GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Flash POMOC

02.06.2001
13:01
smile
[1]

Arbor [ Generał ]

Flash POMOC

czy ktoś wie jak we Flashu zrobić guziki które będą przesuwały tekst. Mam nadzieje że mnie zrozumieliście.

02.06.2001
13:24
[2]

shard [ Pretorianin ]

pole textowe ma taka wlasnosc jak scroll. jest to numer linni aktualnie wyswietlanej na samej gorze (o ile pamietam). Z reszta poszukaj w helpie o text, scroll, itp. co do samego przycisku: robisz zmienna ktora sie zmienia true/false (albo cokolwiek - chodzi o 2 wartosci). Po nacisnieciu przycisku w dol (powiedzmy ze ta zmienna dotyczy wlasnie w dol), ustawiasz ja na 1. po bttonup na 0. zakladasz petle klatek (chodzi o frames). w jednej z nich sprawdzasz czy zmienna jest na 1. jesli tak to scroll text +1 (mowa o w dol, w gore bylo by -1). Jeszcze sprawdzenie czy nie jest wieksze niz liczba linni (jesli jest to nie dodajesz)/ mniejsze niz 0 (nie odejmujesz). i to wszystko. masz przyciski ze strzaleczkami ktore scrolluja text poki sa nacisniete :)

02.06.2001
13:34
smile
[3]

Arbor [ Generał ]

To nawet prosto nie wygląda ale spróbuję coś pokombinowąć

02.06.2001
14:12
smile
[4]

shard [ Pretorianin ]

to na serio jest proste :) aha: zmienna scroll nalezy do zmiennej textowej, ktora z kolei podlaczyles do pola textowego. np: pole textowe typu dynamic text, zmienna o nazwie zawartosc zawartosc.scroll = 5; przesuwasz linijki tak zeby pierwsza widoczna byla piata wogule. ilelinni = zawartosc.maxcroll; teraz wiesz ile linii textu jest wogule.

02.06.2001
17:31
[5]

Arbor [ Generał ]

Wiesz że nawet coś mi wychodzi sam sobie pokombinowałem i nawet mi to idzie. Przy okazji odkryłem fajny bajer nauczyłem się robić OKANA wiesz taki fajny bajer z ruchomymi elementami.

02.06.2001
17:43
[6]

shard [ Pretorianin ]

wiem, extra sprawa :) ja zrobilem kiedys caly system wyskakujacych okienek z przekazywaniem co maja wyswietlac, jaki tytule itp - taki nie wieszajacy sie mini windows ;)

02.06.2001
19:40
[7]

Arbor [ Generał ]

No właśnie ja też się za to biore bo to fajna sprawa tylko mam taki problem bo jak już się zrobi guzik to jak zrobić aby po jego nacisknięciu otworzył się jakiś Mclip a nie przeskakiwać do następnej sceny

03.06.2001
03:58
[8]

shard [ Pretorianin ]

mozesz uzyc wlasciwosci visible. tworzysz movieclip ktory bedziesz chcial "odpalac" po nacisnieciu przycisku. w polu instance/name nadajesz mu nazwe do ktorej sie bedziesz odwolywal. w akcji przycisku dajesz: nazwamovieclip.visible = 1; a jesli chcesz schowac to na zero. tylko wazna rzecz. przy podawaniu nazwy, a kiedy movie clip jest w innym movieclipie itd.. musisz podac pelna sciezke. jak w dos'ie :) jesli button bedzie w glownym Timeline i clip tez to wystarczy jak napisalem. jesli zas przycisk w glownym, a clip w innym clipie to: nazwaclipunadrzednego.nazwamovieclip.visible = 1; jesli przycisk tez bedzie w clipie (na dodatek jeszcze innym) to najlatwiej odwolac sie do pelnej sciezki zaczynajac od root'a: _root.nazwaclipunadrzednego.nazwamovieclip.visible = 1; mozesz tez wykorzystac play() i stop(). wywolujesz jak przy podstawiani zmiennej. powiedzmy na pierwszej klatce movieclip'a nie dajesz nic, a w jej akcji stop(); po nacisnieciu przycisku wywolujesz: nazwamovieclip.play(); okno (bo pewnie o to Ci chodzi :) animuje sie i rozwija az do ostatniej klatki na ktorej tez ustawiasz akcje stop(); kiedy bedziesz chcial zamknac okno, wywolujesz play(); ktory przeskakuje (moze po jeszcze kilk klatkcah animacji chowania okna) do pierwszej - pustej - klatki i tam jest stopowany :)

03.06.2001
10:18
smile
[9]

Arbor [ Generał ]

Wielkie dzięki!!! Zaraz to sprawdze. Bardzo mi pomogłeś. Mam takie pytanie jeszcze do ciebie. Gdzie ty się tak nauczyleś tych wszystkich komend. jest do tego jakaś dobra książka?

