GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Z czego i jak zrobić kebab??

09.06.2003
14:44
smile
[1]

alan09 [ Konsul ]

Z czego i jak zrobić kebab??

Witam!
Jedzenie w knajpach mi nie pasuje, bo po ostatnich doniesieniach boję sie, że mogę mieć niespodziankę w jedzeniu ;) No i tak sobie pomyślałem, że sam zrobię sobie kebaba. Ma ktoś jakieś doświadczenia i mógłby mi podać przepis??;)

09.06.2003
14:52
[2]

twostupiddogs [ Generaďż˝ ]

na 100% z baraniny, ale ją w Polsce ciężko dostać, dlatego u nas w knajpach zazwycaj dają mięso z indyka.

09.06.2003
14:58
[3]

alan09 [ Konsul ]

No ja to się zastanawiam nad jakimś drobiem, bo baraninę trudno dostać u mnie. Ale co więcej włożyć do niego, jakieś warzywa, sałatki??

09.06.2003
15:06
[4]

Dayton [ Generaďż˝ ]

O kur** ja jak jestem w tesco to jest w chu* baraniny :) ale nie wiem jaka ma jakosc, ale z tego co wiem z doswiadczenia to baranina smierdzi

09.06.2003
15:09
smile
[5]

twostupiddogs [ Generaďż˝ ]

Dayton
a mnie taki oryginalny kebab w Turcji smakował. Nie wiem czy to kwestia przypraw, bo fakt, jest faktem, że przy ichnijeszej kuchni nasza jest bardzo w nie uboga, ale tamtejsza baranina była dobra:)

09.06.2003
15:12
[6]

34io [ Konsul ]

napewno z baraqniny a resztę sokładników niepamiętam

09.06.2003
15:16
[7]

dj_lenin [ Pretorianin ]

W polsce kebaby robi sie z piersi kurczaka nawiniętej na szpindle i przekladanej sosem, baranina jest rzadko spotykana wkebabach,
Ew podsmaż sobie plasterek schabu zawiń to w ciasto kebabowe i dodaj kapusty warzyw i dużo sosu czosnkowego.

09.06.2003
15:16
[8]

alan09 [ Konsul ]

Już mówiłem, że zrobię pewnie z jakiegoś kuraka, tylko nie wiem co jeszcze nawpychać??

09.06.2003
15:17
[9]

Vein [ Sannin ]

hmmm wiecie, a tekebaby w "budkach" z żarciem ? przecież to na 99% nie jest baranina !!! ale przyznam, to mi smakuje :P, chyba tam ejst mięso wołowe i wieprzowe, wszystko jest przez cały czas opiekane....

09.06.2003
15:19
smile
[10]

Sparky [ Pretorianin ]

alan09 ----> Zastanawiasz sie co do niego "wlozyc"? O ile wiem, kebab to odpowiednio przyprawione platy baraniny obsmazone na ruszcie i nic do niego nie wlozysz ;-) A platy te nabija sie jeden na drugi i kroi sie z brzegu, przez co wychodza nam paski miesa na talezu. To, czy zjesz kebab z salatkami, warzywami, czy frytkami, jest juz Twoja sprawa, zalezy od tego co lubisz.

A z innego miesa, niz baranina, to juz nie bedzie kebab. Np. gyros to prawie to samo, co kebab, tylko zamiast baraniny jest bodaj wieprzowina

09.06.2003
15:22
[11]

alan09 [ Konsul ]

Sparky ---> powiedzmy że zrobię imitację kebaba ;) I już mówię poraz 3 że "włożę" kurczaka albo indyka, albo to i to :)

09.06.2003
15:26
[12]

Sparky [ Pretorianin ]

alan09 ----> W takim razie ja wlozylbym poszatkowana kapuste pekinska, cebule, pomidora, oliwki, ogorka, papryke i zalal to sosem czosnkowym.

Mniam! Juz mi slinka cieknie na sama mysl o zarciu :P

09.06.2003
15:29
smile
[13]

bartek [ ]

Kebab z jagnieciny
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.
1 kg jagnieciny lub poledwicy wolowej,
4 kawalki cytryny,
salatka (salata, pomidory, ogorki, oliwki),
sos do salatki, lub ugotowany ryz.
Marynata jogurtowa:
150 g naturalnego jogurtu,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzka oliwy,
1 lyzeczka rozmarynu lub majeranku,
sol, pieprz.
Marynata cytrynowo-olejowa:
200 ml oleju,
4 lyzki soku cytrynowego,
2 cebule,
2 listki laurowe,
2 lyzeczki oregano lub tymianku,
sol, pieprz.

1. Mieso pokroic w 2-centymetrowa kostke. Przelozyc do duzej miski. Dodac jogurt, sok cytrynowy, oliwe sol, pieprz i rozmaryn lub majeranek. Dobrze wymieszac, odstawic do lodowki na 3-4 godz lub na noc.
2. Mieso osaczyc z marynaty i nakluc na szpadki. Ulozyc w brytfannie.
3. Grill rozgrzac do wysokiej temperatury. Mieso w brytfannie ustawic bezposrednio pod grillem. Piec, obracajac i smarujac marynata. Czas opiekania zalezy od tego jak dobrze opieczone mieso chcemy podac i od rodzaju miesa.
4. Przyprawiona salatke lub ugotowany ryz ulozyc na duzym polmisku, nastepnie
przelozyc gotowe kebaby, przybrac kawalkami cytryny. Podac z dipem tahina
(przepis w rozdziale "sosy") i podgrzanym pod grillem chlebkiem pitta (przepis w rozdziale "macz-ryz").
5. Mozna tez mieso zamarynowac w marynacie cytrynowo-olejowej. Po 3-4 godz. wyjac, a nastepnie upiec.

09.06.2003
15:45
[14]

hilander [ ]

owszem z baraniny ale nie tylko prawdziwy kebab składa się z kilku warstw różnych mięs do baraniny jeszcze trochę wieprzowiny i wołowiny zwróccie uwagę na różne kolory warstw mięsa

09.06.2003
17:00
smile
[15]

alan09 [ Konsul ]

Sparky --> dzięki, przychylam się do Twojej propozycji i biorę się do kucharzenia...

bartek --> Twój przepis tez na pewno niezły ale nie mam jagnięciny i grill'a przy sobie ;)

09.06.2003
17:06
[16]

Zenedon [ Oi! Boots&Braces Oi! ]

Do prawdziwych arabskich kebabów nie dają niczego oprócz sosu a mięso nie zawsze jest baranie.

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.