sorax [ Centurion ]
Pomocy! Jak przygotować dobrą pomidorówkę? :)
Witam,
dziś siedzę w domu, w pracy mam wolne :) rozmawiałem wczoraj wieczorem z moją dziewczyną na temat dzisiejszego obiadu i wyszedł plan pomidorowej.. za którą mieliśmy zabrać się wpólnie po pracy - ja obieram warzywa, a cała magia należy do niej, ale jak już wspomniałem dziś mam wolne :)
Moja miła niestety pracować dziś musi, a wraca do domu po 15.. Pomyślałem, że może zrobię jej małą niespodziankę i sam już wszystko przygotuję przed jej przyjściem.
Jednak nie mam pojęcia za co się zabrać! Wiem, że produkty wszystkie są, ale ustawienie gazu, co i kiedy wrzucić, to dla mnie abstrakcja! Pomradźcie proszę jakiśm pomocnym opisem, bo lipa z mojego suprajzu ;)
Dodam, że mam kuchenkę gazową i nie wiem kiedy jak na jakim ogniu gotować zupę..
Lechiander [ Wardancer ]
Zrób najpierw rosół - gotuj na małym ogniu, to ważne!
A jak będzie gotowy, dodajesz przecier i masz pomidorową. Ja dodaję jeszcze śmietany, ale tu, jak to woli.
albz74 [ Legend ]
Bardzo dużo pomidorów. Inaczej wyjdzie rosół w kolorze pomarańczowym. Pomidory dodajemy na samiutkim końcu. Wcześniej trzeba po prostu ugotować rosół. Dobrze dodać śmietanę, można też śmietanopodobne wynalazki od Ramy - mniej tłuszczu i kalorii.
No i do smaku trochę cukru nie zaszkodzi, pomidory bywają kwaśne.
sorax [ Centurion ]
Czyli teraz mam napisać nowy wątek, jak zrobić rosół.. :)
Dla mnie kuchnia to poważnie czarna magia, dziś doszedłem po prostu do wniosku, że kiedyś w końcu trzeba zacząć kuchcić i właśnie to jest odpowiedni moment ;)
Lechiander [ Wardancer ]
sorax ---> Chcesz się bawić, to dodaj pomidory. ;-)
Tylko wczesniej je trzeba obrać ze skórek i bodajże jakoś starkować, rozmemłać, wydusić... Inaczej będziesz miał kluski pomidorowe w zupie. :-)
Jeśli już, to kup pomidory w puszce. :-)
Przecier spokojnie można dodać, będzie zajebista prawdziwie pomidorwa, a nie niby rosół w kolorze pomarańczowym. Najprościej i też smaczne. :-D
Cukier, śmietana, sól, pieprz i inne pierdoły, to już kwestia gustu i smaku. Co kto i jak lubi.
Na jakim mięsie chcesz gotować?
Ralion [ Deva ]
Rosół? Woda + kostka rosołowa = rosół :P
Bo jezeli chcesz tradycyjnie to musisz miec mnóstwo warzyw, mieso, wrzucic to wszystko do gara i gotować gotować, az bedzie dobre.
A warzywa to seler, marchew por, i jakie tam jeszcze lubisz.
mieso to wołowe albo drobiowe, zależnie jaki to rosol chcesz mieć
stanson [ Szeryf ]
Raczej wybierz tą drugą z opcji Raliona, nie polecam kostki :P
Idź do warzywniaka i poproś sprzedawczynię o warzywa na rosół - na bank będzie wiedziała co Ci dać. Wrzucasz to wszystko do gara z wodą i baaardzo długo gotujesz, aż wreszcie będzie smaczne - potem żeby z tego zrobić pomidorówkę dodajesz tylko przecier z pomidorów i voila :)
Lechiander [ Wardancer ]
Pomalutku, Panowie, pomalutku. Nic na siłe, wszystko młotkiem. :-D ;-)
Niech odpisze, na jakim miesie chce tę zupke zrobić. :-)
poltar [ Konsul ]
Znalezione na sieci :
Tradycyjny przepis na zupę pomidorową
Składniki:
6 dojrzałych pomidorów, 5 skrzydełek z kurczaka, kawałek wołowiny (np. łopatka), włoszczyzna, łyżka masła, sól i pieprz, 2 litry wody.
