GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik webmasterski cz.9

04.05.2003
16:32
smile
[1]

Quicky [ Senator ]

Kącik webmasterski cz.9

Odswiezam Kacik Webmasterski - kontynuujmy ta wspaniala tradycje i piszmy w naszym kaciku, drodzy webmasterzy!

Na poczatek zarzucam pierwszy temat :) - czy moglby mi ktos polecic DOBRY, internetowy kurs PHP, z ktorego najlepiej sam korzystal przy nauce tego jezyka?
Bardzo doskwiera mi brak jego znajomosci, a ilez mozna jechac na HTMLu. Prosze o pomoc.

04.05.2003
16:44
[2]

Speeed [ Gladiator ]

Po pierwsze - jeżeli chcesz bardzo dobrze opanować ten język, same kursy dostępne w globalnej wiosce nie wystarczą. Polecam zakup profesjonalnej książki, dzięki której PHP stanie przed Tobą otworem. :-) Konkretnego tytułu nie podam, gdyż wszystko zależy od grubości Twojego portfela. ;-)
Kwestia druga. HTML, a PHP to dwie zupełnie inne rzeczy. O ile HTML można nauczyć się w kilka dni, to PHP jest nieco trudniejszym językiem, co nie znaczy, iż jest nie do opanowania. Wręcz przeciwnie - według mnie PHP jest bardzo funkcjonalnym i stosunkowo nieskomplikowanym językiem programowania, w którym przy odrobinie wysiłku można osiągnąć całkiem przyzwoite efekty.

Zboczyłem z tematu, więc na koniec, rzucę chociaż jednym linkiem - może kurs dostępny na poniższych stronach do czegoś Ci się przyda:

04.05.2003
16:45
[3]

Imonate [ Pretorianin ]

Quicky - wysyłam Ci cos na temat PHP na @. Może sie przydać :D

04.05.2003
16:56
[4]

tadek[4] [ Legionista ]

Speeed -> mylisz sie drogi Watsonie, w internecie znajdziesz o wiele wiecej materialow do nauki PHP niz we wszystkich ksiazkach razem wzietych... bariera moze byc jedynie slaba znajomosc jezyka angielskiego

04.05.2003
16:59
[5]

Speeed [ Gladiator ]

tadek[4], mówiąc o braku odpowiednich pomocy dydaktycznych w Internecie, miałem na myśli polskie strony - przyznaj, iż w tej kwestii mam rację. Natomiast co do zagranicznych stron - nie wiem, nie sprawdzałem.

04.05.2003
16:59
smile
[6]

BukE [ Majster ]

..hmmm, można poszukać kursów tutaj, ale to witryna ogólnie webmasterska.. gorąco polecam.. <OK>

04.05.2003
19:06
smile
[7]

Quicky [ Senator ]

Speeed
Licze sie z tym ze PHP to juz troszke wyzsza szkola jazdy niz HTML, ale jak czegos chce to jestem bardzo uparty. :)
Jesli chodzi o ksiazki - kupilem jakis czas temu "PHP 4 - cwiczenia praktyczne" Helionu. Wedlug autorow jest to doskonale uzupelnienie kursow PHP. Pozostaje wierzyc i sprobowac cos zdzialac przy pomocy internetowego kursu (tx za link, kurs wyglada na lepszy od tych ktore przegladalem wczesniej) i ksiazki.

Imonate
Dzieki, moze sie to przyda, chociaz troche to obszerne jak na dokument Worda. :)

tadek[4]
Obawiam sie, ze nie znam na tyle dobrze angielskiego, zeby korzystac ze zrodel napisanych w tym jezyku...

04.05.2003
20:30
smile
[8]

Speeed [ Gladiator ]

Jeszcze jeden link - niezastąpiony, jeśli szukasz wyjaśnienia jakiejkolwiek funkcji:

PS. Zaopatrz się także w manuala (jest dostępny na php.net)

04.05.2003
21:38
[9]

Quicky [ Senator ]

Speeed
Jeszcze raz dzieki.

