GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kto chce BigMaca? :)

12.11.2009
22:51
smile
[1]

req_ [ Legend ]

Kto chce BigMaca? :)

Dzisiaj z ciekawości zrobiłem sobie własnego BigMaca :D Kupiłem wprawdzie trochę za duże bułki (nie dostałem innych w sklepie obok), ale sos mi się (o dziwo!) udał, mięso też i kanapka smakuje niemal IDENTYCZNIE jak w Macu;)

Robiłem z przepisu:

Sos (Wszystkie skladniki razem zmiksowac. Wlozyc na kilka godzin do lodowki.)
1/2 szklanki majonezu
2 lyzki sosu do salatek francuskiego (French dressing) - kupiłem w proszku, Knorra
4 lyzki posiekanych ogorkow konserwowych (ze slodkiej zalewy)
1 lyzka drobno posiekanej cebuli
1 lyzeczka octu
1 lyzeczka cukru
1/8 lyzeczki soli


Reszta według filmiku:

+

Czyli:
Do środka ser Hochland Gouda, mięso sam formowałem, nie kupowałem gotowców, do tego szczypta soli, pieprzu. Smażyłem bez tłuszczu na płaskiej patelni.
Sałata lodowa, ogórki konserwowe, suszona cebula, a bułka "do hamburgerów", tylko troszkę za duża ;)

Smacznego! ;)


Kto chce BigMaca? :) - req_
12.11.2009
22:53
smile
[2]

General E'qunix [ Arena Master ]

Wygląda optymistycznie. Możesz dla mnie też jednego zrobić.

12.11.2009
22:54
smile
[3]

BEER Share [ Konsul ]

Zjadlem przed chwila kolacje ale jak na to spojrzalem to az zglodnialem ^^

12.11.2009
22:54
[4]

=D=2 [ Legend ]

Potrójna bułka ?

12.11.2009
22:54
smile
[5]

lech2x [ lol noob? ]

hmm
w weekend wypróbuję ten przepis.
na pewno jest smaczny ? :-] ?

12.11.2009
22:55
[6]

req_ [ Legend ]

=D=2: idą na to dwie bułki. Jedną kroisz na pół, a z drugiej wycinasz środek.

12.11.2009
22:56
[7]

Tomal_P [ Legend ]

Ach... tylko narobiłeś apetytu....

Niedobry ty!!

12.11.2009
22:57
smile
[8]

Trael [ Mr. Overkill ]

Ja mam takie pytanie z trochę innej beczki. Ktoś się orientuje jaki ser dają w macu do cheeseburgerów? Bo bardzo mi ten ser smakuje.

12.11.2009
22:57
smile
[9]

Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]

Recepta na zejebisty sos czosnkowy ->
w zależności od zamierzanej olości spożyca ;)

- majonez
- śmietana (pełna)
- wyciśnięty czosnek (najlepiej chiński)
- trochę vegety warzywnej
- trochę vegety ziołowej
- zapomniałem!! ddajemy troszeczkę octu!
Mieszamy i dodajemy do potrawy.

12.11.2009
22:59
[10]

12jonasz [ Mister Kanister ]

wow, wyproboje w sobote xD

[8] pewnie sami robia.

chociaz smakuja tak jak Hochland rozpuszczony w kuch.mikrofalowej xd

12.11.2009
22:59
smile
[11]

Macu [ Santiago Bernabeu ]

Nic o mnie, beze mnie. :)

Chyba też spróbuje, chociaż kucharz ze mnie mierny.

12.11.2009
22:59
[12]

req_ [ Legend ]

Trael: Gouda, z tego co mi wiadomo. Kupiłem dzisiaj plasterkowany.


Kto chce BigMaca? :) - req_
12.11.2009
23:01
[13]

cred10 [ Pretorianin ]

Herr Flick
ja też znam przepis na zajebisty sos czosnkowy, ale trochę inne składniki.
Ale można by było spróbować twojego.
ostry wychodzi ?

12.11.2009
23:01
[14]

gromusek [ keep Your secrets ]

kurde najs :)

12.11.2009
23:02
smile
[15]

Tomal_P [ Legend ]

Aż zgłodniałem, a że dzisiaj na obiad moja dziewczyna zrobiła pizzę i jeszcze kawałeczek został :)


Kto chce BigMaca? :) - Tomal_P
12.11.2009
23:02
[16]

12jonasz [ Mister Kanister ]

req, wpieprzyles to juz? xD

12.11.2009
23:03
[17]

Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]

Cred10 ---> wychodzi prawdziwy czosnkowy.
Nie przepadam za pikantnymi bo mi się żołądek buntuje :)

Ale tak - jak na czosnkowy jest intensywny jeśli o to chodzi.

Na kubek takiej mieszanki zużywam ok połowy główki czosnku chińskiego - efekt naprawde fajny.

