GRY-Online.pl --> Archiwum Forum

Jak zrobić własne frytki?

13.07.2010
14:58
[1]

xircom [ Generaďż˝ ]

Jak zrobić własne frytki?

Jaki jest sposób na robienie własnych frytek, żeby wyszły tak jak te ze sklepu? Ziemniaki zemleć maszynką i uformować w karbon? A może są do tego maszynki? Znacie jakieś przepisy, żeby wsadzić do piekarnika i mieć tak jak w sklepie?

13.07.2010
15:00
smile
[2]

Lansdowne [ Pretorianin ]

Obierasz ziemniary na kształt* frytek i do pieca :)


* tutaj można posłużyć się wyobraźnią i stworzyć swoje niepowtarzalne dzieło :)

13.07.2010
15:01
[3]

Chris_Martin [ rogalinho ]

nvm, dopiero zobaczyłem kto jest autorem wątku

13.07.2010
15:02
[4]

Yancy [ Legend ]

Te kupowane w sklepie są specjalnie przygotowane do piekarnika. Normalne ziemniaki można usmażyć w głębokim tłuszczu (frytownica albo rondel) w piekarniku guzik z tego wyjdzie jak włożysz pokrojone ziemniaki :P

13.07.2010
15:03
[5]

Vader274 [ Generaďż˝ ]

obierasz ziemniak ( kształt jaki chcesz ) i do piekarnika. Jeszcze jak cchesz się szarpnąć to możesz se kupić frytkownice...
Ale według mnie to nie ma sensu

13.07.2010
15:03
[6]

zoloman [ Legend ]

Wycinasz z ziemniaków kształty jakie chcesz i smażysz w głębokim oleju.

do piekarnika, jaaaasne

13.07.2010
15:04
[7]

Max_101 [ Mów mi Max ]

Te frytki to specjalna mieszanka ziemniaków i mąki ziemniaczanej. O maszynce formującej je nie słyszałem, ale pewnie taka istnieje. Dlatego pozostają Ci albo frytki z ziemniaków, albo te ze sklepu (imho te z ziemniaków są Da Best, ale to twój wybór).

13.07.2010
15:05
[8]

gruby300 [ Konsul ]

Frytki to nie nfs zeby uformowac je w carbon hahaahhahh

A tak na serio to sa takie maszynki, nie wiem czy da sie domowymi sposobami uformowac w karbon, ale ta maszynka "wycisnie" z ziemniaka jak najwiecej frytek. No i najlepsze powstaja z tych ziemniakow specjalnych przeznaczonych do frytek.

13.07.2010
15:08
[9]

tomazzi [ Flash YD ]

Obierasz ziemniary na kształt* frytek i do pieca :)
obierasz ziemniak ( kształt jaki chcesz ) i do piekarnika.
Wycinasz z ziemniaków kształty jakie chcesz i smażysz w głębokim oleju.


Czyli te kupowane w sklepie (mrożone, innych nie widziałem) są poddawane obróbce cieplnej? Nie są surowe?

13.07.2010
15:09
[10]

j.a.c.k [ tdcc ]

ja tam wolę proste frytki, a takie "kupne" z piekarnika smakują obrzydliwie

13.07.2010
15:10
[11]

Vader274 [ Generaďż˝ ]

kupieś se kiedyś frytki?

13.07.2010
15:11
[12]

Stra Moldas [ Futbolowy maniak ]

Ja tam lubię McCain albo Aviko z frytkownicy... :P
Kiedyś używałem krajalnicy do frytek, bo są takie - ale wychodziły strasznie niedobre. :(

13.07.2010
15:12
[13]

Blink! [ Generaďż˝ ]

Jezeli robisz sam frytki z samych ziemniaków w piekarniku, to nie wyjdą za dobre. Tak jak juz pisano - w głebokim oleju smażyć 15-20 minut.

tomazzi-> tak, są one wcześniej smażone, a potem głęboko zamrażane.

