anksma [ BloodRayne ]
Jakie noże kuchenne do kuchni?
Poszukuję noży kuchennych do kuchni i mam parę modeli wybranych ale nie wiem na jaki się zdecydować (jak to bywa u kobiety) może jakoś pomożecie mi podjąć tą decyzję.Być może ktoś z Was lub Waszych znajomych ma takie noże i wie jak się sprawują.
Vinzer
Berghoff
Berghoff
berghoff
ewentualnie
Gerlach
Lysack [ Przyjaciel ]
Z wymienionych przez Ciebie nie korzystałem, ale bardzo sobie chwalę noże firmy Fiskars.
Mój teść, który stawia przede wszystkim na jakość, ma wszystkie możliwe narzędzia, noże i inne akcesoria kuchenne z tej firmy. Ja korzystam z serii Functional Form
Jeśli zdecydowałabyś się na zakup czegoś z fiskarsa, to mógłbym Ci nawet nieco taniej to załatwić i nawet przywieźć na miejsce jeśli nadal mieszkasz w Radomiu.
Kłosiu [ Legend ]
A te noze maja przede wszystkim wygladac czy przede wszystkim ciac? Bo jak ciac to te Vinzery odpadaja, to jest dzielo sztuki a nie noz z wygodnym chwytem do uzycia w kuchni :).
AloneInTheDark [ AITD ]
Co do postu Lysacka [2]
Jeśli chodzi o noże to nie mam pojęcia, ale mam siekierę rozłupującą Fiskarsa i jest naprawdę świetna.
Ogólnie produkty Fiskarsa można polecić, mimo, że do najtańszych nie należą. Ale są warte swojej ceny, zdecydowanie. Jakościowo - wyższa półka. :-)
Herr Pietrus [ Gnusny Leniwiec ]
No dobra, poradzili kiedys mi, to ja polece tobie:
A jak nie chcesz czytać całego forum, i masz tylko 200zl, to raczej też nie kupuj fiskarsa, bo ponoc ostrzy sie to nieco trudniej ze wzgledu na kształt krawędzi tnącej. Choć dobre są tak samo jak to, o czym napiszę ponizej, no i pewnie powiesz, ze ladniejsze :-D
Kup najtańsze Victorinoxy - parę jarzyniaków po 10zl, ze dwa "normalne" duzę noze - np. 15 i 19cm z rączką z fibroxu. Ostrzyc trzeba dosyc często, ale po ostrzeniu tną naprawdę fajnie. A jak dla ciebie - skoro szukasz rewelacji/cudu na allegro - będą pewnie ciać jak japonski miecz :-D Nie to, żebym sie znał i był lepszy. Nie mam noży made in japan o twardości 56...
I najważniejsze - czym ty/chłopak/mąż/ będziecie to ostrzyć? Tym wynalazkiem z kółeczkami? To musisz dożucic 70zł na Lansky Crock Stick. Idiotoodporne i zachowasz odpoweidni kat.
Te wszystkie podane możesz pominąć - zwłaszcza pierwsze. Kuta stal :-D Plus blok, za 200zł...
anksma [ BloodRayne ]
Nie wiem czym będziemy ostrzyć coś na pewno będzie trzeba zakupić, ale jeszcze nie wiemy jaką ostrzałkę dokupimy, jakiego rodzaju.
Dzięki za forum, poczytam sobie to i owo.
zoloman [ Legend ]
ja mam łopatę Fiskars i jest świetna :P
Imak [ Generaďż˝ ]
Polecam Gerlachy, nie tylko z tego powodu, że to polska firma, ale też z tego, że mam już wieloletnie noże Gerlacha i wciąż się trzymają(ostrzyć trzeba każde, ale części niemetalowe są w dobrym stanie i ich mocowania), ponadto mają najprostszy wygląd i budowę, prosta budowa okładzin rękojeści ułatwia ich naprawę(o ile w ogóle się popsują).
Te Berghoffy mają okładziny rękojeści z matowego tworzywa sztucznego, kiedy jest ono pokryte wodą to sprawia u mnie wrażenie, jakbym miał tłustą rękę, lub pokrytą klejem, w okładzinach z drewna tak nie mam, nie wiem jak jest w przypadku gołej stali, bo takich noży nie mam.
Mi osobiście podobają się też Vinzery, mają jednolitą konstrukcję i ergonomiczne rękojeści, więc nie do końca rozumiem wypowiedzi Kłosia.
