Klaczki [ In Search Of Sunrise ]
Fondue- jak przygotować?
Jak w tytule, tak od podstaw. Mile widziane wasze kulinarne kombinacje
Angel_Of_Pain [ Pretorianin ]
Głównym składnikiem (biorę pod uwagę czekoladowe) to ciemna czekolada (do ciemnych owoców np. truskawki) lub biała (białe owoce np. agrest), śmietana i masło.
Śmietana i masło sprawdzają się jaka podstawowa baza. Co dodasz do tego to już Twoja inwencja.
Inaczej jest z prochami (jeżeli miałbyś do nich dostęp). Ubijasz śmietanę, dodajesz proch i mieszasz. Ale to czysta chemia jest, nie smakuje niczym wręcz.
Klaczki [ In Search Of Sunrise ]
Akurat mi chodzi o coś bardziej pożywnego, jakiś kurczaczek warzywka:) ale i na słodko kiedyś wypróbuje. Dzięki za zainteresowanie :)
wysiak [ Legend ]
Fondue, nie founde.
"jakiś kurczaczek warzywka"
To zrob kurczaka z warzywami, a nie fondue. Fondue to topiony ser.
Angel_Of_Pain [ Pretorianin ]
No to tak jak napisałem. Podstawa jest do wszystkiego, czy dodasz ser, brokuł, czy też inne warzywa , wybór do składników należy do Ciebie. Do warzyw dodać można twarogu zamiast śmietany co by nie było zbyt rzadkie. Czosnek,kminek,chilli, wybr należy do Ciebie =)
Klaczki [ In Search Of Sunrise ]
[4] jak widzisz moje horyzonty sięgają trochę dalej.
Angel_Of_Pain dzięki za porady
wysiak [ Legend ]
To nie jest kwestia horyzontow, tylko mylenia definicji - nie istnieje fondue nieserowe, tak samo jak nie ma czegos takiego, jak szynka z indyka, albo burger czy kebab wegetarianski. Mozna to nazwac co najwyzej daniem fonduepodobnym.
Awerik [ Backpacker ]
Dokładnie tak jak napisał wysiu, fondue to topiony ser. Zrobić bardzo łatwo - wystarczy ser, zestaw do fondue, no i coś, co będziemy w tymże serze maczać (tradycyjnie jest to chleb).
Klaczki [ In Search Of Sunrise ]
skoro można dodawać inne rzeczy nie widzę tutaj żadnego mylenia pojęć. Wiec docinki Wysiak to zostaw sobie dla kogoś innego i nie rób na siłę z kogoś pustaka. W każdym bądź razie dziękuje Wam za pomoc.
Zenedon [ Burak cukrowy ]
A to fondue mięsne jest mniej fondue'owate od serowego:)?
Jak byłem z wizytą u znajomych Szwajcarów to na jedno i drugie mówili fondue. Zresztą wiki też tak twierdzi.
Fondue Bourguignonne consists of a fondue pot filled with hot oil into which diners dip pieces of meat to cook them. Various sauces are provided on the side. The earliest published mentions of this dish seem to have been made in the mid 1950s
Polecam! Polędwica wołowa się najbardziej nadaje.
smuggler [ Advocatus diaboli ]
Klaczki - jesli wezmiesz pomidorowa ale zamiast pomidorow dasz ogorki, to to nie bedzie pomidorowa. :)
Klasyczne fondue to ser i biala buleczka/chleb, choc naturalnie jak zrobisz z czym innym to w sumie bedzie "cos w rodzaju fondue" ale czy to czyni jakas roznice tak naprawde?
Angel_Of_Pain [ Pretorianin ]
W gastronomi fondue podaje się nie tylko w serowej postaci, ale na różne inne sposoby. Napisałem pod kątem gastronomi a nie jednej potrawy, którą ktoś nazwał tak, a nazwa przyjęła się do ogółu =)
Dessloch [ Legend ]
fondue bez sera tez moze byc, po prostu najbardizej znane jest serowe.
a jak chces cos miesnego itd to lepszym wyborm bylby hotpota chinskiego, smaczniejsze i lepsze:)