GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Znalezione w sieci - "Ciasto owocowe" :-)

28.02.2003
12:28
smile
[1]

alan09 [ Konsul ]

Znalezione w sieci - "Ciasto owocowe" :-)

Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe

Składniki:
- 1 kostka masła,
- 2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców,
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.
Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp utensylia kuchenne.
Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba - by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła, dodaj łyżeczke cukru i ubjaj dalej. W miedzyczasie sprawdź czy whisky jest na pewno taka jak trzeba. Najlepiej duza sklaneczke. Ale pycha! Otfórz druga butelkie jeźli czeba.
Wszuć do mnisk dwa jajki, obje szklankui z owosami i upijaj je mkserem. Jeźli szkło ukwi w mnikszerze to wyźmij jwe źrubokretem. Sprawś jakoź wiski żepy poitem gośie nie mufili sze jest trojnoca. Wszuś do mniszki szyśka sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, ufieś mni sze to siem fsale nie liszy so fszuśisz! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysjko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wykl ej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, samkknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostaej s pieszenia siasta i iś spaś.

Życze miłego pieczenia

28.02.2003
12:29
[2]

Caleb [ The Evil That Men Do ]

było

28.02.2003
12:35
[3]

Luty Tur [ Generał ]

wisky moja wisky ...

28.02.2003
12:37
[4]

Hayabusa [ Niecnie Pełzająca Świnia ]

heh, nie takei złe ale nie dla mnie. Nie lubię whisky...

28.02.2003
12:54
smile
[5]

xywex [ mlask mlask! ]

a to w razie barku whisky:

Tym razem chcieliśmy zaproponować domową metodę destylacji alkoholu etylowego powstałego w wyniku fermentacji drożdzy. Dlaczego nazwa1410. Otóż jest to skrót od składników głównych tj.1kg cukru, 4litry wody,10 dkg drożdzy. Oprócz tego należy zgromadzić :
a. bańkę na mleko (najlepiej ukraść rolnikowi który wystawia rano udój)
b. rurkę miedzianą kilka metrów o śr. 5-8mm
c. termometr c.o (0-150 °C.)
d. dwa arkusze blachy ocynk.
W pokrywie bańki wykonujemy dwa otwory. W jednym otworze zamontujemy termometr, a drugi posłuży nam do wyprowadzenia destylatu i należy wlutować tam rurkę, do której połączymy rurkę dest. do chłodnicy. Z rurki miedzianej musimy wykonać wężownicę i polega to na tym aby odcinek rurki nawinąć na jakimś wałku.
Ilość zwoi jest obojętna i musi się zmieścić w chłodnicy. Z jednego arkusza należy zwinąć rulon (walec), z pozostałej blachy należy wykonać denka i polutować
z korpusem. Z dna walca należy wykonać po dwa otwory z jednej i drugiej strony. W otworach tych będziemy montować wejście wody par alkoholu i wyjścia tych mediów.
A teraz do produkcji w balonie od wina należy dodać cukier, wodę, drożdze, skład podstawowy można zwielokrotnić ważne jest aby utrzymać proporcje. Można dodać
również skórki pomarańczy, rodzynki. Po 3-4 tygodniach fermentacji rozpoczynamy destylację. Napełniamy bańkę do 1/3 obj. zamykamy pokrywę i łączymy wszystkie rurki w/g schematu. Gotujemy tak aby temperatura wynosiła 95-97°C. Wszystkie frakcje, które się zdestylują przy temperaturach niższych nie należy wykorzystywać. Gdy wyczerpie się pierwszy wkład należy zalać maszynę ponownie, ale bardzo ważnym jest, że ABY OTWORZYĆ APARATURĘ NALEŻY POCZEKAĆ AŻ OSTYGNIE I SPADNIE CIŚNIENIE). Miłych wrażeń przy produkcji i ......

28.02.2003
20:35
[6]

Novus [ Generał ]

wszystko pieknie, ale taki bimberek tak "destylowany" bedzie baaaardzo zanieczyszczony i niebezpieczny, nie mowiac ze uworzy sie metanol takze.

28.02.2003
20:38
[7]

SULIK [ olewam zasady ]

Novus --> no to co trzeba szybko pić bo się ściemnia :)

alan09 --> ech ja co drugi dzień to ciasto pieke :)

© 2000-2021 GRY-OnLine S.A.