GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Webmastera cz.1 (reikarnacja) - HTML i FAQ

17.10.2003
23:37
[1]

Loonatick [ Centurion ]

Kącik Webmastera cz.1 (reikarnacja) - HTML i FAQ

Wiele tygodni, postów minęło od kiedy ostatni raz pojawił się kącik Webmastera - a miał on stałych bywalców. Chciałbym go wskrzesić , ciekawe z jakim skutkiem.... proponowany przeze mnie temat to : różne fajne tricki w HTML oraz pomoc początkującym, oraz dowolne tematy zarzucone przez forumowiczów. Oto problem nr 1....

"MAM OBRAZ o rozdzielczośći 1024/768 i chce go dac na strone jako link
robie tak a ten obraz mi sie pojawia a na około mam białe miejsca jakby marginesy na około
dajcie mi jakies komendy co mi pomogą "

Już odpowiadam : wsrod parametrow linku i obrazu dodaj border=0 i powinno byc po problemie
a jak to powinno wygladac w praktyce ??
<a href="index.html" ><img src="obraz.jpg" border=0> </a>

A jesli to nie pomoze.... sugerowałbym dodanie bordercolor="tuwstawparametrtlatwojejestrony"

Poszukam większej liczby problemów i będzie o czym gadać :) Dopisujcie się !!!

17.10.2003
23:41
smile
[2]

Caleb [ The Evil That Men Do ]

To może ja napisze, o takim często spotykanym problemie początkujących webmasterów.

Co zrobić, aby tło się nie przesuwało, ani nie powielało?

Należy w znaczniku BODY dopisać:
<body onload="type(); return true" bgproperties="fixed" background="tlo.jpg">

17.10.2003
23:59
[3]

Loonatick [ Centurion ]

weds napisał:
Niedawno ,chyba po formacie dysku, zauważyłem że na niektórych stronach (nawet na Golu :) pojawia mi się
bardzo nieczytelna czcionka. Czym to jest spowodowane i jak to można zmienić? Mam win98 SE....

------->Nikt nie dał mu sensownej odpowiedzi - a bledy spowodowane sa najprawdopodobniej błedem w stylach !! Niestety ale tak sie czasem wali na dysku - proponuje update..Wina moze tez lezec w wadliwie dzialajacym IE - zainstaluj sobie nowa wersje 6.0 - powinno byc GIT [Loonatyk]

Kaj-oj pisze:
Wczoraj dodałem stronę do wyszukiwarki www.onet.pl. Problem polega na tym, że na moim komputerze strona wyświetla się w wynikach wyszukiwania a kupla jej nie widać.,
Ficket odpowiada :
Może w złej grupie szuka? A poza tym co to za problem, roześlij wszystkim znajomym adres stronki i już...

Ficket nie masz racji z tym rozsylaniem po kumplach - po pierwsze mozna nawet wtedy uznac to za SPAM! A poza tym nie wiem czy wiesz ale wyszukiwarka na prawde duzo daje !!!A co do widocznosci - na pewno zle szukaliscie !


Wiecej nic nie ma (bo co ma byc) - dopisujcie sie i wskrzescie WEBMASTERSKIEGO DUCHA GOL'A !!!

18.10.2003
00:02
smile
[4]

hotDog [ Outsider ]

Oooo, melduje sie :)) bede tutaj czesto zagladal! :DD Od dzisiaj ucze sie PHP.

18.10.2003
08:36
smile
[5]

mysiek [ @#[email protected]# ]

ja tez sie melduje w pelnej gotowosci!! mam zamiar niedlugo sie uczyc php tak jak hot-dog!!

06.11.2003
08:37
[6]

Tinej10 [ Konsul ]

oj takiego watku szukałem tylko coś cicho tutaj. mam problem podzieliłem strone na dwie ramki w jednej spis treści a w drugiej to co ma sie otwierac po naciśnięciu konkretnego linka tylko ze wszystko otwiera mi sie w nowym oknie a lece z instrukcja kursu html. :) (poczatki są zawsze trudne)

06.11.2003
09:42
[7]

shubniggurath [ Lost Soul ]

hmmmmmm...
mam pytanie:)) czy moglibyscie mi polecic jakis poradnik no nie wiem cos z czego sie strony internetowe naucze robic jakas podstawa:))?

