req_ [ Legend ]
Kto chce BigMaca? :)
Dzisiaj z ciekawości zrobiłem sobie własnego BigMaca :D Kupiłem wprawdzie trochę za duże bułki (nie dostałem innych w sklepie obok), ale sos mi się (o dziwo!) udał, mięso też i kanapka smakuje niemal IDENTYCZNIE jak w Macu;)
Robiłem z przepisu:
Sos (Wszystkie skladniki razem zmiksowac. Wlozyc na kilka godzin do lodowki.)
1/2 szklanki majonezu
2 lyzki sosu do salatek francuskiego (French dressing) - kupiłem w proszku, Knorra
4 lyzki posiekanych ogorkow konserwowych (ze slodkiej zalewy)
1 lyzka drobno posiekanej cebuli
1 lyzeczka octu
1 lyzeczka cukru
1/8 lyzeczki soli
Reszta według filmiku:
+
Czyli:
Do środka ser Hochland Gouda, mięso sam formowałem, nie kupowałem gotowców, do tego szczypta soli, pieprzu. Smażyłem bez tłuszczu na płaskiej patelni.
Sałata lodowa, ogórki konserwowe, suszona cebula, a bułka "do hamburgerów", tylko troszkę za duża ;)
Smacznego! ;)
General E'qunix [ Arena Master ]
Wygląda optymistycznie. Możesz dla mnie też jednego zrobić.
BEER Share [ Konsul ]
Zjadlem przed chwila kolacje ale jak na to spojrzalem to az zglodnialem ^^
=D=2 [ Legend ]
Potrójna bułka ?
lech2x [ lol noob? ]
hmm
w weekend wypróbuję ten przepis.
na pewno jest smaczny ? :-] ?
req_ [ Legend ]
=D=2: idą na to dwie bułki. Jedną kroisz na pół, a z drugiej wycinasz środek.
Tomal_P [ Legend ]
Ach... tylko narobiłeś apetytu....
Niedobry ty!!
Trael [ Mr. Overkill ]
Ja mam takie pytanie z trochę innej beczki. Ktoś się orientuje jaki ser dają w macu do cheeseburgerów? Bo bardzo mi ten ser smakuje.
Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]
Recepta na zejebisty sos czosnkowy ->
w zależności od zamierzanej olości spożyca ;)
- majonez
- śmietana (pełna)
- wyciśnięty czosnek (najlepiej chiński)
- trochę vegety warzywnej
- trochę vegety ziołowej
- zapomniałem!! ddajemy troszeczkę octu!
Mieszamy i dodajemy do potrawy.
12jonasz [ Mister Kanister ]
wow, wyproboje w sobote xD
[8] pewnie sami robia.
chociaz smakuja tak jak Hochland rozpuszczony w kuch.mikrofalowej xd
Macu [ Santiago Bernabeu ]
Nic o mnie, beze mnie. :)
Chyba też spróbuje, chociaż kucharz ze mnie mierny.
req_ [ Legend ]
Trael: Gouda, z tego co mi wiadomo. Kupiłem dzisiaj plasterkowany.
cred10 [ Pretorianin ]
Herr Flick
ja też znam przepis na zajebisty sos czosnkowy, ale trochę inne składniki.
Ale można by było spróbować twojego.
ostry wychodzi ?
gromusek [ keep Your secrets ]
kurde najs :)
Tomal_P [ Legend ]
Aż zgłodniałem, a że dzisiaj na obiad moja dziewczyna zrobiła pizzę i jeszcze kawałeczek został :)
12jonasz [ Mister Kanister ]
req, wpieprzyles to juz? xD
Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]
Cred10 ---> wychodzi prawdziwy czosnkowy.
Nie przepadam za pikantnymi bo mi się żołądek buntuje :)
Ale tak - jak na czosnkowy jest intensywny jeśli o to chodzi.
Na kubek takiej mieszanki zużywam ok połowy główki czosnku chińskiego - efekt naprawde fajny.
bone_man [ Omikron Persei 8 ]
Dzisiaj się zatrułem trochę i nici z takich pyszności... :(
Jak tylko wyzdrowieję to zaraz będzie się próbowało coś takiego zrobić. Dziękówa za cynk.
