pasterka [ Paranoid Android ]
Z pamietnika Pani/Pana domu
Ostatnio odkrylam w sobie wyjatkowo dobrze do tej pory ukryty talent do gotowania ;-) podczas ostatniego pobytu w Polsce kupilam sobie fachowy podrecznik pt. "Kuchnia polska" i teraz staram sie raz po raz cos z niego upichcic. Wiem, ze na forum jest pare milosnikow gotowania (tak Lechu do Ciebie pije ;-) ), chcialam sie spytac, jakie potrawy lubicie gotowac i co w tym przepisie jest najlepsze (szybkosc, smak, to, ze nie trzeba duzo zmywac, itp.).
Deser [ neurodeser ]
Musztarda do wszystkiego, no i mielonka ;)
Złap Kanona w Smoku jak wróci z rejsu i masz specjalistę z zawodu.
ES_Lechu [ Piw Paw Elo 320 ]
Eeee... "tak Lechu do Ciebie pije ;-) "
Wtf? ^^
edit: Lubie gotowac platki z mlekiem w srodku nocy jak jestem glodny xD
KarolRadom [ Konsul ]
ja tam lubie wszystko co mi brat gotuje a on ma dar do gotowania i to jaki :) nie jakies potrawy typu ziemniaki surowka <salatka> i kotlet chociaz tym niepogardze bo tez bardzo lubie ;p
pasterka [ Paranoid Android ]
Deser --> musztarde to znam, ostatnio nawet sie przekonalam do chrzanu, mimo ze wczesniej nie chcialam go nawet tknac.
ES_Lechu --> hehe, widac Lechow na forum jak mrowkow ;-)
KarolRadom [ Konsul ]
hehe z chrzanem to tak samoja ja mialem nigdy nie chcjalem go sprobowac chociaz zapach mi pasowal jakies z 1 rok temu sprobowalem i mi bardzo zasmakowal a co do czosnku to nigdy tego gowna niesprobuje :/
Ezrael [ Very Impotent Person ]
No nieeee... Jak można wcinać mięcho bez czosnku? Toż to profanacja!
J0T [ Konsul ]
a Ty co ? koszerny ? ;)
DeLordeyan [ The Edge ]
omlet z szynką - szybkość i prostota przygotowania i niezły smak.
KarolRadom [ Konsul ]
czosnek jest paskudny i ten smrod fujjjjj !!!! bleeeeee
EG2006_26717291 [ Ghorri ]
a mi mamusza gotuje
KarolRadom [ Konsul ]
mi mamusia i braciszek bo lubi gotowac
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
Leczo. Szybkość, smak i tylko jedna patelnia się brudzi. Kiełbasa w plasterkach usmażona z cebulą, do tego różnokolorowa papryka pokrojona w paski i pomidory bez skóry, krojone bezpośrednio nad patelnią. Czosnek, oregano, bazylia, majeranek,cukier sól i pieprz, jako przyprawy. Dusimy aż się z pomidorów wygotuje woda i zrobi gęsty sos. Podawać z bułeczką paryską.
KarolRadom [ Konsul ]
ooooo ciekawy pomysl na dobra potrawe chyba jutro mi ja braciszek ugotuje na obiad :D tylko ten czosnek bym wyrzucil :P
Judith [ PlayScribe Portable ]
Pasterce pewnie chodziło o Lechiandera :) ja mam zacięcie do gotowania raz na jakiś czas, ale ogólnie bardzo rzadko. To się pewnie niedługo się zmieni, bo jestem w trakcie wyprowadzania się z pod opiekuńczych skrzydeł mamusi (czas najwyższy!). Mam nadzieję, że książka kucharska którą dostałem na gwiazdkę okaże się pomocna, inaczej trzeba będzie wprowadzić ideę "obiadów czwartkowych" :))
blazerx [ lateral thinking ]
lubie wszystko co smazone na oliwie: mieso, warzywa dania kuchni greckiej i wloskiej!
szybkie, smaczne, przyjemne, zdrowe!
Lubie tez(gotowac) wszystkiego rodzaju makarony(spagheti, te takie male smieszne pierozki wloskie i wiele innych) zawsze lepsze niz kupowane i ma sie satysfakcje, szczegolnie jak sie gotuje dla wielu osob!
Isam [ Senator ]
Moja specjalnoscia jest "pstrag z wody" :]
Ale generalnie chyba nie zdarzyło mi sie zepsuc jakies miecho.
Piers kurczaka/indyka z sosem pieprzowym.
Speghetti ...
Lazanja (Lasagna), tu musialem niestety prosic o ratunek kumpla.
Generalnie nie wiem co to polska kuchnia ... barszcz ukrainski ? pierogi ruskie ? ;]
DiabloManiak [ Karczemny Dymek ]
Cos warzywnego - propouje bardzo mila wersje kotletow :).
bierzemy kabaczka (tudziez cukinie) kroimy na plastry (max 1 cm min 0,5 cm (oczywsicie konce wywalamy ;) )).
Bierzemy czosnek. Przekrajamy zabek i smarujmy plastry z obu stron. (radze zostawic polowki juz po smarowaniu) (ilosc polowek zalezy od ilosci kotletow ale 1 polwka to 1-3 plasterki (w zaleznosci od romiaru plastrow i szerokosci samego warzywa )
Rozbijamy jajko na talerz (dodajemy przyprawy - sol pieprz, mozna troche innych ziol jak ktos lubi. Do drugiego wsypujemy bulke tarta. Obtaczamy nasz kotlety w jajku a potem bulce. :)
Smarzymy na rozgrzanym oleju az sie zarumienia :). Przekrojone polowki czosnku mozna usmazyc razem z ostatnia porcja).
