GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Problem z instalowaniem gier!

17.09.2003
14:33
smile
[1]

Moskito [ Centurion ]

Problem z instalowaniem gier!

Witam! A więc mam taki problem:
W niedzielę kumpel przyszedł do mnie pochwalić się swoim najnowszym nabytkiem - grą TOCA - mówiąc żebym sobie zobaczył jak to cudo wygląda. Podczas instalacji wyskoczył mi błąd ( prawie idętyczny z tym załączonym na obrazku) i przerwał instalacje - próbowałem ponownie i nic a kumpel mówił że uniego zainstalowała się bez problemu ( a gra jest oryginalna ) - próbowałem na cdromie, nagrywarce, wrzucałem na twardziel jako obraz i NIC cholerstwo niechciało się zainstalować! No to mówie sobie czas na format i reinstalacje systemu( xp ). Po wykonaniu tych operacji nadal niechce się zainstalować :(( no to już dałem sobie z nią spokój i zainstalowałem AoW i grałem. A wczoraj po obejżeniu meczu LM naszło mnie na FIFE - instaluje a tu IDENTYCZNY błąd - ale się wkurzyłem!! Próbowałem jeszcze kilka gier ( Matrix, Iron Storm itp) i wciąż to samo - no jedynie to Age of Wonders się zainstalowało! Praktycznie w każdej grze instalacja zatrzymywała się na jakimś pliku wideo lub dzwiękowym. Wirusa raczej niemam gdyż używam antywira a poza tym dopiero co sformatowałem twardziela. Jeśli ktoś się z tym spotkał lub wie jak temu zaradzić niech pisze - będe bardzo wdzięczny!! Sorki że tak dużo nasmęciłem :)

17.09.2003
14:37
smile
[2]

Zgred [ Konsul ]

A gdzie ten obrazek??

17.09.2003
14:42
smile
[3]

Torn [ Merces Letifer ]

Miałem kiedyś problem z instalacją gierek, wyskakiwały przeróżne błędy, a że to zły CD jest w napędzie - chociaż był dobry, a to znowu, że pliku nie ma na CD (oczywiście był). Winą były walnięte kondensatory na płycie głównej. Ciężko to było wydedukować, ale taka była przyczyna. Sprawdz swoją płytę na wszelki wypadek.
(no i wrzuć ten obrazek, może coś pomoże).

17.09.2003
14:49
smile
[4]

Moskito [ Centurion ]

Sorki za ten obrazek!
Kondensatory na płycie? A jak mam to sprawdzić??

17.09.2003
14:50
[5]

oksza [ Senator ]

Na moje oko coś się spartoliło z Windows Installerem. Ale nie wiem jak ci pomóc. :/

17.09.2003
14:53
[6]

Torn [ Merces Letifer ]

Normalnie - latarka w łape, otwierasz obudowe i patrzysz czy kondensatory wokół procesora nie są spęczniałe (wybrzuszone). Jeżeli tak to z jakiegoś powodu (za duże ciepło? za duże napięcie poszło?) szlag je trafił. Jeżeli to nie to - to nie wiem - przyczyn może być wieele. Ale ogólnie to miałem podobne symptomy (też pod koniec szalał instalator, a później już nawet w środku). Jeśli to kondensat. to albo je wymienisz albo kupujesz nową płytę.
Napisz w ogóle jaka to płyta.

17.09.2003
14:54
smile
[7]

Bantam [ Pretorianin ]

Ja to mam w niektórych grach GTA VC Gothic 2 itp. Ale jak klikne ignoruj to sie instaluje i dzała

17.09.2003
14:59
[8]

Torn [ Merces Letifer ]

Bantam - też tak dawałem - np. przy instalowaniu Raven Shielda - okazywało się później, że te co ignorowałem były zniszczone i grać się w niektóre mapy nie dało. Poza tym jeżeli Moskito przeinstalował winde i dalej to samo to wątpie, żeby to był instalator... tak czy inaczej - ciężka sprawa.