Jak przyrządzić?
Płuczemy mięso i włoszczyznę i gotujemy w wodzie na rosół. Pomidory kroimy na ósemki i wrzucamy do rondelka, w którym wcześniej rozpuściliśmy łyżkę masła. Pomidory dusimy na malutkim ogniu 35 minut. Wyjmujemy mięso i ugotowaną włoszczyznę (powinna być miękka, a wywar aromatyczny). Przecieramy na sitku pomidory wprost do rosołu. Na sitku powinny zostać tylko skórki i pestki. Doprawiamy i gotujemy wszystko 5-10 minut.
A tu - UWAGA - info o fanklubie zupy pomidorowej
i na tej samej stronie -
Zupa pomidorowa z certyfikatem.
Zupa otrzymała certyfikat Fanklubu Zupy Pomidorowej
• 5 litrów. wody
• 1 kg. kości wieprzowych
• ½ kg drobiowych kadłubków
• duża włoszczyzna
• 1 cebula
• 10 świeżych pomidorów lub 3 puszki pomidorów w sosie własnym
• 1 puszka koncentratu pomidorowego
• pojemnik śmietany
• 2 lyżki mąki
• sól, pieprz, cukier, wegeta do smaku
• drobno posiekane : świeża bazylia i natka pietruszki lub koperku.
Umyte kości gotujemy z włoszczyzną na małym ogniu około 1,5 godz. Dodajemy 5 pokrojonych w kostkę pomidorów lub jedną puszkę pomidorów w zalewie i jeszcze gotujemy ok.0,5 godz. Kości z włoszczyzną wyjmujemy z garnka, a wywar przecedzamy. Pozostałe na sicie pomidory przecieramy i dodajemy do wywaru. W garnku podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy zacznie się rumienić dodajemy pozostałe pomidory pokrojone w kostki lub pomidory z puszki. Smażymy przez kilka minut, aż całość nabierze intensywnej barwy i smaku. Wlewamy wywar, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz wegetą i delikatnie zagęszczamy śmietaną zmieszaną z mąką. Na końcu wsypujemy bazylię. Już na talerzu posypujemy koperkiem lub pietruszką.
Pomidorowa z Andaluzji
*
3 spore pomidory lub jedna puszka
*
1 duża czerwona papryka 3 cebule
*
1 łodyga selera naciowego 1,5 l bulionu
*
1 łyżka tymianku, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy
Paprykę pieczemy, obieramy ze skórki kroimy na paski. Pomidory kroimy na cząstki. Od selera naciowego oddzielamy listki, którymi udekorujemy gotową zupę. Łodygę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy seler i pomidory. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 min, doprawiając tymiankiem, solą, pieprzem. Zupę przecieramy na sicie i dekorujemy liśćmi z selera i paskami papryki.
Chińska pomidorowa z makaronem
*
1 korpus kurzy
*
1 cebula
*
1 marchew
*
¼ selera
*
1 mały por
*
1,5 l wody
*
1 świeży ogórek
*
3 pomidory
*
15 dkg ugotowanego makaronu wstążki
*
1-2 łyżki sosu sojowego
Na wolnym ogniu gotujemy wywar z warzyw (bez pora) i korpusu drobiowego. Ogórek tniemy na wąskie paseczki, pomidory na ćwiartki lub ósemki. Do ugotowanego bulionu dodajemy sos sojowy i pomidory. Gotujemy ok. 5 min, dodajemy ogórki i por pokrojony w cienkie paseczki. Jeszcze gotujemy ok. 3 min. Makaron układamy na miseczkach i zalewamy.
Włoska minestrone
*
10 dkg zielonego groszku z puszki
*
2 łodygi selera naciowego
*
2 marchewki
*
2 spore pory
*
10 dkg kapusty włoskiej
*
1 cebula
*
1 puszka pomidorów w sosie własnym
*
2 łyżki ryżu
*
2 łyżki oliwy
*
1 ząbek czosnku
*
pieprz, sól, liść laurowy, parmezan
W rondlu na oliwie dusimy warzywa: cebulę, marchew i seler pokrojone w kostkę i poszatkowaną niezbyt drobno kapustę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory i zalewamy wywarem z warzyw i kurczaka. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Dodajemy posiekane w cienkie talarki pory, odcedzony groszek i ryż. Gotujemy jeszcze ok. 20 min. Doprawiamy do smaku. Dla nadania intensywniejszego koloru można dodać ze dwie łyżki koncentratu. Już na talerzu posypujemy zupę parmezanem.
