GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Ale jaja...

21.02.2003
02:41
smile
[1]

YogiYogi [ Pretorianin ]

Ale jaja...

Cholera jasna! Chcialem przed chwila ugotowac jajka na miękko (nie własne) i po raz kolejny zrobily sie na twardo!!!
Czy moze ktos mi rzeczowo powiedziec jak ugotowac jajko na miękko ale tak, zeby zoltko bylo plynniutkie a bialko nie plywalo ?
Od razu zastrzegam ze nie interesuja mnie opisy chinskich i/lub sredniowiecznych tortur - jajka pochadza od kury i maja byc do konsumpcji

Serdeczne dzieki

21.02.2003
02:43
[2]

bumcykcyk [ Centurion ]

chyba 2 minuty albo 3 ale nie mam pewności

21.02.2003
03:24
smile
[3]

YogiYogi [ Pretorianin ]

No to chyba za krotko ... jak zrobilem na 3 minuty to mi sie wylalo :(
I chodzi o opis jak dlugo po wlozeniu (do wrzatku czy do zimnej) i czy od momentu zagotowania czy wlozenia...
Po prostu algorytm gotowania jaja na miekko

Ale dzieki na info

21.02.2003
03:35
[4]

temp2 [ Konsul ]

Wrzuc jajo jaja do wody i "zagotuj" w momencie wrzenia wody jaja beda w-pol miekie a pozniej juz tylko nadajace sie do jedzenia z musztarda or majonezem....

21.02.2003
09:52
smile
[5]

K@mil [ Wirnik ]

YogiYogi ====> Po 3 minutach miękkie ?? To ty masz jakieś nienormalne jaja, mi po 2 min 45 sek są idealne :-). Od czasu gotowania się wody oczywiście.

21.02.2003
09:57
[6]

martusi_a [ Dezerterka z Krainy Snów ]

Panowie, nie znacie się na gotowaniu ;)

Jajka wrzucamy do gotującej się wody. Po 3 minutach są odpowiednie do spożycia na miękko, po 5 - na twardo. Metoda sprawdzona :) I zawsze skuteczna.

21.02.2003
09:59
[7]

Hayabusa [ Niecnie Pełzająca Świnia ]

Jeśli mogę coś zasugerować to proponuję wrzucenie jajka do wrzącej wody, na 2-3 minuty. Przy odpowiednim ustawieniu powinieneś osiągnąć pożądany efekt.

21.02.2003
10:01
[8]

YogiYogi [ Pretorianin ]

Dzieki.
Ale wrzucalem jajeczka do wrzatku i gotowalem 4:30 i efekt niestety nie byl zadowalajacy :(

21.02.2003
10:03
[9]

Duke [ Generaďż˝ ]

pewnie kury sa teraz chemia karmione a rezutatem sa wodniste bialka nawet jak sie je 6 minut gotoje ;)

21.02.2003
10:08
[10]

AK [ Senator ]

YogiYogi - nigdy nie miałem problemów z jajem na miękko czy na twardo. Aby "ustandaryzować" warunki gotowania wrzucam je do wrzątku (wskazana ostrożnośc lub wstępna kąpiel w ciepłej wodzie, inaczej pękną i część białka wypłynie, a i smak nie będzie ten sam), po czym gotuję na małym ogniu zależnie od potrzeb - 5 minut (bardzo płynne) do 7 (żółtko w połowie ścięte). Dajesz 10 i masz extra twarde :)

21.02.2003
10:15
[11]

gladius [ Óglaigh na hÉireann ]

Jak wrzucisz jajko do wrzatku to duza szansa, ze peknie :)

21.02.2003
10:18
smile
[12]

AK [ Senator ]

gladius - zależy JAK je wrzucisz. Ja już etap prób mam za sobą.

21.02.2003
10:19
smile
[13]

Kanon [ Mag Dyżurny ]

Opis: Budowa jaja ptaka: 1 - skorupka wapienna, 2 - zewnętrzna błona podskorupowa (pergaminowa), 3 - komora powietrzna, 4 - wewnętrzna błona podskorupowa, 5 - sznury białkowe - chalazy, 6 - białko gęste, 7 - osłona żółtka, 8 - wewnętrzna warstwa białka płynnego, 9 - żółtko białe, 10 - żółtko żółte, 11 - tarczka zarodkowa.

Jajo gotowanie.

