tymczasowy172384 [ Junior ]
!!! Gołąbki !!!
Składniki
25 dag mielonego mięsa, 25 dag salcesonu, torebka (12,5 dag) ryżu lub kaszy gryczanej bądź jęczmiennej, główka kapusty białej lub włoskiej, 2-3 pomidory, kilka suszonych grzybów, dwa ząbki czosnku, majeranek, pieprz, sos sojowy, sól
Sposób przyrządzania
Ryż lub kaszę ugotować w torebce według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Grzyby namoczyć, obgotować, osączyć i wraz z salcesonem oraz czosnkiem przepuścić przez maszynkę. Ryż, grzyby, mięso i salceson wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, zalać wrzącą wodą, obgotować, zdjąć liście. Ściąć z nich główny gruby nerw, nałożyć porcje nadzienia, zwinąć gołąbki. Ułożyć je ciasno w szerokim naczyniu, obłożyć sparzonymi i obranymi pomidorami, pokrojonymi w plastry. Wlać tyle osolonej wody, by gołąbki były zanurzone. Dusić pod przykryciem półtorej godziny. Pod koniec duszenia dodać majeranek i przyprawić do smaku sosem sojowym. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z włoszczyzny. (100 g - 95 kcal )
Xelloss [ Senator ]
aha...
eyeless [ Legionista ]
kulinarna prowokacja , jakaś nowość ;-)
lukasz1984 [ Pretorianin ]
ide na obiad
Lewy Krawiec(łoś) [ I can change ]
opowiedz mi o swoim dzieciństwie
tomirek [ ]
A swistak siedzi i zawija...
Requiem [ has aides ]
Zawija gołądbki? :)
ee to ja wole omleta;)
Cainoor [ Mów mi wuju ]
Ja to na pewno u siebie w bardzie wietnamskim jadłem gołąbki. Tylko trochę inne od tych tutaj przedstawionych... :)
Cainoor [ Mów mi wuju ]
bardzie = barze