12.11.2009
23:06
[18]

bone_man [ Omikron Persei 8 ]

Dzisiaj się zatrułem trochę i nici z takich pyszności... :(

Jak tylko wyzdrowieję to zaraz będzie się próbowało coś takiego zrobić. Dziękówa za cynk.

12.11.2009
23:07
[19]

HuntERjf [ Krevetka ]

Ja czosnkowy sos robie tak:

- 2 łyżki majonezu
- jogurt naturalny
- łyżka musztardy
- 2-3 duże ząbki czosnku
- przyprawy ( cząber, bazylia, pieprz, sól)

Wymieszać

12.11.2009
23:08
[20]

req_ [ Legend ]

12jonasz: trawienie już się zaczęło :]

Jak będę to robił po raz kolejny, to kupie mniejsze bułki. Dzisiaj pustki w sklepie :/ Ale generalnie sam się zdziwiłem, że wyszło niemal tak samo w smaku :)

12.11.2009
23:08
[21]

Trael [ Mr. Overkill ]

req_---> Thx postaram się wypróbować jutro :)

12.11.2009
23:09
smile
[22]

wysiak [ Legend ]

Pizza z ketchupem??

12.11.2009
23:10
smile
[23]

Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]

Sos koperkowy robię podobnie.

Na bardzo duży kubek :
- majonez
- śmietana
- koper - może być kupny w torebce ale lepszy jest świeży!
- troszkę vegety do smaku
- odrobina octu


Przy odrobinie wyobraźni możemy dodać tymianku lub bazylii.

12.11.2009
23:12
smile
[24]

malyb89 [ Spectre ]

Tomal -->> mmm... poczęstuj pizzą :D

12.11.2009
23:13
[25]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

Jako etatowy pracownik McSyfa mogę się wypowiedzieć na temat sera. To nie jest gouda :P ale to jest hochland. Ten jest trochę ciemniejszy, takiego koloru jakby pomaranczowego

12.11.2009
23:14
[26]

paściak [ carpe diem ]

Wysiu a czemu nie??

12.11.2009
23:14
[27]

req_ [ Legend ]

Aha, tu macie jeszcze przepisy na inne sosy "z Maca".


Milka^_^: o, pamiętasz nazwę?

12.11.2009
23:15
[28]

Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]

jest hochland. Ten jest trochę ciemniejszy, takiego koloru jakby pomaranczowego

Czyli tak jak myślałem - serek topiony koloryzowany...
Największe ścierwo tysiąclecia....

12.11.2009
23:16
[29]

Tomal_P [ Legend ]

malyb89 --> Jeszcze jeden kawałek został. Bierz browary i wpadaj :P

12.11.2009
23:18
[30]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

Cheddar na to mówią i chyba to samo na nim pisze.

A i tak z Maca to najlepsze są dziewczyny :p

12.11.2009
23:20
smile
[31]

wysiak [ Legend ]

pasciak --> To profanacja. Jak ogorki z dzemem.

12.11.2009
23:22
smile
[32]

Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]

Ogórki z dżemem są niedobre?
Pierwsze słyszę....

spoiler start
Wysiu - za mało palisz ;)
spoiler stop


pierogi (smażne) z ketchupem zamiast śmietany

Coo?? To też profanacja?
Ło kurka....

12.11.2009
23:23
[33]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

wysiak => Profanacja to pierogi (smażne) z ketchupem zamiast śmietany

12.11.2009
23:26
[34]

req_ [ Legend ]

Milka^_^: następnym razem spróbuję ;)

Muszę jeszcze zrobić KurczakBurgera, ale nie znalazłem przepisu na sos. Ktoś kojarzy? Chyba jest podobny do tego z Longera KFC.

12.11.2009
23:26
[35]

bone_man [ Omikron Persei 8 ]

wysiak --> Kupne pizze z marketów zawsze jadam z ketchupem. Tylko bez komentarzy, że pizza z marketu to profanacja. Czasem trafią się dobre! :P

Tomal_P --> mnam, mnam, ładnie wygląda ten kawałek :)

12.11.2009
23:30
smile
[36]

malyb89 [ Spectre ]

To za 5 minut jestem! Tylko odgrzej! Bo ni chce po raz 4 w tym tygodniu jeść zimnej pizzy ;p

Bone -> o te mrozone chozi? to ta kilowa mi smakuje :D

12.11.2009
23:32
[37]

gromusek [ keep Your secrets ]

ma ktos przepis na sos barbecue ?

12.11.2009
23:32
[38]

Misiaty [ Śmierdzący Tchórz ]

Milka

Co złego jest w pierogach (smażonych) z ketchupem? ;)

12.11.2009
23:33
[39]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

Kurczak burger? Tam idzie ostry sos, chyba trochę ostrzejszy jak ten w torilli. Uboga na kanapka... sałata i mięcho.