06.11.2003
10:23
[8]

Bri [ Konsul ]

>> shubniggurath >> jak na przykład wejdziesz w posiadanie programiku pajączek, albo htmlowiec, albo jakiegokolwiek innego polskiego programu do pisania stron zawsze masz tam dość wyczerpujące kursy lub opisy, samouczki, wyjaśnienia.
na googlach zawsze możesz znaleźć też jakieś serwisy webmasterskie a na nich jest tego dużo.

mam nadzieje że będę tu często wpadał

pytanie: może ktoś wie jak instalować apacza, albo co zainstalować zamiast niego (żeby było prościej i szybciej a dało się uczyć php w domu). dzięki za wszelkie informacje

taki wątek trzeba nam było ::D

06.11.2003
14:01
[9]

M'q [ Schattenjager ]

Witam, ja też chyba tu zawitam częściej ;]

Tinej10 --> nazwij sobie drugą ramkę ( <IFRAME NAME="ramka2"> ) i jeżeli chcesz coś wyświetlić, to wpisz w linku <A HREF="....." TARGET=ramka2>
Mam nadzieję, że pomogłem ;)

07.11.2003
18:03
[10]

Loonatick [ Centurion ]

Bri - takie wątki były kiedyś bardzo popularne na forum, ale zamarlo... własiwie w tytule jest REIKANACJA...

Tinej10 - pozwole sobie sprecyzowac...otoz fakt chodzi o iframe ale objasnie dokladniej otoz na poczatku 2 ramki piszesz



<iframe name=ramka src=prawy.html width=xxx height=xxx scrolling=auto> TU TRESC STRONY
i na koncu 2 ramki zamykasz <iframe>

A link w lewej ramce - <a href=xxx.html target=ramka >XXX</a>

08.11.2003
16:28
[11]

M'q [ Schattenjager ]

Faktycznie z mojego posta mało można było zrozumieć ;)

08.11.2003
19:07
[12]

hugo [ v4 ]

To ja mam pytanko od razu, jak zrobić przeźroczystą ramkę? <IFRAME>
Albo też przeźroczystą tabelę....?

08.11.2003
20:21
[13]

Loonatick [ Centurion ]

No Hugo, a przepraszam, zeby to chociaz ten watek mial z 90 postow.... 2 posty wyzej POTLUSZCZONYM drukiem masz wszystko opisane ....
Co do tabeli - nie wiem czy sie da...ale jesli dobrze cie zrozumialem to po prostu ustaw parametry cellspading=0 cellspacing=0 border=0 color="colortwojejstrony"
Ale sam niezbyt wiem o co ci chodzilo!
P.S. ODZYWAMY !

08.11.2003
20:23
[14]

wi3dzmin [ Konsul ]

przezroczystą w znaczeniu bez obramowanie ?
w tabeli border="0"
<table border="0"><tr><td></td></tr></table>
w ramkach nie pamietam ale tez jakos podobnie albo nawet tak samo :)
kurs htmla? sciagnijcie se wersje próbną pajączka, tam jest wyczepisty kurs html :) najlepiej poszukac go w folderze pajączka bo w samym programie niewygodnie sie go przglada :)

a ja mam pytanie z dziedziny php:
jak wygladałby skrypt załadowyjący wszystkie pliki graficzne z danego folderu, na przyklad mam w folderze 5 rysunków malutkich i chce zeby automatycznie załadowały się na stronę :)
z góry dzienkuję :)

08.11.2003
21:09
[15]

M'q [ Schattenjager ]

Kurs HTLM'a? Bardzo polecam kurs Pawła Wimmera.