Zupa Meksykańska z pieczonych pomidorów
*
1 puszka pomidorów w sosie własnym
*
2 świeże pomidory
*
2 łyżki oliwy
*
1 spora cebula
*
5 ząbków czosnku
*
1,5 l wywaru z kurczaka i warzyw
*
po ¼ łyżeczki mielonego kminku i łagodnej chili
*
2 łyżeczki czerwonej pasty pesto
*
4 grzanki z pieczywa tostowego
*
sól i pieprz
Pomidory opiec w piekarniku, aż do zaczernienia skórki. Nada to zupie bardzo charakterystyczny dymny aromat. Do wywaru z kurczaka przecieramy te właśnie pomidory razem ze skórką. Dodajemy zeszkloną na oliwie cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Oddzielnie podajemy na stół grzanki i czerwone pesto, którym każdy doprawi wedle uznania
albz74 [ Legend ]
idąc za radą stansona - w warzywniaku warzywa na rosół a w spożywczym porcję rosołową. Przecier ok.
Arczens [ Legend ]
I pamietaj zeby zwiazac pora nitka, zeby sie nie rozmemlal ! (tylko nie kolorowa ;) )
Lechiander [ Wardancer ]
Zresztą, co ja tu będę... ;-)
sorax ---> Jak na kurczaku jakimś, to wrzucaj wszystko na raz spokojnie.
Jak na wołowinie, to najpierw mięso podgotuj. Ja wiem... z 1h, potem dorzuć warzywa.
Na kurczaku robię tak:
wrzucam mięsiwo, 2-3 marchewki, pietruszkę, seler (nie za duzy), kawałek kapusty włoskiej lub pekinki (może być i nasza), kilka suszonych grzybów, por, cebulę do gara i gotuję dość długo na małym ogniu.
Warzywa pokrojone, tak na pół, coby do gara weszły. Brońcie mnie bogowie przed kostką lub inną drobnicą.
Doprawiam na końcu, gdyż całe zielsko dostaje hiena. :-)
Nie wiąż żadną nitką, żadnego pora! :-D
Warzywa w sklepie są zapakowane. Włoszczyzna to się nazywa. :-))
Arczens [ Legend ]
Jeszcze bym dodal ziele angielskie i listek laurowy :)
stanson [ Szeryf ]
A jak na samym koncu smak okaże się drętwy, zawsze możesz dowalić ketchupu :P
Yaca Killer [ Regent ]
Odpuść sobie świeże pomidory, o tej porze roku i tak sa "drętwe". Przecier pomidorowy będzie lepszym rozwiązaniem ... a na przyszłość radzę w piwnicy zrobić zapas własnego przecieru pomidorowego z pomidorków spalonych letnim słońcem :)
Lechiander [ Wardancer ]
Arczens ---> Zgadza się! Zapomniałem...
Z 10 "bobków" i z 5 listków. :-)
sorax [ Centurion ]
Uhuhu.. ile rad i pomocnych dłoni :)
Jestem Wam na prawdę wdzięczny za te wszystkie wskazówki, oraz przepisy.. Jak już mówiłem, produkty wszystkie mam, właśnie skończyłem obierać ostatnie - marchewki i w tym momencie całość mi się powoli rozgrzewa w garnku :) Sam wywar gotuję na 4 większych skrzydełkach z kurczaka - wystarczy?
Lechiander [ Wardancer ]
Wystarczy spokojnie, gdyż zgaduję, że gotujesz tylko dla Was, a nie dla całej rodziny głodomorów. :-)
Makaron do pomidorowej polecam muszeli, świderki lub inne takie dziwadło.
Preferuję Lubelski, ale to kwestia gustu.
