Valem [ Makaron Shakaron ]
Sosy do kanapek
Prosze o jakies przepisy na sosy, bo blender sie kurzy :D Cos w stylu salsy itp.
Janczes [ You'll never walk alone ]
Ja polecam sos hamburgerowy :)
Uzywam dosc czesto i naprawde polecam. Nie polecam za to Barbecue ale to kwestia smaku...
I tak gł. dodatkami do kanapek u mnie sa ketchup i majonez
SilentFisher [ Generaďż˝ ]
Sos czosnkowy, hamburgerowy. Nie polecam barbecue.
Valem [ Makaron Shakaron ]
Ale jak taki haburgerowy, czy czosnkowy zrobic? Skladniki mam, blender mam, wiec tylko przepis
Azerko [ Alone in the wild ]
slyszalem ze sie go łatwo robi :p
Lookash [ Legend ]
Sos hamburgerowy brzmi jak sałatka Kolesław.
Co wy chcecie od barbecue? Chyba was posrało ;]
Valem [ Makaron Shakaron ]
Panowei, przepisy podajcie! Na ten hamburgerowy i barbecue
mannan [ Legend ]
Zrobiliście mi smaka... idę zrobić jakąś kanapkę ;)
Valem [ Makaron Shakaron ]
ja mam smaka, ale nie mam sosu, przepisy plisss
Lysack [ Przyjaciel ]
jeśli chcesz smacznie i tanio to lepiej kupić gotowe :)
Ze swoich ulubionych polecam wyjątkowo i szczególnie:
Kowalewski - Curry (1,89zł/170g)
Develey - Duński (2,75zł/190g)
Folwark - Arabski czosnkowy (8zł/900g)
Develey - Bałkański (2,75zł/190g)
Kowalewski - Musztardowy (1,89zł/170g)
Fanex - Remoulada (6,59zł/900g)
Kowalewski - Ogórkowy (2,59zł/170g)
Fanex - Meksykański (7,70zł/900g)
Fanex - Arabski pikantny (7,90zł/900g)
Develey - Hamburgerowy (1,79zł/240g)
Develey - Tatarski (1,79zł/240g)
W kolejności od najlepszego :)
Jeśli natomiast chodzi o robienie sosu samemu, to ja ubóstwiam tylko jeden - czosnkowy.
Duży jogurt naturalny, dwa spore ząbki czosnku, torebeczka paprykowo-ziołowego sosu do sałatek. Doskonały do chipsów i bardzo zdrowy :D
unclesam [ Generaďż˝ ]
ten co jest w big macu lubię :P a tak to nie jem sosów, może keczup :D
Valem [ Makaron Shakaron ]
oo, dzieki Lysack :) jutro oblookam teraz juz za pozno :P
gnoll [ Legend ]
Tzatziki - raczej do mięs na ciepło, ale i do kanapek się nada :)
Ja jeszcze dodaje przyprawę Prymat do Tzatziki, ma intensywniejszy smak. Jako dip czy sos do mięsa idealny :) Do kanapek też się nada, aczkolwiek już gorzej.
Swoją drogą kiedyś robiłem sobie musztardę która wypalała dziurę w podłodze, ale to był tylko miks musztardy kozackiej, tabasco, sosu chilli i przyprawy curry. Był rewelacyjny, ale ostrzegam - zbyt długie jego spożywanie groziło wrzodami ;)
Moja wersja sosu czosnkowego to majonez, śmietana (proporcje 2:1), czosnek, sól, pieprz.
Valem [ Makaron Shakaron ]
dzieki
gofer [ Por que no te callas? ]
Jeżeli szanujesz swój żołądek, to nie jedz tych gotowych sosów za 2 zł, bo to pełne ulepszaczy i innego świństwa. Spróbuj np. sosu barbecue autorstwa Macieja Kuronia (ze strony kuron.com)
Sos barbecue
2 cebule
200 g koncentratu pomidorowego
125 ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
50 ml białego octu winnego
3 łyżki miodu
60 g oleju
łyżka musztardy
przyprawy: po pół łyżeczki bazylii, cząbru i tymianku, liść laurowy, po kilka kropli tabasco i sosu worcester
sól, świeżo zmielony pieprz
Obieramy cebule i czosnek, a następnie drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż do zeszklenia. W tym czasie mieszamy ze sobą koncentrat pomidorowy z octem, dodajemy do czosnku i cebuli. Mieszamy. Dusimy 5 minut i dorzucamy liść laurowy, dolewamy płynny miód, wino, dodajemy musztardę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Powinniśmy dusić sos bez przykrycia żeby zgęstniał, dlatego musimy pamiętać o częstym mieszaniu. Przed podaniem usuwamy liść laurowy.