HuntERjf [ Krevetka ]
Ja czosnkowy sos robie tak:
- 2 łyżki majonezu
- jogurt naturalny
- łyżka musztardy
- 2-3 duże ząbki czosnku
- przyprawy ( cząber, bazylia, pieprz, sól)
Wymieszać
req_ [ Legend ]
12jonasz: trawienie już się zaczęło :]
Jak będę to robił po raz kolejny, to kupie mniejsze bułki. Dzisiaj pustki w sklepie :/ Ale generalnie sam się zdziwiłem, że wyszło niemal tak samo w smaku :)
Trael [ Mr. Overkill ]
req_---> Thx postaram się wypróbować jutro :)
wysiak [ Legend ]
Pizza z ketchupem??
Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]
Sos koperkowy robię podobnie.
Na bardzo duży kubek :
- majonez
- śmietana
- koper - może być kupny w torebce ale lepszy jest świeży!
- troszkę vegety do smaku
- odrobina octu
Przy odrobinie wyobraźni możemy dodać tymianku lub bazylii.
malyb89 [ Spectre ]
Tomal -->> mmm... poczęstuj pizzą :D
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Jako etatowy pracownik McSyfa mogę się wypowiedzieć na temat sera. To nie jest gouda :P ale to jest hochland. Ten jest trochę ciemniejszy, takiego koloru jakby pomaranczowego
paściak [ carpe diem ]
Wysiu a czemu nie??
req_ [ Legend ]
Aha, tu macie jeszcze przepisy na inne sosy "z Maca".
Milka^_^: o, pamiętasz nazwę?
Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]
jest hochland. Ten jest trochę ciemniejszy, takiego koloru jakby pomaranczowego
Czyli tak jak myślałem - serek topiony koloryzowany...
Największe ścierwo tysiąclecia....
Tomal_P [ Legend ]
malyb89 --> Jeszcze jeden kawałek został. Bierz browary i wpadaj :P
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Cheddar na to mówią i chyba to samo na nim pisze.
A i tak z Maca to najlepsze są dziewczyny :p
wysiak [ Legend ]
pasciak --> To profanacja. Jak ogorki z dzemem.
Herr Flick [ Wyjątek Krytyczny ]
Ogórki z dżemem są niedobre?
Pierwsze słyszę....
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
wysiak => Profanacja to pierogi (smażne) z ketchupem zamiast śmietany
req_ [ Legend ]
Milka^_^: następnym razem spróbuję ;)
Muszę jeszcze zrobić KurczakBurgera, ale nie znalazłem przepisu na sos. Ktoś kojarzy? Chyba jest podobny do tego z Longera KFC.
bone_man [ Omikron Persei 8 ]
wysiak --> Kupne pizze z marketów zawsze jadam z ketchupem. Tylko bez komentarzy, że pizza z marketu to profanacja. Czasem trafią się dobre! :P
Tomal_P --> mnam, mnam, ładnie wygląda ten kawałek :)
malyb89 [ Spectre ]
To za 5 minut jestem! Tylko odgrzej! Bo ni chce po raz 4 w tym tygodniu jeść zimnej pizzy ;p
Bone -> o te mrozone chozi? to ta kilowa mi smakuje :D
gromusek [ keep Your secrets ]
ma ktos przepis na sos barbecue ?
Misiaty [ Śmierdzący Tchórz ]
Milka
Co złego jest w pierogach (smażonych) z ketchupem? ;)
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Kurczak burger? Tam idzie ostry sos, chyba trochę ostrzejszy jak ten w torilli. Uboga na kanapka... sałata i mięcho.
Mam lepszy pomysł: zrób sobie New York Beef Classic czy jak się to zwało. To kurewstwo jest dopiero potężne xD Co tam idzie? Majonez, musztarda, czerwona cebula, 4 plastry ogórka ala zagrycha, kapucha, 2 plastry pomidora, ser, mięcho, ser, mięcho. Tym to się średnio czuje najedzony, ale za to dobrze smakuje.