Herr Pietrus [ Gnusny Leniwiec ]
Moze i wygodnie się je trzyma, ale pytanie o to, czy mają wygladać czy ciać i tak jest aktualne. Nie znam sie na nożach prawie wcale, jeśli by patrzec na ogólna wiedzę, ale akurat przed kupnem czegos neidrogiego do kuchni sumiennie przewetowałem i podane forum i wiele podanych tam artykulow, choćby bardzo dobry materiał o tym, jak sie ostrzy noze, jakie sa rodzaje KT itp... no, ale przede wszystkim, jako sie rzekło, zaproponowane forum i dziesiątki postów o wyborze czegoś do kuchni, co nie kosztuje 200zł + zło i VAT za sztukę :-) Odpowiedź była naprawdę tylko jedna.
goldenSo [ What? ]
Fiskars, paskudne pomarańczowe wykończenia na rączkach, ale chyba są też zwykłe czarne. Malutki nożyk do warzyw jest tak samo sprawny jak 20cm ostrze udające siekierę.
anksma [ BloodRayne ]
Więc noże mają ciąć i w miarę dobrze wyglądać. Jak dla mnie może i te Fiskarsy są dobre, ale jak napisał goldenSo rączki są paskune, pomarańczowe i na dodatek wyglądają jak tworzywo sztuczne(( nie wiem z czego są zrobione) więc to je dyskwalifikuje.
czym będą ostrzone, tego jeszcze nie wiem, zastanawiam się jaką ostrzałkę zakupić.
Pietrus-->przeznaczam na noże tak do 250 zł bo mi nie są potrzebne droższe, albo nóż który kosztuje 300 zł za sztukę, bo aż takich wymagań nie mam, a też nie chce noża który kosztuje 10 zł za sztukę, bo już takie miałam i nie jeden wylądował w koszu. Więc szukam czegoś w miarę dobrego ale nie drogiego i wyśmienitego. nie jestem kucharzem z zawodu więc aż takich wymagań co do noży nie mam:-)
goldenSo [ What? ]
@anksma
Osełka fiskarsa jest też całkiem, zostawia na ostrzu trochę pyłu z kamienia przy wycieraniu którego trzeba naprawdę uważać ;)
Widzący [ Legend ]
Radzę zwrocić uwagę na noże ceramiczne, jak je wybierzesz to na palce też radzę zwrócić uwagę.
tmk13 [ Konsul ]
uzywam fiskars z serii functional form pro i szczerze je polecam. Rekojesc jest pokryta czarnym tworzywem sztusznym, najprawdopodobniej jakas guma. Przyjemne to to w dotyku, a noz trzyma sie pewnie nawet mokra dlonia. Do tego sa dobrze wyprofilowane (i wywazone) i bardzo dobrze leza w moich ni to duzych, ni to malych lapskach. Musze dodac co prawda, ze nie mialem kontaktu z innymi takimi nozami, a wczesniej po prostu kroilem zwyklymi, tanimi blaszakami. Fiskarsy sa jednak na tyle ostre, i wydaja sie trwale, ze kolejne noze bede bral rowniez z tej firmy, bo nie wyobrazam sobie zeby noz moglby byc jeszcze ostrzejszy. Ba, na pewno nie chce nic ostrzejszego, bo czasem boje sie uzywac tego co mam:). A i myc je mozna w zmywarce, co uskuteczniam w obawie przed tym, ze zapomne sie przy szorowaniu nozy gabka, i odetne sobie palce.
grompablo [ Ocaleniec ]
używam fiskarsów i są świetne, dodatkowo jest do nich bardzo tania ostrzałka ( 30-50zł)
what's up [ XPlayer ]
kup sobie jeden "Szefa Kuchni" polecam ci TEN --->
ufff.. ale link ;p nuż jest na samym dole
budziakowski [ Generaďż˝ ]
Widzący --> Noże ceramiczne sa gowno warte. W kuchni czasem noz wypada z dloni, a jak wypadnie ceramiczny i spadnie np. na kafelki, to masz dwa noze ceramiczne :) A biorac pod uwage ile taki kosztuje, to strata bywa bolesna.
Kłosiu [ Legend ]
Whats up ma w sumie racje, nigdy nie ma tak ze uzywa sie wszystkich noze z takiego siedmiosztukowego kompletu :).
Ja od 10 lat uzywam jednego-dwoch nozy sredniej wielkosci ktore mi pasuja i sa ostre, reszta stoi na polce i sie kurzy.
Bo noze do chleba, filetowania, pomidorow, pyrow, krojenia kurczaka, gesi, krowy, selera czy pietruszki to czysty marketingowy wymysl.
