GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

małosolne

22.05.2003
18:56
smile
[1]

massca [ ]

małosolne

pojawily sie juz w sklepie ogoreczki swieze. cena troche mordercza, ale nie wytrzymalem dwa kilo zakupiłem przed momentem i zaraz robie.

czy ktos zna dobre proporcje przypraw ? szczegolnie chodzi mi o ilosc soli - zapomnialem juz ile dalem ostatnio, a bylo to rok temu. i jeszcze kwestia - czy korzeń chrzanu obierac czy tylko umyć? kroic na kawalki czy nie?

i czy w ogole mamy tu fanów tego rarytasa ? :)

22.05.2003
18:58
smile
[2]

pawel020 [ Carnivale ]

haha dzisiaj wysyp watkow kulinarnych :) a ja sie odchudzam ehhh

22.05.2003
19:02
[3]

Dagger [ Legend ]

==>massca
Hmm pytałem sie ojca kiedy zrobi ale powiedział że jeszcze nie ma kopru i nie będą dobre - ale to moze tylko wymówka

22.05.2003
19:02
smile
[4]

massca [ ]

pawel - od ogórków raczej nie utyjesz :)

latem nie znam nic lepszego od dobrego małosolnego, szczegolnie ze szczypta soli na kazdego gryza .
mniam.

22.05.2003
19:03
smile
[5]

Sasanka [ Generaďż˝ ]

Massca- sa gotowe przyprawy w torebce i wtedy ogoreczki sa gotowe po 5-6 dniach:-)

22.05.2003
19:03
[6]

massca [ ]

dagger - no wlasnie, koperek mam taki lewy , tzn natke a nie badyle, ale pojedziemy z tym co mamy , trudno :)
zaraz fotke walne

22.05.2003
19:06
[7]

czesterek [ Konsul ]

ja uwielbiam ogóreczki małosolne

dla mnie to rarytasik

22.05.2003
19:07
smile
[8]

massca [ ]

sasanka - chemi mówimy nie !!! jade wyłacznie na naturalnym stafie :)

22.05.2003
19:09
smile
[9]

Voytas_WRC [ Rajdowiec ]

"latem nie znam nic lepszego od dobrego małosolnego, szczegolnie ze szczypta soli na kazdego gryza ."

a obok schłodzona wódeczka =]

22.05.2003
19:09
[10]

Sasanka [ Generaďż˝ ]

oj,massca i tak to co jesz to w wiekszosci chemia,chocby te ogoreczki:-PP

22.05.2003
19:10
[11]

AQA [ Pani Jeziora ]

massca ---> piękny ekwipunek :)

około 30 deko soli na 2 litry wody... przydałoby się też trochę gorczycy (mała łyżeczka); a chrzan umyj i pokrój "na 4" :)

22.05.2003
19:17
[12]

massca [ ]

voytas - do wódeczki to ja preferuje kiszone , na małosolne mi sie uruchamia pozeracz po jointach :)

sasanka - no niby tak, ale jakos do mnie "gotowe przyprawy" nie przemawiaja. tu nie chodzi tylko o efekt koncowy ale takze o sama przyjemnosc kombinowania i dobierania roznych kombinacji za kazdym razem

aqa - dziekuje bardzo ! czy woda miała byc bardzo ciepla, goraca czy tylko umiarkowanie ciepla ??

22.05.2003
19:18
[13]

AQA [ Pani Jeziora ]

massca ---> woda może być nawet zimna :)) ale letnia będzie najlepsza; jak chcesz mieć ogórki szybko, to obetnij im końce z obu stron :)

22.05.2003
19:19
smile
[14]

K@mil [ Wirnik ]

Ale mi apetytu narobiliście :)

22.05.2003
19:21
smile
[15]

massca [ ]

aqa - musze dobrze z czasem to wymierzyc, na weeekend wyjezdzam wiec zrobie je dzisiaj wieczorem a skonsumuje pierwsze w niedziele wieczorem - troche nie wiem czy nie za pozno, bo lubie takie pierwsze zbiory po dwoch dniach ale przynajmniej nie bede podjadal takich jeszcze calkiem swiezych :))

22.05.2003
19:23
smile
[16]

Zofia [ Generaďż˝ ]

massca ---->ja daję gorącą , zamiast gorczycy możesz dać czosnek ja dodaję jeszcze liście winogrona
i liście wiśni , są bardzo smaczne
pozdrowienia

22.05.2003
19:23
smile
[17]

CooliG [ Pretorianin ]

A ja tam wole kiszone lubie ten lekki "kwasik" ... po prostu brak mi słów zeby opisac te rozkosz która towarzyszy mi przy jedzeniu "kiszonych" :D

P.S. Miłego "pitraszenia" massca !!

