GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kącik Flash cz. 8

08.01.2003
20:28
smile
[1]

WOCIEH [ wojcieh ]

Kącik Flash cz. 8

Witam wszystkich w kolejnej części! Jak sama nazwa mówi, zajmujemy się animacjami *.swf, zrobionymi we Flashu i Swishu. Zabieramy się do zrobienia strony WWW o tej tematyce. Wszystkie szczegóły w poprzednich wątkach. A teraz nie będę lał wody tylko przejdę do:

LISTA STAŁYCH BYWALCÓW:
1. LaSiu
2. fistik
3. WOCIEH
4. Marcio
5. mateusz2
6. Coy2k
7. Loczek
8. Immothep
9. zbanowany majkel

====================================
LISTA ZAGROŻONYCH WYDALENIEM:

Paul12 - ostatnie ostrzeżenie!

Poprzednia część:

08.01.2003
20:31
[2]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

1 ??

08.01.2003
21:07
[3]

mateusz2 [ Senator ]

"niedopracowałem bo robiłem przed buda"...LOl gdybym ja takie cos zrobił w 3 dni to bym cały w szczesciu chodził a ty mi tu o czasie przedszkolynym mówisz......Po pierwsze nie przytomy a po drugie....
Kurde co ja bym dał za taka animacje zrobiona własnymi rekoma...ekhm...myszka:)

08.01.2003
22:01
[4]

LaSiu [ Konsul ]

mateusz2 troche ambicji i zrobisz :))) no... nie powiem troszke ... posiedziec jeszcze musisz :)

08.01.2003
22:01
[5]

Loczek [ Senator ]

ja chce powiedziec, ze ostatnio bylem troche nieaktywny (i pewnie przez kilka czesci bede), bo ulepszylem sobie sprzet i mecze NWN i Mafie non stop :D (musialem sie pochwalic!!!)

08.01.2003
22:45
[6]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

LaSiu --> ta animacja to mi się wieki ładuje :)))...

Co do panoramy to chyba o coś takiego chodziło. Zdjęcie jest nie dobrane i wygląda to nieco sztucznie, ale przy odpowiednim zdjątku uzyskałbym taki efekt jak tamtej panoramy (chyba:)

zresztą sprawdźcie sami: (zmiana rozszezenia daje dostęp do pozostałych plików, tak jak zawsze:)

08.01.2003
22:59
[7]

LaSiu [ Konsul ]

fistik -> ostrzegalem :)) no sory ale nic na to nie poradze cos za cos :)) w sumie nie dziwie sie tam masz 59 klatek + 230 textur na kazda klatke:))

a co do animacji to super udalo ci sie :)) moglbys mi wyslac to w kodzie ?? moze keidys to wykozystam .. bo po nalozeniui zdjecia innego do tego jakis layout graficzny i niezle logo mozna by zrobic.. :) cos ala Julia Nou :P

i teraz mam pytanko -> kto z was kozysta z DREAMWAVERA.. ostatnio gdzies widzialem u roznych ludzi robiacych dobry flash ze uzywaja dreamwavera.. on chyba do html jest tak ?? jesli sie myle prosze ,nei poprawic i powiedziec co ma szczegolnego .. w czym tkwi haczyk ze mozna go sciagnac :)))

08.01.2003
23:30
[8]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

LaSiu --> jeśli chcesz to w kodzie to link do tego to https://olo69.fm.interia.pl/panorama.fla. Jednakże jest to zrobione na szybko i działa tylko i wyłącznie ze zdjęciem o rozmiarze takim jakie użyłem. Jeśli to jest to o co chodziło to jutro to ulepsze i zrobie bardziej edytowalne...

P.S.: animacja nadal się nie załadowała :)).. zobaczymy co będzie z tego rano :D

08.01.2003
23:35
[9]

LaSiu [ Konsul ]

fistik ??? jakto nie zaladowala? to only 2,3 mB :)) jakie ty masz łacze.. ? a wogole poakzujcie ci sie LOADER ?? bo jesli nie to widocznie server padł :))

08.01.2003
23:42
[10]

LaSiu [ Konsul ]

check this out :))))) -->>> flash + lasiek = FlaSiek

hihihih ide spac bo widze ze kazdy sie zmył i tnie komara ;( zawsze w nocy zostaje sam.. i co to za społecznosc :)
a w sumie postatsuje se ;) :P

08.01.2003
23:44
[11]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

LaSiu --> preloader się pokazał jak najbardziej... ale czekam czekam czekam i nic... może server nie radzi sobie z dużymi plikami.. Bo łącze to raczej nie mam najwolniejsze (LANowe połączenie z providerem internetu)

Spróbuje odswieżyc...

08.01.2003
23:45
[12]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

heh.. no nie wiem czy tak sam.. Ja tutaj do rana posiedze tak jak zawsze. Tylko, że nigdy nie siedziałem na forum bo nie było co robić :))

09.01.2003
00:00
[13]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

a tak wogóle to wyssałem cały ten system i zassałem to FlashGet'em :))... bo inaczej to bym sie nie doczekał raczej..

tyle tylko, że nie wiem dlaczego ale u mnie jest 1 klatka animacji :(( - nic się tam nie rusza

09.01.2003
00:49
smile
[14]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

ojej i byłbym zapomniał. Odpowiedź dla Marcio z poprzedniego wątku...

