GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Kuchnia słoweńska....(zadanie)

30.11.2003
00:33
smile
[1]

Bantam [ Pretorianin ]

Kuchnia słoweńska....(zadanie)

A więc mam zrobić danie słoweńskie i ma one być narodowe, czy ktos zna przepis ?
Z góry dzieki.Pozdrawiam.

30.11.2003
00:45
[2]

Aspazja [ Konsul ]

zrób sarme:-D

30.11.2003
00:48
smile
[3]

Bantam [ Pretorianin ]

No pewnie :D

30.11.2003
00:51
[4]

Aspazja [ Konsul ]

a co sarma nieopowiada??:(

30.11.2003
00:56
smile
[5]

TrzyKawki [ smok trojański ]

czy ja wiem ... moze coś inego?

30.11.2003
01:00
[6]

Bantam [ Pretorianin ]

Zdecydowanie tak cos innego niż sarma

30.11.2003
01:01
[7]

Aspazja [ Konsul ]

Som s kiselim krastavcima (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje


Sastojci:
2 fileta od soma
500 g kuhanog krumpira
200 g kiselih krastavaca
2 dl riblje juhe
brašno
25 g ribanca
peršin
sol
papar


Opis:
Kuhani krumpir narezati na tanke ploške i polovicu količine složiti u vatrostalnu posudu zajedno sa polovicom narezanih krastavaca. Na to položiti narezane filete od soma, lagano pobrašniti i prekriti preostalim krumpirom i krastavcima. Zaliti juhom i peći u pećnici 20 minuta. Nasjeckani peršin pomiješati s naribanim sirom, posuti po jelu i još kratko zapeći u pećnici.

30.11.2003
01:02
[8]

Aspazja [ Konsul ]

może być?? choć osobiście wolę sarmę, bo smakuje jak nasze polskie gołąbkie, tylko zawija się je w liście w calości ukwaszonej kapuchy :D

30.11.2003
01:10
smile
[9]

TrzyKawki [ smok trojański ]

Pewnie, że może :-)

30.11.2003
01:10
[10]

Bantam [ Pretorianin ]

Aspazja - dobre danie,tylko mozna po polsku ?

30.11.2003
01:18
[11]

Aspazja [ Konsul ]

Sastojci: składniki
2 fileta od soma 2 filety suma
500 g kuhanog krumpira gotowanych ziemniaków
200 g kiselih krastavaca kwaszonych ogórków
2 dl riblje juhe zupy rybnej
brašno mąka
25 g ribanca czrt wie co jakiś gatunek ryby, ale wyszło jednak, że gatunek sera może byc nasz polski oscypek
peršin pietruszka (natka)
sol sól
papar papryka


Opis: ziamniaki pokroić na cienkie paski, i połowę ziemniaków i ogórków ułożyc w żaroopornym naczyniu
Kuhani krumpir narezati na tanke ploške i polovicu količine složiti u vatrostalnu posudu zajedno sa polovicom narezanih krastavaca.
na to położyć pilety suma, lekko posypać mąką i na to położyć pozostałe ziemniaki i ogórki
Na to položiti narezane filete od soma, lagano pobrašniti i prekriti preostalim krumpirom i krastavcima.
zalać zupą rybną i pec 20 min
Zaliti juhom i peći u pećnici 20 minuta.
posiekaną pietruszkę wymieszać z serem obsypać danie i jeszcze krótko piec w piekarniku
Nasjeckani peršin pomiješati s naribanim sirom, posuti po jelu i još kratko zapeći u pećnici.

30.11.2003
01:23
smile
[12]

TrzyKawki [ smok trojański ]

No wiesz, Bantam? To chyba oczywiste?

30.11.2003
09:56
smile
[13]

Bantam [ Pretorianin ]

Hmmm.... Bardzo dobre, moze masz jakies jeszcze ?

30.11.2003
19:57
[14]

Bantam [ Pretorianin ]

Jest taka sprwa znalezłem danie : "Za danie narodowe uchodzi jota - zupa ziemniaczano-fasolowa z dodatkiem kiszonej kapusty" - wiem ze to proste ale błagam o przepis tak jak z tamtym

30.11.2003
20:03
[15]

Aspazja [ Konsul ]

a skąd to wytrzasnąłeś???????/

30.11.2003
20:11
smile
[16]

red_baron [ pVd ]

spoko watek:)

30.11.2003
20:49
smile
[17]

Bantam [ Pretorianin ]

Aspazja-Z internetu ale znasz przpis ?
red_baron - :D

30.11.2003
22:16
smile
[18]

Bantam [ Pretorianin ]

To jak ktoś wie ?

30.11.2003
22:30
[19]

AlterEgo [ Legionista ]

ciach

30.11.2003
22:45
[20]

Aspazja [ Konsul ]

zrób palacinke sa sirom :P

30.11.2003
22:54
smile
[21]

Bantam [ Pretorianin ]

A z kąt znasz przepis na ten wczesniejszą potrawe ? A to palacinke sa sirom to co za potrawa ?

30.11.2003
22:58
smile
[22]

Bantam [ Pretorianin ]

Aspazja-masz moze GG doje ci numer jak bedziesz to zapisz do mnie to mi cos o tym powiesz :)
GG - 4628157

01.12.2003
00:52
smile
[23]

Kanon [ Mag Dyżurny ]




Co do samej joty to tyle jej wariantow ilu slowencow :o) Jota nie jest zupa i bledem jest nazywanie jej w ten sposob, bigos z fasola to okreslenie duzo blizsze prawdy. Co ciekawe istnieja dwa podstawowe warianty joty, na slodko i na bardzo kwasno (kwasniej niz kwasnica) kwasna wersja jest duzo smaczniejsza. Jote gotuje sie z baranina a proces przygotowania jest banalnie prosty. Laduje sie do gara kwaszona kapuste, mieso i namoczona fasole stawia na kuchni i mozna smialo isc to tawerny na Meraskina :)

Nie zapomniec o duzej ilosci czuszki. Jota musi zabic konia :D

01.12.2003
01:36
smile
[24]

Chupacabra [ Senator ]

kurcze, zaskoczony jestem, jak tu sie ludzie swietnie znaja na kuchni slowenskiej:) Ja tam dzis makaron z paczki rozgotowalem, nic bardziej ambitnego nie umiem przyzadzac

01.12.2003
13:57
[25]

Aspazja [ Konsul ]

Jak mi coś jeszcze ciekawego przyjdzie do głowy to dam znać:)


A palacinke sa sirom to naleśniki z serem ;)

01.12.2003
14:50
smile
[26]

Pirix [ ! KB ! Góry górą ]

Chupacabra---------->to i tak dobrze - gotowanie makaronu to wiecej niz jajecznica..

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.