Zapraszam innych webmasterow do zglaszania swoich problemow, tudziez rozpoczynania nowych dyskusji zwiazanych z webmasteringiem w tym watku. Mam nadzieje, ze osoby odwiedzajace dawny kacik webmasterski sa jeszcze obecne na forum...

05.05.2003
15:35
smile
[10]

fifalk [ fifalkowiec ]

Quicky --> no pewnie, ze stara ekipa jets jeszcze na forum :-) przynajmniej czesc :-D ale ja aktualnie nie orbie zadnej www, wiec nie mam problemow, wiec tylko czytam a nie pisze :-) tak tylko zaznacze swoja obecosc :-)

05.05.2003
15:43
smile
[11]

bartek [ ]

Melduje sie :)

Osobiscie wciaz sie douczam, jak tylko bede mogl postaram sie pomoc, tylko pytajacych brak ;)

06.05.2003
19:50
[12]

Qbaa [ Generał ]

skoro reaktywowaliscie watek to zapytam tutaj

jak zrobic zeby z danych wpisywanych do formularza na stronie wyslac e-maila na moj adres? i nie chodzi mi o javascript, ktory otwiera program pocztowy z wypelnionymi polami, tylko zeby sie od razu wyslal na moje konto

06.05.2003
20:24
smile
[13]

bartek [ ]

1. Do otworzenia okienka domyslnego programu pocztowego wystarczy zwykle <a href="mailto:[email protected]">, bez javascriptu.

2. Wiele skryptow pod ponizszym adresem, podmenu Poczta

06.05.2003
20:25
[14]

van [ ignoruj mnie ]

A więc ja mam problem. Loknijcie na lkink.]
Kiedy podnaglowkiem kce dodac sobie iframe musze oczywiscie przdluzyc tableke z neglowkiem. Ale jak jzu to zrobie to mi znika tablka dolna:(
HEEEELP

06.05.2003
20:29
[15]

bartek [ ]

Szczerze powiedziawszy nie zrozumialem problemu, ale jesli masz problemy z usadowieniem plywajacej ramki w centrum strony (domyslam sie, ze o to chodzilo) - najlepiej uzyj do tego tabel.

06.05.2003
20:32
[16]

van [ ignoruj mnie ]

A obejzales dokument?
Mam tebele.
Ale kiedy ustawie sobie odpowiednia dlugosc tabeli to mi znika tabelka ktora est pod nia.

06.05.2003
20:46
[17]

Qbaa [ Generał ]

widze ze nie zostalem zrozumiany :/

wiec jeszcze raz - jak zrobic, zeby wyslac formularzze strony na mojego maila, wiem ze musi byc uzyte php albo cos w tych klimatach
ps dokladnie napisalem ze nie chodzi mi o sposoby, ze przegladarka otwiera program pocztowy, a ty bartek uparcie to mi doradzasz :)

06.05.2003
21:05
[18]

KRIS_007 [ 1mm[]R+4l ]

Qbaa ---> moze byc PHP lub JS z uzyciem formularza wpisujac zamast stronki swojego maila i najlepiej dac zeby sysylalo jako text. Wiem ze tak pobierznie ale musze juz konczyc ale wiecej znajdziesz w jakims qrsie o JS i formularzach.

06.05.2003
21:12
[19]

bartek [ ]

Qbaa:

Nie doradzalem niczego, pisalem tylko, iz sposob, ktory potepiasz nie ma nic wspolnego z JavaScriptem.
Widziales kursy, do ktorych adres podalem? Osobiscie zrozumialem, iz chodzi Ci o skrypt, ktory nie otwiera okno domyslego 'wysylacza' listow, tylko jest integralna czescia strony...