Marcio [predator] Gadu-Gadu: 2636812 https://webcenter.net.pl

jak zrobić żeby po najenachaniu na przycisk tło przycisku zapełnia się np. zielonym a po odjechaniu myszką ten zielony powoli schodzi


Już mówię. To co radzi WOCIEH jest dobre, ale ma jedną wadę, ponieważ jeśli w polu over dasz MovieClipa z animacją i w polu down także, to po najechaniu myszką owszem animacja zacznie się zmieniać. Jednakże jeśli przedwcześnie zjedziesz myszką z tego clipa (nim animacja over się skończy) to animacja down rozpocznie się tak jakby animacja over się ukończyła. Dla przykładu: jeśli coś ma się rozjaśniać po najechaniu na to myszką i jeśli przed maksymalnym rozjaśnieniem zjedziemy myszką z tego obiektu to animacja przyciemniania będzie odtwarzana od pełnego rozjaśnienia. Podobnież będzie jeśli animacja nie zdąrzy się całkowicie przyciemnić i najedziemy na to myszką znów, to animacja rozpocznie się od całkowitego przyciemnienia...

Marcio --> zrób zatem tak.
Zrób jakiegoś MC wewnątrz którego będzie się znajdowała malutka kropeczka, kółeczko, etc. Kółeczko nazwij dla przykładu kolko. WEWNĄTRZ tego MC w pierwszej klatce wpisz coś takiego:
this._alpha=0;
// albo jeśli by nie działało to miast tego alpha zrób po prostu to kółeczko całkowicie przezroczystym
onEnterFrame = function() ‹
_x = _root._xmouse;
_y = _root._ymouse;

stop();


Teraz zrób sobie obiekt, który ma się animować po najechaniu na niego kursorem myszki (oczywiście już nie wewnątrz tego MC, tylko na głównej listwie czasowej). Obiekt ten oczywiście zamknij w jakimś MC. Animacja ma być oparta oczywiście na zwykłym TWEEN'ingu. Na jednej warstwie umieść właśnie ten tweening. Zrób drugą warstwę (nazwij ją sobie np. AC)z ilością klatek taką samą jak ta z tweeningiem, ale tylko z jedną kluczową klatką (w pierwszej klatce) - czyli w ten sposób, aby wartswa z akcją odnosiła się do całej animacji. W pierwszej klatce wartswy AC wpisz cosik takiego:
onEnterFrame = function() ‹
if (_root.kolko.hittest(this)) ‹
nextframe();
› else ‹
prevframe();


stop();


to wszystko. Jeśli coś jest nie jasne to zrobiłem coś takiego wczeniej (dostępne pod https://olo69.fm.interia.pl/podswietlanie_menu.html).

W sumie nudzi mi się to po krótce mogę wyjaśnić w jaki sposób to działa...

Pierwszy utworzony MC (kolko) to taki niewidzialny duszek, który cały czas śledzi kursor myszki (pewnie da się to zrobić w inny sposób, ale póki co nie umiem:). Jeśli zatem najedziemy kursorem na jakiś obiekt, który ma się animować po najechaniu na niego myszką to spełniony będzie warunek (_root.kolko.hittest(this)), wobec czego animacja pójdzie oczko dalej (tylko oczko, bo po onEnterFrame mamy stop();, które odnosi się do całej animacji). Jeśli natomiast warunek (_root.kolko.hittest(this)) nie jest spełniony (else) to animacja idzie o oczko wstecz (z takich samych jak powyżej powodów idzie tylko o oczko). Tak się dzieje dla każdej klatki, czyli po prostu kiedy najeżdzamy na przycisk to animacja idzie w przód, jeśli natomiast nie najeżdzamy to animacja idzie w tył. Tak się miło składa we flashu, że jeśli animacja osiągnęła ostatnią klatkę to polecenie nextframe nie wykonuje żadnej czynności, i jednocześnie jeśli animacja znajduje się w pierwszej klatce to polecenie prevframe(); także nie wykonuje żadnej czynności :))

W razie problemów jeszcze raz podaje link:

09.01.2003
00:53
smile
[15]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

no i tak dla pewności:

https://olo69.fm.interia.pl/podswietlanie_menu.fla to .fla do tego efektu (polecam użycie FlashGet'a albo innego acceleratora żeby się dossać do tego)

09.01.2003
10:48
[16]

LaSiu [ Konsul ]

fistik to nie twoja wina nie dodalem akcji PLAY:) uruchom sobie to z dysku i wejdz w menu flasha i kliknij play :)

09.01.2003
19:51
smile
[17]