Misiaty => a ja wiem? ja tak nie jem. Się zdziwiłem jak zobaczyłem, że u mnie w akademiku tak pierogi wciągają. Co region to zwyczaj, kraj...
Tomal_P [ Legend ]
Kurde, nie dość że ostatnio przytyłem to jeszcze obżeram się po nocy.
A co do pizzy mrożonej, ja lubię Riggę z pieczarkami - inne jakoś mi do tej pory nie smakowały.
Alien.pl [ Generaďż˝ ]
He.. He.. początkowo myślałem że to wątek o tej durnej reklamie MCDonalda z tym kolesiem który ma owce na głowie i myśli że mówi po Amerykańsku (notabene nie ma takiego języka mówią po angielsku jak już). Ale jest się przynajmniej z czego lachać, nawet laski w reklamie z jego głupoty się śmieją.
Ale wracając do tematu. Tak nie ma jak to samemu se zrobić Hot Doga czy Hamburgera, porządny wypas, a nie anoraktyczne dawki w MC. z kotletem z mielony papierowych ręczników.
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
anoraktyczne dawki w MC. z kotletem z mielony papierowych ręczników
Z tym, że skąpo to się zgodze... ale z drugą częścią już nie. Nic na Maka nie znajdziesz :) Nic a nic.
kobe47 [ essaywhuman ]
ten ser z BigMaca to nie jest przypadkiem Chester?
req_ [ Legend ]
Milka: nie jadłem tego nigdy ;) Kiedyś spróbuję.
Kurczak burger? Tam idzie ostry sos, chyba trochę ostrzejszy jak ten w torilli.
Pamiętasz, lub umiesz powiedzieć skład?
yo dawg [ 1979 ]
Bo prawdziwy facet je pizzę z sosem winegre.
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Ser się Cheddar nazywa, jestem tego pewien.
Składu ci nie powiem z prostego powodu - na opakowaniach go nie zamieszczają :(
O tak wygląda ten New York, są jeszcze holyshity :)
Misiaty [ Śmierdzący Tchórz ]
req
a jak cenowo wychodzi jeden big mac? W sensie z przepisu.
HUtH [ pr0crastinator ]
Yhm req pierwszy raz w życiu robiłeś sobie hamburgera? :P
I w ogóle po co się silić na podróbę daremnego McDonaldsa, skoro można zrobić po swojemu burgera, który będzie naprawdę zajebisty?
req_ [ Legend ]
Misiaty: za wszystko zapłaciłem niecałe 40 zł. Kupiłem 2x 400g mięsa, każde 10zł, reszta to dodatki. Z tego wyszło 16 kotletów, więc 8 kanapek. Około 4-5 zł za jednego, z czego zostanie sporo sosu i dodatków.
HUtH: normalne, duże z masą warzyw robiłem już nieraz. Dzisiaj miałem kaprys na sklonowanie BigMaca.
Misiaty [ Śmierdzący Tchórz ]
req
Hmm, czyli w gruncie rzeczy gra nie warta świeczki :) Ze zniżką w macu big mac wychodzi 4,5 czyli jednak masówka się dobrze trzyma ;)
Choć sos chętnie zrobię do zwykłych kanapek bo on z tego co widzę może być całkiem niezły ;P
HUtH
Hmm, Big Mac to w gruncie rzeczy najlepszy burger, znacznie lepszy od jakichkolwiek domowych :) Ale wmawiać sobie zawsze mozna ;P
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
U nas na kartę BigMaka można wziąść za 4,50 więc ceny masz porównywalne :) No i masz satysfakcję, że sam sobie go zrobiłeś :P
BigMac może i najlepszy, ja uważam inaczej, ale strasznie nie poręczny. Ogólnie w maku tylko jedna rzeczą się można najeść w miarę - tortilla. Z tych rzeczy na kartę of kors
gromusek [ keep Your secrets ]
[51] Widac ze pracownik McDonalda :) fakt tortilla szczegolnie na karte znizkowa to najsensowniejsza rzecz w MC
HUtH [ pr0crastinator ]
Misiaty <- ja ogólnie nie lubię jedzenia z maka, żarcie jest tam gąbczasto-styropianowo-kartonowe :P
Moim zdaniem żaden bigmac nie przebije burgera z prawdziwą bułką, prawdziwym tłustym mięsem, prawdziwą sałatą, serem i dodatkami.
