GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

ma³osolne

22.05.2003
18:56
smile
[1]

massca [ ]

ma³osolne

pojawily sie juz w sklepie ogoreczki swieze. cena troche mordercza, ale nie wytrzymalem dwa kilo zakupi³em przed momentem i zaraz robie.

czy ktos zna dobre proporcje przypraw ? szczegolnie chodzi mi o ilosc soli - zapomnialem juz ile dalem ostatnio, a bylo to rok temu. i jeszcze kwestia - czy korzeñ chrzanu obierac czy tylko umyæ? kroic na kawalki czy nie?

i czy w ogole mamy tu fanów tego rarytasa ? :)

22.05.2003
18:58
smile
[2]

pawel020 [ Carnivale ]

haha dzisiaj wysyp watkow kulinarnych :) a ja sie odchudzam ehhh

22.05.2003
19:02
[3]

Dagger [ Legend ]

==>massca
Hmm pyta³em sie ojca kiedy zrobi ale powiedzia³ ¿e jeszcze nie ma kopru i nie bêd¹ dobre - ale to moze tylko wymówka

22.05.2003
19:02
smile
[4]

massca [ ]

pawel - od ogórków raczej nie utyjesz :)

latem nie znam nic lepszego od dobrego ma³osolnego, szczegolnie ze szczypta soli na kazdego gryza .
mniam.

22.05.2003
19:03
smile
[5]

Sasanka [ Genera� ]

Massca- sa gotowe przyprawy w torebce i wtedy ogoreczki sa gotowe po 5-6 dniach:-)

22.05.2003
19:03
[6]

massca [ ]

dagger - no wlasnie, koperek mam taki lewy , tzn natke a nie badyle, ale pojedziemy z tym co mamy , trudno :)
zaraz fotke walne

22.05.2003
19:06
[7]

czesterek [ Konsul ]

ja uwielbiam ogóreczki ma³osolne

dla mnie to rarytasik

22.05.2003
19:07
smile
[8]

massca [ ]

sasanka - chemi mówimy nie !!! jade wy³acznie na naturalnym stafie :)

22.05.2003
19:09
smile
[9]

Voytas_WRC [ Rajdowiec ]

"latem nie znam nic lepszego od dobrego ma³osolnego, szczegolnie ze szczypta soli na kazdego gryza ."

a obok sch³odzona wódeczka =]

22.05.2003
19:09
[10]

Sasanka [ Genera� ]

oj,massca i tak to co jesz to w wiekszosci chemia,chocby te ogoreczki:-PP

22.05.2003
19:10
[11]

AQA [ Pani Jeziora ]

massca ---> piêkny ekwipunek :)

oko³o 30 deko soli na 2 litry wody... przyda³oby siê te¿ trochê gorczycy (ma³a ³y¿eczka); a chrzan umyj i pokrój "na 4" :)

22.05.2003
19:17
[12]

massca [ ]

voytas - do wódeczki to ja preferuje kiszone , na ma³osolne mi sie uruchamia pozeracz po jointach :)

sasanka - no niby tak, ale jakos do mnie "gotowe przyprawy" nie przemawiaja. tu nie chodzi tylko o efekt koncowy ale takze o sama przyjemnosc kombinowania i dobierania roznych kombinacji za kazdym razem

aqa - dziekuje bardzo ! czy woda mia³a byc bardzo ciepla, goraca czy tylko umiarkowanie ciepla ??

22.05.2003
19:18
[13]

AQA [ Pani Jeziora ]

massca ---> woda mo¿e byæ nawet zimna :)) ale letnia bêdzie najlepsza; jak chcesz mieæ ogórki szybko, to obetnij im koñce z obu stron :)

22.05.2003
19:19
smile
[14]

K@mil [ Wirnik ]

Ale mi apetytu narobiliœcie :)

22.05.2003
19:21
smile
[15]

massca [ ]

aqa - musze dobrze z czasem to wymierzyc, na weeekend wyjezdzam wiec zrobie je dzisiaj wieczorem a skonsumuje pierwsze w niedziele wieczorem - troche nie wiem czy nie za pozno, bo lubie takie pierwsze zbiory po dwoch dniach ale przynajmniej nie bede podjadal takich jeszcze calkiem swiezych :))

22.05.2003
19:23
smile
[16]

Zofia [ Genera� ]

massca ---->ja dajê gor¹c¹ , zamiast gorczycy mo¿esz daæ czosnek ja dodajê jeszcze liœcie winogrona
i liœcie wiœni , s¹ bardzo smaczne
pozdrowienia

22.05.2003
19:23
smile
[17]

CooliG [ Pretorianin ]

A ja tam wole kiszone lubie ten lekki "kwasik" ... po prostu brak mi s³ów zeby opisac te rozkosz która towarzyszy mi przy jedzeniu "kiszonych" :D

P.S. Mi³ego "pitraszenia" massca !!