WOCIEH [ wojcieh ]

fistik --> chodziło mi o efekt z tej panoramy, ale nie o przesówanie oprazka po najechaniu myszą, ale o coś innego co też tam było, a dokładnie o to żeby po ruszeniu myszki w pionie zmieniał się obszar obrazu (wiem że zawikle :)) Czyli np. przesówam kursor w górę a obraz się pomniejsza (tylko rośnie wysokość albo tylko wzrasta wysokość). Ale to co zrobiłeś też fajne :)

LaSiu --> a co się dziwisz że wszyscy poszli spać, jeżeli piszesz o 23.42 a np. ja musze wstać 5.45 !!! :(

Marcio -->nie zrozumiałem cię z tym tłem, ale to co zrobił fistik bardzo mi się podoba


Mam książkę o Flashu 5 !!! (tzn. była na CD, bo są tam przykłady, itp.) - kumpel z LANu mi przysłał. Niestety waży ponad 30 MB ! Ale jeżeli byście czegoś potrzebowali to piszcie na mojego maila lub tu, na forum. Są tam przykłady (.fla) i inne pierdoły, ogólnie bardzo fajnie się zapowiada :)

09.01.2003
19:51
[18]

WOCIEH [ wojcieh ]

fistik --> chodziło mi o efekt z tej panoramy, ale nie o przesówanie oprazka po najechaniu myszą, ale o coś innego co też tam było, a dokładnie o to żeby po ruszeniu myszki w pionie zmieniał się obszar obrazu (wiem że zawikle :)) Czyli np. przesówam kursor w górę a obraz się pomniejsza (tylko rośnie wysokość albo tylko wzrasta wysokość). Ale to co zrobiłeś też fajne :)

LaSiu --> a co się dziwisz że wszyscy poszli spać, jeżeli piszesz o 23.42 a np. ja musze wstać 5.45 !!! :(

Marcio -->nie zrozumiałem cię z tym tłem, ale to co zrobił fistik bardzo mi się podoba


Mam książkę o Flashu 5 !!! (tzn. była na CD, bo są tam przykłady, itp.) - kumpel z LANu mi przysłał. Niestety waży ponad 30 MB ! Ale jeżeli byście czegoś potrzebowali to piszcie na mojego maila lub tu, na forum. Są tam przykłady (.fla) i inne pierdoły, ogólnie bardzo fajnie się zapowiada :)

09.01.2003
19:53
[19]

WOCIEH [ wojcieh ]

sorry za dubla

ps. jest jeszcze dostępny (mogę ściągnąć od kumpla) kurs/książka Flasha MX

09.01.2003
21:19
[20]

LaSiu [ Konsul ]

fajne sa w niej bajerki z AC?? bo bym sie pobawil z gotowymi samplami ..

09.01.2003
22:43
smile
[21]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

WOCIEH --> no to powiem Ci, że ten drugi efekt jest równie zawiły. Tyle tylko, że teraz nie będę operował na zmiennych _xmouse i obrazek._x tylko na _ymouse i obrazek._height...

LaSiu --> zgodnie z obietnicą dopracowałem przesuwanie panoramy, nadpisałem pliki zatem dostępna jest pod starym adresem, tj: https://olo69.fm.interia.pl/panorama.fla. Dodałem też tam preloader (mój pierwszy:) więc byłbym łaskaw gdyby ktoś go przetestował (można sobie przetestować na nim transfer z interią:P)

09.01.2003
23:26
smile
[22]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Ehh.. Wkurzyłem się na interię i przetestowałem wirtualną polskę. Wygląda, że chodzi o wiele lepiej. Podaję link:

10.01.2003
14:00
[23]

WOCIEH [ wojcieh ]

LaSiu --> wszystkiego jeszcze nie przejżałem, ale znalazłem jak krok po kroku zrobić różne preloadery, no i jest kilka rozdziałów o AC :)

10.01.2003
22:50
smile
[24]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

WOCIEH --> oczywiście ja także reflektuję na tą książkę o MX'ie :)).. mam nadzieje, ze gdzieś to udostpęnisz.. jakby co to moge chwilowo postawić serwer i tam to zrzucisz

a tak wogóle to strasznie cicho się na tym kąciku robi :((.. Nic nie działacie we flashu? Bo mi się pomysły kończą - dawajcie jakieś swoje prace, albo linki do fajnych animacji - to mi dostarcza sporo pomysłów

11.01.2003
11:03
[25]

WOCIEH [ wojcieh ]

fistik -->ok, załuż jakiś (prywatny) serwer to podrzucę, ale jest jeden problem, bo to ściągnołem okazało się tylko częścią, bo to co ściągnołem na razie, wąży 83 MB, a to jeszcze nie koniec :(

11.01.2003
11:51
smile
[26]

hotDog [ Outsider ]

Witam Was :)
fistik -> zeby dzialac trzeba dobrze umiec Flash'a :-))). Ja jestem cienki a ActionScriptcie ;((, macie moze jakies tutoriale z niego? Acha i co to jest "AC" ? :)
Mam pytanko: Chce zrobic taki button: Po najechaniu myszka text buttona sie powieksza, po zjechaniu myszka text wraca do podstawowego rozmiaru, domyslam sie ze to ten sam efekt jak z tym rozjasnianiem?

