massca [ ]
ma³osolne
pojawily sie juz w sklepie ogoreczki swieze. cena troche mordercza, ale nie wytrzymalem dwa kilo zakupi³em przed momentem i zaraz robie.
czy ktos zna dobre proporcje przypraw ? szczegolnie chodzi mi o ilosc soli - zapomnialem juz ile dalem ostatnio, a bylo to rok temu. i jeszcze kwestia - czy korzeñ chrzanu obierac czy tylko umyæ? kroic na kawalki czy nie?
i czy w ogole mamy tu fanów tego rarytasa ? :)
pawel020 [ Carnivale ]
haha dzisiaj wysyp watkow kulinarnych :) a ja sie odchudzam ehhh
Dagger [ Legend ]
==>massca
Hmm pyta³em sie ojca kiedy zrobi ale powiedzia³ ¿e jeszcze nie ma kopru i nie bêd¹ dobre - ale to moze tylko wymówka
massca [ ]
pawel - od ogórków raczej nie utyjesz :)
latem nie znam nic lepszego od dobrego ma³osolnego, szczegolnie ze szczypta soli na kazdego gryza .
mniam.
Sasanka [ Genera� ]
Massca- sa gotowe przyprawy w torebce i wtedy ogoreczki sa gotowe po 5-6 dniach:-)
massca [ ]
dagger - no wlasnie, koperek mam taki lewy , tzn natke a nie badyle, ale pojedziemy z tym co mamy , trudno :)
zaraz fotke walne
czesterek [ Konsul ]
ja uwielbiam ogóreczki ma³osolne
dla mnie to rarytasik
massca [ ]
sasanka - chemi mówimy nie !!! jade wy³acznie na naturalnym stafie :)
Voytas_WRC [ Rajdowiec ]
"latem nie znam nic lepszego od dobrego ma³osolnego, szczegolnie ze szczypta soli na kazdego gryza ."
a obok sch³odzona wódeczka =]
Sasanka [ Genera� ]
oj,massca i tak to co jesz to w wiekszosci chemia,chocby te ogoreczki:-PP
AQA [ Pani Jeziora ]
massca ---> piêkny ekwipunek :)
oko³o 30 deko soli na 2 litry wody... przyda³oby siê te¿ trochê gorczycy (ma³a ³y¿eczka); a chrzan umyj i pokrój "na 4" :)
massca [ ]
voytas - do wódeczki to ja preferuje kiszone , na ma³osolne mi sie uruchamia pozeracz po jointach :)
sasanka - no niby tak, ale jakos do mnie "gotowe przyprawy" nie przemawiaja. tu nie chodzi tylko o efekt koncowy ale takze o sama przyjemnosc kombinowania i dobierania roznych kombinacji za kazdym razem
aqa - dziekuje bardzo ! czy woda mia³a byc bardzo ciepla, goraca czy tylko umiarkowanie ciepla ??
AQA [ Pani Jeziora ]
massca ---> woda mo¿e byæ nawet zimna :)) ale letnia bêdzie najlepsza; jak chcesz mieæ ogórki szybko, to obetnij im koñce z obu stron :)
K@mil [ Wirnik ]
Ale mi apetytu narobiliœcie :)
massca [ ]
aqa - musze dobrze z czasem to wymierzyc, na weeekend wyjezdzam wiec zrobie je dzisiaj wieczorem a skonsumuje pierwsze w niedziele wieczorem - troche nie wiem czy nie za pozno, bo lubie takie pierwsze zbiory po dwoch dniach ale przynajmniej nie bede podjadal takich jeszcze calkiem swiezych :))
Zofia [ Genera� ]
massca ---->ja dajê gor¹c¹ , zamiast gorczycy mo¿esz daæ czosnek ja dodajê jeszcze liœcie winogrona
i liœcie wiœni , s¹ bardzo smaczne
pozdrowienia
CooliG [ Pretorianin ]
A ja tam wole kiszone lubie ten lekki "kwasik" ... po prostu brak mi s³ów zeby opisac te rozkosz która towarzyszy mi przy jedzeniu "kiszonych" :D
P.S. Mi³ego "pitraszenia" massca !!