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
oj HUtH, kiedy ty się nauczysz, że żarcie z Maka spełnia wszystkie jakieś tam standardy... Się niczym to nie różni od innych fastfoodów, i zawsze świeże jest.
BEER Share [ Konsul ]
A widział kotś może przepis na zingera z kfc?
req_ [ Legend ]
Niektórzy wierzą we wszystkie teorie spiskowe.
Irracjonalny Amisz [ Generaďż˝ ]
Ja przed godziną zjadłem oryginalnego prosto z MC :) Nie ma to jak kolacyjka po robocie :)
Trael [ Mr. Overkill ]
Jako, że nie posiadam karty zniżkowej a do najbliższego Maca mam jakieś 30-40 min samochodem. To cena 4-5 zł za sztukę wydaje się opłacalna :) (Poza tym mogę sobie zrobić bardziej ostre niż te niby ostre hot chilli).
req_ [ Legend ]
Możliwości jest wiele, warto spróbować ;)
Paul12 [ Buja ]
Dawać przepis na New York Beef Classic! I to już!!
I na Double Whoppera z Burger Kinga! Koniecznie!
req_ [ Legend ]
Ale to zwykły Whooper. Też bym się skupił na Double, a nawet Triple Whoopera :D
Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]
[60] TY LEPIEJ ZROB TOM ZAPIEKANKE Z SEREM
Paul12 [ Buja ]
geez,
aż zrobiłem się głodny -.-
HUtH [ pr0crastinator ]
Milka <- dla mnie mogłoby nie spełniać standardów, ważne żeby mi smakowało ;)
Bobe[X] [ Konsul ]
MMmm... Apetico
czarli_122 [ Konsul ]
Mmm,musze spróbować:)
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Paul12 => Przepis masz w [39]
Igierr [ Im God Of Rock ]
jak ktoś chce mogę podać przepis na skrzydełka z kurczaka z frytkownicy ;) (smakują IDENTYCZNIE jak te z KFC, ale mają więcej mięska)
karolzzr [ Gunner ]
Ale sapie ten kolo z pierwszego filmiku. Denerwujące.
A tak co do tematu, to nie wiedziałem, że na Big Maca wchodzi tak mało składników... :)
Fett [ Avatar ]
Karolzzr - dokładnie to 20ml sosu, 7g. cebuli moczonej, 28g sałaty lodowej, 2 plasterki ogórka, plasterek sera cheddar i bułka :) i mięso z morlin ;)
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
O Fett, drugi pracownik mcsyfa :P Jesteś instruktorem, managierem czy McNiewolnikiem? I w którym mieście robisz?
Fett [ Avatar ]
Kraków, ale już zdezerterowałem;)
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
E to ja tam słyszałem, że w Krakowie managiera można się w 6 miesięcy dorobić, podczas gdy w naszym to trzeba z 5 lat robić :) BTW, ja w stolicy innowacji robię :P
Fett [ Avatar ]
Można zrobić managiera w pół roku;) Instruktora w 2 miesiące ;]
dave_mgs [ Senator ]
GOL przechodzi na nowy etap. Chwalimy sie jedzeniem ;d
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Istnieje jakiś wątek kulinarny? Może by jakiś zrobił jak nie ma?
tomazzi [ Flash YD ]
Mój sos czosnkowy wygląda mniej więcej tak:
majonez
śmietana
czosnek (im więcej tym mocniejszy sos)
mieszanka ziół (niewiele)
cukier
Wychodzi taki jak z DaGrasso.
gromusek - mam w domu gdzieś przyprawę barbecue z Grecji. Jak chcesz to mogę Ci oddać przy najbliższym spotkaniu bo mi nie potrzebna.