I mamy smaczne szybkie do zrobienia danie. Nawet niezle z piwem (a wtedy te zabki smazone mniiiaam ;) )
pasterka [ Paranoid Android ]
Piotrasq --> ooo!! o to mi chodzilo :-) sprobuje w tym tygodniu!
przepis DiabloManiaka przypomnial mi jeszcze jedna potrawe, ktora znam ze Slowacji: wyprazany syr. generalnie robi sie jak kotlet tylko z serem w srodku: wie ktos moze jaki najlepiej ser wziac, zeby sie wszystko nie rozlecialo?
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
No właśnie. Nie wiadomo, czy Pasterce chodziło tylko o kuchnię polską ? Lubię gotować, ale nie przychodzi mi do głowy jakiś czysto polski przepis, który stosuję, oprócz nieśmiertelnych schabowych, mielonego, flaków i bigosu :)
DiabloManiak [ Karczemny Dymek ]
Pasterka chodzi ci o kotlet mielony z serem w srodku? Czy o serek plesniowy smazony (czy to w panierce czy bez), czy takze o forme samego kotleta z serem jajkiem i reszta ? :)
Bo jesli o 1 to zwykly twardy ser (najlepiej bez dziur )
bo jesli ad 2 to juz wlasne preferencje wzgledem sera plesniowego
jesli ad 3 to musialbym przypomniec sobie przepis :)
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
Pasterka ---> tylko pamiętaj, że kiełbasa musi być podwawelska, w ostateczności śląska, a nie jakieś angolskie gówno.
pasterka [ Paranoid Android ]
jakakolwiek kuchnia, byle szybka i w miare latwa, i zeby nie trzeba bylo przygotowywac czegos 5 dni wczesniej, bo takie przepisy mnie odrzucaja ;-)
DiabloManiak --> taki kotlet serowy, czyli ser w panierce na patelnie i smazyc :-)
Piotrasq --> nie ma czegos takiego jak angielska kielbasa, przynajmniej ja teo nie uznaje;) a tutaj spokojnie mozna kupic slaska, nawet cena taka sama jak w Polsce tylko w funtach;-)
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
Jedna patelnia ? Proszę bardzo. Bardzo podobny przepis na spaghetti.
Pół kilo mielonego mięsa wołowego (wieprzowe jest za tłuste i ma za łagodny smak) smażysz mocno i długo na patelni, ciągle mieszając, aż zacznie skwierczeć i strzelać na zewnątrz. Wlewasz na to sos pomidorowy (nie sok, nie pomidory, tylko właśnie taki sos w kartonikach - jest do tego najlepszy ). I znowu - oregano z bazylią i czosnkiem, ale tym razem muszą być świeże. Ja dodaje jeszcze zioła prowansalskie, ale to nie jest konieczne.Dusi się do gęstości, ok. 30-40 minut, podaje lejąc na spaghetti i sypiąc na wszystko starty parmezan. Klasyczna klasyka.
Meghan (mph) [ Tarzana przez Tarzana ]
pasterka ---> Z ostatnich domowych prób wynika, że taki wyprażny syr najlepiej wychodzi z Sokoła Mlekovity, a po obtoczeniu w jajku i bułce trzeba zaczekać, aż ta penierka wyschnie; dla pewności można panierowanie z suszeniem powtórzyć. I lepiej smażyć na głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy, na patelni większe ryzyko uszkodzenia przy przewracaniu i w efekcie rozlania sera.
Akkai [ Konsul ]
Piotrasq -- Chociaż to też zależy jakie.. Takie kupione luzem to w ogóle się nie nadaje do Spaghetti. Z kolei te z opakowań to różne można trafić. Są niezmiesko tłuste ale są też takie które na pierwszy rzut oka wyglądają świetnie a potem w domu w czasie smażenia można hektlolitry wody z nich wylewać..
Przez to często tatara wybieram.
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
Akkai ---> chodziło mi oczywiście o mielenie własnoręcznie. Najlepiej z polędwicy.
laki87 [ Chor��y ]
A moze ktos zna jakis fajny przepis na herbate ?
Uwielbiam ten napoj,ale pije zawsze normalna z cytryna i cukrem,a moze ktos pije cos bardziej egzotycznego i podzieli sie tajemnica ?
Mozna chyba pic z mlekiem,dodawac imbir a nawet troche soli,cos mi sie obilo o uszy,ale nie znam szczegolow i nigdy nie probowalem...
Piotrasq [ Seledynowy Słonik ]
To nie ja. Nie lubię herbaty :)
Akkai [ Konsul ]
Piotrasq -- A to, to co innego :) Smaczku takim potrawom dodają też zioła typu Bazylia czy Oregano. Ja swoje hoduje w modnych ostatnio doniczkach.. Chociaż nie z tego powodu. Od ziół suszonych dużo lepszy mają smak i aromat te świeże dodane zawsze pod koniec gotowania,smażenia potrawy..
Ja z bazylią mam problem bo mi jeszcze do mozzarelli musi wystarczyć :) Niestety na tą mam coraz częściej ochotę.. Zwłaszcza w taką pogodę.
pasterka [ Paranoid Android ]
Piotrasq --> e no, przepis na spaghetti znam, w koncu przez pierwszy rok sie zywilam na przemian pasta i kurczakiem na slodko-kwasno ;-) choc ostatnio sprobowalam zrobic sama sos do makaronu i nie wyszedl taki dobry jak ze sklepu ;-)
Meghan --> dzieki, na pewno sprobuje, ostatnio nawet de vollaile (tak to sie pisze?) mi sie nie rozlewa, wiec moze sie uda ;-)
pasterka [ Paranoid Android ]
chcialam sie tylko pochwalic, ze wczoraj zebralam sie na odwage i zrobilam pierwszy raz nalesnik. nawet dalo sie jesc ;-)