08.11.2003
21:35
[16]

Loonatick [ Centurion ]

hm...tak polecam kurs Wimmera ale raczej jako pomoc w trudnych momentach...i koniecznie PAJACZKA !! jesli ktos zacznie sie bawic pajaczkiem nie bedzie potrzebowac zadnego kursu - nauczy sie w praktyce (tak jak np. ja)

08.11.2003
21:36
[17]

M'q [ Schattenjager ]

Hmmm... szczerze mówiąc, to do zrobienia stronki polecam Notatnik :>

08.11.2003
22:10
[18]

wi3dzmin [ Konsul ]

Kurs P. Wimmera to właśnie kurs zamieszczony w pajączku :) a notatnik.. nieee lipa kolorowanie składni jest jednak ogromną pomocą :) no i autouzupełnianie jest przydatne jezeli piszesz rozbudowane strony czy skrytpty.. nie spieprzy sie wszystko przez jeden cudzysłów który potem musisz odszukac w kilkuset linijkach kodu...

08.11.2003
22:17
[19]

Loonatick [ Centurion ]

Robienie strony w notatniku to tak jakby np. pilkarz chcial kopnac pilke i zamiast uderzyc robilby [odkoopy budowal katapulty, itp, itd..

08.11.2003
22:34
[20]

bartek [ ]

Shubniggurath : "hmmmmmm...
mam pytanie:)) czy moglibyscie mi polecic jakis poradnik no nie wiem cos z czego sie strony internetowe naucze robic jakas podstawa:))?"

- podstawa, najlepszy polski kurs HTML: https://webmaster.helion.pl/kurshtml/
- uzupelnienie: www.webhelp.pl - informacje, informacje i jeszcze raz informacje, swietne forum dyskusyjne

Bri: "pytanie: może ktoś wie jak instalować apacza, albo co zainstalować zamiast niego (żeby było prościej i szybciej a dało się uczyć php w domu). dzięki za wszelkie informacje"

Uzyj Krasnal Serv'a - nieziemsko prosty i co najwazniejsze - nasz! :)

Loonatick: "hm...tak polecam kurs Wimmera ale raczej jako pomoc w trudnych momentach...i koniecznie PAJACZKA !! jesli ktos zacznie sie bawic pajaczkiem nie bedzie potrzebowac zadnego kursu - nauczy sie w praktyce (tak jak np. ja)"

Mozna sie smiac? ;)

Wi3dzmin: "Kurs P. Wimmera to właśnie kurs zamieszczony w pajączku :) a notatnik.. nieee lipa kolorowanie składni jest jednak ogromną pomocą :) no i autouzupełnianie jest przydatne jezeli piszesz rozbudowane strony czy skrytpty.. nie spieprzy sie wszystko przez jeden cudzysłów który potem musisz odszukac w kilkuset linijkach kodu..."

Tak, ale kurs w Pajaczku z kazdym dniem sie dezakutalizuje, a na stronie z kazdym updatem przybywa informacji...
Notatnik Plus badz EditPad koloruja skladnie i maja zdecydowana przewage nad Pajaczkiem - sa darmowe :)

Loonatick: "Robienie strony w notatniku to tak jakby np. pilkarz chcial kopnac pilke i zamiast uderzyc robilby [odkoopy budowal katapulty, itp, itd.."

Napisz w naszym jezyku, a moze zrozumiemy.

I jeszcze jedno pytanie - reinkarnacja - jak najbardziej OK, ale dalczego czesc pierwsza?

09.11.2003
16:52
[21]

hugo [ v4 ]

Loonatick ==> jak zrobić ramkę to ja wiem, ja pytam jak zrobić przeźroczystą i to nie taką żeby nie miała obramowań... to nie problem.... chodzi mi o taką co przepuszcza obrazek podłożony pod nią... jak dam jako background jakieś tło w postaci obrazka, to chcę żeby ramka 'prześwitywała' i pokazywała ten obrazek.....

