Awaria kompa :/

19.11.2005
18:34
[1]
master53 [ Czarnobyl 86 ]
Awaria kompa :/

Niestety tydzień temu padł mi komp : Siedziałem sobie spokojnie w windowsie a tu nagle się zaciął obraz. Zresetowałem go i pokazuje mi się na monitorze No Signal. Przetestowałem kartę graficzną i działa, a jak włączam kompa to radiator od proca się grzeje. Pytałem się paru osób i powiedzieli mi że P4 S478 mają jakiś system gdzie przy przegrzewaniu się wyłączają. Nie mam gdzie przetestować proca ale wydaje mi się że jakby się spalił to by się nie grzał. Co to może być ?? Czy to procek ??
19.11.2005
18:41
[2]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Proszę doradźcie coś.
19.11.2005
18:42
[3]
goldenSo [ LorD ]

A może monitor sie popsuł
19.11.2005
18:42
[4]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

próbowałem na drugim monitorze odpalić ale nadal to samo :
19.11.2005
18:52
[5]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Dodam jeszcze żę po resecie pochodził z minutę a potem znowu się zaciął i po następnym resecie już było No Signal.
19.11.2005
19:08
[6]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Czy ktoś mi poradzi co mam z tym zrobić ??
19.11.2005
19:11
[7]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Przywróć domyślne ustawienia biosu
19.11.2005
19:15
[8]
Vasago [ spamer ]

Procesor nie przegrzeje sie pol sekundy po wlaczeniu komputera. Nawet bez chlodzenia dociagnalbys przynajmniej do momentu wykrywania napedow.
19.11.2005
19:21
[9]
Bdx [ Senator ]

Moze byc procek, moze byc mobo, moze karta graficzna..'morze jest glebokie i szerokie' takze ciezko powiedziec na pewno... Jakbys chcial znalezc przyczyne to powinienes po kolei sprawdzac wariacje zestawien tych komponentow zastepujac je sprawnymi.
19.11.2005
19:27
[10]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

W takim razie pytam się czy gdy pamięci są trafione pojawia się coś na ekranie ?? Czy jeśli procek jest spalonyuszkodzony to czy się grzeje przy włączeniu kompa ??
19.11.2005
19:30
[11]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Jak pamięci są trafne to najczęściej głośniczek piszczy tak jest u mnie. No i Komp wyłącza się po 6 sekundach

Załatw sobie Kartę z POSTem to się dowiesz co jest grane
19.11.2005
19:32
[12]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

BTW A jeśli ci głośniczek piszczy to sprawdź co dany sygnał oznacza
19.11.2005
19:39
[13]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Mam Biosa "American Megatrends" czy jakoś tak (płyta główna ASUS P4P8X). Głośniczek milczy. Sprawdzę jeszcze RAM tylko że u mnie siedzą dwie kości i chyba jedna by chociaż chodziła.

P.S. "Załatw sobie Kartę z POSTem to się dowiesz co jest grane - co to jest ??
19.11.2005
19:57
[14]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Pomocy !!! Nie mogę w nic zagrać od tygodnia i nawet nie wiem co zrobić :
19.11.2005
20:00
[15]
lo0ol [ Jónior ]

u ;p mi 4 dni cos sie spalilo ze komp nie reagowal na przycisk POWER x]

spalone: zasilacz + cos na plycie glownej
19.11.2005
20:02
[16]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Jest to karta która wyświetla ci numery kody błędów które występują podczas awarii. Bardzo fajna sprawa ja mam to na płycie. Odczytujesz kod z tabeli i wiesz co jest spowodowane tym ze komputer się nie uruchamia albo działa niestabilnie fajna sprawa.
19.11.2005
20:16
[17]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

lo0ol ---> sprawdzałem zasilacz na drugim kompie i działa.

Guru Fenix ---> czy to jest drogie i gdzie to mogę kupić ??