22.05.2003
19:26
smile
[18]

AQA [ Pani Jeziora ]

massca ---> jutro kupuję ogórki ! I zamiast po ciężkim tygodniu w biurze relaksować się na świeżym powietrzu, będę upychała je do kamieniaka ! No, dziękuję bardzo :PP

acha, smacznego !

22.05.2003
19:28
smile
[19]

massca [ ]

Zofia - czosnek juz jest jak na fotce :) liscie winogron i liscie wisni raczej nie osiagalne na urysynowie, ale nastepnym razem sie zaopatrze :))

CooliG- ja kiszone tez uwielbiam , ale jestem wymagajacym smakoszem. 50% tych ktore kupie "w ciemno" sa nie do zaakceptowania. ciezko tutaj o standardowy smak - podobnie jak w przypadku barszczyku czerwonego, ktorego jestem tez fanem. albo tatara :)

22.05.2003
19:30
smile
[20]

AQA [ Pani Jeziora ]

massca ---> jakbyś się dobrze "zakręcił" przy poletkach SGGW, to i liście wiśni bys znalazł :))))

22.05.2003
19:31
smile
[21]

massca [ ]

AQA - miłego kiszenia ogóra życze :)))))) (bez podtekstow prosze !)



w zeszlym roku reszta ogorkow w kamieniaku ostala mi sie pod przykrywka gdzies tak do grudnia (od lipca).
pozwólcie ze nie bede opisywal ze szczegolami co bylo w srodku i jaki wydawalo zapach .... :))

22.05.2003
19:33
[22]

CooliG [ Pretorianin ]

Domyslamy sie ze nei bylo to zbyt przyjemne i do patrzenia jak i wachania :))

22.05.2003
19:35
[23]

Sandro [ Wymiatacz ]

Jak dla mnie - ogórki suxxx! Lepsze są bakłażany.

22.05.2003
19:53
smile
[24]

KUCHARES [ Konsul ]

A ja ostatnio jadłem ogóreczki małosolne po prostu pycha , niebo w mordzie :)

23.05.2003
00:29
smile
[25]

massca [ ]

ogórki zalane, kamionka przykryta talerzykiem, w niedziele wieczorem zdam relacje z pierwszych testów :))

23.05.2003
00:43
smile
[26]

Banita_bb [ bo był za miły ]

ach jak sie lekko i przyjemnie czyta takie watki :>
to smacznego ......

23.05.2003
00:45
smile
[27]

lotf_cumback [ Legionista ]

Hmm, ogórki powiadasz? :›››› Kiedys gadalismy na chacie o ogórkach:D

23.05.2003
00:47
smile
[28]

VinEze [ Hasta la victoria siempre! ]

To się nazywa Zapowiedź, jest pierwsze zdjęcie w Galerii, potem będzie Recenzja, a potem będzie poradnik "Jak kisić ogóra" ? :))

23.05.2003
00:57
smile
[29]

Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]

massca ---> czy te paromiesięczne ogórki nie rzuciły Ci się z wściekłym charkotem do gardła ? :)) Ja miałem też takie - ledwie mi się je udało pokonać drewnianą kopyścią i pokrywką :)))) Walka była długa i wyczerpująca :)))))

23.05.2003
01:07
smile
[30]

SULIK [ olewam zasady ]