AQA [ Pani Jeziora ]
massca ---> jutro kupujê ogórki ! I zamiast po ciê¿kim tygodniu w biurze relaksowaæ siê na œwie¿ym powietrzu, bêdê upycha³a je do kamieniaka ! No, dziêkujê bardzo :PP
acha, smacznego !
massca [ ]
Zofia - czosnek juz jest jak na fotce :) liscie winogron i liscie wisni raczej nie osiagalne na urysynowie, ale nastepnym razem sie zaopatrze :))
CooliG- ja kiszone tez uwielbiam , ale jestem wymagajacym smakoszem. 50% tych ktore kupie "w ciemno" sa nie do zaakceptowania. ciezko tutaj o standardowy smak - podobnie jak w przypadku barszczyku czerwonego, ktorego jestem tez fanem. albo tatara :)
AQA [ Pani Jeziora ]
massca ---> jakbyœ siê dobrze "zakrêci³" przy poletkach SGGW, to i liœcie wiœni bys znalaz³ :))))
massca [ ]
AQA - mi³ego kiszenia ogóra ¿ycze :)))))) (bez podtekstow prosze !)
w zeszlym roku reszta ogorkow w kamieniaku ostala mi sie pod przykrywka gdzies tak do grudnia (od lipca).
pozwólcie ze nie bede opisywal ze szczegolami co bylo w srodku i jaki wydawalo zapach .... :))
CooliG [ Pretorianin ]
Domyslamy sie ze nei bylo to zbyt przyjemne i do patrzenia jak i wachania :))
Sandro [ Wymiatacz ]
Jak dla mnie - ogórki suxxx! Lepsze s¹ bak³a¿any.
KUCHARES [ Konsul ]
A ja ostatnio jad³em ogóreczki ma³osolne po prostu pycha , niebo w mordzie :)
massca [ ]
ogórki zalane, kamionka przykryta talerzykiem, w niedziele wieczorem zdam relacje z pierwszych testów :))
Banita_bb [ bo by³ za mi³y ]
ach jak sie lekko i przyjemnie czyta takie watki :>
to smacznego ......
lotf_cumback [ Legionista ]
Hmm, ogórki powiadasz? : Kiedys gadalismy na chacie o ogórkach:D
VinEze [ Hasta la victoria siempre! ]
To siê nazywa ZapowiedŸ, jest pierwsze zdjêcie w Galerii, potem bêdzie Recenzja, a potem bêdzie poradnik "Jak kisiæ ogóra" ? :))
Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]
massca ---> czy te paromiesiêczne ogórki nie rzuci³y Ci siê z wœciek³ym charkotem do gard³a ? :)) Ja mia³em te¿ takie - ledwie mi siê je uda³o pokonaæ drewnian¹ kopyœci¹ i pokrywk¹ :)))) Walka by³a d³uga i wyczerpuj¹ca :)))))
SULIK [ olewam zasady ]
1. co to s¹ ma³osolone ogórki ?? pierwszy raz s³ysze - mo¿e jad³em, ale nie wiem :)
2. nie wiem czy jad³em wiêc mówie, ¿e kiszone ogurasy to dobra rzecz (prawdopodobnie lepsza od ma³osolonych - ale sam nie wiem) - ole oczywiœcie domowej produkcji
3. ogurasy konserwowe te¿ wole w³asnej produkcji
4. ogurasy œmierze (nie pzetworzone) - jakoœ mi nie podchodz¹
btw. zrobiliœcie mi smaka na zagryche do wody ognistej :)
Mr.Bungle [ Genera� ]
massca czy ty musisz byæ zawsze taki akuratny.Co nie rzucisz to trafiony ,zatopiony.Muszê udaæ siê do Mamy z proœb¹.Ma jakiœ tajny przepis od swojego taty.....:) Ta, troszkê soli, gryz...ORGAZM
Pozdrawiam..
