GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Problem z cd-romem i cd-rw...

17.09.2003
20:40
[1]

Requiem [ has aides ]

Problem z cd-romem i cd-rw...

Od jakiegos tygodnia cos dziwnego dzieje sie z moim cd-romem i nagrywarka. Kiedy chce zgrac plik z plytki na dysk, podczas zgrywania (w tle leci muzyka) wszystko baaaardzo zwalnia, muzyka skacze trzeszczac, myszka przesuwa sie z predkoscia kilku fps... Co wiecej - probowalem teraz nagrac ojcu plyte... wsio doslownie sie zatrzymalo - muzyka zamiast grac trzeszczala, myszka stanela... a plytka oczywiscie padla. Nigdy jeszcze takiego czegos nie mialem... Dopiero gdzies tydzien temu pojawilo sie... Moj system to WindowsXP (reinstalowalem wraz ze zmiana dysku, jakis miesiac temu... ale przed reinstalacja ten sam WinXP chodzil rok bez przeinstalowania i nie bylo zadnych problemow)...

Prosze o jakies porady, bo nie chce mi sie na nowo systemu reinstalowac...

17.09.2003
20:49
[2]

_Luke_ [ Death Incarnate ]

Jesli masz plyte na chipsecie Via - zainstalowales Via 4in1? Wlaczyles DMA (menadzer urzadzen/kontrolery IDE) w nagrywarce i dysku twardym?

17.09.2003
21:08
[3]

Requiem [ has aides ]

ok, cdrom normalnie juz pracuje (byl wlaczony jakis tryp PIO). Ale w nagrywarce (na drugim kanale IDE) nie chce sie zmienic z PIO na DMA :(

17.09.2003
21:16
[4]

_Luke_ [ Death Incarnate ]

Kurde, nie wiem dlaczego :( Nie zmieniales nic przy zworkach w tych urzadzeniach?

17.09.2003
21:19
[5]

Requiem [ has aides ]

nic a nic... z netu wyczytalem, ze w biosie mozna gdzies wyszukac ten tryb PIO... sam juz nie wiem o co tu chodzi... "bo to moj comp!"

17.09.2003
21:26
[6]

_Luke_ [ Death Incarnate ]

Instrukcja od plyty do reki i do boju :) U mnie jest to w Integrated Peripherals, mam tutaj

Primary Master PIO
Primary Slave PIO
Secondary Master PIO
Secondary Master PIO
Primary Master UDMA
Primary Slave UDMA

wszystko na auto

17.09.2003
23:37
[7]

Requiem [ has aides ]

1 - sprawdzailem bios, mam wsio dobrze ustawione
2 - wlaczylem win98 i co sie okazalo? Wsio chodzi bez problemu, znaczy nic sie nie zacina... wiec problem tkwi w XP (powtarzam, ze mam to 1 raz od 2 lat uzytkowania xp)
3 - prosze o pomoc :)

18.09.2003
00:13
smile
[8]

RealRufus [ F E A R ]

jakiej firmy masz CD-ka ?? bo niektore po prostu nie chca dzialac inaczej niz w PIO
U mnie tak bylo dopóki nie zmieniłem płyty głównej. Czasami tez pomagało ( niestety dopiero ) reinstalowanie... Windy :(

18.09.2003
13:32
[9]

Requiem [ has aides ]

RealRufus: przeczytaj wyzej, pierwszy raz takie cos mam, a sprzetu nie zmienialem dluuugi czas...

18.09.2003
13:35
[10]

_Luke_ [ Death Incarnate ]

Requiem --> moze zainstaluj Service Pack'a (albo jesli go masz - trzeba bylo nie instalowac... )? Ciekaw jestem czy takie problemy mialbys na Win2000.

19.09.2003
21:07
[11]

Requiem [ has aides ]

Nie, nic nie instalowalem... hmm nie mam pod reka service-paka, bede musial zessac, a chyba ciezki on jest?
Pewnie nie mialbym, chociaz kto wie... stalo mi sie to przez Windows Commandera i przegladanie duzej ilosci CD (mp3 odsluchiwalem)... WC zwis, komp zwis i od tamtego czasu mam ten problem z PIO :(

19.09.2003
21:17
[12]

_Luke_ [ Death Incarnate ]

Requiem --> popatrz tutaj, moze te rady Ci pomoga

19.09.2003
21:19
[13]

Requiem [ has aides ]

Juz niewazne, wszystko dziala! :D A wiesz co zrobilem? Wywalilem oba cdromy, podstawowy i pomocniczy kanal IDE z menedzera urzadzen i winXP zainstalowal je na nowo... Dobrze, ze wszystko odbylo sie bez formatu :)

19.09.2003
21:20
[14]

Requiem [ has aides ]

o, widze, ze w linku, ktory podales tez jest o odinstalowaniu kanalu ide :)

19.09.2003
21:23
smile
[15]

_Luke_ [ Death Incarnate ]

Requiem ---> :) ciekawe, ze na moim W2k jeszcze nigdy nie mialem takich przygod :)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.