A skoro sie Wam nudzi, to rzuccie okiem na stronke mojej klasy, mojego autorstwa i ja ocencie, bo zaczynam robic nowa wersje i chce sie dowiedziec co sie Wam nie podoba w tej aktualnej.
Tu macie link:

11.01.2003
12:08
[27]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

ac to action script

11.01.2003
12:22
smile
[28]

hotDog [ Outsider ]

Marcio -> thx, tez tak wlasnie mi sie wydawalo :)

11.01.2003
22:11
smile
[29]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

WOCIEH --> zaczniemy w poniedzialek bo wtedy bede mial IIzmiane (czyli po 16 powinienem sie pojawić on-line, dogadamy się jakoś co do tej książki. No chyba, że jesteś teraz na sieci to odezwij sie na gg...

hotDog --> AS to ActionScript (nie musze chyba mówić dlaczego). Co do AC.. hmm.. może ktoś przez pomyłkę napisał AC miast AS. No chyba, że chodzi Ci o MC - wtedy to jest to MovieClip...
Co do tego efektu to robisz to dokładnie tak jak napisałem powyżej. Dowolną animację możesz w ten sposób odtwarzać w przód lub w tył

11.01.2003
22:15
smile
[30]

hotDog [ Outsider ]

fistik -> thx za info. chodzilo mi o to "AC", MC to wiedzialem. A masz linki do jakiegos tutoriala o AS? A tym efektem bede sie bawil, ale narazie moj czas pozera szkola :-((

11.01.2003
22:20
[31]

WOCIEH [ wojcieh ]

fistik --> w poniedziałek mam bardzo mało czasu więc z tą ksiąką to będzie trochę nierealne :(
Jestem przy kompie teraz :)

11.01.2003
22:34
smile
[32]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

hotDog --> F1

15.01.2003
19:47
smile
[33]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

no to widze, że nikt już nie ma ochoty dyskutować :((

15.01.2003
20:04
[34]

WOCIEH [ wojcieh ]

fistik --> chwilowo ni mam czasu - koniec semestru/próbne egzaminy/lekcje :( ale w czasie ferii będę robił (kończył) stronkę domową, tylko we Flashu, więc będę tu często zaglądał z pytaniami :)

15.01.2003
20:08
smile
[35]

hotDog [ Outsider ]

ja mam tak samo jak Wocieh :-), nauka, nauka i brak czasu, a w ferie bede konczyl moja stronke lub zrobie cos nowego ;p. I chyba zmienie layout strony mojej klasy. Wiec pytan mi do Was nie braknie ;) Pozdrawiam.

15.01.2003
20:16
[36]

WOCIEH [ wojcieh ]

btw: żeby nie było że zapomniałem o kąciku! Cały czas zaglądam i sprawdzam czy nie ma nowych postów :)

15.01.2003
22:05
[37]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

"dopieściłem" wygląd mojej piłeczki wyedytowanej przez Fistika :)

16.01.2003
15:50
[38]

LaSiu [ Konsul ]

no panowie jak kazdy :P poprawki zaliczenia a potem flash :)

ja w ten weekend na bank dam poscik z linkiem do BUFU v2 :) bo anrazie nic innego nie robilem

16.01.2003
18:37
[39]

Coy2K [ Veteran ]

hmm mam nadzieję LaSiu że adres będzie ten sam..nie cuduj nic z nową nazwą typu www.bufu2.prv.pl bo przecież wersje stron będą zmieniane co jakiś czas więc trudno żeby co nową oprawę obok nazwy bufu widniała inna cyferka:))

16.01.2003
18:44
smile
[40]

@[email protected] [ ]

Witam! Czy jest mozliwosc zrobienia przycisku animowanego? Tj. mam 2 obrazki takiesame tyle, ze z inna czcionka. Jak zrobic zeby po najechaniu na obrazek ten plynnie(shape) zmienial sie w 2?

16.01.2003
19:04
smile
[41]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

@[email protected] --> naturalnie, że się da...
Zrób zatem tak. Stwórz nowy obiekt typu MC (MC = MovieClip). Wewnątrz tego MC stwórz odpowiednią animację. Później stwórz znów nowy obiekt (oczywiście już nie wewnątrz tego MC tylko na głównej listwie czasowej) typu BUTTON. W polu OVER wstaw po prostu utworzonego MovieClipa z animacją. Wtedy po najechaniu na przycisk rozpocznie się odtwarzanie animacji wewnątrz tego MC. To samo robisz dla pozostałych stanów BUTTONa.
W razie problemów - pytaj :)).. czuwam do 22 :D

16.01.2003
20:57
smile
[42]

@[email protected] [ ]

fistfik ---> Thx. Zobacze czy moge cos takiego zrobic a potem ewentualnie sie jeszcze odzewe :)

16.01.2003
21:10
[43]

@[email protected] [ ]

fistfik ---> Mozesz mi wytlumaczyc co pokolei robic? Dawno sie Flashem nie bawilem :(.