1. co to są małosolone ogórki ?? pierwszy raz słysze - może jadłem, ale nie wiem :)
2. nie wiem czy jadłem więc mówie, że kiszone ogurasy to dobra rzecz (prawdopodobnie lepsza od małosolonych - ale sam nie wiem) - ole oczywiście domowej produkcji
3. ogurasy konserwowe też wole własnej produkcji
4. ogurasy śmierze (nie pzetworzone) - jakoś mi nie podchodzą

btw. zrobiliście mi smaka na zagryche do wody ognistej :)

23.05.2003
01:11
smile
[31]

Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]

massca czy ty musisz być zawsze taki akuratny.Co nie rzucisz to trafiony ,zatopiony.Muszę udać się do Mamy z prośbą.Ma jakiś tajny przepis od swojego taty.....:) Ta, troszkę soli, gryz...ORGAZM




Pozdrawiam..

23.05.2003
06:32
[32]

Satoru [ Child of the Damned ]

wolę kwaszeniaki:)

23.05.2003
13:11
smile
[33]

Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]

Będą za tydzień :)

23.05.2003
13:14
smile
[34]

gladius1 [ Centurion ]

Kamionke dobrze jest przykryc pokrywka o mniejszej srednicy i na wierzch polozyc cos ciezkiego, zeby ogorki byly nieco ugniecione.

23.05.2003
15:19
[35]

tygrysek [ behemot ]

widzę, że nie wszyscy wiedzą co to są ogórki małosolne :)

SULIK --> ogórki małosolne to takie niedorobione ogórki kwaszone, je się je zanim cała woda w której się "kąpią" skwasi się.



moja mamuśka robi ogórasy małosolne wyśmienite
a najbardziej lubię następnego dnia rano już je wcinać, choć przyznaję się, że często już późnym wieczorem pół surowe pół małosolne wcinam

23.05.2003
15:21
smile
[36]

massca [ ]

tygrysek - chyba każdy wielbiciel malosolnych tak robi :)) w zeszly roku juz na drugi dzien zacząlem podjadac, mocno posiłkując się solą sypna bezpośrednio na ogóra :)
teraz jade do poznania na weekend to sie spokojnie pokiszą dwa dni :)

23.05.2003
17:15
smile
[37]

zmudix [ palnik ]

U mnie właśnie zaczęły się małosolić :]]] Tylko czekać, aż się całkowicie małosolą :]]]]]]]]]]]]

26.05.2003
00:49
smile
[38]

Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]

massca no i ? Bo ja nie wytrzymałem i zrobiłem je sam :) Tesco ogóreki gruntowe 8,49......:) liście winogrona od teściów z szklarni......i powiem tylko tyle:leżę na podłodze sól , ogórki i :.....".....Nikt tego nie wie,jak ja kocham siebie
o sobie tylko śnie,nieważne dziewczyny,nie ważne przyczyny ja poprostu kocham się.."

26.05.2003
00:53
smile
[39]

massca [ ]

no cóż. musze byc szczery. nie wyszlo najlepiej. wszystko przez to chyba ze w weekend bylo cieplo, a mnie nie bylo w domu przez trzy dni. w sumie wyszly juz takie wczesno-kiszone a nie klasycznie małosolne. nie o ten smak mi chodziło, chociaz oczywiscie zjadlem przed chwila dwa czy trzy.

no trudno, pierwsze koty za ploty w tym sezonie. nastepne zrobie i bede na biezaco sprawdzal stan zakwaszenia :)

26.05.2003
00:55
smile
[40]

SULIK [ olewam zasady ]

Tygrysek --> a i wszystko jasne :) teraz już wim jak sie nazywają niedokwaszone ogórki kiszone - kto by pomyślał, ze to małosolone :)

wtakim razie też lubie, ale jednak preferuje bardziej kwaśne klimaty, ale kto wie moze moje kubeczki smakowe kiedyś stwierdzą, iż małosolone są lepsze - młody jeszcze jestem więc jeszcze długa kulinarna droga przedemną :)

26.05.2003
00:56
smile
[41]

Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]

massca -->Soł........trzymam kciucki mi jakimś cudem wyszły tak ,tak latem pachnące że aż .......ech.....