09.11.2003
19:04
[22]

M'q [ Schattenjager ]

Bez obrazy, ale Pajączki i inne 'upgrady' do HTML'a uważam za lamerskie i wolę bawić się w notatniku :)

10.11.2003
01:04
[23]

M'q [ Schattenjager ]

Czy w tym wątku poruszamy także sprawę spryptów Javy? jeżeli tak to będe miał parę pytań :P

10.11.2003
01:08
[24]

M'q [ Schattenjager ]

W sumie, to napiszę od razu i jeżeli ktoś będzie w stanie mi pomóc, to thnx z góry :)

Potrzebny skrypt wyszugujący w pliku html lub txt ciąg znaków.

10.11.2003
01:45
[25]

Qbaa [ Generał ]

M'q ---> wypróbój to :)

<HTML>

<HEAD>

<script language="JavaScript">
var NS4 = (navigator.appName.indexOf("Netscape") >= 0 &&
parseFloat(navigator.appVersion) >= 4) ? 1 : 0;
var IE4 = (document.all);
var win = this;
var n = 0;

if (NS4)
document.captureEvents(Event.KEYPRESS);
document.onkeypress = getKey;

function findInPage(str) ‹
var txt, i, found;
if (str == "")
return false;

if (NS4) ‹

if (!win.find(str))
while(win.find(str, false, true))
n++;
else
n++;

if (n == 0)
alert("Not found.");


if (IE4) ‹
txt = win.document.body.createTextRange();

for (i = 0; i <= n && (found = txt.findText(str)) != false; i++) ‹
txt.moveStart("character", 1);
txt.moveEnd("textedit");


if (found) ‹
txt.moveStart("character", -1);
txt.findText(str);
txt.select();
txt.scrollIntoView();
n++;


else ‹
if (n > 0) ‹
n = 0;
findInPage(str);


else
alert("Not found.");



return false;


function getKey(e) ‹
var key;

if ((IE4 && event.keyCode == 13) || (NS4 && e.which == 13))
findInPage(document.forms["search"].string.value);

</script>

</HEAD>

<BODY>

<P>

<form name="search" onSubmit="return findInPage(this.string.value)">
<font size=3><input name="string" type="text" size=15 onChange="n = 0;"></font>
<input type="submit" value="Znajdź">
</form>

<P>

gdfgihsiglahsielghs lieshgiuesgshekgu hseihgsieuhgisehggiee<p>

sdigfsuyfgyusg edkufysxgfus e 454gfsefsyegfyusgefyugyudfgysdgf<p>

<div>fdhdrr 3fd drh</div>

</BODY>

</HTML>

ps
ciekawe czy ciągle sie klamry zmieniają ?

10.11.2003
11:48
[26]

M'q [ Schattenjager ]

OOOO dzięki bardzo :D

10.11.2003
11:52
[27]

M'q [ Schattenjager ]

Najpierw musze dokładnie zaczaić jak to działa, żeby potem to dobrze wykorzystać ;)

10.11.2003
12:20
[28]

Dwalin [ Reggae ]

Webmasta Dwalin zgłasza się na stanowisku pomocnika od grafiki =)

11.11.2003
11:21
[29]

M'q [ Schattenjager ]

500

Qbaa --> nie będe potrafił tego przerobić tak aby działało na stronce :/ Zajrzyj na link który mam przy opisie :P
Jeżeli byłbyś taki dobry, to napisz jak to wykorzystać do tego wybierania w górnym menu :)
Cała baza znajduję się w html'u, no i chodzi mi o to, aby wybierał ciągi znaków np. dla a to pomiędzy:

<b>Autor:</b> A* <hr cośtam>

Jest to możliwe do zrobienia? Ewentualnie mogę przenieść bazę do pliku txt i z niego żeby wyszukuwał?

25.11.2003
20:39
[30]

Qbaa [ Generał ]

no to juz wiem dokladnie o co chodzi
i niestety w javascripcie sie tego raczej nie zrobi. potrzebny tutaj jest np. php, ale to juz niestety nie moja dzialka

27.11.2003
15:01
smile
[31]

Prestidigitator [ Konsul ]

Czy internet explorer 6.0 nie obsluguje css2?