Mam lepszy pomysł: zrób sobie New York Beef Classic czy jak się to zwało. To kurewstwo jest dopiero potężne xD Co tam idzie? Majonez, musztarda, czerwona cebula, 4 plastry ogórka ala zagrycha, kapucha, 2 plastry pomidora, ser, mięcho, ser, mięcho. Tym to się średnio czuje najedzony, ale za to dobrze smakuje.

Misiaty => a ja wiem? ja tak nie jem. Się zdziwiłem jak zobaczyłem, że u mnie w akademiku tak pierogi wciągają. Co region to zwyczaj, kraj...

12.11.2009
23:33
[40]

Tomal_P [ Legend ]

Kurde, nie dość że ostatnio przytyłem to jeszcze obżeram się po nocy.

A co do pizzy mrożonej, ja lubię Riggę z pieczarkami - inne jakoś mi do tej pory nie smakowały.

12.11.2009
23:36
smile
[41]

Alien.pl [ Generaďż˝ ]

He.. He.. początkowo myślałem że to wątek o tej durnej reklamie MCDonalda z tym kolesiem który ma owce na głowie i myśli że mówi po Amerykańsku (notabene nie ma takiego języka mówią po angielsku jak już). Ale jest się przynajmniej z czego lachać, nawet laski w reklamie z jego głupoty się śmieją.
Ale wracając do tematu. Tak nie ma jak to samemu se zrobić Hot Doga czy Hamburgera, porządny wypas, a nie anoraktyczne dawki w MC. z kotletem z mielony papierowych ręczników.

12.11.2009
23:38
[42]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

anoraktyczne dawki w MC. z kotletem z mielony papierowych ręczników

Z tym, że skąpo to się zgodze... ale z drugą częścią już nie. Nic na Maka nie znajdziesz :) Nic a nic.

12.11.2009
23:39
smile
[43]

kobe47 [ essaywhuman ]

ten ser z BigMaca to nie jest przypadkiem Chester?

12.11.2009
23:40
[44]

req_ [ Legend ]

Milka: nie jadłem tego nigdy ;) Kiedyś spróbuję.

Kurczak burger? Tam idzie ostry sos, chyba trochę ostrzejszy jak ten w torilli.
Pamiętasz, lub umiesz powiedzieć skład?

12.11.2009
23:44
smile
[45]

yo dawg [ 1979 ]

Bo prawdziwy facet je pizzę z sosem winegre.

12.11.2009
23:44
[46]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

Ser się Cheddar nazywa, jestem tego pewien.

Składu ci nie powiem z prostego powodu - na opakowaniach go nie zamieszczają :(

O tak wygląda ten New York, są jeszcze holyshity :)


Kto chce BigMaca? :) - Milka^_^
12.11.2009
23:47
[47]

Misiaty [ Śmierdzący Tchórz ]

req

a jak cenowo wychodzi jeden big mac? W sensie z przepisu.

12.11.2009
23:49
[48]

HUtH [ pr0crastinator ]

Yhm req pierwszy raz w życiu robiłeś sobie hamburgera? :P

I w ogóle po co się silić na podróbę daremnego McDonaldsa, skoro można zrobić po swojemu burgera, który będzie naprawdę zajebisty?

12.11.2009
23:49
[49]

req_ [ Legend ]

Misiaty: za wszystko zapłaciłem niecałe 40 zł. Kupiłem 2x 400g mięsa, każde 10zł, reszta to dodatki. Z tego wyszło 16 kotletów, więc 8 kanapek. Około 4-5 zł za jednego, z czego zostanie sporo sosu i dodatków.

HUtH: normalne, duże z masą warzyw robiłem już nieraz. Dzisiaj miałem kaprys na sklonowanie BigMaca.

12.11.2009
23:50
[50]

Misiaty [ Śmierdzący Tchórz ]

req

Hmm, czyli w gruncie rzeczy gra nie warta świeczki :) Ze zniżką w macu big mac wychodzi 4,5 czyli jednak masówka się dobrze trzyma ;)

Choć sos chętnie zrobię do zwykłych kanapek bo on z tego co widzę może być całkiem niezły ;P

HUtH

Hmm, Big Mac to w gruncie rzeczy najlepszy burger, znacznie lepszy od jakichkolwiek domowych :) Ale wmawiać sobie zawsze mozna ;P

12.11.2009
23:52
[51]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

U nas na kartę BigMaka można wziąść za 4,50 więc ceny masz porównywalne :) No i masz satysfakcję, że sam sobie go zrobiłeś :P

BigMac może i najlepszy, ja uważam inaczej, ale strasznie nie poręczny. Ogólnie w maku tylko jedna rzeczą się można najeść w miarę - tortilla. Z tych rzeczy na kartę of kors

12.11.2009
23:56
[52]

gromusek [ keep Your secrets ]

[51] Widac ze pracownik McDonalda :) fakt tortilla szczegolnie na karte znizkowa to najsensowniejsza rzecz w MC

12.11.2009
23:58
[53]

HUtH [ pr0crastinator ]

Misiaty <- ja ogólnie nie lubię jedzenia z maka, żarcie jest tam gąbczasto-styropianowo-kartonowe :P
Moim zdaniem żaden bigmac nie przebije burgera z prawdziwą bułką, prawdziwym tłustym mięsem, prawdziwą sałatą, serem i dodatkami.