Widzący [ Legend ]
budziakowski -> dodatkowo nie wolno nimi otwierać piwa! Zaiste do dupy są.
Pichtowy [ Senator ]
Fairbairn-sykes jest do dupy jesli chodzi o krojenie. Co innego kłucie -> np otwieranie puszek albo czaszek. Ale tego nie ma za dużo w kuchni więc będzie sie kurzył.
Ja mam Victorinoxa ale często trzeba ostrzyć. Mam też jakiegoś noża z Carrefoura i jest świetny jak się naostrzy. Nie nażekam na te noże, ale Fiskarsy wyprzedzają je o milę. W kuchni używam noża do krojenia chleba (zwykły uniwersalny) i do krojenia sera specjalny fiskars i do masła. Reszta raczej byłaby mi zbędna.
wysiak [ Legend ]
Ja z ceramikami widze tylko jeden problem - nie da sie ich samodzielnie naostrzyc. Niby sie nie tepia, ale jakos w to nie wierze - wszystko, co ma ostrze, sie w koncu musi stepic..:) Chyba, ze rzeczywiscie bedzie sie takim nozem kroilo tylko salate, i ewentualnie marchewke, ale tylko gotowana. I to tak bez dotykania ostrzem deski do krojenia!;) Dlatego wole jednak porzadna stal.
Widzący [ Legend ]
wysiak -> wystarczy odpowiednia osełka, w Lidlu ostanio sprzedawali komplet diamentowych za kilkanaście bodaj złociszy.
Herr Pietrus [ Gnusny Leniwiec ]
No prosze, nie róbcie juz anksmie wody z mózgu i nie polecajcie tej kręconej ostrzałki... Miałem taka w domu, nie Fiskarsa, inną, ale tak samo zbudowana, i wiem jak wygladaly noże ostrzone na niej kilka lat...
Noze pewnie są ok, ale nie ten cud inżynierii do "ostrzenia". :-)
wysiak [ Legend ]
Widzacy --> A to spoko, jakos zdawalo mi sie (musialem to gdzies wyczytac, nie wiem czy wlasnie nie gdzies na knives.pl), ze ceramicznych nie da sie ostrzyc samodzielnie, jedynie mozna wyslac gdzies do regeneracji. Mowisz, ze to sie ostrzy tak samo, tylko potrzebna delikatna (dokladna) ostrzalka? A dasz jakiegos linka do pasujacej?:)
Hmmm, np Kyocera twierdzi, ze ostrzy sie ich noze poprzez ich 'resharpening service'...:)
anksma --> Ja tez bym raczej polecal kupno tak ze trzech-czterech wybranych nozy, a nie kompletu zbednych siedmiu (zabkowany do chleba, szef ok 20cm, cos mniejszego i wezszego ok 11cm, i dla uzupelnienia - pikutek victorinox). Ostrzalke to nie wiem, ja uzywam kamienia dwustronnego, ale to trzeba sie nauczyc - zalezy czy ci sie chce:)
anksma [ BloodRayne ]
Więc jaką ostrzałkę najlepiej wybrać?
Teraz to mi zrobiliście wodę z mózgu tymi nożami:-)fikarsa i kupieniem 1 czy 2 noży zamiast kompletu. To teraz muszę iść i popatrzeć na te fiskarsy w necie jakie to mają modele.
No a Gerlach uważacie że są złe?podobne bardzo dobre noże.
Herr Pietrus [ Gnusny Leniwiec ]
Ech... Podobno. Chcesz ryzykować? :-)
Ja mam Vicki, wiec polecę Vicki :-) Fajne, ostre. Fiskarsy chyba podobne, choc z jakiegos powodu, za Chiny Ludowe nie przypomnę sobie jakiego, na knives polecili mi jednak Victorinoxa. Ale FF, FF PRO chyba niewiele się od Vicka różnia, jeśli w ogóle. No i oczywistym jest, ze lepiej kupic sobie jedn czy dwa dobre nozę, a nie szpanerski komplet w bloku. I tak używa się dwóch. Chyba, zę jeszcze jakis trzeci tani do dziabania kosci :-)
Za to ostrzałka to wybór oczywisty - Lansky Turnbox Crock Stick. Bo zakładam, zę 70zł to jedyna akceptowalna cena, wieć Gourmeta i spyderco pomine :-)
A, bez wzgledu na wybór podstawowy - pikutek musi być! :-D
perto1 [ Konsul ]
"Noże kuchenne do kuchni". O kurde, a ja myślałem, że do sypialni...