Zresztą, nawet jak nie wyjdzie, to Twa miła i tak będzie mile zaskoczona, że smak zejdzie na plan dalszy. No, chyba, że nie jest tak miła. ;-) :-P
Tylko żeby Wam ta pomidorowa nie ostygła. ;-)
Smacznego! :-)
stanson [ Szeryf ]
Również życzę smacznego, dodam tylko, że mi osobiście pomidorówka zdecydowanie najlepiej smakuje z ryżem. Palce lizać!
sorax [ Centurion ]
A dziekuję, dziękuję :)
Po obiadowej degustacji powiem Wam jak to wszystko wyszło :]
Slawekk [ Senator ]
ooooo matko...
zrobienie dobrej pomidorowej jest proste jak.... sam sobie dopisz, troszke kwestia szczęścia, ale damy rade
panie kucharz, ugotowaleś juz zupe? bo jak nie to napisz co masz kupione a ja krok po kroku napisze ci jak zostać sultanem pomidorowej :)
tylko troche przestraszyles mnie tym wyborem palnika. mam nadzieje ze damy rade jakby co :D
Arczens [ Legend ]
Pomidorowa tylko z ryzem ! < biega z wielkim transparentem i krzyczy>
Lechiander [ Wardancer ]
Za nielegalne i kompletnie nieuzasadnione manifestacje bęcki grożą!!!
Slawekk [ Senator ]
Pomidorowa z ryżem kojarzy mi sie ze stołówką szkolną w latach 80 tych :)
Pomidorowa tylko z makaronem. ale takim o malych rozmiaraxch np gwiazdeczki czy makaron w formie ziarenek ryżu. Gotowac osobno, a po ugotowaniu wrzucic makaron do zupy. Niech będzie tego duzo, tak ze na drugi dzień makaron "wypije " zupe :)
matchaus [ sturmer ]
Sław ---> Dla mnie (jako OGROMNEGO fana tej zupy) zrobienie DOBREJ pomidorowej, to sztuka!
I to przez duże SZ ;)
Dlatego, będąc poniekąd niewolnikiem tej zupy ;) sam "kręcę" w lato przecier, aby mieć pyszną pomidorówkę zimą.
(ale sam się nie biorę za gotowanie... spieprzyłbym pewnie wszystko koncertowo ;)
P.S. Tyle, że nie cierpię mieszania makaronu z zupą i trzymania tego razem!
Makaron gotujemy osobno i mieszamy na etapie talerza! :)
(makaron koniecznie aldente! :)
DiabloManiak [ Karczemny Dymek ]
Przybiega z bojowka, wszycy krzycza : MAAAKKAARRROOON ;)
*zaciagaja biednego Arczensa za rog slychac glosne odglosy kilkurotne LUUP, LUUP -my juz Ci kurde damy ryz LUUP* Kilku smachanych bojownikow wychodzi z zarogu z przerobionym transparentem : TYLKO MAKARON W POMIDOROWCE
i wrescie nastal wlasciwy porzadek rzeczy ;)
Lechiander [ Wardancer ]
Tak jest!
ZWOLENNICY MAKARONU Z WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ!!!
Na pohybel ryżym! ;-) :-D
matchaus ---> Sam tez bym kręcił przecier, tym bardziej, że mam dostęp do swojskich pomidorów, ale za leniwy jestem, niestety.
No i czywiście, że aldente. :-)
Slawekk [ Senator ]
Przcier ze słoika jest ok. Do tego mamy ostatnio do wyboru przeciery z cebulą, czosnkiem, ziołami, można pokombinowac do smaku. Podstawa jest taka ze musi on byc KWAŚNy, co w połączeniu z "łyżeczką" cukru, daje nam smak lekko słodki/kwasny.
Moim pomyslem jest dodatek Ajwaru. Ajwar to taka balkańska mieszanka, papryki, pomidorów i czegostam jeszcze. Dodajemy to na etapie dodawania przecieru pomidorowego w proporcjach cirka przecier 4 do ajwar 1. Ajwar do dostania w każdym sklepie spozywczym - a na 100 % w marketach, zaraz obok przecierów.
Polecam !!! ajwarowy bałkański smak pomidorówki rulez.
No i moja pomidorowa musi byc gesta , stad ten makaron duszony w zupie :) i łyżka mąki i smietany na zagęstnienie.