13.11.2009
00:00
[54]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

oj HUtH, kiedy ty się nauczysz, że żarcie z Maka spełnia wszystkie jakieś tam standardy... Się niczym to nie różni od innych fastfoodów, i zawsze świeże jest.

13.11.2009
00:00
[55]

BEER Share [ Konsul ]

A widział kotś może przepis na zingera z kfc?

13.11.2009
00:03
[56]

req_ [ Legend ]

Niektórzy wierzą we wszystkie teorie spiskowe.

13.11.2009
00:35
[57]

Irracjonalny Amisz [ Generaďż˝ ]

Ja przed godziną zjadłem oryginalnego prosto z MC :) Nie ma to jak kolacyjka po robocie :)

13.11.2009
00:42
smile
[58]

Trael [ Mr. Overkill ]

Jako, że nie posiadam karty zniżkowej a do najbliższego Maca mam jakieś 30-40 min samochodem. To cena 4-5 zł za sztukę wydaje się opłacalna :) (Poza tym mogę sobie zrobić bardziej ostre niż te niby ostre hot chilli).

13.11.2009
00:43
[59]

req_ [ Legend ]

Możliwości jest wiele, warto spróbować ;)

13.11.2009
01:28
smile
[60]

Paul12 [ Buja ]

Dawać przepis na New York Beef Classic! I to już!!

I na Double Whoppera z Burger Kinga! Koniecznie!

13.11.2009
01:33
smile
[61]

req_ [ Legend ]



Ale to zwykły Whooper. Też bym się skupił na Double, a nawet Triple Whoopera :D

13.11.2009
02:08
[62]

Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]

[60] TY LEPIEJ ZROB TOM ZAPIEKANKE Z SEREM

13.11.2009
02:10
[63]

Paul12 [ Buja ]

geez,
aż zrobiłem się głodny -.-

13.11.2009
02:58
[64]

HUtH [ pr0crastinator ]

Milka <- dla mnie mogłoby nie spełniać standardów, ważne żeby mi smakowało ;)

13.11.2009
07:32
[65]

Bobe[X] [ Konsul ]

MMmm... Apetico

13.11.2009
09:19
[66]

czarli_122 [ Konsul ]

Mmm,musze spróbować:)

13.11.2009
11:22
[67]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

Paul12 => Przepis masz w [39]

13.11.2009
11:25
smile
[68]

Igierr [ Im God Of Rock ]

jak ktoś chce mogę podać przepis na skrzydełka z kurczaka z frytkownicy ;) (smakują IDENTYCZNIE jak te z KFC, ale mają więcej mięska)

13.11.2009
11:35
[69]

karolzzr [ Gunner ]

Ale sapie ten kolo z pierwszego filmiku. Denerwujące.

A tak co do tematu, to nie wiedziałem, że na Big Maca wchodzi tak mało składników... :)

13.11.2009
11:40
[70]

Fett [ Avatar ]

Karolzzr - dokładnie to 20ml sosu, 7g. cebuli moczonej, 28g sałaty lodowej, 2 plasterki ogórka, plasterek sera cheddar i bułka :) i mięso z morlin ;)

13.11.2009
11:47
[71]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

O Fett, drugi pracownik mcsyfa :P Jesteś instruktorem, managierem czy McNiewolnikiem? I w którym mieście robisz?

13.11.2009
11:48
[72]

Fett [ Avatar ]

Kraków, ale już zdezerterowałem;)

13.11.2009
11:51
[73]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

E to ja tam słyszałem, że w Krakowie managiera można się w 6 miesięcy dorobić, podczas gdy w naszym to trzeba z 5 lat robić :) BTW, ja w stolicy innowacji robię :P

13.11.2009
11:56
[74]

Fett [ Avatar ]

Można zrobić managiera w pół roku;) Instruktora w 2 miesiące ;]

13.11.2009
11:59
[75]

dave_mgs [ Senator ]

GOL przechodzi na nowy etap. Chwalimy sie jedzeniem ;d

13.11.2009
12:16
[76]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

Istnieje jakiś wątek kulinarny? Może by jakiś zrobił jak nie ma?

