Korgan [ Kakało na ciepło ]
Sushi
Razem z koleżanką postanowiliśmy wspólnymi siłami przygotować sobie sushi. Nigdy czegoś takiego nie robiliśmy. Znajoma widziała tylko jak jej siostra to przygotowywała. Teraz wyjechała a ja miałem w tym czasie kupić zestaw do sushi:) Jako, że nie mam pojęcia o tym, poza tym że bardzo mi smakuje, to kieruje się do was z pytaniem który zestaw kupić:]
Na allegro znalazłem coś takiego:
Może ktoś doradzić które by było najlepsze dla nas jako początkujące osoby w tym temacie?;]
Korgan [ Kakało na ciepło ]
może jednak ktoś pomoże?
smuggler [ Advocatus diaboli ]
Jeden pies. :)
Natomiast doradze ci fajna zawartosc: mango (paski), ogorki (bez miazsz i skorki - w plasterki), paluszek krabowy/i lub/ wedzony losos, salata (odrobinka), majonez (mozna domieszac odrobinke czarnego "kawioru" [czyli tej ikry sprzedawanej jako "kawior z ryb atlantyckich").Ja jeszcze czasem dodaje sobie troszke zoltka z ugotowanego na twardo jajka do majonezu.
Dobrze sie tez sprawdza serek "Philadelphia"
Rob sushi zawijane (maki), ew. nigiri, te sushi z ryzem na wierzchu wymaga nieco wprawy.
BTW: a we Wrocku mamy knajpe gdzie wchodzisz, placisz 40 zl i jesz tyle sushi ile zechcesz, mniam mniam mniam...
Korgan [ Kakało na ciepło ]
Niestety z Warszawy jestem i nie słyszałem tutaj by można było tak dobrze zjeść sushi:]
Czyli te zestawy to żadna różnica? To może lepiej przejść się do sklepu stacjonarnego i tam kupić taki zestaw do robienia sushi? Pierwszy raz będziemy je robić więc myślę o takich podstawowych rzeczach. A w takich sklepach też mogę dostać takie rzeczy jak ryby, czy wspomniany serek?
Chciałem jeszcze zrobić koleżance niespodziankę i jako że zbliża się jej święto to chciałem jej dać taki zestaw do jedzenia sushi (miseczki, pałeczki...). Czy tutaj też możecie coś polecić? Na razie przeglądałem allegro ale by coś wybrać muszę się poradzić jeszcze jakiejś znajomej:) ale może macie jakieś strony by mi utrudnić wybór?
smuggler [ Advocatus diaboli ]
Wiesz, pewnie wyjdzie TROCHE taniej ale spedzisz wiecej czasu na szukanie itd.
Z rybami bym uwazal - kupuj w dobrych sklepach, bo surowa ryba mozna sie okrutnie struc.
Dlatego polecam paluszki krabowe i wedzonego lososia.
Serek - bez problemu w kazdym lepszym sklepie nabialowym. :)
Skladniki bardziej egzotyczne - w specjalistycznych sklepach, albo na stoiskach z "wschodnim zarciem" w lepszych supermarketach (choc nawet w Carrefourze widzialem niezly wybor wasabi i imbiuru marynowanego, tudziez ryzu etc.)
W Wawie jest taka promocja ale za 80 zl...
Korgan [ Kakało na ciepło ]
Imbir odpada bo koleżanka uczulona.
Będę musiał przejść się do takiego sklepiku. A lepiej kupować właśnie taki zestaw czy może pojedyncze elementy? Wstępnie myśleliśmy właśnie o serku, łososiu wędzonym i surowym.
A tak w ogóle trudno się robi sushi? Jestem zupełnie zielony w temacie:) W takim zestawie jest jakiś przepis?
Za 80zł to przeważnie z koleżanką już jesteśmy najedzeni:]
czytam że potrzebny jest ocet ryżowy, którego w zestawach nie ma. Więc jak to z tym jest?
I jako prezent myślałem o takim zestawie:
nie jest może jakiś ładny, kolorowy ale nie jest też tandetny jak większość na allegro i ma chyba wszystkie elementy na jakich by mi zależało:)
Myślicie że by się nadał?
jeszcze myślałem nad czymś takim:
ale mi osobiście chyba ten pierwszy bardziej by przypadł do gustu:)
smuggler [ Advocatus diaboli ]
Na poczatek odradzam raczej surowa rybe, wedzony losos w sushi smakuje naprawde dobrze.