Podejrzewam że coś się na płycie wysypało ale objawy są bardziej jakby to procek się wysypał tylko zastanawia mnie to dlaczego on się grzeje jeśli się spalił ??
19.11.2005
20:38
[18]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

mały upik
19.11.2005
20:39
[19]
Bdx [ Senator ]

master - komputer to nie cep.. tutaj jest troche wiecej elementow o nieco bardziej skomplikowanej budowie :) takze znalezienie przyczyny 'braku sygnalu' na monitorze moga byc dziesiatki. Tak jak pisalem wczesniej, najlepiej eliminuje sie te przyczyny sprawdzajac poszczegolne elementy kompa poprzez podmienianie je sprawnymi.. W innym przypadku pomocny moze okazac sie wspomniany wyzej wyswietlacz kodow POST, chociaz i tutaj nie zawsze daje to 100% odpowiedz ale chociaz pomaga nakierowac na przyczyne..Jezeli masz mozliwosc sprawdzenia karty graficznej, pamieci ram i procka u kogos na plycie to zacznij od tego ( w tej kolejnosci ). Pozniej ryzykuj testow wytrzymalosciowych 'komponentow kolegi' na swojej mobo :>
19.11.2005
20:48
[20]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Sprawdziłem kartę graf. , zaraz sprawdzę pamięci sprawdziłem zasilacz tylko właśnie problem jest w tym że nie mam gdzie sprawdzić proca a nie chce żeby się okazało że to płyta główna i że kupię proca i się okaże że będę miał dwa sprawne albo rozwalone : Może ktoś wie jak sprawdzić proca bo nikt z moich znajomych nie ma płyty pod S478, a serwis odpada.
19.11.2005
20:56
[21]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Zawsze możesz przysłać kompa mi!
19.11.2005
21:06
[22]
goldenSo [ LorD ]

Jakby proc padł płyta dałaby znać dźwiękiem.
20.11.2005
03:01
[23]
PiTuCh... [ Pretorianin ]

goldenSo ---> nie koniecznie, mi jak padł kiedyś Duron 950 (ukruszyłem rdzen) to plyta nie piszczala. Wlaczajac kompa (procek z tym ukruszonym rdzeniem) bez radiatora na procek temperatura rdzenia procesora w 5 sek. dochodziła do 300 stopni Celcjusza, poczym kompa wylaczal juz sam zasilacz. Dla niedowiarkow napisze ze te pomiary robilem miernikiem z opcja sondy temperatury...
20.11.2005
03:04
[24]
PiTuCh... [ Pretorianin ]

Master53 --> niestety chyba nie ma mozliwosci sprawdzenia P4 bez odpalenia w kompie - chyba ze w fabryce Intela... Szkoda ze nie masz AMD'ka (nie liczac tych AMD 64 z zabudowanym rdzeniem) bo tam czy procek sprawny czy nie mozna sprawdzic za pomoca zwyklego miernika wyposazonego w omomierz... Jak ? kto ciekawy niech poda @ to wysle...
20.11.2005
09:53
[25]
Widzący [ Senator ]

Metodologia docenta Macajewa:

1. odłączasz wszystkie taśmy napędów i odłączasz zasilanie od napędów.
2. wyjmujesz wszystkie karty rozszerzeń oprócz grafiki
3. wyjmujesz moduły RAM i wsadzasz tylko jeden
4. sprawdzasz (poprawiasz) osadzenie procka w gnieździe
5. sprawdzasz osadzenie grafiki i RAMu
6. zerujesz BIOS
7. Odpalasz i nasłuchujesz.
8. mierzysz napięcia zasilacza
9. zmieniasz RAM, grafe i za każdym razem odpalasz