13.11.2009
12:28
[77]

tomazzi [ Flash YD ]

Mój sos czosnkowy wygląda mniej więcej tak:
majonez
śmietana
czosnek (im więcej tym mocniejszy sos)
mieszanka ziół (niewiele)
cukier

Wychodzi taki jak z DaGrasso.

gromusek - mam w domu gdzieś przyprawę barbecue z Grecji. Jak chcesz to mogę Ci oddać przy najbliższym spotkaniu bo mi nie potrzebna.

13.11.2009
12:55
smile
[78]

Weasel (Łasica) [ Awangardowy_Kaloryfer ]

A o co chodzi "pół ŁYŻKI ogórków"

13.11.2009
12:56
[79]

req_ [ Legend ]

To przepis na sos z drobno zmielonymi ogórkami.

13.11.2009
14:34
[80]

Fett [ Avatar ]

Jestem za wątkiem kulinarny:) Ale liczę na coś więcej niż hamburgery :P

13.11.2009
14:36
[81]

Paul12 [ Buja ]

właśnie, won do https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=6703612

13.11.2009
17:49
smile
[82]

req_ [ Legend ]

Na jedno tylko zwracam uwagę, nie przesadzajcie z cebulą :D

13.11.2009
17:54
[83]

Naruto Fan PL [ Retired ]

Wygląda bardzo smakowicie :)

13.11.2009
17:57
[84]

gromusek [ keep Your secrets ]

tomazzi chetnie :)
PS dalej szukam przepisu na sos barbecue z MC

13.11.2009
18:04
[85]

Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]

no tu masz. Po ang

13.11.2009
18:24
smile
[86]

Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]

Co bym mógł niemięsnego schrupać sobie z sosem barbecue?

13.11.2009
18:35
[87]

Igierr [ Im God Of Rock ]

Rebel Mr Spanky--> Zapiekany camembert ;)

13.11.2009
18:40
[88]

Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]

a wiesz to byla pierwsza rzecz jaka mi przyszla do glowy. Jednak nie wiem czy to sie dobrze bedzie komponowac- predzej camembert+ żurawina.

13.11.2009
18:42
[89]

Dessloch [ Legend ]

zdecydowanie camembert i cos kwaskowego... z bbq sosem mdle byloby

13.11.2009
19:10
[90]

przemek__ [ F1 2010 ]

req_ ---> Skusiłem się i fajnie to wszystko wyszło. Kotlety trochę za małe mi wyszły, chyba za bardzo sobie wziąłem do serca wskazówki gościa z filmiku ;) Dzięki za (pomysł na) bigMac'a :)

PS. Faktycznie smakował prawie tak samo jak ten w Mac'u, a prawie w tym przypadku nie robi wielkiej różnicy. Co więcej w domu wiedziałem, że nikt mi nie napluł do kanapki :)

13.11.2009
19:13
[91]

kulako [ pR0_g4m3r_pL ]

Mam taki sam talerz

14.11.2009
11:58
[92]

Hard as Stone [ Inkwizytor ]

Ile tych dodatków kupić bo zaraz lecę na zakupy

Ile tej sałaty lodowej ? Cebuli ?

A co do sosu starczyła ta porcja na wszystko czy robiłeś jeszcze drugą porcję ?

14.11.2009
22:03
[93]

Hard as Stone [ Inkwizytor ]

Próbowałem

Czysta poezja ... ten sos to mógłbym sam jeść ... pycha.
Dzięki Req

14.11.2009
22:22
smile
[94]

piesiec_07 [ Pretorianin ]

Kto poda sprawdzony i dobry przepis na sos czosnkowy?? Bo znalazłem dużo, ale każdy inny i nie wiem który sos najlepiej smakuje :D

14.11.2009
22:28
[95]

Duto ver.2.1 [ Kapelusznik ]

Wy mówicie o BigMacach i pizzach kiedy ja muszę jeść obiad z zeszłego tygodnia...

15.11.2009
14:40
smile
[96]

Pit17 [ Dolotek ]

No zakupiłem potrzebne składniki tylko co do sosu/dresingu nie jestem pewien. Czy może być "Dresing vinegret do sałatek" zamiast tego "French Dressing" (Jakoś tak). No..chyba, że to to samo :P?

[edit] Aha i jakie to ma być mięso?

15.11.2009
14:48
[97]

bezlerg66 [ Senator ]

Ja tam potrafię zrobić hamburgery i inne takie jak w McDonaldzie :P

Chętnie spróbuję zrobić tego bigMaca :)

15.11.2009
15:04
smile
[98]

req_ [ Legend ]

<--- przemek, Hard as Stone

Milka, Fett, takie pytanie do Was: skąd Mac bierze pieczywo? Sprowadzane, czy robione na zamówienie w lokalnych piekarniach?