Weasel (Łasica) [ Awangardowy_Kaloryfer ]
A o co chodzi "pół ŁYŻKI ogórków"
req_ [ Legend ]
To przepis na sos z drobno zmielonymi ogórkami.
Fett [ Avatar ]
Jestem za wątkiem kulinarny:) Ale liczę na coś więcej niż hamburgery :P
Paul12 [ Buja ]
właśnie, won do https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=6703612
req_ [ Legend ]
Na jedno tylko zwracam uwagę, nie przesadzajcie z cebulą :D
Naruto Fan PL [ Retired ]
Wygląda bardzo smakowicie :)
gromusek [ keep Your secrets ]
tomazzi chetnie :)
PS dalej szukam przepisu na sos barbecue z MC
Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]
no tu masz. Po ang
Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]
Co bym mógł niemięsnego schrupać sobie z sosem barbecue?
Igierr [ Im God Of Rock ]
Rebel Mr Spanky--> Zapiekany camembert ;)
Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]
a wiesz to byla pierwsza rzecz jaka mi przyszla do glowy. Jednak nie wiem czy to sie dobrze bedzie komponowac- predzej camembert+ żurawina.
Dessloch [ Legend ]
zdecydowanie camembert i cos kwaskowego... z bbq sosem mdle byloby
przemek__ [ F1 2010 ]
req_ ---> Skusiłem się i fajnie to wszystko wyszło. Kotlety trochę za małe mi wyszły, chyba za bardzo sobie wziąłem do serca wskazówki gościa z filmiku ;) Dzięki za (pomysł na) bigMac'a :)
PS. Faktycznie smakował prawie tak samo jak ten w Mac'u, a prawie w tym przypadku nie robi wielkiej różnicy. Co więcej w domu wiedziałem, że nikt mi nie napluł do kanapki :)
kulako [ pR0_g4m3r_pL ]
Mam taki sam talerz
Hard as Stone [ Inkwizytor ]
Ile tych dodatków kupić bo zaraz lecę na zakupy
Ile tej sałaty lodowej ? Cebuli ?
A co do sosu starczyła ta porcja na wszystko czy robiłeś jeszcze drugą porcję ?
Hard as Stone [ Inkwizytor ]
Próbowałem
Czysta poezja ... ten sos to mógłbym sam jeść ... pycha.
Dzięki Req
piesiec_07 [ Pretorianin ]
Kto poda sprawdzony i dobry przepis na sos czosnkowy?? Bo znalazłem dużo, ale każdy inny i nie wiem który sos najlepiej smakuje :D
Duto ver.2.1 [ Kapelusznik ]
Wy mówicie o BigMacach i pizzach kiedy ja muszę jeść obiad z zeszłego tygodnia...
Pit17 [ Dolotek ]
No zakupiłem potrzebne składniki tylko co do sosu/dresingu nie jestem pewien. Czy może być "Dresing vinegret do sałatek" zamiast tego "French Dressing" (Jakoś tak). No..chyba, że to to samo :P?
[edit] Aha i jakie to ma być mięso?
bezlerg66 [ Senator ]
Ja tam potrafię zrobić hamburgery i inne takie jak w McDonaldzie :P
Chętnie spróbuję zrobić tego bigMaca :)
req_ [ Legend ]
<--- przemek, Hard as Stone
Milka, Fett, takie pytanie do Was: skąd Mac bierze pieczywo? Sprowadzane, czy robione na zamówienie w lokalnych piekarniach?