I to chyba mniej więcej wszystko:-)
20.11.2005
17:44
[26]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Sprawdziłem wszystko oprócz oczywiście procka i płyty głównej i wszystko poza tym działa. To musi by procek lub płyta główna. Tylko jest jeszcze jeden problem. Wczoraj wyjąłem tego proca żeby zobaczyć jak wygląda (czy nie jest jakiś lekko podpalony). Włożyłem go z powrotem ale zapomniałem podłączyć ten 4-pinowy kabel do płyty. Włączyłem kompa bez tego kabla i po sekundzie zgasł. Włączyłem jeszcze raz ale już nie reagował. Wyjąłem wtyczkę z kontaktu i podłączyłem jeszcze raz. Znowu to samo (sekunda i wyłączył się). Przestawiłem zworkę resetującą BIOS i chodził... ale przez 3 sekundy i znowu to samo. Czy nie podłączeniem tej wtyczki mogłem coś uszkodzić ?
20.11.2005
17:50
[27]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Raczej nie to tylko 4 fazowe zasilanie do P4
20.11.2005
18:27
[28]
musaidi1111 [ 666 ]

a do biosa mozesz wejsc, czy przy wlaczeniu niepojawia sie nic??
20.11.2005
18:34
[29]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Zapalają się kontrolki na sekundę i wyłącza się. Wiatrak od proca nawet się dobrze nie rozkręca. To coś chyba idzie z płyty głównej do zasilacza żeby odciął zasilanie ale co to jest to nie wiem. Ciągle coś pada, już nie mogę z tymi kompami :
20.11.2005
18:57
[30]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Ludzie co mogło się stać z tym kompem ??
20.11.2005
19:15
[31]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Idź z tym do serwisu. Ale. To raczej nie procek.
20.11.2005
19:17
[32]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Bo gdyby ci się CPU spalił to by Się od razu wyłączył a nie jak napisałeś : Niestety tydzień temu padł mi komp : Siedziałem sobie spokojnie w windowsie a tu nagle się zaciął obraz. Zresetowałem go i pokazuje mi się na monitorze No Signal
20.11.2005
19:48
[33]
stg+ [ Generał ]

mók kumpel miał ten sam problem,ale umioe sobie z nim poradzić.poprostu...............czeka aż się włączy (nawet 30 minut)
20.11.2005
20:04
[34]
SEW [ O/C addicted ]

sorki, nie czytalem calego watku, ale moze to zasilacz? Rozumiem ze komp ktory padl to ten z twojej sygnaturki ?
20.11.2005
22:01
[35]
musaidi1111 [ 666 ]

prawdopodobnie zasilacz jesli nie on to procka wymień jedno z tych dwoch napewno bedzie rozwiazaniem.
22.11.2005
21:10
[36]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Na sygnaturce jest konfiguracja mojego kompa. P4 3 GHz Prescot mało nie kosztuje więc jestem załamany. Jeszcze raz mówię: Zaczęło się od tego że siedziałem sobie na forum GOLa i nagle się coś zacięło. Myślałem że to dysk padł, ale nie. Oczywiście poszedł Reset i wszystko było cacy... przez 2 minuty. Znowu to samo, dysk nie pracuje, ostatnia klatka na monitorze ale nic nie odpowiada. Znowu Reset ale tym razem No Signal na monitorze (nawet nie pokazał się BIOS) : Sprawdziłem wszystko (oprócz procka i płyty) i działa. Gdy wyjmowałem proca i go wkładałem zapomniałem podłączyć 4-pinowego kabla zasilającego do P4 no i włączyłem bez kabla i... gdy włączam kompa włączają się na chwilkę kontrolki (0,5-1 sek) i wyłącza się. Co mogło spowodować tą sytuację na początku, co ewentualnie mogło się zwalić i co zrobić z tym wyłączaniem ??
22.11.2005
21:18
[37]
Flet [ Fletomen ]

A kręciłes cos procka ?? Moze spróbuj wyjać bateryjkę na płycie głównej. BIOS sie zresetuje i moze wszystko wróci do normy.
22.11.2005
21:23
[38]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Po wyjęciu baterii i zresetowaniu przez zworkę BIOSa trzyma 2 sek i znowu to samo i tak w kółko : Nic nie kręciłem zresztą krecić taki zestaw to głupota.
22.11.2005
21:32
[39]
SEW [ O/C addicted ]

zapytam jeszcze raz bo jednoznaczna odpowiedz nie padla, sprawdzales zasilacz jezeli tak to na jakim innym zasilaczu wlaczyles tego kompa i jaki masz aktualnie w tym kompie?
22.11.2005
21:52
[40]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Wsadziłem tego Chiefteca do innego kompa i wszystko w tamtym działało.
22.11.2005
22:31
[41]
SEW [ O/C addicted ]