06.05.2003
21:17
smile
[20]

Sephion [ One Winged Angel ]

To pytanie z pogranicza tematyki webmasterskiej ale nowego watku nie ma sensu zakladac. Czy zna ktos jakies dosyc dobre darmowe forum, potrzebuje takiego na najblizsze dni i zabradzo nie wiem gdzie zalozyc.

06.05.2003
21:33
[21]

Lander1 [ Konsul ]

Witam, dopiero zaczynam swoją działalność webmasterską moja str. to www.aresss.republika.pl, w najbliższej przyszłości mam zamiar zrobić przyciski w spisie treści i jak będzie więcej aktywnch( i wogóle) gości zrobię może prawe menu z ankietą i banerami popularnych stron temtycznych, na których toczą się konkursy (ale zawsze bierze mnie jakaś niechęć jak patrzę na baner)... Jak macie jakieś uwagi na temat www to piszcie proszę.
Pytanie:
Czy można było by tak zrobić, że bezwzględu na rozdz. w jakiej oglądamy str. zawsze na dole był jakiś link w spiseie treści. I żeby nie pojawiał się pasek przewijania.

06.05.2003
22:18
[22]

Qbaa [ Generał ]

bartek ---> ok, to wynika z tego ze sie niejasno wyrazilem w pierwszym poscie

no to jeszcze prosciej :)

wchodzi gostek na moja strone, wpisuje swojego maila, ksywke i wiadomosc do mnie, po nacisnieciu wyslij, od razu, bez otwierania czegokolwiek innego idzie do mnie mail. i to wsio, jesli sami nie wiecie to moze znacie jakies strony z darmowymi skryptami php, wsrod ktorych moze byc cos takiego

06.05.2003
22:39
[23]

fifalk [ fifalkowiec ]

Qbaa --> sluzy do tego funkcja mail. ale nie uzyjesz jej nigdzie na darmowym serverze - zawsze jest blokowana. no chyba ze masz zamiar postawic wlasny server :-)

07.05.2003
16:08
smile
[24]

Qbaa [ Generał ]

dzieki za zainteresowanie,...
ale na szczescie z pomoca przyszedl mi kurs wimmera - response-o-matic - genialne narzedzie :)

07.05.2003
16:32
[25]

Psychol [ yellow_koza ]

czy ktos wie jak zmienic kodowanie w tomcacie [serwer postawiony na NT]....
w html'u kodowanie jest gites - problem z tomcatem : nie pokazuje polskich znakow

stronki zrobione w domu - zwykly html sa pokazywane dobrze; natomiast po zmianie na format .jsp i wrzuceniu na serwer tomcatowy robia sie krzaki

dz

09.05.2003
21:12
[26]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

jak zrobic zeby tlo sie resizowalo do wielkosci strony? tzn. nie powtarzalo sie tylko resize i na calym ekranie byl jeden plik

09.05.2003
21:44
[27]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

przydatne bylby takze linki z helpami do nuke'a (tzn. ogolnie kofiguracja templejtow, pisanie modulow itd.)

12.05.2003
19:50
smile
[28]

ghost666 [ 666st Ghost of Doom ]

Witajcie, mam problem ze stylami ;)

<table style="left: 200px; top: 100px; position: absolute;" height=300 width=800>
<IFRAME HEIGHT=300 WIDTH=800 NAME="site" SRC="glowna.html" frameborder="0" style="
Scrollbar-Base-Color: white;
Scrollbar-Arrow-Color: white;
Scrollbar-Highlight-Color: white;
Scrollbar-Shadow-Color: white;
Scrollbar-Dark-Shadow-Color: white;">
hm... lol - twoja przeglądarka nieobsługuje pływających ramek ;(
</IFRAME>
<tbody></tbody>
</table>

problem jest z tym ze gdzies tu jest błąd i wcale suwak koloru nie zmienia :/

a po drugie - jak wyłączyć (kompletnie, na amen) suwak w głównej stronie? zadne scrolling=no nie działa ;(

z góry dzieki za pomoc :)