16.01.2003
21:29
smile
[44]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

@[email protected] --> niestety nie moge dodać screenów bo pisze na forum z pracy a tutaj flasha nie mam...

ale sprobuje krok po kroku (dla flasha MX)

1) zakladam ze masz otwarty nowy, pusty projekt .fla
2) tworzysz nowy obiekt MovieClip (z menu insert albo jakos tak - nie pamietam az tak dobrze)
3) wewnatrz obiektu tworzysz animacje typu TWEEN w Twoim wypadku (chyba wiesz jak to zrobic)
4) wracasz do głównej listwy czasowej (chociażby przez dwukrotne kliknięcie poza animacje umieszczoną wewnątrz tego MC)
5) akcje te powtarzasz tyle razy ile różnych animacji na różne zachowanie sie buttona potrzebujesz
6) znów tworzysz nowy obiekt tym razem typu BUTTON
7) wewnątrz niego nie masz standardowej listwy czasowej. Masz natomiast 4 klatki, które obrazują stan przycisku w zależności od położenia myszki. Pierwszy to stan normalny, drugi to stan po najechaniu na niego myszka, trzeci to stan po kliknieciu a 4 to tzw. HIT AREA. Jeśli tam nic nie wstawisz to przycisk będzie "łapał" myszkę w zależności od wielkości grafiki w pierwszym polu
8) na odpowiednich stanach wstawiasz odpowiednie MC (tak jakbyś chciał wstawić normalny statyczny obrazek jako stan buttona tak w tym wypadku zamiast obrazka wstawiasz MC)

wciskasz ctrl+enter i voila. powinno działać. W razie problemów napisz to zrobie przykladowy .fla w domu i dam Ci na niego namiary. Ale to naprawde prościutkie :))

16.01.2003
21:31
smile
[45]

@[email protected] [ ]

Stworzylem 2 napisy i przerobilem je na MC ale funkcja shape nie dziala :(. Dziala tylko w przypadku grafiki np zamiana kwadrata w kolo. ALe napisy nie chca sie zmieniac :(.

16.01.2003
22:00
smile
[46]

hotDog [ Outsider ]

@[email protected] --> zaznacz text i wcisnij bodajze CTRL + B ;-))

16.01.2003
22:07
[47]

hotDog [ Outsider ]

acha i zrob to w kazdej klatce kluczowej !!

fistik --> podziwiam Cie za cierpliwosc przy tlumaczeniu :) niedlugo tez sie Was o cos spytam, tylko musze czekac na ferie bo czasa nie mam teraz na Flash'a ;(

17.01.2003
16:31
smile
[48]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

@[email protected] --> chyba jednak nie zrozumiałeś mnie. Oczywiście, że shape tween nie zadziała Ci między dwoma MC, bo to niemożliwe. Shape Tween działa tylko na rozgrupowanych kształtach. Chodziło mi o to, żebyś wykonał SHAPE TWEEN na kształtach i tą animację zamknął wewnątrz MC. Jeśli nie bardzo wiesz o czym mówię to polecam póki co HELP --> LESSONS - podstawowa dawka wiedzy aby zorientować się o co w tym flashu chodzi...
Co do tego co mówi hotdog. Aby zrobić shape tween z jednego napisu w drugi (np. zmiana czcionki jednej w drugą) musisz właśnie rozdzielić tekst na kształty. Aby to zrobić zaznaczasz tekst i 2 razy wciskasz CTRL+B (po pierwszym razie następuje tylko rozbicie tekstu na pojedyncze literki zamkniete w osobnych polach tekstowych, dopiero drugi raz rozbija wszystkie literki na kształty). Oczywiście tak jak mówi hotdog musisz to zrobić w obu klatkach kluczowych (na początku i końcu)

hotdog --> mam dużo cierpilowości ponieważ nie urodziłem się umiejąc flasha. Kiedyś nie wiedziałem od której strony go wogóle ruszać i dzięki cierpliwości innych nauczyłem się czegoś. Czekam na pytania a póki co przedstawiam moje najnowsze dzieło. Od razu zaznaczam, że główny algorytm znajduje się na www.flashroom.com w dziale OPEN SOURCE - ja to tylko troche zmodyfikowałem aby można było sterować za pomocą myszki a nie tylko oglądać jak samo obraca się według ustalonej trasy

17.01.2003
16:43
[49]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

kurcze blaszka fistik podeślij mi .fla tego :)

17.01.2003
17:04
[50]

WOCIEH [ wojcieh ]

Widzę, że wątek odżywa ! :) I bardzo dobrze, he he .. :)

17.01.2003
17:13
smile
[51]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

Marcio --> posłałem Ci tego .fla.

Ale fajny efekt, nie? :)).. Spróbuje popracować jeszcze nad tym, żeby uzyskać wypełnienie, ale wątpie aby to było możliwe (pomijając fakt samej trudności związanej z zastosowaniem funkcji BeginFill to dochodzi jeszcze fakt, ze tam nie ma czegos takiego jak warstwy i zawsze ta sama ścianka będzie przysłaniać inną ściankę niezależnie od tego w jakim są położeniu).