03.06.2001
10:38
[10]

Arbor [ Generał ]

ciekawa sprawa zrobiłem jak powiedziałeś w wyniku czego guzik mi znika

03.06.2001
10:59
[11]

shard [ Pretorianin ]

guzik moze znikac jesli... wsadziles go do clip'a ktory mial znikac :) HELP (F1) - to jest zrodlo z ktorego wszystkiego co wiem o Flash'u sie nuczylem, i z ktorego sporo jeszcze moglbym sie nauczyc - tylko nie mam czasu :)

03.06.2001
11:57
smile
[12]

Arbor [ Generał ]

Tam jest wszystko po angielsku ale skoro mówisz że można to spróbuję

03.06.2001
12:21
[13]

shard [ Pretorianin ]

mozna, a nawet trzeba. no chyba ze chcesz dac sie nabic w butelke i qpic ksiazke do Flash'a, w ktorej bedzie to samo co masz juz w help'ie ;] poza tym warto znac angielski :)

03.06.2001
19:10
smile
[14]

Arbor [ Generał ]

Znam nawet dobrze angielski ale niektórych treści w ksążkach kompóterowych to ja nawet po polsku nie rozumiem

03.06.2001
21:08
[15]

shard [ Pretorianin ]

:)

03.06.2001
22:15
[16]

Arbor [ Generał ]

ale pokombinujem i się uda

04.06.2001
13:11
smile
[17]

wolkov [ |Drummer| ]

Powiedzcie co myślicie o tej stronce, moim zdaniem wymiata:

04.06.2001
21:06
[18]

shard [ Pretorianin ]

co tu duzo mowic... czuje sie zgnojony :)

04.06.2001
21:17
smile
[19]

wolkov [ |Drummer| ]

Prawda, że ładne shard ?:). Nie przejmuj się, też się zdołowałem, hehe, nic tylko starać się im dorównywać:))). Pozdrawiam wolkov

04.07.2001
14:51
smile
[20]

bartek [ ]

Mam baaaaardzo lamerskie pytanie : SKĄD ŚCIĄGNĄĆ FLASHA ? podajcie jakiś adres tylko nie https://www.macromedia.com.Nie można tego ściągnąć z innej najlepiej Polskiej witryny ???

04.07.2001
15:31
[21]

Enderr [ Konsul ]

faktycznie bardzo lamerskie pytanie :-) flasha co najwyzej mozna sciagnac z prywatnego serwera, powodzenia z tym lamerskim podejsciem hehehe :-)

04.07.2001
17:30
smile
[22]

bartek [ ]

Enderr ---> dzięki za wyjątkowo lamerską odpowiedź.Znasz może lamerski link do tego lamerskiego programu ? ;-)

04.07.2001
18:28
[23]

Enderr [ Konsul ]

Jesli chodzi o Macromedia Flash to to wcale nie jest lamerski program. A jesli chodzi i link to postaram sie dac ci go jutro, poniewaz ftp z taka zawartoscia zazwyczaj maja niezbyt dluga waznosc. Jak tylko znajde jakiegos aktualnego to dam ci znac. Ale w sumie nie musisz sie tyle meczyc poniewaz ten programik w wersji 30-dniowej jest rozprowadzany za friko na wiekszosci profesjonalnych plytek dla webmasterow. PS. Mów mi Ender, a nie Enderr. :-)

04.07.2001
18:38
[24]

anonimowy [ Legend ]

Enderr--> jak masz tak odpowiadac to lepiej sie zamknij! bartek-->z macromedi mozna sciagnac fully functional 30 day trial version. (do tego mozna pozniej dodac crack'a) Jak chcesz piracka wersje to lepiej kup na stadionie plytke.

04.07.2001
18:42
[25]

Enderr [ Konsul ]

Oki! Łaski bez. Jak nie chcecie to nie. Ale życzę serdeczenie powodzenia ściąganie tego programiku ze stronki macromedii. Co innego jak z jakiegoś polskiego ftp'a, ale cóz... Mam nadzieje tylko, że nie jestes uzytkownikiem TPSA. Jak nie chce mojej pomocy to jej nie dostana...

04.07.2001
18:57
[26]

anonimowy [ Legend ]

Enderr--> ja nie potrzebuje tego programu (zarowno wersje trial jak i pelna mam w domu), a transfer z macromedii mialem w miare niezly, bo ok 40 KB/s, a z Polski mialbym pewnie znacznie mniej.