mexx97 [ Magnificent ]
req_
Na bank od Chinolów sprowadzają. :D
erton2 [ Konsul ]
req_ --> Jesli mam obstawiac to te bulki robi jakas fabryka w Polsce, mozliwe nawet, ze sa mrozone, chleb to niestety tylko przypomina... Tych bulek hamburger sprzedawanych w sklepach tez lepiej unikac, dobra, świeża kajzerka daje rade i jest zdrowsza :)
req_ [ Legend ]
Właśnie też tak strzelam. Jakby było to robione w jakichś lokalnych piekarniach, to można by do nich podjechać i dać jakąś łapówkę za kilka bułek ;)
Trael [ Mr. Overkill ]
Dobra kolejne pokręcone pytanie. W filmiku, w którym gość pokazuje jak "sklonować" Big Maca, hamburgery robione są na takiej fajnej patelni. On to nazywa grillem. Wie ktoś jak to się poprawnie nazywa i czy można gdzieś zakupić taką "patelnię"? :)
EDIT: Już nieważne. Znalazłem, nazywa się uwaga!: Patelnia grillowa :D
req_ [ Legend ]
Również czegoś takiego szukam, a znajduję tylko patelnie grillowe:
Trael: ale na filmiku gość wydaje się mieć płaską patelnię kwadratową;)
Trael [ Mr. Overkill ]
No fakt przyjrzałem się dokładnie i rzeczywiście jest to płaskie i otwarte...
ronn [ Legend ]
to ten sos wypas?
ja wole wiesmacowy
majozen chrzan i jogurt?
erton2 [ Konsul ]
Grillowa patelnia bedzie ok, tylko musi miec dobra powloke. Ja mam z Tefala, ryba wychodzi idealnie, kurczak troche suchy, wolowina powinna byc w sam raz. Oczywiscie mowie o smazeniu bez tluszczu, chociaz ryba troche ocieka oliwa w ktorej jest marynowana.
ronn [ Legend ]
erton
dzwonki łososia, + czosnek + folia + piekarnik. nie chcesz niczego innego
kubomił [ Legend ]
Ale to mus robić w patelni? Może lamerskie pytanie, ale mogę tego burgera przygotować w piekarniku?
BTW: Ostatnio robiłem świetne hot-dogi, zaraz skombinuje przepis :)
Pit17 [ Dolotek ]
Ile ten sos i wołowine powinno się trzymać w lodówce?
Armorgedon12 [ 43 ]
Cholera przez was zgłodniałem ;/ Ja chcę Hamburgera! xD
req_ [ Legend ]
Pit17: kotlety jak w filmiku - zamrozić (bez wykruszania). Nie wiem ile, zależy od lodówki, u mnie szybko mrozi. A sos - godzine, dwie...
Kubomił: co do piekarnika - nie wiem. Ja kiedyś robiłem kotlety w piekarniku, ale mam tam grilla.
Kibol_LP [ Pretorianin ]
To wez mi przynieś :D
Wiewiórk [ Legend ]
genialne. chociaż zamiast sera w plasterkach Gouda miałem Salami krojony ręcznie, zamiast pikli miałem ogórki kiszone, sos też nie za bardzo mi się udał chyba, a zamiast sałaty lodowej miałem pekińską i mięcho też nie za najwyżej jakości, smakowało baaardzo podobnie jak oryginalny BigMac,
dzięki za przepis.
Pit17 [ Dolotek ]
Dobra. Jutro załatwiam wołowine i robię BicMaca. Tylko jeszcze pytanko...teraz spróbowałem, czy wyjdzie Mi sos..coś wyszło i włożyłem do lodówki. Moża postać do jutra? Czy wtedy już się nie nadaje do BicMaca (W sensie smaku) :)?
Cyber Rekin [ Sharkee ]
Aaaa!!! To Wielki Głód przyszedł po mnie!!! Szybko Bic Maca!!!
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
req_ => Buły są sprowadzane od szkopów. Wszystko jest mrożone.
A i taka ciekawostka: Zacznijcie się żegnać z cheesami i hamburgerami za 3 złote. Nieoficjalne wieści donoszą, że niedługo (czyli nie wiadomo kiedy) będą za 5 zł.
Aegrus [ Konsul ]
A chyba sobie spróbuje jutro przyrządzić taki posiłek :)
req_ jakie mięso kupiłeś? wołowinę mieloną?
