GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Długie uruchamianie XP - problem

22.08.2003
19:40
smile
[1]

Bzyk [ Offensive ]

Długie uruchamianie XP - problem

A więc tak: na początku system Windows XP uruchamiał mi się w 20-25 sekund.

Wyglądało to tak:
1. pojawiał się tekstowy progress bar
2. pojawiało się logo na czarnym tle i malutki, graficzny tym razem progress bar (przelatywał dwa razy)
3. pojawiał się napis ZAPRASZAMY

i tyle. Kilka dni temu zacząłem się bawić programem XP Tweak (miałm wcześniej inne) i bez mojej_wiedzy zmienił mi coś w systemie (podejrzewam, że w rejestrze).

Teraz system uruchamia się w taki oto sposób:
1. jw.
2. jw.
3. !!!!!!! pojawia się na błekitnym tle (takie samo jak w pkt4) napis "TRWA URUCHAMIANIE SYSTEMU WINDOWS..."
ten napis jest przez 20 sekund!!!!!
4. jw. (tj. Zapraszamy)

A więc teraz dochodzi 20 sekundowa plansza, której nie było na początku (punkt nr3 powyżej). Czy może mi ktoś poradzić, jak się TEGO pozbyć ? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

22.08.2003
20:23
[2]

Mryth [ Centurion ]

- mozesz poszukac informacji na temat "system restore point" - winxp domyslnie ma ta opcje uruchomiona, i przy instalacji chyba prawie kazdego programu tworzy kopie zapasowa plikow systemowych i ustawien windowsa. Wiec teoretycznie masz mozliwosc przywrocenia danej konfiguracji sprzed instalacji danego programu.

- sproboj tez pogrzebac w samym tweakxp - prawdopodobnie jest tam tez mozliwosc przywrocenia oryginalnych wartosci.

22.08.2003
21:17
[3]

Rezor [ Defibrylator ]

Raz grzebałem w windowsie i logowanie z wyborem użytkowników zamieniło mi się na takie "bardzo proste" w którym samemu trzeba był wpisać nazwe i hasło, wtedy zrobiłem Przywracanie systemu i problem zniknął.

22.08.2003
21:26
[4]

Bzyk [ Offensive ]

Mryth >> tak gwoli ścisłości, to mój "programik" (sic!) nazywa się XP TWEAK, a nie odwrotnie :-( W ogóle to działa on według zasady no_user_friendly, bo ma pełno checkboxów do odznaczania, po ponownym uruchomieniu są wszystkie zaznaczone i nie wiadomo nawet, co się wcześniej odznaczało. A powrócić do poprzednich ustawień się nie da, bo próbowałem nie raz (nie odznaczałem w ogóle checkboxów, odznaczałem losowo itp.).

Rezor >> tak, właśnie też zmieniałem argumenty przy drzewku winLogon, aby sobie z tym poradzić, ale nie pomogło - chociaż przez moment też coś "namieszałem" i pojawiało się okno logowania (monit).

Ehh... może jest jakaś OPCJA do usunięcia tego "Trwa uruchamianie.. " ? Musi być IMHO.

Tak czy inaczej, dziękuję chłopacy za zainteresowanie moim problemem. Jak się nie uda, to po prostu zainstaluje XP od nowa.

22.08.2003
21:32
[5]

Bzyk [ Offensive ]

aaa.. zapomniałem.. co do SYSTEM RESTORE - próbowałem, nie pomaga, tzn. nie mam możliwości powrotu do stanu _przed_instalacją_programu... ta opcja polega na tym z tego co wiem, że nalezy przed_zainstalowaniem produktu A "wystartować" coś w rodzaju "freeze", aby ten "punkt" został zapamiętany. Dopiero wówczas można w przyszłosci powracać do TEGO punktu wyjścia.

22.08.2003
21:34
[6]

wildone [ Konsul ]

Z tego co ja się orientuje to normalne jest takie długe uruchomianie się tej windy.Kumpel mój ma dwukrotkie szybszy komp od mego i u niego tyle samo czasu się ładuje

22.08.2003
22:21
[7]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

Ściągnij program Bootvis. Może on pomoże.

22.08.2003
22:30
[8]

Mryth [ Centurion ]

Na takie problemy to najlepszy jest norton ghost itp. cos sie skopalo ? - wkladasz plytke cd z obrazem i w 5 min. (moze nawet niecale) masz na nowo postawiony system :)

22.08.2003
23:12
[9]

Vistorante [ teh_pwnerer ]

a tam jakos przezyjesz z tą minutka czy dwoma... :)

22.08.2003
23:53
[10]

Bzyk [ Offensive ]

vistorante >> :-)))) ale jestem uparty jak osioł i drażni mnie ten napis "Trwa uruchamianie..." ;-))))

piotrasq >> ok, na pewno wypróbuję.

all >> dzięki za porady.

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.