GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

El problemo: ECS K7S5A + Zoltrix Phantom (Win ME). Help!

16.04.2003
09:05
smile
[1]

draczeek [ Konsul ]

El problemo: ECS K7S5A + Zoltrix Phantom (Win ME). Help!

UWAGA! W tym wątku nie marudzimy na ECS, Zoltrixa, Win ME, ani wogóle na nic.
Jeno świetnie się bawimy próbując rozwiązać moje el problemo. THX! :)))

Komputer chodził (i chodzi) jak złoto. Stabilnie i czysto, że tak powiem. No i próba włożenia jakiegokolwiek modemu (Zoltrix Phantom PCI, Pentagram Omen PCI) kończył się kompletną porażką. Próbowałem na różnych slotach PCI, wszedzie to samo. Urządzenie jest widziane przez płytę gł. i Windowsa, ale w trakcie instalacji sterowników, następuje zwis.
Alt+Ctrl+Del i wtedy można przerwać tę zawieszoną instalację sterowników.

Miał ktoś z Was coś takiego. Znacie rozwiązanie problemu.

16.04.2003
09:14
smile
[2]

SEW [ Generał ]

draczeek--> tez mam problem z ECSem. Mam modem pentagram Omen i gdy siedze troche na necie(niezaleznie jak dlugo jestem podlaczony) po pewnym czasie ekran robi sie czarny i nie mozna nic zrobic, ale komp normalnie pracuje i monitor tez sie niewylancza . Niestety niewiem coto jest. Ja biore w swoim przypadku pod uwage spalony modem. Ale glowy niedam. Atobie radze update plyty glownej :)

16.04.2003
09:25
[3]

Bri [ Konsul ]

sory draczeek tu sie nie da nie marudzic na ECS'a ::)
ja go wogole nie lubie i przyklady moge podac tylko zle.
sprobuj windy xp lub modemow zewnetrznych albo nowego biosu do plyty
pozdrawiam

16.04.2003
11:32
[4]

FalconTm [ Generał ]

Hmm, instalowalem Zoltrixa Phantoma i Spirita na K7S5A, chodzily
bez zajakniecia.Pewien jestes ze modem sprawny, ewentualnie
moze zle sterowniki sciagnales (nie ten model)

16.04.2003
11:37
[5]

FalconTm [ Generał ]

Poza tym stery ktore mialem byly pakowane,
nie bylo autoinstalacji poprzez setup, tylko reczna
instalacja po wykryciu przez system PCI Serial Communication Device.
Sila rzeczy nie powinno byc zwisu przy aktualizacji sterow, poniewaz modem nie jest
w tym momencie inicjalizowany, w najgorszym przypadku wysypie sie w trakcie
proby nawiazania polaczenia.

16.04.2003
11:55
[6]

FalconTm [ Generał ]

Chcialbym takze zauwazyc, iz pod W9x sa inne stery niz Me

16.04.2003
11:56
[7]

FalconTm [ Generał ]

W9X

16.04.2003
11:57
[8]

FalconTm [ Generał ]

Me eeeee... :)))

16.04.2003
12:25
smile
[9]

draczeek [ Konsul ]

FalconTm --> Thx za rzeczowe podejście do problemu.

Biegałem właśnie wczoraj do bloku obok, żeby ściągnąc ze strony Zoltrixa te sterowniki. Dokładnie te strony co dałeś na screenach. Spakowane ZIP-em. Wersja dla ME.

1. Wkładam modem i dokręcam śrubkę :)
2. Włączam sprzęt i odczytuje z takiej tabelki co to się pokazuje przed ładowaniem systemu, że modem wziął sobie IRQ5 (ewentualnie IRQ11 - jeśli w innym slocie PCI)
3. Ładuje sie sytem Win Meeeeeeee
4. Pojawia sie okienko "Znaleziono nowy sprzęt - PCI Communication Device"; podaję lokalizację sterownika (wcześniej sobie rozpakowałem oczywiście do katalogu na dysku); klikam "Dalej"
5. Pojawia się okienko z informacją, że znaleziono sterownik do urządzania; klikam "Dalej"
6. i to by było na tyle, czyli wieczna klepsydra.
7. Alt+Ctrl+Del i robię "Zakończ zadanie"
8. System ładuje się do końca (ikony, pasek, itp.)
9. Mój komputer --> Właściwości --> Menadżer urządzeń --> Odświerz
10. patrz pkt. 4-7
11. Na liście urządzeń pojawia mi sie modem, ale z wykrzyknikiem

Jakieś pomysły ???

Aha! Wziąłem go do swojego kompa (Win98SE) - zainstalował się i zadziałał od razu. Oczywiście ze sterami dla 98.
Może te sterowniki dla Meee są skopane? Może biosa upgredować? Może przekonać człowieka, żeby się przprosił z Win98? Jeszcze jakieś propozycje?