Satoru [ Child of the Damned ]
wolê kwaszeniaki:)
Mr.Bungle [ Genera� ]
Bêd¹ za tydzieñ :)
gladius1 [ Centurion ]
Kamionke dobrze jest przykryc pokrywka o mniejszej srednicy i na wierzch polozyc cos ciezkiego, zeby ogorki byly nieco ugniecione.
tygrysek [ behemot ]
widzê, ¿e nie wszyscy wiedz¹ co to s¹ ogórki ma³osolne :)
SULIK --> ogórki ma³osolne to takie niedorobione ogórki kwaszone, je siê je zanim ca³a woda w której siê "k¹pi¹" skwasi siê.
moja mamuœka robi ogórasy ma³osolne wyœmienite
a najbardziej lubiê nastêpnego dnia rano ju¿ je wcinaæ, choæ przyznajê siê, ¿e czêsto ju¿ póŸnym wieczorem pó³ surowe pó³ ma³osolne wcinam
massca [ ]
tygrysek - chyba ka¿dy wielbiciel malosolnych tak robi :)) w zeszly roku juz na drugi dzien zacz¹lem podjadac, mocno posi³kuj¹c siê sol¹ sypna bezpoœrednio na ogóra :)
teraz jade do poznania na weekend to sie spokojnie pokisz¹ dwa dni :)
zmudix [ palnik ]
U mnie w³aœnie zaczê³y siê ma³osoliæ :]]] Tylko czekaæ, a¿ siê ca³kowicie ma³osol¹ :]]]]]]]]]]]]
Mr.Bungle [ Genera� ]
massca no i ? Bo ja nie wytrzyma³em i zrobi³em je sam :) Tesco ogóreki gruntowe 8,49......:) liœcie winogrona od teœciów z szklarni......i powiem tylko tyle:le¿ê na pod³odze sól , ogórki i :.....".....Nikt tego nie wie,jak ja kocham siebie
o sobie tylko œnie,niewa¿ne dziewczyny,nie wa¿ne przyczyny ja poprostu kocham siê.."
massca [ ]
no có¿. musze byc szczery. nie wyszlo najlepiej. wszystko przez to chyba ze w weekend bylo cieplo, a mnie nie bylo w domu przez trzy dni. w sumie wyszly juz takie wczesno-kiszone a nie klasycznie ma³osolne. nie o ten smak mi chodzi³o, chociaz oczywiscie zjadlem przed chwila dwa czy trzy.
no trudno, pierwsze koty za ploty w tym sezonie. nastepne zrobie i bede na biezaco sprawdzal stan zakwaszenia :)
SULIK [ olewam zasady ]
Tygrysek --> a i wszystko jasne :) teraz ju¿ wim jak sie nazywaj¹ niedokwaszone ogórki kiszone - kto by pomyœla³, ze to ma³osolone :)
wtakim razie te¿ lubie, ale jednak preferuje bardziej kwaœne klimaty, ale kto wie moze moje kubeczki smakowe kiedyœ stwierdz¹, i¿ ma³osolone s¹ lepsze - m³ody jeszcze jestem wiêc jeszcze d³uga kulinarna droga przedemn¹ :)
Mr.Bungle [ Genera� ]
massca -->So³........trzymam kciucki mi jakimœ cudem wysz³y tak ,tak latem pachn¹ce ¿e a¿ .......ech.....