LaSiu --> a jak Tobie sie podoba takie 3D :))

17.01.2003
17:21
smile
[52]

Paul12 [ Buja ]

Wielki powrót, hehe :) Ostatnio robiłem kilka bannerów i animacji... Swish mi nie wystarcza :P Mam MX'a na dysku, ale nie chce mi się zabierać. Wielka pochwała dla FLasiua - pięknie zaanimował mi layout. Brawo!

17.01.2003
17:38
smile
[53]

WOCIEH [ wojcieh ]

Spakowałem tą książkę o Flashu 5 i zajęła 6,65 MB !!! Ponieważ są to prwie same tif'y i doc'e - a jak wiadomo to się najlepiej pakuje :)

Jeżeli ktoś by chciał to mogę podzielić na np. 3 części i wysłać mailem :)

17.01.2003
18:22
[54]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

wojcieh->slij na [email protected]

17.01.2003
18:28
[55]

@[email protected] [ ]

fistfik, hotdoh ---> thx.

Shape miedzy literkami dziala ale cos nie moge zrobic porzadnych tych butonow :(. Po najechaniu na przycisk znika literka i nic pozatym sie nie dzieje :(.

17.01.2003
18:32
[56]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

@[email protected] --> muszą Ci działać te buttony.
Może w buttonie w polu over, out, down nie masz klatek kluczowych (keyframes) ?

17.01.2003
18:41
[57]

@[email protected] [ ]

fistfik --->mam te klatki. Z Shape te zielone

17.01.2003
18:45
[58]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

@[email protected] --> właśnie.. zascreenuj mi to co widzisz jak uruchomisz flasha (z widokiem na główną listwę czasową i otwartą biblioteką)

17.01.2003
18:54
[59]

@[email protected] [ ]

fistfik ---> Eee biblioteka?

17.01.2003
18:59
[60]

LaSiu [ Konsul ]

fistiik -> jesli chodzi o oskryptowanie to świetne :)) naprawde.. szkoda tylko ze nie mozna na to narzucic gradienow zadnych

"Paul12 [Grający chłopiec] Gadu-Gadu: 3095331 https://gbz.gry-online.pl

Wielki powrót, hehe :) Ostatnio robiłem kilka bannerów i animacji... Swish mi nie wystarcza :P Mam MX'a na dysku, ale nie chce mi się zabierać. Wielka pochwała dla FLasiua - pięknie zaanimował mi layout. Brawo!"

paul12 nie musisz dziękowac to leżało w moim zadaniu zeby to ladnie wygladalo :)

a wlasnie przy okazji -> dawno nic nie dawałem na kąciku a zapomnialem o nowej pracy mojej o Coya specjalnie dla Paula12 -> https://greendevils.rtc.pl/bufu/gbz/

17.01.2003
19:00
[61]

hotDog [ Outsider ]

tak jak obiecalem mam pytanie :)
Otworzcie ten link ponizej i spojrzcie na strone glowna, tam po lewej sa takie jakby krysztaly czy prostokaty, ale nie wazne, mnie interesuje ten efekt. Efekt tego przechodzacego blysku. Wiecie moze jak taki efekt sie robi ?

17.01.2003
19:13
smile
[62]

hotDog [ Outsider ]

Wocieh --> Jakbys mogl to do mnie tez podeslij ;-) - [email protected]

17.01.2003
19:17
[63]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

hotDog --> w sprawie efektu. Moim zdaniem to zwykłe maskowanie linii...

Problem @[email protected]'a został rozwiązany via gadu-gadu.

17.01.2003
19:21
smile
[64]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

LaSiu --> Notatka autora tego wspaniałego skrytpu 3D:

"Animacje 3D liczone w czasie rzeczywistym stanowią we Flashu bardziej ciekawostkę, aniżeli "coś bardziej przydatnego". Uogólniając -- słaba wydajność utrudnia zrobienie czegoś konkretnego w tej dziedzinie: wygenerowanie (i animowanie) siatki średnio skomplikowanego obiektu (nie mówiąc o takim luksusie jak wypełnianie ścianek kolorem) stanowi dla Flasha nie lada problem.

Teoretycznie można postarać się o optymalizację: uproszczenie brył, zrezygnowanie z rysowania krawędzi na rzecz wierzchołków - jednakże ciężko dojść do efektów, które byłyby w 100% zadowalające."

17.01.2003
19:26
[65]

hotDog [ Outsider ]

fistik --> hmm, a spojrz jeszcze na ten link ponizej. Tam jest taki flash z plotem i podobny efekt,

17.01.2003
19:41
[66]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

hotDog --> może mnie oczy okłamują, ale czy tam się coś porusza? Ja nie widze żadnej animacji...

17.01.2003
19:44
[67]

LaSiu [ Konsul ]

hotDog -> jesli chodzi ci o takie pzrejscie przez obrazek jasnego ksztaltu takie blask to ja potrafie to zrobic .. zwykly MC ( bialy ksztalt z zmenijszonym opacity i nalozonym gradienem)

17.01.2003
20:02
[68]

hotDog [ Outsider ]

fistik --> no tam jest podobny efekt do tego poprzedniego.

