, gdyz nie wszystkie style spod IE sa rozpoznawane pod innymi pzegladarkami, a szkoda :/

Pozdrawiam i czekam na komentarze
Drak`kan

16.02.2004
18:53
smile
[98]

Quicky [ Senator ]

Drak'kan
IMHO layout jest bardzo udany. Estetyczny, prosty, czytelny - nie zmieniaj go. :) Ladnie wygladaja podswietlane linki, ktore zreszta kojarza mi sie z GOLem. :D
Zastanowilbym sie tylko nad powiekszeniem czcionki, bo u mnie na 1152x864 juz troche niewygodnie czyta sie tekst zawarty na stronie, a przeciez wiele osob korzysta obecnie z wyzszych rozdzielczosci. Plus za poprawne wyswietlanie na Operze i Mozilli. :)

16.02.2004
18:59
[99]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, sam mam 1280x960 :) ale jakos czytam tekst na stronie bez problemu :P Moze masz za maly monitor na ta rozdzielczosc :P Zastanowie sie jeszcze nad tym, gdyz czcionke mam ustawiona na 10 px narazie, wiec ostatecznie moglbym zwiekszyc do 11. A co do linkow (przyciskow) to musze sie przyznac ze wzorowalem sie na GOLu :D

16.02.2004
19:11
[100]

GROM Giwera [ Sołdat ]

a mi sie strona niechce ladowac :( ostatnio mam problem z wieloma stronkami z federacji...

16.02.2004
19:11
smile
[101]

donzoolo [ Senator ]

mam pytanie o skrypt jakis czy cos...

potrzebuje zrobic cos takiego co bedzie odliczalo czas od czegos co sie juz zdarzylo...


np od czegos tam minelo 1 rok 9 miesiecy 66 dni 12 godzin i iles tam minut


pomoze ktos....




prosze

16.02.2004
19:14
[102]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

GROM Giwera => Ostatnio zauwazylem sporo skrag od uzytkownikow tepsy, ktorzy to nie moga sie laczyc ze stronami Federacji. Sam nad tym boleje bo moj glowny newsman korzysta z Neo i tez ma problemy z laczeniem sie. Mam jedynie nadzieje ze GOL cos z tym zrobi w najblizszym czasie :)

16.02.2004
19:18
[103]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

To dla tych co im sie nie chce ladowac, choc w ten sposob mozecie jedynie ocenic szate graficzna, ale zawsze to cos :) ==>

16.02.2004
19:41
[104]

SULIK [ olewam zasady ]

klopot jest w tym, ze strona lezy na serverach zagranicznych a te kiltruja adresy ip zaczynajace sie od 80
a takie adresy wlasnie ostatnio TPSA wprowadzila dla swych userow z neo - i ich wali, ze cos nie dziala - bo jak stwierdzaja to nie ich wina - skurczybyki walone - robia wszytko, aby tylko utrudnic userowi prace :/

16.02.2004
19:46
[105]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Hmm, to gorzej :/ Bo pewnie nie szybko sie to zmieni, a i IP na Neo nie bedzie inne jak 80.xxx.xxx.xxx :/ Krotko mowiac jest do dupy teraz. Dobrze ze nie mam nic wspolnego z tepsa :P

[EDIT]

Hmm, co do tego czy jest to serwer zagraniczny to jakos zaczynam watpic. Z wynikow polecenia traceroute wynika iz jednak serwerek lezy w Polsce i jest bezposrednio podpiety do krakowskiego Cyfronetu, wiec jak widzicie moze to jednak wina czegos innego :/

Wypowiedź została zmodyfikowana przez jej autora [2004-02-16 19:44:49]

16.02.2004
20:41
smile
[106]

GROM Giwera [ Sołdat ]

(ze screenu)

miłe dla oka :) fajne kolorki :>

a ja mam osiedlowke.. adres 80.55.... ;/

widac w tym cos z GOL'a :p te guziki ;D

16.02.2004
20:49
[107]

GROM Giwera [ Sołdat ]

o strona mi sie zaladowala ;]

... ja bym jednak cos jeszcze... nie wiem sam co? w menu dodal.. cos zmienil, dorobil bo takie troche puste sie wydaje jak sie dluzej patrzy.

16.02.2004
20:50
[108]

GROM Giwera [ Sołdat ]

tfu nie w menu tylko w logo ;p pomylka :)

16.02.2004
20:51
[109]

GROM Giwera [ Sołdat ]

w logo hmmm chodzi mi o te miejsce gdzie pisze STREFA 3D i ten bannerek jest :> jakas pustka tam panuje :/ drazniaca pustka :)

16.02.2004
20:58
[110]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Spokojnie GROM, jak juz pisalem wyzej logo zostanie zmienione, gdyz to co jest teraz zostalo stworzone do strony duzo wezszej i wtedy niebylo specjalnie miejsca na jakies dodatki, ale ze w wyniku wielu roznych sprzyjajacych okolicznosci poszezylem strone to i miejsce sie zrobilo. Prace nad nowym logo trwaja i niedlugo zostanie to poprawione :)

16.02.2004
21:16
[111]

Przewodnik Syriusza [ Magazyn Grafik ]

Drakkan - poslusznie melduje ze strona mi na SDI laduje sie juz (sic!) 20 minut i nic nie ma :(

16.02.2004
21:32
[112]

Drak'kan [ Thráin Saphireslinger ]

Heh, i coz ja na to poradze, wyslalem maila do Solnicy z pytaniem czemu sie tak dzieje ale zapewne dopiero jutro doczekam sie odpowiedzi. Wtedy dopiero zobaczymy co sie da z tym zrobic, albo i nie :)

16.02.2004
21:42
[113]

SULIK [ olewam zasady ]

u mnie tez slabo sie laduje (Polpack) - znaczy sie nie chce sie cala doladowac :/

a co do TPSA - stronki federacji moga slabo chodzic wlasnie z powodu cyfrnetu - jak juz mowielem tepsa rpbi wszytko, aby zniszczyc klienta :/

16.02.2004
22:03
smile
[114]

Quicky [ Senator ]

Nadszedl czas na zalozenie nowej czesci:

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.