A ten Chieftec to jakiej mocy i na jakim innym sprzecie go testowales ?
23.11.2005
15:30
[42]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Chieftec 350W GPS coś tam. Testowałem go na Celeronie 1 GHz z jakąś płytą noname-ową.
23.11.2005
15:47
[43]
Ragn'or [ mortificator minoris ]

Podejrzewam ,że płyta Ci walnęła,ale nie mam dowodów na poparcie swojej teorii.To po prostu miks przeczucia z doświadczeniem.

:(
23.11.2005
15:51
[44]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

a czy przeczucie mówi ci czy padł procek ??
23.11.2005
15:53
[45]
Ragn'or [ mortificator minoris ]

Moim zdaniem raczej płyta,ale nie można wykluczyć i procka...
23.11.2005
15:55
[46]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Przejrzałem płyty główne na allegro i chyba kupię jakąś za 70 zł.
23.11.2005
16:20
[47]
meetball [ Konsul ]

walnij o sciane to sie naprawi sam
23.11.2005
16:27
[48]
Flet [ Fletomen ]

Hmm.... a weź zdrap stara paste termoprzewodzącą i posmaruj jeszcze raz i dobrze dociśnij wentylator. A jak to nic nie da to odlącz napęd dyskietek i napędy. Może to jednak zasilacz nie może uciągnąc.
23.11.2005
21:01
[49]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

właśnie już nie wiem co robić : mam totalny mętlik w błowie i nie mam kompa :
23.11.2005
21:03
[50]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

A co już sprawdzałeś?
23.11.2005
21:07
[51]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Powtarzam poraz kolejny że wszystko. Zasilacz sprawdzałem u qmpla z podobną konfiguracją. Została płyta główna i procek no i ten problem z tymi kontorlkami i przerywaniem zasilania.
23.11.2005
21:09
[52]
Guru Fenix [ Patriarcha MAXIMUS ]

Sprawdź to co ci zostało. Ale raczej coś będzie z płyta.
23.11.2005
21:12
[53]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Chciałbym żeby to była płyta ale nie procek. Bo jak procek poszedł to nie wiem... zbierałem chyba z rok na proca i cały ten komp oprócz karty i teraz jakby proca trafiło za 600-700 zł... :
23.11.2005
23:36
[54]
SEW [ O/C addicted ]

@master53
Jezeli masz 350W zasilacz do prescota 3.0GHz i 6800 to ja stawiam wlasnie na niego. Jezeli kolega u ktorego testowales ten zasilacz ma "podobna" konfiguracje czyli na celku 1GHz to jakos mnie to nie przekonuje. Pozycz od kogos zasilacz minimum 420 i zobacz u siebie, moze po prostu twoj zasilacz nie wyrabia , ale na slabszej konfiguracji daje rade. IMO 350W do takiej konfiguracji to troszke malo, 6800 juz duzo zzera a ten prescot to dopiero potwor wiec jak mowie, pozycz od kogos mocniejszy zasilacz i sprawdz u siebie.
26.11.2005
22:33
[55]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Testowałem u siebie na Celku 1 GHz, a u qmpla na P4 3.2 HT i 6800LE więc chyba ten zestaw żre dużo więcej prądu.
30.11.2005
21:45
[56]
master53 [ Czarnobyl 86 ]

Dla ciekawych co padło w tym kompie już mówię. Dzisiaj pojechałem po płytę główną, podłączyłem i wszystko chodzi :) Na szczęście to była tylko płyta. Z góry odradzam kupno Asusów gdyż to druga płyta która się zwaliła.
wątek: Awaria kompa :/
© 2000-2019 GRY-OnLine S.A. game guide