GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Trawienie, picie itp.

26.01.2009
18:43
[1]

Saluteer [ Senator ]

Trawienie, picie itp.

Z biologii nigdy nie bylem za dobry, dlatego mam pytanie dla osob wtajemniczonych.

Czy moglby ktos opisac proces trawienia od momentu polkniecia posilku?

Powiedzmy, ze potrawa jest ryz - ile mniej wiecej talerz ryzu bedzie siedzial w zoladku (talerz zostaje na stole) :), po ilu minutach zostanie strawiony i przejdzie do jelit? Kiedy mozna popic posilek?

Jak to jest ze zwykla woda na pusty zoladek, co sie z nia dzieje, czy zostaje oddesana czy potraktowana kwasami zoladkowymi?

26.01.2009
18:44
[2]

Jedziemy do Gęstochowy [ Racjonalista ]

W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów (hormonalny, autonomiczny układ nerwowy), które w skoordynowany sposób doprowadzają do rozbicia składników pokarmowych do postaci, która będzie zdolna do wchłaniania (absorpcji) w przewodzie pokarmowym.

Jama ustna [edytuj]

U ludzi, proces trawienia zaczyna się już po pobraniu pokarmu do jamy ustnej. Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny – amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną i przeżuwane za pomocą zębów i języka. Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w pożywieniu. Następnie pokarm formowany jest w kęs pokarmowy i jest w trakcie połykania przemieszczany przez gardło i przełyk do żołądka.

Żołądek [edytuj]

W żołądku pokarm mieszany jest z sokiem żołądkowym, który ze względu na wysokie stężenie kwasu solnego inaktywuje amylazę ślinową. Jednak do momentu zakwaszenia pokarmu amylaza ślinowa jest wciąż aktywna - w konsekwencji 20-40% wielocukrowców zostaje rozłożonych. W żołądku trawione są głównie białka, dzięki wydzielanej tam pepsynie, a lipaza żołądkowa zapoczątkowuje trawienie tłuszczów, ale tylko zemulgowanych (których źródłem są m.in. jajka i mleko). Brak trawienia tłuszczów jest spowodowanych brakiem emulgacji - żółć jest wydzielana dopiero do dwunastnicy.

Jelito cienkie [edytuj]

Dalsze trawienie przebiega w jelicie cienkim. Treść pokarmowa jest partiami przekazywana do dwunastnicy. Hormony jelitowe (sekretyna, cholecystokinina) pobudzają wydzielanie żółci, soku jelitowego oraz soku trzustkowego. W jelicie cienkim, a zwłaszcza w dwunastnicy ma miejsce zasadnicze trawienie. Kwaśna treść pokarmowa przechodząca z żołądka, jest neutralizowana przez zasadowy sok trzustkowy, w celu umożliwienia działania enzymów trawiennych takich jak amylaza trzustkowa, chymotrypsyna, trypsyna, lipaza i innych.

Do dwunastnicy wydzielana jest również żółć zawierająca sole żółciowe, których zadaniem jest zemulgowanie tłuszczów, co czyni je bardziej podatnymi na działanie lipazy.

Tłuszcze są trawione przez lipazę trzustkową (wraz z kolipazą), która działa tylko w fazie wodnej, więc tylko na powierzchni. W wyniku trawienia powstają wolne kwasy tłuszczowe i 2-monoglicerydy, które są formowane wraz z kwasami żółciowymi w micele. W tej formie są one transportowane do rąbka szczoteczkowego enterocytów i tam wchłaniane.

W jelicie cienkim wchłaniane są małocząsteczkowe związki, będące produktami hydrolizy. Następuje tu również trawienie bakteryjne, które polega na rozkładzie niestrawionych kawałków pokarmu znajdujących się między kosmkami jelitowymi przez bakterie.

Jelito grube [edytuj]

W jelicie grubym ulega wchłanianiu woda oraz pewna pula witamin.

Niestrawione resztki pokarmowe są wydalane w postaci kału podczas defekacji.

z wikipedii.

26.01.2009
18:44
[3]

lo0ol [ Jónior ]

Też nie wiem ale zawsze jak zjem zapiekankę to po 20-30 minutach czuje jakby chciała wyjść.

26.01.2009
18:47
[4]

Saluteer [ Senator ]

jedziemy dzieki ale ile to trwa wszystko?

26.01.2009
18:51
smile
[5]

SzymX_09 [ Hrabia von Gun ]

Sal ---> zależy od tego co zjesz. W poszczególnych częściach rozkładają się aminokwasy, białka itp. Potem zbędny pokarm poddawany jest odsączeniu z wody, następuje proces gnicia i fermentacji i niepotrzebne resztki wydalane są w postaci kału (potocznie kupa)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.