GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Mam Gęsiorek, dużo dobrych chęci, ale pomysłów mało...znacie jakies przepisy ?

03.10.2003
22:51
smile
[1]

Misiak [ Pluszak ]

Mam Gęsiorek, dużo dobrych chęci, ale pomysłów mało...znacie jakies przepisy ?

Witam
No wlasnie znacie jakies przepisy na dobre "małe co nie co", jakąś poleweczke lub winko wlasnej produkcji ?

Pozdrawiam

03.10.2003
22:54
[2]

Mastyl [ Legend ]

Cos mi sie zdaje, ze Azzie moze cos o tym wiedziec. Poszukaj jego watku z przepisem na produkcje piwa... moze o winie tez tam cos bedzie...

03.10.2003
23:02
[3]

kiowas [ Legend ]

Zalezy z jakich owocow chcesz robic winko.
Ja co roku robie z malin i czerwonych porzeczek (bo takich mam najwiecej), wychodzi cos pomiedzy polwytrawnym a wytrawnym, oczywiscie po 2-3 latach lezakowania robi sie coraz mocniejsze.
Przepis dosc prosty.
Wrzucasz owoce do gasiorka, dodajesz cukru, czekasz z dzien-dwa az sie ladnie spoi, potem dolewasz wody i tydzien-dwa czekania. Co jakis czas probujesz az smak ci sie spodoba, wtedy konczymy caly proces.
Odlewamy winko, wstawiamy do buteleczek no i przynajmniej miesiac lezakowania (oczywiscie im dluzej tym lepie, ale niektorzy nie wytrzymuja:)
Mnie zawsze dobre wychodzi mimo banalnej receptury (moze to kwestia owocow, z innych nie probowalem).

03.10.2003
23:03
smile
[4]

Satoru [ Child of the Damned ]

strona, którą mi kiedyś podał kumpel z klasy:)))

08.10.2003
16:31
smile
[5]

Misiak [ Pluszak ]

Hehe tak sobie mysle ze skladniki mam, moge zrobic ale jest jeden problem...z probowaniem otoz jestem


abstynetem :)
Dzieki kiowas i satoru :)
Znacie jakies przepisy na naleweczki lub likiery ? tak z cieakwosci sie pytam :)

Pozdrawiam

08.10.2003
16:44
smile
[6]

Arczens [ Legend ]

Nalewka to z wiśni jest bomba chociaz nie wiem czemu chce Ci sie to robić skoro i tak nie pijesz :)

Przepis 1:
Wydrylowane wiśnie zalewasz spirytusem no i czekasz az, potem mozna rozcienczyć jak ktoś lubi lub dodac odrobine cukru fakt ze takie wiśnie ze spirytusu to dobra rzecz jest a i nastukac sie można przyjemnie.

Przepis 2 :
Dojrzala pigwe nalezy oczyscic ze wszystkich pestek pokroic w miare drobno i zalac spirytusem , potem nalezy wszystko odsączyć i rozcienczyc wodą i osłodzić wedle uznania ( ten przepis jest o tyle gorszy ze tej pigwy i w zaden sposób ie da sie zjeść :) )

08.10.2003
19:32
smile
[7]

Misiak [ Pluszak ]

arczens--> ta pigwe polecam dodawac do herbaty swietnie ja rozswietla i dodaje smaku :)

a ze nie pije to nie znaczy ze np nie moge poczestowac przyjaciol :), a tak btw to czekam do 18
:P

Pozdrawiam

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.