Babiczka [ Generaďż˝ ]
pomidorowa jest pyszna z ryzem jak i z pasta :)
Lysack [ Latino Lover ]
ile to jest • ½ kg drobiowych kadłubków oraz ¼ selera ??
:):):)))
poltar [ Konsul ]
Lysack - coz, to sklania do eksperymentow :p
A czlowiekowi z minimalna wiedza (z tego samego zakresu ktory pozwala korzystac z tego forum) sprawdzenie co te krzaczki oznaczaja zajmie jakas minute. Dla ulatwienia - odpowiednio "1/2" i "1/4".
Arczens [ Legend ]
Podbite oko, brak dwoch jedynek, ale nadal krzyczy Z RYZEM ! < patrzy przez ramie, a tam jakas zbrojna grupa od Romana, nie majaca co ze soba zrobic zaczyna krzyczec TYLKO Z RYZEM>
btw. kiedys zrobilem pomidorowke, bez wody, tylko z przetartych pomidorow, byla gesta i całkiem dobra, ale troche za kwasna :) (kiedys tez do tego przetarlem chilli i paliło jak ogien, nie czuc bylo, ze jest za kwasne)
Lechiander [ Wardancer ]
Bez dwóch jedynek to chyba krzyczy: S RYSEM! FYLKO S RYSEM!!! ;-)
Arczens ---> Z samych pomidorow??? To ile musiałeś ich przemielić??? 4 kg? :-)
Jak nawet sos do spaghetti robię, to mi wychodzi z 10 pomidorów, a i tak czasami wody muszę dodać troszkę. :-)
Ale przyznaję, że zaintrygowałes mnie pomidorową na samych pomidorach. :-))
"(kiedys tez do tego przetarlem chilli i paliło jak ogien, nie czuc bylo, ze jest za kwasne)" - he he he :-D
sorax ---> No i jak tam? Czyżby wyszła aż tak zła??? :-)
Arczens [ Legend ]
Lechiander => Cos sie nie chwali jak mu poszlo ;)
Co do samych pomidorow, to u mnie na bazarku w sezonie pomidory sa po okolo 1zł wiec nie ma problemu zeby ich przetrzec 4 kg. Taki sosik nadaje sie tez dobrze do roznego rodzaju klusek, kopytek itp. :) (tylko troche swiezych ziolek trzeba dodac)
Tak mi sie jeszcze przypomnialo, ze dodawalem do tego zupelnie rozmemlana i posiekana piers z kuraka. Tez bylo niezłe.
Lechiander [ Wardancer ]
Własnie problem jest dla mnie i to duży. I chodzi o ilość, nie o cenę. :-))
Arczens [ Legend ]
Jak sie poddusi najpierw pomidory, jest dobre sito i takie drewniane cos z drewniana kulka na koncu ( nie wiem jak sie to ustrojstwo nazywa) to jest to kwestia 10 - 15 minut :)
DiabloManiak [ Karczemny Dymek ]
Podchodzi Do przemilej grupy Romana tlumaczac ze ryz pochodzi z kraju komunistow ;)
*Dzielna Nazis.. Romanowska bojowka jak w jeden glos zaczyna skandowac MAKARON, jednoczesnie sie patrza dziwnie na Arczensa *
Przywolujac 2 odpowiednio zbudowanych wlasnych bojowkarzy (2 na 3 ;) ) szykuje 100 litrowy gar kleiku ryzowego i lejek . Brak dwoch jedynek to idealne miejsce na zainstalowanie lejka.
Arczi i malo co bylo za 1 razem? :> Ten ryz to popamietasz do konca zycia :D
Arczens [ Legend ]
MAKARON !
Lechiander [ Wardancer ]
:-D :-)))
Arczens ---> takie drewniane cos z drewniana kulka na koncu - do mieszania ciasta się tego używa takze? :-)
Tak mnie jedno zastanawia - mięsiwo i warzywa gotujesz w tych... wymemłanych pomidorach?
Arczens [ Legend ]
Takie "cos" cale drewniane i nie wiem do czego moze to jeszcze sluzyc, chociaz mam pare pomysłow ;) ===>
Tak, wszystko razem w tych przetartych pomidorach, to na poczatku jest bardzo wodniste, dopiero pod koniec nabiera "sosowej" konsystencji.
