Tyskacz z.o.o. [ Legionista ]
Jakie są koszty otworzenia własnego biznesu (restauracja)?
Gdybym chcial otworzyc wlasna restauracje w centrum Warszawy to ile potrzebowalbym $ na taka inwestycje?
Zalozmy, ze bedzie to typowa restauracja, gdzie mozna zjesc jakis obiad, sa tez standartowe sniadania i kolacje (nie ma byc to pizzeria ani fast-food).
Zalozmy, ze umeblowanie to ok 10tys PLN, koszty wynajmu lokalu (nie bedzie on duzy, na razie 5-6 stolikow)- 8000 PLN/mies, zakup komputera, kasy, sztucow, talerzy (itp), pieca, kuchenki, itp to 10 000 PLN, 3 kucharzy to 5000 PLN/mies, sprzataczka 1500 PLN/mies, ksiegowa 2000 PLN/mies, na razie bez koncesji na alkohol. Produkty na jedzenie = 15 000 PLN/mies
Na wstepie daje to okolo 50 000 PLN - 55 000 PLN.
O czym zapomniałem?
P.S. Nie doliczajcie do tego haraczu, prosze badzmy w tym watku powazni.
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
W centrum Warszawy ? Pomnoz to x2.
ILEK [ Plugawy Karzełek ]
a ja bede "smiertelnie" powazny i porusze jednak temat haraczu...wlasciwie to bardzo ciekawi mnie ile "chlopaki" by od ciebie chcieli??
dorzuc jeszcze remont lokalu - no chyba ze ludzisz sie wynajac od razu knajpe swoich marzen
Tyskacz z.o.o. [ Legionista ]
Tzn co mam pomnozyc? Mowisz o kosztach wynajmu lokalu?
Znajomy ma sklep z bursztynami w hotelu Bristol i placi miesiecznie 5000PLN.
Oczywiscie zapomnialem o rachunkach za prad, gaz, swiatlo, telefon, ktore wyniosa pewnie kilka tysiecy zlotych (5, 6?). Czyli kapital 60 tys powinien wystarczyc. Zawsze mozna zaoszczedzic np na sprzataczce, i innych tego typu sprawach, ktore mozna robic samemu.
ILEK [ Plugawy Karzełek ]
no to masz juz koszta na jeden miesiac...a co z nastepnym?? (trzeciego nie bedzie - nie placisz "ploniesz") chyba nie myslisz ze w pierwszym miesiacu dzialalnosci zarobisz juz na nastepny...
qLa [ oLd GaMeS FaN ]
Sprzataczka 1500zl/miesiac?!Wow...to drogie tam macie sprzataczki, imo sprzataczka dostaje okolo 800zl/miesiac max
bartushan [ Cham z Wyboru ]
Tyskacz mam 17 lat ale wiem ze musisz duzo gonic w tej sprawie na poczatek rejestracja dzialalnosci potem musisz zlozyc koncesje nastepnie jezeli chcesz miec konto w banku musisz uzyskac regon jak nie chcesz miec problemu z U.S to NIP sie klania potem ZUS do 14 dni musisz zawiadomic inspektora pracy odnosnie liczby zatrudnionych pracownikow i warunkow BHP na koncu czekaja cie jakiesz szyldy, pieczatka, zakup dokumentacji do prowadzenia dzialalnosci. Hmmm to chyba wszystko o ile sie nie myle to o niczym nie zapomnialem.
ILEK [ Plugawy Karzełek ]
moze ja jestem za duzym pesymista (haracze) ale sanepid tez lubi w lape wziac:)))))
bartushan [ Cham z Wyboru ]
Jezeli masz wszystko to co napisalem to juz wiekszosc rzeczy masz z glowy jezeli nie to poczekasz pewnie z pol roku zanim zalozysz restauracje co do haraczy to powazna sprawa ale na twoim miejscu wynajalbym jaka tania firme ochraniarska albo sam uderz do jakiejs grupy przestepczej ze chcesz zeby cie ochraniali ale niae masz za duzo kasy moze sie zlituja
Mazio [ Mr.Offtopic ]
to zalezy jeszcze od jednej rzeczy - czy jestes lakomy - bo jesli tak to dolicz to co sam zjesz :P :P
Tyskacz z.o.o. [ Legionista ]
ILEK - moze byc ciezko, masz tu swieta racje...
Jaki mozna w dzisiejszych czasach otworzyc biznes (bizesik) majac do dyspozycji 60tys PLN?
Po prostu dzis mam wolne, siedze i kombinuje. Znajomy ma maly sklep z bursztynami z ktorego ma miesiecznie do reki ok 10 000 PLN. A ja, po wyzszych studiach i z doswiadczeniem zawodowym musze sie zadowalac 20% tego, co on. Jesli dobrze sie wybierze dziedzine, ma sie troche $ na start to naprawde jest to swietne wyjscie.
Jakie dziedziny byscie zaproponowali?