27.11.2003
21:59
smile
[32]

ribald [ Pretorianin ]

Możecie zapodać linki do jakichś dobrych, darmowych edytorów, najlepiej po naszemu??? Tylko nie mówcie, że mam w notatniku pisać, mam już dość, właśnie pół godziny szukałem nawiasu ;P

27.11.2003
23:19
smile
[33]

ribald [ Pretorianin ]

^^^^UP Może jednak ktoś pomoże?

28.11.2003
00:27
[34]

M'q [ Schattenjager ]

Poszukaj w googlach Pajączkek. Na bank znajdziesz...

28.11.2003
00:54
smile
[35]

ribald [ Pretorianin ]

M'q---> "Pajączkeka" nigdzie nie ma jest za to pajączek ;) Ale nie wiedzieć czemu mam nieuzasadnioną awersją do tego programu, fobię wręcz. Może to dlatego, że używaliśmy go na "kochanej" informatyce ;)

28.11.2003
01:17
smile
[36]

Drackula [ Bloody Rider ]

Czy nikt tu nie uzywa frontpage'a? Jesli jednak ktos taki jest(albo jak ktos wie) jak zablokowac czcionke zby wyswietlala sie potem na kompie na ktorym nie ma zainstalowanej tejze czcionki? Moze jest to gdzies w programie. jak nie to moze jak cos takiego dopisac w html?

28.11.2003
01:32
[37]

wysiu [ ]

Dracula --> Uzywaj standardowych czcionek. Jesli uzyjesz jakiejs wlasnej, to uzytkownik bedzie musial ja sciagnac (wejdz na jakas japonska, koreanska, itp strone, tam to wystepuje czesto). A ludzie tego nie lubia...

28.11.2003
13:30
[38]

Prestidigitator [ Konsul ]

Juz nieaktualne, znalazlem.

28.11.2003
13:37
[39]

Pirix [ ! KB ! Góry górą ]

ribald---->Pajączek jest bardzo dobry - przynajmniej taka jest moja opinia. Ale jeśli masz do niego awersje to skorzystaj z Zajączka. Jak będe miał do niego link to wrzuce. Spróbój znaleźć w Googlu.

28.11.2003
13:47
smile
[40]

Pirix [ ! KB ! Góry górą ]

ribald ---->link do Zajączka: https://amigo.pop.pl/index.php?a=prog&fname=zajaczek

28.11.2003
14:32
[41]

Drackula [ Bloody Rider ]

Czyli co? nie ma mozliwosci osadzenia niestandardowych czcionek? Nie wierze, musi byc na to jakis sposob. Moze jednak znajdzie sie ktos kto potrafi.

28.11.2003
14:39
[42]

ribald [ Pretorianin ]

Pirix--> Dzięks. Ściągnąłem zajączka i pajączka (najnowsza wersja), nieporównywalna do tego shitu ze szkoły :) Tylko pełna wersja kosztuje 229zł :/ A co do zajączka to te ikonki jakieś takie nieczytelne, ale to pewnie tylko kwestia przyzwyczajenia :)

28.11.2003
15:11
[43]

Pirix [ ! KB ! Góry górą ]

ribald------>ikonki sa faktycznie dosc nieczytelne, ale ja sie przyzwyczailem. Jak dla mnie Zajączek jest chyba lepszy od Pajączka - bo jest darmowy, a ma chyba te same funkcje.

28.11.2003
15:46
[44]

Sparky [ Pretorianin ]

Drackula --> Uwierz, nie ma na to sposobu. No, chyba ze jest we "wspanialym" frontpage'u ;) Jedyny sposob to umieszczenie linku do czcionki na stronie, zeby sobie ktos mogl ja sciagnac i zainstalowac.

02.12.2003
17:51
smile
[45]

Drackula [ Bloody Rider ]

Sparky-----> skad ten sceptycyzm w stosunku do FP? Jak dla mnie lepszy od tych zajaczkow i pajaczkow. Ale to juz kwestia gustu.