22.05.2003
19:26
smile
[18]

AQA [ Pani Jeziora ]

massca ---> jutro kupujê ogórki ! I zamiast po ciê¿kim tygodniu w biurze relaksowaæ siê na œwie¿ym powietrzu, bêdê upycha³a je do kamieniaka ! No, dziêkujê bardzo :PP

acha, smacznego !

22.05.2003
19:28
smile
[19]

massca [ ]

Zofia - czosnek juz jest jak na fotce :) liscie winogron i liscie wisni raczej nie osiagalne na urysynowie, ale nastepnym razem sie zaopatrze :))

CooliG- ja kiszone tez uwielbiam , ale jestem wymagajacym smakoszem. 50% tych ktore kupie "w ciemno" sa nie do zaakceptowania. ciezko tutaj o standardowy smak - podobnie jak w przypadku barszczyku czerwonego, ktorego jestem tez fanem. albo tatara :)

22.05.2003
19:30
smile
[20]

AQA [ Pani Jeziora ]

massca ---> jakbyœ siê dobrze "zakrêci³" przy poletkach SGGW, to i liœcie wiœni bys znalaz³ :))))

22.05.2003
19:31
smile
[21]

massca [ ]

AQA - mi³ego kiszenia ogóra ¿ycze :)))))) (bez podtekstow prosze !)



w zeszlym roku reszta ogorkow w kamieniaku ostala mi sie pod przykrywka gdzies tak do grudnia (od lipca).
pozwólcie ze nie bede opisywal ze szczegolami co bylo w srodku i jaki wydawalo zapach .... :))

22.05.2003
19:33
[22]

CooliG [ Pretorianin ]

Domyslamy sie ze nei bylo to zbyt przyjemne i do patrzenia jak i wachania :))

22.05.2003
19:35
[23]

Sandro [ Wymiatacz ]

Jak dla mnie - ogórki suxxx! Lepsze s¹ bak³a¿any.

22.05.2003
19:53
smile
[24]

KUCHARES [ Konsul ]

A ja ostatnio jad³em ogóreczki ma³osolne po prostu pycha , niebo w mordzie :)

23.05.2003
00:29
smile
[25]

massca [ ]

ogórki zalane, kamionka przykryta talerzykiem, w niedziele wieczorem zdam relacje z pierwszych testów :))

23.05.2003
00:43
smile
[26]

Banita_bb [ bo by³ za mi³y ]

ach jak sie lekko i przyjemnie czyta takie watki :>
to smacznego ......

23.05.2003
00:45
smile
[27]

lotf_cumback [ Legionista ]

Hmm, ogórki powiadasz? :›››› Kiedys gadalismy na chacie o ogórkach:D

23.05.2003
00:47
smile
[28]

VinEze [ Hasta la victoria siempre! ]

To siê nazywa ZapowiedŸ, jest pierwsze zdjêcie w Galerii, potem bêdzie Recenzja, a potem bêdzie poradnik "Jak kisiæ ogóra" ? :))

23.05.2003
00:57
smile
[29]

Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]

massca ---> czy te paromiesiêczne ogórki nie rzuci³y Ci siê z wœciek³ym charkotem do gard³a ? :)) Ja mia³em te¿ takie - ledwie mi siê je uda³o pokonaæ drewnian¹ kopyœci¹ i pokrywk¹ :)))) Walka by³a d³uga i wyczerpuj¹ca :)))))

23.05.2003
01:07
smile
[30]

SULIK [ olewam zasady ]

1. co to s¹ ma³osolone ogórki ?? pierwszy raz s³ysze - mo¿e jad³em, ale nie wiem :)
2. nie wiem czy jad³em wiêc mówie, ¿e kiszone ogurasy to dobra rzecz (prawdopodobnie lepsza od ma³osolonych - ale sam nie wiem) - ole oczywiœcie domowej produkcji
3. ogurasy konserwowe te¿ wole w³asnej produkcji
4. ogurasy œmierze (nie pzetworzone) - jakoœ mi nie podchodz¹

btw. zrobiliœcie mi smaka na zagryche do wody ognistej :)

23.05.2003
01:11
smile
[31]

Mr.Bungle [ Genera� ]

massca czy ty musisz byæ zawsze taki akuratny.Co nie rzucisz to trafiony ,zatopiony.Muszê udaæ siê do Mamy z proœb¹.Ma jakiœ tajny przepis od swojego taty.....:) Ta, troszkê soli, gryz...ORGAZM




Pozdrawiam..