17.09.2003
15:03
[9]

oksza [ Senator ]

Odwołuję, nie zauważyłem shota...
Zrąbany instalator albo dysk - przejedź scandiskiem albo innym ustrojstwem.

17.09.2003
15:04
smile
[10]

Moskito [ Centurion ]

Torn - moja płyta to: K7S5A z Athlonem 1.8 - zaraz rozkręce i sprawdzę te kondensatory!
oksza - raczej nie gdyż instalowałem 2 razy xp i raz 98 (bo u kolesia TOCA działała na nim) i nic!
Bantam - jak robie ignoruj to albo od razu wywala do windows albo pochwili pojawia się nastepny błąd i wywala

17.09.2003
15:06
[11]

Caldur [ Konsul ]

Masz Xp więc wejdz sobie w narzędzia adm. i sprawdz w podgląd zdarzeń/system jakie błędy się pojawiają (będą na czerwono) - ja stawiam na błędy kontrolera.

17.09.2003
15:08
[12]

Torn [ Merces Letifer ]

Moskito - ja też miałem ECS'a - co prawda jego starszego kuzyna, no ale możliwe, że te dranie brały z tego samego magazynu kondensatory.. :/

17.09.2003
15:18
[13]

Mark24 [ >>>Martinez751<<< ]

Sprawdź pamięć RAM, ściągnij jakiegoś dobrego testera i przeleć nim całą pamięć RAM - obstawiam na 90% że to RAM się skiepścił.

17.09.2003
15:29
[14]

Torn [ Merces Letifer ]

Właściwie to w tym moim starym kompie, też RAM szwankował -- więc może to właśnie pamięc, jak napisał Mark24.
No, ale kondensatorów wykluczyć nie można ;) Jeszcze jakby się uprzeć to wada taśmy IDE też może powodować przekłamiania w transferze...

17.09.2003
15:49
[15]

Moskito [ Centurion ]

Trochę wolniej bo sie zaraz w tym wszystkim pogubie ;)
A więc tak:
kondensatory - sprawdziłem, wszystko ok ( a sprawdzałem dokładnie )
skandisk - zrobiłem i nic niewykazał
Zaraz zabiorę się za sprawdzanie waszych kolejnych wskazówek!! Jak podajecie żebym sprawdził np. ram to podawajcie wmiarę możliwości jakim programem bym mógł to sprawdzić!

Aha podczas sprawdzania kondensatorów odkryłem że sostałem oszukany!!! Jakieś 2 miesiące temu spalił mi się zasilacz i wymieniłem go w serwisie na nowy( podobno 300 watowy ) a dziś okazało się że nazywa się 300P a jest 120 watowy!!! A się dziwiłem co tak się grzeje jak dłużej gram!! I teraz pytanie czy to może być wina zasilacza?? w sumie oprócz tego że się grzeje niezauważyłem różnicy!

17.09.2003
15:55
[16]

Torn [ Merces Letifer ]

Do testowania RAMu :
Goldmemory _ https://www.goldmemory.cz
albo
MemTest _ https://www.memtest86.com

17.09.2003
18:17
smile
[17]

Moskito [ Centurion ]

No w końcu po wielogodzinnej batalii z kompem udało mi się ustalić co jest przyczyną - nagrywarka!!!
Mój stary CDek ma już 4 lata i nieczyta nieraz płyt więc praktycznie wcale go nieużywam. W pewnej chwili coś mnie tknęło i spróbowałem na nim instalować gry ( chociarz wcześniej TOCA'i niechciał ruszyć), chociasz długo mu to szło i ostro mielił to zainstalował wszystkie gry!!! A mogłem to odrazu sprawdzić :(( No to jutro jadę do serwisu z nagrywarą i zasilaczem!
Dzięki wszystkim za pomoc - wielu nowych rzeczy się nauczyłem :)) A dzięki temu że rozebrałem obudowe wiem że kolesie z serwisu zrobili mnie w bambuko!!
Pozdrawiam!

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.