LaSiu --> hmm, no tak, ale jak ten ksztalt uzyskac, zeby byl taki sam jak na obrazku (np z jakiegos *.jpg) ?
Przypuscmy ze mam jpg z domkiem i chce zrobic taki blysk, ktory by przechodzil po krawedziach jego scian ?

17.01.2003
20:11
[69]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

hotDog --> ja szczerze wątpie abyś ten obrys uzyskał poprzez kliknięcie jednej opcji. Prawdopodobnie potrzeba do tego jakiegoś programu graficznego (np. Photoshopa - ale akurat tego to nie wiem jak uzywać), później taki obrys zaimportować do flasha i zrobić TRACE BITMAP aby uzyskać krzywą...

17.01.2003
20:18
smile
[70]

hotDog [ Outsider ]

fistik --> bardzo mozliwe ze na tym to polega, thx za info.
Pomalu zabieram sie za moja stronke, wiec czekajcie na dalsze pytania ;-)

17.01.2003
20:20
smile
[71]

@[email protected] [ ]

Pod linkiem macie menu, ktorego bym nie stworzyl gdyby nie fistfik(jeszcze raz thx). :)

17.01.2003
20:25
[72]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

@[email protected] --> którym linkiem? pod tym --> https://www.zlikwidowalem.prv.pl/?

17.01.2003
20:25
[73]

hotDog [ Outsider ]

pod jakim linkiem?

17.01.2003
20:35
smile
[74]

@[email protected] [ ]

:D sorka zapomnialem linka :).

17.01.2003
20:40
[75]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

@[email protected] --> pierwsza sprawa rzucająca się baaardzo w oczy.. Brakuje CI zdefiniowanej klatki HIT w buttonie. Stworz tam pusty keyframe i narysuj prostokat, ktory bedzie tzw. hit area. Wtedy animacja rozpocznie sie gdy najedziesz na ten prostokat (niewidoczny normalnie w animacji) a nie jak sobie trafisz w literke....

17.01.2003
20:48
smile
[76]

hotDog [ Outsider ]

no no, jeszcze tylko dodaj tego hita co fistik mowi i bedzie OK

fistik --> rzuc okiem na link, to chyba chodzi o taki efekt ? zrobilem to w kilka minutek, wiec troche chamsko wyglada, ale chodzi mi tylko o sam pomysl realizacji, dobrze mysle?

17.01.2003
21:02
[77]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

hotDog --> LaSiu twierdzi, że robił takie efekty. Pozatym nie liczy się sposób w jaki to uzyskałeś tylko efekt końcowy. Ja się nie bardzo mogę poszczycić jakimiś efektami graficznymi, bardziej rozwiązaniami programowymi. I pewnie jeśliby ktoś (np. LaSiu) odpowiednio powklejał i wykorzystał jakiś mój skrypt to istniałoby duże prawdopodobieństwo, że nie poznałbym swojego dzieła :))

17.01.2003
21:09
smile
[78]

hotDog [ Outsider ]

fistik --> hehe :-)) no widzisz a ja ani z grafika we Flash'u ani programowaniem we Flash'u nie moge sie poszczycic ;) dosc dobrze znam sie jedynie na html'u i teraz sie ucze Flash'a tak na powaznie.
No wiec swoj projekt kieruje do LaSia :) fistik thx za info.
fistik --> masz moze link do tlumaczenia PL flashowskiego helpa ?

17.01.2003
21:12
[79]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

hotDog --> nope. Nie mam. Jakoś kuśtykam sobie z angielskim helpem w razie czego pytam gdzie moge :)

Ostatnio nauczyłem się używać zmiennej LoadVariable. Dzięki niej mogę ładować dane z zewnętrznego pliku... możnaby to wykorzystać do zrobienia książki gości, ale jeszcze nie wiem jak zapisywać zmienne gdzieś na serwerze za pomocą flasha...

17.01.2003
21:58
[80]

hotDog [ Outsider ]

fistik --> wlasnie, ja tez kiedys chcialem uzyc tej funkcji, ale mi nie wychodzilo ;/ Chce zrobic takie cos: Wstawic pole textowe, i zeby text w tym polu byl wgrywany z pliku *.txt, oczywiscie po zmianie zawartosci pliku zawartosc pola rowniez musialby sie zmieniac, potrafisz to zrobic i mi wyltumaczyc ?

17.01.2003
22:07
[81]

@[email protected] [ ]

fistfik ---> ok poprawie

17.01.2003
22:14
smile
[82]

@[email protected] [ ]

Ok poprawilem :). A poprzednim razem mozna bylo cwiczyc zrecznosc i sprawnosc myszki :D :D.

