el.kocyk [ Senator ]
pierogi - poszukuje sprawdzonego przepiu
witam
naszla mnie wielka ochota na pierogi ruskie badz z miesem, a ze u mnie(Bruksela) dobrych pierogow nie ma (w polskich sklepach te co sa nie nadaja sie do jedzenia) to chcialbym sobie zrobic i w zwiazku z tym mam prosbe o przepisy
wiem, ze w necie przepisow sa setki, ale ja chcialbym sprawdzony, moze ktos z Was ma jakis przepis od babci, mamy, cioci czy kogos calkiem innego, bo jak wiadomo, najlepsze pierogi robia wlasnie babcie i inne spokrewnione, glownie starsze kobiety
bede wdzieczny za pomoc i obiecuje podzielic sie informacja jak wyszly
Goozys[DEA] [ Rise and shine! ]
Ja sprawdzonego przepisu nie mam. Za każdym razem wychodzą inaczej. Chcę tylko nadmienić, że sztuką jest wyrobienie odpowiedniego ciasta, które nie może być za twarde, za miękkie, za suche bądź co gorsza za mokre.
Osobiście staram się utrzymać następujące proporcje na ciasto:
0,5kg mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
ciepła woda
I co najważniejsze, te 0,5kg mąki, to faktycznie 0,5kg mąki odmierzonej na wadze kuchennej. Nie ma co robić na oko, bo jak wiadomo na oko, to chłop w szpitalu umarł. Żadnych proporcji na szklanki, słoiki i inne pojemniki. Tak samo dozowanie oleju. Żadne "prawie pełne" 3 łyżki stołowe, ani też 5 łyżeczek do herbaty, a konkretne 3 łyżki stołowe, pełne po brzegi. Od jakiegoś czasu zaczynam wyrabiać coraz lepsze ciasto, więc chyba już mi niedaleko do perfekcji :P
el.kocyk [ Senator ]
Goozys, dzieki, juz zawsze jest chociaz jakis przepis na ciasto, moze jeszcze i cos na farsz sie znajdzie:)
co do wagi to nie problem, swego czasu byla mi potrzebna do diety i kupilem elektroniczna, teraz przydaje sie glownie do odmierzania skladnikow do pieczenia chleba
Goozys[DEA] [ Rise and shine! ]
Jak masz wagę kuchenną, to jesteś w domu. Dobrze dobrana ilość składników, to już połowa sukcesu. Druga połowa, to cierpliwe, acz odpowiednie wyrobienie ciasta. A co do farszu, to proszę bardzo. Ja to robię następująco...
Ziemniaki gotuję, ostudzam i mielę. To jest oczywiste, prawda? :) Następnie pokrojoną drobno cebulkę podsmażam na złoto na tłuszczu. Zdecydowanie polecam smalec od oleju, lepsze walory smakowe. Mielę ser. Nie raz, nie dwa, a trzy razy, aby w miarę możliwości pozbyć się dużych grudek. Żeby jednak nie zrobiła się z tego ciapa, sugeruje mielić baaardzo powoli. Efekt zmielonego sera jest wtedy elegancki. Broń boże nie korzystaj z takiego "7 razy mielonego". Wszystkie składniki dokładnie mieszam w głębokiej misce. Doprawiam solą i pieprzem. Jeśli stwierdzam, że wyszło zbyt suche, dodaję ostrożnie odrobinę mleka i ponownie mieszam. Nie za dużo mleka, bo nadzienie będzie za mokre i pierogi zaczną się rozwalać podczas gotowana.
el.kocyk [ Senator ]
malu up
moze jednak ktos jeszcze sie znajdzie?
toaster [ MrBook? ]
Kup mięsa mielonego, dorzuć do tego trochę cebuli i przypraw, potem poduś to na wolnym ogniu, jak mięso się trochę zarumieni dodaj bułki tartej i tyle.
ps. Nie lepiej zrobić z kapustą i grzybami ? Najlepsze są właśnie takie moim zdaniem :)
yasiu [ Legend ]
kocyk - ale to co goozys napisał, to w zasadzie wszystko :) ja daję jeszcze sporo koperku do farszu.
co do pierogów z mięsem, nie wiem, nie robiłem =]
Goozys[DEA] [ Rise and shine! ]
Filozofia pierogów z mięsem jest prawie identyczna, co ruskich. Ciasto najlepiej wyrabiać takie same. Natomiast co do farszu, w moim przypadku różnie to bywa.
Obowiązkowo w farszu musi znaleźć się podsmarzana cebulka, drobno posiekana. Bez tego farsz jest jałowy, nawet po dodaniu przypraw. Co do mięsa, to tutaj pozostawię dozę fantazji Tobie. U mnie zazwyczaj lądują zmieszane ze sobą zmielone baleron, płucka i schab. Mocno przyprawione pieprzem, aby było ostro. Ewentualnie gdy nie chce mi się babrać z powyższymi składnikami, ściebam na kawałeczki jakiekolwiek mięso, które np. wcześniej gotowało się w zupie i mielę. Może to być nawet zmielony kurczaczek.
A teraz idę sobie zrobić piersi z kurczaka w jabłkach :) Smacznego!
William d'Troull [ Da Lacht Das Gas! ]
Uuuuhuuuu... Pierożki! Dzięki Goozys za przepis na ciasto. Mnie zawsze wychodzi niezbyt hmmm... nie wiem jak to nazwać... no po prostu jest cienkie i rozpada się podczas gotowania. Wypróbuję Twój przepis, może będzie skuteczniejszy. Napisz mi tylko proszę, czy Twoje ciasto po ugotowaniu jest twarde jak guma czy mięciutkie, a zarazem kleiste tak, jak to powinno być przy pierogach?
toaster [ MrBook? ]
No jak już tak mówimy o gotowaniu, to ostatnio zrobiłem sobie zupę meksykańską z tego przepisu:
Muszę powiedzieć, że była bardzo dobra, tania i nawet szybko się ją robi.
William d'Troull [ Da Lacht Das Gas! ]
Takie podrasowane Chili Con Carne :) Wygląda całkiem smacznie.
el.kocyk [ Senator ]
toaster - dzieki za przepis, wyprobuje
ok, to ja sprawdze te pierogi i dam znac jak wyszlo:)
Victor Sopot [ Generaďż˝ ]
Do ruskich koniecznie dodaj mięte.
toaster [ MrBook? ]
Zrobiłem dzisiaj Chili Con Carne z tego przepisu:
...i musze powiedzieć, że to co dałem wcześniej jest lepsze : p
ps. Aczkolwiek obie potrawy są strasznie podobne do siebie.
el.kocyk [ Senator ]
to moze podciagniemy ten watek jako zbior przepisow?:) chyba ze juz jest takie cos na golu...
Goozys[DEA] [ Rise and shine! ]
Osobiście kulinarnego wątku nie widziałem...
Valem [ Makaron Shakaron ]
Jest juz. Gotujmy sobíe sami czy jakos tak
el.kocyk [ Senator ]
dzieki, faktycznie jest:
Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 3
ostatnia wypowiedz co prawda z 14 lipca, ale mysle ze mozna go podbic:)