GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

instalacja portu podczerwieni ???

04.07.2003
13:58
smile
[1]

Sudzione [ The Legacy ]

instalacja portu podczerwieni ???

Mam taki problem , ostatnio kupiłem sobie port podczerwieni do mojego blaszaka, najtańsza wersja bez żadnych udziwnień podłączana do 5 pinowego gniazda na płycie glownwej...
Niestety mam problem z odpaleniem tego urządzenia ... zakładam że dobrze podłączyłem port do płyty głównej >
więc zostaje sprawa Biosu i windy(XP) , według instrukcji danych mi przez osobę od której kupiłem ten port , instalka polega ta włączeniu portu IrDA w biosioe a winda sama sobie sterownik zainstaluje ...
niestety w biosie (phoenixx awardBios ) w zakładce integrate periphos (czy jak to się nazywa) jedyny odnośnik do
tego portu to
UART MODE SELECT --> z opcjami :
IrDa SIR
Sharp IR
Standart

na żadym z tych ustawień winda nie wykrywa urządzenia

Powiedzcie mi co źle robie , z góry dzięki :)

04.07.2003
14:10
[2]

Logan [ Bad Medicine ]

Upewnij się że wtyczkę włożyłeś dobrze, tzn. na właściwe piny i właściwą stroną.

04.07.2003
14:19
[3]

Sudzione [ The Legacy ]

Logan -> jestem pewny , jednen z pinów jest oznaczony jako napięcioe 6v i według tego ze schematem w ręku załączyłem tą wtyczke :P

04.07.2003
14:35
[4]

Sudzione [ The Legacy ]

hmm , właśnie wyczytałem że do prawidłowej pracy irdy w niektórych wypadkach należy włączyć COM2 w biosie ,
moje pytanie jak to zrobić ?

jak zwykle z góry dzięki !

04.07.2003
15:08
[5]

Sudzione [ The Legacy ]

<up>

04.07.2003
15:29
smile
[6]

Bdx [ Senator ]

Sudzione - mam dokładnie ten sam problem - IRda podłączona, ale sunia nie działa :/. U kolegi hula aż miło... Ja wprawdzie mam samoróbkę ale na 100% jest sprawna bo.. /czyt. poprzednie zdanie/.
Podaj swój konfig - może ktoś pomoże. Ja mam mobo Abita KT7A i jakieś dziwne tryby ustawienia portu w biosie - u kumpla na ECSK7S5 bez zajakniecia działa bez większego grzebania..

04.07.2003
15:47
smile
[7]

Rusmen [ Chorąży ]

Sudzione ===> wejdz sobie na strone www.magurex.com.pl do dzialu IrDA i tam jest napisane dlaczego systemy moga nie wykrywac portu oraz jakie konfigi stosowac.

04.07.2003
17:16
smile
[8]

Sudzione [ The Legacy ]

Rusmen -> no niestety u mnie konfiguracja wygląda inaczej , patrz pierwszy post :(
Bdx -> dziki za info , teraz przynajmniej wiem że prawdopodobnie port jest na chodzie

prosze o kolejne info :)

04.07.2003
18:03
[9]

Sudzione [ The Legacy ]

kolejny <up>

04.07.2003
20:02
[10]

Sudzione [ The Legacy ]

kolejny <up>

a i moja płyta to Clayton CVAS256 socket 478

04.07.2003
20:16
smile
[11]

pisz [ nihilista ]

Mi na przykład irda nie hula, bo trzeba wyłączyć power menagment w biosie..ale jak go wyłączam to winda nie hula :)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.