12.05.2003
23:54
[29]

Qbaa [ Generał ]

ALL ---> tyle osob oferowalo ze nie pisze tylko dlatego bo nie zadaja pytan, teraz sa pytania i ciagle sa pozostawione bez odpowiedzi...

ghost ---> (drugie pytanie) w stylach musisz przypisac overflow: hidden dla BODY

13.05.2003
06:09
smile
[30]

ghost666 [ 666st Ghost of Doom ]

qbaa ---> thx wielkie ;)

13.05.2003
07:48
[31]

Dwalin [ Reggae ]

Zapraszam do ocenienia strony zrobionejej przezemnie dla kumpla: www.1d.prv.pl

A teraz moge wreszcie wziąść się za stonę o sobię :)

13.05.2003
08:15
[32]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Super ;-)
HTML RULZ !!! Właśnie robie swoją stronkę (Twierdza gier, musze to dalej pociągnąć, bo zwyczanie czuje potrzebe tworzenia tego sajta)

13.05.2003
09:14
smile
[33]

KaWuHa [ Konsul ]

Według mnie PHP nie można się nauczyć poprzez kursy internetowe, ale jeśli się uprzeć możesz przeczytać kurs na www.ygreg.pl i manual PHP znajdujący się na www.php.net/manual/pl ! A jak chcesz kupićjakąś książkę to polecam PHP: Programownaie sieci Web(czy jakoś tak) wydawnictwa Robomatic! Pdobna pozycja(tylko inne tłumaczenie)znajdziesz w wydawnictwie Helion! Życzę dobrego wyboru! :)

13.05.2003
16:09
[34]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Szukałem książki o PHP w moim mieście, ale oczywiście nie ma ;-( Zamówie sobie przez net bo inaczej nie będę miał tej książki.

13.05.2003
16:23
smile
[35]

Regis [ ]

HaWuHa --> Pozwole sobie stwierdzic, ze bardzo sie mylisz... Jak ktos ma duzo samzaparcia t onauczyc sie z tutoriali wszystkiego. Ja osobiscie za tym nie przepadam, ale z braku kasy na ksiazki PHP i MySQL-a nauczylem sie wylacznie z kursow internetowych. Podobnie teraz z OpenGL-em - choc nauka idzie mi wolno, ale i tak dobrych ksiazek o tym nie ma. Kasy starczylo mi tylko na 6 ksiazek o C++ (z czego 3 to Symfonia C++, a 2 Pasja C++) oraz na jedna ksiazke o Pascalu na samym poczatku mojej nauki :)

13.05.2003
16:51
[36]

Ptosio [ Legionista ]

Hehe ja dopiero sie html ucze.od soboty.zrobilem nawet stronke o nowym mag:www.piecgames.prv.plZrobiłem licznik na tej stronie (www.liczniki.prv.pl) ale on nie działa!kto wie czemu?

13.05.2003
17:06
[37]

Regis [ ]

Strona tego piecgames to jakas pomylka... Wszystko w .doc - ach... na moj gust 1/10... Co do licznika, to moze nie dzialac np. dlatego, ze pliku z liczba odwiedzin nie ustawiles jako "umozliw zapis przez innych" (bodajze chmod 777)

13.05.2003
17:24
[38]

M-Hunter [ The Jester Race ]

Ptosio --> Radzę wam :
1. Nauczyć się HTML
2. Nauczyć sie CSS
3. Poczytać artykuła takie jakn "Poradnik młodego webmastera" albo coś takiego
4. Pobawić sie photosopem. 30 minut pracy i oto efetk :

13.05.2003
17:46
smile
[39]