Wszystko zalezy od wielkosci jajka i od tego czy bylo trzymane w lodowce, otoz sredniej wielkosci jajo (standard) schlodzone potrzebuje ok 4,30 sekund gotowania. zaznaczam ze jajko wrzucamy do wrzacej wody. Uzyskany efekt gwarantuje osiagniecie efektu zestalonego bialka i polplynnego zoltka.Takie jajo znajduje u mnie najwyzsze uznanie , osobiscie nie lubie glutowatego i rozlewajacego sie po talerzu jaja jakie niekturzy preferuja.Aby uzyskac jajo o takiej konsystencji nalezy nieco skrocic czas obrobki termicznej do okolo 2,5 minuty . (Przypominam ze caly czas mowimy o jaju wyciagniety z lodowki a tym samym mocno schlodzonym) Jajo trzymane w temperaturze pokojowej nalezy gotowac oko 1,5 minuty krocej niz jajo schlodzone. Nalezy uwazac gdyz od momentu wyjecia jaja z wody caly czas dokonuja sie sie w nim procesu koagulacyjne , wiec niezaleznie od tego czy jajo wyjelismy z wody czy nie wciaz sie ono "gotuje" . Podczas gotowania czesto pjawia sie problem pekajacego jajka. Spowodowane jest to duza roznica cicnien wewnatrz jaja a otaczajacym je swiatem zewnetrznym. Problem ten calkowicie eliminuje zrobienie malutkiego otworu ( najlepiej igla) od strony komory powietrznej.

Smacznego :o)

21.02.2003
10:32
[14]

gladius [ Óglaigh na hÉireann ]

Musze wyprobowac ten patent z igla :))) Ale ale, gdzie ta komora powietrzna? Z konca grubszego czy cienszego?

21.02.2003
10:33
smile
[15]

Allan2002 [ Konsul ]

Hehehe a mowia ze facet nie potrafi gotowac :)) a tu prosze ile szefow kuchni :))...

21.02.2003
10:35
[16]

tomirek [ ]

ech... co wy wiecie o gotowaniu... ;)))))))

Jajka gotuje tak:
Wlewam wode do garnka, wrzucam pol lyzeczki soli (zeby jajka nie pekly) wkladam jajka do zimnej wody i tu zaczyna sie problem. Trzeba pilnowac wody i jak tylko pojawia sie pierwsze oznaki wrzenia z zegarkiem reku mierzymy czas. W zaleznosci od wielkosci jajka 2,5min (jajka male) lub 3 min (jaja duze). Po uplynieciu czasu gotowania natychmiast sciagamy garnek z kuchenki i wstawiamy na jakas minute pod zimna wode.
Jajeczka wychodza cymes :))))))))

21.02.2003
10:37
[17]

tomirek [ ]

gladius -----> jak wrzucisz jajo do wody to jeden koniec unosi sie wyzej i tam jest komora powietrzna :)

21.02.2003
10:37
smile
[18]

Allan2002 [ Konsul ]

Hmm a juz jak o jajach mowimy to znacie dobry sposob na to aby po ugotowaniu jaja na twardo lekko skorupka schodzila ??... bo mnie osobiscie bardzo wkurza kiedy mam sie poznej meczyc z obraniem jaja...khem :)

21.02.2003
10:41
smile
[19]

Bialy [ Pretorianin ]

Alan2002 hmm no cóż plotki :) a tak na poważnie to przeciez od dawna wiadomo że faceci sa lepszymi kucharzami- a na poparcie mojej tezy :
Znacie dobry lokal gastronomiczny w którym szefem kuchni jest kobieta?? Z regóły mistrzem kuchni jest Pan :P

Oj jak to przeczytaja feministki to będzie dym ale co mi tam :)
Moje 'chili concarne' zaowocowało szczęśliwym małżeństwem :)

Pozdrawiam
Bialy

21.02.2003
10:49
[20]

Ophidia [ Konsul ]

Mi osobiście nie przeszkadza jeśli facet gotuje, to nawet dobrze, to wielka zaleta. Ale to troche dziwne, że w domu najczęściej gotują tylko kobiety, a rzeczywiście w lokalach gastronomicznych faceci dobrze sobie radzą.

