massca [ ]
małosolne
pojawily sie juz w sklepie ogoreczki swieze. cena troche mordercza, ale nie wytrzymalem dwa kilo zakupiłem przed momentem i zaraz robie.
czy ktos zna dobre proporcje przypraw ? szczegolnie chodzi mi o ilosc soli - zapomnialem juz ile dalem ostatnio, a bylo to rok temu. i jeszcze kwestia - czy korzeń chrzanu obierac czy tylko umyć? kroic na kawalki czy nie?
i czy w ogole mamy tu fanów tego rarytasa ? :)
pawel020 [ Carnivale ]
haha dzisiaj wysyp watkow kulinarnych :) a ja sie odchudzam ehhh
Dagger [ Legend ]
==>massca
Hmm pytałem sie ojca kiedy zrobi ale powiedział że jeszcze nie ma kopru i nie będą dobre - ale to moze tylko wymówka
massca [ ]
pawel - od ogórków raczej nie utyjesz :)
latem nie znam nic lepszego od dobrego małosolnego, szczegolnie ze szczypta soli na kazdego gryza .
mniam.
Sasanka [ Generaďż˝ ]
Massca- sa gotowe przyprawy w torebce i wtedy ogoreczki sa gotowe po 5-6 dniach:-)
massca [ ]
dagger - no wlasnie, koperek mam taki lewy , tzn natke a nie badyle, ale pojedziemy z tym co mamy , trudno :)
zaraz fotke walne
czesterek [ Konsul ]
ja uwielbiam ogóreczki małosolne
dla mnie to rarytasik
massca [ ]
sasanka - chemi mówimy nie !!! jade wyłacznie na naturalnym stafie :)
Voytas_WRC [ Rajdowiec ]
"latem nie znam nic lepszego od dobrego małosolnego, szczegolnie ze szczypta soli na kazdego gryza ."
a obok schłodzona wódeczka =]
Sasanka [ Generaďż˝ ]
oj,massca i tak to co jesz to w wiekszosci chemia,chocby te ogoreczki:-PP
AQA [ Pani Jeziora ]
massca ---> piękny ekwipunek :)
około 30 deko soli na 2 litry wody... przydałoby się też trochę gorczycy (mała łyżeczka); a chrzan umyj i pokrój "na 4" :)
massca [ ]
voytas - do wódeczki to ja preferuje kiszone , na małosolne mi sie uruchamia pozeracz po jointach :)
sasanka - no niby tak, ale jakos do mnie "gotowe przyprawy" nie przemawiaja. tu nie chodzi tylko o efekt koncowy ale takze o sama przyjemnosc kombinowania i dobierania roznych kombinacji za kazdym razem
aqa - dziekuje bardzo ! czy woda miała byc bardzo ciepla, goraca czy tylko umiarkowanie ciepla ??
AQA [ Pani Jeziora ]
massca ---> woda może być nawet zimna :)) ale letnia będzie najlepsza; jak chcesz mieć ogórki szybko, to obetnij im końce z obu stron :)
K@mil [ Wirnik ]
Ale mi apetytu narobiliście :)
massca [ ]
aqa - musze dobrze z czasem to wymierzyc, na weeekend wyjezdzam wiec zrobie je dzisiaj wieczorem a skonsumuje pierwsze w niedziele wieczorem - troche nie wiem czy nie za pozno, bo lubie takie pierwsze zbiory po dwoch dniach ale przynajmniej nie bede podjadal takich jeszcze calkiem swiezych :))
Zofia [ Generaďż˝ ]
massca ---->ja daję gorącą , zamiast gorczycy możesz dać czosnek ja dodaję jeszcze liście winogrona
i liście wiśni , są bardzo smaczne
pozdrowienia
CooliG [ Pretorianin ]
A ja tam wole kiszone lubie ten lekki "kwasik" ... po prostu brak mi słów zeby opisac te rozkosz która towarzyszy mi przy jedzeniu "kiszonych" :D
P.S. Miłego "pitraszenia" massca !!
AQA [ Pani Jeziora ]
massca ---> jutro kupuję ogórki ! I zamiast po ciężkim tygodniu w biurze relaksować się na świeżym powietrzu, będę upychała je do kamieniaka ! No, dziękuję bardzo :PP
acha, smacznego !
massca [ ]
Zofia - czosnek juz jest jak na fotce :) liscie winogron i liscie wisni raczej nie osiagalne na urysynowie, ale nastepnym razem sie zaopatrze :))
CooliG- ja kiszone tez uwielbiam , ale jestem wymagajacym smakoszem. 50% tych ktore kupie "w ciemno" sa nie do zaakceptowania. ciezko tutaj o standardowy smak - podobnie jak w przypadku barszczyku czerwonego, ktorego jestem tez fanem. albo tatara :)
AQA [ Pani Jeziora ]
massca ---> jakbyś się dobrze "zakręcił" przy poletkach SGGW, to i liście wiśni bys znalazł :))))
massca [ ]
AQA - miłego kiszenia ogóra życze :)))))) (bez podtekstow prosze !)
