GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

HTML/PHP - Auto obliczanie pol w formularzach

09.02.2003
00:17
[1]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

HTML/PHP - Auto obliczanie pol w formularzach

Witam..
Ma ktos moze wiedze o php/html zeby powiedziec mi jak zrobic cos na zasadzie dzialania excela? name+name=name2;) itd. musze zrobic formularz do wypelniania i przydaloby sie odrazu obliczanie automatyczne zebym potem nie musial liczyc kazdego po kolei bo moglo by to niestety troche zajac;(

09.02.2003
00:19
[2]

wysiu [ ]

Magiczne slowo - JavaScript:)

09.02.2003
00:32
[3]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

nie moge uzyc:( no dobra przyznam nie umiem zrobic odpowiedniego skryptu ;) gotowce to najprostrzy na swiecie sh...t wiec wole pozostac przy php tudziez html heh :) (jak rozumiem musialbym robic caly formluarz w javie..)

09.02.2003
19:34
[4]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

halo halo :) help

09.02.2003
19:38
[5]

Markos [ Konsul ]

hej Shadow looknij do mnie na stronke, dział REKRUTACJA i obejrzyj ten formularz.
Klan juz nie istnieje więc mozesz się zapisać (bez konsekwencji ;) i zobaczyc jak to działa.

09.02.2003
19:38
[6]

fifalk [ fifalkowiec ]

nie, nie musialbys - wystarczylby jeden skrypt w js do pola, gdzie ma byc wynik...

09.02.2003
19:44
[7]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

Markos - mam juz formularz napisany ale niewiem jak zrobic autopola..
fifalk - moglbys dac jakis przykladowy skrypt?

09.02.2003
19:55
smile
[8]

fifalk [ fifalkowiec ]

nie mam zadnych przykladowych :-) napisz dokladniej o co Ci chodzi - sprobuje wtedy napisac...

09.02.2003
20:02
[9]

Markos [ Konsul ]

zgadzam się z fifalkiem... napisz dokładniej o co ci chodzi.

09.02.2003
20:02
[10]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

mam formularz na stronie (pisany w php jesli to wazne;) i potrzebuje jakiegos sprytnego skryptu ktory by mi niektore pola obliczal czyli np.
Akry : 20
Ludnosc : 50
Razem : A+L=70..
cos na tej zasadzie..

09.02.2003
20:09
[11]

Markos [ Konsul ]

aha, ale ten skrypt ma wynik gdzies przechowywać - w jakims pliku, bazie danych?

takie cos mozesz zrobic w Javascripcie, zaraz cosik napisze.

09.02.2003
20:11
[12]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

chyba rozumiem:
masz załóżmy 2 pola tekstowe :
1. Akry
2. Ludnośc
i w polu tekstowycm wpisujesz liczbę, klikasz na przycisk oblicz i w 3 polu tekstwoym pokazuje ci wynik ??

09.02.2003
20:20
[13]

Markos [ Konsul ]

eeee cos w JS dawno sie nie bawiłem :D zrobie to w php, bedzie łatwiej.

09.02.2003
20:29
[14]

Kubol [ Pretorianin ]


Coś takiego to ma sens tylko z uzyciem skryptu po stronie klienta np. JS,
ewentualnie applet. Jaki ma sens ściąganie nowej strony za każdym razem ?
Skrypty po stronie serwera odpadają.

09.02.2003
20:33
[15]

Markos [ Konsul ]

no ja cos takiego napisałem, najprostsze z najprostszych:

<html>
<head>
</head>

<body>
<form name="zez" action="index.php3" method="post">
<input name="pol1" type="text" value="">
<input name="pol2" type="text" value="">
<input type="submit" name="submit" value="licz">
</form>

<?php
if (!empty($pol1)&&!empty($pol2))
print($pol1+$pol2);
else print("");
?>

</body>
</html>

09.02.2003
20:39
smile
[16]

fifalk [ fifalkowiec ]

mysle, ze raczej chodzilo o to, zeby to bylo obliczane 'dynamicznie' - nie dopiero po nacisnieciu buttona....
o to chodzilo? bo nie wiem czy tracic czas i sie tym bawic czy nie (bo wystarczy zwykle wyswietlenie jako text, napisane w php)? :-)

09.02.2003
20:58
[17]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

fifalk - racja oto chodzi ;) chociaz postaram sie to jakos przerobic (ale jakby sie komus chcialo... ;)

09.02.2003
21:25
smile
[18]

fifalk [ fifalkowiec ]

Shadow --> włala :-)

<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<TITLE>fifalk</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<script language="javascript">
function oblicz()‹
a=parseInt(document.form.akry.value)
b=parseInt(document.form.ludnosc.value)
document.form.wynik.value=a+b;
if (document.form.wynik.value=="NaN")‹
document.form.wynik.value="";›;›
</script>
<form name="form">
<input type="text" name="akry" onkeyup="oblicz()"><input type="text" name="ludnosc" onkeyup="oblicz()"><br>
<input type="text" name="wynik">
</form>
</BODY>
</HTML>

to taka pierwsza mysl jak to mozna zrobic :-) mam nadzieje, ze o to Ci chodzilo i ze sie przyda :-)

09.02.2003
21:26
smile
[19]

fifalk [ fifalkowiec ]

oczywiscie te ‹ i › to maja byc nawiasy klamrowe - ach ten GOL i jego kaprysy :-)

09.02.2003
21:31
[20]

ShadowNET [ SNC WS1 ]

fifalk thx:D thx 2 all za response wogole:)

09.02.2003
21:36
smile
[21]

fifalk [ fifalkowiec ]

:-) nie ma sprawy i polecam sie na przyszlosc ;-)

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.