26.05.2003
00:58
smile
[42]

SULIK [ olewam zasady ]

massca --> tylko nie zapomniej sie przy "sprawdzaniu", zeby Ci coś zostało do zakwaszenia :)

to wiec mówicie, ze robi sie je podobnie jak kiszone tylko krócej ?? hmm... to Ciekawe - musze spróbować zrobić - jak mi sie nie uda to zawsze moege je dokiśić :D i zajadać z kanapeczkami (kiszony oguras w bułeczce z zółtym serkiem + do popicia herbakta z cytrynką - miodzio - kwaśnie miodzio :))

26.05.2003
01:03
[43]

massca [ ]

sulik - co do klasycznych kiszonych to nie wiem dokladnie jak sie robi, zapytaj kogo innego. dobre malosolne maja taki świezy srodek (biały) i lekko przykiszoną skórke. w sumie to sa dobre na drugi dzien od wstawienia - ja ten moment niestety z powodu wyjazdu przegapilem.

26.05.2003
01:05
smile
[44]

Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]

massca-->apropos jestem drunk like a ,a jak turysta w Zakopanym?Abałt skuterów a co chcesz kupić .Coś faking trendi?Like Vespa or something?Mój tatuś ma hondę ( szczerze mówiąc nie wiem po co ,i nikt nie wie) ale czasami pożyczam:) Najsli,ryli.......(szkoda że w kasku trzeba pomykać:)

26.05.2003
01:11
[45]

SULIK [ olewam zasady ]

massca --> małosolone z tego co wyczytałem skłądają się z:
- ogórków
- soli
- wody
- czosnku
- dodatki w zależności od preferencji autora

a skład kiszonych jest prawie ten sam :) więc z tego wynika iz po prostu będę musiał zacząć wczesnuiej jadać kiszone które robią się chyba z tydzień

małosolone jak powiedziałeś mają biały środek i lekko przykiszoną skórke
natomiast kiszone - jak pamiętam środek mają żółto-zielony, a skórke bardzo skiszoną :)
wiec to chyba te dwe potrawy to tosamo tylko w inny stadiach kiszenia

chyba będę musiał przeprowadzić poważne testy tychrze ogurasowych dań :)

26.05.2003
01:16
smile
[46]

Ezrael [ Very Impotent Person ]

Wiecie co? Jaaaa jednak wolę zagryźć kiszonym... :)

26.05.2003
01:28
smile
[47]

massca [ ]

sulik - kwestia lezy chyba w procesie kiszenia ogorkow na malosolne i kiszone, ale glowy nie dam. ja mialem dlugo malosolne w kamionce i nie zrobily sie kiszone tylko po prostu zgnily. kiszone musza byc chyba przechowywane w hermetycznie zamknietych sloikach.

26.05.2003
01:33
[48]

Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]

Hymm przepraszam.Point blank...

26.05.2003
07:18
smile
[49]

Davidian [ Konsul ]

hmm ja powiem jedno ten korzen chrzanu wyglada bardzo sugestywnie :)

A ogorki malosolne super sprawa wczoraj w Gentcie byly juz zrobione po 11,90 po jednym zjedlismy ale to nie to samo :)

Davidian

26.05.2003
08:10
[50]

gladius [ Óglaigh na hÉireann ]

Małosolne powinny stać w chłodnym i ciemnym miejscu, przyciśnięte pokrywką a na niej np. dużym kamieniem. Co do proporcji to 3 łyżki stołowe soli na litr wody powinny starczyć. Do ogórków, oprócz kopru (badyle) i czosnku dodajemy też kawałki korzenia chrzanu.

26.05.2003
09:30
[51]

massca [ ]

no wlasnie. a moje staly centralnie w kuchni, chyba sie za mocno zagrzaly przez te 3 dni.

26.05.2003
11:17
[52]

SULIK [ olewam zasady ]

massca --> kiszone kisi sie w słikach przykrytych gazą oaptrunkową (czy czymś takim) - ale chyba po prostu jednak mają inny skład :)
będę musiał pokombinować :)

26.05.2003
11:56
[53]

tygrysek [ behemot ]

massca --> za długo i pewno za gorąco, dlatego nie wyszły. Ale nie poddawaj sie, bo następnym razem będziesz pieścił swoje podniebienie.

© 2000-2025 GRY-OnLine S.A.