w zeszlym roku reszta ogorkow w kamieniaku ostala mi sie pod przykrywka gdzies tak do grudnia (od lipca).
pozwólcie ze nie bede opisywal ze szczegolami co bylo w srodku i jaki wydawalo zapach .... :))
CooliG [ Pretorianin ]
Domyslamy sie ze nei bylo to zbyt przyjemne i do patrzenia jak i wachania :))
Sandro [ Wymiatacz ]
Jak dla mnie - ogórki suxxx! Lepsze są bakłażany.
KUCHARES [ Konsul ]
A ja ostatnio jadłem ogóreczki małosolne po prostu pycha , niebo w mordzie :)
massca [ ]
ogórki zalane, kamionka przykryta talerzykiem, w niedziele wieczorem zdam relacje z pierwszych testów :))
Banita_bb [ bo był za miły ]
ach jak sie lekko i przyjemnie czyta takie watki :>
to smacznego ......
lotf_cumback [ Legionista ]
Hmm, ogórki powiadasz? : Kiedys gadalismy na chacie o ogórkach:D
VinEze [ Hasta la victoria siempre! ]
To się nazywa Zapowiedź, jest pierwsze zdjęcie w Galerii, potem będzie Recenzja, a potem będzie poradnik "Jak kisić ogóra" ? :))
Hellmaker [ Nadputkownik Bimbrojadek ]
massca ---> czy te paromiesięczne ogórki nie rzuciły Ci się z wściekłym charkotem do gardła ? :)) Ja miałem też takie - ledwie mi się je udało pokonać drewnianą kopyścią i pokrywką :)))) Walka była długa i wyczerpująca :)))))
SULIK [ olewam zasady ]
1. co to są małosolone ogórki ?? pierwszy raz słysze - może jadłem, ale nie wiem :)
2. nie wiem czy jadłem więc mówie, że kiszone ogurasy to dobra rzecz (prawdopodobnie lepsza od małosolonych - ale sam nie wiem) - ole oczywiście domowej produkcji
3. ogurasy konserwowe też wole własnej produkcji
4. ogurasy śmierze (nie pzetworzone) - jakoś mi nie podchodzą
btw. zrobiliście mi smaka na zagryche do wody ognistej :)
Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]
massca czy ty musisz być zawsze taki akuratny.Co nie rzucisz to trafiony ,zatopiony.Muszę udać się do Mamy z prośbą.Ma jakiś tajny przepis od swojego taty.....:) Ta, troszkę soli, gryz...ORGAZM
Pozdrawiam..
Satoru [ Child of the Damned ]
wolę kwaszeniaki:)
Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]
Będą za tydzień :)
gladius1 [ Centurion ]
Kamionke dobrze jest przykryc pokrywka o mniejszej srednicy i na wierzch polozyc cos ciezkiego, zeby ogorki byly nieco ugniecione.
tygrysek [ behemot ]
widzę, że nie wszyscy wiedzą co to są ogórki małosolne :)
SULIK --> ogórki małosolne to takie niedorobione ogórki kwaszone, je się je zanim cała woda w której się "kąpią" skwasi się.
moja mamuśka robi ogórasy małosolne wyśmienite
a najbardziej lubię następnego dnia rano już je wcinać, choć przyznaję się, że często już późnym wieczorem pół surowe pół małosolne wcinam
massca [ ]
tygrysek - chyba każdy wielbiciel malosolnych tak robi :)) w zeszly roku juz na drugi dzien zacząlem podjadac, mocno posiłkując się solą sypna bezpośrednio na ogóra :)
teraz jade do poznania na weekend to sie spokojnie pokiszą dwa dni :)
zmudix [ palnik ]
U mnie właśnie zaczęły się małosolić :]]] Tylko czekać, aż się całkowicie małosolą :]]]]]]]]]]]]
Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]
massca no i ? Bo ja nie wytrzymałem i zrobiłem je sam :) Tesco ogóreki gruntowe 8,49......:) liście winogrona od teściów z szklarni......i powiem tylko tyle:leżę na podłodze sól , ogórki i :.....".....Nikt tego nie wie,jak ja kocham siebie
o sobie tylko śnie,nieważne dziewczyny,nie ważne przyczyny ja poprostu kocham się.."
massca [ ]
no cóż. musze byc szczery. nie wyszlo najlepiej. wszystko przez to chyba ze w weekend bylo cieplo, a mnie nie bylo w domu przez trzy dni. w sumie wyszly juz takie wczesno-kiszone a nie klasycznie małosolne. nie o ten smak mi chodziło, chociaz oczywiscie zjadlem przed chwila dwa czy trzy.