15.11.2009
15:26
[99]

mexx97 [ Magnificent ]

req_
Na bank od Chinolów sprowadzają. :D

15.11.2009
15:55
[100]

erton2 [ Konsul ]

req_ --> Jesli mam obstawiac to te bulki robi jakas fabryka w Polsce, mozliwe nawet, ze sa mrozone, chleb to niestety tylko przypomina... Tych bulek hamburger sprzedawanych w sklepach tez lepiej unikac, dobra, świeża kajzerka daje rade i jest zdrowsza :)

15.11.2009
16:07
[101]

req_ [ Legend ]

Właśnie też tak strzelam. Jakby było to robione w jakichś lokalnych piekarniach, to można by do nich podjechać i dać jakąś łapówkę za kilka bułek ;)

15.11.2009
16:13
[102]

Trael [ Mr. Overkill ]

Dobra kolejne pokręcone pytanie. W filmiku, w którym gość pokazuje jak "sklonować" Big Maca, hamburgery robione są na takiej fajnej patelni. On to nazywa grillem. Wie ktoś jak to się poprawnie nazywa i czy można gdzieś zakupić taką "patelnię"? :)

EDIT: Już nieważne. Znalazłem, nazywa się uwaga!: Patelnia grillowa :D

15.11.2009
16:22
[103]

req_ [ Legend ]

Również czegoś takiego szukam, a znajduję tylko patelnie grillowe:

Trael: ale na filmiku gość wydaje się mieć płaską patelnię kwadratową;)

15.11.2009
16:24
[104]

Trael [ Mr. Overkill ]

No fakt przyjrzałem się dokładnie i rzeczywiście jest to płaskie i otwarte...

15.11.2009
16:27
[105]

ronn [ Legend ]

to ten sos wypas?

ja wole wiesmacowy

majozen chrzan i jogurt?

15.11.2009
16:28
[106]

erton2 [ Konsul ]

Grillowa patelnia bedzie ok, tylko musi miec dobra powloke. Ja mam z Tefala, ryba wychodzi idealnie, kurczak troche suchy, wolowina powinna byc w sam raz. Oczywiscie mowie o smazeniu bez tluszczu, chociaz ryba troche ocieka oliwa w ktorej jest marynowana.

15.11.2009
16:30
[107]

ronn [ Legend ]

erton

dzwonki łososia, + czosnek + folia + piekarnik. nie chcesz niczego innego

15.11.2009
16:45
[108]

kubomił [ Legend ]

Ale to mus robić w patelni? Może lamerskie pytanie, ale mogę tego burgera przygotować w piekarniku?

BTW: Ostatnio robiłem świetne hot-dogi, zaraz skombinuje przepis :)

15.11.2009
17:25
smile
[109]

Pit17 [ Dolotek ]

Ile ten sos i wołowine powinno się trzymać w lodówce?

15.11.2009
18:48
[110]

Armorgedon12 [ 43 ]

Cholera przez was zgłodniałem ;/ Ja chcę Hamburgera! xD

15.11.2009
20:58
[111]

req_ [ Legend ]

Pit17: kotlety jak w filmiku - zamrozić (bez wykruszania). Nie wiem ile, zależy od lodówki, u mnie szybko mrozi. A sos - godzine, dwie...

Kubomił: co do piekarnika - nie wiem. Ja kiedyś robiłem kotlety w piekarniku, ale mam tam grilla.

15.11.2009
21:00
[112]

Kibol_LP [ Pretorianin ]

To wez mi przynieś :D

16.11.2009
19:03
[113]

Wiewiórk [ Legend ]

genialne. chociaż zamiast sera w plasterkach Gouda miałem Salami krojony ręcznie, zamiast pikli miałem ogórki kiszone, sos też nie za bardzo mi się udał chyba, a zamiast sałaty lodowej miałem pekińską i mięcho też nie za najwyżej jakości, smakowało baaardzo podobnie jak oryginalny BigMac,
dzięki za przepis.

16.11.2009
19:09
smile
[114]

Pit17 [ Dolotek ]

Dobra. Jutro załatwiam wołowine i robię BicMaca. Tylko jeszcze pytanko...teraz spróbowałem, czy wyjdzie Mi sos..coś wyszło i włożyłem do lodówki. Moża postać do jutra? Czy wtedy już się nie nadaje do BicMaca (W sensie smaku) :)?

16.11.2009
19:24
[115]

Cyber Rekin [ Sharkee ]

Aaaa!!! To Wielki Głód przyszedł po mnie!!! Szybko Bic Maca!!!

17.11.2009
16:42
[116]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

req_ => Buły są sprowadzane od szkopów. Wszystko jest mrożone.

A i taka ciekawostka: Zacznijcie się żegnać z cheesami i hamburgerami za 3 złote. Nieoficjalne wieści donoszą, że niedługo (czyli nie wiadomo kiedy) będą za 5 zł.

17.11.2009
16:59
[117]

Aegrus [ Konsul ]

A chyba sobie spróbuje jutro przyrządzić taki posiłek :)
req_ jakie mięso kupiłeś? wołowinę mieloną?

