GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Z pamietnika Pani/Pana domu

03.07.2006
18:52
smile
[1]

pasterka [ Paranoid Android ]

Z pamietnika Pani/Pana domu

Ostatnio odkrylam w sobie wyjatkowo dobrze do tej pory ukryty talent do gotowania ;-) podczas ostatniego pobytu w Polsce kupilam sobie fachowy podrecznik pt. "Kuchnia polska" i teraz staram sie raz po raz cos z niego upichcic. Wiem, ze na forum jest pare milosnikow gotowania (tak Lechu do Ciebie pije ;-) ), chcialam sie spytac, jakie potrawy lubicie gotowac i co w tym przepisie jest najlepsze (szybkosc, smak, to, ze nie trzeba duzo zmywac, itp.).

03.07.2006
18:58
smile
[2]

Deser [ neurodeser ]

Musztarda do wszystkiego, no i mielonka ;)
Złap Kanona w Smoku jak wróci z rejsu i masz specjalistę z zawodu.

03.07.2006
19:10
smile
[3]

ES_Lechu [ Piw Paw Elo 320 ]

Eeee... "tak Lechu do Ciebie pije ;-) "

Wtf? ^^

edit: Lubie gotowac platki z mlekiem w srodku nocy jak jestem glodny xD

03.07.2006
19:12
smile
[4]

KarolRadom [ Konsul ]

ja tam lubie wszystko co mi brat gotuje a on ma dar do gotowania i to jaki :) nie jakies potrawy typu ziemniaki surowka <salatka> i kotlet chociaz tym niepogardze bo tez bardzo lubie ;p

03.07.2006
19:27
smile
[5]

pasterka [ Paranoid Android ]

Deser --> musztarde to znam, ostatnio nawet sie przekonalam do chrzanu, mimo ze wczesniej nie chcialam go nawet tknac.

ES_Lechu --> hehe, widac Lechow na forum jak mrowkow ;-)

03.07.2006
19:31
[6]

KarolRadom [ Konsul ]

hehe z chrzanem to tak samoja ja mialem nigdy nie chcjalem go sprobowac chociaz zapach mi pasowal jakies z 1 rok temu sprobowalem i mi bardzo zasmakowal a co do czosnku to nigdy tego gowna niesprobuje :/

03.07.2006
19:34
[7]

Ezrael [ Very Impotent Person ]

No nieeee... Jak można wcinać mięcho bez czosnku? Toż to profanacja!

03.07.2006
19:35
[8]

J0T [ Konsul ]

a Ty co ? koszerny ? ;)

03.07.2006
19:37
smile
[9]

DeLordeyan [ The Edge ]

omlet z szynką - szybkość i prostota przygotowania i niezły smak.

03.07.2006
19:43
smile
[10]

KarolRadom [ Konsul ]

czosnek jest paskudny i ten smrod fujjjjj !!!! bleeeeee

03.07.2006
19:45
smile
[11]

EG2006_26717291 [ Ghorri ]

a mi mamusza gotuje

03.07.2006
20:01
smile
[12]

KarolRadom [ Konsul ]

mi mamusia i braciszek bo lubi gotowac

03.07.2006
20:07
smile
[13]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

Leczo. Szybkość, smak i tylko jedna patelnia się brudzi. Kiełbasa w plasterkach usmażona z cebulą, do tego różnokolorowa papryka pokrojona w paski i pomidory bez skóry, krojone bezpośrednio nad patelnią. Czosnek, oregano, bazylia, majeranek,cukier sól i pieprz, jako przyprawy. Dusimy aż się z pomidorów wygotuje woda i zrobi gęsty sos. Podawać z bułeczką paryską.

03.07.2006
20:09
smile
[14]

KarolRadom [ Konsul ]

ooooo ciekawy pomysl na dobra potrawe chyba jutro mi ja braciszek ugotuje na obiad :D tylko ten czosnek bym wyrzucil :P

03.07.2006
20:10
smile
[15]

Judith [ PlayScribe Portable ]

Pasterce pewnie chodziło o Lechiandera :) ja mam zacięcie do gotowania raz na jakiś czas, ale ogólnie bardzo rzadko. To się pewnie niedługo się zmieni, bo jestem w trakcie wyprowadzania się z pod opiekuńczych skrzydeł mamusi (czas najwyższy!). Mam nadzieję, że książka kucharska którą dostałem na gwiazdkę okaże się pomocna, inaczej trzeba będzie wprowadzić ideę "obiadów czwartkowych" :))

03.07.2006
20:15
[16]

blazerx [ lateral thinking ]

lubie wszystko co smazone na oliwie: mieso, warzywa dania kuchni greckiej i wloskiej!
szybkie, smaczne, przyjemne, zdrowe!

