xircom [ Generaďż˝ ]
Jak zrobić własne frytki?
Jaki jest sposób na robienie własnych frytek, żeby wyszły tak jak te ze sklepu? Ziemniaki zemleć maszynką i uformować w karbon? A może są do tego maszynki? Znacie jakieś przepisy, żeby wsadzić do piekarnika i mieć tak jak w sklepie?
Lansdowne [ Pretorianin ]
Obierasz ziemniary na kształt* frytek i do pieca :)
* tutaj można posłużyć się wyobraźnią i stworzyć swoje niepowtarzalne dzieło :)
Chris_Martin [ rogalinho ]
nvm, dopiero zobaczyłem kto jest autorem wątku
Yancy [ Legend ]
Te kupowane w sklepie są specjalnie przygotowane do piekarnika. Normalne ziemniaki można usmażyć w głębokim tłuszczu (frytownica albo rondel) w piekarniku guzik z tego wyjdzie jak włożysz pokrojone ziemniaki :P
Vader274 [ Generaďż˝ ]
obierasz ziemniak ( kształt jaki chcesz ) i do piekarnika. Jeszcze jak cchesz się szarpnąć to możesz se kupić frytkownice...
Ale według mnie to nie ma sensu
zoloman [ Legend ]
Wycinasz z ziemniaków kształty jakie chcesz i smażysz w głębokim oleju.
do piekarnika, jaaaasne
Max_101 [ Mów mi Max ]
Te frytki to specjalna mieszanka ziemniaków i mąki ziemniaczanej. O maszynce formującej je nie słyszałem, ale pewnie taka istnieje. Dlatego pozostają Ci albo frytki z ziemniaków, albo te ze sklepu (imho te z ziemniaków są Da Best, ale to twój wybór).
gruby300 [ Konsul ]
Frytki to nie nfs zeby uformowac je w carbon hahaahhahh
A tak na serio to sa takie maszynki, nie wiem czy da sie domowymi sposobami uformowac w karbon, ale ta maszynka "wycisnie" z ziemniaka jak najwiecej frytek. No i najlepsze powstaja z tych ziemniakow specjalnych przeznaczonych do frytek.
tomazzi [ Flash YD ]
Obierasz ziemniary na kształt* frytek i do pieca :)
obierasz ziemniak ( kształt jaki chcesz ) i do piekarnika.
Wycinasz z ziemniaków kształty jakie chcesz i smażysz w głębokim oleju.
Czyli te kupowane w sklepie (mrożone, innych nie widziałem) są poddawane obróbce cieplnej? Nie są surowe?
j.a.c.k [ tdcc ]
ja tam wolę proste frytki, a takie "kupne" z piekarnika smakują obrzydliwie
Vader274 [ Generaďż˝ ]
kupieś se kiedyś frytki?
Stra Moldas [ Futbolowy maniak ]
Ja tam lubię McCain albo Aviko z frytkownicy... :P
Kiedyś używałem krajalnicy do frytek, bo są takie - ale wychodziły strasznie niedobre. :(
Blink! [ Generaďż˝ ]
Jezeli robisz sam frytki z samych ziemniaków w piekarniku, to nie wyjdą za dobre. Tak jak juz pisano - w głebokim oleju smażyć 15-20 minut.
tomazzi-> tak, są one wcześniej smażone, a potem głęboko zamrażane.
LooZ^ [ intermarum ]
Podlacze sie do watku, jak zrobic kanapke?
YogiYogi [ Generaďż˝ ]
No to czekamy na wątek "jak zrobić kupę"
I od razu odpowiadam:
- pracując pośladkami, wypychasz stolec a potem mocnym ruchem zwieracza "odcinasz" klocka, tak zeby sie wslignał przez taflę wody w muszli i nie pochlapał Ci odbytnicy. Problemem sa muszle z tzw. półką, na ktorą klocek spada i zazwyczaj rozchlapuje dookoła wodę.
Jesli masz zwarty stolec - typu "zajęcze bobki" to sprawa jest prosta - rozluznienie + parcie podstawą sukcesu. Czekasz tylko na serie plusków w miarę jak bryłki kału będą wpadały w lustro wody.
yasiu [ Legend ]
Looz - to bardzo proste. obierasz ziemniaki i do piekarnika.
vlodek2532 [ Senator ]
ja polecam jeszcze przyprawe do frytek i ziemiaków "appetita"
erton2 [ Konsul ]
A tak na serio to faktycznie nie zrobisz frytek w piekarniku, one chyba sa nasaczone jakims tluszczem, albo podpiekane wstepnie, natomiast zrobisz doskonale frytki z czerwonych ziemniakow (teraz chyba niedostepne), krojac je na dlugie frytki, wrzucajac do wrzatku na 2-3 minuty, osuszajac i na koncu tradycyjnie gleboki (i dobrze rozgrzany!) tluszcz. I tak bedzie to zdrowsze te z piekarnika, ziemniak duzo tluszczu nie wchlonie, a masz 100% natural.
gracz12301 [ Senator ]
Do piekarnika frytki. Bleee...
Tylko i wyłącznie na oleju.
Tfoja Mama-Tesz [ Legionista ]
Wycinasz z ziemniaków kształty jakie chcesz i smażysz w głębokim oleju.
100% tru,
mój synowiec robi zacne kartofle - chlup do gara i od razu dobra strawa. Ja na kolację robię dzisiaj brembory ze smalcem, ale zawsze a to przesole a to nie dosole. To wszystko przez te traktorzystki za oknem nie idzie skupić się. Jedna mnie posądziła o molestowanie !!
Loczek [ El Loco Boracho ]
"Tak jak juz pisano - w głebokim oleju smażyć 15-20 minut. "
Czy po 15 minutach w oleju nie bedziemy jeść węgla zamiast frytek?
Tak czy inaczej moim zdaniem najlepiej smażyć frytki 2 fazowo. Najpierw olej powinien mieć umiarkowaną temperaturę i stosunkowo długo powinny w nim frytki siedziec (15 minut to jednak przesada :P) a potem wyjmujemy, podgrzewamy olej do mega temperatury i wrzucamy na chwile, żeby z zewnątrz się fest przypiekły. mmm :)
HUtH [ pr0crastinator ]
frytki są niezdrowe.
Ksionim [ Generaďż˝ ]
[15] pozamiatał!
BPM [ Konsul ]
Taven [ Generaďż˝ ]
A ponoć amnestia nie miała przyczynić się do "powrotu" pewnych osobistości...
Penetrator [ Generaďż˝ ]
Nidgy nie przyzadzales własnych frytek ?