17.11.2009
17:03
[118]

Simen_01 [ Generaďż˝ ]

A jak zrobić Cheeseburgera?

17.11.2009
17:11
[119]

req_ [ Legend ]

Aegrus: dokładnie.

17.11.2009
17:12
[120]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

Bułka, ketchup, musztarda, cebula moczona, ogórek kiszony ser i mięso

17.11.2009
18:23
[121]

bonbon [ Pretorianin ]

Milka^_^ - A jakie to są te nieoficjalne źródła?

17.11.2009
18:35
[122]

wydolny_pławikonik [ Konsul ]

Tez plujesz do hamburgerów?? Bo w maku to norma. To daje im smak.

17.11.2009
19:01
[123]

preDratronIX [ Generau ]

Oni se w kulki lecą? 5 zł :O.

A do bikmakuf (^_^), czy te bułki trzeba jeszcze piec czy coś, i mięso, może być mielone? Bo nie chce żeby kotlety mielone wyszły, więc spróbuje zrobić na grubość tak samo jak Todd.

P.S Czy z tych samych składników można zrobic Cheeseburgera, czy hamburgera? A co z czymś podobnym do Kurczakburgera? ;)

17.11.2009
19:09
smile
[124]

Pit17 [ Dolotek ]

No zrobiłem, zjadłem (Jednego i kawałek drugie został ^^). I bardzo dobre..smakowały :) Tylko mięso..cholernie małe wychodziło i niezbyt miękkie, ale jadłem, jadłem :) Dzięki za przepis :)

preDratronIX--> Ja wsadziłem do tostera i tyle :) I co do mięsa..nawet chyba lepiej mielone tak jak na filmiku zrób tylko. Ja następnym razem takie kupię, ale niemielone też się da jeść.

17.11.2009
19:16
[125]

preDratronIX [ Generau ]

Ale do tostera nie na długo chyba nie? żeby za twarde nie było, z 10-15 sekund? może mniej?

edit: chyba że trzeba najpierw zamrozić, potem wyjąć i zimne do tostera wsadzić?

17.11.2009
19:19
smile
[126]

Pit17 [ Dolotek ]

Dratron---> Ja to po prostu włożyłem do tostera i czekałem, aż ciepłe będą. Możesz zobaczyć w mikroweli jak wyjdzie. Wrzuciłem te 3 części do tostera (No dobra..nie tyle do tostera co do takiego czegoś co jest przy tosterze..nie mam pojęcia jak to się zwie..taki "minigrill") i jak uznałem, że "już" to wyciągałem i robiłem BicMaka.

17.11.2009
19:24
[127]

HETRIX22 [ PLEBS ]

Wkurza mnie to że trzeba to robić 10 min żeby to zjeść w niecałe 5 min :(

17.11.2009
19:25
[128]

racel45 [ Generaďż˝ ]

to się delektuj a nie wpieprzasz jak świnia

17.11.2009
19:58
[129]

preDratronIX [ Generau ]

nie mam mikrofali

Wiem wstyd i hańba, ale skoro można toster, a mrożonek nie jem.

racel - wkurza mnie mlaskanie...

17.11.2009
19:59
[130]

Hard as Stone [ Inkwizytor ]

Bułek nie trzeba piec. Przynajmniej ja tego nie robiłem. Samo mięsko na patelni tylko smażyłem

18.11.2009
14:54
[131]

preDratronIX [ Generau ]

Dzisiaj kupiłem wszystkie składniki oprócz cebuli (chyba nie jest najistotniejsza nie?).

Kiedy można robić sos jeżeli dopiero jutro będę robił hamburgery? Chodzi mi ile max. może przebywać w lodówce. Czy mięso wołowe po wymieleniu będzie dobre do formowania kotlecików?
I czy można te kotlety smażyć na normalnej patelni, tzn. nie tak płaskiej jak u Todd'a? Z góry dzięki.

18.11.2009
14:57
smile
[132]

kubomił [ Legend ]

Sos mocno średni mi wyszedł, ale zjadliwy :) O wiele lepiej mi smakuje z ketchupem Helman's (tak się pisze? :P). Ale ładnie wchodzą te burgery, wyszły mi niemalże identycznie jak w Macu. Bardzo smaczne.

18.11.2009
14:58
[133]

yasiu [ Legend ]

predratron - mięso wołowe mielone ładnie trzyma konsystencję, więc jak najbardziej się nadaje. ja jak robię hamburgery, daję do mięsa sos worchester. i smażę na płaskiej patelni do naleśników, bez tłuszczu. na normalnej też powinno się udać :)

18.11.2009
15:01
[134]

preDratronIX [ Generau ]

no dobra, dzięki

18.11.2009
15:04
[135]

Irracjonalny Amisz [ Generaďż˝ ]

zaraz zaraz, jakie mięso muszę kupić aby było jak z MC ?