Simen_01 [ Generaďż˝ ]
A jak zrobić Cheeseburgera?
req_ [ Legend ]
Aegrus: dokładnie.
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Bułka, ketchup, musztarda, cebula moczona, ogórek kiszony ser i mięso
bonbon [ Pretorianin ]
Milka^_^ - A jakie to są te nieoficjalne źródła?
wydolny_pławikonik [ Konsul ]
Tez plujesz do hamburgerów?? Bo w maku to norma. To daje im smak.
preDratronIX [ Generau ]
Oni se w kulki lecą? 5 zł :O.
A do bikmakuf (^_^), czy te bułki trzeba jeszcze piec czy coś, i mięso, może być mielone? Bo nie chce żeby kotlety mielone wyszły, więc spróbuje zrobić na grubość tak samo jak Todd.
P.S Czy z tych samych składników można zrobic Cheeseburgera, czy hamburgera? A co z czymś podobnym do Kurczakburgera? ;)
Pit17 [ Dolotek ]
No zrobiłem, zjadłem (Jednego i kawałek drugie został ^^). I bardzo dobre..smakowały :) Tylko mięso..cholernie małe wychodziło i niezbyt miękkie, ale jadłem, jadłem :) Dzięki za przepis :)
preDratronIX--> Ja wsadziłem do tostera i tyle :) I co do mięsa..nawet chyba lepiej mielone tak jak na filmiku zrób tylko. Ja następnym razem takie kupię, ale niemielone też się da jeść.
preDratronIX [ Generau ]
Ale do tostera nie na długo chyba nie? żeby za twarde nie było, z 10-15 sekund? może mniej?
edit: chyba że trzeba najpierw zamrozić, potem wyjąć i zimne do tostera wsadzić?
Pit17 [ Dolotek ]
Dratron---> Ja to po prostu włożyłem do tostera i czekałem, aż ciepłe będą. Możesz zobaczyć w mikroweli jak wyjdzie. Wrzuciłem te 3 części do tostera (No dobra..nie tyle do tostera co do takiego czegoś co jest przy tosterze..nie mam pojęcia jak to się zwie..taki "minigrill") i jak uznałem, że "już" to wyciągałem i robiłem BicMaka.
HETRIX22 [ PLEBS ]
Wkurza mnie to że trzeba to robić 10 min żeby to zjeść w niecałe 5 min :(
racel45 [ Generaďż˝ ]
to się delektuj a nie wpieprzasz jak świnia
preDratronIX [ Generau ]
nie mam mikrofali
Wiem wstyd i hańba, ale skoro można toster, a mrożonek nie jem.
racel - wkurza mnie mlaskanie...
Hard as Stone [ Inkwizytor ]
Bułek nie trzeba piec. Przynajmniej ja tego nie robiłem. Samo mięsko na patelni tylko smażyłem
preDratronIX [ Generau ]
Dzisiaj kupiłem wszystkie składniki oprócz cebuli (chyba nie jest najistotniejsza nie?).
Kiedy można robić sos jeżeli dopiero jutro będę robił hamburgery? Chodzi mi ile max. może przebywać w lodówce. Czy mięso wołowe po wymieleniu będzie dobre do formowania kotlecików?
I czy można te kotlety smażyć na normalnej patelni, tzn. nie tak płaskiej jak u Todd'a? Z góry dzięki.
kubomił [ Legend ]
Sos mocno średni mi wyszedł, ale zjadliwy :) O wiele lepiej mi smakuje z ketchupem Helman's (tak się pisze? :P). Ale ładnie wchodzą te burgery, wyszły mi niemalże identycznie jak w Macu. Bardzo smaczne.
yasiu [ Legend ]
predratron - mięso wołowe mielone ładnie trzyma konsystencję, więc jak najbardziej się nadaje. ja jak robię hamburgery, daję do mięsa sos worchester. i smażę na płaskiej patelni do naleśników, bez tłuszczu. na normalnej też powinno się udać :)
preDratronIX [ Generau ]
no dobra, dzięki
Irracjonalny Amisz [ Generaďż˝ ]
zaraz zaraz, jakie mięso muszę kupić aby było jak z MC ?