04.07.2001
19:01
[27]

Enderr [ Konsul ]

Mam tylko pytanie jakie masz łącze, bo jeśli koleś, który sie oto pytał ma tepse to jestem więcej niz pewien ze takiega transferu nie uzyska. A poza tym z polskich ftp'ów można ściągnąc od razu zckrackowaną wersję.

04.07.2001
19:06
[28]

anonimowy [ Legend ]

Chodzi tylko o to, ze podajac na forum linka do ftp z piratami lamiesz prawo i tak dalej... a po co? Triala mozna sciagnac pewnie tez z innych stron, a cracki i tak kazdy wie gdzie sa. Jak masz modem to nawet polski ftp nie pomoze, bo bedziesz sciagal przez 5 godzin :)

04.07.2001
19:11
[29]

Enderr [ Konsul ]

Ja nie używam modemu, całe szczeście i mam SDI. Dla mnie ściągnięcię czegoś takiego nie stanowi większego problemu. Ja myślałem o tym gościu który sie oto pytał. A poza tym nie chcę w rzaden sposób łamać prawa. Ale jak nie tutaj to i tak sie to znjadzie gdzies indziej. Jedno miejsce z namiarami na ftp w tą czy w ta to nie robi roznicy. Tak przy okazji, nie migaj sie pytania na temat twojego łącza. Każdy może tak mówić posiadając np. Neostradę...

04.07.2001
19:17
smile
[30]

bartek [ ]

Ender ---> po pierwsze nie koleś Bartek jestem miło mi a po drugie mam ile ten plik waży ? Mam SDI jedyny problem jest taki że w TPSA ale nie sprawia to problemu bo nie ma dla mnie różnicy czy będę to ściągał 30 minut czy 12 godzin bo i tak zapłacę tyle samo. Do usłyszenia

04.07.2001
19:20
[31]

Enderr [ Konsul ]

A więc Bartku :-), wybór nalezy do Ciebie. Czy chcesz mieć legalną 30-dniową wersję programu czy też nielegalną, ale za to wieczną wersje programiku. Jesli jesteś zainteresowany druga opcja to powiedz, a ja postaram się jak najszybciej dać Ci namiary na ftp'a z takową zawartościa.

04.07.2001
19:24
smile
[32]

bartek [ ]

Ender :-) dzięki za wszystko ale nie jestem zainteresowany....pierwszą pozycją ;-) Wyślij mi adres na [email protected] bo tutai mógłbym nie zdążyć przeczytać :-)))

04.07.2001
19:26
[33]

Enderr [ Konsul ]

Spox. Wieczorkiem poszukam i jak tylko będę miał to Ci wyslę. Jeśli masz jakies dodatkowe pytania to wal. Aha, i sorki za ten lamerski kawałek sprzed kilku godzin :-)

04.07.2001
19:29
[34]

bartek [ ]

Ender --->Ty się nie tłumacz bo to ja pierwszy tak napisałem DragonHunter ---> dzięki za obronę ;-) Ale tu miło...robi się jak kiedyś

04.07.2001
20:15
[35]

anonimowy [ Legend ]

Enderr--> Mam chello. Aha i ta wersja trial "teoretycznie 30sto dniowa" niczym sie nie rozni od "pelnej" :)) To wszystko. Pozdrawiam, DragonHunter

04.07.2001
20:42
[36]

Lim-Dul{CoD} [ Pretorianin ]

DragonHunter --> słuchaj, niestety niektórzy ludzie nie rozróżniają programu typu "fully functional 30-day trial version" od "demo-version"... A jeśli nie rozumieją, to niezależnie jak długo będziesz im tłumaczył, to i tak nie zrozumieją :-) Lim-Dul, King of Darkness P.S. Ja na waszym miejscu NIGDY bym nie ściągał JUŻ zcrackowanych wersji... Czy wy wiecie ile użytkowników ma wtedy DOKŁADNIE TĄ SAMĄ wersję, z tym samym license code'em itp.? Szczególnie w takich popularnych programach jak Flash, producenci często robią "najazdy" na piratów... Czy wy wiecie ile wtedy będziecie musieli zapłacić? (a bądźcie pewni - znam przypadki złapania piratów internetowych, z którymi miałem kontakt) O WIELE bezpieczniej jest więc zciągać key-gen'y do programów, gdyż te generują zazwyczaj taki klucz, jaki chcesz (na podstawie twoich danych). Dziękuję za uwagę... P.P.S. Ostatnio pewien dobrze mi znany admin strony "abandonware'u" (czyli programów, których już nie można kupić w sklepach, bo ich nakład się skończył) został skazany na 10 000$ przez LucasArts za rozprowadzanie gierek w stylu Dark Forces (1) sprzed nie wiadomo ilu lat....

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.