Pytanie:

Jak wstawic date i godzine na strone, tak aby byla zczytywana aktualna z kompa.
a. Jak wsawic na stale na strone cos takiego?
b. jak zrobic aby w momencie dodania wiadomosci lub komentarza zczytwal takze aktualna date i godzine?

02.12.2003
18:49
[46]

wi3dzmin [ Konsul ]

hmm normalnie korzystam z pajączka 5 nxg i jestem baaaardzo zadowolony :) no gdyby nie ybł płatny.. ale jest fajny sposobik zeby przdluzyc jego zywotnosc ;) hmm ale wczoraj mnie cos wzielo i zainstalowalem sobie zajączka.. no i wrażenia:
ogolnie dobry ale ma mankamenty:
-jak dla mni beznadziejne kolorowanie skladni.. malo przejrzyste, brzydkie kolorki.. w pajączku jest o niebo lepsze... szczegolnie kolorowanie php, a dobre kolorowanie wbrew pozorowm ulatwia prace. Na dodatek naprzykład usunięcie taga początkowego kodu php ( <? ) nie powoduje zmiany koloru reszty php, slowem moze to latwo umknąć
-nie zawija automatycznie wierszy.. (albo ja niepotrafie tego włączyć) z to przeszkadza przy pracy z rozbudowanymi stronami...
-nie dokańcza tagów... np przy wpisaniu <table> nie dokończy odrazu </table>, moze powiecie ze cos takiego to lamerstwo ale ja lubie jak nie musze sie martwić ze gdzies zgubilem jakis duperel i wszystko sie rozsypie :)
Sowem wole pajączka.. gdyby tak byl jeszcze darmowy... :)

02.12.2003
19:01
[47]

Tinej10 [ Konsul ]

Loonatick ----> dzieki za odpowiedź :) . a teraz pytanko podajcie pare programów do robienia przycisków, oraz fajnej grafiki na stronie lub skąd ściagnąć parę gotowych żeczy. w html bawie sie dopiero od niedawna więc mało jeszcze wiem i wiekszość żeczy robie metoda prób i błędów. ale jak patrze na niekture strony to zastanawiam sie jak ..... . ???

02.12.2003
19:35
[48]

Pirix [ ! KB ! Góry górą ]

wi3dzmin-------->Ja nie twierdze, że Zajączek jest the best i tylko jego można używać. Ja po prostu napisałem, że mi się wygodnie pracuje w tym programie. Pajączek jest również wygodny, ale ja się przyzwyczaiłem do Zajączka.

02.12.2003
19:56
[49]

wi3dzmin [ Konsul ]

Pirix a ja tylko napisalem swoją recenzje programu :) btw jak tam recenzja ?:) piszesz coś?:]

a teraz pytanie do java sriptów:) potrzebuje kodu który po kliknięciu na linka otwierałby ładne okienko z podanym obrazkiem... zwykłe okienko z np czarnym tłem i jakimś napisem :) nie chce żadnych dupereli, że obrazki pokazują się w tym samym oknie a nie w kolejnych okienkach itp chce żeby po kliknięciu na linka wyskakiwał obrazek w oknie z zczarnym tłem i napisem :)
Prosze wziąć pod uwage że w dziedzinie Java Sript jestem zielony :)
Pozdrawiam

06.12.2003
13:39
smile
[50]

Sachmet [ Pretorianin ]

Mam na stronie skryp (w sekcji <META>) :

<SCRIPT>
<!--
function newWindow(url, width, height) ‹
var Win = window.open(url,"newWindow",'width=' + width + ',height=' + height + ',toolbar=no,menubar=no,status=no,resizable=no,scrollbars=no' ); ›
//-->
</SCRIPT>


I wszystko dobrze dziala tylko ze w nowo otwartym okienku u gory i po lewej stronie znajduja sie marginesy. Probowalam sie ich pozbyc na rozne sposoby ale jak zapewne sie domyslacie nie udalo i sie. Jestem przekonana ze mi pomozecie :).

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.