16.04.2003
12:36
[10]

FalconTm [ Generał ]

Rozumiem, ze to fresh install bez poprzednich wersji sterownika,
byly jakies inne wczesniej instalowane?
Ewentualnie sprobuj aktualizowac stery bez usuwania urzadzenia z wykrzyknikiem
z poziomu menedzera urzadzen ("aktualizuj sterownik")
Przerwanie nie jest wspoldzielone?
Mozna takze probowac wylaczac ACPI w biosie, ale wtedy bez reinstalacji
OS ciezko bedzie sie obejsc.
Byc moze, ze sterownik niepotrafi zmappowac wirtualnego portu szeregowego
com 3 lub com4.
Mozesz takze opcja sterownika w menedzeze w dodanych zakladkach uzyc opcji uninstall
i po restarcie ponownie pokombinowac , jezeli wogole sie takie zakladki pojawily.

16.04.2003
12:57
smile
[11]

draczeek [ Konsul ]

>> Rozumiem, ze to fresh install bez poprzednich wersji sterownika,
>> byly jakies inne wczesniej instalowane?
Tak. To był fresh install.

>> Ewentualnie sprobuj aktualizowac stery bez usuwania urzadzenia z wykrzyknikiem
>> z poziomu menedzera urzadzen ("aktualizuj sterownik")
Próbowałem ---> qpa :)

>> Przerwanie nie jest wspoldzielone?
Jest współdzielone
11 - ACPI
11 - AC'97 sound
Spróbowałem wyłączyć ACPI - zaczął mi wyszukiwać stery do "BIOS P'n'P" - pomógł szybki reset i ponowne włączenie ACPI w BIOS'ie. :))) Staram się na razie rozwiązać problem bez reinstalacji systemu. Jeśli już do tego dojdzie przekonam faceta do Win98 SE.

Właściwie to powyłączałem wszystko co się dało, by pozwalniać przerwania, ale modem zupełnie to ignorował (albo 5, albo 11)

>> Mozna takze probowac wylaczac ACPI w biosie, ale wtedy bez reinstalacji
>> OS ciezko bedzie sie obejsc.
No właśnie. Jak wyżej.

>> Byc moze, ze sterownik niepotrafi zmappowac wirtualnego portu szeregowego
>> com 3 lub com4.
To on chyba nieiele potrafi :) , bo WinMe nie miał już żadnych portów COM - wyłączone w BIOS'ie. Mół sobie spokojnie wziąć COM1 lub COM2.

>> Mozesz takze opcja sterownika w menedzeze w dodanych zakladkach uzyc opcji uninstall
>> i po restarcie ponownie pokombinowac , jezeli wogole sie takie zakladki pojawily.
Sie nie pojawiły.

Walczymy dalej? W każdym bądź razie DZIĘKI i jak mi się uda problemo rozwiązać to na pewno tu to opiszę.

16.04.2003
13:28
[12]

FalconTm [ Generał ]

"bo WinMe nie miał już żadnych portów COM - wyłączone w BIOS'ie."

Wlacz na probe Com1 na przyklad i wtedy sprobuj, byc moze to kwestia
nieaktywnego sterownika portu szeregowego.

W ECS K7S5A jest dosc dziwnie rozwiazana sprawa z IRQ
Bios nie przydziela nowego nieuzywanego, tylko przesuwa
istniejace w zaleznosci do ktorego portu PCI wepchniesz :)
Mozesz wyjac na probe inne urzadzenia PCI pozostawiajac tylko modem.
Po ponownym wlozeniu kart powinny one ruszyc "po staremu" - olej to co
bedzie monitowal po wyjeciu, przy ponownym obsadzeniu w tej samej kolejnosci
wszystko powinno wrocic do normy.Oczywiscie na czas proby mozesz takze wylaczyc USB i AC97 Sound.
Zakladam ze opcja w biosie AC97 Modem jest nieustajaco wylaczona :)

16.04.2003
13:43
[13]

draczeek [ Konsul ]

Muszę Ci przryznać, że bardzo czytelnie wszystko tłumaczysz.. :)

Spróbuję z tym COM1 !

Nie ma innych urządzeń PCI. Praktycznie jest to pierwsze tego typu urządznie w tym komputerze. Mam całą drabinę do dyspozycji. Nie chciało mi się wyłamywać zaślepek, coby sprawdzać czy to możliwe by na każdym slocie modem dostawał inne przerwanie. Zresztą wczoraj straciłem już wiarę, że się uda.

Tak. Opcja "AC97 modem" była permamentnie "Disabled".