Lubie tez(gotowac) wszystkiego rodzaju makarony(spagheti, te takie male smieszne pierozki wloskie i wiele innych) zawsze lepsze niz kupowane i ma sie satysfakcje, szczegolnie jak sie gotuje dla wielu osob!

03.07.2006
20:18
[17]

Isam [ Senator ]

Moja specjalnoscia jest "pstrag z wody" :]

Ale generalnie chyba nie zdarzyło mi sie zepsuc jakies miecho.
Piers kurczaka/indyka z sosem pieprzowym.
Speghetti ...
Lazanja (Lasagna), tu musialem niestety prosic o ratunek kumpla.

Generalnie nie wiem co to polska kuchnia ... barszcz ukrainski ? pierogi ruskie ? ;]

03.07.2006
20:18
smile
[18]

DiabloManiak [ Karczemny Dymek ]

Cos warzywnego - propouje bardzo mila wersje kotletow :).

bierzemy kabaczka (tudziez cukinie) kroimy na plastry (max 1 cm min 0,5 cm (oczywsicie konce wywalamy ;) )).
Bierzemy czosnek. Przekrajamy zabek i smarujmy plastry z obu stron. (radze zostawic polowki juz po smarowaniu) (ilosc polowek zalezy od ilosci kotletow ale 1 polwka to 1-3 plasterki (w zaleznosci od romiaru plastrow i szerokosci samego warzywa )
Rozbijamy jajko na talerz (dodajemy przyprawy - sol pieprz, mozna troche innych ziol jak ktos lubi. Do drugiego wsypujemy bulke tarta. Obtaczamy nasz kotlety w jajku a potem bulce. :)

Smarzymy na rozgrzanym oleju az sie zarumienia :). Przekrojone polowki czosnku mozna usmazyc razem z ostatnia porcja).

I mamy smaczne szybkie do zrobienia danie. Nawet niezle z piwem (a wtedy te zabki smazone mniiiaam ;) )

03.07.2006
20:32
[19]

pasterka [ Paranoid Android ]

Piotrasq --> ooo!! o to mi chodzilo :-) sprobuje w tym tygodniu!

przepis DiabloManiaka przypomnial mi jeszcze jedna potrawe, ktora znam ze Slowacji: wyprazany syr. generalnie robi sie jak kotlet tylko z serem w srodku: wie ktos moze jaki najlepiej ser wziac, zeby sie wszystko nie rozlecialo?

03.07.2006
20:32
smile
[20]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

No właśnie. Nie wiadomo, czy Pasterce chodziło tylko o kuchnię polską ? Lubię gotować, ale nie przychodzi mi do głowy jakiś czysto polski przepis, który stosuję, oprócz nieśmiertelnych schabowych, mielonego, flaków i bigosu :)

03.07.2006
20:37
smile
[21]

DiabloManiak [ Karczemny Dymek ]

Pasterka chodzi ci o kotlet mielony z serem w srodku? Czy o serek plesniowy smazony (czy to w panierce czy bez), czy takze o forme samego kotleta z serem jajkiem i reszta ? :)

Bo jesli o 1 to zwykly twardy ser (najlepiej bez dziur )
bo jesli ad 2 to juz wlasne preferencje wzgledem sera plesniowego
jesli ad 3 to musialbym przypomniec sobie przepis :)

03.07.2006
20:39
smile
[22]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

Pasterka ---> tylko pamiętaj, że kiełbasa musi być podwawelska, w ostateczności śląska, a nie jakieś angolskie gówno.