21.02.2003
10:54
smile
[21]

Satoru [ Child of the Damned ]

Hehe ja tego problemu nie mam, nie lubię jajek, za to kolega się kiedyś zszokował jak go zapytałam jak się smaży frytki...;) Za 1 razem sie przytrułam tym, co zrobilam, za 2 sie nauczylam;)

21.02.2003
11:01
smile
[22]

Kanon [ Mag Dyżurny ]

gladius -----> komora zazwyczaj jest po stronie "szerszego" konca jaja , ale i wsrod jaj zzdarzaja sie wyjatki ;o)

Allan2002 -----> nie ma takiego spsosobu, istnije jednak pewna prawidlowosc im mniej swieze jajo tym latwiej sie obiera po ugotowaniu , wniosek: musisz jesc tylko nieswieze jaja ;o)))))))

Jajka



Jajo składa się z trzech podstawowych części: białka, żółtka, i skorupki.
W stosunku do ciężaru całości białko stanowi około 2/3 , żółtko około 1/3 i skorupka 1/10.
Skorupka zbudowana jest z porowatej substancji mineralnej ( głównie wapnia).
Od wewnątrz pokryta jest cieniutką warstewką zaschniętego śluzu, która zabezpiecz jaj od przedostawania się do drobnoustrojów .
Pod skorupą znajduję się z stosunkowo gruba i mocna błonka podskorupkowa , a pod nią warstewka osłonki białkowej.
Podczas przechowywania jaj białko stopniowo wysycha i zmniejsza swoją objętość.
Ciężar jaj waha się między 45 75 g.
W obrocie handlowym jaj dzielimy na: świeże, chłodnicze, wapnowane, w proszku i mrożone.

Jaja świeże
Jaja te dzielą się na rynkowe, brudne, i przemysłowe.
Biorąc pod uwagę rozmiar dzielą się na :
-duże-60g i więcej.
-średnie 60-50g.
-małe-poniżej 50.

Jaja chłodnicze
Są to jaja przechowywane dłużej niż 30 dni w komorach chłodniczych w temp 0-1 C.
Potrawy z jaj zwłaszcza gotowane i smażone , powinny być sporządzane z jaj świeżych, ponieważ tylko takie mają wartość odżywczą, właściwy smak i zapach.

Jaja wapnowane
Są przechowywane w roztworze wodnym wodorotlenku wapnia.
Jaj te można poznać po zewnętrznym wyglądzie.
Skorupka jest nie równa z różnymi grudkami.

Jaja w proszku
Top produkt otrzymany przez wysuszenie zawartości jaja, wymieszanie i pasteryzowanie.
Jaja w proszku mogą być stosowane jako dodatek wiążący masy mielonej, do ciast, w których nie występuję piana , dodatek do zupy i sosy.

Jaja mrożone
To produkt otrzymany z treści świeżych jaj utrwalonych mrożeniem.
Jaja te stosowane są głownie w zakładach cukierniczych i ciastkarskich oraz w żywieniu zbiorowym.

Obróbka kulinarna jaj
Przed użyciem do sporządzania potraw należy zwrócić uwagę na wygląd jaj.
Skorupka powinna mieć jednolity kolor , rozbite jaj zaś miły zapach i nienaruszoną błonę wewnątrz.
Przed gotowaniem jaj należy je wyczyścić szczotką i solą oraz opłukać.
O ile jaja mają być gotowane bez skorupek lub smażone , należy je wybić ze skorupki w następujący sposób: uderzyć w ostry brzeg, naczynia, rozłupać skorupkę bliżej węższego końca jaja .

Przez gotowanie jaj w skorupce otrzymuje się:
-jaja na miękko podawane w kieliszku.
-jaja na twardo, które zależnie od przepisu podaje się dalszej obróbce.
-jaja na pół twardo.

Przez gotowanie jaj bez skorupki otrzymuje się jaja w koszulkach .
Jaja smażone przyrządza się jako: sadzone, jajecznicę, omlety.

Jaja na miękko
Jeden sposób: wkłada się jaja do wrzącej wody i gotuje się 3-5 minut.
Drugi: wkłada się jaja do wrzącej wody , naczynie odsuwa się na brzeg płyty, gdzie temp wody wynosi 80 C.
W ten sposób gotowane jaj otrzymuje się po 6 minutach.
Jajo ugotowane na miękko powinno mieć żółtą barwę i ścięte białko.

Jaja na twardo
Jaja należy zalać zimno wodą i gotować 8-10 minut od chwili zawrzenia wody.
Aby skorupka jaj łatwo odchodziła , należy ostudzić je w zimnej wodzie i obierać zimne.

Jaja na półtwardo
Jaja gotuje się tak samo jak na twardo , lecz czas gotowania od chwili wrzenia wynosi 4 minuty.

Jaja w koszulkach
Sporządza się je w ten sposób , że wybija się je na spodeczek , i ostrożnie spuszcza się do solonej , wrzącej , lekko zakwaszonej octem wody , tak aby nie spadały z dużej wysokości.
Nalęży następnie przykryć naczynie i gotować je 3-4 minuty.
Gdy białko zetnie się , należy je podawać cedzakową łyżką , osączyć i zaraz podawać.

