Saluteer [ Senator ]
Trawienie, picie itp.
Z biologii nigdy nie bylem za dobry, dlatego mam pytanie dla osob wtajemniczonych.
Czy moglby ktos opisac proces trawienia od momentu polkniecia posilku?
Powiedzmy, ze potrawa jest ryz - ile mniej wiecej talerz ryzu bedzie siedzial w zoladku (talerz zostaje na stole) :), po ilu minutach zostanie strawiony i przejdzie do jelit? Kiedy mozna popic posilek?
Jak to jest ze zwykla woda na pusty zoladek, co sie z nia dzieje, czy zostaje oddesana czy potraktowana kwasami zoladkowymi?
Jedziemy do Gęstochowy [ Racjonalista ]
W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów (hormonalny, autonomiczny układ nerwowy), które w skoordynowany sposób doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do postaci, która będzie zdolna do wchłaniania (absorpcji) w przewodzie pokarmowym.
Jama ustna [edytuj]
U ludzi, proces trawienia zaczyna się już po pobraniu pokarmu do jamy ustnej. Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny – amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną i przeżuwane za pomocą zębów i języka. Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w pożywieniu. Następnie pokarm formowany jest w kęs pokarmowy i jest w trakcie połykania przemieszczany przez gardło i przełyk do żołądka.
Żołądek [edytuj]
W żołądku pokarm mieszany jest z sokiem żołądkowym, który ze względu na wysokie stężenie kwasu solnego inaktywuje amylazę ślinową. Jednak do momentu zakwaszenia pokarmu amylaza ślinowa jest wciąż aktywna - w konsekwencji 20-40% wielocukrowców zostaje rozłożonych. W żołądku trawione są głównie białka, dzięki wydzielanej tam pepsynie, a lipaza żołądkowa zapoczątkowuje trawienie tłuszczów, ale tylko zemulgowanych (których źródłem są m.in. jajka i mleko). Brak trawienia tłuszczów jest spowodowanych brakiem emulgacji - żółć jest wydzielana dopiero do dwunastnicy.
Jelito cienkie [edytuj]
Dalsze trawienie przebiega w jelicie cienkim. Treść pokarmowa jest partiami przekazywana do dwunastnicy. Hormony jelitowe (sekretyna, cholecystokinina) pobudzają wydzielanie żółci, soku jelitowego oraz soku trzustkowego. W jelicie cienkim, a zwłaszcza w dwunastnicy ma miejsce zasadnicze trawienie. Kwaśna treść pokarmowa przechodząca z żołądka, jest neutralizowana przez zasadowy sok trzustkowy, w celu umożliwienia działania enzymów trawiennych takich jak amylaza trzustkowa, chymotrypsyna, trypsyna, lipaza i innych.
Do dwunastnicy wydzielana jest również żółć zawierająca sole żółciowe, których zadaniem jest zemulgowanie tłuszczów, co czyni je bardziej podatnymi na działanie lipazy.
Tłuszcze są trawione przez lipazę trzustkową (wraz z kolipazą), która działa tylko w fazie wodnej, więc tylko na powierzchni. W wyniku trawienia powstają wolne kwasy tłuszczowe i 2-monoglicerydy, które są formowane wraz z kwasami żółciowymi w micele. W tej formie są one transportowane do rąbka szczoteczkowego enterocytów i tam wchłaniane.
W jelicie cienkim wchłaniane są małocząsteczkowe związki, będące produktami hydrolizy. Następuje tu również trawienie bakteryjne, które polega na rozkładzie niestrawionych kawałków pokarmu znajdujących się między kosmkami jelitowymi przez bakterie.
Jelito grube [edytuj]
W jelicie grubym ulega wchłanianiu woda oraz pewna pula witamin.
Niestrawione resztki pokarmowe są wydalane w postaci kału podczas defekacji.
z wikipedii.
lo0ol [ Jónior ]
Też nie wiem ale zawsze jak zjem zapiekankę to po 20-30 minutach czuje jakby chciała wyjść.
Saluteer [ Senator ]
jedziemy dzieki ale ile to trwa wszystko?
SzymX_09 [ Hrabia von Gun ]
Sal ---> zależy od tego co zjesz. W poszczególnych częściach rozkładają się aminokwasy, białka itp. Potem zbędny pokarm poddawany jest odsączeniu z wody, następuje proces gnicia i fermentacji i niepotrzebne resztki wydalane są w postaci kału (potocznie kupa)