SULIK [ olewam zasady ]
massca --> tylko nie zapomniej sie przy "sprawdzaniu", zeby Ci coœ zosta³o do zakwaszenia :)
to wiec mówicie, ze robi sie je podobnie jak kiszone tylko krócej ?? hmm... to Ciekawe - musze spróbowaæ zrobiæ - jak mi sie nie uda to zawsze moege je dokiœiæ :D i zajadaæ z kanapeczkami (kiszony oguras w bu³eczce z zó³tym serkiem + do popicia herbakta z cytrynk¹ - miodzio - kwaœnie miodzio :))
massca [ ]
sulik - co do klasycznych kiszonych to nie wiem dokladnie jak sie robi, zapytaj kogo innego. dobre malosolne maja taki œwiezy srodek (bia³y) i lekko przykiszon¹ skórke. w sumie to sa dobre na drugi dzien od wstawienia - ja ten moment niestety z powodu wyjazdu przegapilem.
Mr.Bungle [ Genera� ]
massca-->apropos jestem drunk like a ,a jak turysta w Zakopanym?Aba³t skuterów a co chcesz kupiæ .Coœ faking trendi?Like Vespa or something?Mój tatuœ ma hondê ( szczerze mówi¹c nie wiem po co ,i nikt nie wie) ale czasami po¿yczam:) Najsli,ryli.......(szkoda ¿e w kasku trzeba pomykaæ:)
SULIK [ olewam zasady ]
massca --> ma³osolone z tego co wyczyta³em sk³¹daj¹ siê z:
- ogórków
- soli
- wody
- czosnku
- dodatki w zale¿noœci od preferencji autora
a sk³ad kiszonych jest prawie ten sam :) wiêc z tego wynika iz po prostu bêdê musia³ zacz¹æ wczesnuiej jadaæ kiszone które robi¹ siê chyba z tydzieñ
ma³osolone jak powiedzia³eœ maj¹ bia³y œrodek i lekko przykiszon¹ skórke
natomiast kiszone - jak pamiêtam œrodek maj¹ ¿ó³to-zielony, a skórke bardzo skiszon¹ :)
wiec to chyba te dwe potrawy to tosamo tylko w inny stadiach kiszenia
chyba bêdê musia³ przeprowadziæ powa¿ne testy tychrze ogurasowych dañ :)
Ezrael [ Very Impotent Person ]
Wiecie co? Jaaaa jednak wolê zagryŸæ kiszonym... :)
massca [ ]
sulik - kwestia lezy chyba w procesie kiszenia ogorkow na malosolne i kiszone, ale glowy nie dam. ja mialem dlugo malosolne w kamionce i nie zrobily sie kiszone tylko po prostu zgnily. kiszone musza byc chyba przechowywane w hermetycznie zamknietych sloikach.
Mr.Bungle [ Genera� ]
Hymm przepraszam.Point blank...
Davidian [ Konsul ]
hmm ja powiem jedno ten korzen chrzanu wyglada bardzo sugestywnie :)
A ogorki malosolne super sprawa wczoraj w Gentcie byly juz zrobione po 11,90 po jednym zjedlismy ale to nie to samo :)
Davidian
gladius [ Óglaigh na hÉireann ]
Ma³osolne powinny staæ w ch³odnym i ciemnym miejscu, przyciœniête pokrywk¹ a na niej np. du¿ym kamieniem. Co do proporcji to 3 ³y¿ki sto³owe soli na litr wody powinny starczyæ. Do ogórków, oprócz kopru (badyle) i czosnku dodajemy te¿ kawa³ki korzenia chrzanu.
massca [ ]
no wlasnie. a moje staly centralnie w kuchni, chyba sie za mocno zagrzaly przez te 3 dni.
SULIK [ olewam zasady ]
massca --> kiszone kisi sie w s³ikach przykrytych gaz¹ oaptrunkow¹ (czy czymœ takim) - ale chyba po prostu jednak maj¹ inny sk³ad :)
bêdê musia³ pokombinowaæ :)
tygrysek [ behemot ]
massca --> za d³ugo i pewno za gor¹co, dlatego nie wysz³y. Ale nie poddawaj sie, bo nastêpnym razem bêdziesz pieœci³ swoje podniebienie.