13.07.2010
15:13
[14]

LooZ^ [ intermarum ]

Podlacze sie do watku, jak zrobic kanapke?

13.07.2010
15:17
smile
[15]

YogiYogi [ Generaďż˝ ]

No to czekamy na wątek "jak zrobić kupę"

I od razu odpowiadam:
- pracując pośladkami, wypychasz stolec a potem mocnym ruchem zwieracza "odcinasz" klocka, tak zeby sie wslignał przez taflę wody w muszli i nie pochlapał Ci odbytnicy. Problemem sa muszle z tzw. półką, na ktorą klocek spada i zazwyczaj rozchlapuje dookoła wodę.

Jesli masz zwarty stolec - typu "zajęcze bobki" to sprawa jest prosta - rozluznienie + parcie podstawą sukcesu. Czekasz tylko na serie plusków w miarę jak bryłki kału będą wpadały w lustro wody.

13.07.2010
15:18
[16]

yasiu [ Legend ]

Looz - to bardzo proste. obierasz ziemniaki i do piekarnika.

13.07.2010
15:26
[17]

vlodek2532 [ Senator ]

ja polecam jeszcze przyprawe do frytek i ziemiaków "appetita"

13.07.2010
15:38
[18]

erton2 [ Konsul ]

A tak na serio to faktycznie nie zrobisz frytek w piekarniku, one chyba sa nasaczone jakims tluszczem, albo podpiekane wstepnie, natomiast zrobisz doskonale frytki z czerwonych ziemniakow (teraz chyba niedostepne), krojac je na dlugie frytki, wrzucajac do wrzatku na 2-3 minuty, osuszajac i na koncu tradycyjnie gleboki (i dobrze rozgrzany!) tluszcz. I tak bedzie to zdrowsze te z piekarnika, ziemniak duzo tluszczu nie wchlonie, a masz 100% natural.

13.07.2010
15:54
smile
[19]

gracz12301 [ Senator ]

Do piekarnika frytki. Bleee...

Tylko i wyłącznie na oleju.

13.07.2010
16:08
[20]

Tfoja Mama-Tesz [ Legionista ]

Wycinasz z ziemniaków kształty jakie chcesz i smażysz w głębokim oleju.

100% tru,

mój synowiec robi zacne kartofle - chlup do gara i od razu dobra strawa. Ja na kolację robię dzisiaj brembory ze smalcem, ale zawsze a to przesole a to nie dosole. To wszystko przez te traktorzystki za oknem nie idzie skupić się. Jedna mnie posądziła o molestowanie !!

13.07.2010
16:15
smile
[21]

Loczek [ El Loco Boracho ]

"Tak jak juz pisano - w głebokim oleju smażyć 15-20 minut. "

Czy po 15 minutach w oleju nie bedziemy jeść węgla zamiast frytek?


Tak czy inaczej moim zdaniem najlepiej smażyć frytki 2 fazowo. Najpierw olej powinien mieć umiarkowaną temperaturę i stosunkowo długo powinny w nim frytki siedziec (15 minut to jednak przesada :P) a potem wyjmujemy, podgrzewamy olej do mega temperatury i wrzucamy na chwile, żeby z zewnątrz się fest przypiekły. mmm :)

13.07.2010
16:24
[22]

HUtH [ pr0crastinator ]

frytki są niezdrowe.

13.07.2010
16:35
smile
[23]

Ksionim [ Generaďż˝ ]

[15] pozamiatał!

13.07.2010
16:41
smile
[24]

BPM [ Konsul ]

13.07.2010
16:44
[25]

Taven [ Generaďż˝ ]

A ponoć amnestia nie miała przyczynić się do "powrotu" pewnych osobistości...

13.07.2010
16:48
smile
[26]

Penetrator [ Generaďż˝ ]

Nidgy nie przyzadzales własnych frytek ?

© 2000-2024 GRY-OnLine S.A.