16.04.2003
13:56
[14]

FalconTm [ Generał ]

Z tym przesuwaniem przerwan mialem na mysli taka np. sytuacje:

PCI 5 --- SB Live IRQ 10
PCI 3 --- 3 Com NIC IRQ 5

Po wlozeniu nowej karty do PCI 2 wyglada tak:

SB Live IRQ inne, wczesniej nie przydzielone dla kart
3 Com NIC IRQ 10
Nowa karta IRQ 5

Jak widac nie dodaje nowego IRQ do nowej karty, tylko mappuje od "dupy strony" :)

Pisales wczesniej ze modem "laduje" na IRQ 5 lub 11, bedac niezmiennie w jednym porcie,
wiec pokombinowal bym w stanie IRQ 5, a przerwanie ACPI (11 jak wyczytalem) zostawilbym
w spokoju, chociaz nie zdarzyla sie u mnie sytuacja , aby jakiekolwiek urzadzenie dzielilo
przerwanie z ACPI.Ba, nawet po wylaczeniu ACPI przerwanie ktore zajmowalo jest nadal niedostepne
dla reszty kompa (sic!)

16.04.2003
14:16
[15]

Nagash [ Pretorianin ]

draczek -> jak w menadzerze urzadzen pokaze ci ikone modemu z wykrzyknikiem to kliknij na wlasciwosci, a nastepnie na zasoby i opcje "ustaw konf. recznie", potem ok - powinno pomoc, bo sam tak mialem kiedys :)

16.04.2003
14:28
smile
[16]

draczeek [ Konsul ]

Nagash ---> Próbowałem.
"Odptaszyłem" tego checkbox'a i:
- Przerwanie nie daje się zmienić.
- wszystkie dostępne zakresy pamięci są zajęte (w konflikcie) właśnie z tym cholernym ACPI.

FalconTm ----> Faktycznie "od ogona" :)
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ABIT'y i ASUS'y gdzie każdemu slotowi PCI można w BIOS'ie na twardo przypisać przerwanie. Ale to chyba też nie zawsze działa.

Uwaga!!! Od terza aż do odwołania można zacząć narzekać na ECS'a, wszelkiej maści WinModemy oraz Windowsa Meee :))))

^%@$^@ ECS !!!

17.04.2003
11:41
[17]

FalconTm [ Generał ]

Fuck Me eeee :)))

A tak sobie jeszcze pomyslalem - sprobuj kliknac RMB na pliku .inf
z katalogu driverow i wybierz zainstaluj ,zobaczymy co wtedy bedzie :)

Pozdro

17.04.2003
12:27
smile
[18]

draczeek [ Konsul ]

>> Pozdro
Pozdro i BigTHX !!!

Już po problemie. Wziąłem modem z mojego komputerka (Microcom 56 L) włożyłem do tego głupiego ECS'a i Win Meeee zainstalował go sobie bez problemu (nawet nie musiałem wkładać płytki ze sterownikami). W zamian wziąłem tego Zoltrix'a Phantom'a i wszystko gra! Ile można bić się z głupią konfiguracją sprzętową? Prawda?!

Klasa modemu ta sama tylko producent (Zoltrix) IMHO gorszy. Ten Zoltrix ma cóś takiego jak SpeakerPhone, czyli wyjście na headset (mam nawet coś takiego w domu), ale za diabła nie mogę tego porawnie uruchomić, tzn. słyszę głos kobiety z informacji telefonicznej (913), a one mnie nie. :) Mikrofon na 100% jest OK. Korzystałem z systemowego (Win98SE) programu "Telefon". Nie przeglądałem jeszcze płytki - może tam jest jakiś programik?

Czyli moje nowe pytanie brzmi:
Jak uaktywnić wejście mikrofonowe w WinModemie Zoltrix Phantom ?

17.04.2003
19:16
[19]

draczeek [ Konsul ]

up

17.04.2003
20:57
[20]

ELWIS14 [ Konsul ]

moze to głupie co ci doradze alemoze zrobisz tak

wkładasz modemik i jak przy starcie kompa windos prosi strery zainstaluj mu te windowsowe czyli standardowy modem
a dopiero potem spróbuj zainstalować orginalne nie wiem czy dobrze radze ale tak przyjmniej jest w kartach graficznych ze jak windowsowej nie zainstalujesz to normalych sterów też nie

18.04.2003
10:59
[21]

FalconTm [ Generał ]

Draczeek --->Na windowsowym "telefonie" nie udalo mnie sie byc slyszalnym :)
Zainstalowalem program od Spirita (pewnie ten sam) Voice cos tam
i pobawilem sie parametrem czulosci mikrofonu.Pomoglo, ale dzialalo tylko
w tym programie :(

Pozdro

18.04.2003
14:01
smile
[22]

draczeek [ Konsul ]

OK!

Już z tym nie walczę! Grunt, aby działo.
Spokojnych Świąt!

____________________________________________
Oficjalny koniec wątku

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.