Jajecznica na parze
Jaja należy umyć , rozbić , wylać ze skorupek do garnuszków, rozmiąć, wlać do małęj patelni i wstawić do dobranego wielkością naczynia z wrzącą wodą , aby powstająca para ogrzewała jej dno.
Gdy masa jajeczna lekko się zetnie , należy ją zmieszać i przed podaniem dodać surowe masło.
Jajecznicę na parze stosuje się w żywieniu chorych .

Jaja sadzone
Wybija się jaja na patelnię z rozgrzanym olejem , lub innym tłuszczem i smaży się na niezbyt silnym ogniu, do chwili ścięcia się białek, żółtko powinno być półpłynne.

Jajecznica
Przyrządza się z rozmąconych jaj .
Aby jajecznica ścięła się na puszystą masę, należy dodać do masy na 1 jajo ½ łyżki zimnej wody.
Masę jajeczną soli się i wylewa na patelnię na rozgrzany tłuszcz, smaży na niezbyt rozgrzanym ogniu i miesza.
Jaja podane powinny być zaraz po ścięciu się.

Omlet
Przyrządza się z rozmąconych jaj z dodatkiem zimnej wody(1/2 łyżki stołowej wody na 1 jajo).
Masę jajeczną wylewa się na patelnię na niedużą ilość rozgrzanej patelni.
Powierzchnia omletu ma pozostać galaretowata , a spód lekko zarumieniony.
Omlet należy podawać z warzywami.
Nadzienie omletu nakłada się na środek i zwija się
Jaja zapiekane
Na ogniotrwałym , posmarowanym olejem półmisku układa się sosy , ryż, makaron.
Następnie robi się wgłębienie , wbija się w nie jaja, skrapla masłęm, lub sosem , serem.
Półmisek z jajami należy wstawić do gorącego piekarnika , aby ścięło się białko.







21.02.2003
11:07
[23]

diuk [ Konsul ]

YogiYogi --> bierzesz 8 jaj, wrzucasz do garnka z wodą, gotujesz, od momentu zagotowania wody czekasz 2 min, wyjmujesz 1-sze jajko, czekasz 15 sek, wyjmujesz 2-gie jajko itp. Wszystkie jajka od razu schładzasz. Potem zaczynasz od ostatniego - jeżeli "zbyt na twardo", bierzesz przedostatnie itp. Gwarantowane znalezienie jajka o własciwym stopniu scięcia :-)

21.02.2003
11:21
[24]

Thomolus [ Generaďż˝ ]

Ta z tym obieraniem skorupki to Kanon ma rację. Im jajo mniej świeże tym łatwiej je obrać. Niestety jeżeli zabierzemy się za spożywanie nieświeżych jaj żoładek pewnie nie będzie za bardzo zadowolony.

21.02.2003
11:29
smile
[25]

Allan2002 [ Konsul ]

Thomolus & Kanon --> to ma gdzies jaja twarde.. wole jajecznice albo omlety... oczywiscie sam robie.

PS. Kiedys chcialem zrobic cisto.. Babke.. ale cos mi nie wyszla.. ale nie poddam sie bede robil az mi sie uda...

21.02.2003
11:45
smile
[26]

H3ZEKI4H [ Homo Homini Lupus ]

Biedny kurczaczek zrobiny na miękko

21.02.2003
11:55
smile
[27]

miluch [ Pretorianin ]

Z moich doświadczeń wiem, że jajko powinno się wrzucac do gotującej sie wody i gotować dalej 3-4 minuty, aby uzyskać "jajko miękko". Ja nie lubię takowych, jadam tylko bardzo twarde jajka i od momoentu wrzucenia do wrzącej wody gotuję co najmniej 10 minut.

21.02.2003
11:58
[28]

Thomolus [ Generaďż˝ ]

Allan2002------------>ja też wolę jajecznicę np. może być na zboczku.

21.02.2003
12:08
[29]

Ophidia [ Konsul ]

Nie rozumiem w czym macie problem, pamiętajcie też jak szkodliwy jest cholesterol;)

21.02.2003
17:42
smile
[30]

YogiYogi [ Pretorianin ]

WOOOOOW ! Dzieki wielkie.
Teraz to juz chyba na pewno zrobie odpowiednie jajeczka !;)
Widze ze na podstawie dostarczonych przez Was materialow to mozna by sie pokusic o niezla rozprawke na temat przyrzadzania jaj ;)

Bialy --> Ja pragne przepis na chili concarne ;)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.