Ocet ryzowy - no faktycznie, musi byc, bo jest mniej ostry i smierdzacy niz te nasze octy winne.
Sushi "zawijane" robi sie banalnie prosto, a nawet jak troszke nie wyjda to i tak sa fajne. :)
Nigiri sa jeszcze prostsze - klucha z ryzu i plasterek lososia czy przekrojony paluszek posmarowanego lekko wasabi na nim,
A ten zestaw, ktory ci polecilem wyzej (skladnikow) umozliwia robienia sushi w wielu wariantach. Tak naprawde to sam wrzucisz co chcesz, byle nie bylo zbyt zdecydowane w smaku (nie ma dominowac innych) i zeby bylo chrupkie. Znajomy np. dodaje biala rzodkiew (dla mnie jednak to juz zbyt intensywne w smaku) albo kladzie plasterek marynowanego schabu etc.
Korgan [ Kakało na ciepło ]
Łososia surowego dość często kupuje ojciec więc mam mniej więcej pewność, że się nim nie potrujemy.
Z tych składników jakie podawałeś sporo mi się podoba i zapewne wypróbuje:]
Wielkie dzięki za pomoc.
Baron Samedie [ Generaďż˝ ]
Korgan - ja bym sobie odpuścił samodzielne robienie sushi. Zwłaszcza w Warszawie, gdzie knajp z sushi jest od groma, z tego kilka niezłych. Obstawiam, że za pierwszym razem nie uda się ugotować ryżu jak trzeba. Co do składników, to jak smuggler napisał - koniecznie ŚWIEŻE ryby. Tak czy inaczej, na dwie osoby to się umordujesz z robotą, a efekt raczej nie będzie zachwycający, skoro nigdy wcześniej nie miałeś z tym do czynienia. Zamiast tego zestawu po prostu proponuję iść do knajpy, albo jak wolisz zamówić na wynos.
Korgan [ Kakało na ciepło ]
Baron ---> ale sushi tutaj schodzi trochę na drugi plan. Ważniejsze że będę mógł to robić z koleżanką i będzie przy tym dużo śmiechu i zabawy. Tylko jak już się bawić to ta jak należy a nie byle jak:)
Baron Samedie [ Generaďż˝ ]
Chyba, że tak. A co do octu ryżowego, to on jest niezbędny, bo ryż do sushi właśnie z tym octem się gotuje. Jakbyś zdecydował się na nigiri (czyli z kawałkiem surowej ryby na wierzchu) to koniecznie trzeba zaopatrzyć się w porządny nóż - musi być bardzo ostry.
smuggler [ Advocatus diaboli ]
Samo robienie sushi jest zabawa, a z nimi jak z szachami - nawet poczatkujacy cos podziala, choc wiadomo ze do mistrzostwa trzeba DUZO pocwiczyc.
Bardzo ostry noz tak czy siak przyda, bo trzeba kroic zrolowane sushi - warto przed kazdym cieciem zanurzac go w zimnej wodzie, zeby nic sie nie kleilo do niego i ciac jak katana (takie zdecydowane CHLAST!) a nie pilowac.
Imbir radze tak czy siak kupic, chocby dla siebie, skoro kolezanka nie moze. Ja tam uwielbiam jego smak.
Gotowanie ryzu to zadna sztuka, tylko trzeba postepowac zgodnie z przepisem.
wysiak [ Legend ]
Sushi bez wasabi i imbiru nie smakuje jak ukonczone danie...:/
Korgan [ Kakało na ciepło ]
Jak patrze na te zestawy to imbir jest w każdym wiec chyba nie będzie problemu:) Z nożem gorzej bo raczej nie będę tego robił u siebie więc muszę zbadać sytuacje:)
smuggler [ Advocatus diaboli ]
Imbir ni dodaje sie do sushi tylko sie go je "pomiedzy" kolejnymi sushi, najlepiej gdy sie zmienia gatunek sushi etc. bo on ma "wyzerowac" jezyk i smak w ustach, zeby sie nie mieszaly. Z wasabi tez bywa roznie -ja je kocham, ale w redkacji jest osobnik, ktory w ogole go nie toleruje i sushi macza w czystym sosie.
Noz - wystarczy duzy, kuchenny, i dobrze naostrzony, bez zabkow.