Lechiander [ Wardancer ]
To drewniane narzędzie nie wiem, jak sie nazywa, ale na pewno słuzy m. in., jak nie głownie, do rozcierania składników na ciasto. :-)
Yaca Killer [ Regent ]
To narzędzie wspaniale nadaje się do niwelowania "promilażu" we krwi, prawie tak dobrze jak wałek do ciasta :)
Lechiander [ Wardancer ]
No cóż, sorax chyba został przez swą miłą po prostu utopiony w tej pomidorowej. ;-)
sorax [ Centurion ]
A witam wszystkich serdecznie :)
Przepraszam najmocniej, że pisze dopiero teraz, ale wcześniej nie mogłem się zebrać, do tego jeszcze te dwa ostatnie dni w pracy ;)
Teraz przedstawię przepis, według którego przygotowałem moją pierwszą pomidorową:
Zacząłem od rosołu, który ugotowałem na 4 nóżkach z kurczaka (wyżej pisałem o skrzydełkach, ale to przez pomyłkę), do tego trochę ważyw: 3 marechwki, 2 karzenie pietruszki, seler, cebula, por, oraz kapusta włoska. Następnie do takiego rosołu przygotowałem w osobnej miseczce "pomidorową miksturę" :) Co to takiego? Wymieszałem po połowie zawartości z dwóch przecierów pudliszki: pierwszy z papryką, drugi z czosnkiem. Do przecierów dodałem 1 śmietanę, wcześniej wymieszaną z dwiema łyżkami mąki. Wszystko mieszająć doprowadziłem do jednolitej masy, następnie lekko przyprawiłem, a przed dodaniem do zupy ociepliłem gotującym się rosołem. Po wyjęciu warzyw i mięsa z rosołu, do garnka wlałem przygotowaną "miksturę pomidorową".. pogotowałem jeszcze trochę, przyprawiłem wedle smaku i tak oto powstała moja pomidorowa :)
Przepis ten powstał w oparciu o opisane tu przez Was rady i wskazówki ;) Co o nim sądzicie?
A teraz najważniejsze! Zupa, zdaniem mojej dziewczyny, wyszła rewelacyjnie! Niespodzianka się udała, zaskoczenie było i ten miły uśmiech :) Sam po degustacji uważam, że moja pierwsza pomidorówka wyszła świetnie :)
Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc!
Czekam na dalsze komentarze :]
Zapomniałem dodać jeszcze, że do zupy przygotowałem makaron świderki :P
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
makaron świderki ssie ;) Najlepszy jest taki zwykły jak np do spagetti tylko że połamany :)
A przepis bardzo fajny, zapiszę go sobie i wykorzystam w wolnej chwili :)
emii [ Generaďż˝ ]
sorax -----> Jak dla mnie te 4 nóżki, to za dużo, zbyt tłusta i mąka nie potrzebna. Wolę tradycyjny koncentrat, jednak twoja kombinacja wydaje się całkiem ciekawa, więc sobie ją wypróbuję.
sorax [ Centurion ]
emii -> powiem Ci szczerze, że zupa w sumie tłusta nie była, a mąka po to by zagęścić trochę roztwór - lubię gęstą pomidorówkę, dosłownie lekkie zagęszczenie...
Powiem Wam, że podobała mi się ta przygoda i chyba "zacznę się w to bawić" :)
Xaar [ Uzależniony od Marysi ]
sorax -> zapraszamy: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=5723514&N=1
Arczens [ Legend ]
Dwie sprawy, pierwsza, jak twoja kobieta bedzie cos robic do szamania to powinna zwracaac sie do Ciebie profesorze, druga, jak dasz sie w to wkrecic, to Ty bedziesz gotowal na stale. Dla twojego dobra sugeruje, zeby to byla twoja ostatnia przygoda z kuchnia ;)
Lechiander [ Wardancer ]
Arczens właściwie powiedział wszystko. Masz talent chłopie do tego. :-)
Od siebie dodam tylko, cobyś go nie zaprzepaścił. Gotowanie to niezła frajda i satysfakcja. Kobietę tylko naucz zmywania po obiedzie. ;-))