Qbaa [ Generał ]

ghost ---> prosze bardzo :)
i nastepna dawka

1. style mozna umieszczac: tak jak ty to zrobiles, lub w sekcji head w <style> albo tez z zewnetrznego pliku - w head <LINK REL="stylesheet" HREF="style.css" TYPE="text/css">
2. kolor paskow w ramce:
index.html
<body style="overflow: hidden;">
<IFRAME HEIGHT=300 WIDTH=800 NAME="site" SRC="glowna.html" frameborder="0">
twoja przeglądarka nieobsługuje pływających ramek<br><a href="glowna.html">przenies mnie na strone bez uzycia plywajacych ramek</a></IFRAME>
</body>

paski.css
body ‹Scrollbar-Base-Color: white; Scrollbar-Arrow-Color: white; Scrollbar-Highlight-Color: white; Scrollbar-Shadow-Color: white; Scrollbar-Dark-Shadow-Color: white;›

glowna.html
<head>
<LINK REL="stylesheet" HREF="paski.css" TYPE="text/css">
</head>

mam nadzieje ze zadziala

14.05.2003
18:00
[40]

Ptosio [ Legionista ]

1.Cały czas się ucze
2.Nawet o tym nie słyszałem
3.Skąd to wziąść?
4.trzeba najpierw go mieć

16.05.2003
16:43
smile
[41]

yuppie [ Generał ]

Mam pytanie, a nie chcę zakładać nowego wątka. Pytanie brzmi:
"Jak się robi wygięcia w tabelkach?"
Zwykłe tabelki w HTML z kątami prostymi, nie są dla mnie wystarczające.

16.05.2003
16:53
[42]

Regis [ ]

Ptosio -->

1. Powodzenia :)
2. To uzyj wyszukiwarki i sie tego tez ucz - HTML + CSS to teraz podstawa...
3. Z internetu...
4. A nie masz znajomego pi... ekhm... tego... no... korsarza ? Chyba ze chcesz kupic program za 4 000 zl :)

yuppie -->

Robi sie je za pomoca obrazkow. Robisz obrazek przedstawiajacy tlo tabeli z "zaokraglonymi" rogami i wstawiasz go za tlo, a w tabelce do ktorej go wstawiasz likwidujesz linie - BORDER = 0 (opcjonalnie jeszcze CELLSPACING = 0 CELLPADDING = 0)

17.05.2003
09:46
[43]

Dwalin [ Reggae ]

Może mi ktoś podać skrypta, który powoduje, że buttony są jakby przezroczyste a po najechaniu na niego uzyskuje normalny odcień. Chodzi o to żeby przejście z przezroczystości było płynne a nie natychmiastowe...

17.05.2003
19:15
[44]

Dwalin [ Reggae ]

^^ UP ^^

17.05.2003
19:18
[45]

Regis [ ]

www.scrypty.com

Albo poszukaj w wyszukiwarkach skryptu "Blur" - ja go kiedys mialem pod taka nazwa...

17.05.2003
19:26
smile
[46]

ghost666 [ 666st Ghost of Doom ]

Qbaa ---> wiesz co? nie działa :/

18.05.2003
16:54
[47]

Dwalin [ Reggae ]

Tym razem poszukuje skryptu dzięki któremu mógłbym umieścić na stronie taki msg board jak np. na stronie:

18.05.2003
20:12
[48]

Dwalin [ Reggae ]

Czy nikt tu nie zagląda ??

19.05.2003
17:21
[49]

Qbaa [ Generał ]

ghost ---> hmmm pisalem to z pamieci, teraz wyprobowalem i niestety to samo co u ciebie, probowalem tez roznych innych kombinacji i nie dziala :/ ... jesli narobilem ci przez to nadzieji to sory ;)

02.06.2003
23:02
smile
[50]

Caleb [ The Evil That Men Do ]

Witam. Mam pewien problem dotyczący odsyłaczy:
Mam 3 ramki. Chce, żeby po kliknieciu w przycisk na jednej z nich, zawartość 2 pozostałych się zmieniła. Normalnie (samym HTMLem) sie tego nie da zrobić, bo próbowałem. Zawsze działa tylko 1 odsyłacz. Tutaj potrzebny jest chyba jakiś skrypt, czy coś. Nie wiecie może jak to zrobić?