no trudno, pierwsze koty za ploty w tym sezonie. nastepne zrobie i bede na biezaco sprawdzal stan zakwaszenia :)
SULIK [ olewam zasady ]
Tygrysek --> a i wszystko jasne :) teraz już wim jak sie nazywają niedokwaszone ogórki kiszone - kto by pomyślał, ze to małosolone :)
wtakim razie też lubie, ale jednak preferuje bardziej kwaśne klimaty, ale kto wie moze moje kubeczki smakowe kiedyś stwierdzą, iż małosolone są lepsze - młody jeszcze jestem więc jeszcze długa kulinarna droga przedemną :)
Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]
massca -->Soł........trzymam kciucki mi jakimś cudem wyszły tak ,tak latem pachnące że aż .......ech.....
SULIK [ olewam zasady ]
massca --> tylko nie zapomniej sie przy "sprawdzaniu", zeby Ci coś zostało do zakwaszenia :)
to wiec mówicie, ze robi sie je podobnie jak kiszone tylko krócej ?? hmm... to Ciekawe - musze spróbować zrobić - jak mi sie nie uda to zawsze moege je dokiśić :D i zajadać z kanapeczkami (kiszony oguras w bułeczce z zółtym serkiem + do popicia herbakta z cytrynką - miodzio - kwaśnie miodzio :))
massca [ ]
sulik - co do klasycznych kiszonych to nie wiem dokladnie jak sie robi, zapytaj kogo innego. dobre malosolne maja taki świezy srodek (biały) i lekko przykiszoną skórke. w sumie to sa dobre na drugi dzien od wstawienia - ja ten moment niestety z powodu wyjazdu przegapilem.
Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]
massca-->apropos jestem drunk like a ,a jak turysta w Zakopanym?Abałt skuterów a co chcesz kupić .Coś faking trendi?Like Vespa or something?Mój tatuś ma hondę ( szczerze mówiąc nie wiem po co ,i nikt nie wie) ale czasami pożyczam:) Najsli,ryli.......(szkoda że w kasku trzeba pomykać:)
SULIK [ olewam zasady ]
massca --> małosolone z tego co wyczytałem skłądają się z:
- ogórków
- soli
- wody
- czosnku
- dodatki w zależności od preferencji autora
a skład kiszonych jest prawie ten sam :) więc z tego wynika iz po prostu będę musiał zacząć wczesnuiej jadać kiszone które robią się chyba z tydzień
małosolone jak powiedziałeś mają biały środek i lekko przykiszoną skórke
natomiast kiszone - jak pamiętam środek mają żółto-zielony, a skórke bardzo skiszoną :)
wiec to chyba te dwe potrawy to tosamo tylko w inny stadiach kiszenia
chyba będę musiał przeprowadzić poważne testy tychrze ogurasowych dań :)
Ezrael [ Very Impotent Person ]
Wiecie co? Jaaaa jednak wolę zagryźć kiszonym... :)
massca [ ]
sulik - kwestia lezy chyba w procesie kiszenia ogorkow na malosolne i kiszone, ale glowy nie dam. ja mialem dlugo malosolne w kamionce i nie zrobily sie kiszone tylko po prostu zgnily. kiszone musza byc chyba przechowywane w hermetycznie zamknietych sloikach.
Mr.Bungle [ Generaďż˝ ]
Hymm przepraszam.Point blank...
Davidian [ Konsul ]
hmm ja powiem jedno ten korzen chrzanu wyglada bardzo sugestywnie :)
A ogorki malosolne super sprawa wczoraj w Gentcie byly juz zrobione po 11,90 po jednym zjedlismy ale to nie to samo :)
Davidian
gladius [ Óglaigh na hÉireann ]
Małosolne powinny stać w chłodnym i ciemnym miejscu, przyciśnięte pokrywką a na niej np. dużym kamieniem. Co do proporcji to 3 łyżki stołowe soli na litr wody powinny starczyć. Do ogórków, oprócz kopru (badyle) i czosnku dodajemy też kawałki korzenia chrzanu.
massca [ ]
no wlasnie. a moje staly centralnie w kuchni, chyba sie za mocno zagrzaly przez te 3 dni.
SULIK [ olewam zasady ]
massca --> kiszone kisi sie w słikach przykrytych gazą oaptrunkową (czy czymś takim) - ale chyba po prostu jednak mają inny skład :)
będę musiał pokombinować :)
tygrysek [ behemot ]
massca --> za długo i pewno za gorąco, dlatego nie wyszły. Ale nie poddawaj sie, bo następnym razem będziesz pieścił swoje podniebienie.