battle man [ Crystal Skull ]
Jaka jest ostrość papryczki pepperoni ?
Otóż nigdy nie jadłem niczego z papryczką pepperoni, zawsze mi mówili "to za ostre nie kupuj tego" jeśli chciałem kupić jakiś produkt z tą papryczką. A wiele rzeczy jest które chce spróbować ale nie mogę ponieważ są z pepperoni i nie mam pewności co do niej, ale czas na zmiany chce się dowiedzieć:
1. Czy żeczywiście jest ostra
2. Ostrość prosiłbym w skali od 1-10 ( jak wy myślicie )
3. Ostrością do czego byście ją przyrównali np. jakiś smak laysów albo do jakiegoś salami może:P
Z wyżej wymienionych prosiłbym odpowiedzieć na co najmniej 2 punkty
Z góry dzięx za pomoc
EDIT: [2]-taka papryczka jest nie mów że nigdy nie słyszałeś ? nawet kiedyś taką widziałem na targu.
wysiak [ Legend ]
Pepperoni to odmiana salami, a nie papryka. Niby ostrzejsza od zwyklego salami, bo ma dodany pieprz, ale ostrym bym go nie nazwal.
I tak dalej.
Nie wiem co widziales na rynku, ale jesli nie wygladalo jak to:
to nie bylo to pepperoni.
pejpo666 [ Pretorianin ]
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5342302
battle man [ Crystal Skull ]
Lecz cz... cz.... jest coś takiego jak papryczka pepperoni bo tak jak napisałem spotkałem się z tym na targu no i dziwne że jak jakoś w google wpisuje "papryczka pepperoni" to mi się pojawiają taki
K4B4N0s [ Filthy One ]
Pepperoni - to w wolnym tłumaczeniu pieprzówka... kiełbasa czyli :P
Snakepit [ aka Hohner ]
co ty wiesz o ostrości ;) https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=10644727
wysiak [ Legend ]
No widze, ze w googlach znajduje jakies strony o "papryczce pepperoni", co ciekawe na gorze wyszukiwania jest juz podlinkowany wyzej stary watek z forum, gdzie tez komus sie zdawalo, ze takie cos istnieje. Nie ma takiej papryki, ktos po prostu nazywa blednie jakis inny gatunek papryki.
smuggler [ Advocatus diaboli ]
Wiesz, to jest subiektywne - ja takie papryczki z marynaty lubie jesc do piwa i sie oblizuje, a znam takich, co po zgryzieniu jednej dziesiec minut dysza z wywalonym jezykiem. Jadlem (albo probowalem...) duzo ostrzejsze specjaly... mysle ze dasz rade z lekkim wytrzeszczem oczu na poczatek.
smalczyk [ Senator ]
Jako, że chili jest dobre dla zdrowotnosci :), zacząłem ostatnio dodawac to maleństwo do wielu potraw.
Problem jedyny jest przy oddzielaniu pestek i krojeniu - nawet po umyciu rąk wodą z mydłem nieopatrzne dotknięcie warg (o oczach nie wspominając) kończy sie ostrym pieczeniem.
smuggler [ Advocatus diaboli ]
Znajomy siekal papryczki jalapeno bodaj, po czym go przypililo i polecial do kibla sie wysikac i chwycil wacka rekami mokrymi od ich soku... Oj, bardzo potem narzekal. Staralismy sie nie smiac, ale marnie nam wychodzilo.
Will Barrows [ take one shot fo my pain ]
[10]
wysiak [ Legend ]
Mieczaki. Jalapeno ma zaledwie 2500-5000 w skali ostrosci Scoville'a, teraz wejdzcie w link Snakepita, i obejrzyjcie sobie filmik, pamietajac, ze tamten sosik na pizzy ma 90000 w tej samej skali. Takie na przyklad Habanero, to juz calkiem co innego.
Snakepit [ aka Hohner ]
[10] ktoś z redakcji? :P
[12] w ktoryms momencie filmiku jeden proponuje drugiemu wlasnie papryczke i spotyka sie z odmowa "nie, ona nie jest ostra" :) mowi to samo za siebie, ale to juz extramalne próby i wg niektorych glupota wiec juz nic nie pisze :)