04.06.2003
15:45
[51]

Caleb [ The Evil That Men Do ]

^

05.06.2003
20:20
[52]

XaRaF [ Pretorianin ]

witam
na dzien dobry kilka pytanek:
1. tworzac menu zastosowalem opcje onmouseover, onmouseout i wszystko cacy,... ale chcialbym aby po kliknieciu wybranego dzialu i zaladowaniu go w ramce obok dzial ten byl odkryty, aby patrzac na menu wiadome bylo ze jestesmy w tej chwili tutaj a nie gdzie indziej. jakies propozycje jak to rozwiazac? zastanawialem sie nad opcja onclic tylko problem z parametrami - ktos pomoze??
2. czy ktos stosowal polecenie object? nie wiem w jaki sposob pozbyc sie tego obramowania, jakie sie pojawia? jakies propozycje? btw> wiem ze sa plywajace ramki i poki co z nich korzystam, ale uparlem sie na to object :)
3. czy istnieje mozliwosc by po zastosowaniu plywajacych ramek lub object w parametrach wstawic cos co sprawialoby ze wielkosc ramki dopasowywala sie automatycznie do wielkosci otwartego okna przegladarki (rozdzielczosci), np automatyczne skalowanie czy cos innego?? da rade??
pozdrawiam

05.06.2003
20:57
[53]

Qbaa [ Generał ]

Caleb ---> przedtem probowalem znalezc to w sieci, okazalo sie ze mam prosty tutorial do roznych rzeczy w js na dysku :)
metoda ktora tam pokazuja ma swoje wady i zalety, zauwazysz je w uzytkowaniu
jesli chcesz wysle ci to na @


Xaraf --->
1. poproboj w stronie ktora jest jako plywajaca ramka zrobic
<body onLoad="parent.document.name obrazka.src=obrazek po najechaniu">
ale chyba lepiej bedzie jak utworzysz funkcje, chociaz nie mam pewnosci czy to wogole zadziala, jak nie to kombinuj dalej, a jak ci sie nie chce to przeslij to co masz na razie ([email protected]) :)
2. nie wiem wogole co to ten object, podaj gdzie o tym czytales
3. tu wydaje mi sie ze nie trzeba js (chyba ze cos zle zrozumialem), w body indexu robisz
style="margin: 0;"
jesli masz plywajaca to
width="100%" height="100%"
a jak normalne ramki to
<frameset rows="100%,*" framespacing="0" frameborder="0">
lub oczywiscie
<frameset cols="45px,*" framespacing="0" frameborder="0">

07.06.2003
09:43
[54]

Caleb [ The Evil That Men Do ]

Qbaa ---> byłbym wdzięczny :)

07.06.2003
13:43
[55]

bartek [ ]

XaRaF, odnosnie trzeciego pytania - stawiano je wiele razy i odpowiedz byla zawsze taka sama 'PHP'. Niestety :/

Qbaa, 100% nic nie da, gdyz strony sa nierzadko duuzo dluzsze niz rodzielczosc monitora... gdyby tylko dalo sie dopisac te 100% wzgledem objetosci... ehhh...

07.06.2003
21:48
[56]

XaRaF [ Pretorianin ]

bartek -> rzeczywiście 100% nie załatwia sprawy... hmmm PHP... ja dopiero z html'em zaczynam a tu jeszcze bawić się PHP... masz może jakiegoś gotowca do przerobienia, link do jakiegoś łopatologicznego kursu, do połowy tygodnia raczej czasu nie znajde żeby coś szukać - sesja się zaczyna a tu jeszcze trzeba jeden wpis załatwić - więc byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie info ew. słać na maila: [email protected]

thx & pozdrawiam

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.