23.05.2003
06:32
[32]

Satoru [ Child of the Damned ]

wolê kwaszeniaki:)

23.05.2003
13:11
smile
[33]

Mr.Bungle [ Genera� ]

Bêd¹ za tydzieñ :)

23.05.2003
13:14
smile
[34]

gladius1 [ Centurion ]

Kamionke dobrze jest przykryc pokrywka o mniejszej srednicy i na wierzch polozyc cos ciezkiego, zeby ogorki byly nieco ugniecione.

23.05.2003
15:19
[35]

tygrysek [ behemot ]

widzê, ¿e nie wszyscy wiedz¹ co to s¹ ogórki ma³osolne :)

SULIK --> ogórki ma³osolne to takie niedorobione ogórki kwaszone, je siê je zanim ca³a woda w której siê "k¹pi¹" skwasi siê.



moja mamuœka robi ogórasy ma³osolne wyœmienite
a najbardziej lubiê nastêpnego dnia rano ju¿ je wcinaæ, choæ przyznajê siê, ¿e czêsto ju¿ póŸnym wieczorem pó³ surowe pó³ ma³osolne wcinam

23.05.2003
15:21
smile
[36]

massca [ ]

tygrysek - chyba ka¿dy wielbiciel malosolnych tak robi :)) w zeszly roku juz na drugi dzien zacz¹lem podjadac, mocno posi³kuj¹c siê sol¹ sypna bezpoœrednio na ogóra :)
teraz jade do poznania na weekend to sie spokojnie pokisz¹ dwa dni :)

23.05.2003
17:15
smile
[37]

zmudix [ palnik ]

U mnie w³aœnie zaczê³y siê ma³osoliæ :]]] Tylko czekaæ, a¿ siê ca³kowicie ma³osol¹ :]]]]]]]]]]]]

26.05.2003
00:49
smile
[38]

Mr.Bungle [ Genera� ]

massca no i ? Bo ja nie wytrzyma³em i zrobi³em je sam :) Tesco ogóreki gruntowe 8,49......:) liœcie winogrona od teœciów z szklarni......i powiem tylko tyle:le¿ê na pod³odze sól , ogórki i :.....".....Nikt tego nie wie,jak ja kocham siebie
o sobie tylko œnie,niewa¿ne dziewczyny,nie wa¿ne przyczyny ja poprostu kocham siê.."

26.05.2003
00:53
smile
[39]

massca [ ]

no có¿. musze byc szczery. nie wyszlo najlepiej. wszystko przez to chyba ze w weekend bylo cieplo, a mnie nie bylo w domu przez trzy dni. w sumie wyszly juz takie wczesno-kiszone a nie klasycznie ma³osolne. nie o ten smak mi chodzi³o, chociaz oczywiscie zjadlem przed chwila dwa czy trzy.

no trudno, pierwsze koty za ploty w tym sezonie. nastepne zrobie i bede na biezaco sprawdzal stan zakwaszenia :)

26.05.2003
00:55
smile
[40]

SULIK [ olewam zasady ]

Tygrysek --> a i wszystko jasne :) teraz ju¿ wim jak sie nazywaj¹ niedokwaszone ogórki kiszone - kto by pomyœla³, ze to ma³osolone :)

wtakim razie te¿ lubie, ale jednak preferuje bardziej kwaœne klimaty, ale kto wie moze moje kubeczki smakowe kiedyœ stwierdz¹, i¿ ma³osolone s¹ lepsze - m³ody jeszcze jestem wiêc jeszcze d³uga kulinarna droga przedemn¹ :)

26.05.2003
00:56
smile
[41]

Mr.Bungle [ Genera� ]

massca -->So³........trzymam kciucki mi jakimœ cudem wysz³y tak ,tak latem pachn¹ce ¿e a¿ .......ech.....