preDratronIX [ Generau ]
wołowe - jeśli chcesz je zmielić w domu to wołowe z pręgi,
lub mielone
Irracjonalny Amisz [ Generaďż˝ ]
mielone to tez wolowe tak ? i bedzie identyko jak w mc ?
preDratronIX [ Generau ]
mielone to gotowe wolowe. Czy bedzie identycznie to nie, ale będzie dobre (chyba)
Rebel Mr Spanky [ Generaďż˝ ]
Trzeba wkładać mięso i sos do lodówki? Bzdurne mi się to trochę wydaje.
preDratronIX [ Generau ]
req_ > Zrobiłem sos wg. twojego przepisu, tylko nie dodałem warzyw. Oprócz tego dodałem jedno jajko. Czy będzie to dobre? Wstawiłem do lodówki, ale nie wiem czy będzie odpowiednio gęste, więc prosze o porady. Dodam że kierowałem się przepisem todda i req'a
Cobrasss [ Generaďż˝ ]
A Ktoś chce Little Maca :D (Kurde to Bohater Punch Outa :D tak się nazywa)
Milka^_^ [ Zjem ci chleb ]
Tak wam powiem jeszcze odnośnie tych sosów: sos do BM i do wieśmaka różni sie tylko 1 składnikiem, w tym do BM jest jeszcze jakaś cebula ponoć
preDratronIX [ Generau ]
Jeszcze jedno, czy trzeba dodawać jajek do tego mięsa (po zmieleniu?)
yasiu [ Legend ]
absolutnie nie :)
preDratronIX [ Generau ]
yasiu - a gdybyś był tak miły to powiedziałbyś czy będzie się nadawał ten sos z [140]? Jest zbyt płynne mimo iż dodałem jajko i troche za dużo tego dressingu ;/ I nie wiem czy w ciągu tych kilku godzin by się odpowiednio ten sos zrobił
yasiu [ Legend ]
jak za mało geste, to rozdzielic i majonezem zageszczac, ew dodać właśnie warzyw :) nie wiem czy ten sos będzie dobry, bo nigdy go nie robiłem, a jak sam jakiś robię to raczej się nie zastanawiam ile czego dałem :)
preDratronIX [ Generau ]
Zrobiłem dzisiaj te burgery i przyznam, że wyszły dobre. Nie były to Big Mac'i ale składnikami przypominały wyżej wymienioną kanapkę ;). Trochę złe bułki były ale następnym razem będzie lepiej.
50groszy:) [ Konsul ]
ej a mozna zrobić to mięsko z mięsa mielone z szynki bo kurde wysłać mame po coś do sklepu to jest po prostu masakra i jak sie da to jak je przyżądzić
Valem [ Makaron Shakaron ]
wysłać mame po coś do sklepu to jest po prostu masakra
A Bozia nozek nie dala?
50groszy:) [ Konsul ]
no to mi napisz jak taki specjalista jesteś usprawiedliwienie ze szkoły żebym poszedł i kupił mięso do hamburgerów :P
ponawiam pytanie
yasiu [ Legend ]
50groszy - z samej wieprzowiny to będzie coś całkiem innego... ale zjeść się da.
Simen_01 [ Generaďż˝ ]
Co ty kurwa, w szkole se hamburgery robisz?
50groszy:) [ Konsul ]
czyli nici eh
50groszy:) [ Konsul ]
jeśli sie da to podajcie przepis na to mięso z tego co wcześniej napisałem
Simen_01 [ Generaďż˝ ]
Ej req, dobrze się wątek rozwinął.
Może seryjny zrobisz? xD
Weasel (Łasica) [ Awangardowy_Kaloryfer ]
Co to za świat. Wątek o hamburgerach ma 155 postów.
Simen_01 [ Generaďż˝ ]
157
Co w tym złego?
eltexo [ Idzie Grzes przez wies ]
..a ja odkopię przepis. Może ktoś jeszcze się skusi ;p