17.01.2003
22:16
smile
[83]

hotDog [ Outsider ]

@[email protected] --> heeh, Twoja pierwsza gra we Flash'u ;-))))))

18.01.2003
00:29
[84]

LaSiu [ Konsul ]

hotdog -> o takie cos ci chodzi ?? bo nie skumalem do konca ale jesli tak to luz :P

masz tam do wyboru 2 efekty .. pzresjcie po krawedziach i pzrejscie wiekszym ksztaltem .. ala blask szyb :P

18.01.2003
09:26
smile
[85]

WOCIEH [ wojcieh ]

hotdog --> mam prośbę: czy mógłbyś mi zrobić taki efekt jak w twoim "domku" tylko żeby ten "błysk" przechodził po napisie "www.wojcieh.prv.pl" ? (czcionka - Gutter Vomit; czarny napi;, biały błys)I jeżeli to możliwe to nich ten "błysk" odbija się od ścianek napisu (trochę zamotałem), chodzi mi o cośtakiego jak jest w html'u:

<marquee behavior="alternate">jakiś tekst</marquee>

18.01.2003
14:01
smile
[86]

hotDog [ Outsider ]

LaSiu --> tak, dokladnie o to mi chodzi. podoba mi sie ten efekt. Mam goraca prosbe, moglbys mi wytlumaczyc jak Ty to zrobiles? ;-)

wocieh --> hmm, wiesz, ja sie dopiero ucze Flash'a, ale cos splodzilem, watpie zeby Ci sie to spodobalo, ale mozesz zerknac, niemam takiej czcionki zainstalowanej, wiec uzylem innej. Moim zdaniem lepiej popros LaSia lub fistik'a :)
Tu masz ten link:

18.01.2003
14:30
[87]

WOCIEH [ wojcieh ]

hotDog -->b.dobre, ale jeżeli możesz to zrób to czcionką Gutter Vomit - albo podaj źródło (podeślij/zamieść).

18.01.2003
21:00
smile
[88]

hotDog [ Outsider ]

wocieh --> oki, daje Ci zrodlo, masz tez tam plik *.swf, rob z tym co chcesz :-) :

19.01.2003
21:52
[89]

hotDog [ Outsider ]

hmm, znow cisza ;/
LaSiu --> moglbys mi wytlumaczyc jak zrobiles ten efekt ?

19.01.2003
22:16
smile
[90]

LaSiu [ Konsul ]

sorx ale wpadne tu tylko na 5 minutek :P

hotDog -> wpadne dzisjaj w nocy lub jutro rano to ci wytlumacze.. badz cierpliwy :))

P.S. niechce ktos z was kupic stronki gotowej, moze byc uzyta jako strona portalowa, fajna grafa html gotowy flash jest. Zostawilismy (Bufu) miejsce na logo bo nie znamy klijenta tematyki dlatego jak sie ktos zdecyduje to zrobimy logo do tego flash link nizej ..

19.01.2003
22:31
smile
[91]

fistik [ I'm FLASH'ed ]

hotDog --> ładowanie zmiennych z pliku dane.txt:

LoadVariablesNum ("dane.txt" , 0)

o ile dobrze pamiętam to to "0" oznacza poziom (level_0) czyli w powyższym przypadku dane są ładowane na _root'a
format pliku dane.txt musi mieć postać:

&nazwazmiennej1 = wartosczmiennej1
&nazwazmiennej2 = wartosczmiennej2
.
.
.
&nazwazmiennen_n = wartosczmiennej_n


dla przykładu jeśli chcesz załadować do zmiennej status wartość załadowano to w pliku dane.txt wpisujesz:

&status = załadowano

powodzenia :))


a ja znów nauczyłem się nowych funkcji, tym razem są to mc.duplicateMovieClip oraz eval(). Dzięki nim udało mi się zrobić gierkę zręcznościową :)). Jest to jeszcze wersja beta - ma pewnie jeszcze pare błędów oraz nie jest dopracowana od strony graficznej i nie ma wszystkich opcji (poprawka - nie ma żadnych opcji :). Ponieważ ma początku zrobiłem zły kod i gierka mi muliła więc zastosowałem miernik fps. Co prawda problem rozwiązałem, ale miernik już zostawiłem - można sobie przetestować. Powinno być cały czas 25fps ale nie na tym kompie co mam w pracy (obrazek obok właśnie z tego kompa). Jeśli ktoś ma jakąś fajną bitmapę (10x10) obrazującą jedno "oczko" węża to niech mi podeśle - to samo tyczy się robaczków ktore zjada wąż :))

19.01.2003
23:02
smile
[92]

hotDog [ Outsider ]

fistik --> wielkie dzieki za info, jutro sie tym zajme. A w tej gierce dobilem do 330 i potem juz nie liczylem ;)

20.01.2003
14:44
[93]

Marcio [ Muchożerny Ścianołaz ]

lasiek --> ładny szablon ;-)

20.01.2003
16:01
smile
[94]

WOCIEH [ wojcieh ]

hotDog -->przerobiłem trochę tą twoją animację na moje potrzeby:

Ps. Zaraz nowa część...

20.01.2003
16:10
smile
[95]

WOCIEH [ wojcieh ]

kolejna część:

20.01.2003
21:21
[96]

LaSiu [ Konsul ]

hahaa marcio nie brudz naszego projektu :))))

© 2000-2022 GRY-OnLine S.A.