03.07.2006
20:53
smile
[23]

pasterka [ Paranoid Android ]

jakakolwiek kuchnia, byle szybka i w miare latwa, i zeby nie trzeba bylo przygotowywac czegos 5 dni wczesniej, bo takie przepisy mnie odrzucaja ;-)

DiabloManiak --> taki kotlet serowy, czyli ser w panierce na patelnie i smazyc :-)

Piotrasq --> nie ma czegos takiego jak angielska kielbasa, przynajmniej ja teo nie uznaje;) a tutaj spokojnie mozna kupic slaska, nawet cena taka sama jak w Polsce tylko w funtach;-)

03.07.2006
21:08
smile
[24]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

Jedna patelnia ? Proszę bardzo. Bardzo podobny przepis na spaghetti.
Pół kilo mielonego mięsa wołowego (wieprzowe jest za tłuste i ma za łagodny smak) smażysz mocno i długo na patelni, ciągle mieszając, aż zacznie skwierczeć i strzelać na zewnątrz. Wlewasz na to sos pomidorowy (nie sok, nie pomidory, tylko właśnie taki sos w kartonikach - jest do tego najlepszy ). I znowu - oregano z bazylią i czosnkiem, ale tym razem muszą być świeże. Ja dodaje jeszcze zioła prowansalskie, ale to nie jest konieczne.Dusi się do gęstości, ok. 30-40 minut, podaje lejąc na spaghetti i sypiąc na wszystko starty parmezan. Klasyczna klasyka.

03.07.2006
21:12
[25]

Meghan (mph) [ Tarzana przez Tarzana ]

pasterka ---> Z ostatnich domowych prób wynika, że taki wyprażny syr najlepiej wychodzi z Sokoła Mlekovity, a po obtoczeniu w jajku i bułce trzeba zaczekać, aż ta penierka wyschnie; dla pewności można panierowanie z suszeniem powtórzyć. I lepiej smażyć na głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy, na patelni większe ryzyko uszkodzenia przy przewracaniu i w efekcie rozlania sera.

03.07.2006
21:18
[26]

Akkai [ Konsul ]

Piotrasq -- Chociaż to też zależy jakie.. Takie kupione luzem to w ogóle się nie nadaje do Spaghetti. Z kolei te z opakowań to różne można trafić. Są niezmiesko tłuste ale są też takie które na pierwszy rzut oka wyglądają świetnie a potem w domu w czasie smażenia można hektlolitry wody z nich wylewać..

Przez to często tatara wybieram.

03.07.2006
21:21
smile
[27]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

Akkai ---> chodziło mi oczywiście o mielenie własnoręcznie. Najlepiej z polędwicy.

03.07.2006
22:16
[28]

laki87 [ Chor��y ]

A moze ktos zna jakis fajny przepis na herbate ?

Uwielbiam ten napoj,ale pije zawsze normalna z cytryna i cukrem,a moze ktos pije cos bardziej egzotycznego i podzieli sie tajemnica ?

Mozna chyba pic z mlekiem,dodawac imbir a nawet troche soli,cos mi sie obilo o uszy,ale nie znam szczegolow i nigdy nie probowalem...

03.07.2006
22:18
smile
[29]

Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]

To nie ja. Nie lubię herbaty :)

03.07.2006
22:23
smile
[30]

Akkai [ Konsul ]

Piotrasq -- A to, to co innego :) Smaczku takim potrawom dodają też zioła typu Bazylia czy Oregano. Ja swoje hoduje w modnych ostatnio doniczkach.. Chociaż nie z tego powodu. Od ziół suszonych dużo lepszy mają smak i aromat te świeże dodane zawsze pod koniec gotowania,smażenia potrawy..
Ja z bazylią mam problem bo mi jeszcze do mozzarelli musi wystarczyć :) Niestety na tą mam coraz częściej ochotę.. Zwłaszcza w taką pogodę.

04.07.2006
13:54
smile
[31]

pasterka [ Paranoid Android ]

Piotrasq --> e no, przepis na spaghetti znam, w koncu przez pierwszy rok sie zywilam na przemian pasta i kurczakiem na slodko-kwasno ;-) choc ostatnio sprobowalam zrobic sama sos do makaronu i nie wyszedl taki dobry jak ze sklepu ;-)

Meghan --> dzieki, na pewno sprobuje, ostatnio nawet de vollaile (tak to sie pisze?) mi sie nie rozlewa, wiec moze sie uda ;-)

10.07.2006
18:50
smile
[32]

pasterka [ Paranoid Android ]

chcialam sie tylko pochwalic, ze wczoraj zebralam sie na odwage i zrobilam pierwszy raz nalesnik. nawet dalo sie jesc ;-)

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.