GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Problem z kompem- sygnał z głośniczka kompa !!!!

27.07.2003
13:56
smile
[1]

Reppu [ Pretorianin ]

Problem z kompem- sygnał z głośniczka kompa !!!!

Cze panowie!
- proszę o pomoc , sprawa jest taka:
dostałem telefon od znajomego któremu kiedyś składałem komputer. Gość ma mgliste pojęcie o sprzęcie - przykłada mi słuchawkę telefonu do komputera z którego głośnika dobywają się regularnie w krótkich odstępach ,,bipnięcia'' :-)

Proszę więc o przypomnienie jakie komunikaty o błędach sygnalizuje z głośniczka bios Awarda ???
- może ktoś pamięta albo poda jakiś link ???

27.07.2003
14:01
smile
[2]

Reppu [ Pretorianin ]

- kilka szczegółów które zapomniałem podać:
oczywiście system się nie ładuje, monitor nie włącza, wszystkie kable (ponoć!!!) są w swoich gniazdach i to ,,pikanie'' słychać po każdym restarcie kompa
...dodam że płyta nie jest wyposażona w alarm temperatury więc to nie efekt sygnalizacji przegrzania ;-)

27.07.2003
14:02
[3]

bone_man [ Powered by ATI ]

Czy te pikniecia sa zaraz po restarcie, czy pojawiaja sie w czasie pracy komputera. Jesli pojawiaja sie po pewnym czasie to moze byc to, ze ochrona termiczna CPU wbudowana w plyte daje poprzez bios do zrozumienia, ze temperatura procesora jest zbyt wysoka.

27.07.2003
14:03
smile
[4]

bone_man [ Powered by ATI ]

Hmm to moj post jest bez sensu :)

27.07.2003
14:05
[5]

bone_man [ Powered by ATI ]

Reppu --> prosze bardzo (link) poszukaj tam.

27.07.2003
14:07
smile
[6]

Reppu [ Pretorianin ]

bone_man ---> poniekąd masz rację , jednak dzięki za dobre chęci...

ponawiam pytanie - może mnie ktoś oświeci odnośnie tych stgnałów ;-)

27.07.2003
14:12
smile
[7]

Reppu [ Pretorianin ]

...tych ,,sygnałów''

dzięki bone - fajna stronka...ciekawa - może jest jakiś jej odpowiednik po polsku ;-)
(heh)

27.07.2003
14:53
smile
[8]

Daark [ Konsul ]

No więc tak według tej stronki o ile czegoś nie przekręciałem
1 długi --> pamięć
1 długi 2 krótkie -->grafa
1 długi 3 krótkie ---> grafa
ciągłe krótkie --> Pamięć albo grafa :)

28.07.2003
14:17
[9]

Jam_Łasica [ Generaďż˝ ]

Reppu ---> Dociśnij kartę graficzną. Widocznie wysunela sie ze slotu. Mialem tak kilka razy w różnych komputerach.

28.07.2003
14:53
smile
[10]

dolph [ Pretorianin ]

jezeli ma procesor AMD - wykluczyc nalezy przegrzewanie sie procesora ... bedzie pikac a potem sie wylaczy - ale na pewno sie uruchomi ...

pozostaje grafika, pamieci
przed testem nalezy odlaczyc wszystkie urzadzenia (dyski cd , twrde, modemy, kart telewizyjne - itd ) zostaje karta graficzna tylko !!!

jezeli wtedy komp sie uruchomi normalnie - to znaczy, ze ktores z tych wyciagnietych urzadzen robi cala brudna robote ... wkladamy po jednym ... az stanie komp - i wiemy wtedy ktore :D
jezeli jednak sie nie uruchomi to procedura moze wygladac tak :

jezeli jest wiecej kosci proponuje wyciagnac tak zeby zostala tylko jedna ... jezeli nie pomoze to ->
docisnac karte graficzna i pamieci , tak aby miec pewnosc ze dobrze siedza w slotach ...
jezeli to nie pomaga - to trzeba stara karte na pci (sprawdzona) wlozyc i sprawdzic czy tak działa ... jak nie pomaga ->

w przypadku wiekszej ilosci kosci pamieci wpinac je na zmiene ...jak nie pomaga ->

wnioski sa nastepujace ...
sprawdzic pamiec u kolegi ... ( tylko lepiej swojej niech nie mixuje z testowana ... )
sprawdzic grafe u kolegi ( ta na pci i ta nowa na AGP )

jezeli sprzet dziala u kolegi to problem jest z plyta glowna - jezeli nie dziala to wiesz co ...

pozdro

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.