zawilec [ Konsul ]
Przepis na ryż z warzywami
Szukam jakiegoś dobrego, sprawdzonego przepisu na ryż z warzywami i jakimś mięskiem np. kurczakiem. Postanowiłem w końcu zrobić sobie coś samemu do jedzenia :) Z góry dzięki.
Loon [ Panicz ]
Stary, nie wygłupiaj się, dzwoń do Chińczyka!
MatiRonaLDo75 [ LO GANGSTA ]
a zdawało mi się żę napisać w google :Przepis na ryż z warzywami . To będzie łatwa do wykonania czynność a jak widać niektórzy wolą się męczyć na forum ...no chyba że chcesz aby podali ci golowicze własne sprawdzone przepisy!!
zawilec [ Konsul ]
MatiRonaLDo75 -> już znalazłem kilka ciekawych propozycji na google ale chciałbym też poznać sprawdzone przepisy GOLasów.
Loon -> E tam chce w końcu coś samodzielnie upichcić
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
A po co przepis?
Idziesz do sklepu i kupujesz:
ryż, mrożone warzywa do potrawki chińskiej (czy coś w ten deseń), kurczaka (piersi:P), i sos słodko-kwaśny.
Ryż gotujesz (chyba umiesz?), a warzywa wrzucasz na dużą patelnie i czekasz aż się rozmrożą i ugotują.
Kurczaka kroisz w kostkę i bez panierki wrzucasz na tłuszczyk - jak się podsmaży to dodajesz sos a potem ważywa i mieszasz wszystko doprawiając jeśli trzeba.
I to w sumie tyle...bon appetit :)
edit: od razu kup pałeczki - jeśli to ma być obiad dla dziewczyny to będzie nie tylko smacznie, ale i wesoło ;)
jamkgh_rev02 [ Generaďż˝ ]
Ja bym piersi z kurczaka poddusił.
mikmac [ Senator ]
fuuj mozna to zrobic o wiele lepsze niz gotowe sosy i mrozone warzywa.
Kupujesz paczke jarzyn (marchew, cebula, por seler) - wszystko scierasz, do tego troche pomidorow, papryka.
Piers z kurczaka kroisz w drobne kawalki i podsmazasz na patelni. Wystarczy dodac odrobine vegety do smaku, nic wiecej.
Na drugiej patelni smazysz warzywa - wrzucasz od tych co sie najdluzej rozgotowuja. Mozesz dodac kapke oleju, ale nie duzo - sos i tak sam z siebie powstanie. Do tego dodaj tylko odrobine soli, troche vegety i curry. Nie przesadz z rozgotowaniem. Jak dojdzie do wrzucasz uprzednio podsmazony kurczak i zostawiasz jeszcze na 5-10 minut.
Teraz sa dwa sposoby - albo rownolegle gotujesz ryz, albo robisz risotto - czyli gotujesz ryz bezposrednio w tej potrawce. Preferuje ten drugi sposob, ale wymaga wiecej cierpliwosci. Rownolegle do gotowania warzyw wstawiasz wode z bulionem aby sie zagotowalo. NIe dodawaj soli bo calosc bedzie zbyt slona - styknie bulion. Do zrobionej potrawki wrzucasz caly surowy ryz - i teraz chochla po chochli wlewasz do tego bulion. Jedna chochla i czekasz az ryz wciagnie wilgoc - tak az do konca (jak dobrze pamietam to 250ml na kazde 100 gram ryzu). Wychodzi pyszne.
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
No ja na początku podsmażam delikatnie, a potem przecież się dusi w tym całym sosie z ważywami przez jakiś czas.
aha - jesli sos byłby np za mocny to dodajesz wody. Jeśli byś chciał zagęścić to bierzesz małą filiżankę - wsypujesz tam ze 2-3 łyżeczki mąki i mieszając, powoli dolewasz ciepłej wody. I dolewasz to do sosu.
edit: mikmac -> ja tam lubie sos słodko-kwaśny do kurczaka w potrawce :)
zawilec [ Konsul ]
Dzięki wszystkim za rady :) Lece do sklepu zakupie potrzebne składniki. Pozdrawiam
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
A na przyszłość to zapraszam tutaj:
https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5723514&N=1
...napewno znajdziesz tam coś smacznego :)