GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

co jest nie tak z tym programem ???

15.02.2003
01:46
[1]

Vein [ Sannin ]

co jest nie tak z tym programem ???

no wlasnie, napisalem prosty programik, ale przy kompilacji wywala blad, co z nim jest nie tak ?!!?:

VAR
a:integer;
b:integer;
koniec:integer;
BEGIN
REPEAT BEGIN
writeln ('Ten program podaje ktora z 2 podanych liczb jest wiekrza');
writeln (' ');
writeln ('podaj liczbe pierwsza');
readln (a);
writeln ('podaj liczbe druga');
readln (b);
if a>b then
writeln ('wiekrza jest liczba: ',a);
if b>a then
writeln ('wiekrza jest liczba: ',b);
writeln ('czy chcesz jeszcze raz sprawdzic kolejne 2 liczby? 1/0 ');
readln (koniec);
until koniec <> 1
END.



15.02.2003
02:06
[2]

xmaster [ Konsul ]

Vein------>> poczekaj sprawdzam, ale widze że to w TP jest pisane, akurat mam to sprawdze

15.02.2003
02:06
[3]

Vader [ Senator ]

Zadeklarowales Crt ?

wywal repeat begin, i until koniec <> 1


Wywak z delaracjiz miennych koniec i readln (koniec);


zamiast tego zastosuj na koncu: readln;

Pozatym deklaracje zmiennych pisze sie chyba tak:

Var a,b:integer;

15.02.2003
02:26
[4]

xmaster [ Konsul ]

po małych przeróbkach działa tylko ale tylko pod TP, cos mi winda sie schrzanila i nie odpala mi EXEka?? innych napisanych też nie, ech oblukam z rana teraz senność mnie bierze
narka

15.02.2003
02:30
[5]

maniek_ [ O_o ]

VAR
a:integer;
b:integer;
koniec:integer;
BEGIN
REPEAT BEGIN
writeln ('Ten program podaje ktora z 2 podanych liczb jest wiekrza');
writeln (' ');
writeln ('podaj liczbe pierwsza');
readln (a);
writeln ('podaj liczbe druga');
readln (b);
if a>b then
writeln ('wiekrza jest liczba: ',a);
if b>a then
writeln ('wiekrza jest liczba: ',b);
writeln ('czy chcesz jeszcze raz sprawdzic kolejne 2 liczby? 1/0 ');
readln (koniec);

end;

until koniec <> 1
END.

15.02.2003
02:30
[6]

maniek_ [ O_o ]

BTW sorry, że się czepiam, pisze się większa :)

15.02.2003
02:35
[7]

maniek_ [ O_o ]

Sprawdziłem, działa. Każdemu begin'owi musisz przypisać end'a.

repeat
begin
dowolny środeczek
end;
until cośtam

15.02.2003
19:33
[8]

Vein [ Sannin ]

juz sobie poradziem, dziala znakomicie :) oprocz tego ze nie dziala clrscr; :/ niewiem co z ty mzrobic, wywala ze nie nza tej komendy.. jaka jest komenda wyczyszczenia ekranu ?

VAR
a:integer;
b:integer;
koniec:integer;
BEGIN
writeln ('Ten program podaje ktora z 2 podanych liczb jest wiekrza');
REPEAT BEGIN
clrscr;
writeln (' ');
writeln ('podaj liczbe pierwsza');
readln (a);
writeln ('podaj liczbe druga');
readln (b);
if a>b then
writeln ('wiekrza jest liczba: ',a);
if b>a then
writeln ('wiekrza jest liczba: ',b);
writeln (' ');
writeln ('czy chcesz jeszcze raz sprawdzic kolejne 2 liczby? 1/0 ');
readln (koniec);
end
until koniec <> 1 ;
END.

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.