Soulcatcher [ Prefekt ]
Dolicz sobie koszty zaopatrzenia i półproduktów do robienia jedzenia, warzywa itd
bartushan [ Cham z Wyboru ]
Tyskacz albo zrob bar mleczny w ktorym podajesz bardzo tanie obiady i moze haraczy unikniesz
bartushan [ Cham z Wyboru ]
Slyszalem ze urzad pracy to bardzo tani i oplacalny biznes tylko ze musisz miec wspolnikow do dobrego nunkcjonowania tegoz przedsiewziecia najlepiej zeby wlozyli jakis drobny kapital i jakos wam to wyjdzie nie bedzie wam potrzeba zbyt duzo pracownikow mowiac wspolnikow mialem na mysli tak 4, 5 i jeszcze moze jedna sprzataczke i to wszystko
ILEK [ Plugawy Karzełek ]
hmmmm....moze jakis maly sklepik, nawet nie musi to byc centrum. wystarczy trafic dobre osiedle gdzie do najblizszej "biedronki, zabki, piotra i pawla" jest spory kawalek. no i odpadaja ci place dla kucharzy, sprzataczek i ksiegowych...wystarczy jeden pracownik (gora dwoch)...
tomirek [ ]
Skoro prosisz o powage - to powazna rada - nikt nie zaczyna biznesu wyliczajac koszty ot tak sobie. A jezeli juz to zrobi to zycze powodzenia w grzebaniu firmy. Musisz zrobic BIZNES PLAN. Bez tego wogole nie podchodz do rozkrecania biznesu jaklim jest knajpka.
Kiedys myslalem sobie, zeby otworzyc wlasny gabinet kosmetyczny dla znudzonych pan. Wyliczylem sobie, ze bede potrzebowal okolo 30-50tys PLN. A ze akurat robilem licencjata to polaczylem pozyteczne z nieprzyjemnym i w ramach pracy licencjackiej zrobilem profesjonalny biznas plan dla wlasnego gabinetu.
Okazalo sie, ze firma owszem ma szanse na utrzymanie, nawet po okolo 1,5 roku zwroci sie to co w nia wpakowalem i zacznie przynosic zyski. Tyle, ze okazalo sie, ze potrzebuje nie 50tys jak myslalem a okolo 120tys i bron boze nie moglem finansowac gabinetu z kredytow, bo by mnie zjadly.
Tak wiec usiadz sobie na kilka tygodni przy kompie, i zrob profesjonalny biznes plan z wszystkimi kosztami, badaniem rynku, konkurencji, klientow itd itp. I okzae sie, ze wcale nie jest to takie slodkie i proste jak sie wydaje.
Chciales powaznej rady - masz :)
Tyskacz z.o.o. [ Legionista ]
tomirek -> dzieki za konkretna odpowiedz. Zrobie sobie taki biznes plan na pewno. Tylko najpierw musze wybrac dziedzine.
Restauracja juz odpadla. Zrobie w najblizszym tygodniu profesjonalna kalkulacje dla kafejki internetowej. Obawiam sie jednak, ze nie ma to wiekszej przyszlosci w dobie rozwijajacej sie ogolnodostepnosci Internetu...
Wiecie co, zadalem to samo pytanie na innym forum i wiecie co mi taki jeden odpowiedzial? Najlepszy zawod na swiecie to AMBASADOR. :-)))))))))))
diuk [ Konsul ]
Tyskacz --> podstawowe pytania przy zakładaniu własnego biznesu:
1. ile docelowo chcę zarabiać? (czyli: jaka minimalna kwota mnie satysfakcjonuje?)
2. co umiem robić?
3. ile kasy mogę ZARYZYKOWAĆ? (pamiętaj: rocznie w Polsce powstaje ok. 500 tys firemek i mniej więcej tyle samo upada, nie masz gwarancji powodzenia)
4. jak długo mogę działać BEZ zarobku, w nadziei na rozwinięcie firmy?
5. jaka jest konkurencja w okolicy w branży, którą wybiorę?
6. co będzie, jak w parę miesięcy później ktoś na moim terenie skopiuje mój pomysł na działalność?
To są oczywiście pytania podstawowe, do biznes planu daleko...
Arczens [ Legend ]
Tyskacz z.o.o. ===> Uważam że pomysł z kanjpa jest bardzo dobry tylko nie wolno rezygnowac z alkoholu szczegolnie w centrum warszawy bo na alkoholu zarabiasz po kilkaset procent na piwie nawet 500 - 700% i z tego sa najwieksze pieniądze. Jesli chodzi o urzadzenie to ciezko za 10tys ale jak dobrze pokombinujesz to wszystko dadza ci firmy od ktorych bedziesz kupował zaopatrzenie zaczynając od lodowek ,krzeseł expresie do kawy na popielniczkach i szklankach konczac. Z tym ze biznes plan to tak czy siak podstawa :)