18.11.2009
15:07
[136]

preDratronIX [ Generau ]

wołowe - jeśli chcesz je zmielić w domu to wołowe z pręgi,

lub mielone

18.11.2009
15:14
[137]

Irracjonalny Amisz [ Generaďż˝ ]

mielone to tez wolowe tak ? i bedzie identyko jak w mc ?

18.11.2009
15:54
[138]

preDratronIX [ Generau ]

mielone to gotowe wolowe. Czy bedzie identycznie to nie, ale będzie dobre (chyba)

18.11.2009
17:43
[139]

Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]

Trzeba wkładać mięso i sos do lodówki? Bzdurne mi się to trochę wydaje.

18.11.2009
19:42
[140]

preDratronIX [ Generau ]

req_ > Zrobiłem sos wg. twojego przepisu, tylko nie dodałem warzyw. Oprócz tego dodałem jedno jajko. Czy będzie to dobre? Wstawiłem do lodówki, ale nie wiem czy będzie odpowiednio gęste, więc prosze o porady. Dodam że kierowałem się przepisem todda i req'a

18.11.2009
19:46
smile
[141]

Cobrasss [ Generaďż˝ ]

A Ktoś chce Little Maca :D (Kurde to Bohater Punch Outa :D tak się nazywa)


Kto chce BigMaca? :) - Cobrasss
18.11.2009
19:58
[142]

Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]

Tak wam powiem jeszcze odnośnie tych sosów: sos do BM i do wieśmaka różni sie tylko 1 składnikiem, w tym do BM jest jeszcze jakaś cebula ponoć

18.11.2009
20:30
[143]

preDratronIX [ Generau ]

Jeszcze jedno, czy trzeba dodawać jajek do tego mięsa (po zmieleniu?)

18.11.2009
20:51
[144]

yasiu [ Legend ]

absolutnie nie :)

18.11.2009
21:06
[145]

preDratronIX [ Generau ]

yasiu - a gdybyś był tak miły to powiedziałbyś czy będzie się nadawał ten sos z [140]? Jest zbyt płynne mimo iż dodałem jajko i troche za dużo tego dressingu ;/ I nie wiem czy w ciągu tych kilku godzin by się odpowiednio ten sos zrobił

19.11.2009
09:35
[146]

yasiu [ Legend ]

jak za mało geste, to rozdzielic i majonezem zageszczac, ew dodać właśnie warzyw :) nie wiem czy ten sos będzie dobry, bo nigdy go nie robiłem, a jak sam jakiś robię to raczej się nie zastanawiam ile czego dałem :)

19.11.2009
19:11
[147]

preDratronIX [ Generau ]

Zrobiłem dzisiaj te burgery i przyznam, że wyszły dobre. Nie były to Big Mac'i ale składnikami przypominały wyżej wymienioną kanapkę ;). Trochę złe bułki były ale następnym razem będzie lepiej.

20.11.2009
14:09
[148]

50groszy:) [ Konsul ]

ej a mozna zrobić to mięsko z mięsa mielone z szynki bo kurde wysłać mame po coś do sklepu to jest po prostu masakra i jak sie da to jak je przyżądzić

20.11.2009
14:10
smile
[149]

Valem [ Makaron Shakaron ]

wysłać mame po coś do sklepu to jest po prostu masakra

A Bozia nozek nie dala?

20.11.2009
14:13
[150]

50groszy:) [ Konsul ]

no to mi napisz jak taki specjalista jesteś usprawiedliwienie ze szkoły żebym poszedł i kupił mięso do hamburgerów :P
ponawiam pytanie

20.11.2009
14:14
[151]

yasiu [ Legend ]

50groszy - z samej wieprzowiny to będzie coś całkiem innego... ale zjeść się da.

20.11.2009
14:14
smile
[152]

Simen_01 [ Generaďż˝ ]

Co ty kurwa, w szkole se hamburgery robisz?

20.11.2009
14:15
[153]

50groszy:) [ Konsul ]

czyli nici eh

20.11.2009
14:22
[154]

50groszy:) [ Konsul ]

jeśli sie da to podajcie przepis na to mięso z tego co wcześniej napisałem

20.11.2009
15:33
smile
[155]

Simen_01 [ Generaďż˝ ]

Ej req, dobrze się wątek rozwinął.
Może seryjny zrobisz? xD

20.11.2009
15:39
smile
[156]

Weasel (Łasica) [ Awangardowy_Kaloryfer ]

Co to za świat. Wątek o hamburgerach ma 155 postów.

20.11.2009
15:39
smile
[157]

Simen_01 [ Generaďż˝ ]

157

Co w tym złego?

14.02.2010
21:32
smile
[158]

eltexo [ Idzie Grzes przez wies ]

..a ja odkopię przepis. Może ktoś jeszcze się skusi ;p

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.