26.05.2003
00:58
smile
[42]

SULIK [ olewam zasady ]

massca --> tylko nie zapomniej sie przy "sprawdzaniu", zeby Ci coœ zosta³o do zakwaszenia :)

to wiec mówicie, ze robi sie je podobnie jak kiszone tylko krócej ?? hmm... to Ciekawe - musze spróbowaæ zrobiæ - jak mi sie nie uda to zawsze moege je dokiœiæ :D i zajadaæ z kanapeczkami (kiszony oguras w bu³eczce z zó³tym serkiem + do popicia herbakta z cytrynk¹ - miodzio - kwaœnie miodzio :))

26.05.2003
01:03
[43]

massca [ ]

sulik - co do klasycznych kiszonych to nie wiem dokladnie jak sie robi, zapytaj kogo innego. dobre malosolne maja taki œwiezy srodek (bia³y) i lekko przykiszon¹ skórke. w sumie to sa dobre na drugi dzien od wstawienia - ja ten moment niestety z powodu wyjazdu przegapilem.

26.05.2003
01:05
smile
[44]

Mr.Bungle [ Genera� ]

massca-->apropos jestem drunk like a ,a jak turysta w Zakopanym?Aba³t skuterów a co chcesz kupiæ .Coœ faking trendi?Like Vespa or something?Mój tatuœ ma hondê ( szczerze mówi¹c nie wiem po co ,i nikt nie wie) ale czasami po¿yczam:) Najsli,ryli.......(szkoda ¿e w kasku trzeba pomykaæ:)

26.05.2003
01:11
[45]

SULIK [ olewam zasady ]

massca --> ma³osolone z tego co wyczyta³em sk³¹daj¹ siê z:
- ogórków
- soli
- wody
- czosnku
- dodatki w zale¿noœci od preferencji autora

a sk³ad kiszonych jest prawie ten sam :) wiêc z tego wynika iz po prostu bêdê musia³ zacz¹æ wczesnuiej jadaæ kiszone które robi¹ siê chyba z tydzieñ

ma³osolone jak powiedzia³eœ maj¹ bia³y œrodek i lekko przykiszon¹ skórke
natomiast kiszone - jak pamiêtam œrodek maj¹ ¿ó³to-zielony, a skórke bardzo skiszon¹ :)
wiec to chyba te dwe potrawy to tosamo tylko w inny stadiach kiszenia

chyba bêdê musia³ przeprowadziæ powa¿ne testy tychrze ogurasowych dañ :)

26.05.2003
01:16
smile
[46]

Ezrael [ Very Impotent Person ]

Wiecie co? Jaaaa jednak wolê zagryŸæ kiszonym... :)

26.05.2003
01:28
smile
[47]

massca [ ]

sulik - kwestia lezy chyba w procesie kiszenia ogorkow na malosolne i kiszone, ale glowy nie dam. ja mialem dlugo malosolne w kamionce i nie zrobily sie kiszone tylko po prostu zgnily. kiszone musza byc chyba przechowywane w hermetycznie zamknietych sloikach.

26.05.2003
01:33
[48]

Mr.Bungle [ Genera� ]

Hymm przepraszam.Point blank...

26.05.2003
07:18
smile
[49]

Davidian [ Konsul ]

hmm ja powiem jedno ten korzen chrzanu wyglada bardzo sugestywnie :)

A ogorki malosolne super sprawa wczoraj w Gentcie byly juz zrobione po 11,90 po jednym zjedlismy ale to nie to samo :)

Davidian

26.05.2003
08:10
[50]

gladius [ Óglaigh na hÉireann ]

Ma³osolne powinny staæ w ch³odnym i ciemnym miejscu, przyciœniête pokrywk¹ a na niej np. du¿ym kamieniem. Co do proporcji to 3 ³y¿ki sto³owe soli na litr wody powinny starczyæ. Do ogórków, oprócz kopru (badyle) i czosnku dodajemy te¿ kawa³ki korzenia chrzanu.

26.05.2003
09:30
[51]

massca [ ]

no wlasnie. a moje staly centralnie w kuchni, chyba sie za mocno zagrzaly przez te 3 dni.

26.05.2003
11:17
[52]

SULIK [ olewam zasady ]

massca --> kiszone kisi sie w s³ikach przykrytych gaz¹ oaptrunkow¹ (czy czymœ takim) - ale chyba po prostu jednak maj¹ inny sk³ad :)
bêdê musia³ pokombinowaæ :)

26.05.2003
11:56
[53]

tygrysek [ behemot ]

massca --> za d³ugo i pewno za gor¹co, dlatego nie wysz³y. Ale nie poddawaj sie, bo nastêpnym razem bêdziesz pieœci³ swoje podniebienie.

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.